FAQ
2824. Otrantói tengeri ütközet (GCOTRA)

Az erőd

Az erőd

bejárat

bejárat

Az emléktábla

Az emléktábla

A rejtő csapat

A rejtő csapat

SMS NOVARA

SMS NOVARA

SMS CSEPEL

SMS CSEPEL

SMS BUDAPEST

SMS BUDAPEST

Horty sebesülten a fedélzetről irányítja az ütközetet

Horty sebesülten a fedélzetről irányítja az ütközetet

Novara csata közben

Novara csata közben

Novara az ütközet után

Novara az ütközet után

A hősök az SMS Budapest fedélzetén

A hősök az SMS Budapest fedélzetén

Rejtek

Rejtek

Rejtek közelről

Rejtek közelről
Szélesség N 42° 23,559'
Hosszúság E 18° 31,978'
Magasság: 36 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.31 00:00
Megjelenés időpontja: 2010.09.02 10:20
Utolsó változás: 2021.06.08 21:28
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: bgecco
Ládagazda: bgecco
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2200 m
Megtalálások száma: 44 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: Az állvány alatt van a ládacsere programos láda, az erőd kapuja alatt kövekkel takarva. Sagabi és Lopakodó által újrarejtve. Köszönet!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az első világháború legnagyobb tengeri ütközete hőseinek emlékére

Megközelítés:

A láda Horvátország legdélebbi csücskén, a Prevlaka félsziget végében, a Punta d'Ostro erődben található. A félszigetre nem lehet autóval behajtani. A félsziget bejáratánál a  N 42° 24,348' E 18° 30,647' 3 m [GCOTRA+parkoló] pontnál tudsz parkolni. Innen vagy gyalog, vagy biciklivel, amit a helyszínen bérelhetsz, vagy kisvasúttal tudsz az erődig elmenni.

Rejtek:

A petlink palack ládát az erőd tenger felöli mellvédfalában találod, kövekkel takarva.

Otrantói tengeri ütközet:

