FAQ
3092. Szigetvári séta (GCSZIS)

Szigetvár címere

Szigetvár címere

Törökház

Törökház

Vigadó

Vigadó

Városháza

Városháza

Zrínyi tér

Zrínyi tér

Vár utca

Vár utca

Gyógyfürdő

Gyógyfürdő

Csónakázó

Csónakázó
Szélesség N 46° 2,733'
Hosszúság E 17° 48,210'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.25 16:10
Utolsó lényeges változás: 2022.05.28 18:59
Utolsó változás: 2022.05.28 19:24
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: Kukucska
Ládagazda: Kukucska
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 368 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP

1. pont: Falon lévő márványtábla 2. sorának utolsó szava; 7 karakter
2. pont: Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó; 5 karakter
3. pont: Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava; 7 karakter
4. pont: Szökőkút tábláján található évszám; 4 karakter

1. N 46° 2,733' E 17° 48,210'
2. N 46° 2,860' E 17° 48,060'
3. N 46° 2,859' E 17° 47,964'
4. N 46° 3,004' E 17° 48,049'

A jelszórészleteket sorban egymás után kell írni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés

Autóval:
 N 46° 2,745' E 17° 48,205' 115 m [GCSZIS+parkoló]

Autóbusszal:
Ha busszal érkezünk, érdemes a Szigetvár, autóbusz állomás megállónál leszállni, ekkor az 1. ponttal azonnal kezdhetjük is a ládázást.

A multi pontjai

1.pont: Törökház  N 46° 2,733' E 17° 48,210' 115 m [GCSZIS-1]
Más néven Várospince, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma az épület felső szintjén miniatúrák láthatók, az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás található.
Falon lévő márványtábla 2. sorának utolsó szava

Nyitva tartás:
Kedd - Szombat 10.00-14.00

2.pont: Vigadó  N 46° 2,860' E 17° 48,060' 115 m [GCSZIS-2]
"Ez a ház szakmai tevékenységem egyik csúcsa, mindazok az elemek amelyekre valaha rátaláltam, itt szerepelnek, sőt még egy sajátosan gyermeki szürrealizmus is. A három egymásba hatoló kupola amely megidézi az első Goetheaneumot megzabálja a két oldalsó szárny régi kultúráját jelképező leromosodó falait amelyek eldőlnek és eltűnnek az általuk létrehozott geometriailag egyszerű tértartalmában azonban rendkívül bonyolult és erős szürreális hatásokkal működő térben." (Makovecz Imre)
Sajnos a Vigadó épületét a mai napig nem sikerült teljes mértékben használhatóvá tenni. A nagykupola alatti terem nem, csak az épület első részén található termek használhatók.
Napjainkban a Vigadó a város egyik kiemelkedő közművelődési színtere, amelyet közművelődési megállapodásban rögzítettek szerint egy civil szervezet tölt meg programokkal.
Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó

3.pont: Zrínyi tér  N 46° 2,859' E 17° 47,964' 115 m [GCSZIS-3]
Itt található az Oroszlán szobor. A Gerendai István által elkészített szobor Szigetvár főterén, a Zrínyi téren található. 1878-ban Szigetvár és a térség adakozásából épült. Magyarországon a legrégibb Zrínyi emlékmű.
A vörös márvány talapzaton álló oroszlán a török félholdas zászlót tapossa. Az oroszlán szimbólum megtalálható Szigetvár címerében is, ahol két oroszlán jelképezi a szultán és Zrínyi harcát és halálát.
A szobor talapzatán Vörösmarty Mihály epigrammája olvasható.
A város főterének keleti oldalán áll a XIX. század második felében, eklektikus stílusban épült városháza. Homlokzatát a város címere díszíti.
A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették.
Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava

4.pont: Gyógyfürdő  N 46° 3,004' E 17° 48,049' 115 m [GCSZIS-4]
Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény a Szigetvári Gyógyfürdő, ahol az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 62°C-os hévíz nyújt felejthetetlen kikapcsolódást. A víz nátriumkloridos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az izületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Magas fluorid tartalma révén rendszeres használata lassítja az időskori csontritkulást, sőt a gyermekek fogszuvasodását is gátolja. Továbbá kiválóan alkalmas operációk és csonttörések utáni rehabilitációs, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztata bántalmak megszüntetésére. A magas vérnyomásban, érrendszeri betegségekben szenvedők és a szívbetegek is bátran használhatják a fürdőt.
Szökőkút tábláján található évszám

