geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3047. Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély) (GCKBCN)

Benedek Elek emlékház

Benedek Elek emlékház

Az emlékházhoz vezető fasor

Az emlékházhoz vezető fasor

Benedek Elek portréja

Benedek Elek portréja

Benedek Elek szobor

Benedek Elek szobor

Szőnyegmosó asszonyok a Barót patakban

Szőnyegmosó asszonyok a Barót patakban

A vízimalom

A vízimalom

Kisbacon

Kisbacon

Benedek Elek sírja

Benedek Elek sírja

A borvízforrás

A borvízforrás

A felújított bodvaji vashámor

A felújított bodvaji vashámor
Szélesség N 46° 6,207'
Hosszúság E 25° 41,881'
Magasság: 467 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.08.18 14:03
Megjelenés időpontja: 2011.08.29 10:30
Utolsó lényeges változás: 2021.09.13 17:08
Utolsó változás: 2021.09.13 17:56
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: csg69 és evivagyok
Ládagazda: csg69
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1550 m
Megtalálások száma: 34 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP
1. pont: Benedek Elek emlékház, jelszórészlet a ládában (10 karakter) A ládát az emlékház tárlatvezetőjétől kell elkérni.
2. pont: az épületen, a vízimalom tábla alatt egy kicsit jobbra található szám (3 karakter)
3. pont: hány lábon áll az objektum (1 karakter)
4. pont: Benedek Elek sírja mögötti síron található férfi keresztnév (5 karakter)


A ládába TravelBug nem helyezhető.Megközelítés

Kisbacont Magyarország felől mindenképpen Székelyudvarhely irányából érdemes felkeresni. Innen két úton juthatunk el utunk céljához. Ha a Baróton (Baraolt) átvezető utat választod, úgy a  N 46° 4,708' E 25° 36,981' 424 m [GCKBCN+Kisbacon felé letérés] pontban kell letérni Kisbacon felé. Ez a rövidebb, ám rosszabb minőségű út, erre 62km a cél.
A másik lehetőség: Csíkszereda, majd Tusnádon keresztül Sepsiszentgyörgy felé. Ha ezt választod, akkor Tusnád után 16km-re, Mikóújfalut (Micfaláu) elhagyva a  N 46° 2,750' E 25° 49,785' 507 m [GCKBCN+Barót felé letérés] pontban kell letérni Barót felé. Ez a lehetőség jóval hosszabb, 108km Székelyudvarhelytől, viszont jóval érdekesebb és nem utolsó sorban sokkal jobb minőségű az út.

Kisbacon

Kisbacon kicsi falu - mint ahogy ezt beszédes neve is jelzi - Székelyföldön az Erdővidék legkisebb faluja, amely a Dél-Hargita aljában, a Barót patak völgye két oldalában, Nagybacon, Magyarhermány és Bibarcfalva szomszédságában helyezkedik el. Régen a falu Udvarhelyszék Bardoc fiúszékhez tartozott, ma viszont Kovászna megye része. Sepsiszentgyörgytől 45, Székelyudvarhelytől 62, Brassótól pedig 70 km-re helyezkedik el.
Kisbaconnak jelenleg közel 600 lakosa van, szinte kizárólag magyar nemzetiségűek. Az utóbbi években sajnos megnőtt az elvándorlások száma, mivel a faluban nincs munka és megélhetési lehetőség. Az országhatár megnyitásával többen utaztak Magyarországra dolgozni, volt, aki ott maradt, míg mások rövid időn belül haza is tértek.
Aki ellátogat ebbe a kis erdővidéki faluba, annak igazi időutazásban lehet része. Minket nagyon megérintett az a különleges légkör, amely árad a falu miden részéből, a patakban szőnyeget mosó asszonyok vagy a téli tüzelőt szállító lovaskocsik pedig igazi autentikus élményt nyújtottak.