Az első világháborúban, 1916-ban az antanthatalmak az Otrantói-szorosnál tengerzárat hoztak létre, így akarták megakadályozni, hogy a Monarchia hajói azon átjussanak. Az Otrantói-szorost az antanthajók szigorú ellenőrzés alatt tartották. Emiatt a császári és királyi hadiflotta egyik fontos feladata az otrantói tengerzár szétzúzása volt, az ellene indított támadásokkal. Ezekből a harcokból a NOVARA cirkáló is rendszeresen kivette a részét.
1916. július 8-án és 9-én a NOVARA gyorscirkáló ismét Otrantónál küzdött a tengerzár elleni harcban. Ekkor heves összecsapások zajlottak le az ellenfelek között, de az éjszakai harc nem hozott látványos eredményt.
Az SMS NOVARA cirkáló és parancsnoka, Horthy Miklós legnagyobb diadalát 1917. május 15-én aratta Otrantónál. Itt zajlott le az első világháború legjelentősebb Adria-tengeri csatája. A brit-francia hajórajok blokád alá helyezték az Otrantói-szorost.
A Monarchia flottaparancsnoksága elhatározta, hogy áttöri és felszámolja a tengeri zárat. Az áttörés végrehajtására a Horthy vezette gyorscirkálóraj kapott parancsot, melynek kötelékébe a NOVARA, az SMS HELGOLAND és az SMS SAIDA tartozott. A hajók egyenként 3500 tonnásak voltak, fedélzetükön kilenc-kilenc darab 10 cm-es löveggel. A köteléket két rombolóval: az SMS CSEPEL-lel és az SMS BALATON-nal erősítették meg. Az ütközetbe két osztrák-magyar és egy német (U-89) tengeralattjáró, valamint több k.u.k. haditengerészeti repülőgép is bekapcsolódott. A kötelék fedezeteként - tartalékként - Cattaróban készenlétbe helyezték az SMS BUDAPEST partvédő páncélost, az SMS SANKT GEORG páncélos cirkálót, valamint hét torpedónaszádot.
A NOVARA és különítménye 1917. május 14-én este futott ki a Cattarói-öbölből, két lépcsőben. Tervük az volt, hogy a blokádot őrző hajókra a kora hajnali órákban csapnak le, megsemmisítik őket, majd az Albánia déli részén lévő Valona melletti Linguette-foknál egyesülnek és hazatérnek. A cirkálók hajnalban rajtaütöttek a tengeri zár hajóin. Heves tűzharcban 14 védekező brit és olasz őrhajót süllyesztettek el, és a vontatott hálókat is megsemmisítették. Sikerült az egyesülés is. Ekkor vették észre, hogy az ellenség nagy erejű köteléke közeledik feléjük, mely két brit cirkálóból, két felderítőhajóból, 4 olasz és 3 francia rombolóból állt. Az ellenség több mint háromszoros túlerővel és nagyobb lőtávolságú hajóágyúkkal rendelkezett.
Horthy nem tétovázott, azonnal kiadta egységének a tűzparancsot. Először a k.u.k. haditengerészeti repülők bombázták a brit cirkálókat, s a hajókat irányváltoztatásra kényszeríttették. A cirkálók a főerőkkel vették fel a küzdelmet. A NOVARA-t és a SAIDA-t mesterséges ködbe burkolták, s így közelítették meg az ellenséget. A britek megpróbálták hajóikat kivonni a lőtávolságból, ekkor a NOVARA parancsnoki hídja találatot kapott. A parancsnok mindkét lábán megsebesült, de nem hagyta el a fedélzetet, hanem hordágyról tovább vezette a heves tengeri csatát. Egy újabb ellenséges találat megrongálta a NOVARA géptermét, ezért a SAIDA vontatókötélre vette. Közben mindkét fél részéről újabb erősítések érkeztek a csata színhelyére. A császári és királyi flotta erősítése jelentős tűzerejű volt, ezt az antant hajói nem várták be, hanem délnek fordulva elhagyták a csatateret. Közben a német UC-25 tengeralattjáró megtámadta a köteléket, és torpedóval súlyosan megrongálta a brit DARTMOUTH cirkálót.
A császári és királyi hajóraj aránylag kis veszteséggel aratott fényes győzelmet. Minden hajója visszatért támaszpontjára. A NOVARA-t egy hét alatt kijavították. A győzelem jelentős volt, az antant éjszakai blokádja teljesen megszűnt. A központi hatalmak tengeralattjárói több hónapon át zavartalanul kelhettek át a szoroson.

Veszteségek az antant oldalán:
83 halott
72 sérült
2 romboló elsüllyedt
12 őrhajó elsüllyedt
2 szállító gőzös elsüllyedt
1 cirkáló (súlyos károsodás)
10 őrhajó (súlyos károsodás)

Veszteségek a monarchia oldalán:
15 halott
31 sérült
2 cirkáló (közepes károsodás)

A k.u.k. flottát az U-4 és U-27, ill. az U-89 (német UL-25) tengeralattjáró segítette. A SANKT GEORG páncélos cirkáló 2 rombolóval és 5 torpedónaszáddal, a BUDAPEST partvédő 3 torpedónaszáddal futott ki.
A szövetséges hadvezetés, s a Monarchia is nagyra értékelte az otrantói győzelmet. A király, IV. Károly 1918. március 1-jén Horthyt ellentengernaggyá léptette elő, s kinevezte a flotta főparancsnokává. (Otrantó nyomán a leginkább tettre kész és népszerű parancsnoknak ítélték. Szerk.) Tettéért utólag kitüntették a legmagasabb rendjellel, a Mária Terézia-rend lovagkeresztjével. Budapesten 1937-ben állították fel a haditengerészek emlékművét. A hasáb formájú alapzatból hullámokat hasító cirkáló, a NOVARA orra nyúlt előre.
Az első világháború befejezésekor, 1918. október 31-én Horthy ellentengernagy a király parancsára átadta a császári és királyi hajóhadat a Délszláv Nemzeti Tanácsnak. Később a volt osztrák-magyar hajóhad hajóegységeit az antanthatalmak felosztották egymás között. A NOVARA cirkálót Franciaország kapta meg, ahol THIONVILLE néven egy ideig iskolahajóként működött.
A dicső tengeri ütközetek után Horthy és a résztvevő tengerésztisztek emlékül elkészítették a NOVARA emlékérmet. Az érem emlékeztette a NOVARA-n szolgálókat a háborús évekre, arra, hogy egykor Horthy parancsnoksága alatt a flotta kötelékében küzdöttek.

