geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3075. Dachstein Skywalk (GCSkyw)

A Skywalk

A Skywalk

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

by Duciék

Nyári hóember by wildpig

Nyári hóember by wildpig

by wildpig

by wildpig

Ilyet keress!

Ilyet keress!

Szélesség N 47° 27,027'
Hosszúság E 13° 37,098'
Magasság: 2691 m
Megye/ország: Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.10 10:12
Megjelenés időpontja: 2011.10.05 18:31
Utolsó lényeges változás: 2016.06.05 18:23
Utolsó változás: 2019.08.01 08:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Tomi, Feri --> nbokan
Felhasználó: nbokan
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 98 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: maga a láda (Petling), a lenti parkolóhoz közel, benne a jelszó első részével. Nem talajszinten! ;)
Ha eltűnne a láda kiraktam egy tartalék pontot a bejárat előtti emlékmű aljára (Gravírlap):  N 47° 27,050' E 13° 37,073' 2691 m [GCSkyw+Tartalék]

2. pont: a jelszó második része fent a Skywalk dél-keleti sarkában kívülre ragasztott gravírlapon


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Bevezető:
Egy számunkra nagyon kedves helyre invitálunk benneteket ezzel a ládával. A csendes nyugodt falu (Ramsau) a finom sör (Trumer Pils) és a hegyek kombinációja tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani mindenkinek minden évszakban.
Jó időben - rossz időben, télen - nyáron egyformán óriási élményt nyújt az idelátogatóknak a Felső-Ausztria, Stájerország és Salzburg tartományok találkozásánál fekvő Dachstein Gleccser, ami hazánkhoz legközelebb eső gleccsersíterep (a Dachstein-fennsík egyébként a Világörökség részét képezi). A térség központja Schladming városka. Tőle pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű csendes, de hangulatos település, mely gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. A mészkőcsipkék által körülvett, télen hófödte, nyáron üde zöld alpesi táj nemcsak sportolók és kirándulók számára kínál rengeteg lehetőséget, hanem a csendességre és nyugodt kikapcsolódásra vágyók is megtalálják számításukat. A település központjában lévő információs pontban elhelyezett prospektusok közül kedvére válogathat bárki; színes, praktikus, illusztrált térképek segítségével a frissen érkezett túrázni és pihenni vágyó turisták számos lehetőség közül (pl. sífutás oktatás) választhatnak. Bőséggel lehet találni önállóan bejárható, különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalakat is.

