FAQ
2775. Töröcskei tanösvény (GCTRTV)

Itt indul a ládász

Itt indul a ládász

És itt indul a tanösvény

És itt indul a tanösvény

Kövesd a jelet!

Kövesd a jelet!

Egyre csak fel...

Egyre csak fel...

Viharok emléke...

Viharok emléke...

Vízmosás

Vízmosás

Gyalázatos út, vagy remek békabölcső?

Gyalázatos út, vagy remek békabölcső?

Ezt érdemes kikerülni

Ezt érdemes kikerülni

Kilátás az irtásokon át az észak-déli dombsorokra

Kilátás az irtásokon át az észak-déli dombsorokra

Nem kell vízben gázolnod

Nem kell vízben gázolnod
Szélesség N 46° 17,519'
Hosszúság E 17° 46,869'
Magasság: 210 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.10 14:03
Megjelenés időpontja: 2010.07.10 14:03
Utolsó lényeges változás: 2016.06.05 11:51
Utolsó változás: 2020.12.21 18:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 209 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Fekete harkály tanösvény

A Kaposvárhoz tartozó Töröcske széléről megközelíthető, körtúraként bejárható 4 km-es tanösvény (szintkülönbség: 80 m) a zselici táj mélyebb megismerését szolgálja. Ládaméret: 18 cm X 8 cm X 6 cm.
Segítség rossz műholdvétel esetére: a 10-es állomástól (N46°17,519' E17°46,886') nagyjából nyugatra 22 m-nyi távolságban keresd, a pallósornak a 10-es fa felé eső legvégénél, a deszka alatti kis üregben.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Megközelítés
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.
A 67-es út Kaposvárt délről elkerülő szakaszáról egy magas dombtetőn ágazik el az út Kapos-Zselic kertváros és Töröcske irányába. Töröcskénél a kanyargós lejtőről leérve, a falu főutcájára kanyarodunk rá balra, majd az utolsó házakat is elhagyva találjuk a kis parkolót ( N 46° 17,915' E 17° 46,773' 180 m [GCTRTV+parkoló]), a tanösvény eligazító táblájával. A tanösvény kezdete ehhez közel, a  N 46° 17,836' E 17° 46,756' [GCTRTV+kezdőpont] pontban található.

A tanösvény a tájban
A tanösvény által érintett terület jellegzetes, változatos felszínű, erdős táj az 1976-ban védetté nyilvánított Zselici Tájvédelmi Körzet területén. Maga a tájkép a zselici kistérségben élők számára mindennapos, szépsége szinte magától értetődő. Az ország más részein lakóknak azonban változatos felszínével, titokzatos hangulatával, mással össze nem téveszthető megjelenésével nagyon kellemes rövid kirándulást jelent. Iskolai osztálykirándulások, biológia táborok, szakkörös diákok számára, akik hazánknak ezt a részét szeretnék megismerni, kihagyhatatlan.

A tanösvény leírása
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által létrehozott tematikus tanösvény avató túráját 2010.03.27-én tartották.
A tanösvény bejárása során felfedezhető tudnivalók részletes leírása és hasznos térképek a DDNP honlapján találhatók.
A tanösvény létrehozói egy számunkra eddig nem ismert, újszerű megközelítés szerint jártak el. Alkalmazkodva a 21. század technikai lehetőségeihez (és a természeti vagy emberi eredetű romboló hatásokkal való együttéléshez), a részletes tudnivalókat nem táblákon helyezték el, hanem a virtuális térben.
A terepen a jellegzetes és ismertetőt kívánó pontokon egy-egy néhány-karakteres (nehezen rongálható és szükség esetén költségkímélő módon felújítható) jelzést alkalmaztak, amelyek segítségével a tanösvény honlapjáról elő lehet hívni a tudnivalókat.
Ezért a honlapon található ismertetőt érdemes kinyomtatni, és a bejárás során mint útikalauzt folyamatosan használni.

A jelzések (harkályok és nyilak) sűrűn, és logikusan elhelyezve, eltéveszthetetlenül követik egymást. Zavart csak két zsákutca jelenthet, ezek miatt érdemes az említett honlapon az út vonalvezetését előzetes megnézni. Könnyen szem elől téveszted a jelzéseket, ha az óramutató járásával egyezőleg teszed meg a körutat, mert a harkály-jelek csak az állomások növekvő számsorrendje szerinti irányból szembeszökőek!

