geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3062. Zselici homokkő szurdok (GCZSHK)

Homokkő rétegek

Homokkő rétegek

Szakadékos meder

Szakadékos meder

Mini-kanyon Kaplony vezérrel

Mini-kanyon Kaplony vezérrel

Csepegő víz vájta kút

Csepegő víz vájta kút

Rejtek

Rejtek

Kishajmás (a kálváriától)

Kishajmás (a kálváriától)

Keresztút

Keresztút

Népi kegyhely

Népi kegyhely

Fénykereszt (Zsozso94)

Fénykereszt (Zsozso94)
Szélesség N 46° 12,166'
Hosszúság E 18° 4,649'
Magasság: 210 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.17 11:11
Megjelenés időpontja: 2011.09.17 17:52
Utolsó lényeges változás: 2011.09.19 07:19
Utolsó változás: 2019.01.08 19:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 117 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Homokkő-szurdok
A láda (25 cm * 12 cm * 6 cm) Kishajmás határában rejtőzik egy vízmosásos szurdokban, sziklatömb vízszintes hasadékában. A szurdok a Zselicben ritka miocén kori homokkő-kibúvást tárja fel. A terep nehézségi foka időjárástól függően 4-es is lehet, főleg, ha nem az ajánlott útvonalat követed.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Megközelítés
Javasolt parkoló:  N 46° 11,985' E 18° 4,893' 145 m [GCZSHK+parkoló].
A vízmosás érdekes részei elég nehezen közelíthetők meg, kizárólag a kisebbfajta kihívásokat kedvelő játékostársaknak ajánljuk. Ha ilyen vagy, nem akarjuk megszabni, milyen megközelítést választasz, de talán jó tanáccsal szolgálhatunk.
A völgy kiszélesedő alsó végén, amely a Kossuth utcára vezet ki ellaposodva, érdemes ezt a bázispontot keresni:  N 46° 12,128' E 18° 4,680' [GCZSHK+Bázispont a völgy alsó szájánál]. Nem mindig az egyenes út a legrövidebb; ezért a bázispont megközelítését a Kálvária-hegy felőli úton részletezzük.
A parkoló sarkán lévő kis hídtól indul északra a Kálvária-hegyre vezető út. A  N 46° 12,115' E 18° 4,784' [GCZSHK+1.útpont] pontnál balra letérve egy kis fás ligetben, majd a szántóföldet megkerülve közelítheted meg a völgy alsó végét. Az előbb leírt bázispontot megcélozva leereszkedsz a völgybe, és innen kezdődik a hármas-négyes nehézségű útvonal (esős, havas időben ennél is nehezebb lehet...). A ládarejtek a csepegő víz vájta "kút" közelében van; egy fényképet mellékelünk segítségképpen, mert a GPS vevőd valószínűleg csődöt fog mondani.
(Egy kis kitérő a nagyon szép Kálváriához: Útközben  N 46° 12,114' E 18° 4,837' [GCZSHK+elágazás] egy elágazáson közelíthető meg a nagyméretű keresztút és kálvária  N 46° 12,135' E 18° 4,795' 195 m [GCZSHK+Kálvária]).
1. Rettenthetetlenek megközelíthetik úgy is, hogy a Mézes-forrás felé tovább mennek, és kiérnek addig a pontig, ahol a vízmosás vége van. Itt át lehet térni a vízmosás másik partjára, és azon a parton haladva el lehet érni a láda fölé. Itt meredek, homokos partoldalon erősen kapaszkodva le lehet jutni a völgy aljára.

2. Másik lehetőség, hogy nem megyünk fel a hegyre, hanem a parkolótól északnyugat felé indulunk a falu mellékutcáján. Az utca végén (a Sigmond - Strausz kőkeresztnél) a helybeliek jóindulata alapján magánterületen kényelmesen, gyakorlatilag végig vízszintesen juthatunk a cél közelébe.


