FAQ
2854. Mini-skanzen (GCBAYA)

Skanzen udvar

Skanzen udvar

Skanzen - Zsúpfedeles ház I.

Skanzen - Zsúpfedeles ház I.

Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház

Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház

Előtornác

Előtornác

Skanzen - Kocsiszín

Skanzen - Kocsiszín

Községi park

Községi park

Pihenők

Pihenők

Polgári lakóház I.

Polgári lakóház I.

Polgári lakóház II.

Polgári lakóház II.

Paraszti porta I.

Paraszti porta I.

Paraszti porta II.

Paraszti porta II.
Szélesség N 46° 18,158'
Hosszúság E 17° 29,454'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.10.28 12:55
Megjelenés időpontja: 2010.10.28 18:00
Utolsó lényeges változás: 2010.10.28 18:00
Utolsó változás: 2014.04.16 19:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 168 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Mini-skanzen, Kisbajom

Az országútról Kutas és Szabás között leágazó bekötőúton a faluba érve bárhol találsz parkolóhelyet. A láda (18 cm * 12 cm * 8 cm) a mini-skanzen területén bújik meg úgy, hogy közterületről is rá lehet lesni. A vízmentes flakonban csak a napló számára van hely, bármit ott akarsz hagyni, azt ne a flakonba, hanem melléje a ládába tedd! A skanzen területére bármikor díjmentesen beléphetsz, be is kell lépned.
Segítség a megtaláláshoz: a láda méretben, anyagában és színében is illeszkedik a rejtőhelyhez. Jól nézd meg a fotókat, mert a rejtőhelyen gyenge a műholdjel (10 méternyire már teljesen pontos a mérés); az egyik segíteni fog.
Előfordulhat, hogy a faládát a terület gazdái időnként beteszik a nyitott ablak mögé, amely így a tornácról érhető el benyúlva.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kisbajom természeti környezete
Kisbajom Kelet-Belső-Somogy kistáj homokos síkvidékén fekszik, a Szabási-Rinya magas vízállású, gyakran vizenyős lapályán. Ennek megfelelően jellegzetes szépségű kocsányos tölgyes - égeres erdők ölelik körül ezt a kis zsákfalut, amelyet nem véletlenül neveznek a Rinya-mente gyöngyszemének.

Kisbajom története
Nevével először egy 1397-ben kelt oklevélben találkozhatni, az akkori helyesírás szerint Kysbayonként. Első ismert birtokosa Tárnok Demeter volt, aztán az évszázadok során gyakran változtak birtokosai. A későbbiek közül ismertebbek a Wárday és Koroknay családok. A török megszállás alatt sem néptelenedett el teljesen, az ő nyilvántartásukban 6 adóköteles portával szerepel, mint Kisbája. A török időket átvészelve lakossága gyorsan gyarapodott. A környék 19. századi birtokosai közül közismertek a Somssichok és Festeticsek, de magát a falut a "pógárok", református gazdák lakták, akik a maguk urai voltak. Ekkoriban a fejlődést az sem tudta megakasztani, hogy 1847-ben egy nagy tűzvész során a falu teljesen megsemmisült. A csapást lehetőségként kihasználva, tervszerűen, rendezett utcaszerkezettel épült újjá, ahogy most megismerhetjük. A község tovább gyarapodott, és a 19. század végére a lakosok száma ezer fő körüli volt. A gazdálkodók fő bevételi forrása az állattenyésztés volt, egy átlagos portán 15...20 disznó is hízott. A tisztes anyagi körülmények megteremtésében nem kis szerepe volt a község határában működő 6 vízimalomnak - erre a község címere is utal. De a mélyben már munkáltak a részben saját maguk által okozott baljós erők. A Dombóvár-Fiume vasútvonal megépítésekor nem engedték a vasút nyomvonalát határukon átvezetni (nehogy a "tüzes masina" megvadítsa a legeltetett állatokat), és ennek az északabbra eső Kutas látta hasznát. A község így a perifériára szorult, de az igazi vérveszteséget a dél-dunántúli református közösségek átka, az egykézés okozta. Ráadásul amikor a nagy háborúkban elesett egy-egy örökös, a magukra maradt szülők kiöregedése után tucatjával váltak gazdátlanná a házak. Az őslakosság csökkenését az 1950-es évek végéig kiegyenlítette a pusztákon (lakott külterületeken) élő uradalmi dolgozók, pásztor- és idénymunkás-családok beköltözése, akik mind katolikusok, ezért többnyire nagycsaládosok voltak. A falu múltjáról és lakóinak küzdelmes életéről a leghitelesebb forrásból, a falu öregjeitől gyűjtött leírást ismerhetsz meg az Egy somogyi parasztcsalád meséi - c. könyvből (S. Dobos Ilona, Akadémiai Kiadó Bp. 1962.).
A törzsökös lakosság aránya 1960-ra mintegy 50%-ra esett vissza, és arányuk a napjainkra 450 főre csökkent népességen belül még alacsonyabb, a néprajzi kép is sokszínűbb. Az 50-es évektől a mezőgazdaság már nem nyújtott elegendő munkaalkalmat, megkezdődött az elvándorlás. A falusiak gyakran vállalták a munkásszálláson töltött éveket távol családjuktól, míg véglegesen letelepedhettek a városokban. Ma az a jellemző, hogy a megüresedő házakat holland és német betelepülők újítják fel, hozzájárulva a vonzó falukép megtartásához.

