geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
285. AQVINCVM (GCSPQR)

Vízvezeték (1-es pontnál)

Vízvezeték (1-es pontnál)

Aquincumi múzeum

Aquincumi múzeum

Polgárváros (2-es pontnál)

Polgárváros (2-es pontnál)

Déli oldal

Déli oldal

Alaprajz

Alaprajz

Múzeum és polgárváros légifotója

Múzeum és polgárváros légifotója

Amfiteátrum bejárata

Amfiteátrum bejárata

A lelátó

A lelátó

Amfiteátrum légifotója

Amfiteátrum légifotója

Aquincum rekonstrukciója

Aquincum rekonstrukciója

A harmadik pont: A borostyánnal borított fa odújában van a facsonk végére erősített doboz

A harmadik pont: A borostyánnal borított fa odújában van a facsonk végére erősített doboz

A harmadik pont: A rejtekadó odú, a facsonkkal

A harmadik pont: A rejtekadó odú, a facsonkkal
Szélesség N 47° 33,804'
Hosszúság E 19° 2,915'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.09 15:43
Megjelenés időpontja: 2002.06.22 20:00
Utolsó lényeges változás: 2021.08.03 19:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Snipermaster > Liberty
Ládagazda: Liberty
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 1202 + 6 sikertelen + 32 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2010-08 volt 26 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


[WAP]

A 3 pontból álló multi geoláda egy pihentető, rövid sétára invitálja a keresőket:

1. Római kori vízvezeték. Az első jelszó az adott koordinátán található fa odújában található 4x10 cm-es hengerben, fakéreggel álcázva, kb. 160 cm magasan. A kupakot kérlek jól tedd vissza.

2. Régészeti ásatások. A második jelszó a római kori ásatásoknál (kőtár). 6 x 5 cm-es műanyag dobozka, benne kavicsra felírt jelszó, sokágú, vastag törzsű fában, 1 m magasan. Kővel és avarral álcázva.

3. Amfiteátrum. Az Amfiteátrum jobb oldali fasorában, borostyánnal borított fa odvában, kb. 170 cm magasan találod a ládát. Az odúból kiálló facsonk végén van a kb 10x5 cm -es henger doboz. Kérlek, gondosan tekerd vissza a doboz tetejét! Köszönöm.

A pontok a múzeum területén kívül találhatóak és tetszés szerinti sorrendben kereshetőek.
A jelszó: a pontokon talált részletek 1-3-ig egymás után írva.

[WAP vége]


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A ládát 2010.07.02-án adoptáltam Snipermastertől (aki előtte Chris-től fogadta örökbe). Új koordinátákkal és leírással újra KERESHETŐ!

AQUINCUM TÖRTÉNETE
Aquincum római település és katonai tábor a mai Budapest (Óbuda) területén. A középkorban Szikambria mondai városával azonosították. A rómaiak az időszámításunk kezdete körüli időkben foglalták el a Dunántúlt. Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak a Duna jobb partján egy kelta település közelében. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. Virágkora a 2.-3. századra esett.

1778-ban egy óbudai szőlősgazda római padlófűtés (hypocaustum) maradványaira talált munka közben. A leletet Schönvisner István azonosította Aquincum városával. A II. világháború utáni helyreállítási munkák és a folyamatos korszerűsítések miatti óriási földmunkák során sorra kerülnek elő a föld alól az ókori emlékek, ezért a 2000 éves Aquincum nemcsak a jelenlegi romterület, hanem a teljes budai oldal és a pesti Belváros területe is.

NEVÉNEK EREDETE
Aquincum neve feltehetően az Aq-illír (esetleg kelta) tőből ered, és vizet jelent. Más vélemények nem tartják kizártnak az "aquae quinque" (öt víz) összetételből való származást sem.
(S.P.Q.R. = Senatus Populusque Romanus - A római szenátus és nép)

LAKOSSÁG
Aquincum lakossága fénykorában, a 3. században körülbelül 50-60000 fő lehetett. A lakosság nagyon heterogén volt: katonák, közigazgatási alkalmazottak, kereskedők, iparosok alkották. Társadalmuk nyitott volt a helyiek és a jövevények együttélési kényszere miatt Az aquincumi lakosság gyorsabban vette át az új dolgokat, mint a provincia vagy a birodalom belsejében lévő városok.
Aquincumban is felkészültek az esetleges katasztrófákra, 150 körül felállították tűzoltó testületüket, ami 150 tagot számlált, és több szakaszra osztva, egy parancsnok vezetésével látta el a polgárváros és a canabae oltási és éjszakai megfigyelési feladatait. Székházuk pincéjéből került elő a viziorgona maradványa, ami ma helyreállítva tekinthető és szólaltatható meg.