Prevlaka félsziget:

Az erőd a Prevlaka-félsziget csúcsán található, a hasonló nevű "természeti parkban". Nem volt ez mindig ilyen idilli: a jugoszláv időkben, lévén az egész öböl a hagyományokhoz hűen hadikikötő volt, a félsziget is szigorúan őrzött katonai terület volt. Erről ma a temérdek szocreál épület, bunkerek, a tengerpart szikláin pedig szögesdrót tanúskodik. Jugoszlávia felbomlása után a horvátok maguknak követelték a félszigetet, ami elhúzódó fegyveres konfliktushoz vezetett, és egészen 2002-ig ENSZ-megfigyelők is állomásoztak a térségben. Abban az évben a félszigetet végleg megkapta Horvátország, a fegyvereseket kivonták, a területet pedig megnyitották a látogatók előtt.
A Prevlaka Parkba 14 kunába (kb. 500Ft) kerül a belépés. Ezért a pénzért jár az a szolgáltatás is, hogy az embert egy átalakított traktor által húzott közúti "vonat" elviszi a park bejáratától a kb. 2km-re lévő erődig - kocsival ugyanis nem engedik meg a behajtást.

Punta d'Ostro erőd:

Az erődöt 1856-ban kezdték építeni a Monarchia mérnökei, azóta gyakorlatilag változatlan formában áll a vártán. Az I. világháborúban jelenetéktelen károk keletkeztek benne, de a II. már jobban megtépázta. 1943-ban német légitámadás érte az erődöt, az ezáltal okozott sebek láthatók mai is. Az azóta tartó több, mint hatvanéves délszláv uralom és a kitüntetett katonai szerep sem tett hozzá annyit, hogy ezeket a sérüléseket kijavítsák.
Az Punta d'Ostro még ilyen pusztuló állapotában is rendkívül fenséges: a míves katonai építészet remeke. Ahogy a képeken is megfigyelhető, arra is volt energia, hogy mészkő vakolatdíszekkel ékesítsék a falakat (mindezt egy olyan erőd esetében, ami a mázsás gránátokat tüzelő hajóágyúknak kellett, hogy ellenálljon!).

És amiért nekünk, magyaroknak mindenképpen el kell az erődbe látogatnunk, ha a közelében járunk: 2007-ben a Császári és Királyi Haditengerészeti Egyesület kezdeményezésével, a Magyar Tengerészeti Egyesülettel, a győri Rotary Clubbal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen emléktábla állíttatott az erőd falán. Ennek felirata magyar, horvát, német és angol nyelven: "Az otrantói tengeri ütközet hőseinek emlékére".

Az otrantói csata emléktáblájának felavatása (video)

Az Osztrák-Magyar Haditengerészet flottája (video)

Az Osztrák-Magyar Haditengerészet hajói

Császári és Királyi Haditengerészet

(szöveg és fotók : wikipedia)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (22 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.72 web: 4.76 átlag: 4.81

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fredie 2022.09.21 11:45 - Megtaláltam
Sajnos a felújítás miatt nehezen volt bejárható az erőd, de sikerült felmászni a tetejére. A ládát nem találtam, elképzelhető, hogy épp nem volt hozzáférhető a rejtés pontos helye. Kérem a kép alapján történő elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.10.25 18:05]

20220921_114546 
Krisz415 2022.07.23 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Emlékezetes keresés, Horvátország legdélebbi pontján. [Geoládák v3.12.10]

-Tomcat- 2022.07.23 17:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű a hely, nagyon megérte eljönni a ládáért.
A láda rendben, a helyén volt. [Geoládák v3.12.10]

nmárti 2022.07.11 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.12.10] Még folynak a munkák, egy korábbi megtaláló segített ki.

