FAQ
2715. Szilvágyi - Vargánya Tanösvény (GCKVSZ)

Ahogyan a madarak látják

Ahogyan a madarak látják

Présház

Présház

Pihenő

Pihenő

Szőlőhegy

Szőlőhegy

Pincék

Pincék

Fa oromzat a pincemúzeumon

Fa oromzat a pincemúzeumon

Honalapító

Honalapító

Harangláb és templom

Harangláb és templom

Tanösvény

Tanösvény
Szélesség N 46° 43,371'
Hosszúság E 16° 38,274'
Magasság: 228 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 12:20
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 22:20
Utolsó lényeges változás: 2011.09.17 14:51
Utolsó változás: 2021.09.15 22:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Ládagazda: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 248 + 3 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2010-04 volt 12 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Szilvágyi - Vargánya Tanösvény
Szilvágy község határában fekvő, patkóalakú szőlőhegyen vakító fehér öreg pincékhez és a völgyben fekvő idős gesztenyésre nyíló panorámához invitál ez a láda, amire régi boronapince vigyáz.

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x20x6 cm-es hosszúkás műanyag, ételtároló doboz, színes tetővel, ami a szőlőhegyen, a szőlőműveléshez, borászathoz kapcsolódó eszközöket bemutató boronafalas múzeum tetejének egyik sarka alatt lapul, a Vargánya-tanösvény pihenőhelyének közelében. Keresd a keresztes fa oromzatot.
Segítségként tekints fel az eresz alá.
Eléréséhez nyújtózkodni kell, esetleg "bakot" tartani a kincskereső társnak, de semmiképpen se az épület falát, épület szélét használjuk "lépcsőnek". Vigyázzunk az épületre!
Kérem, hogy visszarejtéskor csak annyira told be a ládát, hogy ha a pince fala mellett állsz és oldalról felnézel a rejtekhelyre, akkor ne látszódjon.

Megközelítés
Szilvágy Zala megye északi részén, Lentitől 21 kilométerre található. A település központjából indul a tanösvény és érdemes ezt a 4,2 kilométert végigjárva felkeresni a ládát.
Gépkocsival vagy rossz időben azonban ajánlott inkább a faluból Zalaegerszeg felé indulni és a település vége táblánál jobbra letérni a temető felé, végig aszfaltos úton, majd innen tovább kavicsos úton a pincékig és onnan a pihenőig.
Aki Zalaegerszeg, Nova irányából érkezik annak a település kezdetét jelző fa tábla előtt kell balra menni.

Szilvágy
A település Göcsej szívében, Lenti és Zalaegerszeg között, pompás környezetben helyezkedik el. Nevének első írásos említése 1343-ból ered. "Ozyagh"-nak hívták, ekkor a Bánffyak tulajdona, majd a Nádasdyak kezére kerül. Az 1389-es oklevelekben Alsó-és Felsőszilvágyként szerepel. Aszivágy néven is említették, amely kiszáradt patakmederre is utalhat, de a szilva népies elnevezését is bele lehet érteni. 1773-ban már Szilvágynak említik. 1778-ban még állt a Szent Adorján tiszteletére szentelt, de már akkor is romos katolikus temploma, amely később megsemmisült. Híresen gazdag gombatermő vidék, mely nemcsak a környékbelieknek kedvenc gombászóhelye, hanem országos gombásztábornak is otthont ad.
A település környezetében érdemes felkeresni Novát (Plánder Ferenc Helytörténeti gyűjtemény, templom, kilátó, erdei tornapálya), Pórszombatot (Medes-hegy fakereszttel, őshonos gyümölcsfajták gyűjteményével).