ÜNNEPEK, VALLÁS
Aquincumban több istennek is szentélyt állítottak: a légiótábor területéről került elő egy Silvanus szentélyre utaló oltárkő, volt Mithras-szentély is.
A légiótáborban megünnepelték Pegazus napját (március 7.), mivel a Pegazus volt a legio II Adiutrix címerállata. Az ünnep alatt a légió állományában lévő zenészek felvonulást rendeztek.

CSÁSZÁROK AQUINCUMBAN
A városba többször ellátogattak a Római Birodalom császárai, némelyikük többször is. Már a légiótábor felavatásán, azaz Aquincum alapításán részt vett Domitianus császár. A császárok látogatása mindig alkalmat adott az ünneplésre. Amikor 214-ben Caracalla két azonos területre osztotta Pannoniát, akkor az új helyzetet Aquincumban hírdették ki. Ennek okán nagy felújításokat végeztek a légiótábor létesítményein, renoválták és bővítették a helytartói palotát is. Az ünnepségeket, amiken a császár anyja is részt vett, az amfiteátrumban tartották.

VÍZVEZETÉK - AQUAEDUCTUS
 N 47° 33,804' E 19° 2,915' 111 m [GCSPQR-1]Az első jelszó az adott koordinátán található fa odújában található 4x10 cm-es hengerben, fakéreggel álcázva, kb. 160 cm magasan. A vízvezeték innen ~30m-re látható:  N 47° 33,762' E 19° 2,878' 111 m [GCSPQR+vízvezeték].

A jelenlegi Római Strandfürdő területén ma is működő gyógyvizű források táplálták a római kori Budapest egyik legnagyszerűbb ipari és technikai létesítményét a vízvezetéket. Ez szolgáltatta a folyóvizet nemcsak a polgárváros, de egyes időszakokban a legiotábor és a katonaváros lakói számára is.

A vízvezeték rendszer kiindulópontja egy, a nympháknak szentelt liget volt, ahol a felszínre törő források (eddig 14 forrást ismerünk) fölé cölöpökön álló kútházakat emeltek a 2. század elején. A forrásvizet terrakotta edényekben fogták fel és kivezető csatornákon keresztül medencékbe juttatták. A területről származó oltárkövek tanúskodnak a vizet fakasztó, gyógyító és oltalmazó istenségeknek bemutatott áldozatokról.

A forrásokból összegyűjtött vizet boltívekkel összekötött, pilléreken nyugvó föld feletti vízvezető rendszerbe nyomták, ahol a rendszer enyhe lejtése biztosította a folyamatos áramlást. A vízvezeték déli irányban a polgárváros északi kapuja mellett lépett a városba, s a városon belüli több mint 200 méteres szakasz után a déli városfalat átlépve vezetett tovább a katonaváros irányába.

A mintegy 5 km hosszú aquaeductus kb. 1-2 fokos lejtéssel szállította a vizet. A vízvétel a különböző szakaszokon a vízvezeték mellé épült elosztó és tárolótartályokból történhetett.

A vízvezeték működtetése szervezett hátteret igényelt, ezért a római uralom felbomlásával együtt, a 4. század végétől a vízvezeték rendszeres működése megszűnt.
Középkori forrásokban, oklevelekben még említik, metszeteken ábrázolják.

A pillérek maradványai az Aquincumi Múzeumtól északra lévő parkban láthatók, az aquaeductus helyreállított szakasza a Szentendrei út K-i felén Aquincum és Kaszásdűlő között tekinthető meg.

AQUINCUM POLGÁRVÁROSA
 N 47° 33,937' E 19° 3,086' 111 m [GCSPQR-2] A második jelszó a római kori ásatásoknál, egy vastag törzsű, sok ágú fában, kb. 1 m magasan. Kővel és avarral álcázva.

