FAQ
2789. Nagyszőlős Ugocsa vár (GCugcs)

Az információs tábla.

Az információs tábla.

A "parkoló".

A "parkoló".

A rejtő csapat Vereckénél

A rejtő csapat Vereckénél
Szélesség N 48° 8,462'
Hosszúság E 23° 2,967'
Magasság: 162 m
Megye/ország: Ukrajna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.10 18:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.19 07:17
Utolsó lényeges változás: 2019.03.23 20:40
Utolsó változás: 2019.03.23 21:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Sinus90 Klári Famágus Marcsi Eszter Ludens H.Gábor Oldfox
Ládagazda: oldfox
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 55 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Wap:A láda a várfal tövében egy kis üregben, kővel takarva található, nem kell falat bontani!!!!

Nagyszőlős és környéke

A nagyszőlősi járás Kárpátalja megye legdélebbi vidéke, mely délnyugatról Magyarországgal, délkeletről pedig Romániával határos. Közigazgatásilag 1 város, 2 városi jellegű település és 47 község tartozik a járáshoz. A lakosság 71 %-a ukrán nemzetiségű. A járási székhely Nagyszőlős 15%-ban magyarok lakta város. Nagyszőlős környéke a XI. század vármegye rendszerében Borsova vármegye részeként működött, majd a XIII. században Ugocsa vármegye szerveződött meg a területén Szőlős központtal. Akkoriban a mainál mintegy kétszer nagyobb terület tartozott a megyéhez, melynek jelentős hányada ma Románia része.
A járás alapvetően síkvidéki jellegű, legmagasabb pontja az 556 méterrel a tengerszint felé magasodó Fekete-hegy. Talán ennek is köszönhetően kiemelkedően jók a környéken a mezőgazdasági feltételek, a vidék régóta ismert és híres szőlőiről és borairól.
A járás legnagyobb folyói a Borzsa és a Tisza.

A nagyszőlősi járás területén két középkori vár romjai is fennmaradtak: a Nyalábvár, mely Királyházától délre található valamint az Ugocsai vár, más néven Kankó vára, melynek romjai a Fekete-hegyen találhatóak. Egyéb építészeti emlékek Nagyszőlősön: Perényi kastély, Ferences kolostor és templom, református kőtemplom, Nagyboldogasszony templom, Perényi Zsigmond szobra, Bartók Béla emléktábla. Természeti látványosságok a környéken: Fekete-hegyi Védett Terület, Kárpátalja megye legmelegebb pontja a Teplica (meleg vizű)-forrás.