Dachstein Skywalk:
/Dachstein Gletscherbahn Ramsau, A-8972 Ramsau am Dachstein 79/
A  N 47° 25,713' E 13° 36,638' 1188 m [GCSkyw+kereszteződés] kereszteződésnél autóval könnyen eljutunk a Dachstein Panoramastrasse fizetőkapujához. Itt csak akkor kell fizetni, ha valaki nem akar a felvonóval a hegy tetejére feljutni, akkor is csak visszafelé. A felvonójegyet vásárlóknak lefelé sem kell fizetni. (a Dachstein Panoramastrasse fizetőkapujánál átvett jegyet pecsételtetni kell a felvonó pénztáránál, vagy visszafelé a felső állomásnál a kabinba belépés előtti automatával. Csak így lesz ingyenes a kilépés a Panoramastrasse kilépő kapujánál - Köszönöm a kiegészítést má-csa-nak.) A kanyargós szerpentinen felfelé haladva elérünk egy parkolóhoz, ahol elkezdhetjük szokni a gondolatot, hogy a fel- és lefelé sikló kis liftekben mi magunk is egyetlen drótkötélen csüngünk majd az 1000 méteres mélység fölött. Az állomás bejáratánál kivetítő monitorok segítségével lélekben felkészülhetünk a hegycsúcs időjárási viszonyaira. A jegy 38 Eur / fő oda-vissza, 13 óra után 33 Eur.
Aktuális jegyárak
Nem érdemes ezen takarékoskodni, hiszen pótolhatatlan élményt nyújt a mindössze 8 perc alatt 1000 métert emelkedő felvonókabinban utazni, a szikláktól karnyújtásnyira lenni. A tengerszint felett 2700 méterrel pedig páratlan panoráma tárul elénk. Paradicsom ez túrázók, síelők, snowboardosok, sífutók, hegymászók és minden természetszerető számára.
A Dachstein feltárása 1877-ben, a Simonyhütte építésével kezdődött. 1961-ben megépítették a Dachsteinstrassét Ramsau-tól a Türlwaldhüttéig, mely a később létrehozandó Dachstein-Südwandbahn, vagyis a felvonónak előfeltétele volt. Az ingajárat építése 1966-tól 1969-ig tartott. Ahhoz, hogy az állomást a Hunerkogel tetején megépíthessék, az eredetileg 2694 m magas hegy csúcsát fel kellett törni.
Az utóbbi években a hó mennyisége miatt a lift üzemeltetését nem tudták egész nyáron fenntartani. Ennek okán ponyvák segítségével megpróbálkoztak a "hókonzerválással" (snowfarming), mely igyekezet más helyeken jó eredményekhez vezetett. Egy tanulmány keretében végzett mérések alapján a Dachsteingletscher helyi vastagsága 100 méterig terjed, így az aktív gleccservédelem legalábbis lehetségesnek tűnik.
Az Alpok leglátványosabb kilátója 2687 m tengerszint feletti magasságban, a Hunerkogelen fekszik, mely a síterület legmagasabb pontja. Három gleccser fedi be a Dachstein fennsíkot: a Hallstätter Gletscher, Gosaugletscher és a Schladminger Gletscher. Steiermark (Stájerország) legnépszerűbb turistalátványossága: a kilátó és a jégpalota évente 200.000 látogatót vonz.
A Skywalk kilátót csaknem 4 hónap alatt építették meg, majd 2005 augusztusában megnyitották. A terasz körülbelül 15 méter hosszan benyúlik a 250 m mélységben lévő merőleges Hunerkogel sziklafal fölé. Az emelvény alja egy kis területen üvegből készült. A kilátó magassága meghaladja a Niagara vízesés vagy a brazíliai Iguazú-vízesés kilátójának magasságát. A Skywalkról tiszta időben ellátni délen egészen Szlovéniáig, északi irányban pedig Csehországig. A 40 tonnás acélszerkezet 210 km/h szélsebességnek is ellenáll, 8 méternyi hóterhet bír el, valamint 150 ember befogadására alkalmas. A kilátó teljes hossza 19 méter , melyből az utolsó 4 méter a sziklaperemen túlér.
Forrás: Dachstein - hivatalos weboldal

Jégpalota a Dachstein gleccseren
"A Dachstein-jégpalota a gleccser legbelsejét tárja fel az érdeklődők előtt és megmutat egy olyan világot, amely mindeddig rejtve maradt a külső szemlélő számára. A hegyi állomásától csupán 3 percnyi gyalogútra található és egész évben, minden időben megtekinthető.
A gleccser belsejében tett körút alkalmával, amelyben sok kisebb és nagyobb mélyedés is megbújik, felfedezhetnek a látogatók olyan műalkotásokat is mint a "Trónterem", a "Kristálytemplom" vagy a "Kék szalon". A lenyűgöző oszlopos főbejárat és az apró részletességgel kidolgozott díszítések kínai jégművészek keze munkáját dicsérik, akik heteken át faragták a jeges gleccser belsejét. Több mint egy évig építették a Jégpalotát, amelynek eredményeképp egy lenyűgöző és misztikus műalkotás jött létre a jég, a fények és a hangok ötvözetéből. A "Trónterem" különösen impozáns hatást gyakorol a szemlélődőre. Itt a görög Akropolisz főbejáratát faragták ki, amelyben még a talaj is jégből van.
Ezen kívül további különleges jégfigurák várnak a látogatókra: a Jégkorszak című film sztárjai, Diego, Sid és Scrat is a Jégpalota lakói közé tartoznak. Egyes műalkotások a 700 kg súlyt is elérik."
Forrás: Síelők.hu

