FAQ
2971. Elveszett falvak (GCFKAK)

Az elhagyott Galabárd

Az elhagyott Galabárd

Kak elhagyott temetője

Kak elhagyott temetője

Tőzike Tanösvény

Tőzike Tanösvény

Homokbuckák

Homokbuckák

Viharvert fenyő Kopár egykori központjában

Viharvert fenyő Kopár egykori központjában

Kopár - az egykori temető

Kopár - az egykori temető

Kopár - mocsaras táj

Kopár - mocsaras táj

Cserfekvési rétek

Cserfekvési rétek

Cserfekvési rom

Cserfekvési rom

Belső tér

Belső tér

Graffiti

Graffiti

A torony

A torony

Cserfekvés elhagyott temetője 46° 30,311' 17° 28,213'

Cserfekvés elhagyott temetője 46° 30,311' 17° 28,213'
Szélesség N 46° 30,136'
Hosszúság E 17° 28,028'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.05.27 12:00
Megjelenés időpontja: 2011.05.27 14:48
Utolsó lényeges változás: 2011.05.27 14:48
Utolsó változás: 2021.12.27 10:03
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 12000 m
Megtalálások száma: 92 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A láda-sorozat elveszett falvak során visz végig néptelen, erdős-rétes tájakon. A túrához 2X1 bakancs, esetleg egy 4X4 meghajtású terepjáró szükséges. Az útvonal hossza egyirányban 12 km, oda-vissza egy teljes napot kell rászánnod, mivel a nehezen járható homokon a gyalogtúrát nem könnyű teljesíteni. Vizet vigyél magaddal! Kerékpárral csak elszánt terepeseknek ajánljuk. Az erdőlátogatási korlátozásokat tekintve ez a térkép hasznos lehet.
Az útvonalat egybekötheted a Fehértó láda útvonalával is.

A ládába TravelBug helyezhető.


Jelszó: a ládákban talált jelszórészletek sorrendben egybeírva:
 N 46° 28,119' E 17° 32,523' 145 m [GCFKAK-1]
 N 46° 29,479' E 17° 30,545' 138 m [GCFKAK-2]
 N 46° 30,600' E 17° 29,981' 134 m [GCFKAK-3]
 N 46° 30,136' E 17° 28,028' 128 m [GCFKAK-4]

Útvonal
Javasolt kiindulási pont: Újvárfalva-Nadalos  N 46° 27,923' E 17° 33,822' 138 m [GCFKAK+Parkoló]. Ezután jelzetlen úton keresd ezt a többszörös elágazást  N 46° 27,965' E 17° 32,571' 147 m [GCFKAK+1.útpont].
Az indulástól 2 kilométernyire találod az egykori Galabárd helyét, az erdőben az épületek alapjai itt-ott még kirajzolódnak az út mindkét oldalán az első láda közelében.
Utadat folytatva elhaladsz az elhagyott Kak-i temető  N 46° 28,797' E 17° 32,023' 140 m [GCFKAK+2.útpont] mellett (a régi sírok közül többet még látogatnak a hátramaradottak), majd eléred az egykori harangtorony helyét jelző földhányást  N 46° 28,853' E 17° 31,962' 140 m [GCFKAK+3.útpont]. Balra indulsz, és rövidesen leágazol nyugat felé . Rövidesen balkéz felől elhagyod Kak néhány házát, aztán a Tőzike Tanösvény északi pontjait érinted, majd közvetlenül a tanösvény 1-es pontja után keresztezed a Löncsön felől érkező főbb szekérutat  N 46° 28,868' E 17° 30,708' 138 m [GCFKAK+4.útpont]. Itt északra fordulva haladsz jelzetlen, majd S+ Sárga kereszt jelzésű úton Háromház felé. Útközben kis kitérővel gyönyörű pontot érintesz: a Nyírség vidékeire emlékeztető homokbuckás részen rejtőzik a multi második ládája.
Áthaladsz Háromházon, majd hamarosan eléred a Libickozmát Mesztegnyővel összekötő S- Sárga sáv jelzésű utat  N 46° 30,535' E 17° 30,391' 133 m [GCFKAK+5.útpont]; ennek mentén találod balra a helyi védettségű fenyőfát Kopár egykori faluközpontjában  N 46° 30,562' E 17° 30,244' 137 m [GCFKAK+6.útpont], majd a falu elhagyott temetőjében a 3. állomás ládáját. Cserfekvésnél az egykori főutcán délre fordulva jutsz el a régi templom romjaihoz, majd a záróládáig.

Egykorvolt falvak emléke
A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben és annak szűkebb környékén sok puszta (a dunántúli szóhasználatban ez a lakott külterületeket, túlnyomórészt uradalmak silány lakáskörülmények között élő béreseinek és cselédeinek települését jelentette) létezett, amelyek közül nem egynek a lélekszáma jóval felülmúlta a mai somogyi kisközségekét. A múlt század első felében virágzó falusi élet folyt itt, az alapvető közösségszervező intézmények (templom, iskola, kultúrház) több ilyen pusztán is működtek.
Ezeknek a pusztáknak Nagybajom, Hosszúvíz, Somogysárd és Libickozma voltak az anyaközségei.
Ide tartoztak a hozzájuk tartozó különálló településrészekkel és párházas tanyákkal Kak, Kopár, Galabárd, Háromház és Cserfekvés. Közülük Kak a középkorban is lakott volt, de a török idők alatt kihalt. A többi a 19. század közepén még nem létezett, vagy jelentéktelen major volt.
Természeti környezet
A tájvédelmi körzet Belső-Somogy nyugati síkságán fekszik. A Pannon-tenger üledékeit errefelé az ősfolyók által idehordott 5...10 méter vastag homok borítja, amelyet a szél itt-ott lapos, 10 méter körüli magasságú buckákba hordott. A szinte teljesen sík vidéken pár méter szintkülönbség is teljesen eltérő formákat alakít ki: a mélyebb részeken duzzasztott tavak, mocsaras részek őrzik a sokszínű élővilágot, a beerdősült, ligetes táj erdőfoltjai között rétek, a buckák tetején pedig jellegzetes száraz élőhelyek találhatók. A természet fokozatosan visszaveszi az egykor ember által művelt területeket is. A természeti értékek megőrzésére és megismertetésére hozták létre a tájvédelmi körzetet, és ezen belül a Tőzike Tanösvényt.


