geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3092. Szigetvári séta (GCSZIS)

Szigetvár címere

Szigetvár címere

Törökház

Törökház

Vigadó

Vigadó

Városháza

Városháza

Zrínyi tér

Zrínyi tér

Vár utca

Vár utca

Gyógyfürdő

Gyógyfürdő

Csónakázó

Csónakázó
Szélesség N 46° 2,626'
Hosszúság E 17° 48,124'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.25 16:10
Utolsó lényeges változás: 2021.07.23 09:06
Utolsó változás: 2021.07.23 09:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Kukucska
Ládagazda: Kukucska
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 323 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
1. pont: Láda fejmagasságban, fa odúban; 8 karakter NEM KERESHETŐ!
2. pont: Lépcső mellett lévő tábla 2. sorának utolsó szava; 6 karakter
3. pont: Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó; 5 karakter
4. pont: Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava; 7 karakter
5. pont: Szökőkút tábláján található évszám; 4 karakter

1. N 46° 2,626' E 17° 48,124'
2. N 46° 2,733' E 17° 48,210'
3. N 46° 2,860' E 17° 48,060'
4. N 46° 2,859' E 17° 47,964'
5. N 46° 3,004' E 17° 48,049'

A jelszórészleteket sorban egymás után kell írni.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés

Autóval:
 N 46° 2,618' E 17° 48,208' 115 m [GCSZIS+parkoló]

Autóbusszal:
Ha busszal érkezünk, érdemes a Szigetvár, autóbusz állomás megállónál leszállni, ekkor az 1. ponttal azonnal kezdhetjük is a ládázást.

Vonattal:
Vasúton érkezve is az 1. ponttal, a ládával érdemes kezdeni.

A multi pontjai

1.pont:A láda  N 46° 2,626' E 17° 48,124' 115 m [GCSZIS-1]
A buszállomás és a vasútállomás között egy hangulatos parkban, fehér kerek láda fa odúba rejtve. Pótjelszó a rejtéshez legközelebb lévő oszlopra felírva.


2.pont: Törökház  N 46° 2,733' E 17° 48,210' 115 m [GCSZIS-2]
Más néven Várospince, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma az épület felső szintjén miniatúrák láthatók, az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás található.
Lépcső mellett lévő tábla 2. sorának utolsó szava

Nyitva tartás:
Kedd - Szombat 10.00-14.00

3.pont: Vigadó  N 46° 2,860' E 17° 48,060' 115 m [GCSZIS-3]
"Ez a ház szakmai tevékenységem egyik csúcsa, mindazok az elemek amelyekre valaha rátaláltam, itt szerepelnek, sőt még egy sajátosan gyermeki szürrealizmus is. A három egymásba hatoló kupola amely megidézi az első Goetheaneumot megzabálja a két oldalsó szárny régi kultúráját jelképező leromosodó falait amelyek eldőlnek és eltűnnek az általuk létrehozott geometriailag egyszerű tértartalmában azonban rendkívül bonyolult és erős szürreális hatásokkal működő térben." (Makovecz Imre)
Sajnos a Vigadó épületét a mai napig nem sikerült teljes mértékben használhatóvá tenni. A nagykupola alatti terem nem, csak az épület első részén található termek használhatók.
Napjainkban a Vigadó a város egyik kiemelkedő közművelődési színtere, amelyet közművelődési megállapodásban rögzítettek szerint egy civil szervezet tölt meg programokkal.
Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó

4.pont: Zrínyi tér  N 46° 2,859' E 17° 47,964' 115 m [GCSZIS-4]
Itt található az Oroszlán szobor. A Gerendai István által elkészített szobor Szigetvár főterén, a Zrínyi téren található. 1878-ban Szigetvár és a térség adakozásából épült. Magyarországon a legrégibb Zrínyi emlékmű.
A vörös márvány talapzaton álló oroszlán a török félholdas zászlót tapossa. Az oroszlán szimbólum megtalálható Szigetvár címerében is, ahol két oroszlán jelképezi a szultán és Zrínyi harcát és halálát.
A szobor talapzatán Vörösmarty Mihály epigrammája olvasható.
A város főterének keleti oldalán áll a XIX. század második felében, eklektikus stílusban épült városháza. Homlokzatát a város címere díszíti.
A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették.
Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava

