geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2714. Pórszombat - Medes-hegy (GCKVPS)

Emlékmű

Emlékmű

Szántó

Szántó

Falu

Falu

Kereszt

Kereszt

Pince

Pince

Génbank

Génbank

Kemence

Kemence

Pihenőhely

Pihenőhely
Szélesség N 46° 43,038'
Hosszúság E 16° 34,965'
Magasság: 218 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 22:10
Utolsó lényeges változás: 2011.11.27 17:42
Utolsó változás: 2020.03.10 20:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Felhasználó: Nemthi
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.0
Megtalálások száma: 204 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A mikroládát a Medes-hegy legmagasabb pontján, az egykori Medes falunak és lakóinak emlékére állított óriási fakereszt vas lábazatának egyik ürege rejti a betontalapzat szintjén.

Megközelítés
Pórszombat Zala megyében, Zalaegerszegtől 30 km-re, a Göcsej nyugati oldalán található, s a 86-os útról Zalalövő vagy Zalabaksa irányból közelíthető meg. Innen a falu határából vezet az út a szőlőhegyre, majd tovább a messziről már jól látható kereszthez.

Pórszombat
A település a Medes-patak domboktól körülvett völgyében fekszik, minden irányban erdő veszi körül. A községet a Morgos patak szeli át, ami a falu végén a Medes-patakba folyik. A település természeti értékekben igen gazdag, különösen a patakvölgye, valamint az erdők környéke.
Jelenlegi ismereteink alapján Pórszombat múltjáról a XV. századig nincs írásos emlék. A Pór "paraszt" jelentésű személynév már a település első írásos említésekor, 1425-ben ott található a néven: "Porzombathia" és az utótag Nagyszombat, Rimaszombat, stb. nevekkel együtt arra utal, hogy a heti piacot vagy vásárt szombaton tartották, miután Szent László király megtiltotta a vasárnapi vásározást, piacozást.
A falu 1461-ben Szent György várához tartozott. A XVII. század végén szerezte meg a területet Eszterházy Pál, s ettől kezdve a második világháború végéig az Eszterházy hercegi birtokok része volt.
A falu lakosai kisbirtokosok voltak néhány hold földdel. Kereseti lehetőség a faluban élő Mohaupt Oswald és Máyer Lipót uraságnál volt. Mohaupt Oswald l876-ban téglagyárat, l898-ban deszkagyárat alapított. A téglagyár az 1990-es évekig működött, ma már csak a megmaradt kémény emlékeztet rá. A gazdasági fejlődésnek az I. világháború vetett véget, ami a falu lakosságának sok szenvedést okozott. A háborúban elesettek (42 fő) emlékét őrzi a temető bejáratánál elhelyezett hősi táblák sora.
A faluban 1950-ben önálló tanács lett, 1958-ban új iskola épült, 1960-ban megalakult a Medes Völgye Termelőszövetkezet. A község önálló tanácsa 1970-ben megszűnt és Zalabaksa Községi Közös Tanács társközsége lett.
A Pórszombattal szomszédos Medes már korábban, 1408 elején jelenik meg először írásos dokumentumban. A Medes név a "meddő" szónak azzal a jelentésével magyarázható, hogy száraz, aszú, holt. Az írások 1460 körül említik Medes falu templomát, melyet a környék legmagasabb pontján, a Szentegyházi tetőn helyeztek el.
A XVI. század közepén Medes már Pórszombattal együtt szerepel az írásokban. A török uralom idején Medes végleg elpusztult, helyét őrzi a Medes erdő, Medes-hegy és a Medes-patak.
A település környezetében érdemes felkeresni Szilvágyot (Vargánya-tanösvény, erdei tornapálya), Göcsejt és a szegek vidékét és Novát (kilátó, erdei tornapálya, Csicsergő Szabadidőközpont.

