FAQ
2944. Margit-vonal (GCMavo)

Szovjet emlékmű Nagybajom

Szovjet emlékmű Nagybajom

Német-Magyar katonatemető Böhönye

Német-Magyar katonatemető Böhönye

Mesztegnyői temető

Mesztegnyői temető

Kopjafa az erdőben

Kopjafa az erdőben

Kopjafa felirat

Kopjafa felirat

Kisvasút végállomás

Kisvasút végállomás

Lövészárkok

Lövészárkok

Medvehagyma mező

Medvehagyma mező

Erre tovább

Erre tovább
Szélesség N 46° 23,398'
Hosszúság E 17° 31,832'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.04.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.04.12 17:00
Utolsó lényeges változás: 2020.05.20 20:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+1V)
Elrejtők: Bravo2.0
Ládagazda: BRAVO2.0
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Megtalálások száma: 115 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Ládakarbantartás: 2011. 07. 27. A 2. pontról eltűnt mikrót pótoltam.
Ládakarbantartás: 2011. 11. 20. A végláda, logfüzet rendbetéve, kiszárítva.
Ládakarbantartás: 2013.10.27. Mikrók ellenőrizve, rendbetéve. Végláda lecserélve, rejtés és logfüzet rendbetéve.
Ládakarbantartás: 2016.03.20. Minden (újra) a helyén!
2016. 04. 26. EZT NEM HISZEM EL!!!
Valami barbár megint eltüntette a 2. pontról a mikrót...
Pótlásáig virtuálisan megtaláljátok a koo.-ta bejárat után jobbra a tujáknál az egyik téglára felírva.

Ládakarbantartás: A végláda ismét (3.) pótolva! A láda ismét kereshető!
Ládakarbantartás: 2019.02.23.
2019. 11.23. Játékostársunk logja alapján az idióta barbárok folyamatos támadásának van kitéve a ládám. Egyenlőre beteg...
2020. 05. 18. Újra kereshető ideiglenes ládával óriási hála Petheovacka játékostársunknak!

WAP:
1. pont: Nagybajom, szovjet emlékmű és tömegsír.
Mikro, a hagyományos láda koordinátáinak egyik felével. Drive-in. Segítség: Sarokpont.
2. pont: Böhönye, német-magyar katonai temető.
Mikro, a hagyományos láda koordinátáinak másik felével. Drive-in. Segítség: Matrica.
3. pont: Mesztegnyő, emléktábla a köztemető bejáratánál.
Virtuális pont. A jelszó második fele a fekete gránit-táblán szereplő első dátum (négy számjegy). Drive-in.
4. pont: Kopjafa az erdőben, a környékén a Margit-vonal lövészárkaival és közelében az 1.,2. ponton kapott koordinátákon elhelyezkedő hagyományos ládával, amely természetes rejtekben lapul. TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET, erre fokozottan ügyeljetek! Segítség: Vigyázz hova lépsz!
Az első három pont tetszőleges sorrendben is bejárható.
Jelszóképzés: Az első jelszórészlet a 10x10x15 cm. méretű hagyományos ládában, mögéírva a virtuális ponton talált évszámot.
WAP END


A ládába TravelBug helyezhető.


A rejtésről

Célom a rejtéssel a XX. századi magyar történelem egyik jelentős színhelyének, a Margit-vonalnak (azon belül is a Dél-dunántúli, a Balatontól Dráváig húzódó nyugati szakaszának) a bemutatása. Így a helyszínek több aspektusból: a harcoló felek, a civilek, a háború utáni áldozatok oldaláról. A multi nem az"odamegyek-és-összekapom" típus a viszonylag nagyobb távolságok és az utolsó pont megközelíthetősége miatt, ám egy délutánt rászánva így is kényelmesen végigjárható. MűHÓDas készülék nélkül a keresést nem javaslom. Az első három pont tetszőleges sorrendben is bejárható.