A vidék korábban főleg állattenyésztésre volt alkalmas, de a jobb talajú részeken szántók, a homokdombokon szőlők, a völgyek alján halastavak működtek, munkalehetőséget ezen kívül csak a fakitermelés és egy fűrésztelep nyújtott. Ezek a települések a század második felében fokozatosan elnéptelenedtek. A mára majdnem néptelenné vált vidéken nagyjából háromezer fő élt.
Az elnéptelenedés fő oka a téeszesítés volt, mivel ekkor az embereknek le kellett mondaniuk a megélhetésük alapját jelentő földekről: az erdőben szétszórtan elhelyezkedő homokos földek nem voltak alkalmasak nagyüzemi termelésre, szövetkezet nem is szerveződött, viszont a kisgazdálkodókat ellehetetlenítették azok a magas adók, amelyekkel a gazdákat rá akarták szorítani a TSz-ekbe történő belépésre. A munka nélkül maradó emberek tömegközlekedés hiányában, aszfaltozott út nélkül nem tudtak az iparral rendelkező településekre ingázni és ott munkát vállalni. Házaikat elbontották és a még használható anyagokat is magukkal víve építettek új otthont a környező falvakban, városokban. Emiatt aztán romok is alig maradtak, a települések helyét főleg talajegyenetlenségek és a természetestől elütő növényzet jelzi.
Kak
Mai fogalmak szerint önálló településnek számított volna a több falurészből álló Kak. A 20. század közepén a lélekszám 500...700 között volt, osztatlan 6-osztályos iskolájában egy tanítóra 150 diák jutott... Kak mára teljesen néptelenné vált, de az itt-ott még fellelhető nyomok kirajzolják az egykori település utcahálózatát. A kis településeket egykor Mesztegnyővel összekötő kisvasút megmaradt szakaszán még van időszakos forgalom a turisták szolgálatában.
Az egykori Kak területét két tanösvény is érinti. A "Tőzike tanösvény" a terület élővilágát mutatja be, míg az "Eltűnt puszták nyomában" tanösvény szorosan kapcsolódik témakörünkhöz, utunk során több állomását is érintjük.
Emberi sorsok
Két ember elgondolkodtató történetét ragadom ki. Kak 1980-ra már elnéptelenedett, egyedül Horváth Vaskó Teréz, vagy ahogyan annak idején tanítója hívta, Pacsirta Tera tartott ki az új évezredig. 1926-ban született Kakon és azóta nem hagyta hosszabb időre el a falut. Gyermekei többször elvitték magukhoz Böhönyére, de mindig "visszaszökött": nem tudott és nem is akart máshol élni. Vályogból épített háza lassan összedőlt, ezután az első telet egy dunyhákkal bélelt fóliasátorban húzta ki. Nagy örömére egy német családtól lakókocsit kapott. Ma már Teri néni is csak emlékeinkben él: 2006. januárjában nagy rendőri erőkkel kutatták fel az erdőben a kihűlt asszonyt - egy újabb település, Kak végleg kihalt. Pontosabban ma új betelepülő gazdálkodik Akác-tanyán.
Egy másik történet - egy fiatalember sorsának rövid szakasza - mindent elmondhat a békeidőben történő falurombolásról. Kakpusztán élt, a hetvenes évek közepén megélhetést keresve Kaposváron vállalt segédmunkási állást. Minden hétköznap hajnali két óra előtt csörgött az ébresztőóra. Több mint 6 kilométeres gyaloglás várt rá az erdőben ha fújt, ha esett, hogy buszra szállhasson, majd a kaposvári állomásról helyi járattal ért be a 6 órás munkakezdésre a Tungsram gyárába. Ki vetheti a szemére a még fejlődésben lévő fiatalembernek, hogy az elemi szabályokat sem tudta betartani: főnöke nem egyszer talált rá, ahogy a satupadra borulva alszik? És a főnöke elnézhette-e neki ezt minden megértő igyekezete ellenére újra meg újra?

Háromház
Háromház még él, a háromházi fogadó-vadászház szabadidős központ erdők mélyén rejtőzik. Neve mostanra vált igazzá: a múlt század közepén még több, mint 40 házban éltek itt.
Kopár
Kopárpuszta már kihalt, de elhagyott temetőjét még gondozzák. Lakóira a Libickozmára áttelepített kőfeszület, a "Kopáriak Keresztje" és a szennai falumúzeumban található harangláb emlékeztet, amelyek egykor a görbe fenyő alatt álltak. A fenyővel szemben állt valaha az iskola, amely vasárnaponként istentisztelet színhelye volt.
Cserfekvés
Cserfekvés mint Hosszúvíz külterülete - Virágospusztával együtt - valaha 4-500 lélek számára jelentett lakhelyet. Többen laktak itt, mint a kedvezőbb közlekedési helyzetben lévő anyaközségben. Ma néhány ház még/már lakott, de találni itt összeroskadó, nemrég elhagyott otthont is. Valaha iskola és kis templom is szolgálta az itt lakókat. A templom ma már kifosztva, egyre rosszabb állapotban viseli el az évek múlását.
Források:
Palkovics György: Kakpuszta
Sulinet
Horváth Gábor (Libickozma) közlései
Állapot: kereshető

KRW értékelés (46 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.69 web: 4.79 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Vincenzo65 2022.08.10 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Részletek később.

tfmb 2022.08.07 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.06
Köszi a rejtést!

gst76 2022.07.29 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
Kerékpáros ládatúra Mesztegnyöröl indulva, 79.1 km
Érdekes helyekre navigált a multi. Az út kemény montisoknak ideális a mély homok miatt. Trackinggel izzadtam tendesen.
Sajnos, nem minden dobozt találtam meg, de a rejtő készséggel kisegített. Ez úton is Köszönöm!

