geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3068. Kék Vércse Telep Abonyban (GCKVTA)

Az első pont

Az első pont

Láda-lak

Láda-lak

Fészek a földön

Fészek a földön

Fészkek

Fészkek

Az erdő a Gerece ős-szikes felől

Az erdő a Gerece ős-szikes felől

Fészek

Fészek

Erdő

Erdő

Fészkek szemmagasságban

Fészkek szemmagasságban

Szerelmes pár

Szerelmes pár

Kék Vércse

Kék Vércse
Szélesség N 47° 11,282'
Hosszúság E 20° 0,290'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.25 14:01
Megjelenés időpontja: 2011.09.27 08:20
Utolsó lényeges változás: 2020.08.03 21:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MiMintTeam
Ládagazda: Mosi Family
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 213 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


1. pont
Az első pont koordinátája: N 47° 11,282' - E 20° 0,290'
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.
Figyelem: A táblát 2020 február elején felújításra elszállították. Ígéret szerint 1-2 hónapon belül visszakerül a helyére. A jelölt koordinátán, a padok melletti lámpaoszlopokon a beillesztendő karakter kihelyezve.

2. pont
A végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'
A Kaszáló erdő mellett található hagyományos geoláda természetes rejtekben. Megtalálásához a kódrészletet illeszd a végláda koordinátájába.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Részletes leírás:

1. pont - koordináta részlet
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.
Figyelem: A táblát 2020 február elején felújításra elszállították. Ígéret szerint 1-2 hónapon belül visszakerül a helyére. A jelölt koordinátán, a padok melletti lámpaoszlopokon a beillesztendő karakter kihelyezve.

Külön parkolási pontot nem adunk meg, több ingyenes lehetőség is van a belvárosban.
 N 47° 11,282' E 20° 0,290' 89 m [GCKVTA-1]

Ettől a ponttól nem messze egy másik abonyi láda is található, ajánljuk figyelmedbe: GCABAN

2. pont - fizikai láda
Abonyt délnyugati irányban elhagyva a Gereceszék dűlőnél kanyarodj jobbra. Ha autóval jössz és nem magasépítésű vagy terepjáró, parkolj itt, mert a dűlőút nehezen járható.
 N 47° 9,750' E 19° 58,469' 88 m [GCKVTA+leágazás]
A dűlőúton haladva az erdő déli részét éred el.
 N 47° 10,310' E 19° 56,950' 90 m [GCKVTA+erdő széle]
Innen az első ponton leolvasott kódrészlettel kiegészített koordináta alapján keresd a ládát, amit egy fa tövébe rejtettünk.

A kódrészletet illeszd be a kérdőjelek helyére.
Végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'


A városközponttól, vagyis az első ponttól 7 kilométerre fekszik a láda.

A logoláshoz szükséges jelszót keresd a ládában.

A ládát északról, a 40-es főút felől is elérheted, de az általunk megadott útvonal a legjárhatóbb.

Figyelem: Jelentősebb mennyiségű csapadék után a láda nehezen megközelíthető.
Mutatom:


A madarak májusban-júniusban költenek, a természet védelme érdekében ebben az időben javasolt az erdő elkerülése. Ezért is rejtettünk távol a fészkelési helytől. A rejtéstől nem messze költőládák vannak kihelyezve, ebben az időszakban ha kérhetnénk ne menjetek közel hozzájuk, nehogy megzavarjátok a védett madarakat. Köszönjük!

Tipp: Vigyetek távcsövet, remek madarász hely ilyenkor az erdő és környéke.

Kérlek a rejtésről ne rakj fel képet.

_________________________________________________

A kék vércse és élőhelye

Napjainkban az Alföldre jellemző növény- és állatvilág található meg Abonyban. Ez azt is jelenti, hogy nagyszámú védett állatnak ad menedéket az abonyi táj. Madárvilága például most is gazdag. Abony határában, a Kaszáló erdőben - mely egy telepített akácos - található Európa legnagyobb kék vércse telepe. Ez valójában egy vetési varjú fészektelep, melynek társfajai a kék vércse és az erdei fülesbagoly.