Szigetvár története

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott, mindenkor fontos út haladt át a vizenyős területen, s vagy a patak szigetén, vagy a mocsaras övezet szélén telepedtek meg elődeink. A kutatók a keltákat leigázó rómaiak Limosa nevű települését sejtik a környéken. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervező tevékenységnek is köszönhető. A XV. századra már a középkori fogalmaknak megfelelő várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védőművekkel erősítettek meg, és vízzel öveztek. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével.
A mai vár területét, a várostól északra fekvő szigetet egy kisnemesi család birtokolhatta, amelynek első ismert tagját, Szigeti Anthimiust vélik a vár alapítójának. Egyik utóda a XV. század első harmadában háromemeletes téglatornyot építtetett, amely a lovagvár magjául szolgált. E torony alapját régészeti kutatás tárta fel a mai vár északnyugati bástyájában. A tornyot körös-körül megerősítették, kelet felé L alakban bővítve a területet. Ezt a várrészt a középső várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belső vár). 1473-ban a Gara család, majd az enyigi Török család birtokában volt a környék.
A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerősítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki első ostromát Szigetvár. A kettős királyság idején Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett. Később átpártolva János királyhoz 1541-ben esett török fogságba Buda ostromakor. Támasz nélkül álló özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak. Így lett Szigetvár királyi birtok. Az uralkodó felismerve a vár jelentőségét állandó őrséggel látta el. Nevezetes kapitányok védték az ismétlődő török ostrommal szemben; Kerecsényi László 1554-ben, Horváth Stancsics Márk 1556-ban verte vissza a támadó ellent. Az utóbbi mind a várat, mind a várost védő bástyákat korszerűekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az ő elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az "újváros". Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A vár 1566-os elfoglalása után, a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részből álló erődítmény romjait. A város magyar lakosságát elhurcolták vagy elűzték, s török és bosnyák családok szolgálták ki a hamarosan 700 fő fölé emelkedő török várkatonaságot.
A török terjeszkedésével Szigetvárnak egyre nagyobb katonai és közigazgatási szerep jutott. A mai Baranya megye területén itt tartott legtovább a török uralom, s 1689 februárjában is csak a várvédők kiéheztetésével és szabad elvonulásuk árán foglalták el Vecchi ezredes csapatai.

Az elkövetkezendő években komoly erődítési munkálatok folytak, többek között az északi oldal kazamatáinak kiépítésével. A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát. Mária Terézia eladta a várost, a lakosságot jobbágysorba juttatva. A vár is földesúri kézbe került, birtokosai között volt Szily Ádám, Tolnai Festetich Lajos, a Wenckheim és az Andrássy család.
A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Megalakultak a nagyüzemei: 1881-ben a gőzmalom, 1884-ben a cipőgyár, 1937-ben a konzervgyár. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hősi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

Forrás:
www.szigetvar.hu
www.szigetvarigyogyfurdo.hu

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (155 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.45 web: 4.67 átlag: 4.58

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


LostSrCrew 2022.11.09 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Manfi 2022.10.16 17:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KunPi 2022.10.15 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Kamis játék! ???? [Geoládák v3.12.10]

DaZoBaViKr 2022.10.09 15:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.34
Megtaláltuk köszi a rejtést!

Debyand 2022.10.01 18:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ésKata 2022.09.10 18:06 - Megtaláltam
Kapisvárról délre kanyarodva találtam meg! [g:hu 1.6.7]

Zergi 2022.09.10 18:00 - Megtaláltam
Fogtam!

283_6128283_6130
283_6131283_6132
283_6133283_6134
283_6136283_6137
283_6139283_6140
283_6141283_6159
283_6161283_6162
BT_pro 2022.09.06 06:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a játékot!
[Geoládák v3.12.10]

feverprice 2022.08.28 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jekeba29 2022.08.18 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Skultéty család 2022.08.10 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönjük.

20220810_140153 
AcsiCacheR 2022.08.09 07:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Judith 2022.08.06 18:40 - Megtaláltam
Megcsíptem!
Zselici geotúra alkalmából!

molka 2022.08.06 18:40 - Megtaláltam
Kedves városka, a történelmi belváros szépen felújítva.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

1A406F33-613E-4244-BF29-6AA28C6E45E32014A5B8-CC78-48D9-98CC-71B716616458
76E3F645-D05F-48F6-A10A-C2BCB419C04E42C2B9A1-D7C1-436B-AD3B-2E8D6CEECAED
B78A518D-EF94-47BB-A2EF-7F371F19929BFF9D519A-FD53-4136-8C1F-7F2565A2957B
F23B6064-A6D2-4AE0-BAE5-D6CCA3FA024BFEE77C3C-9EF1-4FCA-B6B0-599D5BC64CFC
kópé1993 2022.08.06 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

utigabi60 2022.08.06 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoll 2022.07.29 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

Blasius McKay 2022.07.16 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.39
Tavaly nyáron jártam legutóbb Szigetváron, de akkor csak a várat látogattuk meg. Idejére sem emlékszem, mikor sétáltam legutóbb a városban. Kellemes, szombat délelőtti séta a mai nap első találatát hozta. A ládaleírásban megadott koordináták pontosak, a leírások egyértelműek, s a sorozat szépen végigvezet a belvároson.

A negyedik pontot keresve szépen betrappoltam a fürdőbe, még jó, hogy a jegyszedő megmutatta, hol van a szökőkút. Kívül.

Innen tovább a várhoz!

Szia, Miklós!Vígadj!
Mutatja, merre van a tábla, amit kereselGyönyörű tér és épület
A fürdő külső bejárata - itt még trappolj tovább 
zoli 2022.07.06 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csadam88 2022.06.16 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ZaZl 2022.06.11 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nico82 2022.06.05 21:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.83
Köszönjük!

N.Zs. 2022.06.05 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
A Kiskakas étteremben ebédeltünk, majd sétáltunk egyet a pontok mentén. Alig voltak az utcán. A várhoz fél órával zárás előtt értünk, ezért annak látogatását elnapoltuk.

IMG_0002IMG_0003
IMG_0004IMG_0005
IMG_0008IMG_0009
IMG_0010IMG_0011
IMG_0012IMG_0014
IMG_0015IMG_0017
IMG_0018IMG_0020
IMG_0023IMG_0024
IMG_0027 
nepster 2022.05.28 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm. Az első táblát rosszul értelmeztem, rejtő segítségével lett meg végül.

dildi 2022.05.21 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (370 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]