A láda:
1.pont: A láda, a lenti parkolóhoz közel, benne a jelszó első részével.  N 47° 27,027' E 13° 37,098' 1704 m [GCSkyw-1] Nehéz volt pontosan mérni, 1500 mérés átlagolása után sem tökéletesen pontos, ezért egy kis segítség: a parkolótól - a felvonóház mellett - indul egy túraút azon kell elindulni majd szinte visszafordulni a kerítés melletti ösvényre. Az ösvénytől pár lépésre, egy fenyőt keress. Ne talajszinten keresd, gondoltunk a nagy hóra is!

2.pont: Felirat fent a Skywalk dél-keleti sarkában (kihajolva olvasható):
 N 47° 28,040' E 13° 37,579' 2691 m [GCSkyw-2]

Pihenésképpen:
A megfáradt túrázónak/kessernek mindenképpen ajánljuk a  N 47° 25,282' E 13° 39,334' 1140 m [GCSkyw+bar] koordinátán található bolt-kávézó-cukrászdát. Kihagyhatatlan az itt csapolva kapható többszörös világkupagyőztes Trumer Pils és a nagyon finom helyi készítésű (?) édességek. Egészségetekre!

A leírásban szereplő képek a netről innen-onnan származnak. Szeretnénk igazán szép képeket feltenni, ezért kérlek benneteket, töltsetek majd fel minél többet és az igazán jókat - az engedélyetek után - a ládaoldalon szerepeltetnénk. Köszönjük!

Kellemes ládakeresést!

Láda történet:

2019.08.01: Feltételezve a láda eltűnését, élesítettem egy régebben kihelyezett tartalék pontot
2018.03.21: ládaleírás kiegészítése má-csa logja alapján - nbokan
2016.06.03: Átvettem a ládát, pótoltam a pontokat és javítottam a leírást. A láda ideiglenesen van a nevemen, ha valakinek kell szívesen átadom neki, nekem messze van. Amíg nincs rá jelentkező, a nevemen tartom, mert az első ponthoz is raktam tartalékot, amit csak a láda eltűnésekor hoznék nyilvánosságra. - nbokan
2013.03.13: virtuálisként újraélesztem amíg végre sikerül kijutnom és megjavítani. - Tomi, Feri


free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (50 db): környezet: 4.99 rejtés: 4.53 web: 4.85 átlag: 4.79

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kobcikrajci 2020.08.28 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam kis bénázas után. köszi a rejtő útmutatójat.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

Galgand Péter 2020.08.26 16:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Megtaláltam! Köszönjük a telefonos segítséget!

SkywalkJégpalota kívülről
Jégpalota belülrőlPihi
Hát te ki vagy? 
Bob&Bobek 2020.08.20 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Frankie Family 2020.08.20 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Bittmann 2020.08.18 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Gábor75 2019.10.25 17:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Másodszori nekifutásra. Amikor először fennt voltunk, nem is tudtam hogy van itt láda, ráadásul pont betakarta egy felhő a hegyet mire felértünk. Ma viszont szerencsénk volt mert felhőtlen volt az ég. Nagy élmény volt hangtalanul szikláin felfelé. Odafennt hó mindenütt és kellemes, 5 fokos levegő. A jelszórészlet rendben meglett, utána még elsétáltam a függőhídon át a másik kilátópontig.
Odalent a láda nem volt meg, az alternatív viszont jó egészségnek örvend.
Köszönöm a rejtést!

Csizmások 2019.08.24 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

sambenedek 2019.08.20 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Sajnos a lenti ládáról elfeledkeztünk, így csak a kilátóban lévőt regisztráltuk. Kérném a log elfogadását képek alapján. Előre is köszönöm.