Az Óbudai sziget északi csúcsával szemközt fekvő, forrásokban és vízlevezető árkokban gazdag területen az 1. század végéről és a 2. század elejéről származnak az első településnyomok. A kezdetben falusias szerkezetű település fából és agyagból készült építményeit a 2. században váltották fel a kőépületek. A település szerkezetét ekkor már a tudatos városrendezési elvek alakították. A város Hadrianus uralkodása idején (feltehetően 124 körül) municipium rangot kapott, s ettől kezdve önálló közigazgatási egységként működött. Septimus Severus uralkodása idején (194-ben) colonia rangot kap a város.

Bár a római kor négy évszázada alatt a polgári városrész településszerkezete, kiterjedése folyamatosan változott, jellegzetes építészeti elemei - a vízvezeték pillérek, az amfiteátrum és a városfal négyszöge - mindvégig a felszínen nyomon követhetők voltak, s a mai városképnek is meghatározó elemei maradtak.

Az aquincumi polgárváros kb. egyharmadát mutatja be a múzeum körül elterülő régészeti park. A jelenleg látható alaprajzok zömmel a 2-3. század fordulójának állapotát tükrözik.
Az észak-déli és kelet-nyugati főútvonalak kereszteződésénél található a város fóruma, amelynek viszonylag kis mérete a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez igazodott. A fórum körzetéhez tartozott a császárkultusz szentélye, a basilica, a nagy közfürdő és a tabernasor.

A főúttól távolabb a város délkeleti és északi részében kézműves lakások, műhelyek (kelmefestő, bronzöntő) helyezkedtek el. A zajos főútvonalaktól távolabb jómódú polgárok, városi tisztségviselők díszes lakóházai épültek, házszentéllyel, magánfürdővel. A várost ipari övezet vette körül. A főútvonalak és a Duna viziútja mentén fazekas üzemek működtek.

A 3. századtól kezdődően a dunai összeköttetést jelentő kelet-nyugati főút egyre forgalmasabbá vált, mutatva az egyre növekvő kereskedelmet. Ekkor épült a húspiac (macellum) is. A korábbi lazább szerkezeti beépítést egy sűrűbb, nagyobb népsűrűségre utaló beépítettség váltotta fel.

A 4. században a védműveken végrehajtott nagyobb és a lakóépületek egyikén-másikán elvégzett kisebb javítások mellett egy ókeresztény bazilika volt szinte az egyetlen új építmény, amellyel a polgárváros rendelkezett.

POLGÁRI AMFITEÁTRUM
 N 47° 34,070' E 19° 2,849' 111 m [GCSPQR-3]Az Amfiteátrum jobb oldali fasorában, borostyánnal borított fa odvában, kb. 170 cm magasan találod a ládát. Az odúból kiálló facsonk végén van a kb 10x5 cm -es henger doboz. Kérlek, gondosan tekerd vissza a doboz tetejét! Köszönöm.

Aquincum két amfiteátruma közül a kisebbik, az un. polgárvárosi amfiteátrum a város északi falán kívül helyezkedik el.

A 2. század közepén már működő építményt a 3. század folyamán többször felújították. Szerkezete a szinte köralaprajzú 86,5x75,5 m tengelyméretű épület a földamfiteátrumok körébe sorolható. Ennél a típusnál a lelátást biztosító rézsűt két gyűrűfal közé döngölt földből alakították ki. Erre kerültek a lelátó kőpadjai, melyek közül néhányba a páholy egykori tulajdonosának nevét is belevésték. A részben fedett lelátókra külső rámpán juthatott a mintegy 6-7000 főnyi közönség, s innen szemlélhette az arénában folyó küzdelmet. Az arénát, melybe a kelet-nyugati tengelyben kialakított két kapun lehetett bejutni, 3 méter magas pódiumfal vette körbe.

Az amfiteátrumban különféle sportversenyeket és állathajszákkal vegyes gladiátorküzdelmeket rendeztek. Mivel ennek az épületnek volt a városban a legnagyobb befogadóképessége, komolyabb jelentőségű közügyekhez is használták. Itt tartották a politikai gyűléseket, a városi ünnepségeket, a császár látogatása alkalmával sorra kerülő beszédeket.

Az amfiteátrum mellett emelkedett a gladiátor-laktanya, ahol a népszerű küzdelmek bajvívóit képezték ki és gyakorlatoztatták. Kőkerítéssel határolt udvarát és a térség közepén álló tornyát ma föld fedi.