Néhány tudnivaló
Az említett honlaphoz hasonló részletességgel leírni a környezetet nem lehet, de néhány dolgot ragadjunk ki!
A környék földtanáról
A tanösvény a Töröcskei-patak széles, vizenyős völgyéből indul. Az Észak-Zselic kistáj jellemzője, hogy a Pannon-tenger homokos-agyagos üledékeiből keletkező, majd kiemelkedett egykori platót a völgyek észak-dél lefutású dombhátakra tagolják. Az egykori felszínt a száraz időszakban vastag lösztakaró fedte be, amely a lepusztulási folyamat során a lejtőkön keveredett a tengeri üledékkel.
Bármelyik kőzeten is alakult ki az erdőtalaj, a kiránduló számára a végeredmény egy: esős időben a csúszós, vendégmarasztaló sár.
A lösztakaróról
A lösz levegőben szálló finom porból rakódott le hideg, száraz éghajlatú időszakokban füves mezőkön emberi mértékkel mérve rendkívüli lassúsággal; idők során vidékünkön akár 20...30 méteres rétegben. Ahogy a réteg vastagodott, a növények mindig a felszínen hajtottak ki, az idősebb növények tövei fokozatosan a felszín alá kerültek és a gyökérzettel együtt elhaltak. Ilyen módon a laza kőzetté váló földréteg irányfüggő szerkezettel rendelkezik (anizotróp) a zömében függőleges egykori gyökérzet miatt. Az ilyen alapkőzet sebhelyeinél a föld függőleges táblákban omlik le.
Ebben a folyamatban már az emberi tevékenység is szerepet játszik: a dombok tetejére vezető földutak az erózió fő felelősei a történelmi időkben. A kocsikerekek által fellazított puha kőzetet a lerohanó vizek elhordják, és a mélyút pár évtized vagy évszázad alatt függőleges falú szurdokká válik.
Ahol az eredeti Pannon-tengeri üledék a kőzetalkotó, ott az erózió nem függőleges falú szurdokokat, hanem V keresztmetszetű formákat képez, amelyek előbb-utóbb lejtősfalú mellékvölgyekké alakulnak.
Mindkét formára találunk példát a tanösvénytől jobbra az 1. és 2. pont között.
A zselici erdőművelés
A tanösvény által feltárt erdőrészben cél a korábbi századok állapotának visszaállítása, ennek érdekében a tarvágások helyett a szálaló vágás alkalmazása és a tájidegen jövevény fajok (akác, vörös tölgy) kiszorítása.
Sajnos az őshonos fafajok nem mindig olyan életerősek, mint a jövevények! A bükköknél a farontó tapló jellemző, és vidékünkön a gyertyánfák egyre nagyobb hányada is beteg. Legnagyobb bajban a szilek vannak: állományuk évtizedek óta egyre csak pusztul: a tanösvény 11. állomásánál a pallósor mellett áll egy hegyi szil, amelyet az említett honlap megemlít, de az azóta eltelt pár hónap alatt már kiszáradt.
Minden rosszban van valami jó...
A korszerűnek mondott erdőművelés nem kizárólag kárt okoz: az erdőn járó nehézgépek olyan mértékben teszik tönkre a földutakat, hogy az a békák számára nagyon is előnyös: a meggyűlő pocsolyák mint békakaltető helyek -hacsak nem okoznak tömegkatasztrófát idő előtti kiszáradás miatt- az egyébként veszélyeztetett kétéltűek számára a túlélés esélyeit javítja. A dombgerincen végigvonuló földút egyes szakaszai ezt jól példázzák, ezért nézd el, ha néha nagy dagonyázásra vagy kerülőre kényszerülsz.
Az erdőművelők -jó okkal!- sokat kárhoztatják a túlszaporodott vadállományt a fiatal telepítésekben általuk végzett kíméletlen pusztítás miatt. De nézd csak meg pár év múlva a 6. pont közelében a kis elkerített területet! Ez kizárja a szarvasokat és őzeket, a növényzet háborítatlanul fejlődhet. Ha a vadak nem pusztítják az újulatot, és az emberi karbantartó tevékenység is hiányzik, néhány év alatt átjárhatatlan dzsungellé válik az erdő...


A tanösvény útjai
Az utak és ösvények alapvetően kiépítetlenek, természetes állapotúak. Előfordulhat olyan időszak, amikor az erdőgazdasági gépek teljességgel járhatatlanná varázsolják azokat a szakaszokat, ahol a harkály-jel együtt fut az erdei szekérutakkal, itt megeshet, hogy az utak szélén a fák között kell haladni. Meredek szakaszokon lépcsők, vizenyős völgyekben pallósorok segítenek. A lejtős domboldalak csapadékos időben nagyon csúszósak lehetnek! Kullancsok ellen javaslom a védekezést.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.57 web: 4.73 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Attibati 2023.01.14 08:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.61
A postakocsiút ládájának a bejárása volt a mai nap fő csapásiránya, onnan letérve közelítettük meg a tanösvényt. A ládához vezető út nagyon sáros volt, általában az út mellett, az erdőben egyensúlyoztunk. A rejtekadó pallósor tönkrement, eszembe jutott mikor egy zalai madármegfigyelő helyhez vezető pallósoron biciklistől beestem a mocsárba. Itt szerencsére nem volt ilyen rossz a helyzet. A láda a pallósor mellett fedetlenül hevert, a 10-es fát nem találtuk. Megpróbáltam kicsit jobban visszarejteni a dobozt de ez a palló rossz állapota miatt nehezen ment.

g-tabe 2022.12.31 14:39 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

ancsy&plazy 2022.11.06 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jetijak 2022.10.22 10:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ajtony 2022.08.21 07:43 - Egyéb
A láda azért kereshető. Álomfogók sportot űznek a villáskulcs használatából.

álomfogók 2022.08.19 10:50 - Megtaláltam
Zselici kódorgások 2022 nagyon jó helyeken.
Amennyiben a tanösvényt szerettük volna nyugodtan élvezni, elég rosszkor jöttünk. Amennyiben a nyárra eső, csúcsra járatott erdőgazdálkodást, a legjobbkor.
A logbook egy ideje betelt.

Pocter 2022.07.23 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nargoth 2022.07.17 21:25 - Egyéb
Az erdőnem favágás folyik, a tanösvény tábláján ki is van írva, hogy nem látogatható augusztus közepéig (ha jól elékszem).
A ládáig simán el lehet jutni, de a tanösvény egy része tényleg nehezen járható a kivágott fák, ott maradt gallyak miatt.

Moncsiroli 2022.06.10 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Köszönöm

fercsipeter 2022.05.19 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ha2 2022.05.19 11:50 - Megtaláltam
3 napos zselici túra során.

j.agica007 2022.03.14 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést!
Nagyon könnyen megtaláltuk az instrukcióka alapján.
Ez a második megtalált ládánk.Sajnos a nagy izgalomba nem írtuk ki a jelszót:).
A gyerekek( 9,6,4 évesek)is nagyon élvezték az első megtalálását reggel,így megkerestük ezt is :)

20220314_12203220220314_111225
Gabormg 2022.03.13 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Kalandoseszti 2022.03.13 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

ZsuzskaTurazik 2021.12.25 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Tom_16 2021.10.29 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyin szép hely! [Geoládák v3.12.2]

Petrukkio 2021.10.19 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

baggio 2021.10.19 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

bigmick 2021.09.23 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk
Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.8.4 dev]

Nileve6 2021.09.06 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

petheovacka 2021.08.07 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.13
Kaposvár környéki tekergőzés 2keréken a hőség jegyében. Kösszi a rejtést! --- Nagy hangulatos erdőben tekerhettem a "legütősebb" turistajelzés mentén.

Vitya77 2021.07.26 16:04 - Megtaláltam
Dél-dunántúli piros túra közben. Pár évvel korábban már jártunk ugyanezen a tanösvényen egy túlélőversenyen. Érdekes volt újra itt lenni. Köszi a rejtést!

