geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3062. Zselici homokkő szurdok (GCZSHK)

Homokkő rétegek

Homokkő rétegek

Szakadékos meder

Szakadékos meder

Mini-kanyon Kaplony vezérrel

Mini-kanyon Kaplony vezérrel

Csepegő víz vájta kút

Csepegő víz vájta kút

Rejtek

Rejtek

Kishajmás (a kálváriától)

Kishajmás (a kálváriától)

Keresztút

Keresztút

Népi kegyhely

Népi kegyhely

Fénykereszt (Zsozso94)

Fénykereszt (Zsozso94)
Szélesség N 46° 12,166'
Hosszúság E 18° 4,649'
Magasság: 210 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.17 11:11
Megjelenés időpontja: 2011.09.17 17:52
Utolsó lényeges változás: 2011.09.19 07:19
Utolsó változás: 2019.01.08 19:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 138 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Homokkő-szurdok
A láda (25 cm * 12 cm * 6 cm) Kishajmás határában rejtőzik egy vízmosásos szurdokban, sziklatömb vízszintes hasadékában. A szurdok a Zselicben ritka miocén kori homokkő-kibúvást tárja fel. A terep nehézségi foka időjárástól függően 4-es is lehet, főleg, ha nem az ajánlott útvonalat követed.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Megközelítés
Javasolt parkoló:  N 46° 11,985' E 18° 4,893' 145 m [GCZSHK+parkoló].
A vízmosás érdekes részei elég nehezen közelíthetők meg, kizárólag a kisebbfajta kihívásokat kedvelő játékostársaknak ajánljuk. Ha ilyen vagy, nem akarjuk megszabni, milyen megközelítést választasz, de talán jó tanáccsal szolgálhatunk.
A völgy kiszélesedő alsó végén, amely a Kossuth utcára vezet ki ellaposodva, érdemes ezt a bázispontot keresni:  N 46° 12,128' E 18° 4,680' [GCZSHK+Bázispont a völgy alsó szájánál]. Nem mindig az egyenes út a legrövidebb; ezért a bázispont megközelítését a Kálvária-hegy felőli úton részletezzük.
A parkoló sarkán lévő kis hídtól indul északra a Kálvária-hegyre vezető út. A  N 46° 12,115' E 18° 4,784' [GCZSHK+1.útpont] pontnál balra letérve egy kis fás ligetben, majd a szántóföldet megkerülve közelítheted meg a völgy alsó végét. Az előbb leírt bázispontot megcélozva leereszkedsz a völgybe, és innen kezdődik a hármas-négyes nehézségű útvonal (esős, havas időben ennél is nehezebb lehet...). A ládarejtek a csepegő víz vájta "kút" közelében van; egy fényképet mellékelünk segítségképpen, mert a GPS vevőd valószínűleg csődöt fog mondani.
(Egy kis kitérő a nagyon szép Kálváriához: Útközben  N 46° 12,114' E 18° 4,837' [GCZSHK+elágazás] egy elágazáson közelíthető meg a nagyméretű keresztút és kálvária  N 46° 12,135' E 18° 4,795' 195 m [GCZSHK+Kálvária]).
1. Rettenthetetlenek megközelíthetik úgy is, hogy a Mézes-forrás felé tovább mennek, és kiérnek addig a pontig, ahol a vízmosás vége van. Itt át lehet térni a vízmosás másik partjára, és azon a parton haladva el lehet érni a láda fölé. Itt meredek, homokos partoldalon erősen kapaszkodva le lehet jutni a völgy aljára.

2. Másik lehetőség, hogy nem megyünk fel a hegyre, hanem a parkolótól északnyugat felé indulunk a falu mellékutcáján. Az utca végén (a Sigmond - Strausz kőkeresztnél) a helybeliek jóindulata alapján magánterületen kényelmesen, gyakorlatilag végig vízszintesen juthatunk a cél közelébe.