20220729_12194820220729_153113
20220729_15310820220729_124344
20220729_122008 
pliptai 2022.06.03 16:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Skali&Margó 2021.10.30 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 4.24
OK!

Webber 2021.10.03 14:40 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

Cerberus 2021.10.03 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 18/38

Ezt a ládát két nap alatt gyűjtöttük be. Érdekes kirándulás volt. Szeretem az ilyen elhagyott, elveszett helyszíneket, így ez is tetszett.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4617IMG_4622
IMG_4537IMG_4540
IMG_4541 
fercsipeter 2021.10.03 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.03 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

eltájoló 2021.08.07 09:47 - Megtaláltam
A 4. pontot még múlt héten a kisvasutas ládára fűztük fel. A többit most észak felől gyűjtöttem be. A templom és a temető tetszett.
A ládák jó állapotban a helyükön vannak. Köszi a rejtést.
mmxlviii.

juhaszbalu 2021.07.03 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, viszont a 4 pont közül 2 az ég világon semmit sem mutat meg....
A hatásvadász leírás alapján sokkal többet vártam, mégegyszer biztosan nem keresném meg....
[Geoládák v3.11.3]

Furtyka 2021.07.03 15:36 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtest!

Göde 2021.05.11 15:32 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Ambró 2021.05.05 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

GeoFox 2021.04.25 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.10.1]

Ulmi. 2021.04.02 23:59 - Megtaláltam
Több részletben szedtük össze, szép túra volt. Sok mindent láttunk, csodálrunk meg.Köszönjük az élményt

akarair 2021.03.20 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda rendben a helyén!
Három részletben jártam végig, más ládákat is érintve.
A közösség nevében is köszönöm a Rejtő munkáját.

bagolyvera 2021.03.15 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel erre jártunk, megtaláltuk,köszi!

IMG_20210306_112638 
Ignis9 2021.03.15 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Robogo 2021.01.24 14:05 - Megtaláltam
Boronka-melléki barangolás alatt kerestük meg a ládát kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. A multi többi pontját már decemberben megkerestünk, ma a végláda felkutatása volt a feladat. Közben a DDK2 láda odébb vitele is a célunk volt, de azt már odébb vitték, így egy kicsit hosszabb lett a túra a tervezettnél. Decemberben minden pont megvolt, most a végláda is gyorsan meglett. Érdekesek voltak a hely, nekem nagyon tetszett ez a multi.
Köszönöm a rejtést!

Korigumi 2021.01.01 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

ballasz 2020.12.13 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Sokfelé jártam már Boronkán, de azért még voltak új részek. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

BRita72 2020.11.22 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Totht737 2020.11.22 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

KJ & GM 2020.11.07 11:15 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J12_0695J12_0696
J12_0699J12_0703
J14_0352J14_0355
Mr Zerge 2020.08.28 13:30 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Somogyfajszról indultunk egy egész napos biciklis körtúrára.
Más ládák megtalálása között kerestem meg ennek a ládának a pontjait. Általában jól lehetett haladni, viszont voltak pár száz méteres szakaszok ahol tolni kellett a biciklit a mély homokban. A falvakból néhol szinte semmi sem maradt, elenyésznek idővel a növényzetben.

Ekarp 2020.08.03 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, három nekifutásból. Először a 2-3. pontokat gyűjtöttük be, Libickozma felől autóval egész jól meg lehetett közelíteni. Mára maradt a 1. és a 4. pont. Köszönjük a rejtést, nagyon érdekes helyszíneket mutattál meg!

csg69 2020.08.02 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

Kántorék 2020.07.20 18:26 - Megtaláltam
Kedvenc helyeinket járhattuk be kicsit másképp a geo adta élmények miatt. Köszönjük!

gabor03 2020.07.18 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pantya 2020.07.18 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

petheovacka 2020.04.21 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Ládakarmolászás Somogyban bringával némi homokdrifteléssel egybekötve. Kösszi a rejtést! ---- Igényes leírás, jó rejtések és érdekes helyszínek. Ilyen egy jó multi!

Fazék 2020.04.04 13:00 - Megtaláltam
Hosszú biciklizéssel és más ládák keresésével kötöttem össze az utat. Érdekes, tanulságos multi. Köszönöm a rejtést.

2020-04-04 11.10.202020-04-04 11.31.24
2020-04-04 11.34.582020-04-04 12.35.46
Csabiq 2020.03.10 19:52 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Megdöbbentően mutatja meg ez a rejtés az ember múlandóságát és a természet regeneráló képességét. Nagyszerű leírás, mint a többi Ajtony rejtésnél is. Izgalmas, érdekes, rendkívül igényes. Az embert kíváncsivá teszi, hogy még jobban megismerje ezeket a helyeket.
Végül 4x4 és 2x1 bakancs vegyes használatával jártam be, mert a környező ládákat is megkerestem. [Geoládák v3.3.2]

VP 2019.11.30 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
Felsőkaktól egy nagy kör a GCMavo záróláda és a láda 4., 3. és 2. pontjának érintésével. Néhol nagy a sár, így most a Felsőkakra vezető fő út kivételével minden csak gyalog járható (4x4 autóm nincs, marad a 2x1 bakancs.) A sárgán hatalmas pocsolyák, de a homokos talaj legtöbb helyen azért járható. Sok a vad - és sajnos a "Vadászterület! Magánterület! Kutyás és fegyveres őr! Belépni tilos!" táblákkal felszerelt kerítés is.
Az 1. pont ebbe a körbe már nem fért bele: azért Nadalos felől kirándultam be.
Az 1. és 2. pontnál semmi nyomát nem láttam az egykori településeknek (a vadászházat nem számítom), a 4.-nél viszont még laknak egy házban, ugatnak a kutyák.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Liberty 2019.11.24 11:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Somogyi barangolásunk során október közepén kezdtük az elveszett falvak emlékét felkeresni, akkor az 1. és 4. pontot kerestük fel. Most a 2. és 3. pont felkeresésével kaptunk teljes képet az elnéptelenedett, szomorú sorsokat őrző falvak múltjáról. Néhol erdős, lápos vagy éppen réteken és homokbuckán keresztül jó sok sétával jutottunk el a hajdani falvak helyszínére. Minden helyszínnek különleges története van, a ládaoldalról érdekes információkat tudtunk meg. Köszönet a rejtésért és a különleges élményért.