RUNiko 2021.07.26 16:00 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.26 15:59 - Megtaláltam
2017-ben voltunk már itt egy túlélőversenyen. Nagyon kellemes emlékeket ébresztett bennünk, és nosztalgiáztunk is kicsit.
A láda a helyén van, jó egészségnek örvend. Köszi a rejtést.

Ashmelia 2021.06.20 19:15 - Megtaláltam
Megtaláltam! :) [g:hu 1.6.5]

Webber 2021.06.20 19:15 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.11.1]

Cerberus 2021.06.20 19:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltam! Kaposvár környéki háromnapos terepjárós/gyalogos cachertúra Ashmelia és Webber társaságában 25/34.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3665IMG_3666
IMG_3668 
Aniko & Gyuri 2021.06.16 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

hornyaz 2021.06.06 22:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zoli, Jucus, Emese [Geoládák v3.10.5]

avori 2021.06.05 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Heni&Soma [Geoládák v3.10.5]

geri83 2021.04.11 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kicsiflor 2021.04.10 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

Zsianor 2021.04.05 17:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést, gyerekek is nagyon élvezték!

GeoFox 2021.04.01 17:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.9.6]

Bennnybenő 2021.03.28 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kissdaniel991 2021.03.28 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

K.Ákos 2021.02.21 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Ildi77 2021.01.01 12:28 - Megtaláltam
Köszönjük

SaManók 2020.10.23 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

fa-peti 2020.10.10 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.10.10 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

BRita72 2020.08.09 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Totht737 2020.08.09 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

fehérkút 2020.07.24 09:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9 teszt]

Béla 53 2020.07.24 09:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9 teszt]

Gabbence 2020.07.08 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

haribali 2020.06.26 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

RoliHun 2020.06.20 16:08 - Megtaláltam
Sacival és Enikővel egy kis túra a sár és eső pedig még érdekesebbé tette
Köszi a rejtést

Mazsolagroup 2020.05.10 15:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.15]

András04 2020.05.09 17:39 - Megtaláltam
.

Adrián2008 2020.05.09 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

pappcsalád 2020.05.09 17:33 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.1.15]

MinionAnya 2020.04.26 19:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

MinionBaba 2020.04.26 19:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!buli bolt [Geoládák v3.3.2]

Petya1982 2020.04.18 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

proti92 2020.04.12 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

jonapet 2020.04.10 14:35 - Megtaláltam
Social distancing :-( [Geoládák v3.3.2]

FreeRP 2020.04.06 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nadam81 2020.03.29 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

VaVi 2019.07.27 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ukata79 2019.06.22 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csabiq 2019.04.07 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

marciq 2019.04.07 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pety84 2019.03.24 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.03.23 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Vándor-ló 2018.12.28 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.46
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.
A doboz minkét oldalán lyukas, a benne levő tégely viszont jól védi a logbookot.

Ajtony 2018.10.25 15:48 - Egyéb
Miki cache igazi jóindulatú talpig úriember.

MikiCache 2018.10.23 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 1 web: 5 átlag: 2.67 súly: 4.23
A pallók az utolsókat rúgják... talán ez lenne a látványosság?
Miki és Anikó

IMG_20181023_112857 
Nyeta101 2018.09.20 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Kinga & Nyeta101 [Geoládák v2.2.4]

Bolisz 2018.09.11 11:20 - Megtaláltam
A leírás alapján gyorsan megtaláltam. Köszönöm a rejtést. A túravezetőmnek, pedig a szép és hasznos túrát.

KeryBony 2018.07.16 19:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
A rejtekhely környéke egyszerűen elbűvölő.. a körbefutó pallók, a mélység, a természet szépsége.. egyszerűen elbűvölő!

Köszönjük! Nagyszerű élmény volt!

zaskl 2018.06.16 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Emerich63 2018.05.20 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.3]
Kaposvári 2. napi ládázás 14.3 km gyaloglással és jóval több autós km-rel. Szuper nap gyönyörű helyeken jártunk.
A mai 9 találat közül a 9.
A tanösvény táblái nem léteznek. Kb 30 perc alatt teljesítve az útvonal. Az erdő csodálatos, igazi sűrű sötét erdő, itt-ott félelmetes fákkal. Kár hogy nincs gondozva a tanösvény. A fekete harkály felfestések ugyan egyértelművé teszik az utat, de azért a további infók is jól jönnének. Persze a rejtő által megadott honlap rendben, de azért az erdőben elhelyezett táblákat kellemesebb lenne olvasgatni.
Mindenesetre nagyon tetszett a túra.

20180520_17392620180520_175422
20180520_18035720180520_180203
20180520_18015520180520_180158
20180520_181716_001 
denika 2018.05.01 08:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

denho 2018.05.01 08:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.81
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

ésKata 2018.04.30 09:00 - Megtaláltam
m

Csizmások 2018.04.16 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

laszloze 2018.04.13 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. A láda épségben, egészségben. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Szisz1976 2018.02.17 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam! :) Köszönöm az elrejtést!

IMG_0297IMG_0310
IMG_0321IMG_0324
IMG_0325 
Bass 2018.01.20 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.85
Eső utáni megralálás! Kicsit sáros de szép környezet!

Köszönjük!

szn0907 2017.10.15 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Szuper!

IMG_8785 
N.Zs. 2017.09.23 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Töröcskétől Pölöskéig egy jó kanyarba beillesztettük ezt a pontot is.
A tanösvény 1. és 2. pontja tetszett legjobban. A kerítés melletti séta elég ingerszegény.
A láda megtalálásához ez a mondat a kulcs: "a pallósornak a 10-es fa felé eső végénél, a deszka alatti kis üregben."
A kör 9,35 km lett, 234 méter szintemelkedéssel.
Útközben egy idősebb házaspárral találkoztunk, akik traktorral járnak gombát szedni. A környezetet rendesen telepufogták benzingőzzel. Nem hiányoztak!