A láda keresése

  Nagybajom keleti szélénél (Kaposvár felé) találjátok a szovjet emlékművet, közvetlenül a 61-es út mellett. 1944-ben itt húzódtak a szovjet vonalak, ezért van az obeliszk mögött egy tömegsír.
 N 46° 23,398' E 17° 31,832' [GCMavo-1]
Itt egy mikroládában található a "klasszikus" láda helyének egyik fele. Segítség a kereséshez: "sarokpont".
  Böhönyén a német-magyar katonai temető szintén a 61-es út, az Ady Endre utca mellett található, a település délnyugati részén (Nagykanizsa felé). Innét a Malom-közbe lekanyarodva rögtön a temető melletti parkolóba érkezünk. A temetőben mikroládában találjátok a "klasszikus" láda helyének másik felét.
 N 46° 24,034' E 17° 23,191' [GCMavo-2]
Segítség a kereséshez: "matrica".
  Mesztegnyőn a köztemetőt kell keresni. A falu központjában, a Szabadság téren, az iskolával szemben lehet befordulni a Ladi János utcába. Innét, a rögtön balra nyíló Vörösmarty utca elejéről, a jobb oldalon, két ház között indul az út, ami a temetőhöz vezet. A végén, a temető bejáratánál parkoló is van. A kaputól pár lépésnyire levő fekete gránit-táblát a háború után a Margit-vonal mentesítése közben életüket vesztett magyar katonák emlékére emelték.
 N 46° 29,894' E 17° 25,616' [GCMavo-3]
A jelszó második fele a táblán olvasható legelső négyjegyű évszám.
 

Nagybajom felől a település főterén levő körforgalomból északi irányba, a Kossuth Lajos utcában kell elindulni. Hamarosan a jobbra nyíló Zrínyi utcába befordulva, majd amikor az erősen jobbra kanyarodik, a Huszár utca után, a balról nyíló Kunmajor utcában kell továbbmenni (a buszmegállónál is balra). Az aszfaltút a települést elhagyva sokáig halad a mezőn át, majd a jobbra levő major után földútként folytatódik.
 N 46° 25,800' E 17° 30,347' [GCMavo+jobbra menj] Itt a nagyobb, jobbra induló utat válasszátok. Az út az év legnagyobb részében egy átlagos személyautóval is gond nélkül járható. Ezen az úton végig egyenesen haladva néhány kilométer után a eléritek a kék turista útvonalat, és Felsőkak puszta mellett, a Mesztegnyői erdei kisvasút végállomását.
 N 46° 28,876' E 17° 30,636' [GCMavo+Parkoló] Itt célszerű az autót leparkolni -bár általában egészen a ládáig el lehet(~ne) autózni- és a Rockenbauer kéktúra útvonalán, a sínek mellett gyalog indulni tovább. Nagyjából fél órás séta a ládáig. Mélyéger vasúti megállóját elhagyva már hagyatkozhattok a készülékre.

A vasúttól az egyik észak felé induló nyiladék szélén találjátok a negyedik pontot.
 N 46° 28,713' E 17° 28,891' [GCMavo+kopjafa]
Mielőtt ezt elérnétek, nem kell különösebben fürkészni hozzá, hogy meglássátok a jobbra-balra húzódó futó- és lövészárkokat. Ezen a helyen ténylegesen is folytak harcok. Elgondolkodtató, hogy itt, ebbe a földbe ontották vérüket két idegen nemzet katonái. Harcaik eredményeként pedig a vidék még sokáig vált veszélyessé az itteni emberek számára. Ennek tanúja az a kopjafa is, amit a Mesztegnyői Erdészet állított a háborús aknák következtében életüket vesztett erdészeknek.
A kopjafa közelében, az 1., 2. ponton kapott koordinátákon fogjátok találni a ládát. 10x10x15cm-es hagyományos konyhai műanyag doboz, természetes rejtekben.
Segítségül: Vigyázz hova lépsz!!!
Jelszóképzés menete: a ládában talált jelszó után írva a virtuális ponton leolvasott négy számjegy.