Az abonyi Kaszáló erdő, a Gödöllői dombság és a Tisza völgye között elhelyezkedő 85 m és 189 m tengerszint feletti magasságú, löszökkel és futóhomokkal fedett alacsony ármentes síkságon található. Gazdag madárvilága, az abonyi kék vércse telep papíron védelem alatt áll. A kék vércse Eurázsiában őshonos költöző madár, elterjedésének nyugati határa Magyarország. Síkvidéki erdők jellegzetes faja, gerle nagyságú, erősen fogyatkozó telepesen fészkelő ragadozómadár. Táplálékát nyílt terepen, érintetlen réteken ejti el, zsákmányát apró rágcsálók és egyenesszárnyúak teszik ki. A kék vércse szitálva szemeli ki zsákmányát és hirtelen lecsap rá. Fészket nem épít, más fajok (vetési varjú, szarka) elhagyott fészkeit foglalja el, vagy a második költésre készülő szülőket üldözi el. Májusban tojik 3-8 tojást, melyeken 28 napig ül.

Ahol a vetési varjakat pusztították, ott a kék vércsék is megritkultak. Abonyban az engedély nélküli fakivágások veszélyeztetik a faj életterét. Európában amúgy Abonyban költ a legtöbb pár. 15 évvel ezelőtt Polyák László kezdeményezésének köszönhetően menekült meg a kék vércse telep a jövő nemzedék számára. Mára azonban a varjúfészkek eltűnésével földönfutóvá vált madarunk elfoglalja ugyan a magányos szarka és a dolmányos varjú fészkét, de ott nincs biztonságban. Az alföldi varjú fészkelőhelyek oktalan pusztítása, a mezőgazdasági területek növekedése és a legelők felszántása miatt egész Európában megritkult és veszélyeztetetté vált a kék vércse.

Gazdag állat és növényvilág

Esti és hajnali szürkületben egyre gyakrabban találkozhatunk erdeinkben a fekete-fehér csíkos feju borzzal. Éjjeli rovarvadászaink a közönséges és a hosszú fülű denevér és az európai sün. Kertjeinkben elszaporodott a védett vakond és a kiemelten védett földikutya. Horgásztavaink, nádasaink védett faunájára a vizibéka fajok, a mocsári béka, vöröshasú unka, európai levelibéka, a fürge gyík, a vízi sikló és a mocsári teknős jellemző. Mezei és kerti virágainkon méhek, dongók, darazsak röpködnek. Nádasaink környékén és kertjeinkben is előfordulnak a karcsú testű, kék és zöld ragadozó szitakötők: a szép légivadász, a kisasszony szitakötő és az acsa-félék, a virágok nektárját és a lehulló gyümölcsök nedveit szívogató színes lepkék, pillangók, pl. számos boglárkalepke faj, a fecskefarkú és kardos pillangó, a szintén pillangófélék közé tartozó, rendkívül ritka farkasalma lepke, gyakori továbbá a kis rókalepke, nappali pávaszem és a gyönyöru Atalanta lepke. A gerinctelen fauna rendkívül gazdag, kutatása jelenleg is folyik.

Erdei madarak

A széncinege, a fecske, a fülemüle, a nagy fakopáncs, a barátposzáta, a vörösbegy, a búbosbanka, a csíz, a zöldike, az erdei pinty, a feketerigó, a sárgarigó, a seregély, a kerti és házi rozsdafarkú dűlőink és kertjeink kedves, hasznos vendégei. Rendszeres fészkelő madarunk a kis őrgébics. A dűlőkben téli vendég a nagy őrgébics, míg a tövisszúró gébics májusban érkezik vissza Afrikából. Énekes madaraink közül kiemelkedő természetvédelmi értékű a cigány- és a rozsdás csaláncsúcs, a fülemüle, a barátposzáta, a fitisz és a csilpcsalp füzike. Csodálatos énekük a belterületen is hallható. Cinegeszerű ügyességgel kutat a stiglic, a bogáncs, a pitypang, a bojtorján és más évelő növények szárain. Télen nagy számban lepik el a dűlők fáit a meggyvágók, sármányok, fenyőrigók és a sordélyok.