A kishajmási homokkő-szurdok
Az Északi-Zselic (4.4.41 kistáj) keleti határához közeli Kishajmáson számos miocén homokkő- meg agyagmárga kibúvás ismert, és jónéhány kisméretű barlang, inkább sziklafülke rejtőzik. Ezeknek különlegessége, hogy nem karsztosodó kőzetben alakultak ki, hanem a könnyebben málló kőzetrészek elaprózódása - vagy legalább részben emberi beavatkozás - révén. Ezek egyikében nehéz sorsú emberek rendezték be szállásukat.
Igazi látványosság a homokkő-vízmosás, ahol a lazább rétegek lepusztulása után a csapadék- és szivárgó forrásvíz homokkő-padokon áttörve alakította ki a maga útját. Ezt a helyet a pécsi egyetem geológus hallgatói kutatták meg a 90-es években a Környezetvédelmi Minisztérium által a hazánk ismeretlen természeti értékeinek bemutatására kiírt pályázat keretében. Pályázatukkal első díjat érdemeltek (a PTE oktatóinak szíves közlése), de érdemi intézkedés azóta sem történt azért, hogy a természetjárók és a honismereti mozgalmak megismerjék, és számukra könnyebben hozzáférhetővé váljon.
A Zselic földtana
A Zselic behatárolása
Az 1200 km2 területű Zselic tájegység (4.4.4 kistájcsoport) pontos behatárolása a több helyen is fokozatos átmenetek miatt nem egyszerű, de mára általánosan elfogadottá vált az alábbiak szerint. Északon egyértelműen a Kapos szerkezeti völgye, délen a Szigetvár - Szentlőrinc vonal, nyugaton a Bárdi- és Gyöngyös-patak, keleten pedig a Baranya-csatorna és a Bükkösdi-patak szerkezeti árka képezi a határvonalat.
A Zselic múltja
Hazánk - ezen belül a Zselic - terültének földtani múltja gyökeres változások sorozata; csak az utolsó pár tíz millió év eseményeit követjük részletesebben az alábbiakban.
A Zselic fő tömegét felszínközelben a pannon-kori tavi üledék adja.
Annak a süllyedéknek az alapját, amelyet egy időben a Pannon-tó töltött ki, a Zselic területének túlnyomó részén különböző korszakokból származó ősi kőzetek képezik, amelyek egy hatalmas hegységrendszer maradványai. Ide tartoznak a paleozoos csillámpalák, a permi homokkövek, permi és kréta vulkanitok. Ez a hegységrendszer egészen a miocén második feléig szárazulat volt, lesüllyedése révén ekkor adta át a helyét a tengernek. A süllyedék peremvidékén az óidei rétegek néhol közel maradtak a felszínhez, és ritkán, főleg a Mecsekkel határos délkeleti szegélyen a kibúvásaik is észlelhetők, de most nem ilyen helyre kalauzolunk el.
(Időszakosan kisebb területekre már a miocén előtt is behatolt a tenger, ennek köszönhetők a Hollófészek és Hetvehely térségében
a triász kori mészkő és dolomit meg homokkő rétegek.)
A miocén földtörténeti korban a Kárpát-medence nagyobb részén a Tethys-óceán maradványaival összeköttetésben lévő tenger hullámzott. A pannon korban (miocén vége + pliocén) a kéregmozgások során kiemelkedő hegyvidékek egy lassan elzáródó hatalmas öböllé - ez volt a Pannon-tenger - változtatták az óceánnak ezt a részét. A Pannon-tenger vízgyűjtő területéről származó víz több volt, mint a párolgási veszteség, ezért a felesleges víz kifelé áramlott, a sós tenger fokozatosan hígult, édes vizűvé változott, majd nagyjából 12 millió évvel ezelőtt az öböl elzáródásával kialakult a Kárpát-medence nagy részét kitöltő Pannon-tó. Az óriási tó a belé ömlő folyók hordalékától lassanként teljesen feltöltődött.
A Pannon-tó kialakulása előtt Kishajmás környékét a miocén korban sekély tenger borította, és a felszínen is megtalálhatók a miocén agyag-, agyagmárga- és homokkőrétegek, amelyeket részben a fiatalabb pannon üledékek és még fiatalabb löszrétegek is boríthatnak
.

A zselici sárgaföld
A Zselic mélyútjain és a felszín más sebhelyeinél mindenhol a "sárgaföld" tűnik szemünkbe.
A termőtalaj-réteg alatti alapkőzetet jellemzően a Pannon-tó sárga, homokos-agyagos üledéke, vagy az arra rakódott szintén sárgás színű lösz alkotja. A Pannon-tó feltöltődésével kialakult síkság későbbi kiemelkedése 200...300 méter magasságú fennsíkot eredményezett. A kéreg későbbi törésvonalai mentén az erózió a fennsíkot dombok-völgyek vonulatára bontotta. Száraz időjárású időszakban a szél által szállított finom porból képződő lösz fedte be a felszínt általában 10...30 méter vastagon. Átlagos természetjáró is könnyen megkülönbözteti ezt a két hasonló színű és keménységű (puhaságú) kőzetet az eróziónak kitett helyeken. A vízmosások, mélyutak a lezúduló esővíz pusztító munkája nyomán mélyülnek, és a kőzetek eltérő szerkezete miatt szembeszökően más-más formákat mutatnak. A tengeri-tavi üledék belső szerkezet nélküli (esetleg rétegzett), ezért a partfalak egyenletesen omlanak, V keresztmetszetű formában kísérik a mélyutat. A lösz összetétele némileg más. Nagyon finom szemcséjű por lerakódása révén keletkezett, és a lényegi különbség abban mutatkozik meg, hogy tulajdonságai irányfüggőek. Az eredeti, víz és talajmozgások által át nem halmozott és a Pannon-tavi üledékkel nem kevert formában mutatkozó lösz ha omlik, akkor függőleges táblákban és lemezekben válik el, ilyen módon aztán a vízmosások fala függőleges. Észrevehető fontos különbség még, hogy az üledékből tavi kagylók, míg a löszből csak szárazföldi "löszcsigák" gyűjthetők.
A Zselicet járva, annyira jellemző a "sárgaföld" (és a belőle keletkező ragaszkodó sár), hogy vidékünkön a legritkább esetben bukkanhatunk igazi kőre. De nem lehetetlen vállalkozás.