A Margit-vonalról

A német Szárazföldi Haderők Főparancsnoksága 1944. szeptember 22-én 18 óra 22 perckor kiadta a parancsot a Margit-vonal kiépítésének megkezdésére. Parancsnokának Rudolf Konradot, a hegyi csapatok tábornokát nevezték ki. A munkát magyar és német csapatok, valamint a lakosságból nagy tömegek végezték.
Így készült el a németek legerősebb magyarországi védelmi rendszere. Budapesttől Barcsig két védövvel, védövenként 1-3 állással, 16-20 km harcászati mélységben. Feladata a Dunán átkelő szovjet csapatok Ausztria (akkor Délkelet-Németország) felé vezető útjának elvágása és a jelentős termelést adó zalai kőolajmezők védelme. Áttöréséig (1945. március 29.) támaszul szolgát a Budán körülzárt csapatok felmentésére tett három, sikertelenül végződött kísérletnek és helyszíne volt a híres székesfehérvári harckocsicsatának. A frontvonalat kisebb-nagyobb mozgások kivételével közel négy hónapon keresztül stabilizálta, így a második világháború magyarországi harcainak egyik legjelentősebb, és legvéresebb színhelye volt a Margit-vonal.

A harcoló felek

A Margit-vonal nyugati szakaszának harcaiban -a teljesség igénye nélkül- a következő alakulatok vettek részt:
-Szovjet részről a 3. ukrán front alárendeltségében az 57. hadsereg ( 75. lövészhadtest, 74. lövészhadosztály, 233. lövészhadosztály, 6. gárda lövészhadtest, 64. gárda lövészhadtest, 120. rohamlöveg dandár, 366. rohamlöveg dandár, 160. ágyúsdandár 49. páncéltörőágyús dandár), a 4. gárda lövészhadsereg (80. gárda lövészhadosztály, 32. gárda gépesített dandár, 1892. könnyűrohamlöveg ezred, 113. lövészhadosztály).
A szovjet oldalon harcoltak még bolgár és jugoszláv alakulatok is, kevésbé jelentős erővel.
-Német részről a Dél hadseregcsoport alárendeltségében a LXVIII. hadtestben: 44. gránátos hadosztály (13. SS hegyi hadosztály, 118. vadászhadosztály, 1. népi hegyihadosztály, 509. SS tüzérezred, 71. gyalog hadosztály, 20. légvédelmitüzér hadosztály), "Brandenburg" páncélgránátos hadosztály (99. hegyi ezred, "Rundó" rohamdandár, 92. gépesített dandár,
79. hegyi tüzérezred, 3. lovasdandár), 69. páncélvadász osztály, "Wittman" harccsoport, 32/I-,
32/II. lovasosztály, 208. harckocsiosztály.
-Magyar részről a 4., 5., 17. gyalogezredekből szervezett "Bakony" gyalogezred, "Szent László" gyaloghadosztály, 8. gyaloghadosztály, VIII. gépvontatású tüzérosztály, IV. utász zászlóalj, 1/I. ejtőernyős zászlóalj, 13. felderítő zászlóalj.