A község öröksége
A forgalomból kieső zsákfalut (a 70-es évek előtt csak földúton lehetett megközelíteni) elkerülték a 20. század gyors változásai, ezért aztán feltűnően sok, jó állapotban megtartott épülete a 19. század második feléből a népi építészet értékes emlékeként szerepel. Részben helyi védelem, részben -mint például a szintén a tűzvész után épült református templom és a hozzá tartozó parókia épületegyüttese- műemléki védelem alatt állnak. Ezek miatt érdemes a többi utcát is felfedezni, nemcsak a skanzen környékét.
A parókia ma erdei iskolának ad otthont, amelyhez néhány, eredeti formában megőrzött paraszti porta csatlakozik. A skanzen bemutat a régmúltból egy-egy berendezett rinyakovácsi és kisbajomi talpasházat, istállót, kovácsműhelyt, kocsiszínt, disznóólat, kukoricagórét, galambdúcot, és az udvaron ott az elmaradhatatlan gémeskút. A szegényparaszti házakból és melléképületekből álló mini-skanzen bepillantást nyújt a jó 100 évvel ezelőtti világba; bemutatva a gazdálkodás eszközeit és a mindennapok tárgyi világát.
A skanzen udvarának kapui mindig nyitva állnak; ha be lennének csukva, a reteszek elhúzhatók, a látogatás díjmentes. Így a skanzen épületei mindig körbejárhatók, közelről megfigyelhetők. Ha a házakat belülről is látni akarod az elmúlt időket idéző berendezési tárgyakkal, akkor szombat-vasárnap kivételével 8-16 óráig lehet idegenvezetést kérni az Erdei Iskolában 200 Ft/fő áron. Előzetes egyeztetés esetén (erdeiiskola.kisbajom@freemail.hu) hétvégén is van erre lehetőség.
Ha egyáltalán nincs időd a skanzen látogatására, az eredeti formában rekonstruált szalmafedésű talpasházakat akkor is közvetlen közelről megcsodálhatod az utcafronton.
Az erdei iskola nyújtotta lehetőségekről és az ottani szálláslehetőségekről is részletes tájékoztatást ad ez a honlap.
És ami a látogatót örömmel töltheti el, ennek a kis falu lakosainak többsége -persze a legújabb bevándorlás eredményeként nem mindenki egyformán- ma is ugyanolyan igényes környezetére, mint az újjáépítő generációk. Annak ellenére, hogy a községben a foglalkoztatottság alacsony fokú, így sem az egyes lakosok, sem a közösség nem dúskál az anyagi javakban, a környezet mégis rendkívül rendezett és esztétikus. Igaz, némelyik műemlék házon lesz még mit felújítani. A közterületeken lévő virágos parkok és a környezetbe illő utcadíszek vonzó mintául szolgálhatnak messze földre. Többnyire rend, tisztaság mindenhol az úr, az alvégen is! Kérlek vedd figyelembe azt a hagyományt is, hogy a faluban mindenki köszön mindenkinek.
Ha most sietned kell, könnyen lehet, hogy azt mondod: "ide még visszajövünk".

