geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2971. Elveszett falvak (GCFKAK)

Az elhagyott Galabárd

Az elhagyott Galabárd

Kak elhagyott temetője

Kak elhagyott temetője

Tőzike Tanösvény

Tőzike Tanösvény

Homokbuckák

Homokbuckák

Viharvert fenyő Kopár egykori központjában

Viharvert fenyő Kopár egykori központjában

Kopár - az egykori temető

Kopár - az egykori temető

Kopár - mocsaras táj

Kopár - mocsaras táj

Cserfekvési rétek

Cserfekvési rétek

Cserfekvési rom

Cserfekvési rom

Belső tér

Belső tér

Graffiti

Graffiti

A torony

A torony

Cserfekvés elhagyott temetője 46° 30,311' 17° 28,213'

Cserfekvés elhagyott temetője 46° 30,311' 17° 28,213'
Szélesség N 46° 30,136'
Hosszúság E 17° 28,028'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.05.27 12:00
Megjelenés időpontja: 2011.05.27 14:48
Utolsó lényeges változás: 2011.05.27 14:48
Utolsó változás: 2018.09.25 07:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 12000 m
Megtalálások száma: 67 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A láda-sorozat elveszett falvak során visz végig néptelen, erdős-rétes tájakon. A túrához 2X1 bakancs, esetleg egy 4X4 meghajtású terepjáró szükséges. Az útvonal hossza egyirányban 12 km, oda-vissza egy teljes napot kell rászánnod, mivel a nehezen járható homokon a gyalogtúrát nem könnyű teljesíteni. Vizet vigyél magaddal! Kerékpárral csak elszánt terepeseknek ajánljuk. Vadászati idényben az utakról csak nappali világosságban térhetsz le.
Az útvonalat egybekötheted a Fehértó láda útvonalával is.

A ládába TravelBug helyezhető.


Jelszó: a ládákban talált jelszórészletek sorrendben egybeírva:
 N 46° 28,119' E 17° 32,523' 145 m [GCFKAK-1]
 N 46° 29,479' E 17° 30,545' 138 m [GCFKAK-2]
 N 46° 30,600' E 17° 29,981' 134 m [GCFKAK-3]
 N 46° 30,136' E 17° 28,028' 128 m [GCFKAK-4]

Útvonal
Javasolt kiindulási pont: Újvárfalva-Nadalos  N 46° 27,923' E 17° 33,822' 138 m [GCFKAK+Parkoló]. Ezután jelzetlen úton keresd ezt a többszörös elágazást  N 46° 27,965' E 17° 32,571' 147 m [GCFKAK+1.útpont].
Az indulástól 2 kilométernyire találod az egykori Galabárd helyét, az erdőben az épületek alapjai itt-ott még kirajzolódnak az út mindkét oldalán az első láda közelében.
Utadat folytatva elhaladsz az elhagyott Kak-i temető  N 46° 28,797' E 17° 32,023' 140 m [GCFKAK+2.útpont] mellett (a régi sírok közül többet még látogatnak a hátramaradottak), majd eléred az egykori harangtorony helyét jelző földhányást  N 46° 28,853' E 17° 31,962' 140 m [GCFKAK+3.útpont]. Balra indulsz, és rövidesen leágazol nyugat felé . Rövidesen balkéz felől elhagyod Kak néhány házát, aztán a Tőzike Tanösvény északi pontjait érinted, majd közvetlenül a tanösvény 1-es pontja után keresztezed a Löncsön felől érkező főbb szekérutat  N 46° 28,868' E 17° 30,708' 138 m [GCFKAK+4.útpont]. Itt északra fordulva haladsz jelzetlen, majd S+ Sárga kereszt jelzésű úton Háromház felé. Útközben kis kitérővel gyönyörű pontot érintesz: a Nyírség vidékeire emlékeztető homokbuckás részen rejtőzik a multi második ládája.
Áthaladsz Háromházon, majd hamarosan eléred a Libickozmát Mesztegnyővel összekötő S- Sárga sáv jelzésű utat  N 46° 30,535' E 17° 30,391' 133 m [GCFKAK+5.útpont]; ennek mentén találod balra a helyi védettségű fenyőfát Kopár egykori faluközpontjában  N 46° 30,562' E 17° 30,244' 137 m [GCFKAK+6.útpont], majd a falu elhagyott temetőjében a 3. állomás ládáját. Cserfekvésnél az egykori főutcán délre fordulva jutsz el a régi templom romjaihoz, majd a záróládáig.