IMG_5906IMG_5908
IMG_5909IMG_5910
IMG_5905IMG_5912
IMG_5914 
rkertesz 2017.09.05 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
A tanösvényen valóban szerencsésebb a leírásban megadott irányból haladni - másik irányból tényleg nem látszanak a jelzések.
A tanösvény részletes (saját) térképét ugyancsak ajánlott előzetesen megnézni!
Bár egyiket sem tettem a fentieknek megfelelően, de azért megtaláltam egy délutáni futás során a ládát. Köszönöm a rejtőnek, hogy végigvezetett ezen az ösvényen - valóban szép, változatos!
A láda sajnos beázott (a vizet kiöntöttem belőle), de szerencsére a logbookot egy kisebb, jól zárható edény szárazon tartotta. A tollak nem igazán fognak - jobb, ha valaki visz sajátot.

Zéboy 2017.08.01 21:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 
Berián 2017.08.01 09:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Vincenzo65 2017.04.01 14:40 - Megtaláltam
Szegény tanösvény. Geosok kivételével járnak mások is erre?

Párduc50 2016.12.30 09:40 - Megtaláltam
Közös, óévbúcsúztató ládázás Libertyvel. Kiváló hely, ötletes és szép rejtéssel. Útban az RPKU-2 láda felé levadásztuk :-). Köszönet a rejtőnek.

Liberty 2016.12.30 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
14/7. Ládatúra Baranyában.

Nagyon szép a tanösvény, a kis fekete harkály jel és a pontos koo. a ládához vezetett, ami könnyen meglett, kiváló a rejtés. A kora reggeli szikrázó napsütésben csodaszép volt a befagyott patak, néhol különleges formákat alkotott a jég, az egyiken egy szemüveges oroszlánt véltem látni :))) Köszönet a rejtésért.

Kaposvár címere
lovagias 2016.08.19 13:00 - Megtaláltam
:)

Ajtony 2016.06.05 10:35 - Egyéb
Betelt logfüzet cseréje

vbr 2016.05.25 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Köszönjük a rejtést!

Dorcsi2000 2016.04.12 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Gabi bá 2016.04.10 16:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Somogyban is vannak szép helyek! Pont a virágzást csíptük el. A parkoló úgy néz ki mint egy gatter. Farakások mindenhol, traktorok és egy lepukkadt uaz állnak az út szélén. Mellékelek néhány fotót. A logbook megtelt.

1Unka és ebihal lesen
20160410_15530220160410_155515
20160410_15573920160410_160705
A parkoló hagy némi kívánnivalót 
Submarine 2016.04.09 17:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.67
Köszönjük a rejtést!
Kellemes séta, csodaszép környezetben. A GPS jel elég "gyenge", de a leírás segített.
A logbook tele.
- SUB -

Kujti 2016.04.05 14:40 - Megtaláltam
Keresztül kasul bejártuk az egész tanösvényt és a Z és P jelzésű utak egy részét. Még a kb 10 méter hosszú P+ jelzésű utat is :) Jó időnk volt. Köszönjük a rejtést! A füzet betelt.

má-csa 2016.04.02 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Lia & Zotya 2016.02.07 14:28 - Megtaláltam
Jó kis túra volt, de meglett! :)

Nyanya&Yeti 2015.09.19 16:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megtaláltuk! Visszafele közelítettünk, vagyis az óramutatóval NEM ellentétes irányban, úgyhogy itt a leírásban van egy kis "gikszer". Majdnem pontos leírás, és valóban a GPS szinte használhatatlan a lelőhelyen. Ha visszafele közelíted meg a ládát, és kb. 50 méterenként hátranézel, akkor látod a nyilakat, és a harkályokat a fákon, így nem tudsz eltévedni :)

kilali 2015.09.09 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Köszönöm a rejtést.

zalajaro 2015.09.07 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg)

Sajnos csak későn olvastam Ajtony logját , így nem mértem koo-t.

A leírás sokat segített, véleményem szerint nem valószínű hogy pontosabb koo-t lehet mérni, esetleg lombhullatás után.

Szerintem nem baj ha GPS nélkül is megtalálható :)

Ajtony 2015.08.14 18:30 - Egyéb
A mély völgy és szálerdő együttese a koo mérést nagyon megnehezíti. Nagy segítség lenne, ha a keresők tudatnák, hogy az Ő mérésük szerint mi a jó koo-pár (de csak ha megfelelő pontosságot jelez ki a műszerük). Az adott körülmények között valószínűleg ezek a mérések se mindig atompontosak, de ha elég sokan mérik, az átlag bizonyára közel fog esni a valósághoz. Addig is használjátok a szöveges keresési útmutatót a leírás elején. Összevárok legalább 4-5 új mérést, és azután módosítok, ha kell.
Előre is köszönöm a segítséget!


oPeti 2015.08.12 17:00 - Megtaláltam
Sok érdekeset lehet megtudni a tanösvény letölthető "füzetéből", aki teheti vigye magával a sétára, útközben csak sorszámok vannak a fákra festve. Igazi vandálbiztos megoldás. A ládát viszont tényleg csak a leírás alapján lehet megtalálni. Érdemes lenne felülvizsgálni a koordinátát, a saját mérésem vagy 20 méterrel arrébb tette a pontot. A dús lombkorona persze csúnyán bezavart nekem is. A rejtést természetesen köszönöm, sokat tanultam! [g:hu 1.5.2f] [wapon beküldött szöveg]
Bocsánat, a koordináta tényleg lemaradt.
Saját mérés szerint itt van a cache:
N 46° 17,523'
E 17° 46,873'

kobcikrajci 2015.04.24 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.39
Postakocsi út felfedezése közben meglátogattam a tanösvényt is. Jó helyre került a láda, a pallósor mindig látványos elem. Sajnos csak a leírás alapján lehet megtalálni, először próbáltam csak a koordináta által, de az teljesen máshová mutat.

Gabeszosz 2014.11.05 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.83
A tanösvényt az óramutató járásával ellenkező irányban jártuk be némi kitérővel, a dobozhoz már utunknak vége felé érkeztünk.

A műholdvétel valóban nem lehet a legjobb a völgyben, ennek ellenére szerintem lehetne még pontosítani a koordinátán. Vagy huszonvalahány méterrel mutatott odébb a kütyü, a(z amúgy precíz) leírás nélkül esélytelen lett volna a megtalálás.

Az erdő amúgy gyönyörű, színesednek a levelek :) Szúrós csodabogyókba botlottunk itt-ott a fák között.

Köszi a rejtést!