Nagybajomról a háború alatt és azután

A faluban a nyár végének közeledtéig csak az egyre sűrűsödő légiriadók jelezték a front érkezését. Ősszel már a menekülők sokasága is ezt jelezte. Szeptember 13-tól befejeződött a tanítás, november végén a helyiek egy része is hátrahagyva otthonát elindult a harcok elől. December elsején mintha még az idő is erre utalt volna, baljósan zordra fordult, másodikán leállt a közigazgatás, hamarosan pedig, ahogy a helyiek beszámoltak róla: elszabadult a pokol.
A falu kiszögellést képzett a Balatontól Dráváig húzódó szinte egyenes frontvonalon, amely így helyenként csak 100-150 méterre húzódott a házaktól. Mindennapos volt az aknatűz, a lövöldözés. Német katonák azt mondták a lakosoknak nem kell aggódni, néhány napig tart csak az egész. Hetek múltán sem váltott a helyzet, az itt maradt embereken fásultság lett úrrá. Karácsony környékétől a harcok alábbhagytak, csak elszórt lövöldözés hallatszott, felderítőosztagok járőrőröztek itt-ott. Január 30-án hajnali négy órakor újra elszabadult a pokol. A szovjet hadsereg minden eddiginél hevesebb támadása egy fél órán keresztül tartó zárótűzzel vette kezdetét. Remegett a föld, potyogott a vakolat, az eddig épen maradt ablakok betörtek. Bújt ki hova tudott, legszívesebben a föld alá! Február másodikán a németek lerobbantották a két templomról a tornyokat, hogy ne legyen támpontja a szovjet tüzérségnek. Március másodikán Hitler kihirdette a "Tavasz ébredése" fedőnevű hadműveletet, és az immár megerősített német csapatok ellentámadásba mentek át. Hatodikától több napon át tartó, mindkét oldalon óriási veszteségekkel járó próbálkozásuk a szovjetek visszaszorítására kudarcba fulladt. A front ezen szakaszán az első három napban közel 2200 fő volt a németek vesztesége, a másik oldalról nincs adat. Március 29-én, nagycsütörtökön minden különösebb előjel nélkül a hajnali órákban a német katonák csendben és gyorsan kivonultak az állásaikból. Nyomukban Böhönye felé tucatszám álltak a lőszerrel megrakott teherautók és oldalkocsis motorok kilőtt kerékkel, elhagyottan. Amelyikből kifogyott az üzemanyag otthagyták. És otthagyták a földeken számolatlan a "műszaki zárakat" is.
Kisvártatva, reggel tájt megjelentek a szovjet csapatok, ám sokáig nem maradtak, üldözték a németeket. A lassan visszaérkező lakosságot kiégett, felforgatott otthonok, összetört holmik, temetetlen emberi és állati tetemek fogadták. Megkezdődött az újjáépítés. Szinte ezzel egy időben elkezdődött a mezőgazdaságból élő lakosság számára mégoly fontos termőföldek aknamentesítése is. Ezt kezdetben bármiféle hozzáértés nélkül civilek végezték, volt is belőle sok halál- és baleset. Később bolgár műszaki csapatok -magyar hadifoglyok "segítségével" szedték az aknákat. Augusztus elsejéig 40.000.(!) aknától szabadították meg a földet. Ám a szétszórt hadianyag, kézigránát még évek múlva is okozta egy-egy kíváncsi gyermek halálát a környéken...

Hasznos információk:
- A rejtés a DDNP területén helyezkedik el és a Somogy Természetvédelmi Szervezet beleegyezésével jött létre.
Amíg a keresés kultúrált természetjárókhoz méltó módon zajlik a láda maradhat.
Ezért (is) kérlek Titeket tartsátok tiszteletben az erdőt!
- Az erdő bárki által látogatható!!! Ezt a 2009. évi XXXVII. erdőtörvény 91§, 92§, 94§, 96§ szabályozza. Azért hangsúlyozom ezt külön, mert a környéken egy prominens személy ( Csányi Sándor, OTP vezérigazgató) magánbirtoka található és ebből származtak ládász problémák, lásd: GCBORM-nál Skalp logját.
- Bár már nem jellemző - de nem is kizárt: (lásd GCKORO-nál Sirgalahad logját) mivel rengeteg hadianyag maradt a földben, ha bármilyen számotokra ismeretlen, gyanús fémtárgyra bukkantok:
1: ne nyúljatok hozzá!!!
2: a pontos koordinátákkal értesítsétek a tűzszerész ügyeletet a 1/410-9790 telefonszámon.


Köszönet a segítségért a rejtésben részt vett kollégáknak, barátoknak, és a természetvédelmi hatóságnak.

Jó keresést, kellemes kirándulást kívánok!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (55 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.74 web: 4.83 átlag: 4.78

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Béla 53 2022.11.12 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.Rejtő segítségével.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.10.4 teszt]

Rozlin 2022.08.15 10:50 - Megtaláltam
Nagyon tetszett ez a multi. Jó ötlet, hogy felhívja a figyelmet a háborús történésekre. Szépen megmutatja a környék háborús emlékeit, minden nemzet oldaláról. Az első két pontot autóval kerestük fel, a 3. és 4. pontot Kéktúrázás alatt találtuk meg.

DSC06826DSC06827
DSC06829DSC06834
DSC06835 
5N 2022.08.15 10:50 - Megtaláltam
Nekem ez nagyon tetszett!A ládát gondoltuk,hogy majd útba fog esni a túránkon,így a terv szerint előző nap megkerestük az első két pontot.A Szovjet emlékművet többször láttuk az útról,de így nyert értelmet.Sajnos nem csak a ládát keresők állnak meg,mert a láda helyén igen erős ürülék szag terjeng,ez nem annyira kellemes.A 2.pont nagyon szépen karbantartott,a logokban említett téglafalon könnyen észrevehető a koo.A 3.pontot már másnap a túráról kis kitérővel kerestük meg,megdöbbentett a gránittábla.Minden pontjának láttam értelmét ennek a ládának és ez egy érdekes kis töri óra is volt.