Egykorvolt falvak emléke
A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben és annak szűkebb környékén sok puszta (a dunántúli szóhasználatban ez lakott külterületet jelent) létezett, amelyek közül nem egynek a lélekszáma jóval felülmúlta a mai somogyi kisközségekét. A múlt század első felében virágzó falusi élet folyt itt, az alapvető közösségszervező intézmények (templom, iskola, kultúrház) több ilyen pusztán is működtek.
Ezeknek a pusztáknak Nagybajom, Hosszúvíz, Somogysárd és Libickozma voltak az anyaközségei.
Ide tartoztak a hozzájuk tartozó különálló településrészekkel és párházas tanyákkal Kak, Kopár, Galabárd, Háromház és Cserfekvés. Közülük Kak a középkorban is lakott volt, de a török idők alatt kihalt. A többi a 19. század közepén még nem létezett, vagy jelentéktelen major volt.
Természeti környezet
A tájvédelmi körzet Belső-Somogy nyugati síkságán fekszik. A Pannon-tenger üledékeit errefelé az ősfolyók által idehordott 5...10 méter vastag homok borítja, amelyet a szél itt-ott lapos, 10 méter körüli magasságú buckákba hordott. A szinte teljesen sík vidéken pár méter szintkülönbség is teljesen eltérő formákat alakít ki: a mélyebb részeken duzzasztott tavak, mocsaras részek őrzik a sokszínű élővilágot, a beerdősült, ligetes táj erdőfoltjai között rétek, a buckák tetején pedig jellegzetes száraz élőhelyek találhatók. A természet fokozatosan visszaveszi az egykor ember által művelt területeket is. A természeti értékek megőrzésére és megismertetésére hozták létre a tájvédelmi körzetet, és ezen belül a Tőzike Tanösvényt.


A vidék korábban főleg állattenyésztésre volt alkalmas, de a jobb talajú részeken szántók, a homokdombokon szőlők, a völgyek alján halastavak működtek, munkalehetőséget ezen kívül csak a fakitermelés és egy fűrésztelep nyújtott. Ezek a települések a század második felében fokozatosan elnéptelenedtek. A mára majdnem néptelenné vált vidéken nagyjából háromezer fő élt.
Az elnéptelenedés fő oka a téeszesítés volt, mivel ekkor az embereknek le kellett mondaniuk a megélhetésük alapját jelentő földekről: az erdőben szétszórtan elhelyezkedő homokos földek nem voltak alkalmasak nagyüzemi termelésre, szövetkezet nem is szerveződött, viszont a kisgazdálkodókat ellehetetlenítették azok a magas adók, amelyekkel a gazdákat rá akarták szorítani a TSz-ekbe történő belépésre. A munka nélkül maradó emberek tömegközlekedés hiányában, aszfaltozott út nélkül nem tudtak az iparral rendelkező településekre ingázni és ott munkát vállalni. Házaikat elbontották és a még használható anyagokat is magukkal víve építettek új otthont a környező falvakban, városokban. Emiatt aztán romok is alig maradtak, a települések helyét főleg talajegyenetlenségek és a természetestől elütő növényzet jelzi.
Kak
Mai fogalmak szerint önálló településnek számított volna a több falurészből álló Kak. A 20. század közepén a lélekszám 500...700 között volt, osztatlan 6-osztályos iskolájában egy tanítóra 150 diák jutott... Kak mára teljesen néptelenné vált, de az itt-ott még fellelhető nyomok kirajzolják az egykori település utcahálózatát. A kis településeket egykor Mesztegnyővel összekötő kisvasút megmaradt szakaszán még van időszakos forgalom a turisták szolgálatában.
Az egykori Kak területét két tanösvény is érinti. A "Tőzike tanösvény" a terület élővilágát mutatja be, míg az "Eltűnt puszták nyomában" tanösvény szorosan kapcsolódik témakörünkhöz, utunk során több állomását is érintjük.
Emberi sorsok
Két ember elgondolkodtató történetét ragadom ki. Kak 1980-ra már elnéptelenedett, egyedül Horváth Vaskó Teréz, vagy ahogyan annak idején tanítója hívta, Pacsirta Tera tartott ki az új évezredig. 1926-ban született Kakon és azóta nem hagyta hosszabb időre el a falut. Gyermekei többször elvitték magukhoz Böhönyére, de mindig "visszaszökött": nem tudott és nem is akart máshol élni. Vályogból épített háza lassan összedőlt, ezután az első telet egy dunyhákkal bélelt fóliasátorban húzta ki. Nagy örömére egy német családtól lakókocsit kapott. Ma már Teri néni is csak emlékeinkben él: 2006. januárjában nagy rendőri erőkkel kutatták fel az erdőben a kihűlt asszonyt - egy újabb település, Kak végleg kihalt. Pontosabban ma új betelepülő gazdálkodik Akác-tanyán.
Egy másik történet - egy fiatalember sorsának rövid szakasza - mindent elmondhat a békeidőben történő falurombolásról. Kakpusztán élt, a hetvenes évek közepén megélhetést keresve Kaposváron vállalt segédmunkási állást. Minden hétköznap hajnali két óra előtt csörgött az ébresztőóra. Több mint 6 kilométeres gyaloglás várt rá az erdőben ha fújt, ha esett, hogy buszra szállhasson, majd a kaposvári állomásról helyi járattal ért be a 6 órás munkakezdésre a Tungsram gyárába. Ki vetheti a szemére a még fejlődésben lévő fiatalembernek, hogy az elemi szabályokat sem tudta betartani: főnöke nem egyszer talált rá, ahogy a satupadra borulva alszik? És a főnöke elnézhette-e neki ezt minden megértő igyekezete ellenére újra meg újra?

