geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2939. Leány-kő (GCVAGY)

Vágyom-völgyi átkelés

Vágyom-völgyi átkelés

Tavaszi Vágy(om-völgy)

Tavaszi Vágy(om-völgy)

Leány-kövön Bojta

Leány-kövön Bojta

Leány-kő

Leány-kő

Ha ott keresed, ahova Bojta rejtette, meg fogod találni

Ha ott keresed, ahova Bojta rejtette, meg fogod találni
Szélesség N 46° 15,088'
Hosszúság E 18° 16,505'
Magasság: 266 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.04.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2011.04.06 03:20
Utolsó lényeges változás: 2012.05.29 00:42
Utolsó változás: 2018.11.12 23:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus és Bojta
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 66 + 1 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2011-04 volt 12 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.


Wap: A kis patak meredek partfalán, sziklaüregben keresd a 25x25x10 cm-es terepszínű ládát.


A ládába Geocoin, TravelBug helyezhető.
Kérlek, ha megtisztelsz azzal, hogy ide rejtesz vagy innen viszel el egy vándort, ne felejtsd el bejelenteni a www.geocaching.com oldalon!


A láda első megtalálóját egy aktiválatlan geocoin várja.

A Mecsek egy kevéssé ismert, turisták által ritkán járt részét és egy érdekes sziklaképződményt, a Leány-követ szeretnénk megmutatni ezzel a ládával.
Maga a túra és a láda megtalálása sem lesz könnyű, de reméljük, úgy érzed majd, megérte a fáradságod.

Megközelítés
A Leány-kőig jelzett turistaút nem vezet. Részben a zöld sávon Zöld sáv, részben szekérutakon, ösvényeken, vadcsapáson közelíthető meg Magyaregregy, Kisbattyán, Kisvaszar vagy akár Szalatnak felől is.
Legrövidebb úton, végig emberjárta ösvényen, többször irányt váltva, dombot mászva, Magyaregregy felől 3 km-es (csak oda) túrával érhető el.
A legszebb és könnyen követhető útvonal, minimális szintkülönbséggel, de patakon és kidőlt fákon való átugrándozással Kisvaszarról a Szabadság- és a Vágyom-völgyön át vezet. (4 + 2,25 km távolság, csak az odaút.) Ezt az útvonalat ismertetjük itt.

Kisvaszartól a Leány-kőig
Kisvaszar Mecsekpölöske felőli faluszélén, jobb kéz felől, a domboldalon egy nagy sárga házat (Vasvári erdészház) elhagyva, a zöld sáv Zöld sáv jelzést követve jobbra kell kanyarodni.  N 46° 16,258' E 18° 12,954' [GCVAGY+parkoló] Itt könnyen meg lehet állni a kocsival. Ha szót fogadsz az erdészeti út elején álló táblának ("kivéve erdészet és engedéllyel"), itt hagyod a kocsidat és az első 1,7 km-en keskeny aszfaltos úton, majd jobbra fordulva, további 2,3 km-en jól járható, bár kátyúkkal tarkított földúton a Szabadság-völgyön (régebbi nevén Köszvényesi-árkon) át a Köszvényesi vadászházig jutsz.  N 46° 15,451' E 18° 15,247' [GCVAGY+vadászház] Innen már csak 2,25 km út áll előtted.
A vadászház közelében, a patak bal oldalán  N 46° 15,521' E 18° 15,263' [GCVAGY+Vágyom-völgy] indul a szekérút, amit követned kell. A patak eleinte csalódást okoz, száraz a medre, de érdekes módon a folyás irányával ellentétesen haladva mind több víz mutatkozik benne. 1 km megtétele után el kell hagyni a balra, felfelé kanyarodó szekérutat  N 46° 15,430' E 18° 15,939' [GCVAGY+kis ösvény], egy kisebb vízmosáson átkelve, utadat egyenesen, az eddig is követett patak mellett alig járt ösvényen (vadösvény?, kesserösvény?) folytasd tovább, a patakon többször átkelve, kidőlt fákon átmászva. A hol kiszélesedő, hol összeszűkülő Vágyom-völgyet kétoldalt meredek hegyoldal szegélyezi. Minden évszakban gyönyörű látvány. Újabb 1,25 km megtétele után megpillantod az úti célt, a Leány-követ.  N 46° 15,101' E 18° 16,462' [GCVAGY+Leány-kő] A cache a megadott koordinátákon, innen kb. 60 m-re, a nevezetes kőtől jobbra, a kis patak sziklás partoldalában, egy sziklaüregben található. A partoldal omladékos, kicsit (esős, havas időben nagyon) nehéz feljutni a ládáig, de azt akartuk, hogy megdolgozz érte. A logodban ne panaszkodj a terepviszonyokra, megmondtuk előre! A doboz elég nagy, 5 liter űrtartalmú. Igyekeztünk jól megpakolni ajándékokkal. Hogy más is tele dobozt talál-e, rajtad is múlik.