A kishajmási homokkő-szurdok
Az Északi-Zselic (4.4.41 kistáj) keleti határához közeli Kishajmáson számos miocén homokkő- meg agyagmárga kibúvás ismert, és jónéhány kisméretű barlang, inkább sziklafülke rejtőzik. Ezeknek különlegessége, hogy nem karsztosodó kőzetben alakultak ki, hanem a könnyebben málló kőzetrészek elaprózódása - vagy legalább részben emberi beavatkozás - révén. Ezek egyikében nehéz sorsú emberek rendezték be szállásukat.
Igazi látványosság a homokkő-vízmosás, ahol a lazább rétegek lepusztulása után a csapadék- és szivárgó forrásvíz homokkő-padokon áttörve alakította ki a maga útját. Ezt a helyet a pécsi egyetem geológus hallgatói kutatták meg a 90-es években a Környezetvédelmi Minisztérium által a hazánk ismeretlen természeti értékeinek bemutatására kiírt pályázat keretében. Pályázatukkal első díjat érdemeltek (a PTE oktatóinak szíves közlése), de érdemi intézkedés azóta sem történt azért, hogy a természetjárók és a honismereti mozgalmak megismerjék, és számukra könnyebben hozzáférhetővé váljon.
A Zselic földtana
A Zselic behatárolása
Az 1200 km2 területű Zselic tájegység (4.4.4 kistájcsoport) pontos behatárolása a több helyen is fokozatos átmenetek miatt nem egyszerű, de mára általánosan elfogadottá vált az alábbiak szerint. Északon egyértelműen a Kapos szerkezeti völgye, délen a Szigetvár - Szentlőrinc vonal, nyugaton a Bárdi- és Gyöngyös-patak, keleten pedig a Baranya-csatorna és a Bükkösdi-patak szerkezeti árka képezi a határvonalat.
A Zselic múltja
Hazánk - ezen belül a Zselic - terültének földtani múltja gyökeres változások sorozata; csak az utolsó pár tíz millió év eseményeit követjük részletesebben az alábbiakban.
A Zselic fő tömegét felszínközelben a pannon-kori tavi üledék adja.
Annak a süllyedéknek az alapját, amelyet egy időben a Pannon-tó töltött ki, a Zselic területének túlnyomó részén különböző korszakokból származó ősi kőzetek képezik, amelyek egy hatalmas hegységrendszer maradványai. Ide tartoznak a paleozoos csillámpalák, a permi homokkövek, permi és kréta vulkanitok. Ez a hegységrendszer egészen a miocén második feléig szárazulat volt, lesüllyedése révén ekkor adta át a helyét a tengernek. A süllyedék peremvidékén az óidei rétegek néhol közel maradtak a felszínhez, és ritkán, főleg a Mecsekkel határos délkeleti szegélyen a kibúvásaik is észlelhetők, de most nem ilyen helyre kalauzolunk el.
(Időszakosan kisebb területekre már a miocén előtt is behatolt a tenger, ennek köszönhetők a Hollófészek és Hetvehely térségében
a triász kori mészkő és dolomit meg homokkő rétegek.)
A miocén földtörténeti korban a Kárpát-medence nagyobb részén a Tethys-óceán maradványaival összeköttetésben lévő tenger hullámzott. A pannon korban (miocén vége + pliocén) a kéregmozgások során kiemelkedő hegyvidékek egy lassan elzáródó hatalmas öböllé - ez volt a Pannon-tenger - változtatták az óceánnak ezt a részét. A Pannon-tenger vízgyűjtő területéről származó víz több volt, mint a párolgási veszteség, ezért a felesleges víz kifelé áramlott, a sós tenger fokozatosan hígult, édes vizűvé változott, majd nagyjából 12 millió évvel ezelőtt az öböl elzáródásával kialakult a Kárpát-medence nagy részét kitöltő Pannon-tó. Az óriási tó a belé ömlő folyók hordalékától lassanként teljesen feltöltődött.
A Pannon-tó kialakulása előtt Kishajmás környékét a miocén korban sekély tenger borította, és a felszínen is megtalálhatók a miocén agyag-, agyagmárga- és homokkőrétegek, amelyeket részben a fiatalabb pannon üledékek és még fiatalabb löszrétegek is boríthatnak
.