Háromház
Háromház még él, a háromházi fogadó-vadászház szabadidős központ erdők mélyén rejtőzik. Neve mostanra vált igazzá: a múlt század közepén még több, mint 40 házban éltek itt.
Kopár
Kopárpuszta már kihalt, de elhagyott temetőjét még gondozzák. Lakóira a Libickozmára áttelepített kőfeszület, a "Kopáriak Keresztje" és a szennai falumúzeumban található harangláb emlékeztet, amelyek egykor a görbe fenyő alatt álltak. A fenyővel szemben állt valaha az iskola, amely vasárnaponként istentisztelet színhelye volt.
Cserfekvés
Cserfekvés mint Hosszúvíz külterülete - Virágospusztával együtt - valaha 4-500 lélek számára jelentett lakhelyet. Többen laktak itt, mint a kedvezőbb közlekedési helyzetben lévő anyaközségben. Ma néhány ház még/már lakott, de találni itt összeroskadó, nemrég elhagyott otthont is. Valaha iskola és kis templom is szolgálta az itt lakókat. A templom ma már kifosztva, egyre rosszabb állapotban viseli el az évek múlását.
Források:
Palkovics György: Kakpuszta
Sulinet
Horváth Gábor (Libickozma) közlései
Állapot: kereshető

KRW értékelés (39 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.73 web: 4.84 átlag: 4.76

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mr Zerge 2020.08.28 13:30 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Somogyfajszról indultunk egy egész napos biciklis körtúrára.
Más ládák megtalálása között kerestem meg ennek a ládának a pontjait. Általában jól lehetett haladni, viszont voltak pár száz méteres szakaszok ahol tolni kellett a biciklit a mély homokban. A falvakból néhol szinte semmi sem maradt, elenyésznek idővel a növényzetben.

Ekarp 2020.08.03 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, három nekifutásból. Először a 2-3. pontokat gyűjtöttük be, Libickozma felől autóval egész jól meg lehetett közelíteni. Mára maradt a 1. és a 4. pont. Köszönjük a rejtést, nagyon érdekes helyszíneket mutattál meg!

csg69 2020.08.02 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

Kántorék 2020.07.20 18:26 - Megtaláltam
Kedvenc helyeinket járhattuk be kicsit másképp a geo adta élmények miatt. Köszönjük!

gabor03 2020.07.18 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pantya 2020.07.18 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

petheovacka 2020.04.21 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Ládakarmolászás Somogyban bringával némi homokdrifteléssel egybekötve. Kösszi a rejtést! ---- Igényes leírás, jó rejtések és érdekes helyszínek. Ilyen egy jó multi!