A legenda
A Leány-kő nevét onnan kapta, hogy egyszer egy fiú és egy lány egymásba szerettek. A szülők nagyon ellenezték a szerelmet és megátkozták őket, hogy ha még egyszer találkoznak, váljanak inkább kővé, mint hogy szégyent hozzanak a családra. A fiatalok családjuk haragja elől elbújva, lopva az erdőben találkoztak. De hiába rejtőztek el a szülők szeme elől, az átok utolérte őket. Szerelmük leghőbb pillanatában, mindketten kővé váltak. Hogy melyik a fiú, melyik a lány, azt már Neked kell megállapítanod. :-) Absztrakt művészetet kedvelők előnyben.

Visszatérés a kiindulási pontra
Mi nagyon nem szeretünk ugyanazon az úton kétszer menni és ha esetleg Te sem, és egy kis kaptatót sem bánsz, akkor az eddig is követett patak mellett folytasd az utadat egy kicsit tovább. A patak túloldalán meredek domboldalon irtást, szekérutat látsz. Hogy odajuss,  N 46° 14,996' E 18° 16,499' [GCVAGY+patakon itt át] itt a legkönnyebb a patakon átkelni. A szekérúton felfelé tartva a zöld sáv Zöld sáv turistaútra érsz,  N 46° 15,128' E 18° 15,265' 285 m [GCVAGY+itt jobbra] ami, ha jobbra indulsz, visszavezet a vadászházig, ha balra, elvisz Kisbattyánig.

Látnivalók útközben
Patakok, mély szurdokok, állatnyomok, virágok, gubacsok, madarak, őzek, szarvasok, vaddisznók. A rejtés délutánján háromszor keresztezte őz az utunkat, egyszer pedig egy hatalmas vaddisznó két kicsinyével. Embert egyet sem láttunk. Többnyire őz vagy szarvas nyomát követtük, mind a szekérúton, mind az ösvényen. Találtunk egy róka- és egy őzkoponyát és rengeteg gubacsot. A patakból néhány érdekes formájú követ szedtünk.

Jó tanácsok, figyelmeztetések
Az erdőben fakitermelés folyik, munkásokkal, munkagépekkel találkozhatsz, megtörhetik az erdő csendjét.
A terület vadban és idényben valószínűleg vadászokban is igen gazdag. Célszerű élénk színű ruhát viselni és vadászati szezonban pirkadatkor és napnyugtakor nem az erdőben tartózkodni.
Ha vaddisznót látsz kicsinyeivel, ne közelíts felé!
A terep biciklivel a Vágyom-völgyi szakaszon (kb. 2,5 km) nem járható.
Hosszúnadrág, bakancs ajánlott.
Inni-, ennivalót, csereajándékot ne felejts el magaddal vinni! A láda elég nagy, kinder tojás figuránál méretesebb kincset is hozhatsz.
Nyáron szúnyog- és kullancsriasztó elkelhet.
A környéken nincs térerő, telefonos segítségre nem számíthatsz.
Érezd jól magad!

