FAQ
2795. Domoszlói ízelítő (GCDOIZ)

Domoszló egykor

Domoszló egykor

... és most

... és most

2004 tavasz - Templom

2004 tavasz - Templom

2004 ősz - Honfoglalási emlékmű

2004 ősz - Honfoglalási emlékmű

Domoszlói tó és a Mátra

Domoszlói tó és a Mátra

2010 tavasz - Domoszló a ládától

2010 tavasz - Domoszló a ládától

2010 tavasz - Kisnána a ládától

2010 tavasz - Kisnána a ládától

sakter és a szemeskő

sakter és a szemeskő

luviktor és a szemeskő

luviktor és a szemeskő

2020 ősz

2020 ősz

2020 ősz - családi karbantartás

2020 ősz - családi karbantartás

2020 ősz

2020 ősz
Szélesség N 47° 50,599'
Hosszúság E 20° 6,975'
Magasság: 277 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:09
Utolsó lényeges változás: 2020.10.12 21:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: sakter, luviktor
Ládagazda: luviktor
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2200 m
Megtalálások száma: 264 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.


Leírás:

WAP:

1. pont: A jelszó első részének megtalálásában a térkép segít neked.

2. pont: A második részlete jelenleg a templom kerítésének aljára van felírva. (Templomkaputól jobbra, ha szemben állsz.)

3. pont: A ládát egy háromszögelési pont rejti a harmadik jelszórészlettel.

Jelszóképzés: a térképnél talált jelszórészlet+templomnál talált jelszórészlet+Kis-kőnél talált jelszórészlet!.

WAP vége


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda megtekinthető a geocaching.com-on.

sakter barátommal közös harmadik ládánk a szülőfalunkba, Domoszlóra kalauzolja el a kedves kessertársakat. Az előző mondatommal a rejtés motivációjának első felét már el is árultam. Ezen kívül ösztönzött minket a rejtésre, hogy szerintünk a Mátraalja települései, mind programban, mind látványosságban, mind kirándulóhelyben bővelkednek, így a ládánk célja, hogy felhívja minél több ember figyelmét a vidékre. Először nézzük magát a ládát!

Információk a kereséshez

Kiindulópontunk tehát Domoszló. Javasoljuk, hogy a falut autóval az Abasár-Markaz vagy a Verpelét-Kisnána úton közelítsétek meg. Ugyan 2009-ben a Detk felől érkező út állapotában is jelentős javulás következett be, de az előző két út minőségét még mindig nem éri el. Javasolt parkolóhely az első részletpont közelében:  N 47° 49,652' E 20° 7,150' [GCDOIZ+parkolo1] vagy  N 47° 49,684' E 20° 7,133' [GCDOIZ+parkolo2]. Tömegközlekedéssel is jól megközelíthető a település, elsősorban Gyöngyösről, de Egerből is számos közvetlen járat érkezik. (www.menetrendek.hu)

Az első pont egy pár méterre található bármelyik parkolóhelytől, a település fő terén. A jelszó keresésekor legyetek óvatosak, hogy ne vonjátok magatokra nagyon a figyelmet, éppen ezért adunk segítséget a megtaláláshoz. A legnagyobb nyüzsgés szombaton a reggeli órákban van, de 10 óra után már viszonylag nyugodtan kereshető.  N 47° 49,660' E 20° 7,118' [GCDOIZ-1]

A magunk részéről ajánljuk, hogy gyalogosan teljesítsétek a távot, amely a piros körtúra (Piros körtúra) egy szakaszát járja be. Ha a templomot mégis autóval közelítenétek meg, akkor ott is mondunk egy parkolóhelyet:  N 47° 49,864' E 20° 6,915' [GCDOIZ+parkolo3]. A láda első rejtekhelye a templom bejáratával szemben lévő fa odvában volt, de tönkrement. Most áthelyezésre került a templom főbejáratához. A jelszóhordozó itt sem bizonyult túl tartósnak, jelenleg a templom kerítésére van felírva. Ha a templomkapuval szemben állsz, a jobb oldali első kerítéselem tartalmazza a jelszót. Az egyedüli időpont, amikor nem javasoljuk a keresést, a vasárnapi mise ideje. (Tehát mondjuk 10:30-tól 12:15-ig nem érdemes keresni.)  N 47° 49,874' E 20° 6,912' [GCDOIZ-2]