A környék látnivalói illetve a geoláda pontjai:

Benedek Elek emlékház

A falu nagy szülöttje Benedek Elek, 1859. szeptember 30-án született. A ház, amelyben meglátta a napvilágot már nincs meg, de a klasszicista stílusban épült Mari-lak (1906), amelyben élt és dolgozott, látogatható. Elek apó 1920-ban ezt nyilatkozta:
"Ebbe a házba be van falazva a lelkem, a téglákat melynek minden darabja egy-egy könyv az én véremmel kevert mész ragasztja össze"
Itt írta műveinek jelentős részét, és itt szerkesztette a két világháború közötti Erdély egyetlen magyar nyelvű gyermeklapját, a Cimborát. 1929-ben a Cimbora megszűnt és vele együtt Elek apó is eltávozott az élők soraiból. Felesége 2 nappal később követte őt, mérget vett be Elek apó halálakor, mint ahogy azt még életükben megfogadták. Ezt jelzi felesége sírkövének bibliai idézete is.

A falu határában lévő temetőben helyezték őket örök nyugalomra, a nagy gesztenyefa alá. Ezzel a temetővel átellenben található egy másik régebbi temető, de itt a sírokat már nem gondozzák. Elek apó sírján a következő felirat található:
Jézus tanítványa voltam,
Gyerekekhez lehajoltam,
A szívemhez felemeltem,
Szeretetre így neveltem."
A Mari lakot 1969-ben emlékházzá avatták, ma már magánmúzeumként működik.
A házban található Elek apó dolgozószobája, az egykori nagy ebédlőben pedig régi és új könyveit láthatják a látogatók. Itt áll Benedek Elek mellszobra is. A kiterjedt udvar és gyümölcsös egy-egy jellegzetes helyét Elek apó egy-egy azokhoz kapcsolódó négysorosával jelölte meg, melyeket az oda elhelyezett táblákon lehet olvasni.
A mesemondó Kisbacon iránti szeretetét nagyon sok írásában, mesékben, mondákban kifejezte, mint például az "Édes anyaföldem" című könyvében.
A múzeum májustól augusztusig, keddtől vasárnapig 10-20-ig tart nyitva, hétfő: szünnap. A többi hónapban előzetes telefonos egyeztetés szükséges, hogy biztosan ott legyenek a háznál. Az Emlékház üzemeltetését Bíró Enikő, Elek apó ükunokája látja el, telefonszáma: +40 742-298-836, e-mail címe: biroenikoo@yahoo.com. A belépődíj 2021-ben: felnőtteknek 10 lej, gyermekeknek 5 lej, mely magában foglalja a tárlatvezetést. A geoládát tőle kell elkérni.
 N 46° 6,207' E 25° 41,881' 467 m [GCKBCN-1] Jelszórészlet a ládában (10 karakter)

Vízimalom

A faluban található az Erdővidék egyetlen működő vízimalma. A molnárné, Keresztes Etelka néni (Etuska néni) tüneményes nyelvjárást beszélő, jó kedélyű, vendégszerető asszony, aki néhány perc alatt megosztja velünk életét, s két fiával - Keresztes Lajossal és Domokossal - együtt bevezet a család és a vízimalom történetének titkaiba. Az idelátogatók kérésére a vízimalmot beindítják, és készséggel elmagyarázzák annak működését. A jelszórészlet kint van az utcán, bármikor hozzáférhető, de mindenképpen javasoljuk a malom látogatását, mert így egy igazi időutazásban lehet részünk.
 N 46° 6,302' E 25° 41,766' 466 m [GCKBCN-2] Jelszórészlet: az épületen, a vízimalom tábla alatt egy kicsit jobbra található szám (3 karakter)

Borvizes barlangok

A Benedek Elekről elnevezett borvizes barlangok Kisbacon határában, az Érces patak völgyében (a Fenyős patak bal oldali ága) Bodvajtól délre találhatók. A barlangok hajdani aranykutató bányák átalakulása nyomán keletkeztek, bár nagyon sok, ettől eltérő, természetes borvíz forrás is található a környéken.
A borvíz különféle szénsavas, többnyire, savanyú, ill. savanykás ízű forrásvizek erdélyi elnevezése. Maga a forrás a borkút. A bor- előtag a forrásvíznek a savanykás borra emlékeztető ízére utal. Székelyföld igen gazdag a savanyúvíz, vagy más néven borvíz-forrásokban, és a székelyek lehetőleg borkútról hordják az ivóvizet otthonaikba.
Mi egy könnyen megközelíthető borvízforráshoz vezetünk el benneteket.  N 46° 7,060' E 25° 42,433' 488 m [GCKBCN+Borvíz forrás]Ez a Barót patak jobb oldalán elhelyezkedő borkút egyike a számtalan, természetes szénsavval dúsult vízzel feltörő kutak egyikének. Vize oldott ásványi anyagokban gazdag, és természetesen emberi fogyasztásra alkalmas.
 N 46° 7,067' E 25° 42,415' 488 m [GCKBCN-3] Jelszórészlet: a borkút előtti építmény lábainak száma (1 karakter)

