geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2854. Mini-skanzen (GCBAYA)

Skanzen udvar

Skanzen udvar

Skanzen - Zsúpfedeles ház I.

Skanzen - Zsúpfedeles ház I.

Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház

Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház

Előtornác

Előtornác

Skanzen - Kocsiszín

Skanzen - Kocsiszín

Községi park

Községi park

Pihenők

Pihenők

Polgári lakóház I.

Polgári lakóház I.

Polgári lakóház II.

Polgári lakóház II.

Paraszti porta I.

Paraszti porta I.

Paraszti porta II.

Paraszti porta II.
Szélesség N 46° 18,158'
Hosszúság E 17° 29,454'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.10.28 12:55
Megjelenés időpontja: 2010.10.28 18:00
Utolsó lényeges változás: 2010.10.28 18:00
Utolsó változás: 2014.04.16 19:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 142 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Mini-skanzen, Kisbajom

Az országútról Kutas és Szabás között leágazó bekötőúton a faluba érve bárhol találsz parkolóhelyet. A láda (18 cm * 12 cm * 8 cm) a mini-skanzen területén bújik meg úgy, hogy közterületről is rá lehet lesni. A vízmentes flakonban csak a napló számára van hely, bármit ott akarsz hagyni, azt ne a flakonba, hanem melléje a ládába tedd! A skanzen területére bármikor díjmentesen beléphetsz, be is kell lépned.
Segítség a megtaláláshoz: a láda méretben, anyagában és színében is illeszkedik a rejtőhelyhez. Jól nézd meg a fotókat, mert a rejtőhelyen gyenge a műholdjel (10 méternyire már teljesen pontos a mérés); az egyik segíteni fog.
Előfordulhat, hogy a faládát a terület gazdái időnként beteszik a nyitott ablak mögé, amely így a tornácról érhető el benyúlva.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kisbajom természeti környezete
Kisbajom Kelet-Belső-Somogy kistáj homokos síkvidékén fekszik, a Szabási-Rinya magas vízállású, gyakran vizenyős lapályán. Ennek megfelelően jellegzetes szépségű kocsányos tölgyes - égeres erdők ölelik körül ezt a kis zsákfalut, amelyet nem véletlenül neveznek a Rinya-mente gyöngyszemének.

Kisbajom története
Nevével először egy 1397-ben kelt oklevélben találkozhatni, az akkori helyesírás szerint Kysbayonként. Első ismert birtokosa Tárnok Demeter volt, aztán az évszázadok során gyakran változtak birtokosai. A későbbiek közül ismertebbek a Wárday és Koroknay családok. A török megszállás alatt sem néptelenedett el teljesen, az ő nyilvántartásukban 6 adóköteles portával szerepel, mint Kisbája. A török időket átvészelve lakossága gyorsan gyarapodott. A környék 19. századi birtokosai közül közismertek a Somssichok és Festeticsek, de magát a falut a "pógárok", református gazdák lakták, akik a maguk urai voltak. Ekkoriban a fejlődést az sem tudta megakasztani, hogy 1847-ben egy nagy tűzvész során a falu teljesen megsemmisült. A csapást lehetőségként kihasználva, tervszerűen, rendezett utcaszerkezettel épült újjá, ahogy most megismerhetjük. A község tovább gyarapodott, és a 19. század végére a lakosok száma ezer fő körüli volt. A gazdálkodók fő bevételi forrása az állattenyésztés volt, egy átlagos portán 15...20 disznó is hízott. A tisztes anyagi körülmények megteremtésében nem kis szerepe volt a község határában működő 6 vízimalomnak - erre a község címere is utal. De a mélyben már munkáltak a részben saját maguk által okozott baljós erők. A Dombóvár-Fiume vasútvonal megépítésekor nem engedték a vasút nyomvonalát határukon átvezetni (nehogy a "tüzes masina" megvadítsa a legeltetett állatokat), és ennek az északabbra eső Kutas látta hasznát. A község így a perifériára szorult, de az igazi vérveszteséget a dél-dunántúli református közösségek átka, az egykézés okozta. Ráadásul amikor a nagy háborúkban elesett egy-egy örökös, a magukra maradt szülők kiöregedése után tucatjával váltak gazdátlanná a házak. Az őslakosság csökkenését az 1950-es évek végéig kiegyenlítette a pusztákon (lakott külterületeken) élő uradalmi dolgozók, pásztor- és idénymunkás-családok beköltözése, akik mind katolikusok, ezért többnyire nagycsaládosok voltak. A falu múltjáról és lakóinak küzdelmes életéről a leghitelesebb forrásból, a falu öregjeitől gyűjtött leírást ismerhetsz meg az Egy somogyi parasztcsalád meséi - c. könyvből (S. Dobos Ilona, Akadémiai Kiadó Bp. 1962.).
A törzsökös lakosság aránya 1960-ra mintegy 50%-ra esett vissza, és arányuk a napjainkra 450 főre csökkent népességen belül még alacsonyabb, a néprajzi kép is sokszínűbb. Az 50-es évektől a mezőgazdaság már nem nyújtott elegendő munkaalkalmat, megkezdődött az elvándorlás. A falusiak gyakran vállalták a munkásszálláson töltött éveket távol családjuktól, míg véglegesen letelepedhettek a városokban. Ma az a jellemző, hogy a megüresedő házakat holland és német betelepülők újítják fel, hozzájárulva a vonzó falukép megtartásához.