Ládatörténet:
2012. 05. 28.: Ládakarbantartás. A ládát kitűnő állapotban találtuk.
2017. 05. 17.: Ládakarbantartás. A ládát most is kitűnő állapotban találtuk.free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (41 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.66 web: 4.91 átlag: 4.81

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


eltájoló 2021.08.28 15:43 - Megtaláltam
Magyaregregy felől jöttem le. Próbáltam a térképen jelölt utat követni, de szokás szerint be volt vetve az erdőig, így az elejét nem találtam. Ezért az oldalági patak mellett, majd beleereszkedve jutottam a ládáig. Így legalább sokkal szebb volt, mintha úton jöttem volna. A láda jó egészségben a helyén van. Visszafelé az út is meglett. Köszi a rejtést.
mmlxxv.

Csabiq 2021.06.27 14:52 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Ismét egy szép völgy!
Magyaregregy felől közelítettem, délutánra haza kellett érnem, úgyhogy az időhiány miatt az É 46° 14.814'; K 18° 17.184' pontig autóztam. Onnan 1 km-re volt a láda. A mai napra így is összejött egy gyalogos húszas. Odafelé a tuhun piros pontokkal jelölt ösvényt kerestem, de konzekvensen 50-100 méterrel alatta voltam, viszont egy nagyon kellemes ereszkedésű karbantartott erdészeti úton, ami lényegében megkerülve a hegyet szinte a célig vitt. Aztán megfogadva Strombus ajánlását(mert ők másik úton szeretnek visszafelé menni:)), a jelzett szekérúton indultam vissza. Meredek kaptatóval kezdődött, mert a gerincre vitt fel, aztán egyszer csak eltűnt. Bizony eszembe jutott a mondás,, Járt utat a járatlanért el ne hagyj''! Végül azért meglett a kocsi. Lefelé gyönyörködtem a Mecsek látványában.
Két kullancsot nekem is sikerült begyüjteni. Este megbeszéltem velük, hogy elég volt a ragaszkodásukból.[Geoládák v3.11.2]

HRita 2021.04.24 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szaszkievics 2021.04.24 10:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Tavaly tavasszal fentről, Kisvaszar felől próbáltuk a rejtést megközelíteni - sikertelenül. Csak sok-sok kullancsot gyűjtöttünk és a jelzett ösvényt sem találtuk meg.
Egy évvel később ismét visszatértünk, Magyaregregy felől, egy 10 km-es túra keretében jártunk keltünk, jó minőségű "úttalan utakon".
A rejtés hez vezető ösvényt is könnyen megtaláltuk, hogy aztán a meredek domboldalon feleszuszogva, körtúraként visszatértünk a kiinduló pontra.
Gyönyörű volt az erdő a rejtés környékén, impozáns szurdok látvánnyal.
A nagy geoláda, egészséges, tartalmával együtt.
Eme rejtésnek sem tudtunk ellenállni, így megtaláltuk a Kincsesdobozt, amelynek nagyon örülünk. ;) [Geoládák v3.10.5]

Indulás a völgybeTavaszi erdei környezetben
Friss, zöld mindenSzurdok
Leány-kőA rejtés felé
Szurdokban 
aasgier 2021.04.10 19:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

MRT Co. 2021.04.10 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Béla 53 2021.02.19 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.4 teszt]