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.08.30 10:43]

SkywalkGjaidstein
Gjaidstein_2Skywalk_2
Luca007 2019.08.20 08:30 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a felvonózás
A kilátás lehetett volna jobb is, lent csupa felhő volt minden, de itt fent sütött a nap :-)
Apa nem találta a fenti jelszót :-(
A lenti meglett

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.09.15 10:26]

DSC01213 
izsolt 2019.08.20 08:30 - Megtaláltam
Második felvonóval jöttünk fel, 9 éve mikor először jártam itt, még nem volt ez a hülyeség hogy a felvonóra előre be kell regisztrálni. 2 nappal korábban próbáltuk a foglalást másnapra az itteni szállásunkról, de mire a döcögő nettel sikerült volna, a még szabad 6 helyből 4-et elvittek, maradt 2 mi meg 3-an voltunk. Így maradt a rákövetkező nap, amikor már kicsit több felhő volt.. ehhez a helyhez szerencse is kell, nem is kevés! De panaszra így sincs okunk, fel tudtunk menni a Gjaidsteinre meg vissza, és a felhők csak akkor érkeztek meg a völgyből (a multi felső pontját viszont nem találtam, pedig már úgy kihajoltam hogy többen furán néztek :-(

A levonónál nem problémáztak a regisztrált időponttal, előbb is levittek
Az alsó pont felkeresése után (pótjelszó) indultunk a schladmingi fürdőbe :-)

fénykép alapján kérném az elfogadást, alsó jelszót e-mailben kérésre el tudom küldeni
köszönöm előre is!

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.09.15 10:26]

DSC01211 
voyagers 2019.08.18 12:15 - Megtaláltam
Első pont pótjelszóval, a második rendben. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gkb 2019.08.08 13:59 - Megtaláltam
1. pont csak pótjelszóval lett meg, 2. pont segítséggel... Köszönöm! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.07.27 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

lelcache 2019.07.25 08:26 - Megtaláltam
Sajnos az alsó láda, a fenyőnél nincs meg. Oda-vissza megpróbálkoztam vele, de hiába! A gravírtábla rendben a helyén!
Képeket csak otthonról tudok majd feltolni!

Különben a hely szenzációs! Egyszer fel kell mennem vasalt úton is! Most a gyengék feguverével, a felvonóval támadtam! :-)

Köszönöm a rejést!

lelcache [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.08.01 08:01]

851DD51A-EA4B-41BF-B850-AAD17AA07E84AC8185C8-C349-481B-A76C-376921B10311
BD166C00-8E69-4314-89DF-0CB3106492B3 
Balazsl02 2019.06.19 14:15 - Megtaláltam
A hely egyszerűen lélegzetelállító, a láda viszont nem akarta hogy megtalaljuk, először a 2. Pontot kerestük fel, itt z az irányokat em sikerült megtalálni. A láda, bár méretétől semmit nem tudni, logokból arra jutottam hogy kisebb és lóg egy ágról, a lehetséges fákat átnéztem, de semmi sajnos, remélem a képek arról, hogy ottjartam elég bizonyíték a jóváhagyáshoz

[Jóváhagyta: nbokan, 2019.06.19 16:18]

IMG_20190619_114129IMG_20190619_125839
dabcsi 2019.03.17 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.90
Köszönjük a Rejtő segítségét! Az 5 m-es hó kifogott volna rajtunk. 4 napos ausztriai kirándulásunk programjai : losbücheltali havas hegyi túra szánkóval való leérkezéssel, salzburgi városnézés után pompás befejezés volt a Dachsteni "út a semmibe" Ettünk sajtosnokedlit, kaisersmarnit, gőzgombócot, és nekünk a Puntigamer jött be mint Mixnitz-ben.