Gabeszosz

Csa.Csi87 2014.10.16 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Kissé megtévedtem mint vasorrú banya a mágneses viharban, de hála a segítségnek végül is ráleltem. Nagyon vadregényes tájék - és ami meglepett, az eső ellenére sem volt nagy sár

karlo.p 2014.09.07 18:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Szép a tanösvény, köszönjük a rejtést

povyagi 2014.09.07 15:54 - Megtaláltam
\o/ Hurrá! Megvan! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Mathau 2014.09.07 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Mindenhol dagonya és rengeteg hernyó. Vadregényes környezet, tetszett!

Schlégl 2014.05.29 21:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

vray 2014.04.19 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.34
Megtaláltam.

befi 2014.04.14 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

dozo87 2014.03.16 12:03 - Megtaláltam
[g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

sirgalahad 2014.01.20 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Szép az erdő, hidd el nekem
Tudnék róla regélni
Nézheted az interneten
De jobb helyben megélni

Van talán, ki úgy akarja
Reklámozni Töröcskét:
Ki a ládát kikaparja
Kap egy hideg söröcskét!

Ancsapat 2014.01.12 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Tizennyolc fős társasággal (a Kutyatár egyesület zöld színeiben) és közel azonos számú kutyával túráztunk a majdnem tavaszi időben. Ha jól sejtem, minden kétlábú és négylábú jól érezte magát. A geocaching-nek pedig reményeim szerint lett néhány rajongója.

Kiskősz 2014.01.02 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.85
Kellemes családi kirándulás a jellegzetes somogyi tájon. A tanösvény jó, kiváltképp a patak átkelői tetszettek. Köszönjük a rejtőnek, hogy elvezetett bennünket ide.

molka 2014.01.02 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Nagy segítség a leírás, mert itt a koordináták nem segítettek. A tanösvény biztos szebb napokat is látott már, de azért jót sétáltunk. Innen továbbmentünk a Postakocsi-útra. Köszi!

carmin 2014.01.02 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.29
Köszönjük a rejtést.

dabcsi 2013.12.28 15:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

tax30 2013.12.24 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.78
Köszönjük a rejtést!Ezen a csodálatos napon kicsit más az erdő.(télies tavaszi időben)

 
eTiGeR 2013.11.23 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.83
Megtaláltam! :) Igaz már nincs valami kimondott túrázó idő; a levelek is néhol elég csúszósak voltak, főleg a fapallón és a lépcsőn; így a rövidebb utat választottuk, és nem mentünk körbe... A koordináta nekem elég pontatlan volt, de a leírásnak köszönhetően könnyen megtaláltuk. A nagyláda belseje nyirkos, nedves; a logbooknak viszont semmi baja. Köszi a lehetőséget.

GCTRTV geoláda (1)GCTRTV geoláda (2)
Fekete harkály ösvény (1)Fekete harkály ösvény (2)
Fekete harkály ösvény (3)Fekete harkály ösvény (4)
arnoldlaszlo 2013.10.19 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.74

A jó időt kihasználva indultam ládázni szombaton. A tanösvény ezen részén még nem jártam, úgyhogy újdonságként hatott milyen szép erre a táj. Valahogy ez a völgy mindíg kiesett az általam bejárt területek közül, hiszen a városból a Zselicet vagy a posta úton, vagy a kardosfai betonos úton szoktam elérni. Ebből az irányból kicsit több időbe, erőbe telik, de megéri! A rejtés nincs túlságosan megnehezítve így könnyű a találat. Sajnos kb 1,5 centi víz állt a dobozban. Kiöntöttem, kitörölgettem, de nem sokat segített. A tollak már nem nem működnek, így a következő kesserekvigyenek.K.L. 2013.09.22 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.27] [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2013.09.21 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Patcáról a verseny után Szenna - zöld jelzés - piros jelzés útvonalon biciklivel jöttem, a vége jó meredek volt. Felfelé még tekertem, de lefelé a falépcsőkön már nem kockáztattam. A fapallós völgy nagyon hangulatos volt, tavasszal - ha van víz benne - talán még szebb. A rejtés koordintája nekem nagyon pontatlan volt, de mindegy, hiszen a rejtek leírása alapján egyértelmű.

2013-09-21 15.07.20 
Anikó77 2013.09.21 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.43
Barátaim társaságában sikerült megtalálni!
Köszi a lehetőséget!

Anikó77, markovicsa, Eji, zsotie

zsotie 2013.09.21 11:35 - Megtaláltam
Remek napot töltöttünk a környéken kis csapatunkkal. Köszönjük a rejtést!

markovicsa 2013.09.21 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.85
Ma aniko77 társammal kora hajnalban vonattal utaztunk Balatovilágosig ahol Zsotie barátunk és párja várt bennünket gépkocsival, onnan indultunk tovább a Geocaching XXVII. fesztivál és versenyre. Ez alkalomból a környék hu-s és com-os ládáit begyűjtöttük.
Kis sétát tettünk a tanösvényen, sajnos a tanösvény karbantartása elmaradt, ráférne egy kis környezet rendezés.

 
utaszcsakany 2013.08.20 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.85
Remek idő volt a megtaláláshoz. A tanösvény jeleit követve sima ügy. :) Köszönjük!

Péter60 2013.06.12 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.97
Szép séta szép erdőben, maga Töröcske maradandóbb benyomást hagyott bennem.

Strombus 2013.06.12 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Szép környezetben okosan kialakított tanösvény, informatív ládaoldal, jó rejtés. Tetszett. Köszönöm.

A nagyláda belseje nyirkos. A kicsi dobozt az utasítás szerint légmentesen képtelenek voltunk zárni, de jól, gondosan igyekeztünk - azért levegő maradt benne, hiába próbáltuk kiszippantani. :-)

gattina 2013.06.08 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.23
Megtaláltuk!

Tapír csapat 2013.04.21 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
második nekifutásra, de meglett!

bgecco 2012.12.01 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.23] [wapon beküldött szöveg]

Bőrharisnya 2012.11.18 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Az elrejtőhöz méltó helyszín és rejtés!
Köszönjük!