Attibati 2020.12.05 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
ok

drhalasz 2020.11.14 13:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.85
Komlóról indultam és a GCZSAV ládát céloztam meg először. Útközben meg szerettem volna nézni a Csonka Ferenc forrást, de annyira belefeledkeztem a tájba, hogy túlmentem rajta. :)
Mindegy, nemsokára megláttam a leírásban lévő fenyőket, és a láda is hamar meg lett. Kicsit megijedtem, mert napra pontosan egy hónappal ezelőtt eltört a kezem, és fára mászni még nem terveztem vele, de megoldottam a problémát. Kis pihenő után mentem tovább a GCVAGY láda felé. Hegyre fel, majd völgybe le, Köszvényesi vadászház után patakmeder követése. Nem számoltam, de számtalanszor ugrottam át a patak egyik feléről a másikra, majd vissza. Csodálatos szakasz, mindenkinek ajánlom, aki nem csak a kijelölt turistautakon szeret haladni.
A láda megtalálása után felszenvedtem magamat a szemben lévő hegyre, itt visszajött a térerő, és egy földúton Magyaregregy irányába indultam, onnan pedig a piros + jelölés mentén vissza Komlóra.
23 km-es túra lett, nagyon szép útvonalon, köszönöm a rejtést.

IMG_3876IMG_3877
IMG_3881IMG_3882
IMG_3883IMG_3884
IMG_3885IMG_3886
IMG_3887IMG_3888
IMG_3890IMG_3892
IMG_3894 
SirLes 2020.07.15 17:14 - Nem találtam meg
Magyaregregy felől érkeztünk a feleségemmel és két gyerekkel földutakon. Szuper volt végig a kilátás a dombhátról. Kb. 350 méterre a ládától úgy gondoltuk letérünk a patakmederbe a láda felé, azonban egy kerítés állta az utunkat. Először balra kerültünk és a kerítés mellett próbáltunk lejutni a völgybe. Eleinte jó ötletnek tűnt, mert tudtunk haladni, de aztán a völggyel párhuzamosan fordult a kerítés és lefelé végig járhatatlan szedres dzsungel volt, amiben még vadállat csapásokat sem leltünk. Hosszabb utat haladtunk a kerítés mellett, de a helyzet nem javult, így visszamásztunk a kerítés másik oldalára. Gondoltuk, akkor próbáljunk balra kerülni, de ez sem volt sikeres, a kerítés másik oldalán is dzsungel fogadott minket. Mivel mindenki teljesen össze volt karmolva a szedertől és csípve a csalántól, ráadásul folyamatosan kullancsokat kellett szedegetni, így a gyerekek és a feleségem lelkesedése megcsappant. Valamint későre is járt, elmúlt öt óra, és Konit, a fiam barátját még le kellett adnunk Budaörsön, ezért elindultunk vissza Magyaregregy felé a kocsihoz. A megtalálás így egy másik alkalomra maradt.
Itthon még kiszedtünk magunkból 10 kullancsot, képzelem mit gondolnak rólam a fiam barátjának a anyukája, aki állatorvossal szedette ki a kutyájukból a kullancsot :)
Ha valaki tud egy normális helyet a völgye lejutásra Magyaregregy felől, azt tegye már fel a honlapra a koo-t, mert erre járunk Sikondára, így feltehetőleg legközelebb is erről fogunk közelíteni.

Mathau 2020.05.16 14:22 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [Geoládák v3.3.2]

povyagi 2020.05.16 14:22 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.7]

Andrusa 2020.02.15 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
:-)

arnoldlaszlo 2019.10.20 14:25 - Megtaláltam
"azt akartuk, hogy megdolgozz érte"
Hát köszi....
Hogy egy klasszikus idézzek: mire odataláltam elhasználtam mind a 3 segítségem :D
Na de megérte a fáradságot ez a láda!
Nagyon szép helyre jutottam el, köszönöm!!
Az őszi erdőben tekerni mindig nagyon lenyűgöző!
A felső út felöl ereszkedtem le, mert kerékpárral így lehet legjobban megközelíteni a helyet. A bicajt természetesen feljebb hagytam...
A láda rendben. Bár kicsit nehezen találtam meg, mert a nagy eszemmel nem töltöttem le a leírást és nem emlékeztem pontosan hol kellene keresni.

IMG_0155IMG_0078
IMG_0090IMG_0144
geri83 2019.09.15 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

aceespepee 2019.02.03 19:44 - Megtaláltam
egy esős napon Zsoltyka és Zsozso94 társaságában :)

Zsotyka 2019.02.03 08:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.25
Köszönöm a rejtést!
Közös találat Aceespeppe, és Zsozso94.
Gyönyörű hely, vízszintesen szakadó januári eső. Kellemes.
A láda a helyén.