Mesztegnyő címere
pappcsalád 2019.11.24 11:49 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

Liberty 2019.10.19 14:20 - Egyéb
Somogyi barangolásunk közben, elkezdtük ennek a nem könnyű multinak a pontjait felkeresni. Az 1-es és 4-es pontokra volt most csak időnk, legközelebb folytatjuk.

Mesztegnyő címere
g-tabe 2019.09.27 15:23 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
A 2-3-4 pontok külön, még júliusban lettek meg.

margabat 2019.07.18 16:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Háromszor futottunk neki (kétszer gyalog, egyszer biciklivel), mire végül sikerült bejárni a falvakat és megtalálni a pontokat. Nagyon élveztem a kirándulásokat, bár a sok pocsolya miatt a kerékpárról sokszor le kellett szállni. A 4. pontnál a ládához vetető utat villanypásztor miatt nem lehet megközelíteni, ezúton köszönöm a rejtői segítséget!
Külön szeretném felhívni a későbbi kessertársak figyelmét, hogy a cserfekvési templomromot (4. állomás) inkább kerülőúton, dél felől közelítsétek meg, ha gyalog vagytok, mert rengeteg kutya mászkál szabadon, minket egyszerre két irányból támadtak meg, szerencsére sikerült eliszkolni biciklivel, de így is felugráltak... Csak a szerencsén múlott, hogy nem harapott meg egy sem. Köszönöm a rejtést!

anettnori 2019.07.12 10:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.3]

A négyes pontot a múltkor megkerestem. Ma a többi három kerület sorra. Mindegyik gond nélkül meglett, szép kerékpáros kör alkalmával.
Azért gyalog eléggé emberes lehet teljesíteni.

IMG_20190701_105315IMG_20190712_075538
IMG_20190712_093909 
anettnori 2019.07.01 10:43 - Egyéb
Megkezdtem. Cserfekvési pontot a GCMEV harmadik pontja után kerékpárral kerestem fel.
Többit majd legközelebb.

IMG_20190701_105315 
ha2 2019.04.12 19:35 - Megtaláltam
Esőben,sárban.
Különleges helyek, különleges élmény.
Semmi pénzért nem vállalnám még egyszer Nagybajomba a vezetést ilyen időben.
Milyen beszédesek ezek a település nevek.!!

anettx 2019.04.12 17:50 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Esős-saras Somogyjárás.
Az egész somogyi hétvége "csak" ez a multi miatt volt, mert ha2 kitalálta, hogy ő ezt látni szeretné, hát meglett:), de nemcsak a világvégi helyszín miatt volt érdekes ez a találat...
Az alábbiak esős-saras útviszonyokra és normál gépjárműre vonatkoznak: 2. és 3. pontig Libickozma felől gond nélkül be lehetett gurulni, onnan a másik két pont csak gyalog teljesíthető. Aztán a 2. ponttól Nagybajom irányába mentünk - mert arra rövidebb - az egyre mélyebb, dagonyás, csúszós homokban, kocsival megállni vagy visszafordulni esélytelen volt, az elakadás garantált lett volna. Az, hogy mégis kijutottunk ép ésszel fel nem foghatom...szóval Nagybajom felé ebben az időjárásban nagyon nem ajánlott a terep.
Újabb tanulság: ha nincs terepjáród, akkor legyen egy ásód...nálunk volt és használtuk:)
Köszi a rejtőnek az "élményt", szerencsére a rejtések jók és egyértelműek.

gcfkak-DSC01125gcfkak-DSC01131
gcfkak-DSC01161 
2Szaki 2019.01.15 13:27 - Megtaláltam
2 nap alatt összeszedtük a 4 ládát. Varázslatos helyeken visz végig, a Cserfekvésnél levőhöz a Mesztegnyő Kisvasút vonaláról küzdöttük át magunkat a mocsáron... Köszi, hogy elhoztál ide! [Geoládák v2.2.5]

tabletta 2018.11.02 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

IMG_20181102_125615 
nmárti 2018.02.22 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Az első három pontot két év alatt gyűjtöttük be több részletben. Az utolsót vmikor februárban, mikor a GCMAVO láda miatt ismét Mesztegnyőn jártunk. Aztán elfelejtettem bejelenteni, elkevertem a jelszórészleteket és most végre segítséggel összeállt. Érdekes volt ezeken a helyeken bolyongani. Volt már ilyen élményem Szőkepusztán, Zsörkön...és még sorolhatnám.Köszi a rejtést!

Attibati 2017.07.06 16:30 - Megtaláltam
105 kilométer kerékpározás Marcali környékén sok terepezéssel.
A mai nap legnehezebb ládája volt. A mély homokkal borított utak a kánikulában alaposan kiszívták az erőmet, úgyhogy a mai napra még betervezett Gckepe és Gclyby ládát már ki is hagytam. Legjobban a 3. pont elhagyott temetője fogott meg egy 1853-as sír felirata még mindig olvasható.
A 4. pont előtt kutyák tamadtak rám - gondolom Cserfekvés település megmaradt házaiból - de szerencsére a gazdák a közelben voltak. Megvárták azt is, hogy visszatérjek a templomtól, addig féken tartották az állatokat. A romos épületben levő rejtés nem volt valami bizalomgerjesztő, de gondolom már sok helyen volt ez a doboz a környéken.
A wapos részből nekem hiányzik, hogy az egyes pontokon mit kell keresni, de szerencsére a koordináták pontosak voltak minden állomáson.