Kultúra követő madarak

Az ember közelségét keresik a gólyák és a fecskék. A fecskék közül a füsti- és a molnárfecske fészkelő madarunk, a sarlósfecske csak átvonuláskor figyelhető meg. Elhagyott homokbányákban egyre gyakoribb a partifecske, a színpompás tollú gyurgyalag és a szalakóta. Szántóföldjeinken a barázdabillegető, a mezei pacsirta és a búbos pacsirta építi fészkét a talajmélyedésekben. Elhagyott szarkafészkekben rendszeresen fészkel az erdei fülesbagoly, itt költi ki fiókáit a vörös vércse, az örvös galamb és a vadgerle. A Nagyerdőben nagyon sok az idős, odvas magyar fekete- és fehér-nyárfa, itt fészkelnek állandó madaraink: a kékcinege, a széncinege, a barátcinege, a csuszka, a csóka, a rövid- és a hosszú karmú fakúsz, a kuvik és a harkályfélék. Leggyakoribb madaraink: a feketerigó, az erdei pinty, az örvös galamb, a vadgerle. Május elején érkezik a szürke- és az örvös légykapó Dél-Afrikából.

Vízi és vándormadarak

A nádasokban és a csatornák partján nádi rigó, nádi tücsökmadár, nádi veréb költ. Őszi és tavaszi vonuláskor megpihennek nálunk a költöző madarak: a piroslábú cankó, a nyári lúd, a nagy lile és kis lile. Hosszú, elnyúló őszökön feltűnnek a délebbre vonuló darvak és a fekete gólyák. 1995-ben jelent meg a hatalmas méretu (75-98 cm hosszú, 230 cm fesztávolságú) nálunk áttelelő rétisas. A Lenge nádas környékén rendszeresen felbukkan hazánk legnagyobb énekesmadara, a holló. Szikeseink és a Gerece ős-szikeseinek jellemző költöző fajai: a nagy goda, a bíbic, a partfutók, a barna és a hamvas rétihéja, a kerecsen- és a kabasólyom.

Forrás: sulinet.hu - Riznerné Gáspár Erika
Képek: Polyák Attila (kivéve az utolsó kettőt: www.kekvercse.mme.hu)

Ládatörténet:
2015.04.21. A ládát 2014. októberében kifosztották, de tarsolyos kessertársunk jóvoltából a mai naptól ismét tartalmaz mindent, ami kell :)
Köszönet érte!'

2018. szept. 24. A láda több mint 4 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatának megfelelően 'Mosi Family' kessertársunknak adom át. [Admin(Fazék)]


2018.09.26 Ládaellenőrzés, dobozcsere, jelszócsere.

2019.09.28 Ládaellenőrzés.

2020.02.07 A ládát betegre állítottam mert az első pontban szereplő táblát a parkból eltávolították.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (123 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.37 web: 4.54 átlag: 4.43

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Angyalfiak 2021.10.12 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megtaláltuk, köszi a rejtést!
Az egyik oszlopi koordináta félig letépve, a másik rendben van még.
Kicsit kalandos volt bejutni a szántott, saras úton, de csak meg lett! [Geoládák v3.12.2]

speti 2021.09.19 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

BereznaiMiki 2021.09.18 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

cipollino 2021.09.05 14:05 - Megtaláltam
Korona a nap végére. Ládázás Vironiával. Köszi a rejtést