Mira 2022.06.09 15:05 - Megtaláltam
Itt jártunk, kerestük a ládát a leírás alapján. A felújítási munkák folyamatban vannak, a kapu alatti állványzatot teljesen befedték, így valószínű, hogy ezért nem találtuk meg a ládát. Kérlek fogadd el a képek alapján. [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.07.09 09:32]

FEFAEB9F-F240-4CF2-A2D7-F1D602D7947F873C1FE9-1AD9-4851-B35E-35CD351CB60D
A0E7AA08-4F10-4809-8A92-1041492E6DACDB234AB6-084F-4885-9560-671C8757D340
77C028B0-4BE7-4390-8CB1-349A88E0B466AC8896AE-2F1F-4EDB-8A86-477A24554B5C
Gábor66 2022.06.09 15:05 - Megtaláltam
Az er0őd renoválás alatt áll, a bejárat alatti részt nem tudtuk megközelíteni. Kérem a találatot kép alapján elfogadni! Köszönöm! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.07.09 09:32]

IMG_20220609_133516 
bgecco 2021.06.08 20:59 - Egyéb
Sagabi és Lopakodó által újrarejtve. Köszönet érte!

bgecco 2021.06.08 20:59 - Egyéb
Sagabi és Lopakodó által újrarejtve. Köszönet!

sagabi 2021.06.08 09:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Újrarejtés, láda csere program keretében. Az erőd kapuja és fahíd alatt falban.

IMG_20210608_115125IMG_20210608_120446
Lopakodó 2021.06.08 09:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

szikizso 2019.07.28 17:23 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda és a ládaoldal állapotát! Üdv: ládadoki

SirLes 2019.07.05 10:45 - Megtaláltam
A ládát ideiglenesen betegre kellene állítani, vagy kívülre egy alternatív jelszót kellene kihelyezni. A felújítás miatt a hely le van zárva, reménytelen a láda megtalálása.
Odáig jutottunk, hogy a felső bejáraton belógtunk, de ott nem találtunk semmiféle ablakot, amin be lehetett volna mászni, csak egy lelakatolt nyílást. Ráadásul az erődben dolgoztak belül, hallottuk a hangokat. Aztán később megérkezett egy másik munkás brigád és elzavartak bennünket. Próbálkoztunk meg feljebbről megkerülni az erődöt, de csak tetőszintig jutottunk, aztán nincs tovább.
A képek alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: bgecco, 2019.07.18 20:04]

P1040352P1040353
P1040360P1040362
P1040363P1040376
Morana 2019.06.28 17:47 - Megtaláltam
Ez egy igazi kaland volt! Mostanra a teljes erőd és környéke le van zárva építkezés miatt. Épp nem volt ott senki ezért beszöktünk az egyik kaput elhúzva. Az erőd ablakai új nyílászárót kaptak, mind zárva van. Minden átjárás, minden kapu lelakatolva. Sehova se tudtunk bejutni és ekkor megérkeztek a munkások is. Ki kellett lógnunk. Emléktáblát, kaput fotóztuk. Kérlek fogadjátok el nekünk találatnak. :) [Geoládák v2.2.5]
U.i.: A ládaoldal teljesen elavult, frissítésért kiált. A félsziget lepukkant, egy helyet strandnak használnak a helyiek és egy büfé üzemel. Ezen kívül teljesen gondozatlan, elhagyatott, romos minden. Nincs belépő, kisvasút, kerékpár, semmi sincs. Mindent benőttek az elvadult növények.