Nargoth 2016.06.05 15:33 - Megtaláltam
Köszönöm!
Természetesen bringával szedtem össze a láda pontjait, sajnos az időjárás nem éppen a legjobb volt: eső,dörgés-villámlás, 4-szer áztam el teljesen, a vizes homok meg úgy megfogja a kereket, mintha egy jó kis hegyre mentem volna fel. A végládához kicsit nehéz bemenni rövidnadrágban, de nem adhattam fel! :)
Ebben a gyönyörű, változatos erdőben tekerve azon gondolkodtam, hogy nem is baj, hogy a természet visszafoglalhatta ezt a területet az embertől.

DSC00008DSC00014
DSC00024 
Ajtony 2016.05.01 13:05 - Egyéb
Logfüzet pótolva.

zalajaro 2016.04.26 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Mesztegnyőről indultam , tehát a 4. pont volt részemről az első.
A ládát ugyan megtaláltam , de szanaszét hevertek a darabjai a környéken.Összeszedtem , de logbook és jelszó hiányában.
Ajtony segítségét kellett kérnem, majd ideiglenes jelleggel , felírtam a jelszórészletet a a ládában lévő papirra. Ezenkívűl a kápolna előtti fára is felírtam a jelszórészletet..
A többi három pont nem okozott gondot. Mindenütt helyén volt a láda a bennelévő jelszórészlettel.

Lehet , nem a legoptimálisabb útvonalat választottam, így 38km-re sikeredett Újvárfalváig.
Út közben még a GCMAVO 3. és 4. pontját , a GCFJSZ és a GCFEHR ládákat kerestem meg.
Nem először jártam e vidéken ,de újjabb élményekkel gazdagodtam a rejtések jóvoltából.

IMG_20160426_085119IMG_20160426_090912
IMG_20160426_095401IMG_20160426_101222
IMG_20160426_142338 
padler 2016.04.03 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.85
A láda 2-3-4. pontjait még 2014. 04. 20-án kerestük meg a Mesztegnyő teljesítménytúra bejárása során, Felsőkakig kisvasúttal utazva. Az 1. pontot 2016. 04. 03-án kerestük meg végül, amikor az Eltűnt puszták nyomában tanösvényt Nadalos felől közelítve jártuk végig.

efemm + padler

carmin 2015.08.20 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A nap ládikója volt, nagy tetszett minden része! Közben más ládikókat is gyűjtögettünk útközben. Köszönjük a rejtést.

bgecco 2015.06.21 09:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Nagyon nagyon klassz sorozat. Minden percét élveztem. Köszönöm. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

kobcikrajci 2015.04.25 15:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Ötvöskónyi-Osztopán geotúra bicajjal. A mai nap mozgatórugója volt ennek az igen érdekes túrának a teljesítése, amely varázslatos, és egyben elhagyatottságuk miatt misztikus útvonalon vezetett végig. A mesztegnyői indulás miatt fordítva jártam be, először jól tekerhető, majd a s+ környékén nagyon leromló, homokba fúlós úton. Végül a tanösvényes, erdei részen szinte már semmi nehézséget nem tartogatott a terep. Megdöbbentőek a békés pusztítás nyomai, a feltételezhető szomorú sorsok. Érdemes előre elolvasni a tanösvény ismertetőjét, így még több látnivalót tartogatnak az elsüllyedt világok! ;)

kitkat0123 2015.04.04 00:00 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Szab 2014.07.20 17:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Mesztegnyőről indultam bringával és így a multi pontjait visszafelé teljesítettem, valamint beiktattam még pár egyéb ládát útközben, így egy szép nagy, bő 90km-es bicajtúra lett belőle: Mesztegnyő-GCFKAK-4-GCFKAK-3-GCKEPE-GCLYBY-GCOSKO-GCFJSZ- GCFKAK-2-GCFKAK-1-GCFEHR-GCKORO-GCMAVO-1-2-Mesztegnyő

Trekking bringám van, nem monti de nem okozott gondot a teljesítés. Igaz, néha tolni kellett a nagy homokban, néhol dagonyát kellett kerülgetni az erdőben, de azt a pár száz méter bicikli tolást ki lehet bírni. Az út nagy részén viszonylag jól lehetett kerékpározni. Azért defekt szerelésre érdemes felkészülni, mert sok szúrós növény van. Valahol egyet én is összeszedtem az első kerékbe, így Kiskorpád határában szerelhettem. Csak másnap délelőtt derült ki, hogy a hátsó kerékbe is sikerült egyet összeszedni, de az annyira apró szúrás, hogy fél nap mire leereszt teljesen.

Már régóta érdekelt ez a láda, most végre sikerült megcsinálni. Cserfekvésen már jártunk régebben, talán még a láda kihelyezése előtt valamikor, de a többi kihalt faluban most jártam először.
Érdekesen mutat az erdő közepén a KAK kezdete és másik oldalon vége tábla. Mai állapotokat látva nehéz elképzelni, hogy pár évtizede ezen a vidéken még több száz ember élt.

A nekem első, amúgy 4-es ponton kértem egy kis telefonos segítséget, mert meg akartam kímélni magam a csalánban turkálástól. Persze kiderült, hogy természetesen a csalánba kell bemászni. :) De legalább így célzottan kerestem és nem össze-vissza a csalánt járva. Köszönöm a segítséget Laszloistvánnak és a rejtőnek aki nem vette fel, de hamar visszahívott.
Megjegyzem nap végére már egész jó barátságba kerültem a csalánnal és egyéb szúrós-tüskés növényekkel, de így nap elején még próbáltam megúszni csípések nélkül. :)

befi 2014.04.13 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Viki88 2014.03.15 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk! Köszönjük!
Vannak olyan sírok a temetőben amin a lővések nyomai látszanak.A legtöbb sir csak gyerekeké.Vajon miért?

