FAQ
3068. Kék Vércse Telep Abonyban (GCKVTA)

Az első pont

Az első pont

Láda-lak

Láda-lak

Fészek a földön

Fészek a földön

Fészkek

Fészkek

Az erdő a Gerece ős-szikes felől

Az erdő a Gerece ős-szikes felől

Fészek

Fészek

Erdő

Erdő

Fészkek szemmagasságban

Fészkek szemmagasságban

Szerelmes pár

Szerelmes pár

Kék Vércse

Kék Vércse
Szélesség N 47° 11,282'
Hosszúság E 20° 0,290'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.25 14:01
Megjelenés időpontja: 2011.09.27 08:20
Utolsó lényeges változás: 2020.08.03 21:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MiMintTeam
Ládagazda: Mosi Family
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 225 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


1. pont
Az első pont koordinátája: N 47° 11,282' - E 20° 0,290'
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.
Figyelem: A táblát 2020 február elején felújításra elszállították. Ígéret szerint 1-2 hónapon belül visszakerül a helyére. A jelölt koordinátán, a padok melletti lámpaoszlopokon a beillesztendő karakter kihelyezve.

2. pont
A végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'
A Kaszáló erdő mellett található hagyományos geoláda természetes rejtekben. Megtalálásához a kódrészletet illeszd a végláda koordinátájába.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Részletes leírás:

1. pont - koordináta részlet
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.
Figyelem: A táblát 2020 február elején felújításra elszállították. Ígéret szerint 1-2 hónapon belül visszakerül a helyére. A jelölt koordinátán, a padok melletti lámpaoszlopokon a beillesztendő karakter kihelyezve.

Külön parkolási pontot nem adunk meg, több ingyenes lehetőség is van a belvárosban.
 N 47° 11,282' E 20° 0,290' 89 m [GCKVTA-1]

Ettől a ponttól nem messze egy másik abonyi láda is található, ajánljuk figyelmedbe: GCABAN

2. pont - fizikai láda
Abonyt délnyugati irányban elhagyva a Gereceszék dűlőnél kanyarodj jobbra. Ha autóval jössz és nem magasépítésű vagy terepjáró, parkolj itt, mert a dűlőút nehezen járható.
 N 47° 9,750' E 19° 58,469' 88 m [GCKVTA+leágazás]
A dűlőúton haladva az erdő déli részét éred el.
 N 47° 10,310' E 19° 56,950' 90 m [GCKVTA+erdő széle]
Innen az első ponton leolvasott kódrészlettel kiegészített koordináta alapján keresd a ládát, amit egy fa tövébe rejtettünk.

A kódrészletet illeszd be a kérdőjelek helyére.
Végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'


A városközponttól, vagyis az első ponttól 7 kilométerre fekszik a láda.

A logoláshoz szükséges jelszót keresd a ládában.

A ládát északról, a 40-es főút felől is elérheted, de az általunk megadott útvonal a legjárhatóbb.

Figyelem: Jelentősebb mennyiségű csapadék után a láda nehezen megközelíthető.
Mutatom:


A madarak májusban-júniusban költenek, a természet védelme érdekében ebben az időben javasolt az erdő elkerülése. Ezért is rejtettünk távol a fészkelési helytől. A rejtéstől nem messze költőládák vannak kihelyezve, ebben az időszakban ha kérhetnénk ne menjetek közel hozzájuk, nehogy megzavarjátok a védett madarakat. Köszönjük!

Tipp: Vigyetek távcsövet, remek madarász hely ilyenkor az erdő és környéke.

Kérlek a rejtésről ne rakj fel képet.

_________________________________________________

A kék vércse és élőhelye

Napjainkban az Alföldre jellemző növény- és állatvilág található meg Abonyban. Ez azt is jelenti, hogy nagyszámú védett állatnak ad menedéket az abonyi táj. Madárvilága például most is gazdag. Abony határában, a Kaszáló erdőben - mely egy telepített akácos - található Európa legnagyobb kék vércse telepe. Ez valójában egy vetési varjú fészektelep, melynek társfajai a kék vércse és az erdei fülesbagoly.

