geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2804. Zsombói láperdő (GCZSLE)

Az ősláp

Az ősláp

Az ősláp

Az ősláp

Tó a láperdő szélén

Tó a láperdő szélén

Téli láp

Téli láp

Téli láp

Téli láp

Ládakörnyék csapadékos évszakban

Ládakörnyék csapadékos évszakban

Rózsa Sándor csárda

Rózsa Sándor csárda

Zsombó temploma

Zsombó temploma
Szélesség N 46° 18,929'
Hosszúság E 19° 59,138'
Magasság: 95 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.04 14:00
Megjelenés időpontja: 2010.08.07 00:30
Utolsó lényeges változás: 2021.02.06 16:15
Utolsó változás: 2021.02.06 16:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus, GSdriver
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 480 m
Megtalálások száma: 365 + 2 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2010-08 volt 14 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
A Cerberus csapat harmadik rejtése egy különleges természeti érdekességet mutat meg, a zsombói láperdőt. Aki idejön, az tehát ne aszfaltozott sétaútra számítson, hanem lápvidékre! Bár ma már ritka az annyira csapadékos idő, hogy a képeken látható mennyiségű víz várja a ládászt, de nyáron így is dús az aljnövényzet és szúnyogból (kullancsból) sincs hiány. A terület a Rózsa Sándor csárda előtti parkolóból gyalogosan közelíthető meg. A 16x11x5 cm-es láda a lápas terület szélén, egy bokor aljában, vékony törzscsonkban van elrejtve. Kérünk jól rejtsd vissza!

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Megközelítés
Autóval:
Az M5 autópályáról a balástyai lehajtónál kell letérni, majd Forráskúton keresztül lehet Zsombóra jutni. További lehetőség az M43 Szeged-Észak kijárata. Szeged felől a kiskundorozsmai templom melletti körforgalomtól indul a Zsombó felé a kiskunmajsai (5405-ös) út. Zsombóra érve a közvetlenül az út mellett álló Rózsa Sándor csárda előtt kell megállni és parkolni. Autóval ne menjetek tovább!  N 46° 19,061' E 19° 59,247' [GCZSLE+Parkoló+Csárda]
Autóbusszal:
A Rózsa Sándor csárdánál levő megállóban kell leszállni.
Gyalog (kerékpárral):
Az Alföldi Kéktúra Csongrád megyei szakasza AKT Zsombón is keresztülhalad. A falu közepén álló templomtól indul a kiskundorozsmai templomhoz vezető zöld sáv zöld sáv turistaút, ezen érhető el a Rózsa Sándor csárda. Az út a 2019-es felújítása óta elkerüli a láperdőt. A csárda mellett induló földúton kell elindulni a ládához (itt-ott egy-egy régi jel még felllelhető).

Fontos tudnivalók
Csapadékos időszakban a terület jelentős része víz alá kerül. Tartósan száraz időben viszont csak a lápi növényzet árulkodik arról, hogy nem közönséges erdőről van szó. A rejtek száraz lábbal elvileg bármikor megközelíthető, de ha van gumicsizmátok, akkor érdemes elhozni, mert sokkal nagyobb élmény ha a lápban is közlekedhettek. Nem kell félni, nem fog elnyelni, de azért legyetek óvatosak, mert ha gödörbe léptek könnyen befolyhat a víz csizmába is, a nedves, fellazult tőzeg esetleg kölcsönveheti a cipőtöket, ráadásul pedig könnyű megbotlani egy-egy víz alatti ágban. Aki tehát úgy érzi, hogy a ládakeresés élményét a dús, csalános, szúrós növényzet, a szúnyogok (és kullancsok) elrontják, az novembertől áprilisig keresse ezt a ládát!Ha pedig mégis a nyári keresés mellett dönt, akkor legalább zárt ruhában és szúnyogriasztóval felszerelve jöjjön, illetve ne méltatlankodjon, ha elszakad a ruhája, vagy ha lakmároznak egy jót belőle a szúnyogok! Szintén fontos, hogy 2019-ben több nagy vihar is sújtotta a területet, így az erdő fái közül sok kettétört vagy kidőlt. Ráadásul nem kevés az öreg korhadt fa és faág is, így szeles, viharos időben kerülendő a terület. Az önkormányzat sajnos eleddig (2020. március) nem oldotta meg a problémát, mindössze annyit tett, hogy a területen átvezető sokak által napi rendszerességgel használt földutak elejére kihelyezett egy-egy "belépni tilos és életveszélyes" táblát ...

Mi is az a láperdő?
Az őslápos a csárda mögött található. A hajdan nagykiterjedésű alföldi lápok helyén szántóföldek alakultak ki. Ezért számít ritkaságnak a Zsombó határában fennmaradt zsombéksásos lápterület a maga lápfüzes és pusztai tölgyes maradványaival. Az ősláp növényzete főleg gyékényből, sásfélékből és füvekből áll. A zsombéksás gyökérzete által kialakított halmok (zsombékok) 80-100 cm magasan emelkednek ki a vízzel borított semlyékből. Az ősláp ritkább növényfajai közül a lápi páfrányból ma már csak néhány szál lelhető fel. A kékperjés rét smaragdzöld színétől élesen ütnek el a buglyas szegfű halványlila virágai. A mély fekvésű lápsemlyéket nagyszerű keretbe foglalja a félkörbe rendeződött lápi bokorfüzes. Süppedékes talaján járva bokáig süllyedünk a szivacsos tőzegbe. A magasabb térszintű szakaszon a Duna-Tisza köze hajdani pusztai tölgyeseinek, a gyöngyvirágos tölgyligeteknek kis maradványaival találkozunk. Gyepszintjében tenyészik a sárga virágú gyömbérgyökér, salamon pecsétje, a gyöngyvirág, a borzas ibolya és a kék ibolya. A már kipusztult égeres erdőcsoport kései hírmondója a kutyabenge és a fákra felkúszó vadkomló. A jellemzően vízzel borított területeket az  N 46° 18,991' E 19° 59,174' [GCZSLE+Elagazas] pontról letérő ösvényen érhetitek el az  N 46° 18,953' E 19° 59,243' [GCZSLE+Mocsar] koordináta környékén.