[Jóváhagyta: Ajtony, 2014.03.24 13:15]

 
laszloistvan 2013.12.29 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]

Elveszett falvak és Fehértó az Aranyos mentén láda-csomag.

Geoládát is találtam, térképeztem is több évvel ezelőtt már a Boronkai erdőségben - tetszett akkor is, és most újra elég alaposan sikerült belekóstolni ezzel a ládacsomaggal. Mondhatni beleszerettem: viszonylag sík, de egyáltalán nem érdektelen, erdős-homokos-vizes terep, már-már hegyvidékek változatosságát idéző hangulat. Mondanám, hogy optimális biciklis túrahelyszín, mert a terep bár izgalmas, mégis baráti nehézségű - ám vigyázni kell, mert sok helyen bukást kockáztatva meg-megfarol a gép, egyes (olykor erdei sztrádának tűnő) szakaszokon pedig csak leszállva tolni lehet, annyira süpped. Mindennel együtt kiváló túraterep gyalog, némi kihívás árán biciklivel is.

A táj és a sportélmény mellett az eltűnt települések tematikája is megkapó: ha kissé szomorkás árnyalattal is, a helyénvalóság érzése tölti el az embert, ahogy a zöld visszaöleli az elhagyott településeket - a településvég táblák és az élő(!) temetők az erdőség belsejében azért szívszorítóak.
Számtalan vaddal is találkozik a túrázó - remélhetőleg kevesebb vadásszal - és ráadásul még szívemcsücske kisvasút-vonal is cikkcakkozik a tájban.

Remek tematika, korrekt, időtálló rejtések - nagyon tetszett.

dabcsi 2013.09.08 00:00 - Megtaláltam
több fordulós találat

Strombus 2013.08.31 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.01
A tematikának és a nagyon érdekes leírásnak köszönhetően megjelenése óta érdekelt ez a láda. Most végre sorra került.
A 4. majd a 3. pont esett először útunkba. A 4. ponton cserfekvési romos templom szomorú látvány. Összegraffitizett fala elkeserítő. A rejtés jó.
A 3. pont, Kopár, közelében az útmenti görbe fenyő nagyon érdekes, de a temető melletti fenyőfák is nagyon szépek. Megdöbbentett a temető mérete. Nemélyik sír még most is gondozott.
Eddig tartott az élvezkedés. A 2. pontnál még tetszett a rejtés módja, de a buckák nem hoztak lázba. Az 1. pontnál Galabárd meg már végképp elveszett.
Azt hiszem, értem én, hogy a multi a falvak eltűnésének különböző fázisait kívánja bemutatni - 1. semmi, 2. táj, 3. elhagyott temető, 4. elárvult templom, de ez a nagy távolság és nem túl izgalmas út miatt túl nagy erőfeszítést igényel a játékosoktól. Ahogy Fehértó vagy Szőkepuszta külön ládát kapott, ugyanúgy lehetne Cserfekvésnek és Kopárnak egy ládája a másik két eltűnt faluról pedig szívesen olvasok a leírásban.
A jelszót nem sikerült értelmeznem, pedig bíztam valami jó kis utóokosításban.

CSerfekvési templomromCserfekvési templombelső
Cserfekvési graffitiCserfekvési templom ablakán át a világ
Kopári temetőben még gondozott sírokKopári temetőben kettős sír
Péter60 2013.08.31 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.01
Mióta csak megjelent, izgatott ez a multi, érdekelnek a régi, kihalófélben lévő vagy már elnéptelenedett falvak. Sokadszor jegyzem meg: kifejezetten élvezetes olvasmány a rejtő szinte valamennyi ládaoldala, ez most sincs másképp!
A mesztegnyői vasutas ládától indult a túránk, mely során a rejtő többi hasonló tematikájú ládáját is felkerestük. Most az esőzések után valóban kellett a 4x4 - helyenként igazi örömdagonyázás volt -, szárazabb időben megteszi a sima személyautó is.
Szóval fordított sorrendben haladtunk, nagyon érdekesek voltak a helyszínek, a romos templom, az elhagyatott temetők. Pont ezért volt pici csalódás az 1-es és 2-es pont, mert ott a bozóton kívül aztán semmi látnivaló nincs. Persze ettől még szuper volt a túra!
Lehet csak az én heppem: 4 pontból talán tudna kerekedni egy szelllemes jelszó!

 
nagyi11 2013.08.13 17:00 - Megtaláltam
A Suzukival jártuk végig! Élvezetes volt! Még pontos leírás nélkül is könnyen megtalálgató pontok.
Egy jó tanács, ne próbáljátok az utolsó ponttól megközelíteni a GCMEV utolsó pontját. A falu felől könnyebb...

Judit és Béla 2013.07.18 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Nagyszerű, pompás, remek.

waldegard 2013.05.12 16:02 - Megtaláltam
Megvan! Köszönjük!

turboka 2013.05.12 16:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtéseket, érdekes volt végigmenni rajta. Döbbenetes volt az elhagyott kápolna és a temető is.