A nyugati kapu déli oldalán az amfiteátrumi játékok istennőjének, Nemesisnek állítottak szentélyt. A szentély feltárása során innen került elő az istennő szobrocskájának töredéke, valamint több feliratos oltárkő.

Az összes pont a múzeum területén kívül található, és tetszés szerinti sorrendben kereshetőek.

Aquincumi Múzeum nyitvatartás és belépők:
http://www.aquincum.hu/infok/aquincum.htm

Egész éves programok:
http://www.aquincum.hu/menu.htm

Megközelítés
34-es Autóbusszal és a B.megyeri/Szentendrei Hévvel, leszállás az Aquincum megállóhelyen.
Autóval itt célszerű parkolni:  N 47° 33,948' E 19° 2,997' 111 m [GCSPQR+parkoló]

Kellemes időtöltést kívánok!
Liberty

Forrás:
Aquincum Múzeum
Póczy Klára: Aquincum,Enciklopédia Kiadó
Budapest lexion I.(A-K)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (753 db): környezet: 4.22 rejtés: 4.14 web: 4.21 átlag: 4.19

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Liberty 2021.11.10 15:50 - Egyéb
Kedves Gábor! Köszönöm szépen az infót, holnap megnézem a rejtést, ha én sem tudom kivenni az odúból, akkor a magammal vitt pót ládát fogom kihelyezni. Elképzelhető, hogy az előző megtaláló biztonság képpen egy kicsit beljebb nyomta.

AGFarkas 2021.11.08 18:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.91
Az első ponton lévő láda olyan mélyen van beesve a faodúba, hogy aki nem készült az útra kis sámlival, jószerével esélytelen, hogy megszerezze a jelszórészletet. Egyébként kellemes esti séta volt. :-)

[Jóváhagyta: Liberty, 2021.11.10 15:52]

27540648-4850-4021-BA5E-4F161B5D927A33879C95-86E3-45E4-A18A-D7D180A1C209
78CD8CD0-A1A4-4592-9739-D881C7043B68 
bcs723 2021.11.07 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Hucul 2021.10.27 10:00 - Megtaláltam
Kerékpározás közben megtaláltam, köszönöm a rejtést!Második és a harmadik jelszórészletet közösen találtam meg 2021.10.23-án karika77,szindra84 és Borcsi társaságában. Ma csak az elsöért jöttem.[Geoládák v3.12.2]

pbberta 2021.10.24 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

l33tus 2021.10.23 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a játékot! :) [Geoládák v3.12.2]

banlaszlo 2021.10.23 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

karika77 2021.10.23 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.22
Megtaláltam Hucul, Borcsi és szindra84 társaságában, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Csa.Csi87 2021.10.10 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Lücsi 2021.09.07 17:22 - Megtaláltam

Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Szloi 2021.08.24 20:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Tarajos gőtike 2021.08.20 19:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Liberty 2021.07.11 17:40 - Egyéb
Köszönöm Martina0929-nek a jelzést. A harmadik pont helyszínét a napokban ellenőrzöm. A ládapótlásig betegre állítom az oldalt, addig ne keresd a többi pontot se. Köszönöm a türelmet.

2021.08.03 19:50
A harmadik ponton a láda újra kereshető. Az Amfiteátrum jobb oldali fasorában, borostyánnal borított fa odvában, kb. 170 cm magasan találod a ládát. Az odúból kiálló facsonk végén van a kb 10x5 cm -es henger doboz. Kérlek, gondosan tekerd vissza a doboz tetejét! Köszönöm.


Martina0929 2021.07.11 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 3ik ládát nem találtuk,köszönjük a rejtő segítségét. [Geoládák v3.11.0]

Fitti80 2021.06.25 06:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

cooljan7 2021.06.20 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

csepi26 2021.06.13 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm.

kwh 2021.06.12 18:00 - Megtaláltam
gotcha

toronto 2021.06.06 22:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Fullcrum 2021.05.30 20:52 - Megtaláltam
Megvaaaaagy!!! és köszönöm a segítséget Liberty.... (jegyzettömbe irni a jelszavakat ráadásul hibával) [Geoládák v3.10.5]

daisy01 2021.05.29 19:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Annosz 2021.05.27 19:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

DaniVajk 2021.05.22 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

utigabi60 2021.05.16 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Bliccc 2021.05.15 16:41 - Megtaláltam
Sikerült!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1240 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]