Nagyszőlősi Ugocsa vár

A Nagyszőlős fölött emelkedő Fekete-hegy sziklateraszán állnak az Ugocsa vár romjai. Kedvelt kiránduló helye ez a környékbelieknek. A várhoz nagyon könnyen eljuthatunk, ha autónkat letesszük a Királyháza és Huszt felé vezető utak kereszteződésénél. A várhoz felvezető út egy kisebb bolt mellett vezet fel a Huszt felé vezető útról jobbra. Gyalogosan néhány perc alatt eljuthatunk a környező házakkal mára már szorosan egybeépült várromhoz.
A honfoglalás után a magyarok kisebb erődítményt emeltek a Fekete-hegyen, amely védelmet nyújtott a vidékünkre gyakran betörő besenyők ellen. Az Árpád-házi királyok vadászterülete volt a környék, a XII-XIII. századokban azonban annak központja nem itt, hanem Királyházán volt. A XII. század közepén II. Géza flamand és szász telepeseket telepített ide, akiknek nem csak földet adott, hanem különböző privilégiumokkal is felruházta őket.
1241-1242-ben Batu kán tatár hordái söpörtek végig a vidéken, mindent felégetve és elpusztítva maguk után.
Az első említést Nagyszőlősről Zceuleus néven egy 1262. évből származó okmányban találjuk. Neve arra utal, hogy már akkor szőlőműveléssel foglalkoztak a környék lakosai. 1284-ben Asszonyságszőlős néven szerepel az okmányokban, ami arra utal, hogy a környékbeli földek a mindenkori királynék tulajdonát képezték.
1262-ben a település királyi városi rangot kapott és számos privilégiummal rendelkezett. Rangját III. Endre 1294-ben és Károly Róbert 1319-ben és 1329-ben ismételten megerősítette.
1399-ben I. Zsigmond Perényi Pál Zemplén-megyei ispánnak adományozta Nagyszőlőst és környékét a törökök elleni háborúban játszott kimagasló szerepért, különösen a nyikopoli (Bulgária) csatában tanúsított vitézségéért. A Perényi család az elkövetkezendő évszázadokban kimagasló szerepet játszott a vidék történelmében. 1405-ben tulajdonába került a királyházai (Korolevo) Nyalábvár is. N 48° 9,456' E 23° 7,981' 191 m [GCugcs+Nyalábvár]
A XV. század elején az Ugocsa vár a ferences rendi szerzetesek tulajdonába került. A Fekete-hegyen épült vár a Tisza jobb partja mentén futó utat és a réveket ellenőrizte.
A protestáns hitre át tért Perényi Ferenc 1544-ben elvette a szerzetesektől a várat és megerősítette azt, lovagvárrá alakította. 1566-ban azonban elárulta I. Ferdinándot és János Zsigmond erdélyi fejedelem oldalára állt. A király parancsára katonái 1557-ben elfoglalták a várat és egy év múlva lerombolták azt.
Nagyszőlős lakossága aktívan részt vett az 1703-1711-es évek felszabadító háborújában, vitézül harcolt II. Rákóczi Ferenc kuruc seregében. Már 1703 júliusában elűzték a városból az osztrák hatóságokat és egészen 1711 májusáig hűek maradtak a nagy fejedelemhez.
1717-ben a krími tatárok törtek be a vidékre és ismét a földdel egyenlővé tették a várost. Két napon át rabolták, fosztogatták lakosait, majd mindent felégettek maguk után. 1720-ban ezért mindössze 49 lakosa volt Nagyszőlősnek, ebből 34 jobbágy és 13 zsellér.
Az Ugocsa vár szabályos négyszög formájú volt, méretei 46,9x44,8 méter. Sarkain szögletes alakú bástyák álltak, déli oldalán kaputorony emelkedett.
A szabálytalanul, durván faragott kövekből emelt várból legépebben két lőréses bástya maradt fenn.

Megközelítés

Nagyszőlőst legrövidebben a Tiszabecs - Tiszaújlak határátkelőtől érhetitek el az M23-as úton. A határátlépés után balra kell fordulni át a Tisza hídon be a faluba az  N 48° 6,653' E 22° 50,203' [GCugcs+kereszteződés] pontnál lévő kereszteződésben jobbra forduljatok Huszt felé. Majd a  N 48° 8,423' E 23° 2,829' 145 m [GCugcs+letérés] ponton lévő kereszteződésben jobbra, kb 150m után találtok egy parkolásra alkalmas területet. Innen gyalog érhetitek el a romokat.

Az eltünt ládát 2019.03.22.-én Liberty játékos társunk pótolta.
Köszönet érte, reméljük most hosszabb életű lessz.


Alternatív jelszó:

A várhoz érve találtok egy információs táblát.  N 48° 8,472' E 23° 3,018' 145 m [GCugcs+alternatív jelszó] A tábla hátulján keressétek a jelszót.

Ládatörténet

Ezzel a dobozzal egy kicsit emléket is szeretnénk állítani nemes küldetésű utunknak... Ludens barátunk, egy kedves adományozó segítségével felajánlott 12 db. használt, de nagyon jó állapotú számítógépet, monitorral, minden felszereléssel, a Salánk Mikes Kelemen Középiskolának.
Ezekből utunk során, sikerült 4 db-ot kompletten kivinni Salánkra. Itt szeretnénk köszönetet mondani H.Gábornak barátunknak, aki a majdnem meghiúsult utazást tovább lendítette a siker felé, azzal, hogy szerzett egy mikrobuszt, a nemes ügyért, amivel biztonságban haza is hozott bennünket, miután küldetésünket teljesítettük, és kirándultunk is néhány napot.
A szállásunk Nagyszőlösön volt, és mivel jó előre rákészültünk, lelkes kis csapatunk segítségével, sikerült a ládatelepítés. Köszönet ezért a többieknek is, Sinus90-nek, Kóborlónak, Marcsinak és Eszternek, és természetesen Ludensnek és H.Gábornak.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (31 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.15 web: 4.71 átlag: 4.50

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


akosgy 2021.02.27 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.17 súly: 4.20
Bukoveli síelésből hazafelé álltunk meg a várnál. Egészen a romig autóztunk, nem akartuk messze hagyni a kocsit.