Temető, Benedek Elek sírja

A falu délnyugati részén, a Barót felőli domboldalon fekszik a falu temetője. Ott jártunkkor számos, jellegzetesen helyi nevű ember sírját figyeltük meg, és ezek között fekszik a nagy mesemondó, Benedek Elek és neje, Fischer Mária is.  N 46° 6,270' E 25° 41,502' 489 m [GCKBCN+Benedek elek sírja] A temetőhöz a  N 46° 6,129' E 25° 41,541' 468 m [GCKBCN+temető felé letérés] pontban kell letérni a főutcáról, és egy enyhén meredek úton juthatunk el.
 N 46° 6,269' E 25° 41,502' 489 m [GCKBCN-4] Jelszórészlet: Benedek Elek sírja mögötti síron található férfi keresztnév (5 karakter)

Bodvaj és a bodvaji vashámor

A Bodvaji Természetvédelmi Terület Kisbacontól 7 km-re található a Fenyő-patak völgyében. A völgy borvizekben is gazdag, földrajzi és természeti adottságai miatt igazi erdővidéki hangulatot áraszt.

A völgyben, a patak mentén egy jól karbantartott erdészeti út visz végig, melynek középső szakaszán van az egykoron virágzó kis vaskőbánya és gyártelep megmaradt része, Bodvaj. 1831-ben kezdték meg itt a vaskő felszíni bányászatát és építették fel a bodvaji vashámort. Itt öntötte Gábor Áron az 1848/49-es magyar szabadságharc során felhasznált ágyúk egy részét.

Az ipartörténeti emlékként nyilvántartott őskohót 1971-ben kezdték restaurálni, de a végső újjáépítés sokáig váratott magára. Végül pár éve elkészült az eredeti vashámor élethű másolata, és 2006. október 27-én felavatták az újjáépített hutát, azaz vasolvasztó kohót.  N 46° 9,595' E 25° 44,793' 697 m [GCKBCN+Bodvaji vashámor]
A Bodvaj felé vezető út a Kisbacont Magyarhermánnyal összekötő útból indul ki.  N 46° 6,886' E 25° 42,133' 484 m [GCKBCN+Bodvaj felé letérés] Aki úgy dönt, hogy meglátogatja a vashámort, mindenképpen azt javaslom, hogy nagyon figyelmesen közlekedjen az odavezető erdei úton, mert az út bár aránylag jó minőségű, de roppant keskeny, és ott jártunkkor többször kellett nagyokat fékeznünk a beláthatatlan kanyarokból hirtelen előbukkanó, velünk szemben közlekedő autók miatt.
Legyetek óvatosak!

Mivel maga a geoláda korlátozottan elérhető, így kihelyeztünk egy alternatív jelszórészletet tartalmazó, 5x2 cm-es gravírozott táblát is
 N 46° 6,238' E 25° 41,720' 466 m [GCKBCN+alternatív jelszó] Benedek Elek ülő szobra, pótjelszó a pad ülő részén alulról.
Ezen csak a jelszó első része olvasható, bármikor hozzáférhető, az emlékház közvetlen közelében van, de mindenképpen javasoljuk az emlékház felkeresését.

Jelszóképzés: a ládában illetve az adott pontokon talált feliratok sorrendben egymás után írva (19 karakter)

Mindenkinek nagyon kellemes időtöltést és jó keresgélést kívánunk!

Források:
Kisbacon honlapja
Kisbacon a Wikipedian
A Határon Túli Magyarok Információs Központ leírása Kisbaconról

Láda karbantartás 2021 szeptember.
Többen jelezték, hogy a multi egyik pontján eltűnt a jelszórészlet hordozó, így idei Székelyföldi kirándulásunkba ezt is beiktattuk.
Két helyen kellet kicsit korrigálni a rejtésen, de alapvetően nem változott meg a geoláda. Reméljük továbbra is hasonló élményeket fog okozni a pontok felkeresése.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (20 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.56 web: 4.81 átlag: 4.69

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


pomitomi 2021.09.08 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megvan

Szamela 2021.08.10 18:50 - Nem találtam meg
Sikeres megtalálás. A kód egy része sajnos eltávolítódott a megjelölt helyről.

