geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3095. Eredet (GCROOT)

A rejtés (álcázás előtt)

A rejtés (álcázás előtt)

A Miháldi-vízfolyás I.

A Miháldi-vízfolyás I.

A Miháldi-vízfolyás II.

A Miháldi-vízfolyás II.

A Miháldi-vízfolyás III.

A Miháldi-vízfolyás III.

Aszály idején

Aszály idején

Téli hangulat (Csbagi)

Téli hangulat (Csbagi)
Szélesség N 46° 29,221'
Hosszúság E 17° 11,461'
Magasság: 123 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.02 15:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.29 19:07
Utolsó lényeges változás: 2017.11.03 10:01
Utolsó változás: 2019.08.24 12:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Waneqr, majd Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 113 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Az átm. 5 * 12 cm méretű láda faodúban van, egy zöld zsákocskában lógott, 1,5 m magasan. A fatörzs mára kidőlt, földszinten keresd az odút! Kérlek, hogy akaszd vissza a helyére, ne csak úgy dobd az odu aljára! Utána az odu szájába támasztott fakéreggel illetve a szél hatása ellen ágacskákkal leszorított levelekkel álcázd!
A láda a Belső-Somogy jellegzetes homokvidékének a Zala-Somogyi Határárok és a Miháldi-vízfolyás közötti természeti környezetét mutatja be. A gyenge műholdjelek miatt viszonylag könnyen megtalálható helyre került: a titokzatos hangulatú mocsárnál kissé magasabb térszínen, 7 méternyire az út mellett van egy U alakban növő kettős éger egyikében. Az igazi látnivalót, a mocsarat ne hagyd ki a gyors találat után!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

A láda "Waneqr"-nak köszönhetően a magyar geocaching indulásának 10. évfordulóját ünneplő évben lett kihelyezve, amikor időszerűvé vált, hogy a felidézzük a játék eredetét és kezdeteit.

A játék
A geocaching modern kori története 2000. május 3-án indult el, amikor Dave Ulmer amerikai fiatalember - az előző napokban nyilvánossá tett GPS rendszeren felbuzdulva - elrejtette az első ládát és megosztotta annak koordinátáit a világhálón. Azonban nem ez volt a kezdet, hiszen ekkor a ládarejtés már mintegy 150 éves múltra tekintett vissza.
A kincskereső játékok őse ugyanis a letterboxing, mely 1854-ben kezdődött el, amikor James Perrott a dél-nyugat angliai Dartmoor szívében, Cranmere Poolnál egy kőrakásban elhelyezett egy üveget és bennhagyta a névjegyét, biztatva másokat is, hogy kövessék a példáját.

Ez, amit ma tudhatunk a játékról, holott az igazság az, hogy nincsen új a nap alatt. Talán mindenkinek van fiatalkori emléke üzenetek hagyásáról olyan titkos helyeken, amelyeket csak ketten ismertetek: Te és Ő. Ami a szélesebb nyilvánosság bevonását jelentő letterboxing történetét illeti: ha nem is jelenthetjük ki, hogy "már a régi görögök is", az a korabeli visszaemlékezések alapján bizonyos: Hazánkban a reformkorban általános szokás volt a főúri körökben, hogy nagy vadászatok helyszínein rejtett üzeneteket hagytak. Kezdetben ez névjegyek hátrahagyását jelentette, amelyet örömmel fedeztek fel a következő vadászat meghívottjai. Hamarosan ez kibővült azzal, hogy hátrahagyott levelek formájában tudassák a következő társaságokkal itteni időzésük élményeit, vadászsikereiket, a vadászatokat követő bálok eseményeit, hódításaikat a cselédlánykák vagy éppen az úri társaság hölgyei körében, és hasonlókat.
Más kérdés, hogy sok más hazai kezdeményezéshez hasonlóan, az ötlet külföldön hasznosult és ért el sikereket fokozatos fejlődés után.
Mindezek alapján "Waneqr" játékostársunk az alábbi apokrif irat szerint foglalta össze elmélyült tudományos kutatásainak eredményét a következő mottóval: "Így is történhetett volna..."