Zsozso94 2019.02.03 08:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
Jóféle rejtés, sáros, esős, csúszós időben kerestem a ládát, volt kihívás benne!

PatakokPatakok
Leány-kő 
drkmse 2018.11.18 12:45 - Megtaláltam
Ma Kekenj- jel túráztunk, közben megkerestük ezt a ládát is. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

totzoli65 2018.05.19 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Legend 2018.01.07 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Párduc50 2017.09.14 12:00 - Megtaláltam
Meglelve, Libertyvel. Régi vágy teljesült a megtalálással, így a rejtő összes baranyai ládáját sikerült végre kipipálnom. Nem mintha untam volna, sőt! Magyaregregyről közelítettünk, és azt az utat választottuk, amely egy szakaszon útcsonk jelöléssel szerepel. Kiválóan járható, mindenkinek ajánlom! A ládát megtaláva megfogalmazódott bennem: 1 nagy korsó (legalább literes) sörre vágyom! Még annyi a rossz GPS vétel miatt: a láda a patak folyásirány szerinti jobb (leánykövel azonos) oldalára lett rejtve. Köszönjük szépen!

Liberty 2017.09.14 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
7/3. Barangolás a Mecsekben.

Ez fantasztikus volt! Gyönyörű panorámás földúton haladtunk a láda felé. Balra a Szász-várat, jobbra Komlót és a háttérben a pécsi adótornyot láthattuk. Egy lucernás réten átsétálva értük el az erdei utat. A meredek és vadregényes erdőben egyszer csak véget ér az út és el kellett dönteni, melyik a jobb megközelítése a mélyben levő patakmedernek. Kicsit kalandosan, de sikeresen lejutottuk, nem volt könnyű. A ládát a patak folyásirányának jobb oldalán, a meredek partoldalban egy sziklarésben lehet megtalálni. Elég magasan van, kicsit küzdeni kell érte. A láda hatalmas, tele ajándékokkal. Megcsodáltuk a Leány-kőt és kicsit megpihentünk ezen a lenyűgöző helyen. Útközben gyönyörű szarvasokat láttunk a réten. Köszönet a rejtésért és a völgy bemutatásáért.

Magyaregregy címere
Atmosz&Zozmosz 2017.05.13 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Magyaregregy - Leány-kő - Köszvényesi vadászház - Kisbattyán - Battyán-hegy - Magyaregregy útvonalon, közel 19,5 km-en. Magyaregregy felől igencsak kalandos a megközelítés, egy szakaszon a TuHU-n jelzett út már nincs meg (ahogyan korábban is írták, csak akkor repceföld volt, most pedig repce árvakelés mellett van benne lucerna és más takarmánynövények is), a végén pedig a kőhöz leereszkedés már csak fától-fáig ment. A ládika könnyen meglett, elhelyeztem benne egy TB-t is. Utána a patakmeder mellett, illetve néha benne sétálva közelítettem meg a vadászházat. Sajnos a patakmederben egy friss crossmotor-keréknyomot is találtam... A Vágyom-völgy tényleg gyönyörű, köszönöm a rejtést!

kobcikrajci 2016.07.30 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.52
Pécstől Alsómocsoládig bicajjal a Mecseken át. Magyaregregyről nyakamba vettem az erre vezető földutakat, és közben szép kelet-mecseki kilátásban gyönyörködhettem. A z-re vezető szekérút elágazásától csak kb. 300 m északi irányban a cache, egyszerűen leereszkedtem a völgybe gyalogosan. A GCSING után nem jelenthetett gondot a patakmeder, illetve jól jött a képes segítség a láda helyéről, mert a GPS először tovább vitt. A nyári melegben is kellemesen hűvös, lenyűgöző hely.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (69 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]