[Jóváhagyta: bgecco, 2019.07.18 20:04]

 
kitkat0123 2019.04.18 23:59 - Megtaláltam
Montengróba menet nem hagyhattuk ki ezt a ládát. Autóval egészen az erődig el tudtunk menni, nekem nagyon tetszett a félsziget és a hangulata, egészen Toszkánára emlékeztetett.

Az erődöt éppen aktívan felújítják, így elég hamar kitessékelt minket egy munkás a területről, azzal hogy ez amúgy is "military zone". A csata emléktáblája még szerencsére megvan.

Köszi a rejtést!

Kilátás 
fa-peti 2019.04.18 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2019.04.18 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Robogo 2019.04.18 13:43 - Megtaláltam
Montenegróba menet csoportosan kerestük fel a ládát.

A felújítás miatt nem jutottunk el a ládái, a kapun még bejutottunk, de miután megláttak kitessékeltek minket. Pótládát helyeztünk el az építési területen kívül, a jelszót is beleírtuk. (N42 23.615 E18 31.915)

Köszönöm a rejtést!

P1410092P1410093
P1410097P1410101-mod
Zsu. 2018.08.19 10:24 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.08.19 10:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Egy csodás nyaralás, tizenegy napos balkáni körtúra alatt jártunk a helyszínen. Hat szép napot töltöttünk Budva környékén és a kilencedik napon elindultunk hazafelé, amit persze nem siettünk el, mert három nap alatt értünk Budapestre :-) Igyekeztünk relatív korán odaérni a "kishatárátkelőhöz", hogy ne kelljen sokat várni, sajna egy órácska így is megvolt. Utána viszont jött a nyugalom. A félszigetre vezető remek kis aszfaltúton egészen az erődig gurultunk. Csodás a környék! A leírást és logokat csak hevenyészve olvastam, ezért az első alkalmasnak tűnő ablakon be is másztam az erődbe. Ott az epületen keresztül kisétáltam egy belső udvarra, melyre tökéletesen illet a leírás, de ennek belső védfalában nem hogy láda nem volt, de rejtekhely sem. Gyanús volt a dolog, mert 25 méternél közelebb sosem kerültem a láda koordinátájához és minden előttem itt járó azt írta, hogy könnyű találat. Éreztem, hogy valami nem kerek. Mindent bajártam, de nem találtam semmilyen átjárót az erőd felső részéhez. Kimásztam hát ahol bejöttem és akkor esett le, hogy nem ez az a "bejárat" ami nekem kell. Felsétáltam hát arra a helyre, ahol az emléktábla (nem infotábla!) is található. Ott van egy nagy ablak, ahol szintén problémamentesen be lehet jutni. Hasonló minden: épületben mászkálás, belső udvar kúttal. Szétlőtt fal, belső védfal... egyetlen különbség volt csak: itt volt petling is (kicsit megtépázott naplóval), de olvasható jelszóval. Sőt mivel vittem tollat, be is jegyeztem magunkat. Ja, és a GPS 2 métert mutatott. Szép kilátású hely, magyar történelmi múlttal. Nagyon örülök ennek a rejtésnek, amit már annyira régóta terveztem, hogy egyszer felkeresek. Most megvolt! Köszi a telefonos segítséget is!

Mikulás

IMG_2281IMG_2282
IMG_2283IMG_2285
IMG_2288IMG_2289
IMG_2291IMG_2292
IMG_2293IMG_2294
Cerberus 2018.08.08 18:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.39
Megtaláltam! Korculán (Zrnovska Banja) eltöltött nyaralás során kerestük fel Gabival. Az egyik napot kirándulásra szántuk és Dubrovnik után már nem lehetett kihagyni a legdélebbi horvát ládát sem, hiszen már csak 60 km autózásra volt.