Pimpi69 2012.09.05 19:54 - Megtaláltam
ok [wapon beküldött szöveg]

Mackka 2012.08.09 14:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

zolcsik 2012.07.14 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.4.16] [wapon beküldött szöveg]

GCTRTV_20120714140637.jpg 
nmárti 2012.06.04 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Vándortáborban jártam itt, még anno...Kis nosztalgiával útközben. KöszönöM!

 
ADML 2012.04.30 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Sikerült!

kószálók 2012.04.09 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.12
Köszönjük

Áron csapata 2012.04.09 11:47 - Megtaláltam
Jöttünk, láttunk, győztünk :-) [g:hu 1.4.5] [wapon beküldött szöveg]

Hajo 2012.04.09 11:46 - Megtaláltam
Köszi. Késôbb... [wapon beküldött szöveg]

Mr Zerge 2012.04.07 16:40 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb...[wapon beküldött szöveg]
Oda felé jó nagyot kerültünk, visszafelé már az egyenesebb úton jöttünk vissza a faluban hagyott autóért.
Jó a rejtés, az erdő átlagos.
Üdv Mr Zerge.

Ronin 2012.04.06 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Megvan! [g:hu 1.4.7] [wapon beküldött szöveg]
Kicsit borongós időben érkeztünk, de a séta így is jó volt. A gyerkőc nagyon élvezte a kis hidacskákat, így néhol többször is átkeltünk oda-vissza :) A QR mellé némi térerő sem ártott volna, de azért ügyes ötlet :)
Köszönet a rejtésért!

 
zeus 2012.03.18 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
nagyon szuper, amit itt összeraktak! csak ha előre olvasok, akkor letöltöttem volna az út leírását, s úgy lett volna igazán XXI. századi a dolog:)

pinyoe 2012.03.18 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.59
Köszönjük a rejtést.

Hóvirág álá makró
Sparks 2012.03.17 15:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.58
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.5] [wapon beküldött szöveg]

Létrehoztam egy Foursquare pontot, mivel nem találtam :-)

Doric és Laszisz 2012.03.16 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Zselici miniszünidő alatt találtuk meg.

krisztian753 2011.10.31 12:30 - Megtaláltam
ok

misksomo 2011.10.30 14:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Hurrá, megtaláltuk.

zakany 2011.10.08 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.68
Kaposvár és környéke láda project során :) Köszi a rejtést!

 
scele 2011.10.08 15:13 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

macikupac 2011.10.08 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.25
Somogyországban jártunk 11.

A falu szélén, a tanösvény indítótáblája mellett álltunk le. Akinek van hozzá kedve és megfelelő telefonja, az az itt elhelyezett QR-kódot leolvasva folyamatosan kapja a tudnivalókat az útvonalon. Az esős idő miatt tartottunk attól, hogy nagy lesz a sár, de pár kikerülhető pocsolyától eltekintve (amiből kettőt a Fáncsi-Scele vízügyi szakember páros lecsapolt) nem volt gond. Úgy érzem, itt is igaz, hogy egy tanösvényt nem a legjobb módszer egyetlen hagyományos ládával bemutatni. Bár a láda környékén a pallósorok érdekesek voltak, valahogy számomra mégsem volt ez egy igazi tanösvény, ahol ismertetőtáblák vannak és esetleg pár műtárgy az erdőben. A séta azért jól esett Barnival.

[wapon beküldött és otthon kibővített szöveg]

kivancsifancsi 2011.10.08 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
[wapon beküldött szöveg]
Egy napos somogyi ládázás: 13/18

Falu szélén raktuk le az autót, onnan indultunk bejárni a "harkályos" tanösvényt. Az eső miatt nagy sárra számítottunk, de nem volt vészes. Hogy az utánunk jövő netcacheerek dolgát megkönnyítsük, kemény munkával lecsapoltunk pár hatalmas pocsolyát :) A tanösvény leglátványosabb részei a padlós részek voltak. Talán tavasszal, amikor több a víz, akkor látványosabb lehet.
Köszönjük az invitálást.

Mihul 2011.10.01 16:00 - Megtaláltam
ok

Mikulás 2011.09.25 09:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Lukafa után Kaposvár felé vettem az irányt, ahol még két láda várt rám a mai reggelen. Az egyik ez a tanösvény volt. A megadott helyen parkoltam és gyalogosan indultam a sok helyen saras erdei utakra (fakitermelők tették tönkre a földutakat). Először egy unalmas erdei sétának tűnt, de később a pallókon való átkelés kicsit izgalmasabbá tette az egészet. Összegészében kellemes volt, köszönöm!

Mikulás

VP 2011.09.23 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.36
A verseny felé menet ládázás sok kisebb sétával.
Az ösvény névadójával sajnos nem találkoztam.
Sajnos az ösvény egy része nehézgépekkel feltúrva.

Paul 2011.09.22 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.33 súly: 4.03
Megtaláltam.Sajnos a környéken irtják a fákat.
Köszönöm a rejtést.

briff 2011.08.27 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Rengeteg szúnyog volt, pedig szinte ki voltak száradva a pocsolyák.

placentina 2011.08.20 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Ez volt az első ládánk, nagy nehézségek árán, de megtaláltuk, jó rejtés! Nagy élmény volt! :)

Petyóó 2011.08.02 11:30 - Megtaláltam
Megvan! Nagyszerű hely, bringával nem kockáztattuk meg, és a kezdőpontnál hagytuk őket. Köszönjük.

Zlatnik_A 2011.07.31 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Ennyire részletes és szakszerű tanösvénnyel még nem találkoztunk. A hivatalos leírást mindenképp érdemes hozzáolvasni a pontokhoz, ezzel kitárul az erdő, minden sokkal érdekesebb lesz. Ha nincs kinyomtatva, mobilnetről is meg lehet nyitni a pdf-et, mi igy mentünk és ámultunk. köszönet

angi0317 2011.06.30 19:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.30
:)

Hörcsög 2011.06.19 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
Megtaláltuk! Anita & Kyra baba & Árpi

kamzik 2011.06.13 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Szép, hangulatos hely!

rosie 2011.06.12 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm.

Burn 2011.06.04 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést!

lghost 2011.06.04 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.15
Megerőltető 6,5 km lett belőle, finom, áztató esőben csúszkálással.