Vargánya Tanösvény
A túraútvonal névadója az egyik legízletesebb ősszel szedhető, ehető gombafaj, amely elsősorban tölgy és bükkerdőkben fordul elő, és könnyedén felismerhető barna kalapjáról, vörösesbarna tönkjéről.
A tanösvény Göcsej egyik híres gombatermő vidékének központjából, Szilvágyról indul és a közeli szőlődomb, a környező erdők természeti kincseit, valamint épített örökségét mutatja be.
A kiinduló pont a község temetője mellett (1. állomás) található, amely a falu központtól indulva Becsvölgye irányába, a falu végén jobbra lévő bekötőúton haladva érhető el. Az induló tábla információval szolgál a Göcsej tájegység jellegzetességeiről, és a temető értékes növényfajait is bemutatja. Sokan nem is gondolják, hogy a gondozott sírkertek számos értékes növénynek nyújtanak menedéket és biztosítanak fennmaradást, mint amilyen a hangafélékhez tartozó csarab, és a különböző orchideafélék, mint amilyen az agárkosbor.
A temető után a bal oldali, réteken keresztül vezető úton haladjunk tovább, amely az első hegyhátra vezet minket, ahol öreg boronapince és idős gyümölcsfák közelében található az újabb megálló (2. állomás), amely az itt fellelhető építészeti emlékekről, a közeli völgyben található régi gesztenyésről, termésének felhasználásáról mesél. A boronafalas pincesor a Bánffy földbirtokos család birtoka volt. A három egymás mellett lévő boronapince 1890 körül épült. Megőrzésük így együtt jelent nagy értéket.
Utunkat a következő domb irányába folytassuk, ahol egy régi pincesort követően jutunk el a következő ponthoz, ahol hangulatos pihenőhely és erdei tornapálya várja a túrázókat (3. állomás és pihenőhely). Őseink munkáját dicsérik a ma is termő, régi gyümölcsfák (körte, alma, szilva, meggy) és megismerhetők a talán sok helyen már elfeledett régi szőlőfajták is. Kinti munkára alkalmas napon vendégszerető gazdákkal is találkozhatunk, akik szívesen megismertetik az érdeklődőket a régi szőlőkkel, gyümölcsökkel, a tartósításukra használt aszalással, és a hegyi élettel.
Kelet, észak-kelet felé induljunk tovább, és egy rövid réten haladó szakasz után máris az ízletes gombák egyik élőhelyére jutunk, az erdőbe, ahol gomba-kalauzt is találunk az első információs pontnál (4. állomás). A legúribb (császárgomba) gombától az egyik legmérgezőbb, és a mesékben gyakran ábrázolt légyölő galócáig sok fajt megismerhetünk, amely előfordulhat a környező erdőkben.
Tovább haladva az erdei ösvényen egy öreg tölgyfához érkezünk (5. állomás), amely a régi legelőerdő egyik tanúja. A hagyományos és a mai erdőgazdálkodás által kialakított erdők közötti különbség ezen a ponton jól megfigyelhető, jellemzőiről nyújt információt a tábla.
Az erdőben továbbhaladva a következő pont szintén egy öreg tölgy alatt (6. állomás) található, amely a falu legelő állatainak egykori itatójánál áll.
A mára magassásos területté alakult rész régen gyakran került víz alá a legelőerdő részeként, és csak hosszú idő alatt alakult át a jelenlegi állapotba, amelynek a folyamatát ismerteti az itt található leírás.
Az utolsó előtti ponthoz a fiatal fákból álló erdőt követő réten kell áthaladni, amely az egykori majorság területéhez tartozik. A rét szélén (7. állomás) álló táblán a művelt területek természetes élőhellyé való átalakulási folyamatát, a művelésből való kikerülés utáni életüket és jellegzetes fajaikat ismerhetjük meg.
A túra útvonala innét a faluba visz. A major épülete mellett elhaladva, az úton a település irányába induljunk, ahol a központban álló, a XIX. század első felében épült, régi szépségében tündöklő haranglábnál érünk utunk végére (8. állomás). A harangláb története mellett, a Kerka mentén számos faluban fészkelő védett fehér gólya életét ismerhetjük meg. A vonulása, táplálkozása, életmódja mellett, a rájuk leselkedő veszélyekre (pl. magasfeszültségű vezetékek) is felhívja a figyelmet a leírás. A hazánkban néhány helyen még kéményen is fészkelő gólya Szlovéniában a természetvédelem jelképe.
A település egyik látnivalója a római katolikus fa harangláb és az előtte lévő díszes nagy fakereszt. A kétoszlopos haranglábnak eredetileg a szoknyája és a harangháza is teljesen nyitott volt. Később házas, zártszoknyás, zárt harangházas építménnyé alakították. Műemlék jellegű, barokk stílusú, melynek különlegessége, hogy a kétoszlopos nyitott nyakrészt zárt harangházzá alakították és így tömegében nagyobb harangláb keletkezett. Ez a későbbi bővítés ügyes ácsmunkát dicsér, hiszen olyan harmonikus az építmény megjelenése, mintha eredetileg is ilyen lett volna.