CyberWolf59 2013.03.23 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Sikerült jó időt kifogni. Megható élmény, csodálatos táj. Visszaúton utánunk eredt egy ezüst metal Ford pickup. A benne ülő alak,aki akár lophatta is a fát amit vitt, hosszasan motyogott valamit, amit nem értettünk, csupán az utolsó mondatot: Még egyszer ne forduljon elő, hogy arra túrázunk. Aztán megfordult és elhajtott. A kutyákat távol tartjuk, a kullancsokat lesöpörjük magunkról:- és az emberek?

targonczas 2013.01.05 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.17
Pocsék időben, nagyszerű helyeken.

orangebrotherz 2012.10.23 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.23] [wapon beküldött szöveg]

fkmaster 2012.09.30 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.18
Nem pont a leírás szerinti sorrendben jártam be a ládákat, de meglett mind.

geosanyi88 2012.08.28 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Köszönöm a rejtést

[Jóváhagyta: Ajtony, 2012.10.28 09:09]

sirgalahad 2012.07.23 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.37
Halott falvak, hideg romok
Szélkergette, rideg homok
Nincsen többé Galabárd, Kak
Helyek, amik hazavártak

itt még van életelhagyatva
belüljellemző falukép...
temetősírkő
tájátkelés
régi temetőitt is romok
Antiemes 2012.07.04 03:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Régóta terveztük, hogy végigjárjuk ezt a multit, végülis a meleg miatt a nappal helyett az éjszakát választottuk. A starthelyről kb. 23 órakor indultunk, odafele a holdfény a misztikumot tovább fokozta. A 4. ponton a közvetlen közelünkben folyamatosan villámlott... A visszaúton az első 2 km-t leszámítva már világos volt, így nappali fényben, de még a nagy meleg előtt is megcsodálhattunk mindent. Köszönjük a rejtést, nagy élmény volt.

Puszkany 2012.06.09 16:14 - Megtaláltam
Szilveszteri buli utan par nappal... Koszi a lehetoseget! [g:hu 1.4.11] [wapon beküldött szöveg]

kl 2012.06.09 16:11 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

ADML 2012.05.28 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Sikerült!

A rejtések szuperek!

Csaba & családja 2012.05.19 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.36
Homok, homok, homok.

má-csa 2012.03.30 00:00 - Megtaláltam
Érdekes eltűnő világ. Nehogy a mostani vegetáló falvaink is ilyen sorsra jussanak!

Schlégl 2012.03.30 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Homokból nem volt kevés. Schlégl és Mácsa

 
BRAVO2.0 2012.03.17 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Jó hogy Cserfekvés az utolsó állomás, így tényleg látja az ember hogyan pusztulnak el az épületek és keletkeznek elveszett falvak...

gusztigeo 2012.03.04 00:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést :)

Csuhás 2011.10.15 14:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Feri60 ötlete volt egy közös onroad ládakeresés. Sajna végül pont Ő nem tudott eljönni. Mi remekül éreztük magunkat, megmaradtunk az utakon, de mégis személyautónak nem ajánlott helyeken csatangoltunk. Köszi mindenkinek aki ott volt!

Janka, Csuhás, Vándor

Landi az útonElhagyott templom
ToronybelsőTemplombelső
Falu volt itt valahaÁram még van
Páros keresztIdő rágta kereszt
A csapatAlig járt utak
TalálatValami szépet ma is...
yano6ard 2011.10.15 11:35 - Megtaláltam
Csoportos elkövetés. Lásd Mákos és Ikejapipi bejegyzését.

Ikejapipi 2011.10.15 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Végigröhögtem az egészet az anyósülésről. Jó rázós az út, csak úgy hullottak a tojások belőlem...:)

Megborultam 
Mákos 2011.10.15 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
4x4 túra Csuhás-ékkal és yano6ard-ékkal. Nagyon jó a környék, igazi világvége falvak - már ami maradt belőlük. Fordított sorrendben vadászva 4-3-2-1. Közben szedegettük a többi ládát is. A Lujzát úgy összekentem, hogy ihaj'! A GCOSKO és a 2. pont között van egy olyan híd, ami csak gyalog, vagy bringával (vállon) járható. (N46 29.881 E17 31.328)

4. pontTemplombelső
Berepedt toronySzellős toronybelső
Rögtönzött parkolóJó társaságban a 3. pontál
3. pont, temető2 tonna = visszafordulás
aDoc 2011.09.07 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Kupechez hasonlóan fordítva.

A 4. pont előtt a kutyák problémásak lehetnek.
A 3. kitűnő!

Erdő tele van szarvasbőgéssel. Akkor talán szarvassal is...

fodor8peter 2011.08.15 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Felújítottuk a S és S+ jelzéseket.

-Mese 2011.08.09 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.72
Kellemes kirándulás volt, köszi a arejtést.

Mikulás 2011.08.04 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Röviden: Bringával a szakadó esőben, két bringagyilkos elemmel küzdve: a homokkal és a vízzel. Én nyertem :)