DSC06825DSC06827
DSC06828DSC06831
DSC06833 
Vincenzo65 2022.08.10 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, részletek később.

EmesESE 2022.06.10 10:59 - Egyéb
Tegnapelőtt az első két pontot ma a harmadik pontot találtuk meg, a tegnap esti vihar miatt ma a földutakat járhatatlannak ítéltük meg, így a 4. pont felkeresése elmaradt. Ha majd erre járunk legközelebb pótoljuk.
Az 1-es ponton a mikrót rejtekéből kikotortuk, le volt szakadva a zsinórja, most már könnyen megtalálható, 2-es ponton a téglafalon szemmagasságban az elektromos doboz bal oldalán található a koo.

pliptai 2022.06.03 11:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Párduc50 2022.02.09 13:59 - Megtaláltam
Már korábban is kerestem ezt a ládát, de akkor a második pontnál elakadtam, mert nem volt meg a záróláda koordinátája. Most a két Sanyival vágtunk neki, és több szerencsével jártunk. A 2. ponton a téglafalra felírt jelszórészletet találtuk meg, Cerberus logja alapján. Megismétlem, hogy feljebb kerüljön a loglistán!. Bent van a bejárati téglafal benti oldalán, a sarok után a fák takarásában, elektromos doboz környékén, ha szemben állsz a fallal, attól balra, nagyjából fejmagasságban.
Így nekivághattunk a végládának, majdnem leírtam, merre...
Sok mindent írnék most, amit az úton tapasztaltunk, de nem akarok a helyről spoilerezni. Annyit azért leírok, hogy hatalmas szarvasszarvakkal jött szembe egy férfi és egy nő, majd pedig a láda környékén olyan szarvasvonulást csodálhattunk meg, amihez foghatót én még nem láttam. Legalább 5 percig tartott, és minimum 3, de inkább 500 szarvas szaladt el tőlünk mintegy 100 méterre!

A két Sanyi 2022.02.09 13:58 - Megtaláltam
Nagyon érdekes láda. Csak a Nagybajomi emlékművet ismertük eddig, de azt sem vételeztük szemre ilyen közelről. Nem is gondoltuk, hogy itt tömegsírok is vannak. Aztán egy faluval odébb a másik oldal szerencsétlen áldozatainak emléket állító terület már teljes újdonság volt számunkra. S utána a 3. ponton az utólagos áldozatok emlékműve is nagyon tanulságos volt. Ezek után gyalog neki az erdőnek, hogy megtaláljuk a végládát. Nagyon látványos volt útközben a Búsvári tó, de sajnos a madárvilág nem tobzódott, pedig ilyen eldugott hely nekik valódi paracsidom lenne. Ezután általában a vasúti síneken botorkálva haladtunk tova. A sínek állapota alapján azt tippeltük, hogy nem gyakran használhatják. Határtalan önbizalmunkkal nem hittünk abban, hogy lőszer maradványokat találunk, hisz az erdők életkora alapján a sajnálatos események óta már szinte mindenhol kicserélődött a növényzet az aktív erdőművelésnek köszönhetően. De azért Psmith szavait idézve, nem szabad összetéveszteni a valószínűtlent a lehetetlennel. Végül megérkeztünk a rejtekhez, ahol szintén egy érdekes, elgondolkodtató tereptárgy várt minket, melyet most nem részleteznénk, nehogy elárulja a titkos koordinátákat. Annyit talán elárulhatunk, hogy lövészárok maradványok még mindig találhatók a környéken, mely bizonyítja, hogy jó helyen van a láda. Logolás közben egyszerre csak kb. 100-150 m távolságban hatalmas szarvascsorda vonult, nem is túl intenzíven. Vszeg. nem láttak, nem éreztek minket, ezért csak olyan komótos ügetéssel vonultak kicsik, és nagyok, férfiak és asszonyok, perceken keresztül. Több százan lehettek. Most már hihetőnek tűnnek azok a videók, amelyek főleg Somogyban mutatják, hogy mekkora csordák suhannak át néha az utakon. Visszafelé már csak azon kellett szurkolni, hogy előttünk haladó két hölgyet utol ne érjük, mert egy félelmetes fenevadat sétáltattak a tótól a faluig. De szerencsére előbb értük el az autónk biztonságot nyújtó karosszériáját, így teljes sikerrel abszolváltuk a küldetést. Tanulságos délután volt, köszönjük.
Halló!