A község öröksége
A forgalomból kieső zsákfalut (a 70-es évek előtt csak földúton lehetett megközelíteni) elkerülték a 20. század gyors változásai, ezért aztán feltűnően sok, jó állapotban megtartott épülete a 19. század második feléből a népi építészet értékes emlékeként szerepel. Részben helyi védelem, részben -mint például a szintén a tűzvész után épült református templom és a hozzá tartozó parókia épületegyüttese- műemléki védelem alatt állnak. Ezek miatt érdemes a többi utcát is felfedezni, nemcsak a skanzen környékét.
A parókia ma erdei iskolának ad otthont, amelyhez néhány, eredeti formában megőrzött paraszti porta csatlakozik. A skanzen bemutat a régmúltból egy-egy berendezett rinyakovácsi és kisbajomi talpasházat, istállót, kovácsműhelyt, kocsiszínt, disznóólat, kukoricagórét, galambdúcot, és az udvaron ott az elmaradhatatlan gémeskút. A szegényparaszti házakból és melléképületekből álló mini-skanzen bepillantást nyújt a jó 100 évvel ezelőtti világba; bemutatva a gazdálkodás eszközeit és a mindennapok tárgyi világát.
A skanzen udvarának kapui mindig nyitva állnak; ha be lennének csukva, a reteszek elhúzhatók, a látogatás díjmentes. Így a skanzen épületei mindig körbejárhatók, közelről megfigyelhetők. Ha a házakat belülről is látni akarod az elmúlt időket idéző berendezési tárgyakkal, akkor szombat-vasárnap kivételével 8-16 óráig lehet idegenvezetést kérni az Erdei Iskolában 200 Ft/fő áron. Előzetes egyeztetés esetén (erdeiiskola.kisbajom@freemail.hu) hétvégén is van erre lehetőség.
Ha egyáltalán nincs időd a skanzen látogatására, az eredeti formában rekonstruált szalmafedésű talpasházakat akkor is közvetlen közelről megcsodálhatod az utcafronton.
Az erdei iskola nyújtotta lehetőségekről és az ottani szálláslehetőségekről is részletes tájékoztatást ad ez a honlap.
És ami a látogatót örömmel töltheti el, ennek a kis falu lakosainak többsége -persze a legújabb bevándorlás eredményeként nem mindenki egyformán- ma is ugyanolyan igényes környezetére, mint az újjáépítő generációk. Annak ellenére, hogy a községben a foglalkoztatottság alacsony fokú, így sem az egyes lakosok, sem a közösség nem dúskál az anyagi javakban, a környezet mégis rendkívül rendezett és esztétikus. Igaz, némelyik műemlék házon lesz még mit felújítani. A közterületeken lévő virágos parkok és a környezetbe illő utcadíszek vonzó mintául szolgálhatnak messze földre. Többnyire rend, tisztaság mindenhol az úr, az alvégen is! Kérlek vedd figyelembe azt a hagyományt is, hogy a faluban mindenki köszön mindenkinek.
Ha most sietned kell, könnyen lehet, hogy azt mondod: "ide még visszajövünk".