Innen már mindenképp gyalog menjetek a harmadik pontra, amely a falun kívül található. Az odafelé vezető úton viszont remek rálátás nyílik a Mátrára, a láda helyéről pedig a vidékre. Tiszta időben akár a Tisza-tóig is el lehet látni. A ponttól kelet felé tekintve a Kisnánai várat is láthatjátok. A láda egy háromszögelési pontban rejtőzködik:  N 47° 50,599' E 20° 6,975' [GCDOIZ-3] (A ládát korábban egy közeli "szemeskő" rejtette. Ez nem egy egzakt földrajzi fogalom. A kő rétegesen aprózódik és úgy tűnik, mintha egy szem lenne. Rengeteg ilyen kő figyelhető meg egyébként a Tarjánka-völgyben.)

Segítség a pontokhoz:
1) nasag amitnecnevc nelikzázs
2) t tözök sétíre kasérok ob anál adlobboju pak molpmet

Ládakarbantartások, megjegyzések:
[2010.08.16.] - <Felhívás>Felhívnám a kesserek figyelmét, hogyha a templom fő kapuja lakattal van bezárva, akkor a kulcsot nyugodtan elkérhetik a szomszédos plébánián! A lakat az elmúlt egy-két hét termése, nem a geocaching miatt került ki, igyekszünk az atyával egyeztetni a kialakult helyzetről. </Felhívás>


[2010.10.23.] - Kessertársak jelezték, hogy a templomnál eltűnt a jelszórészlet. sakter ma volt kint, és mindent a helyén talált. Amit keresni kell: egy kb. 3 cm széles 15 cm hosszú fa lapocska, beleégetve a jelszó. Alaposan nézzétek át, mert többen jelezték már korábban is, hogy nincs ott, pedig mégis ott volt.


[2012.05.27.] - Családi kirándulás keretében körbejártuk Domoszlót az ajánlott útvonalon. Minden a helyén van, és olvasható is. (A templomkertben levő lapocska is megvan, a saját szememmel láttam! :) )


[2012.08.12.] - Köszönöm a jelzéseket. Ma Szandra és Tamás barátaink újból felhívták a figyelmünket, hogy a lap nincs meg. Kint voltam a helyszínen és valóban nem volt már ott a lap. A ládát betegre állítom, de kereshető továbbra is, aki mindenképpen meg akarná keresni. (Az útvonal így is, úgy is érinti a templomot.)


[2012.12.15.] - Kicsit későn, de sikerült újrarejtenünk a második pontot. Karácsonyi ajándékként ismét kereshető. :) (Nem kell már bemenni a templomba.)


[2016.07.02.] - Többen jelezték valamilyen módon, hogy a végláda nincs meg, ezért ma kimentünk helyszínelni. Nos, a helyzet az, hogy a láda meg van, viszont egyáltalán nem az eredeti rejtekhelyén volt. Ma visszatettük a koordináták által jelölt helyre, a tartalmát is felújítottuk kissé. Megkérek minden kedves játékost, hogy pontosan oda tegye vissza a dobozt, ahol megtalálta, és ne helyezze át új helyre. Köszönöm!


[2020.10.10.] - Augusztusban ha2 játékostársunk jóvoltából a láda átkerült a közeli háromszögelési ponthoz. A helyszínt egyelőre megfelelőnek találtuk és GPS-szel bemértük. A ládába pár új apróság került. Szemetet, kérjük, mellőzzétek!


A láda teljes útvonala a második és harmadik domoszlói túra-íjászverseny távjának első részét képezte. A további útvonal a turistajelzésen vezetett vissza a faluba, majd a Dolina-tisztás érintésével, a fenyvesen át a versenyzők ismét az erdészházhoz jutottak ki. Ezúton is szeretnénk kifejezni az elismerésünket annak a mintegy 100 illetve 130 íjásznak, akik közül sokan teljes harci díszben teljesítették az 5 km-es távot.