A láda
A 16x11x5 cm-es láda a lápas rész szélén az erdőben vár. Olyan helyen van, ami szinte biztosan elérhető száraz lábbal. Egy bokor aljában, vékony törzscsonkban, talajszinten keresd fakérgekkel álcázva. Kérünk, hogy gondosan rejtsd vissza a ládikát, hogy az egyáltalán ne látszódjon ki, akkor is, ha Te magad nem így találtad meg. Ládáinkat nem zacskózzuk. Ha mégis így találtad, légy szíves távolítsd el a zacskót!

Rózsa Sándor csárda
A településről elsőként hírt adó 1742-ből származó írott forrás a "forrosomboi" csárdát említi, de úgy tudják, hogy pincéjének réti mészkő boltozata még a török időkből való. A hagyomány szerint Rózsa Sándor, a híres betyár gyakran múlatta itt az időt. Mellette 1956-ig állt az a termetes mocsári tölgy amelyikhez "a Sándor" a lovát kötötte. A csárda jelenleg is üzemel, így akár ládakeresés előtt, akár azután betérhettek (nem főznek rosszul).

Zsombó
A település nevét a Rózsa Sándor csárda mögötti terület elnevezéséből eredeztetik. A tulajdonos neve után a vizenyős, zsombéksással benőtt területet "Forro Somboja" néven emlegették. Területén már a bronzkorból találtak emberi településre utaló nyomokat. A legutóbbi ásatásokra 2004 októberében került sor, amikor késő bronzkori, népvándorlás-, és honfoglalás kori leletek is napvilágra kerültek. Beszédesek a terület helynevei. A Bába dűlő határrész például az egykor nagy számban itt élő kunok területeit jelölő ember nagyságú szobrokra utal. A középkorban a terület a Dorosma nemzetségé volt. A török kiűzése után a király a Német Lovagrendnek adta el a jászkun területeket. Orczy István a lovagrend jószágigazgatója 1719-ben a Jászságból telepített családokat az addigra elnéptelenedett puszták keleti szegletébe, a mai Kiskundorozsma területére. A lakosság a kialakult települést övező fekete földeken gabonát termesztett. A településtől nyugatra, így Zsombó mai területén is rideg állattartást folytattak. 1923-ban tanyaközpontként tartották nyilván, miután az első világháború hadi rokkantjai, illetve a háborúban elesettek családjai számára alakítottak itt ki 26 telket. 1949-ben az anyatelepülés, Kiskundorozsma határából szervezték önálló községgé Zsombót.

Forrás és bővebb infók Zsombó honlapján.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (185 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.40 web: 4.48 átlag: 4.42

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kectam 2021.11.18 10:10 - Megtaláltam
Késő őszi geocsavargás LionDaddy-vel Szeged környékén. A csárda mellett parkoltunk, majd onnan sétáltunk be a ládához, ami hamar meglett. Visszafelé ínycsiklandó szagok jöttek a konyháról. Köszönöm, hogy megmutattad.

DSC_2149DSC_2150
DSC_2151DSC_2152
DSC_2153 
LionDaddy 2021.11.18 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.47
Geotúra kectammal a Bp.-Szeged-Bp. útvonalon. 14/3. találat
Élmények és fotók később.

Köszi a rejtést!

okallo 2021.11.07 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Sukki 2021.11.07 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ifkovics_család 2021.10.26 13:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! ????

linzijani 2021.10.03 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kasap 2021.10.01 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Mivel pont megéheztem, gondoltam bemegyek a csárdába. Mindenkinek ajánlom, nagyon finoman főznek és igényesen fel van újítva. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

16331200461601633120110328
Green Eye 2021.09.29 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam Alföldi kéktúra kitérővel, köszönöm a rejtést! Szúnyogok nem voltak, de pókhálóztam rendesen.
Csodás, elburjánzott környezet.

gajdacsil 2021.09.26 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, Kiskunmajsáról. Timi, Vivien, Szófia, Olívia, Mira, Nimród, Laci.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

Vér Attila 2021.09.21 21:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

minicsilla 2021.09.13 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

HannibalRekter 2021.09.10 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! (a bokor már annyira nem bokor)
A Végzet Kacsája Szekta [Geoládák v3.12.1]

thardiveress 2021.09.10 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

utigabi60 2021.07.27 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

csehipest 2021.07.20 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

vViktor 2021.06.30 12:25 - Megtaláltam
Alföldi Kék tekergés közben.

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v3.11.3]

tabletta 2021.05.24 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

denho 2021.05.22 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

rozsahegyieva 2021.04.17 18:48 - Megtaláltam
Koszi a rejtest! A fiammal imadjuk ezt a jatekot

bozsomarci 2021.04.10 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon izgalmas vadregényes kornyezet ???? [Geoládák v3.10.1]

llevi95 2021.04.10 15:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

Agyalaza.Sutyi 2021.04.05 15:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.38
Megtaláltuk! Köszönjük szépen!

Aniko & Gyuri 2021.04.03 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szilleri 2021.04.01 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szille 2021.04.01 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (368 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]