5.pont: Gyógyfürdő  N 46° 3,004' E 17° 48,049' 115 m [GCSZIS-5]
Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény a Szigetvári Gyógyfürdő, ahol az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 62°C-os hévíz nyújt felejthetetlen kikapcsolódást. A víz nátriumkloridos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az izületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Magas fluorid tartalma révén rendszeres használata lassítja az időskori csontritkulást, sőt a gyermekek fogszuvasodását is gátolja. Továbbá kiválóan alkalmas operációk és csonttörések utáni rehabilitációs, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztata bántalmak megszüntetésére. A magas vérnyomásban, érrendszeri betegségekben szenvedők és a szívbetegek is bátran használhatják a fürdőt.
Szökőkút tábláján található évszám

Szigetvár címere

Félköríves záródású, ívesen süvegezett domborpajzs. Felül, a két pajzs-sarokból közép felé hullámvonallal záródik. A szimmetrikusan felépített címerpajzs felső két heraldikai kék színű mezejében két egymással szembe forduló, jobb illetve bal mellső mancsában ezüst kivont kardú, hátsó lábain ágaskodó, kétágú farkú, arany színű oroszlán helyezkedik el. Az alsó vörös mezőben két-két sáncos, hosszú tornyú, négy pártázatú, középen nyitott kapujú, ezüst
színű téglavár áll. A pajzs felett ötlombú, arany színű, vörös díszítésű a címerkorona. A címerpalást indás vonalas arany díszítésű, jobbról két szőlőfürt, balról két szőlőlevél található. A pajzstalp alatt, valamint a címert és a koronát elválasztó mezőben arany indás, szőlőleveles díszítmény helyezkedik el.

Szigetvár története

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott, mindenkor fontos út haladt át a vizenyős területen, s vagy a patak szigetén, vagy a mocsaras övezet szélén telepedtek meg elődeink. A kutatók a keltákat leigázó rómaiak Limosa nevű települését sejtik a környéken. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervező tevékenységnek is köszönhető. A XV. századra már a középkori fogalmaknak megfelelő várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védőművekkel erősítettek meg, és vízzel öveztek. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével.
A mai vár területét, a várostól északra fekvő szigetet egy kisnemesi család birtokolhatta, amelynek első ismert tagját, Szigeti Anthimiust vélik a vár alapítójának. Egyik utóda a XV. század első harmadában háromemeletes téglatornyot építtetett, amely a lovagvár magjául szolgált. E torony alapját régészeti kutatás tárta fel a mai vár északnyugati bástyájában. A tornyot körös-körül megerősítették, kelet felé L alakban bővítve a területet. Ezt a várrészt a középső várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belső vár). 1473-ban a Gara család, majd az enyigi Török család birtokában volt a környék.
A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerősítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki első ostromát Szigetvár. A kettős királyság idején Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett. Később átpártolva János királyhoz 1541-ben esett török fogságba Buda ostromakor. Támasz nélkül álló özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak. Így lett Szigetvár királyi birtok. Az uralkodó felismerve a vár jelentőségét állandó őrséggel látta el. Nevezetes kapitányok védték az ismétlődő török ostrommal szemben; Kerecsényi László 1554-ben, Horváth Stancsics Márk 1556-ban verte vissza a támadó ellent. Az utóbbi mind a várat, mind a várost védő bástyákat korszerűekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az ő elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az "újváros". Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A vár 1566-os elfoglalása után, a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részből álló erődítmény romjait. A város magyar lakosságát elhurcolták vagy elűzték, s török és bosnyák családok szolgálták ki a hamarosan 700 fő fölé emelkedő török várkatonaságot.
A török terjeszkedésével Szigetvárnak egyre nagyobb katonai és közigazgatási szerep jutott. A mai Baranya megye területén itt tartott legtovább a török uralom, s 1689 februárjában is csak a várvédők kiéheztetésével és szabad elvonulásuk árán foglalták el Vecchi ezredes csapatai.

Az elkövetkezendő években komoly erődítési munkálatok folytak, többek között az északi oldal kazamatáinak kiépítésével. A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát. Mária Terézia eladta a várost, a lakosságot jobbágysorba juttatva. A vár is földesúri kézbe került, birtokosai között volt Szily Ádám, Tolnai Festetich Lajos, a Wenckheim és az Andrássy család.
A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Megalakultak a nagyüzemei: 1881-ben a gőzmalom, 1884-ben a cipőgyár, 1937-ben a konzervgyár. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hősi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

Forrás:
www.szigetvar.hu
www.szigetvarigyogyfurdo.hu

free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (143 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.45 web: 4.68 átlag: 4.59