Fazék 2020.04.04 13:00 - Megtaláltam
Hosszú biciklizéssel és más ládák keresésével kötöttem össze az utat. Érdekes, tanulságos multi. Köszönöm a rejtést.

2020-04-04 11.10.202020-04-04 11.31.24
2020-04-04 11.34.582020-04-04 12.35.46
Csabiq 2020.03.10 19:52 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Megdöbbentően mutatja meg ez a rejtés az ember múlandóságát és a természet regeneráló képességét. Nagyszerű leírás, mint a többi Ajtony rejtésnél is. Izgalmas, érdekes, rendkívül igényes. Az embert kíváncsivá teszi, hogy még jobban megismerje ezeket a helyeket.
Végül 4x4 és 2x1 bakancs vegyes használatával jártam be, mert a környező ládákat is megkerestem. [Geoládák v3.3.2]

VP 2019.11.30 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
Felsőkaktól egy nagy kör a GCMavo záróláda és a láda 4., 3. és 2. pontjának érintésével. Néhol nagy a sár, így most a Felsőkakra vezető fő út kivételével minden csak gyalog járható (4x4 autóm nincs, marad a 2x1 bakancs.) A sárgán hatalmas pocsolyák, de a homokos talaj legtöbb helyen azért járható. Sok a vad - és sajnos a "Vadászterület! Magánterület! Kutyás és fegyveres őr! Belépni tilos!" táblákkal felszerelt kerítés is.
Az 1. pont ebbe a körbe már nem fért bele: azért Nadalos felől kirándultam be.
Az 1. és 2. pontnál semmi nyomát nem láttam az egykori településeknek (a vadászházat nem számítom), a 4.-nél viszont még laknak egy házban, ugatnak a kutyák.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Liberty 2019.11.24 11:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Somogyi barangolásunk során október közepén kezdtük az elveszett falvak emlékét felkeresni, akkor az 1. és 4. pontot kerestük fel. Most a 2. és 3. pont felkeresésével kaptunk teljes képet az elnéptelenedett, szomorú sorsokat őrző falvak múltjáról. Néhol erdős, lápos vagy éppen réteken és homokbuckán keresztül jó sok sétával jutottunk el a hajdani falvak helyszínére. Minden helyszínnek különleges története van, a ládaoldalról érdekes információkat tudtunk meg. Köszönet a rejtésért és a különleges élményért.

Mesztegnyő címere
pappcsalád 2019.11.24 11:49 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

Liberty 2019.10.19 14:20 - Egyéb
Somogyi barangolásunk közben, elkezdtük ennek a nem könnyű multinak a pontjait felkeresni. Az 1-es és 4-es pontokra volt most csak időnk, legközelebb folytatjuk.

Mesztegnyő címere
g-tabe 2019.09.27 15:23 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
A 2-3-4 pontok külön, még júliusban lettek meg.

margabat 2019.07.18 16:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Háromszor futottunk neki (kétszer gyalog, egyszer biciklivel), mire végül sikerült bejárni a falvakat és megtalálni a pontokat. Nagyon élveztem a kirándulásokat, bár a sok pocsolya miatt a kerékpárról sokszor le kellett szállni. A 4. pontnál a ládához vetető utat villanypásztor miatt nem lehet megközelíteni, ezúton köszönöm a rejtői segítséget!
Külön szeretném felhívni a későbbi kessertársak figyelmét, hogy a cserfekvési templomromot (4. állomás) inkább kerülőúton, dél felől közelítsétek meg, ha gyalog vagytok, mert rengeteg kutya mászkál szabadon, minket egyszerre két irányból támadtak meg, szerencsére sikerült eliszkolni biciklivel, de így is felugráltak... Csak a szerencsén múlott, hogy nem harapott meg egy sem. Köszönöm a rejtést!

anettnori 2019.07.12 10:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.3]

A négyes pontot a múltkor megkerestem. Ma a többi három kerület sorra. Mindegyik gond nélkül meglett, szép kerékpáros kör alkalmával.
Azért gyalog eléggé emberes lehet teljesíteni.

IMG_20190701_105315IMG_20190712_075538
IMG_20190712_093909 
anettnori 2019.07.01 10:43 - Egyéb
Megkezdtem. Cserfekvési pontot a GCMEV harmadik pontja után kerékpárral kerestem fel.
Többit majd legközelebb.