A romoknál - mint máshol is a környéken - elképesztő mennyiségű szemét van szétdobálva mindenhol, de a helyieket ez láthatóan cseppet sem zavarja. Külön bája volt a "Tiszta Kárpátalja" feliratú táblának a szeméttenger közepén. Talán egyedül a Kolodko-miniszobor volt aranyos, amiből több példány is van kárpátaljai városokban a "Sóút" népszerűsítésére.

A pótjelszó tartja magát. A láda koordinátája valahová a szemetes sisnyába mutatott. A huszti eset alapján már nem is kerestem (sokan is voltak a környéken), meg őszintén szólva ilyen környezetben talán nem is baj, hogy leolvasós a jelszó, senki sem turkál szívesen a bűzös mocsokban.

Azért köszi.

Tiszta KárpátaljaTiszta Kárpátalja??
Sózsákos bácsi - Solekop 
nmárti 2019.08.28 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] Határtalanul....egyik helyről a másikra vágtatva. Szerencsére a park helyett a várat választotta a csoport. Előtta a félig felújított kastélyt jártuk körbe, utána borkóstoló következett.

 
Inra 2019.08.13 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Internet nélkül sajnos csak a pót jelszót találtam meg, de így is nagyon szép volt. [Geoládák v2.2.5]

VILÁGJÁRÓ (expötyimiki) 2019.07.05 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsu. 2019.06.28 12:59 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2019.06.28 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.67
Négynapos, baráti társaságban elkövetett kárpátaljai kirándulás harmadik megállója (geoláda szempontból). A szépséges csetfalvai templomtól jöttünk ide. Én azt anno bringával már levadásztam, de szivesen láttam újra. Ez a rom impozáns, valamikor hatalmas vár lehetett. A kilátás csodaszép és persze a remek időjárásnak köszönhetően jó volt itt lenni. A ládát nem találtuk a fal tövében, de a pótjelszó a helyén volt, így azzal logoltunk. Nem rejtettük újra.

Köszönet a helyért, megérte betérni Nagyszőlősre!
Mikulás

IMG_1059IMG_6268
IMG_6267IMG_6266
IMG_6265IMG_6264
radpeter 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam
Csoportos Kárpátalja

sirgalahad 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.56
Ugocsai Kankó vár rom
Idejönni frankó nyáron
Nincs itt tömeg, embergőz
Neve csúf, de nem fertőz

lelcache 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.32
Négy napot töltöttünk el barátainkkal Kárpátalján. Sok szép dolgot láttunk, sok meglepő dolgot tapasztaltunk, néha rácsodálkoztunk a helyi állapotokra, de összességében nagyszerű élményekkel gazdagodtunk. Hatalmas élmény volt felmenni a Vereckei hágóra és a Tatár hágóra, megnézni Huszt, Munkács vagy Ungvár várát. Jó volt ezeket a helyeket élőben megnézni. Bejártuk a környéket, megkerestük mind a 15 kárpátaljai ládát ebből 6 esetben az elveszett dobozt pótoltuk.

3/15: Nagyszőlős volt a harmadik célpontunk. A romok alapján szép nagy lehetett ez a vár, már csak a nyomok maradtak. A dobozt hosszan kerestük a szeder és csalán rengetegben, de nem találtuk. Nem vagyok meggyőződve, hogy eltűnt, márciusi újrarejtéskor még sokkal kisebb lehetett a növényzet. A virtuális jelszó viszont a helyén. Köszönjük a lehetőséget.

 
Fidorka 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

scele 2019.06.28 12:01 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

oldfox 2019.04.01 19:48 - Egyéb
Az elveszett láda pótolva lett. Köszönet érte Liberty játékostársunknak.