Érdekességek Domoszló történelméből

Domoszló 2010-ben ünnepli 750 éves fennállását.
A falu a nevét Aba Sámuel király fiáról, Domoslow (dux Damazlaus) hercegről kapta. Domoszló és Markaz határa az ő hercegi birtoka volt ebben az időben. A történelemben gyakori volt, hogy egyes települések a birtokosukról nyerték nevüket, ez történt Domoszló esetében is. Domoszló herceg nevének jelentéstartalma: "az otthon dicsősége".
Első adat 1263.-ból, királyi solymárok lakták. Ekkor kapták meg a falut az Aba nembeli Kompolti család tagjai adományul. Akkori neve Dumuzlo. Még a század folyamán, III. András uralkodása alatt, 1296-ban vasércbánya nyílt a falu határában. A király nevét őrzi az általános iskola is.
1522-ben a Kompoltiak kihalásával a falu az Országh és a Losonczy családé lesz.
1686-ban a háború elől a falu lakói Gyöngyösre szöktek, így a település elnéptelenedett. Eger vára 1687. december 17-én felszabadult a török uralom alól. Megindult a megye elnéptelenedett falvainak a benépesítése, helyekből, búvóhelyekről a visszavándorlás. Kis idő múlva, 1696-tól Kishont, Zólyom, Árva és Gömör megyéből költöztek ide szlovák betelepülők, akik mind a Rákóczi-szabadságharcban (Csajági huszárezredben), mind az 1848-49-es háborúkban magyar oldalon harcoltak.
Az 1848-as forradalmi események kapcsán Domoszlón a tavaszi hadjárat idején szükségkórházat állítottak fel. Feltételezhető, hogy az 1770-es évek katonai kórházát újból hasznosították. A kápolnai csata mozgalmas napokat okozott Gyöngyösön és a környékbeli falvakban,
A XX. század két világégése, valamint a köztük eltelt idő megviselte a település gazdaságát és lakosságát egyaránt. Nagyon sokan odavesztek a harcmezőkön. A két világháború domoszlói áldozatainak a temetőben lévő hősi emlékmű állít emléket. A temetőben - példát mutatva más településeknek is - emléket állítottak az itt lakók a község halottjai mellett, az orosz, a német áldozatoknak is.
Domoszló jelenkorunk meghatározó települése a Mátraalján illetve a kis és mikro térségben. Folyamatos fejlesztések mellett a fiatalok, hagyományok, épített és természetes örökség megőrzésére törekedik a település.

Látnivalók a faluban és környékén

1. Szent Demeter templom
A falu terültén a régmúlt legfontosabb emléke a már 1332-37-es pápai tizedjegyzékben említett, Szent Demeterről elnevezett templom. A török háborúk alatt részben elpusztult, mai alakjában 1739-ben építettek újjá. Jellege: dombon álló, középkori toronyhoz épült egyhajós, keletelt barokk templom, melyet gótikus rózsaablak díszít.
Az épület környékén sok pince és alagút található. A legenda szerint a domoszlói templom összeköttetésben állt az egri vár kazamatarendszerével, szükség esetén a lakók a föld alatt bemenekülhettek a várba.


2. Faluház
Sidló Vilmos ajánlotta fel szülőházát Domoszló településnek és az érdeklődőknek, hogy tájházként működtetve bemutatható legyen mind a település mind pedig a közelmúlt épített és hagyományos népi építészete, munkássága. 1900-as évek elején épült középosztálybeli paraszti ház, melynek kialakítása és berendezése jelenleg is tart. Különlegessége a hagyatékokból és felajánlásokból berendezett zeneszoba.


3. Honfoglalási emlékmű
1996-ban állítatta a község lakossága és Önkormányzata. A kopjafák a Magyar honfoglalás törzsfőit, az elébük letett kövek pedig magukat a törzseket szimbolizálják. 2000-ben készült el és lett a jelenlegi helyén felavatva a Szent Demeter kapu. A falu fő teréről lévén szó, nagyon sok rendezvény kiinduló vagy végpontja, szabadtéri misék, egyéb találkozók színhelye.


4. Horgásztó
Domoszló határában található az ország egyik legtisztább vizű horgászhelye, mert a vízutánpótlást biztosító Tarjánka-patak nem érint lakott települést, viszont ökológiai folyosót jelent a tó és a Mátra között. A víztározó 1966-ban, a területen átfolyó patak visszaduzzasztásával létesült. Átlagos mélysége 2,5 méter, területe 50 ha. A horgásztó jelntős ponty- és amurállománya mellett ragadozó halakban is gazdag.


5. Oroszlánkő vára
A község határának északi részén nehezen megközelíthető, de élményt nyújtó látványosság a 600 m magasan fekvő Oroszlánkő vára. Az 1242. évi tatárjárás után építették ki sáncokkal körülvett erős lovagvárrá. A vár a török hódítás idején, Eger 1552-es ostroma előtt pusztult el. Romjai ma is megtalálhatóak. A település északi részét szegélyező erdőn az országos kék túra (Kék sáv) útvonala is átvezet, a faluból pedig a piros turistajelzést követve érhető el (Piros sáv).