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Moncsiroli 2021.10.10 12:40 - Megtaláltam
Köszönöm

violazsuzsinka 2021.09.13 12:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.29
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.Jó kis séta volt, szépen végig vezetett Szigetváron. Minden rendben volt.
[g:hu+ 2.7.14]

Ramboramcsi 2021.09.03 18:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Első ládikóm [Geoládák v3.11.3]

Bimpbell 2021.09.03 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! GRL [Geoládák v3.11.3]

fcsaba 2021.08.17 17:00 - Megtaláltam
Családi kirándulás Pécs környékén. Ez mindenképpen kellett a másik 3 találat mellé. Különösen a török ház fogott meg: 18:00 óráig volt nyitva, így bejutottunk. Egy páratlan előadásban volt részünk, ahol sok mindent megtudtunk az egykori eseményekről, olyat is, ami a többi helyen nem derült ki. Pl. a Török-Magyar Barátság Park igazi történetéről adalékokat. Külön érdekessége a háznak az, hogy teljes egészében a török állam rendezte be.
Logolni csak rejtői segítséggel tudtam, melynek valószínű oka az, hogy a második pontnál az eredeti táblára ráragasztottak egy másikat, és a második sor már azon a másik táblán található. Köszönjük a rejtő segítségét és a rejtést!

Knaliret 2021.08.05 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.29 19:44 - Megtaláltam
mmxx) Szép a multi által bemutatott belvárosi rész. Érdemes lenne biztosan többször is eljönni ide, de nagyon messze van.
A jelszóképzés egyértelmű, bár a 2. ponton két tábla is van. Köszi a rejtést.

Bence2009 2021.07.21 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SünVeedee 2021.07.17 15:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Nagyon kellemes kis séta kerekedett ki a segítségével!

breimanne 2021.07.15 15:59 - Megtaláltam
köszi a rejtést!

viad 2021.07.15 15:45 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Szárnyaló Sas 2021.07.10 22:32 - Megtaláltam
A sas leszállt, a sas leszállt! Köszönöm a munkádat! [Geoládák v3.11.3]
Kipróbáltam a fürdőt, kicsit retro de mivel kempingeztem előtte, meg dzsindzsában ládáztam nagyon jól esett a fürdés.
Körbejártam a ládát, és megvacsoráztam a pizzériában. Kellemes 1 napos volt, sajnos Szigetvár nem nagyon hoz sokkal többet...

Katulyakutatók 2021.07.01 11:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.81
Ezt is felkutattuk.
Köszönjük a rejtő fáradozását!
Bővebben otthonról, fényképek később.
[g:hu+ 2.7.8]
Alaposan bejártuk a várost és nagyon beleszerettünk. Hangulatos, élhető helynek látszik. Tetszett, hogy mindenfelé takarítottak, rendezetlenséget sehol sem láttunk. Tudnánk itt élni! A napot egy remek ebéddel KORONÁztuk meg.
Talán az első pontnál lehetne egy pótjelszót kitenni, mert ez a megadott jelszórészlet megoldás, elég igénytelen.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9 
nimka 2021.06.17 17:36 - Megtaláltam
buszcsatlakozásra várva körülnéztem kicsit

Aniko & Gyuri 2021.06.15 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Fazék 2021.05.29 15:07 - Megtaláltam
Baranyai kirándulás utolsó találata. Rég jártunk Szigetváron, sőt kisebb gyermekeim még sohasem, ideje volt pótolni. Kellemes kávézással és forrócsokizással indítottunk a főtéren, aztán körbesétáltuk a 4 pontot.
Van sok szép része a városnak, de sok helyen még ráférne a felújítás.

2021-05-29 14.25.11IMG_7188
IMG_7193IMG_7195
Julcsi 2021.05.29 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Hey-ho 2021.05.28 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Benedek_Vulkán 2021.05.24 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Zivatarlány 2021.05.24 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Merida901 2021.05.10 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

KovMat 2021.05.07 09:16 - Nem találtam meg
A láda elzárt építési területre esik (felújítás), és szerintem a pótjelszó is, mert a járdáig le van nádszövetezve.

20210323_102120 
Tőkésréce 2021.04.10 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

tfmb 2021.03.07 11:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.87
Köszi a rejtést!

nmárti 2021.03.06 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.57
2014:Útközben:)Köszi a rejtést, képek később :) 2021: a képekre egy kicsit várni kellett,de elkészültek:) Kihalt volt a város szombat délben, a ládát nem kerestük,mivel 2014-ben már meglett,most csak nosztalgiáztunk.

-1-2
-3-4
-5-6

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (325 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]