[Elutasította: geocaching.hu, 2021.09.13 06:07]

Kis-Molnár 2021.05.23 12:11 - Megtaláltam
A járványra való tekintettel az emlékház sajnos zárva tart. Ettől függetlenül végigjártuk a pontokat. A malomtulajdonos készségesen mutatta be a helyet és még néhány kiló lisztet is sikerült megvásárolni. Összességében nagyon tetszett mindenkinek. Köszönjük.

27F48675-A774-455D-93AF-58685772EA07A181D344-435B-446C-956B-9AAC16F36154
AFACC0BF-5931-49C1-B4B5-092F6D948EB5D577E18D-7E16-4C8F-B368-798D56581D22
kobcikrajci 2019.08.15 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

hamboglarka 2019.08.08 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.95
Megvolt a láda, de a pad alatti jelszavat sajnos azóta elfeledtük Apu is meg én is :(
Kérném szépen a képek alapán az efogadást. Egyébként távoli rokonom a bácsi, üknagyanyám itt született a faluban, Benedek Violának hívták. Imádom a meséit.

[Jóváhagyta: csg69, 2020.05.29 17:20]

20190808_16494120190808_173431
Szabo Judit 2019.07.26 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Invictus3 2019.07.26 15:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megvan, köszi!
Dédnagymamám itt élt Nagybaconban, szóval a környéken már sokszor jártunk, a házban is jártam, de ez a multi sok új dolgot mutatott meg, köszi :)

Reggel 2019.06.29 15:42 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

szollosi73 2019.06.29 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megvan!
Nagyon nagy élmény volt a multi!
A temetőben kezdtünk, majd onnan mentünk el az emlékházhoz, ahol sajnálattal láttuk, hogy felújítás miatt zárva. Nem tudtuk megnézni a kiállítást. Szerencsénkre kijött egy fiatal hölgy akinek elmeséltük a geoládát, az ígérte megkeresi és elküldi email-ben a jelszót, majd javasolta, hogy az emlékház helyett nézzük meg a vízimalmot. A Benedek Elek szobornál hagytuk a kocsit, onnan elsétáltunk a malomhoz, szerencsére Etelka néni otthon volt, és megmutatta nekünk a malmot, és sokat mesélt a malomról a családról az életről. Nagy élmény volt, már ezért megérte Kisbaconba jönni. A forrásnál még összeszedtük az utolsó jelszórészletet, csak utána indultunk tovább. Nagy élmény volt, a vízimalmot aki teheti nézze meg!!

Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-1Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-2
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-3Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-4
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-5Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-6
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-7Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-8
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-9Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-10
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-11Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-12
Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-13Kisbacon, Benedek Elek szülőfaluja (Erdély)-14
emmerwald 2018.11.03 12:59 - Megtaláltam
Minden tetszett. Köszönjük!

Dipi 2018.08.07 13:12 - Megtaláltam
köszönöm a rejtő segítségét [g:hu 1.5.4]

Péter60 2018.05.18 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.48
Mai utolsó találat, döbbenet, hogy a jó minőségű út a falu előtt véget és jönnek a kátyúk, de sebaj a GS bírta!
Gyorsan végigjártuk a pontokat, igyekeztünk a hargitafürdői szállásunkra, ezért a múzeumnál a pótjelszót olvastuk le. A többi pont is precízen rendben.

Strombus 2018.05.18 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Sajnos nem tudtunk annyi időt szánni Kisbaconra és Benedek Elekre, mint amennyit megérdemelt volna, de így is tetszett az, amit láttunk.

A temetőben nagyon sok Benedek sír van, jó régóta itt élhet a család.
Szomorú, hogy mára Benedek Elek meséi kimentek a divatból. :-( Nem csoda, hogy olyan szépen mesélt, hisz errefelé az emberek még most is olyan ízesen beszélnek, hogy öröm hallgatni. Talán a A só és A Békakirálykisasszony című mesék a kedvenceim. :-)

Szép helyen nyugszanak2018 05 18 Kisbacon Benedek Elek szobra f
2018 05 18 Kisbacon GCKBCN-4 
Göde 2017.09.05 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Igazán kedves tárlatvezetés, kedves érdeklődő, de nem kincskereső társak.