Nevezetességek

Harangláb
A Kerka völgyet és az Őrséget a haranglábak földjének is hívják, mivel szinte nincs olyan település, ahol ne találkozhatnánk valamelyik változatával ezeknek az építményeknek. Nemesnépen hazánk egyik legismertebb, méltán híres, nagy múltú, legmonumentálisabb és legjelentősebb négyoszlopos fa haranglába áll. A reformátusok hatalmas építménye, a hazai hagyományos szakrális népi építészet késő barokk stílusú, jelentős műemléki alkotása. A helyén korábban volt fatemplom leégését követően épült, 1793-ban. A négyoszlopos, talpas, félvázas struktúrájú, nyitott szoknyás és zárt harangházas építmény amellett, hogy a haranglábak egyik nagyobb csoportjához tartozik egyben jelentős képviselője a Hetésben kifejlődött magas szoknyatetővel és rövid harangházzal bíró sajátos és speciális fa harangláb típusnak, amely csak ezen a tájon, a szűkebb környezetben kedvelt.

Harangláb
A térség jelképének számító haranglábak közül Pórszombaton egy négyoszlopos, talpgerendás, félvázas típusú, nyitott szoknyás, zárt harangházú római katolikus építményt láthatunk. A XVIII. századi népi barokk alkotásban régen két harang lakott, a kisebbet 1914-ben elrekvirálták. A széles szoknyájú harangláb süvegén egy gömbszerű forma felett napsugaras, díszes latin kereszt áll.

Medes-hegyi pince
Már az első hadmérnökök által készített térképeken jelölték a pórszombati szőlőhegy területét és az itt található utakat. A falu szinte valamennyi lakójának volt szőlője és hozzá tartozó pincéje, amelyek jórészt fából készített boronapincék voltak, hiszen a környék erdőiből könnyű volt beszerezni ezt az alapanyagot. Egy-egy pince építésénél az egész falu összefogott és mindenki segített legjobb szaktudása szerint. A fa szerkezet elkészülte után agyaggal tapasztották a falakat, majd meszelték őket, és a belső padlózatot is gyakran döngölt agyagból készítették. Az épületek három részből álltak, borospince, présház és a nagyobbaknál szoba. A szőlőprés fajtája határozta meg, hogy volt-e a présháznak padlása, a pince fölé pedig mindig készítettek a jobb szigetelés érdekében. A hegyen a valószínűsíthetően 1794-ben Tóth János által épített és felújított pincében megismerhetjük a régi pincék belsejét, a szőlőművelés eszközeit. Az öreg pince előtt láthatunk egy 1845-ben állított keresztet  N 46° 43,222' E 16° 35,318' 213 m [GCKVPS+Kőkereszt], amelyen egy könyörgés olvasható és az egykori Medes falu temetőjében áll.
A pince  N 46° 43,204' E 16° 35,332' 211 m [GCKVPS+Pince] mellett egy különleges gyümölcsöst is megismerhetünk, ahol több mint 100, a térségben még fellelt őshonos gyümölcsfa látható, amelyet Kovács Gyula, pórszombati erdész gyűjtött össze és a területen, mint génbankban megőrzi az utókor számára. Régen az itt élők úgy állították össze a gyümölcs fajtaválasztékot is, hogy tavasztól őszig mindig legyen friss gyümölcs az asztalon, hiszen ha a gabonatermés gyenge volt, akkor a gyümölcs még mindig alkalmas volt az itt élők ellátására. Ez a választás a fajták neveiben is tükröződik, hiszen található itt szentiván alma és karácsony alma is.

Medes-hegyi kereszt és bánatfák
2002. évben a Szentegyházi tetőn - Medes falu templomának helyén - 20 méteres tölgyfából faragott keresztet állították az elpusztult Medes falunak és templomnak, valamint annak a 66 településnek az emlékére, melyeket az 1600-as években Kanizsa eleste után rombolt le a török.
2010. augusztus 21-én az egykori Medes-falu temetőjében un. bánatfákat állítottak a török hódoltság idején elpusztult összesen 67 falu emlékére. A Medes Baráti Kör, valamint a hagyományápolásban eddig is élen járó Kovács Gyula kezdeményezésére ezen alkalommal összesen 7 bánatfát állítottak, valamint megszentelték a Koszti István Miklós erdélyi szobrász által készített Babba Mária-szobrot is.
Egy kis érdekesség: A bánatfa kifejezés kettős: Egyrészt utal a falvak kipusztulása miatt érzett mérhetetlen szomorúságra, de a hegyen ennek a szónak más fontos tartalma is van. Azt is jelzi, hogy a boroshordó lassan már ürül, így annak hátsó részét a gazdának egy úgynevezett bánatfával kell megemelnie, hogy az utolsó cseppekhez is hozzájusson.

Látogassatok el e szép vidékre és ismerjétek meg kincseit!