Köszönetnyilvánítás
Ez úton köszönjük Végh Gábor Polgármester úrnak és Bognár Mária Erdei iskola managernek a rejtéshez nyújtott segítségét.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (76 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.83 web: 4.84 átlag: 4.84

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kikyo 2021.05.24 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gyönyörű hely! [Geoládák v3.10.5]

buksika 2021.04.05 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

bagolyvera 2021.03.15 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel erre jártunk, megtaláltuk,köszi! Tetszett a hely!

Ignis9 2021.03.15 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20210315_11242220210315_112610
20210315_11261720210315_112743
20210315_113049 
sipsza 2021.02.23 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

GeoFox 2021.02.21 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.9.6]

Petyóó 2020.10.18 14:07 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Totht737 2020.10.18 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

IMG_20201018_121728[1]IMG_20201018_123405[1]
IMG_20201018_120804[1]IMG_20201018_123125[1]
BRita72 2020.10.18 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Csapdoki 2020.10.04 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.08
Nagyon takaros kis falú.Köszi.

szikizso 2020.10.04 12:03 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/

Takaros kis falu, jó látni ilyet. [Geoládák v3.6.0]

Discover 2020.10.04 09:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.35
Köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.6.0]

_DSC2165_DSC2166
_DSC2167_DSC2170
_DSC2171_DSC2172
_DSC2173_DSC2174
_DSC2175_DSC2176
_DSC2177_DSC2178
_DSC2179_DSC2181
lelcache 2020.10.03 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.10.03 17:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
A verseny eredményhirdetése után, de még sötétedés előtt jöttünk ki ehhez a ládához. A rejtés nagyon ügyes. A logolással Kicsit várnunk kellett amíg a helyi erők odébb állnak. Köszönjük a lehetőséget.

Fidorka 2020.10.03 17:52 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2020.10.03 17:52 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Fazék 2020.10.03 14:35 - Megtaláltam
A GC39FV teljesítése és az eredményhirdetés közé még befért egy kis autós kirándulás. Nagyon szépen karbantartott hely, köszönjük, hogy megmutattad.

IMG_6448IMG_6452
IMG_6456IMG_6457
Katona55 2020.10.03 13:50 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

stmester 2020.10.03 13:50 - Megtaláltam
A GC verseny után ez is meglett.

IMG_20201003_133812IMG_20201003_133905
IMG_20201003_134456IMG_20201003_134545
GYEZegzug 2020.10.03 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A GC39FV alkalmából kellemes ládázás. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20201003_134103IMG_20201003_133853
emiGrant 2020.10.03 12:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
A mai nap abszolut kedvence!! Csodaszép skanzen, sok érdekes épülettel, szépen renoválva, vagy megőrizve az eredeti állapotot. A rejtés is nagyszerű, azonnal kiszúrtam. A falu is nagyon szép és tele van jó állapotban levő, érdekes, majdnem műemlék-szerű épületekkel. Alig tudtuk elragadni magunkat, annyira tetszett minden. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11 
pliptai 2020.10.03 07:20 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

jspanyik 2020.10.02 17:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

20201002_17284320201002_172917
20201002_17305120201002_173105
nbokan 2020.10.02 16:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Somogyi GC39FV-es hétvégénkre menet itt is megálltunk. Kellemes csalódás volt ez a kis település, nagyon tetszett a skanzen és a rejtés is, köszönjük.

-1-2
-3-4
-5-6
Aniko & Gyuri 2020.09.16 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (144 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]