AszalósGy 2011.05.28 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.08
A Dél-Dunántúli Piros Túra befejező szakaszán találtuk meg! Köszönet Hev-nek! Nagy eső volt!

szkte 2011.05.28 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.83
DDP túrán megtaláltuk, a tanösvény még esőben is szép!

reprocesszor 2011.05.23 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.55
Bringás gyors kiruccanás. Annak ellenére, hogy hazai pályának gondoltam már az egész környéket, ebben a völgyben még nem jártam soha. Szép volt. Köszi!

Puszkany 2011.05.08 11:00 - Megtaláltam
Boklaszas kozben. Koszi a lehetoseget! [g:hu 1.3.9] [wapon beküldött szöveg]

kl 2011.05.08 11:00 - Megtaláltam
Koszonjuk, hogy itt lehettunk! [wapon beküldött szöveg]

Nargoth 2011.04.25 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Nyusziláda előtt megkeresve!
Köszi!

padler 2011.04.24 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
A tanösvényt még a láda kihelyezése előtt bejártuk, most csak a ládáért és a közelében lévő nyusziládáért jöttünk.

padler + efemm

tosza73 2011.04.24 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megvan!

harisj 2011.04.23 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.63
Sajnos a fák eléggé zavarták a gps jel vételét. Utólagos segítséggel ugyan, de meg lett.
Köszönjük

Zergi 2011.04.17 15:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.20
Fogtam!
Zselici kerékpártúra keretében a zergékkel jártunk erre.
A Hősi Temetőtől tekertünk fel a jókora emelkedőn át, majd végig a gerincen, illetve le a faluba. A parkolótól még tolva is balesetveszélyes volt a földúton haladni egy 150 méteres szakaszon. Onnan aztán nyeregbe pattantunk. Nagyon tetszett a rövid idő miatt bejárt szakasz, a rejtés.

öfi és nufi 2011.04.10 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.91
Szép időben jó kis vasárnapi séta volt.

BaLee 2011.04.03 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
A tanösvény avatáskor már végig jártam egyszer az útvonalat és megörültem neki, amikor láttam, hogy láda is került ide. Terveztük már egy ideje a becserkészését, most végre sort is kerítettünk rá. Andi szülei is csatlakoztak a kis csapathoz, bejártuk közösen a tanösvényt és megkerestük a ládikát is. Nagyon élveztük a túrát, köszönjük a rejtést.

Luca is túrázikújratervezés....
Luca elaludt
Csenam 2011.03.26 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 1.00
Ez volt az első geoláda keresésünk, ezért kicsit nehezen ment, de nagyon örültünk, amikor ráleltünk. A környezet nagyon szép.

Atmosz&Zozmosz 2011.03.13 15:25 - Megtaláltam
Megvan :-)

Mr. Fülixáj 2011.03.12 13:30 - Megtaláltam
X

kiss52 2011.02.26 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.48
Megtaláltuk.

aDoc 2011.02.23 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Bugokat nem ellenőriztem. A GPS most éppen mindent 20 méterrel arrébb mutatott, de sebaj.

Az ösvényen fordított irányban mentem végig, így még érdekesebb volt :-)

 
Gelda 2011.02.23 00:00 - Megtaláltam
Sziasztok!

Mi levágtuk az utat, rögtön a 13-as fele mentünk de azért így is jó volt éjszaka megtalálni.

apo69 2011.02.05 02:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.3.14] [wapon beküldött szöveg]

rotty 2011.01.29 13:25 - Megtaláltam
Rövid látogatásra jöttünk Kaposvárra, néhány ládát terveztünk is megkeresni, igaz annyira nem volt nagy a motivációnk. Könnyed sétának ez kitűnő, igaz a fagy ellenére is küzdelmes volt az út. Nem számítottam ennyi hóra, szimpla terepfutóban jöttem, hamar kiderült, nem volt szerencsés választás...
A tanösvény jelzését felfestők a piros harkálybóbiták pingálása helyett inkább abba fektethettek volna több energiát, hogy hova festik a jelzéseket. Szerintem teljesen ésszerűtlen és sok helyen nehezen követhető, hogy merre vezet az út, és ugye nem mindenki gps-szel sétál egy tanösvényen...

A travel bug még a ládában van.

Ajtony 2011.01.01 13:10 - Egyéb
Ládaellenőrzés Zerind HUN társaságában, Vándorbogár kihelyezéssel egybekötve. A 44Q80B azonosítójú Travel Bug Dog Tag TB2TEEN (sárga gépegér) ide költözött Zalakarosról. Ha elviszed, ne felejtsd el bejelenteni a geocaching.com-on és minél hamarabb tovább költöztetni .com-os ládába.
Az utak és ösvények félelmetesen feldúrva a favágók nehézgépei által. Szerencsére a sár meg van fagyva.

Apexsek 2010.12.05 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Az erdőt a 10-es fa körül elkezdték rendezni-takarítani-kivágni.
Majd meglátjuk idővel, melyik igaz a három közül...

Na ja, a fácán...
Konkrétan 1m-re repült fel tőlem...
:-)))))))))

sinus90 2010.12.05 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
A DDRKT6 után csomagjainkat a forgalmi irodában hagyva buszra pattantunk, irány Töröcske. Jó, hogy ekkorát fagyott. Könnyebb volt közlekedni, bár óvatosan kellett tenni a sok befagyott tócsa miatt, amikben azért még a jég alatt bőven volt víz. Tetszett ez a pallós-lépcsős ösvény. Közben kerülgettük az erdőművelés eredményeit is, felriasztottunk egy fácánt. A digi fázott, ezért kevéske kép készül.

 
szalergabor 2010.11.14 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.15
Meglett, elég könnyű volt, bár mi a teljes tanösvényen végigmentünk.

Csaba & családja 2010.11.02 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.25
A sárral főleg a bevezető úton alaposan meggyűlt a bajunk.

bdani 2010.11.01 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.32
Sár volt.

fodor8peter 2010.11.01 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Felülről kerültük meg a hatalmas dagonyát.

turaupdate 2010.10.31 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Szaglásztunk, szaglásztunk, de wap-on utána kellett néznünk, különben még most is ott tekergünk :).