Láda karbantartás
2021.06.27.
A láda ellenőrzése megtörtént, minden a helyén van!

2020. 03. 08.
Láda ellenőrzés. Minden rendben van. A Pincemúzeum épületének belsejét az elmúlt évben felújították és a közeli Tündérkert őshonos gyümölcsfái is új jelölőtáblát kaptak.
Vigyázzunk a láda keresése és visszarejtése során is az épületre! :)

2015. 06. 07.
A láda pótlása az eddigi rejtekhelyre. A láda "helyzetére" vigyázó szemek figyelnek a helyi önkormányzat és a Pincemúzeumot létrehozó egyesület révén. A láda keresése és visszarejtése során továbbra is vigyázzunk az épületre! :)

2011. 09. 17.
A láda másodszori újrarejtése egy új helyre.
A koordináták már az új rejtekhelyre mutatnak.
2011. 09. 17.-én 10:30-kor pincemúzeumot avattak a szilvágyi Nagy-hegyen, amely a ládának is jó rejtek. A rejtést a pincemúzeum létrehozója és tulajdonosa a Szilvágyért Egyesület engedélyezte, de kérem, hogy vigyázzunk az épületre a láda keresése, visszarejtése során.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (120 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.58 web: 4.67 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


H_P 79 2022.12.29 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Göde 2022.11.02 09:56 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
[g:hu+ 2.9.12]

MoMaszter 2022.10.12 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kilali 2022.09.12 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

mikecore69 2022.09.10 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Megtaláltuk, köszi a rejtést! Ivi+Miki+Saci:)) [Geoládák v3.12.10]

bondi3 2022.09.10 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

donbosco 2022.09.10 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anubisz 2022.09.10 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

AriTomi 2022.09.10 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést, Ari,Tomi,Patrik és Adél [Geoládák v3.12.10]

g-tabe 2022.09.10 11:41 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Molli 2022.09.03 18:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.36
Levadásztam. Köszönöm a rejtést!

earl77 2022.08.30 17:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kir6 2022.08.30 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

barkop 2022.08.07 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pliptai 2022.07.24 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szabó família 2022.07.17 08:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

vikikrisztian 2022.07.02 12:28 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.12.10]

IMG-20220702-WA0035IMG-20220702-WA0037
Esztike90 2022.06.03 13:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Eszti és Gábor! ☺️ [Geoládák v3.12.8]

toroki 2022.03.27 09:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.39
Köszönöm a rejtést.

hencsibéby 2022.01.30 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.04
KÖSZÖNUK A REJTÉST :)

zami 2021.10.30 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A temetőnél egy üres táblát találtunk, itt van az első "tartalmas". [Geoládák v3.12.2]

lillus73 2021.10.26 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

norb83 2021.10.24 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

fodor8peter 2021.10.23 16:28 - Megtaláltam
Néhány fiatal helyi erő ott bóklászott, némi ólálkodással közelítettem meg a ládát. Rendben a helyén.

szaszedina4 2021.10.03 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (251 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]