A zselici sárgaföld
A Zselic mélyútjain és a felszín más sebhelyeinél mindenhol a "sárgaföld" tűnik szemünkbe.
A termőtalaj-réteg alatti alapkőzetet jellemzően a Pannon-tó sárga, homokos-agyagos üledéke, vagy az arra rakódott szintén sárgás színű lösz alkotja. A Pannon-tó feltöltődésével kialakult síkság későbbi kiemelkedése 200...300 méter magasságú fennsíkot eredményezett. A kéreg későbbi törésvonalai mentén az erózió a fennsíkot dombok-völgyek vonulatára bontotta. Száraz időjárású időszakban a szél által szállított finom porból képződő lösz fedte be a felszínt általában 10...30 méter vastagon. Átlagos természetjáró is könnyen megkülönbözteti ezt a két hasonló színű és keménységű (puhaságú) kőzetet az eróziónak kitett helyeken. A vízmosások, mélyutak a lezúduló esővíz pusztító munkája nyomán mélyülnek, és a kőzetek eltérő szerkezete miatt szembeszökően más-más formákat mutatnak. A tengeri-tavi üledék belső szerkezet nélküli (esetleg rétegzett), ezért a partfalak egyenletesen omlanak, V keresztmetszetű formában kísérik a mélyutat. A lösz összetétele némileg más. Nagyon finom szemcséjű por lerakódása révén keletkezett, és a lényegi különbség abban mutatkozik meg, hogy tulajdonságai irányfüggőek. Az eredeti, víz és talajmozgások által át nem halmozott és a Pannon-tavi üledékkel nem kevert formában mutatkozó lösz ha omlik, akkor függőleges táblákban és lemezekben válik el, ilyen módon aztán a vízmosások fala függőleges. Észrevehető fontos különbség még, hogy az üledékből tavi kagylók, míg a löszből csak szárazföldi "löszcsigák" gyűjthetők.
A Zselicet járva, annyira jellemző a "sárgaföld" (és a belőle keletkező ragaszkodó sár), hogy vidékünkön a legritkább esetben bukkanhatunk igazi kőre. De nem lehetetlen vállalkozás.

Pannon homokkő rétegek
A miocénben a tenger, majd az édesvizű tó mélyén egymásra rakódó törmelékrétegek tömörödése során üledékes homokkő rétegek, kőzetpadok jöttek létre, amelyek ma a meredek falú völgyek oldalában bújnak elő a lepusztuló lazább kőzetből. A kishajmási szurdok miocén homokkövénél fiatalabb, pannon-kori homokköveket láthatni például a Lozsit-erdőben a Bivalyfej patakvölgyének oldalában vagy a Csepegőkőnél. A pannon-homokkő fő alkotórésze a durvább szemű homok, amelyet karbonátos (meszes) kötőanyag tart össze.
A nagyobb telepekben feltárt ilyen homokkövekhez a 19. században nagy reményeket fűztek, a kőben szegény vidéken útépítésre kezdték használni.
Sajnos hamar kiderült, hogy ezek a kövek nem alkalmasak a forgalom elviselésére, használata tiltva lett. Ennek ellenére, olcsósága miatt előszeretettel használták Somogyban, például Kisbárapátiban a falvak számára előírt útépítésekhez a kemény mecseki homokkövek helyett, becsapva a hatóságokat (és saját magukat). Feljegyzések vannak róla, hogy Somogyhárságyon ajtókeretek, csatornák és vályúk készítésére is használták [Csorba J. Somogy vármegye ismertetése p. 38 & 56-58. 1857, Pest.], a megfelelő minőségű kvarcos homokköveket a lukafapusztai, szentlukai és szágyi üveghutákban is alkalmazták nyersanyagként.

Mézes-kút forrás
A szekérúton tovább haladva éred el a szépen kiépített, 1...2 liter/perc hozamú forrást  N 46° 12,185' E 18° 4,686' [GCZSHK+3.útpont] , amelynek vize az ÁNTSZ 2010-es ellenőrzése szerint ivásra nem alkalmas!
Kérés
Kérlek, hogy a völgybe esetleg lejutó meg a kirándulók által esetleg ottfelejtett hulladékokat vidd el, hogy megőrizhessük ennek a páratlan helynek a szépségét. Mi telepítéskor két nagy reklámszatyorral hoztunk el, de félő, hogy lesz utánpótlás.
Köszönetnyilvánítás
Ez úton is köszönjük az ötletet és a szakmai támogatást Gyenizse Péternek, Konrád Gyulának és Pirkhoffer Ervinnek (PTE).
Állapot: kereshető

KRW értékelés (65 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.63 web: 4.80 átlag: 4.76

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Béla 53 2020.09.27 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.1 teszt]

Atmosz&Zozmosz 2020.08.19 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! [g:hu 1.6.7]

Tagesz 2020.08.10 16:14 - Nem találtam meg
Igazából a láda valószínűleg rendben van. Minket a cél előtt két kutya visszafordított. Ha bátrabbak vagyunk biztos sikerül.
[g:hu+ 2.2.11]

a család 2020.07.28 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.91
Emlekezetes lada! Fantasztikus a szurdok de a Kalvariat se hagyjatok ki a Zsolnay angyalokkal.