Pannon homokkő rétegek
A miocénben a tenger, majd az édesvizű tó mélyén egymásra rakódó törmelékrétegek tömörödése során üledékes homokkő rétegek, kőzetpadok jöttek létre, amelyek ma a meredek falú völgyek oldalában bújnak elő a lepusztuló lazább kőzetből. A kishajmási szurdok miocén homokkövénél fiatalabb, pannon-kori homokköveket láthatni például a Lozsit-erdőben a Bivalyfej patakvölgyének oldalában vagy a Csepegőkőnél. A pannon-homokkő fő alkotórésze a durvább szemű homok, amelyet karbonátos (meszes) kötőanyag tart össze.
A nagyobb telepekben feltárt ilyen homokkövekhez a 19. században nagy reményeket fűztek, a kőben szegény vidéken útépítésre kezdték használni.
Sajnos hamar kiderült, hogy ezek a kövek nem alkalmasak a forgalom elviselésére, használata tiltva lett. Ennek ellenére, olcsósága miatt előszeretettel használták Somogyban, például Kisbárapátiban a falvak számára előírt útépítésekhez a kemény mecseki homokkövek helyett, becsapva a hatóságokat (és saját magukat). Feljegyzések vannak róla, hogy Somogyhárságyon ajtókeretek, csatornák és vályúk készítésére is használták [Csorba J. Somogy vármegye ismertetése p. 38 & 56-58. 1857, Pest.], a megfelelő minőségű kvarcos homokköveket a lukafapusztai, szentlukai és szágyi üveghutákban is alkalmazták nyersanyagként.

Mézes-kút forrás
A szekérúton tovább haladva éred el a szépen kiépített, 1...2 liter/perc hozamú forrást  N 46° 12,185' E 18° 4,686' [GCZSHK+3.útpont] , amelynek vize az ÁNTSZ 2010-es ellenőrzése szerint ivásra nem alkalmas!
Kérés
Kérlek, hogy a völgybe esetleg lejutó meg a kirándulók által esetleg ottfelejtett hulladékokat vidd el, hogy megőrizhessük ennek a páratlan helynek a szépségét. Mi telepítéskor két nagy reklámszatyorral hoztunk el, de félő, hogy lesz utánpótlás.
Köszönetnyilvánítás
Ez úton is köszönjük az ötletet és a szakmai támogatást Gyenizse Péternek, Konrád Gyulának és Pirkhoffer Ervinnek (PTE).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (73 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.63 web: 4.74 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


lelcache 2021.11.19 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

rszmiklos 2021.11.09 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! abaligeti vasúti alagút után erre jártam bringával Pécsről. Több lehetőség lenne a helyben, gyönyörű szép. [Geoládák v3.12.2]

kivancsifancsi 2021.10.23 15:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
A tapasztalat azt mutatja, hogy október második fele minden évben nagyon szép időt hoz, sok a napsütés, kellemes a hőmérséklet, gyönyörűek az erdők. Így hagyománnyá vált, hogy ilyenkor kiveszünk pár szabadnapot. Most is így tettünk, eltöltöttünk 3 tartalmas napot Eszterrel kettesben a Zselicben és a Mecsekben.
A GC20ZS teljesítése után útban pécsi szállásunkra még megálltunk ennél a pontnál. A látnivaló messze túlteljesítette várakozásaimat, sokkal nagyobb és sokkal látványosabb a szirtes fal, mint amire számítottam. A műszer pontatlanul ide oda mutatott, végül egy kis szerencsével elég gyorsan meglett a doboz. Remek hely. Köszönjük a lehetőséget.