Boby 2010.10.28 17:00 - Megtaláltam
Először a kutyák, majd a sár miatt adtuk fel :( És már lassan sötétedett is! Töröcske városrész viszont nagyon tetszett! Sajnáljuk, hogy ez a friss láda pont kimaradt!
A képek alapján kérjük elfogadni!
Köszönjük!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2010.12.01 22:44]

a kutyáka sár
 
Farekék 2010.10.23 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.01
Ezt a hozzánk közeli ládát már a rejtés óta terveztük felkeresni. A mai szép időben teljes létszámmal támadtunk. A tanösvény nagyon tetszett az egész családnak, a dagonyákat is aránylag könnyen ki lehet kerülni az erdőben. Ettől a gyerekeknek még érdekesebb lett a túra. A láda GPS használata nélkül, a leírás alapján meglett. A falu végi kutyák is barátságosak voltak.
A végén megtaláltuk a "dagonyátort" is.
Köszönjük a kellemes sétát és a rejtést.

Hev 2010.09.22 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.24
Megtaláltam. Gondoltam a Gyalogló Világnapon végig nézem az őszies tanösvényt. Már az elején három ugatós akadályba ütköztem a legutólsó háznál, szerencsére volt nálam túrabot. Aztán a bevezető szakaszon több helyen bokán felűl érő kikerülhetetlen hig sár , valami termetes jármű teljesen felszántotta az utat. A számozással ellentétes irányban indúltam, bizva abban hogy a ládáig talán eljutok, pontosan a 10-es pont "előtt" fakitermelés van és pont az ösvényen keresztben találtak jó helyet a farakásnak. A palló-hidat félig szétszedtem de sehol semmi, aztán összeszereltem és felhívtam a rejtőt. Köszönöm a segítséget! Feltehetően a láda ott van ahol lennie kell.

Balu83 2010.09.12 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.72
szuper rejtés!!!!!!!!!

aPPle29 2010.09.05 17:00 - Megtaláltam
Dagonyáztunk egy jót!:)
Köszi az élményt!

Bütyök+Zulu 2010.09.05 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.00
Luca-avagy apróka kesser-látógatóban Kaposváron. Még jó , hogy készültünk a sárra.
Hála istennek csak helyenként volt cuppogós az út. és csak helyenként volt emberméretű a csalán. Szép az erdő. Jöttünk, mentünk minden irányba, amerre a harkályok mutatták.Még jó hogy gyalog voltunk, elvégre motorral tlos bemenni. :)

SylverRat + Bogee 2010.09.05 12:05 - Megtaláltam
Kellemes későnyári időben,helyenként hatalmas pocsolyákban és embermagasságú csalán között.

sztyopa13 a páratlan páros 2010.08.25 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.59
Rosszul indult!Még el sem értük a tanösvény elejét,drága párom megcsúszott és felkavart egy békanevelő pocsolyát.Az meg az ő lelki világát mivel a cipője telefolyt a sáros trutyival.Miközben próbáltam felsegíteni a sárból,nekem is sikerült belemerülnöm a sárba.A 10-es állomást második nekifutásra sikerült megtalálni.A pallósor kezdete már nem okozott problémát,viszont a ládát 2óra kutatás után sem találtuk meg.Viszont amit a rejtő szeretett volna bemutatni,azt alaposan átéltük!Ezért kérjük,hogy a feltöltött képek alapján fogadja el próbálkozásunkat.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2010.08.31 14:37]

 
LAK 2010.08.08 18:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Megtaláltuk Zsuzsival!

easy123 2010.08.01 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Kicsit félrevezető a láda helyének a leírása. (Vagy már valaki áthelyezte egy kicsit.) Nagyon szép környezet rengeteg szúnyoggal. Köszi!

kupec 2010.08.01 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.23
Jelenleg jó szúnyogos hely.

Gi.Ni 2010.07.30 00:00 - Megtaláltam
:)

ballasz 2010.07.28 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.02
A szomszedos falubol ugrottunk at csaladosan. A tanosveny bevezeto resze kicsit bozotos volt, de a tobbi nagyon tetszett.

Judit és Béla 2010.07.24 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltuk! Nagyszerű, pompás, remek!

Ajtony 2010.07.24 15:00 - Egyéb
Betettem egy Travel Bug-ot (egy nyíl). Küldetésének első fele az, hogy Schleswig Holsteinből indulva érje el Magyarország délkeleti részét (pl. Szeged). Ez megtörtént, és most jön a küldetés második része: minél hamarabb vissza kell térnie Schleswig Holsteinbe.

khibus 2010.07.19 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Az 1. GPS nélküli találat! :)

Zerind HUN 2010.07.15 14:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.76
A rejtésben részt vettem, a tanösvényt kétszer is végigjártam, ezért a dobogós helyek meghagyása után bejelentem a megtalálást.
Nagyon szeretem a Zselicet és Kaposvárt, ez a hely is szép! Töröcskén ajánlom megtekintésre mindenkinek a sok kőkeresztet (csak a Fenyves utcában van belőle 4 darab), a harangtornyot, és a piros turistajelen az óriási löszfalakat!

Pomisa 2010.07.14 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Az erdőben rengeteg a szúnyog.A láda egy kis keresés után meglett.
TB-t kivettem!

BRAVO2.0 2010.07.14 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Gyönyörű rejtés, mesés megtalálás. Pont harmadik hónapja keresgélek és a hét harmadik napján találtam a ládát harmadikként :)
Coin letéve.
Kösz a rejtést!

Terdik Család 2010.07.10 14:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.43
Jött a riasztás az új láda megjelenéséről Eszti és Robi -tól. A délutáni lustálkodást abbahagyva gyorsan útnak indultunk. Az ajánlott parkolóban megvártuk a fiatalokat. A kémiai védelmi ellátást követően irány a tanösvény. A láda a leírás alapján gyorsan meglett.
Köszönjük a rejtést.

Pontos a koo?
A Rejtő monogramja. 
Eszti és Robi 2010.07.10 14:45 - Megtaláltam
Épp indultunk at MTV Icon előtti balatoni fürdőzésre, amikor a ládalistában felfedeztük, hogy a legfrissebb somogyi ládáról nem tudunk, úgyhogy már indultunk is. Egy gyors telefon a társaknak volt előtte azért természetesen.

Közös 1. helyezés Terdik családdal.

De akkor most már tényleg irány a Balaton!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]