IMG_20190315_140935IMG_20190315_145947
IMG_20190317_111702IMG_20190317_124052
Schlégl 2019.03.17 13:58 - Megtaláltam
Má-csa és dabcsiék társaságában kerestük meg a a helyszínt 4 napos túránk utolsó napján. Először a com-os ládát találtuk meg, majd a lapot a korláton. A láda a hatalmas hó miatt megközelíthetetlen volt, ezért a rejtő segítségét kellett kérni, melyet köszönünk. A hely gyönyörű.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190317_125156IMG_20190317_124451
IMG_20190317_124436IMG_20190317_111434
akosgy 2019.02.18 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
Schladmingi síelés utolsó napján felmentünk csúszkálni a gleccserre, mivel az elmúlt napokhoz hasonlóan mára is tökéletes, felhőmentes időjárást vártunk - nem is csalódtunk, szinte leolvadt rólunk a síruha 2700m-en. Nyitásra odaértünk a parkolóba, így az első menettel fel is tudtunk menni. Fent tökéletesre ratrakolt pályák vártak. Síelés után megnéztük a helyi népszórakoztató elemeket (jégpalota, függőhíd), majd levontuk magunkat a hegyről.

Mindig tanul valamit az ember, ma például a síelés és a via ferrata-zás praktikus kombinálását mutatta be pár helyi arc, ez nekem új volt, de felkerült a bakancslistára. :)

Fent a 2. ponton megvan a kis lapka, lent az 1. ponton viszont hiába kerestem a ládát, bár a mély hó miatt csak korlátozott számú fenyőt volt kedvem átvizsgálni. Lentről a parkolóból már drukkoltak. :) A jelszó első felét így a másodikból megtippeltem. Köszi.

Tükörsima pályákFogyatkozik :(
Függőleges sízés :)Behavazott Alpok
Gondola a mélybenFenyőfavizsgálat :)
Vándor-ló 2018.08.19 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Felvonóval mentünk föl szinte felhőmentes, de párás időben, délelőtt. A Hoher Gjadstein megmászása után levadásztuk első külföldi ládánkat. Először a fenti táblácskát, majd leérkezés után a lenti jelszórészletet is begyűjtöttük. A Gjadsteinre elvileg klettersteig vezet, de nem nehezebb a Magas-Tátra láncos útjainál. Azok közül akikkel út közben találkoztam, a többség biztosítás nélkül jött föl. Akiknek volt felszerelésük, többnyire azok sem használták. Csak pár embert -főleg gyerekeket- láttam csatolgatni.
A kilátás a Hoher Gjadsteinről fantasztikus, a gleccsertől föl-le nekem két óra volt az út.
Köszönjük a rejtést.

valti 2018.08.12 14:35 - Megtaláltam
OK. :-) [g:hu 1.5.4]

Webber 2018.07.21 08:03 - Megtaláltam
Egy négynapos via ferrata túra keretében meglett. Érdemes megnézni a jégbarlangot is.

jeti-matterhorn 2018.07.10 13:59 - Megtaláltam
Fent nem találtuk a jelszót, hiába kandikáltam kifelé. Már-már feltűnő volt mások számára. Viszont a csőben találtunk egy com-os ládát. (fotó)
A második szépen, sértetlenül csüng.

Kérem a fotók alapján az elfogadást!

jeti-matterhorn, Ági, Bia, Marci

[Jóváhagyta: nbokan, 2018.07.20 08:14]

P7100113P7100119
P7100123P7100128
P7100130 
kolgomorov 2018.06.22 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Kittikusz 2018.04.21 16:47 - Megtaláltam
Nyárból-télbe :) Az első ládakeresés! :)

Cerberus 2018.04.21 16:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Megtaláltam! Anita, Barbi és Kittikusz társaságában. Először a fenti, 2. pontot kerestük meg, ami elég rendesen feladta a leckét, hiba tudtuk hol keressük, csak nagyjából a 8. átnézésre lett meg, cseles helyen van. Visszafelé az 1. pont könnyű volt. Mindkét rejtés tökéletesen rendben van.

A helyszín lenyűgöző, már régóta tervezzük, hogy meglátogatjuk.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3065IMG_3084
IMG_3086IMG_3096
IMG_3097IMG_3099
IMG_3101IMG_3106
IMG_3107IMG_3174
IMG_3126IMG_3134
IMG_3135IMG_3148
IMG_3159 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (105 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]