Korigumi 2020.07.19 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

ésKata 2020.07.05 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam ZÖLDSPORTOSOK-kal az orfűi családi sporttábor alkalmával. Az akadozó gps-jel alaposan megszívatott, hiszen vízszintes honokkőképződmény a meredek tetején is van.

Zergi 2020.07.05 17:00 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.6.5]

IMG_6813IMG_6814
IMG_6815IMG_6816
IMG_6817IMG_6818
IMG_6819IMG_6820
IMG_6821IMG_6822
IMG_6823IMG_6824
IMG_6825IMG_6826
IMG_6827IMG_6830
IMG_6832 
eazs 2020.06.27 17:51 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést

Iván19 2020.06.14 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.50
Köszönöm a rejtő munkáját. Ez nagyon szép látvány, de meg kell dolgozni érte. Valóban nem pontos a koordináta, először mi is rossz helyre mentünk, ami igen meredek volt. A mi méréseink szerint a következő a pontos koordináta:N 46 fok 12,174' E 18 fok 04,651'.
Megtaláltuk a forrást és a kálváriát is. A kálvária felújítás alatt áll, de egy is szép, érdemes felkeresni.

P6145872P6145876
P6145878P6145883
P6145884P6145885
P6145903P6145913
P6145915P6145917
P6145921 
Bilmark 2020.02.16 18:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Csodás hely! Soha nem láttam volna ha nincs ez a játék! Megtaláltam, nagyon köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hinia lux 2020.02.01 10:25 - Megtaláltam
Mecseki hétvégi ládázásunk első pontja.
Nagyon szép és érdekes a helyszín. Egészen elcsodálkoztunk, hogy milyen szurdok bújik meg a kis falu mellett.
Bár a leírásban olvastuk, hogy nehéz a terep, de ami történt arra nem számítottam. Sokáig kerestük a ládát, majd a rejtek környékén megcsúsztam a sáros avarban és lecsúsztam a meredek domboldalon több métert. Minden ruhám tiszta sáros lett, és a kezemen is vérzésig felsérült a bőr.
Ezekután már nem kerestük tovább a ládát...
A logoláshoz a rejtőtől, Ajtonytól kapunk segítséget, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Útban a láda feléHomokkő szurdok
Felső szakaszFeltételezett rejtek közelében
bondi3 2019.11.17 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Josi83 2019.11.17 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

moli_gyuri 2019.10.20 15:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
köszi
Cilu & Gyurkóó
Mazsom

20191020_15212020191020_155615
bigmick 2019.08.25 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
Nem vágytam rá, de beléptem a KHK klubba :)
[g:hu+ 2.0.4 ß]

GCZSHK_20190825_132046 
Gabriel79 2019.08.18 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kn_saci13 és naandi8 társaságában [Geoládák v2.2.5]

naandi8 2019.08.18 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gabriel79 és Kn_saci13 társaságában!. [Geoládák v2.2.5]

kn_saci13 2019.08.18 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Naandi8 és Gabriel79 társaságában. Nagyon szép hely, viszont elég nehéz. [Geoládák v2.2.5]

ClaryaTáncolóFelhő 2019.04.21 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Köszönjük, nagy szerencse (meg előrelátás) hogy gyönyörű időben, Húsvét vasárnap délután mentünk ereszkedtünk le a szakadékszerű szurdok vízmosásba, élmény volt! Kifelé a felbukkanó porták mögött a legelőn balra fordultunk, és úgy kijutottunk az erdei útra újra.
Köszönjük a rejtést!

Ajtony 2019.04.21 10:00 - Egyéb
"Katika", ne dobd el a GPS-ed! A szűk völgyben a 18 m eltérés bizony könnyen előfordul.

katika 2019.04.20 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jól el van mérve, 18 m és nem is ott volt, ahol kerestük, hanem azzal szemben. És a fotó se segített, de Feri véletlenül rátalált [Geoládák v2.2.5]

Ulmi. 2019.02.17 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Nagyon tetszett a szurdok,szép kirándulás volt a párommal. Köszönjük a rejtést.

geri83 2019.02.09 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

ballasz 2019.02.09 10:05 - Megtaláltam
Csodálatos hely. [Geoládák v2.2.5]

aceespepee 2019.01.02 16:08 - Megtaláltam
megtaláltam :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (119 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.