IMG_20190701_105315 
ha2 2019.04.12 19:35 - Megtaláltam
Esőben,sárban.
Különleges helyek, különleges élmény.
Semmi pénzért nem vállalnám még egyszer Nagybajomba a vezetést ilyen időben.
Milyen beszédesek ezek a település nevek.!!

anettx 2019.04.12 17:50 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Esős-saras Somogyjárás.
Az egész somogyi hétvége "csak" ez a multi miatt volt, mert ha2 kitalálta, hogy ő ezt látni szeretné, hát meglett:), de nemcsak a világvégi helyszín miatt volt érdekes ez a találat...
Az alábbiak esős-saras útviszonyokra és normál gépjárműre vonatkoznak: 2. és 3. pontig Libickozma felől gond nélkül be lehetett gurulni, onnan a másik két pont csak gyalog teljesíthető. Aztán a 2. ponttól Nagybajom irányába mentünk - mert arra rövidebb - az egyre mélyebb, dagonyás, csúszós homokban, kocsival megállni vagy visszafordulni esélytelen volt, az elakadás garantált lett volna. Az, hogy mégis kijutottunk ép ésszel fel nem foghatom...szóval Nagybajom felé ebben az időjárásban nagyon nem ajánlott a terep.
Újabb tanulság: ha nincs terepjáród, akkor legyen egy ásód...nálunk volt és használtuk:)
Köszi a rejtőnek az "élményt", szerencsére a rejtések jók és egyértelműek.

gcfkak-DSC01125gcfkak-DSC01131
gcfkak-DSC01161 
Kókány_művek 2019.01.15 13:27 - Megtaláltam
2 nap alatt összeszedtük a 4 ládát. Varázslatos helyeken visz végig, a Cserfekvésnél levőhöz a Mesztegnyő Kisvasút vonaláról küzdöttük át magunkat a mocsáron... Köszi, hogy elhoztál ide! [Geoládák v2.2.5]

tabletta 2018.11.02 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

IMG_20181102_125615 
nmárti 2018.02.22 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Az első három pontot két év alatt gyűjtöttük be több részletben. Az utolsót vmikor februárban, mikor a GCMAVO láda miatt ismét Mesztegnyőn jártunk. Aztán elfelejtettem bejelenteni, elkevertem a jelszórészleteket és most végre segítséggel összeállt. Érdekes volt ezeken a helyeken bolyongani. Volt már ilyen élményem Szőkepusztán, Zsörkön...és még sorolhatnám.Köszi a rejtést!

Attibati 2017.07.06 16:30 - Megtaláltam
105 kilométer kerékpározás Marcali környékén sok terepezéssel.
A mai nap legnehezebb ládája volt. A mély homokkal borított utak a kánikulában alaposan kiszívták az erőmet, úgyhogy a mai napra még betervezett Gckepe és Gclyby ládát már ki is hagytam. Legjobban a 3. pont elhagyott temetője fogott meg egy 1853-as sír felirata még mindig olvasható.
A 4. pont előtt kutyák tamadtak rám - gondolom Cserfekvés település megmaradt házaiból - de szerencsére a gazdák a közelben voltak. Megvárták azt is, hogy visszatérjek a templomtól, addig féken tartották az állatokat. A romos épületben levő rejtés nem volt valami bizalomgerjesztő, de gondolom már sok helyen volt ez a doboz a környéken.
A wapos részből nekem hiányzik, hogy az egyes pontokon mit kell keresni, de szerencsére a koordináták pontosak voltak minden állomáson.

Nargoth 2016.06.05 15:33 - Megtaláltam
Köszönöm!
Természetesen bringával szedtem össze a láda pontjait, sajnos az időjárás nem éppen a legjobb volt: eső,dörgés-villámlás, 4-szer áztam el teljesen, a vizes homok meg úgy megfogja a kereket, mintha egy jó kis hegyre mentem volna fel. A végládához kicsit nehéz bemenni rövidnadrágban, de nem adhattam fel! :)
Ebben a gyönyörű, változatos erdőben tekerve azon gondolkodtam, hogy nem is baj, hogy a természet visszafoglalhatta ezt a területet az embertől.

DSC00008DSC00014
DSC00024 
Ajtony 2016.05.01 13:05 - Egyéb
Logfüzet pótolva.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (72 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.