Liberty 2019.03.22 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
A rejtővel egyeztetve egyesületi dobozzal pótoltuk az eltűnt ládát, ajándékokkal feltöltve. Az új koordináta: 48°08,462' 23°02,967' A villáskulcsot ki lehet kapcsolni.

A vélhetően régi rejtek előtt egy kikötött, legelésző kecskegida nézte kíváncsian az új rejtésünket. Végig jártuk a várat, nagyon szép a panoráma Nagyszőlősre. Megérte eljönni, jó volt itt lenni.

Ugocsa vármegye címere
ocsike78 2019.03.22 08:41 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.3.8]

GCugcs_20190322_093303GCugcs_20190322_094156
GCugcs_20190322_093425GCugcs_20190322_093831
lovasvadasz 2018.09.15 14:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Megtaláltam!
GPS nélküli kárpátaljai ládavadászat részeként vettem célba a ládát.
Érdekes, hogy a helyiek bután néztek rám, amikor Ugocsa vára felé kértem útbaigazítást. Ennek ellenére sikerült felkutatnom, nagyon köszönöm a rejtést! :)

GYEZegzug 2018.06.05 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.31
Máramarosból hazafelé. Teszek fel képeket a rododendron virágzásáról. Köszi a rejtő segítségét. Gyakran jártam e vidéken Őseim életfáját kutatva. Most villámlás, dörgés, sártenger fogadott. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG-7645d04d299e8fff8be1140e6d7b30cf-VIMG-6f8f78285100d990aab673b6adb3ddf8-V
IMG-b6f8c03410b3077f46756558c38f24ad-V 
tabletta 2017.11.25 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Pót jelszóval.

IMG_20171125_102805 
Emese62 2017.09.07 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 3.77
Kárpátalja kerékpáros túra! Láda sehol, de ezt már itt megszoktuk! Itt-ott levágták a füvet, de a szemét és az üveg halomban állt, a fal tövében életveszélyes ott nyúlkálni és lépkedni cipőben! Kérnék egy találatot, a képek alapján, mert az biztos hogy nekem nem lesz több lehetőségen ide eljönni!

[Jóváhagyta: oldfox, 2017.09.12 13:14]

IMG_7519IMG_7520
IMG_7528IMG_7516
IMG_7526IMG_7533
IMG_7539 
Kimberli1 + Imi30 2017.08.13 11:45 - Megtaláltam
A tábláról olvastuk le a pótjelszót, a láda nincs meg.

Ashmelia 2017.05.20 14:36 - Megtaláltam
Megvan!:) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Webber 2017.05.20 14:36 - Megtaláltam
Meglett, klassz várrom.

Cerberus 2017.05.20 14:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.33
Megtaláltuk három napos kárpátaljai geocaching autós kalandtúra keretében, melynek során levadásztuk az összes Ukrajna területén található ládát Ashmelia, Fercsipeter és Webber társaságában. A legtöbb helyszín nagyon érdekes és kalandos volt, mindenképpen ládaérdemes, viszont a rejtések állapota sajnos többségében rendkívül rossz ebben az országban, mondhatnánk negatív rekordnak is. Sajnos a 13-ból csak 1 láda volt betegre állítva, így ehhez vittünk csak gyógyításra való felszerelést.

3/13
A kisboltnál befordulva és valamivel feljebb autózva, az aszfaltút végénél, a sportpálya parkolójában hagyható az autó biztonságban és onnan már csak nagyon rövid séta a vár. Nagyon tetszett a rom és a kilátás is onnan. Sajnos a láda eltűnt, a pótjelszó viszont rendben a helyén van. Köszönjük a rejtést!

IMG_8775IMG_8777
IMG_8779IMG_8781
IMG_8785 
fercsipeter 2017.05.20 14:35 - Megtaláltam
Ukrajnai geotúrás capattal! 3 napos láda vadászat kárpátalján! Köszi!

DSS és Szandra 2017.03.22 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.99
Sajna a ládát nem találtam meg, a pótjelszó viszont rendben van. Első kárpátaljai ládám, a 100. találatom és pont a születésnapomon. :) Szép a várrom és a kilátás, köszi a rejtést. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (58 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]