Perrott János
Charles Perrott a hűbéri rendszerből szabadulni kívánó és vagyonra áhítozó közrendű ember volt, aki az angol keresztes lovagokhoz csapódva indult Szentföldre. Az út során azonban megbetegedett és a zalavári apátság bencései fogadták be.
További sorsáról nem sok tudható, de az bizonyos, hogy egyik leszármazottja, Perrott János 1815-ben látta meg a napvilágot az éppen abban az évben újra Zalához csatolt Komár községben. Gyermekkoráról csak annyi tudható, hogy az 1830-31-es kolerajárvány elvitte a családját, így a helyi földbirtokos vette magához, mint halászt és madarászt. Később az erdőmesterségig vitte és nagy becsben tartották kiváló természetismerete miatt. Gyakorta vitte a környező erdőkbe, mocsarakba vadászni és madarászni a távolabbi vidékről érkező illusztris vendégeket.
A ma letterboxing-nak ismert játék 1841 kora tavaszán vette kezdetét Magyarországon. Ugyanis Perrott János komári erdőmester ekkor helyezett el egy üveget a Csörnyeberekben, a Miháldi-vízfolyás mellett, hogy az általa vadászni és madarászni idehozott nobilitások oda helyezzék el névjegyeiket. Nagy siker volt a játék, örömmel fedezték fel egymás kártyáit az uraságok.
Jelačić betörése aztán a nemzetőrök közé szólította és kitüntette magát Pákozdnál is. A szabadságharc leverése után bujdosni kényszerült, s végül visszatért ősei földjére, Angliába, a devoni Chagfordba. Itt először szállítmányozással foglalkozott, majd horgász felszerelések gyártása mellett túravezetőként is működött, 1895-ös haláláig.


Csörnyeberek
Nyugat-Belső-Somogynak (4.3.1.3. kistáj) a Zalaapáti háttal (3.4.2.3. kistáj) határos vidékének egyik jellemző területe ez, mely ma természeti oltalom alatt hivatott őrizni az eredeti természetes állapotokat madár- és erdőrezervátum formájában.
A Miháldi-vízfolyás táplálta pangóvizes láperdő az utolsók között maradt meg országosan szinten is. Így 1976-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal határozatában védettnek nyilvánította ezt a területet. A Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi Területet 283 ha került kialakításra, míg ezen belül 25 ha területen a Csörnyeberek Erdőrezervátum magterülete, körülötte védőzónával. 1994-ben zsilip létesítésével fogták meg a területen átfutó vizeket. Ezzel próbálva enyhíteni az előző években jelentkező szárazodást, mely a növényzetet már erősen megviselte. Mára a vízjárását már nem szabályozott, a magára hagyott patakok határozzák meg.
A terület nagyrészt égeres láperdő gazdag páfránynövényzettel és pompás békaliliomokkal. A buja növényzetben tarajosgőte, mocsári teknős, réti csík és unka él. A magasabb területek faállományát idős kocsányos tölgyek és gyertyánosok alkotják. A talajszinten farkas boroszlán, hóvirág, odvas keltike és medvehagyma virít. A terület igazi értékét azonban ritka madarak jelentik, mint a rétisas, a fekete gólya vagy épp a fekete harkály.

A láda
Ma már senki sem tudja hol rejtőzött Perrott János egykori üvege, így csak abban lehetünk biztosak, hogy valahol a Csörnyeberek égerlápos vidékén, a Miháldi-vízfolyás mellett. Mivel a terület védett, sőt bizonyos részei fokozottan védettek, így nem látogathatóak, ezért a láda is a védett terület határán kívül lapul egy fa odvában, kényelmes magasságban.
Ajánlott parkoló  N 46° 28,966' E 17° 12,382' 134 m [GCROOT+parkoló] Somogysimonyi temetőjénél, innen szekérúton másfél kilométernyi sétával elérhető a rezervátum határán a láda rejtekhelye, ahonnan képet lehet kapni a láperdők sajátosságairól és élővilágáról is, és persze kicsit meg lehet emlékezni a kincskereső játékok eredetéről.'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (56 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.59 web: 4.56 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Felkutato_csapat 2020.10.25 14:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 1.85
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Léna, Barbara, Dávid [Geoládák v3.7.6]