Megjegyzendő még kiránduláshoz a piros körtúra (Piros körtúra), amely a fenti nevezetességek közül felfűzi a faluházat, a templomot, a tavat, valamint a Kis-kőt, amit a láda elhelyezésére mi is választottunk.

Néhány érdekesebb domoszlói program

- Húsvétoló
- Szent György napi Muskotály Borünnep
- Falunap és utcabál
- Csemegeszőlő és csomagoló fesztivál (páratlan években)
- Szüreti felvonulás (páros években)
- Modellrepülő verseny

További információ: www.domoszlo.hu

Kellemes időtöltést és jó keresést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (147 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.56 web: 4.58 átlag: 4.56

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


mura 2022.10.13 09:15 - Megtaláltam
Az 1. ponton (telefonálást színlelve) kerülgettem egy ideig az objektumot, mire kiszúrtam a jelszóhordozót. A templomnál kissé megkopott a felirat. A láda rendben van, annak ellenére is, hogy gyakorlatilag közszemlére van téve. Köszönet a rejtésekért!

OsiOsi 2022.07.16 14:38 - Megtaláltam
Tetszett.

szocspetra 2022.06.05 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

laszloszocs 2022.06.05 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

Favágó82 2022.05.30 07:48 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Megtalàltuk, köszönjük a rejtèst! Az első pont, nagyon jò kis rejtès, a màsodiknàl jò lenne az íràst megerősíteni. A harmadiknàl meglepődtem, hogy semmi takaràs, remèljük csak kesserek jàrnak arra. Ezutàn összepakoltam a jelszòrèszleteket. Mondom milyen zagyvasàg ez? De ràjöttem!

albert504 2022.05.21 18:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.00
Megtaláltuk
a domoszloi zsivanyok [Geoládák v3.12.10]

littlepauldavid 2022.05.21 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Janka11 2022.05.21 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Domoszlói Zsiványok! [Geoládák v3.12.10]

Gazbi 2022.05.07 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Vikki 2022.05.07 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

ilvancso 2022.04.14 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Shamra 2022.03.27 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Gmre 2022.03.14 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Hegyo 2022.02.20 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.20
Megtaláltam Teveladyvel a mátrai túrànk során, köszönöm, hogy megmutattad a helyet. [Geoládák v3.12.6]

tevelady 2022.02.20 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.2y]

Ambró 2022.02.18 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Tanohun 2022.01.22 08:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

kertimi 2022.01.22 08:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Jonathan Hunt 2021.12.22 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Második nekifutásra csak meglett. [Geoládák v3.12.4]

BaumyGeo 2021.12.21 12:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.33
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Egy kellemes séta decemberi napsütésben. A pontok a helyén, az első kimondottan tetszett.

492B5F01-9B39-4210-ABD4-14EB368D3F22918F7927-4B5F-4BC3-AFF8-915AF52AA9EA
41583EBD-3998-4051-BF35-3BB4CF527974 
Wilka74 2021.11.01 17:01 - Megtaláltam
Nem konkrétan a ládához tartozóan, de jó nagyot szívtunk. Aki nem Domoszlóról tervezi megközelíteni a 3. pontot, annak egy kis helyismeret. A mellékelt térképen jelölt színek:
Z: a TuHu-n jelölt út megvan, követhető, járható
P: nehezen követhető, a faluban beépült a P kör, kerítésmászással és nagy odafigyeléssel jutottunk el a felvezető szakaszhoz.
F: a jelölt részen nem létezik, tarvágással eltűnt az út, a HeyJoe nem is jelöli a Mária utat
K: árkon bokron át erre mentünk végül le, a fák között a főútra
A második ponton nem találtam meg a jelszórészletet, de már szinte sötétben kerestem.
Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

szivas_trackIMG_9785
IMG_9787IMG_9789
beliczky 2021.09.11 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Fitti80 2021.08.13 13:48 - Megtaláltam
HRezivel közösen megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Kedvenc zenekarom hazája, kötelességem volt a ládát meglőni :)

[Geoládák v3.11.3]

IMG_6132IMG_6134
IMG_6143IMG_6144
IMG_6147IMG_6160
IMG_6163IMG_6164
homemadebyjuci 2021.08.07 09:50 - Megtaláltam
Meglett, köszi! A 3. pontig az útvonalon szeder minden mennyiségben! :-D

sogor36 2021.07.22 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.07
Köszi a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (271 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]