SirLes 2022.01.07 19:07 - Megtaláltam
ok

urbanj 2021.11.01 11:00 - Megtaláltam
3 nap alatt gyűjtöttük össze a pontokat, egyéb ládákkal együtt. A 4. ponton kissé megtréfált a gps, beljebb kerestem a dobozt, majd rejtői navigációval már sikerült meglelni. Sajnos valószínüleg már nem az eredeti rejtekhelye van, csak a maradványai. De a láda rendben megvan. Köszönjük a rejtést.

20211101_103820 
Ashmelia 2021.10.03 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.03 14:30 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

fercsipeter 2021.10.03 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cerberus 2021.10.03 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 17/38

Ezt a ládát két nap alatt gyűjtöttük be, az első napi keresgélések során meglett a végpont koordinátája, míg a második napon a ládához is eljutottunk az Elveszett falvak láda pontjainak keresése során.

A 2. ponton a téglafalra felírt jelszórészletet találtuk csak meg rejtői segítséggel. Bent van a bejárati téglafal benti oldalán, a sarok után a fák takarásában, elektromos doboz környékén.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4552IMG_4560
IMG_4561IMG_4563
V_Gabor 2021.09.18 11:43 - Egyéb
2. ponton nem találtam semmit
padon két .com-os matricát láttam
téglán sem láttam semmit

majd máskor...
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

2021-09-18 11.33.33R2021-09-18 11.35.51R
izsolt 2021.08.26 13:15 - Megtaláltam
DDK előtt/közben

kalandos találat..
az 1. ponton a mikrót kihúzva elmosolyodtam, hááhá milyen ötletes mugli elleni védelem hogy műanyag békát erősítünk a láda fedelére
én lepődtem meg a legjobban mikor a műanyag béka megmozdult :-O

egyébként a parkoló úgy nézem tranzit alvóhelynek van használva..

2. ponton a mikrót nem találtam: telefon a rejtőnek: a temető faláról kell leolvasni ahogy a WAP-os rész is írja
a falon tényleg ott volt a koo (itt keresd: N46 24.056 E17 23.192), petit malőr hogy pont szemenléptem egy "gyalogsági aknát"
Mesztegnyőig lehúzott ablakkal is irtózatos szagot árasztottam, pedig nem kevés ideig puceváltam a cipőm talpát

3. pont OK

4. pont OK, láda megvan nehezen olvasható jelszóval és elázott tartalommal, indulnék vissza de pár lépésre találtam egy másik ládát csak úgy az avarban ugyanazzal a jelszóval és száraz logbookkal
odatettem a másik mellé...

-1-2
RUNiko 2021.07.28 17:07 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.28 17:06 - Megtaláltam
mmiii) Nagyon tetszett a történelmi leírás, és a láda mondanivalója is.
A 2. pont miatt mi is hívtuk a Rejtőt, mert nem olvastunk figyelmesen (a mikró tényleg nincs meg). Köszönjük a segítségét.
A láda a végponton rendben a helyén van, de a jelszóhordozó kissé ázott. Köszi a rejtést.

morph 2021.07.27 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első három pontot két hete autóval, az utolsót ma RP-DDK közben. A német temetőnél nem találtam a koordinátát, a rejtő segített. Köszönöm neki. Nagyon érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam a láda által bemutatott szomorú történetet. [Geoládák v3.11.3]

KovMat 2021.05.26 09:54 - Nem találtam meg
2. Pontnál csak a matrica van meg. Lehet eltűnt a mikro? 1-2 hetente járok erre, majd újra meglesem.

Göde 2021.05.12 15:43 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

GeoFox 2021.04.25 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.10.1]

ballasz 2021.04.05 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Meglett. A füzet átázott, de azért bélyegeztem bele.

Judit és Béla 2021.04.04 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Megtaláltuk.

horimilan 2021.03.28 12:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. A végláda el van ázva, a jelszó nehezen volt kivehető.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (125 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]