Fidorka 2021.10.23 15:58 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Mr. Fülixáj 2021.10.17 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
900. ládám.
GCMAM után jöttem ide, úgy látszik ma szurdokos napom van.
!!! FIGYELEM !!!
Esős időben NAGYON veszélyesen csúszós, és a ládához fel kell mászni egy kb. 10m hosszú, 45°-os emelkedőn, ami száraz időben is necces. Így eső után 3 napon belül nem ajánlom senkinek. Kivéve az extrém mazochistákat persze :-)))

TFTC Fülix. [Geoládák v3.3.2]

IMG_20211017_151554IMG_20211017_151605
IMG_20211017_151614IMG_20211017_151709
IMG_20211017_151828IMG_20211017_151833
Liberty 2021.08.21 09:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Ajtony ládáit nagyon kedvelem. Mindig különleges helyszínt mutat be, a ládaoldalon sok érdekes információt tudhatunk meg az adott látnivalóról. Izgalmas és vadregényes a homokkő szurdok, a szélesen elterülő homokkő rétegekkel, csodaszép látvány. A mélységet és magasságot a képek jól visszaadják. A ládához a fel és lejutás óvatosságot igényel, az igencsak meredek szakaszon. A láda rendben a helyén van, köszönet a rejtésért.

Kishajmás címere
álomfogók 2021.08.19 16:20 - Megtaláltam
Másodikra összejött (2 éve nem).
Nagyon izgalmas hely.

Caranthis 2021.08.14 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Viki & Zsolti [Geoládák v3.11.3]

Ajtony 2021.07.26 12:58 - Egyéb
Rendben van, a találat elfogadva, hiszen szerintem nem a doboz a játék lényege, hanem a helyszín megismerése. . Azonban gyötör a kíváncsiság, hogyan lehet az, hogy nem találod a ládát, de azt tudod, hogy a kisiskolás osztályozási módszer szerint milyen "érdemjegyet" érdemel a rejtés módja?

csg69 2021.07.24 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.45
Gyönyörű ez a hely, mindenképpen megérte ide is ellátogatni. A ládát sokáig kerestem, de sajnos nem akadtam rá.
Én ott jártam, ugye elfogadod :)
Köszönet érte :)))

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.07.26 13:02]

GCZSHK 1GCZSHK 2
GCZSHK 3GCZSHK 5
GCZSHK 6 
nmárti 2021.07.17 08:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.58
Gyönyörű hely, köszi a rejtést!

Farekék 2021.07.11 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.05
Az ajánlott parkolótól indulva kerestem meg. Kutyával nem találkoztam. Nagyon szép, vadregényes helyszín. A telefont el kellett tennem, hogy kapaszkodni tudjak, de megérzésre pont a ládával szemközt álltam meg. Miután megcsodáltam a szurdokot, felmentem a kálváriához is.
Köszönöm a lehetőséget.

20210711_16204520210711_161719
20210711_16173420210711_161802
20210711_16195020210711_161959
20210711_16290220210711_162920
20210711_16301720210711_163027
Lehetetlen 2021.07.11 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SirLes 2021.06.26 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Totht737 2021.04.05 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

BRita72 2021.04.05 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 1 átlag: 3.00 súly: 3.33
Húsvéti láda keresés, egy izgalmas csodás helyen! :) Megtaláltuk köszönjük a rejtést!

169517508_774099779888305_4184016531057614170_n169694608_1261976437590992_4017578251002528325_n
169355234_216081680292974_1821581781969420784_n 
james 2021.03.14 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.6]

Csabiq 2021.02.21 18:23 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Már sötétben, de a remek lámpám most is kisegített mint már annyiszor az esti találatoknál. A homokkőfal mesés látványt nyújtott a hold fényében. A láda rendben van, bár én egy kissé feljebb kerestem, mint ahol van. Ez sötétben elég nyaktörő mutatvány is lehetett volna. De szerencsére nem lett. A kutyával nem találkoztam, de a láncára ráléptem közvetlen a hasadékba való lemenetel előtt. Valószínű annyi kessert elfogyasztott már, hogy inkább nyugdíjazták. [Geoládák v3.9.6]

Szőkekapitány 2021.01.04 15:39 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

KAPITÁNY62 2021.01.02 10:42 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

g-tabe 2020.12.23 16:33 - Megtaláltam
Megvan!
Élőban sokkal látványosabb, ahogy a nyiladékban haladsz felfelé, mint a képeken!
LIKE!

Ifkovics_család 2020.10.29 10:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Béla 53 2020.09.27 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.1 teszt]

Atmosz&Zozmosz 2020.08.19 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! [g:hu 1.6.7]

Tagesz 2020.08.10 16:14 - Nem találtam meg
Igazából a láda valószínűleg rendben van. Minket a cél előtt két kutya visszafordított. Ha bátrabbak vagyunk biztos sikerül.
[g:hu+ 2.2.11]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (141 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]