Hosszabban:
6 napos családi nyaralásra érkeztem Balatonfüredre. Csütörtökre esős, csúnya időt mondtak az időjósok. Gondoltam kihasználom egy kis ládázásra. (Inkább, mint a hotelszobában gubbasztani) Szépen megreggeliztem és elindultam a célterület irányába. Eső nem esett, csak olyan szomorú, borongós volt az idő. 10 kilométer sem volt hátra a parkolásig, amikor elkezdett csöpögni. Mire odeértem, már ömlött a víz, de ez nem szegte kedvem. (Bevallom egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy hazamegyek). A helyes döntést meghoztam: a Képes-fáig merészkedtem autóval és ott a Szűzanya óvó tekintetére bíztam az autót, amiből kipakoltam a bringát, felvettem az esőköpenyt, a vízálló bakancsot és miután belogoltam a ládát elindultam a szakadó esőben a homokos úton az elveszett falvas multi pontjainak irányába. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nyüzsögnek a kisebbségiek a környéken, de gondolom inkább a fakitermelésben érdekeltek...)
Előre és pontosan megtervezett útvonalon haladtam: elsőként a multi 3. pontja esett útba, az elhagyott temető. A rejtés hamar meglett, pedig sem hint, sem pontos leírás nincs hozzá. Érdekes hangulata van a helynek! Ezután még relatív jól haladtam a kemény homokos úton, de bő vizű zápor miatt egyre komolyabb tócsákon kellett átkelni. A négyes pontig gurultam. Itt előbb a munka, aztán a szórakozás alapon a ládát kerestem elsőként. Nem volt itt sem gond (pedig hint itt sincs). A templom még most is szép és volt egy hatalmas előnye: benn (még) nem esik. Egy pár esőmentes percnek is örültem :)
Nem hagyott alább a zivatar és én is indultam tovább dél felé a homokos, tócsákban gazdag úton. Ezek mocskosul kiszámíthatatlanok, mert némelyik nem mély és kemény az alja, gondalanul átsiklasz rajtuk, de volt egy-kettő sunyi, amelyik 30-35 cm mély lehetett és elmerült benne a bakancsom, így felülről 100%-ban beáztam :( Küzdelmes kezdett lenni a dolog, mert a bringámat kezdte belepni a nedves homok, amitől recsegett a lánc és minden más mozgó alkatrész. A víz és a homok leszedték a kénést és a lánc hajtása egyre több energiába került... Elérkeztem a Margit-vonal végládájához, amit 25-30 percig kerestem a szakadó esőben, pedig ott van az, méghozzá profi rejtéssel! Nem mondok többet :)
Onnan a keletre tartva, majd északra fordulva a multi másofik pontja következett. Ez volt a legfárasztóbb rész: ugyanis itt tényleg mély a homok, néhol a sineken mentem. A 2. pont is "tutibiztos", egyértelmű rejtés volt, nem csalódtam. A környezet tényleg szép (teszem hozzá halkan, a fülöpháza környéki buckás azért szebb). Innen most rövid távon már csak egy célom volt, vissza a kocsihoz, zárva a bringás kört.
A multihoz még hiányzott az első pont, amit bizonyos megfontolásból autóval kerülve Újvárfalva felől terveztem megközelíteni (miután a szőkepusztai imaházat is felkerestem). Így is lett. Várt még rám 4 km esőben, homokon bringázás. Újból beáztam a brutális tócsáknak köszönhetően, de eljutottam az elveszett faluig és a láda is gyorsan megkerült :) Volt egy nagy mákom: a faluba visszaérve van egy közkút, ahol patyolattisztára mostam a bringát. A homok minden korábbi szennyeződést, sarat lemosott. A bakancsom is olyan tiszta lett, mint új korában...

Kemény délelőtt volt, igazi geocaching kalanddal, amiért hálás vagyok a rejtő(k)nek.

Mikulás

Hörcsög 2011.07.02 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.34
Megtaláltuk! Anita & Árpi

Zerind HUN 2011.06.14 08:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.82
Részt vettem a rejtésben, ezért utólag bejelentem a megtalálást. A legtöbb helyen már régebben is jártunk, aztán a rejtés és annak előkészítése miatt is többször eljöttünk ide. Először Nadalos felől Kopárpusztáig, aztán Mesztegnyőtől ugyanaddig, végül rejtéskor végig az ajánlott úton Nadalostól Cserfekvésig (mindig gyalog). Kicsit fárasztóbb a homokon menni, mint rendes úton, de azért nem annyira vészes.
Nagyon szép a környezet, és érdekesek a kihalt és majdnem kihalt települések és az elhagyott temetők. A 2001-es népszámlálás szerint Galabárdnak még volt 1 lakosa, valószínűleg az ő összeomlott háza az, ami még most is látható az út mellett az első ládától picit északra.

Részben igaz...Azért itt jobb, mint a városban
kupec 2011.06.13 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Bronzérem.
Remélem, hogy sok kesser fogja felkeresni ezt a nagyszerű multit, mert tanulságos. Mesztegnyő felől, tehát fordított sorrendben mentem, tulajdonképen végigautóztam a távot. Sajnos az Xtrail már a múlté, most egy Focussal mentem, de gond nélkül végigvitt a mély, homokos úton.
A 4. pont (és a 3. is) csemege, a másik kettő nekem annyira nem jött be. A 3. pont előtt 5-600 m-re letettem a vasat, hogy kicsit érezzem a homoki erdő hangulatát, de nem fogott meg, viszont a kihalt és elnéptelenedett tanyák környéke elszomorító, de egyben érdekes is volt.
Nem tudtam, hogy délután még megfordulok a közelben, hiszen a Margit-vonalat bemutató multi záróládája is a térségben van.
Köszönöm a rejtőnek az időutazást.

Eszti és Robi 2011.05.28 12:01 - Megtaláltam
Terdik Családdal közös találat, ezért természetesen övék a 1. A Képes-fa felől közelítettük meg a környéket, itt sem jártunk még így az "kötelező találat" volt. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetre jellemző talajszerkezet fogadott, de nem volt probléma. Az elhagyott településekből sok nem maradt, viszont az aljnövényzet eltérő színe jelzi az egykorvolt házak helyeit. Az elhagyott templom mellett pár kutyus volt nyitott kerítéses portán de szerencsére nem jelentettek veszélyt. Itt, a záróládánál hasonlatos templomot láthatunk Béndekpusztán is (szintén Zerind HUN-láda).

Kilátás az egykori csekfekvési paplaktólGalabárd ma
Visszaveszi a természet a helyet lassan
Emberfej a tracken :)
Terdik Család 2011.05.28 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.53
Az esős idő miatt hosszasan nézegettük a műholdas térképet és arra az elhatározásra jutottunk, hogy a Libickozmát Mesztegnyővel összekötő földúton egy kicsit megpróbálunk autózni. A 3. pontig sikerült is. Innen séta a 4. re, majd vissza a gk-hoz, majd 2. pont és 1-es pont. Az egyes pont és az ajánlott parkoló között érvényes a rejtő útviszonyokra való figyelmeztetése. A rejtések könnyen megtalálhatóak.
Köszönjük a rejtést.

 
peterpan 2011.05.27 23:55 - Egyéb
Én is végigolvastam, de még a forrásokat is. Szomorú, szenzációs, alapos, tanulságos, embert próbáló. Szeretem! Aszály idején, vagy térdig hóban szeretném megkeresni.

Péter60 2011.05.27 22:30 - Egyéb
Végigolvastam kétszer is, nagyon jó! Alig várom hogy időm legyen rá...

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]