Láda karbantartás
2020-03-08
A láda karbantartása, frissítése, a logbook adatokkal való kiegészítése.
A takarás "megerősítése", kérlek, hogy a visszarejtésnél gondosan "építkezzen" mindenki, hogy a dombháti szelek el ne fújják a ládát!
_____________________________________________________

2015-05-30
A láda újrarejtése az eredeti rejtekhelyre.
Mikroládát keressetek, amelybe apró ajándék fér, egy ceruzát is rejt, de ha maradandóbb üzenetet szeretnétek írni, akkor TOLLAT VIGYETEK magatokkal.
Gondos visszarejtést kérek!
Figyelem! - A rejtek környezetében lévő szántóföldek villanypásztoros kerítéssel védettek, de a helyszín az eddigi útvonalon jól megközelíthető.
_____________________________________________________

2011-11-27
A láda újrarejtése az eredeti rejtekhelytől nem messze. A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak és biztos, hogy a fakitermelés áldozata nem lehetett az eredeti láda.
Mikroládát keressetek, amelybe apró ajándék fér, de toll nem, így TOLLAT VIGYETEK magatokkal.
Gondos visszarejtést kérek!
A láda leírása is bővült, a Medes-hegyi pince mellett bánatfákat szenteltek 2010. augusztus 21-én, melyeket a sok más érdekesség mellett szintén érdemes felkeresni.

Korábbi rejtekhely leírása: A láda a Medes-hegy legmagasabb pontjának közelében, az egykori Medes falunak és lakóinak emlékére állított óriási fakereszt közelében található, a kereszttől dél-keletre húzódó erdőben egy fatönkbe elrejtve..
_____________________________________________________

2011-03-21
A Kerka völgy több pontján zajló fakitermelés az egykori Medes falu környékét sem kímélte, így a ládát betegre állítottam.
A sikertelen keresők képeit látva új rejtekre kell költöznie a ládának, amelynek megtalálásához kell egy kis idő ...
Addig is, láda nélkül is ajánlom mindenkinek a Medes-hegyet, ahol a gyümölcsfák a jó idő beköszöntével lassan virágba borulnak.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (116 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.39 web: 4.58 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Aniko & Gyuri 2020.09.21 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

zsupisti 2020.08.24 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Evita7878 2020.08.20 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Zozó és Edus 2020.08.06 11:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

GeoMelinda 2020.08.05 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Somogyi.Tibor 2020.07.22 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

Judit és Béla 2020.07.22 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Megtaláltuk.

ystray 2020.07.22 16:50 - Megtaláltam
megvan

szucsfamilia 2020.07.12 19:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

scele 2020.06.07 13:28 - Megtaláltam
mögvan

Skali&Margó 2020.06.01 09:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.15
OK!

Nyúlék89 2020.05.24 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

hopetino 2020.05.24 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Laminsio 2020.05.16 10:20 - Megtaláltam
Köszi

Bubu 84 2020.04.28 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kistojas77 2020.04.28 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Lagerta 2020.03.27 17:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!
Eszti és Gergő

Monaa92 2020.03.14 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Lazlo86 2020.03.14 10:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

sztikletti22 2019.11.26 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
A nagy sár ellenére is megmásztam. Teljesen megérte, hiszen a táj fentről gyönyörű, és a közeli erdőkben található hatalmas Őzlábgombákból azt hiszem ma jól lakunk :-) köszi, hogy megmutattad.

Mai lakoma
Zolka+Bogár 2019.09.30 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hörcsög 2019.09.21 23:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 4.00
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]
19/17. Hazafelé a WestEnd-től még volt lelki erőm megállni. Szépen bőgnek a szarvasok, jó hallgatni őket.

anettx 2019.09.07 15:02 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Zalai dimbes-dombos tájakon kirándulgatás 2.0
Jó kis hely, tetszett!

gckvps-DSC05868 
Ajtony 2019.07.30 10:54 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! Tetszett a helyszín, a mondanivaló és a rejtés is!

Zerind HUN 2019.07.30 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.15
A ládától kb. 400 méterre parkoltunk, onnan gyalog mentünk. Picit jobb kilátásra számítottam, de így sem rossz a helyszín, főleg, ha arra gondolok, hogy nem is a kilátás miatt van itt ez a kereszt.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (206 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.