Zsu. 2017.08.07 13:28 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2017.08.07 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Sűrű napnak néztünk ma elébe Zsuzsival. Székelyudvarhelyről délnek vettük az irányt, hogy sok szépnek és érdekesnek ígérkező ládát keressünk fel. Volt szoborpark, madárvárta, szelidgesztenyés, Makovecz templom, Vargyas-szoros, Szent-Anna tó, sorolhatnám. Kisbacont a vargyasi Makovecz templom meglátogatása után ejtettük útba. Érdekes, hogy a szép aszfalt pont a falun belül szakad meg és hirtelen olyan időutazás érzése támad az embernek. Borzasztóak az utak a falunk belül. Négypontos multi. Nem épp a kedvencünk ilyen (számunkra) messzi vidéken, de nekiláttunk. Első pont: temető, Benedek Elek sírja - szép hely, leróttuk tiszteletünket! Második: vizimalom: nagyon tetszett! Harmadik: emlékház: zárva, de nem baj, nem is nagyon kivánkoztunk most ilyesmihez, viszont a kastély csodaszép, élmény volt meglátogatni. A negyedik pont jóval kintebb, sok bizodalmunk nem volt, de kimentünk érte. Nagyon pozitív csalódás: szép hely, remek víz, megjobb beszélgetés egy helyi emberrel Erdély múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Élmény volt és főleg nagyon kellemes csalódás ez a multi. Egyetlen itt töltött percet sem bántam! Köszönöm!
Mikulás

IMG_6484IMG_6486
IMG_6489IMG_6490
IMG_6491IMG_6493
IMG_6494 
SandorCsaba 2017.08.07 09:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

GYEZegzug 2016.10.01 12:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Szuper volt minden. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_7532IMG_7536
IMG_7539IMG_7541
IMG_7544IMG_7546
IMG_7551IMG_7557
IMG_7564IMG_7566
IMG_7576IMG_7575
bigmick 2016.07.22 13:35 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
BigMick [g:hu 1.5.3a] [wapon beküldött szöveg]

GCKBCN_20160722133611.jpg 
R.Betti 2016.02.15 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Mivel személyesen is ismerem a rejtőt, és sokat mesélt Erdélyről, Kisbaconról, meg a ládikáról egy régi álmom vált valóra, hogy egy kis csapattal eljutottam ide.
Mi a temetőnél kezdtünk, majd a vízimalomhoz mentünk. Nagy öröm volt számomra, hogy találkozhattam Etelka nénivel, aki tényleg mindenről tud (nem keveset) beszélni. A fia készségesen megmutatta a még ma is működő vízimalmot... hihetetlen ... szinte egy időutazás....
Az emlékház volt a következő állomásunk. Hétfő (szünnap) ellenére egy nagyszerű tárlatvezetésben volt részünk. A végén elkértem a ládikót, és az eddig látott egyik legigényesebb logfüzetbe írhattam bele.
Utolsó helyszín a borvízforrás volt. Megkóstoltuk, megtöltöttük a kis üvegeinket, és tettünk egy kis sétát a környéken. Nagyon tetszett ez a multi!!!!!
Köszönöm a lehetőséget! :-)

Brasil 2016.02.15 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.36
Koszonom!

M.Sasa 2015.08.05 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Kilencnapos erdélyi túra/kultúra buszos körút alkalmávak felkeresve. A legjobban az emlékház tetszett, főleg Etelka néni előadása! Köszi a rejtést.

Emlékház 1.Emlékház 2.
Emlékház 3.Temető 1.
Temető 2.Malom kívülről
jleo60 2014.12.31 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 1.5 rejtés: 1.5 web: 5 átlag: 2.67 súly: 2.46
Köszönjük a rejtést!

vViktor 2014.08.25 00:00 - Megtaláltam
Nekem a külterületi forrás és feredő környéke tetszett a legjobban.

Köszi!

kenau 2014.04.16 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.85
Mig a lanyok Tusnadon vendegeskedtek, addig megkerestem a ladat. 50 perc volt az ut Tusnadtol Kisbaconig, vegig nagyon jo minosegu uton tudtam menni a hegyek kozt.
Mivel a GPS otthon maradt, igy kicsit feltem az egyes pontok felkutatasatol, de minden nagyon egyszeru volt. Siman kereshetoek a ladapontok a pontos koordinatak nelkul is.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (36 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]