Köszönetnyilvánítás
Ez úton köszönjük Végh Gábor Polgármester úrnak és Bognár Mária Erdei iskola managernek a rejtéshez nyújtott segítségét.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (83 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.85 web: 4.85 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


vikikrisztian 2022.06.04 17:11 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.12.10]

20220604_17070520220604_170731
zoll 2022.05.21 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

SirLes 2022.01.07 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

isoprof 2021.11.19 10:59 - Megtaláltam
Megtalaltam

urbanj 2021.11.01 09:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Érdekes hely, nem ismertük még eddig. Köszönjük a rejtést.

20211101_093938 
H.B. 2021.10.23 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönjük a rejtést, bebarangoltuk a falucskát.

Ashmelia 2021.10.04 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.04 12:52 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

fercsipeter 2021.10.04 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cerberus 2021.10.04 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.44
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 31/38

Nagyon szép helyszín és szuper rejtés.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4685IMG_4686
Nemi91 2021.08.21 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Tibi1983 2021.08.21 13:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
Megtaláltam!
Örülök, hogy megmutattad. [Geoládák v3.11.3]

bazsogeleba 2021.08.14 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Köszönöm a rejtést!

scele 2021.08.11 13:53 - Megtaláltam
mögvan

kicsiscele 2021.08.11 13:53 - Megtaláltam
scele társaságában

Révai család 2021.08.05 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Eszti találata a kisbajomi nyári tábor során.
Nagyon szép hely és a rejtés is remek!

RUNiko 2021.07.27 19:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.27 19:17 - Megtaláltam
Tudtuk, csak nem sejtettük, hogy ilyen szuper helyre jövünk. A skanzen nagyon szépen karban van tartva. A helyiek tényleg köszönnek mindenkinek (még a gyerekek is).
A ládával kissé bénáztunk. Bár kitaláltuk, melyik kép segít, a helyszín nem teljesen volt ugyanolyan. Ezért a "beviszik az ablakba" infóra koncentráltunk. Telefonos segítséget kértünk a Rejtőtől, amit utólag is köszönönk.
Nagyon jó a rejtés, csak valószínűleg kicsik, fáradtak és éhesek voltunk már. Köszi a rejtést.

breimanne 2021.07.16 11:36 - Megtaláltam
köszi a rejtést!

h725 2021.07.14 12:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.13]
Csodás hely ! Gyönyörűen rendezett, karbantartott. Nem csoda, hogy emléktábla őrzi, az ezt megálmodó, és megteremtő polgármester emlékét. A leírást olvasva, azt gondoltuk először, hogy a "mindenki köszön" csak amolyan költői túlzás, de nem az ! Ez is nagy élmény volt. A kincs igazából könnyen meglett, bár csak második nekifutásra. Ugyanis épp egy ember csiszolta a korlátot a rejtő "objektum" körül. Úgy gondoltuk, teszünk egy kört, aztán megpróbáljuk újra. Legfeljebb megmondjuk neki, hogy mit is keresünk, valószínű, hogy úgyis tud róla. De mire visszatértünk, már nem volt ott. Köszönjük a rejtőnek, hogy idecsalt minket. És persze a rejtek nagyon rendben van.

Bogi, Vali, Zsolt

 A falu főutcájaHangulatos helyen sétálunk
EmléktáblaGyönyörű
Faragott pár 
horimilan 2021.07.01 23:59 - Megtaláltam
szép környezet érdemes elmenni

zalajaro 2021.07.01 14:25 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)

Bubuka 2021.07.01 14:24 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, nagyon tetszett! Nemcsak a láda, az egész település!

P1000208P1000213
P1000216P1000218
Pantya 2021.06.26 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! kosziz David :D [Geoládák v3.11.2]

gabor03 2021.06.26 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (170 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]