Vironia 2021.09.05 14:05 - Megtaláltam
Megvan ez is. Köszi a rejtést!

kivancsifancsi 2021.05.26 16:42 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.05.26 16:42 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

FeldmanZ 2021.04.25 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Volt hangulata az útnak, őzek, varjak és vércse is feltűnt a hatalmas pusztai szikes gyepek szomszédságában. [Geoládák v3.9.6]

Csabiq 2021.04.21 12:57 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Kellemes séta az aszfalt útról, szitáló vércsék, komótosan repülő vetési varjak, illegető sárgabillegető és suhanó őzek társaságában. Már értem miért láttam annak idején az aszfaltút melletti fákon ennyi vércsét. A láda rendben volt.
[Geoládák v3.10.5]

izsolt 2021.04.17 16:50 - Megtaláltam
Szolnok-Rákóczifalva piros túra után még az abonyi ládáknak -köztük ennek is- a végére jártunk

A végláda koo-ja kb 5 éve megvan, akkor Abonyban fejeztem be egy túrát a sárga jelzésen (de amúgy elég egyszerűen ki is lehet találni tkp)

A saras úton kicsit izgalmas volt beautózni, cserébe útközben láttunk vércsét a madármegfigyelő kis kalyibánál (visszafelé is :-)

Akit érdekel a téma, nemrég láttam egy jó kis természetfilmet, Ketten egy fészekben címmel, gugli a barátunk :-)

stikli08 2021.04.08 10:33 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Nincs komolyabb túrára alkalmas idő, így gondoltam megnézem. áprilisi havaseső és erős szembeszél sem szegte kedvem. [Geoládák v3.6.0]

szikizso 2021.04.06 11:34 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.9.6]

eltájoló 2021.04.05 08:56 - Megtaláltam
Nagyjából 5 éve van meg a végpont koordinátája. Most végre sikerült eljutni ide. Láttuk a sok fészket, de leginkább csak varjakkal találkoztunk. Lehet, hogy vércsét is láttunk, de nem tudtuk, hogy az az volt.
A láda jó állapotban a helyén van. Köszi a rejtést.

Ambró 2021.04.04 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Csizmások 2021.03.25 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Kellemes 6 km-es séta a megadott letérésről. A vércsék nagyon zajongtak!

BF836936-57EE-4969-8F79-E00995894DFE2B91D640-06DB-4770-BD0F-E3110AC0523A
dj70 2021.03.15 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

-Mike- 2021.03.15 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Az első pont már vagy két hete megvolt, de akkor nem leltük a bevezető utat, meg idő sem nagyon volt rá. Most egy kiadós sétával meglett.
A vércsék hangoskodását már messziről lehetett hallani.
Köszönet a rejtésért!

Hegedüs Zsuzsa 2021.03.13 14:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]
Elszánt gyaloglóknak és madarászoknak.
A láda rendben volt a fa odúban.

IMG_4447IMG_4448
Feri Milán Ricsi 2020.12.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést !

Kissé nehezen de eljutottunk a ponthoz,hosszas keresgélés után vettük észre,hogy nem a fa tövében van hanem a dűlő út szélén, nyílt terepen ami a fától kb. 25 m . Feltételezhetően valami állat (kutya,róka) vihette oda ki. Visszahelyeztük a fa tövébe kissé elrejtve és úgy,hogy vadállat ne férhessen hozzá vagy mozdítsa el,valamint az időjárástól is védve van.

Páratlanpáros 2020.10.09 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

smico50 2020.10.09 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

MiMintTeam 2020.09.13 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Cápa 2020.09.10 17:14 - Megtaláltam
THX.
Kicsit messze van a végláda, de hát túrázók vagyunk...
A végláda koordinátái amit a kérdőjel helyére kell írni azok egyforma számok.

Kucsma család 2020.08.20 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

fkmaster 2020.08.03 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.33
Lásd Stüszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (221 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]