Nagyon tetszett a világvégi helyszín, már az odafelé autózás is hangulatos volt. Az ajánlott parkolótól az erődig vezető jó minőségű aszfaltútra be lehet már hajtani. Néha keskeny volt kicsit és a növényzet is picit belógott, továbbá alkalmanként szembe is jöttek, így inkább jobbnak láttuk az autót a parkolóban hagyni és sétálni az erődig. Utólag ez fölösleges óvatosságnak bizonyult, sok helyen van kikerülésre alkalmas szélesítés és az út végig tökéletes.

Az erőd még mindig le van zárva, a kapunál csellengett néhány turista. Az emléktáblával szembeni ablakon könnyedén be lehetett mászni és feltérképezni a helyet. Nagyon különleges élmény volt itt a világ végén egy elhagyatott erődben bóklászni egyedül. A láda is hamar meglett. Így rendben van, hogy le van zárva az erőd és vélhetően csak kevesen másznak be, de ha esetleg megnyitnák, akkor a ládának hamar lába kelne azon a helyen.

Összességében az egész egy nagyon szuper kaland volt.

Köszönöm a rejtést!

IMG_0412IMG_0413 (2)
IMG_0414IMG_0417
IMG_0418 (4)IMG_0421
IMG_0429 (5)IMG_0430
IMG_0441IMG_0447
IMG_0449IMG_0450
alexi 2018.08.08 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Különös hangulata van a helynek.

Mizo6869 2018.07.23 10:30 - Megtaláltam
Dubrovnikbol motorral jöttünk ide. A cél az volt, hogy Horváthország legdélibb csücskéig motorozzunk. A félszigten semmilyen lezárás nincs. Odafelé menet senkivel nem találkoztunk. Az erődbe a emléktáblával szembeni ablakon lehet bemenni. A ládát hamar megleltük. Köszönjük a rejtést. Mia, Zoli, meg a moci.

anettnori 2018.07.14 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.27
Megvan! [g:hu 1.5.4]

Az erőd összes bejárata lakattal le van zárva. Az emléktáblával szembeni ablakhoz "oda van készítve" a fellépő, de azért bejutni még így sem egyszerű. Bent a rejtés rendben. Sajnos, az erőd eléggé elhanyagolt, de még így is fantasztikus volt bejárni.
Vigyázat! Csak ésszel, gödrök keletkeztek, a szélénél korlát egyáltalán nincs!

Frankie Family 2018.06.25 16:25 - Megtaláltam
Megerősítem Bob&Bobek logját. Kicsit hecceltük egymást, hogy csak be kéne mászni az emléktáblával átellenben levő hiányzó ablakon/lőrésen, de végül ezt nem vállaltuk be. A képeken Bob, egy kivágás a GPS-trackből, valamint némi kilátás.
Bízunk a Rejtő jóindulatában, de ha ezt mégsem érdemeljük ki, akkor kénytelenek leszünk megint arra motorozni egy kiadósat. :-)

[Jóváhagyta: bgecco, 2018.07.12 12:16]

Nagyon köszönjük!

20180625_16241720180625_162631
20180625_163841GPS-track_GCOTRA
Bob&Bobek 2018.06.25 16:25 - Megtaláltam
Motorostúra keretében jártunk itt Frankie Family-vel, de sajnos az erőd mindkét bejárata be volt zárva (az emléktábla melletti is). Csak valamilyen ablakon, lőrésen bemászva tudtunk volna bejutni.
Az idő szorított, a védőfelszerelés a mászáshoz kényelmetlen lett volna, fél óra sétálgatás után feladtuk.
Egyébként közvetlenül az erődig be lehet hajtani bármivel, még lakóautó is parkolt ott.
Ha ottjártunkat a Rejtő szíves lesz elfogadni találatnak, köszönöm - ha nem, megértem.

Remélem Frankie-nek több képe lesz a helyszínről!

[Jóváhagyta: bgecco, 2018.07.12 12:16]

image164 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (51 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]