Nyúlék89 2020.10.10 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Kicsit kozelitettunk autóval, aztán jónéhány tócsat kerültünk ki. Jó túra volt. [Geoládák v3.7.1]

kasap 2020.10.09 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Puhapracli 2020.10.09 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

pistrix 2020.10.05 11:25 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Szzs 2020.10.05 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Nagyon köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.7.1]

BoViKa 2020.10.02 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Aniko & Gyuri 2020.09.16 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

nagyutazo 2020.09.10 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. :) [g:hu 1.6.7]

Zolas21 2020.09.08 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Fixis 2020.09.08 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Jó nagy pusztítást csinált a víz!

akarair 2020.09.06 12:09 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
Ládát nem találtam, jelszó egy földön fekvő fémtárgyra
felírva.

Pantya 2020.07.12 23:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Mendy 2020.07.11 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

gabor03 2020.07.11 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

bcs723 2020.07.10 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Idei nyaralásunk 8. ládája. Köszönjük a rejtést :)

Bobby Holmes 2020.07.08 10:32 - Megtaláltam
Egyik nap észrevettem, hogy ettől a ládától nem messze van az Izgimozgi, erre pont úgy alakult, hogy másnap Nagykanizsára mentünk ládázni, beugrottunk az Izgimozgiért és ha már itt voltam, akkor ezt is összeszedtem. Az Izgimozgitól a ládáig elképesztően nagy sár volt, elég nehéz volt végigmenni rajta, meg aztán visszafele is. Köszönöm a rejtést!

Liberty 2020.07.05 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Dél-zalai barangolásunk első színhelyére érve, szép természeti környezetben találtuk meg a ládát. Érdekes olvasmány a ládaoldalon a geocaching 150 éves múltjára való visszatekintés. Köszönet Ajtonynak a szép hely és az érdekes történet bemutatásáért.

Zalakomár címere
Silva 2020.07.05 09:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

pappcsalád 2020.07.05 09:39 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

csipet_csapat 2020.06.07 13:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.40
Feszegettük (megye-)határainkat:)))
Kellemes sétával, mezei csokor összegyűjtésével...
Szerintünk a 1,5 m magasra vonatkozó részt akár törölni is lehetne a leírásból.
Vmi út építése zajlik, kb most érnek a láda közelébe. Reméljük nem jelent majd veszélyt rá.
Köszönjük a rejtést!

IMG_20200607_130051IMG_20200607_131130
IMG_20200607_131312IMG_20200607_131317
IMG_20200607_131836IMG_20200607_134537
IMG_20200607_131031 
Ásványvadász 2020.02.01 13:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A közelünkben is van ilyen turjános erdő. Szeretjük.

Fazék 2020.02.01 09:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.58
Pár éve már olvastam a leírást, akkor valahogy bonyolultabb megtalálást képzeltem.
Most élőben, pár pocsolyát kivéve, semmi extra. Egyértelmű megközelítés, pontos koordináta, szép vizes élőhely, minden rendben.

2020-02-01 09.38.002020-02-01 09.53.11
anettx 2020.01.25 15:56 - Megtaláltam
TFTC!
Téli-fagyos Zala megyei kirándulgatás 3.0
Utolsó séta mára, tipikus Ajtony-féle világvégi somogyi helyszín:)
[Geoládák v3.2.2]

ha2 2020.01.25 15:50 - Megtaláltam
2012 szeptemberében már tettem egy kísérletet a láda felkeresésére.
Akkor a szarvasbőgésre és vadászatra hivatkozással az erdészek visszafordulásra kényszerítettek. Tulajdonképpen annak idején csak egy mellékszál volt a láda keresése. A DDK teljesítése során jártam a közelben.
Most egy csapat vízimadarat láttunk a közeli tó felé repülni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (117 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.