Az abonyi Kaszáló erdő, a Gödöllői dombság és a Tisza völgye között elhelyezkedő 85 m és 189 m tengerszint feletti magasságú, löszökkel és futóhomokkal fedett alacsony ármentes síkságon található. Gazdag madárvilága, az abonyi kék vércse telep papíron védelem alatt áll. A kék vércse Eurázsiában őshonos költöző madár, elterjedésének nyugati határa Magyarország. Síkvidéki erdők jellegzetes faja, gerle nagyságú, erősen fogyatkozó telepesen fészkelő ragadozómadár. Táplálékát nyílt terepen, érintetlen réteken ejti el, zsákmányát apró rágcsálók és egyenesszárnyúak teszik ki. A kék vércse szitálva szemeli ki zsákmányát és hirtelen lecsap rá. Fészket nem épít, más fajok (vetési varjú, szarka) elhagyott fészkeit foglalja el, vagy a második költésre készülő szülőket üldözi el. Májusban tojik 3-8 tojást, melyeken 28 napig ül.

Ahol a vetési varjakat pusztították, ott a kék vércsék is megritkultak. Abonyban az engedély nélküli fakivágások veszélyeztetik a faj életterét. Európában amúgy Abonyban költ a legtöbb pár. 15 évvel ezelőtt Polyák László kezdeményezésének köszönhetően menekült meg a kék vércse telep a jövő nemzedék számára. Mára azonban a varjúfészkek eltűnésével földönfutóvá vált madarunk elfoglalja ugyan a magányos szarka és a dolmányos varjú fészkét, de ott nincs biztonságban. Az alföldi varjú fészkelőhelyek oktalan pusztítása, a mezőgazdasági területek növekedése és a legelők felszántása miatt egész Európában megritkult és veszélyeztetetté vált a kék vércse.

Gazdag állat és növényvilág

Esti és hajnali szürkületben egyre gyakrabban találkozhatunk erdeinkben a fekete-fehér csíkos feju borzzal. Éjjeli rovarvadászaink a közönséges és a hosszú fülű denevér és az európai sün. Kertjeinkben elszaporodott a védett vakond és a kiemelten védett földikutya. Horgásztavaink, nádasaink védett faunájára a vizibéka fajok, a mocsári béka, vöröshasú unka, európai levelibéka, a fürge gyík, a vízi sikló és a mocsári teknős jellemző. Mezei és kerti virágainkon méhek, dongók, darazsak röpködnek. Nádasaink környékén és kertjeinkben is előfordulnak a karcsú testű, kék és zöld ragadozó szitakötők: a szép légivadász, a kisasszony szitakötő és az acsa-félék, a virágok nektárját és a lehulló gyümölcsök nedveit szívogató színes lepkék, pillangók, pl. számos boglárkalepke faj, a fecskefarkú és kardos pillangó, a szintén pillangófélék közé tartozó, rendkívül ritka farkasalma lepke, gyakori továbbá a kis rókalepke, nappali pávaszem és a gyönyöru Atalanta lepke. A gerinctelen fauna rendkívül gazdag, kutatása jelenleg is folyik.

Erdei madarak

A széncinege, a fecske, a fülemüle, a nagy fakopáncs, a barátposzáta, a vörösbegy, a búbosbanka, a csíz, a zöldike, az erdei pinty, a feketerigó, a sárgarigó, a seregély, a kerti és házi rozsdafarkú dűlőink és kertjeink kedves, hasznos vendégei. Rendszeres fészkelő madarunk a kis őrgébics. A dűlőkben téli vendég a nagy őrgébics, míg a tövisszúró gébics májusban érkezik vissza Afrikából. Énekes madaraink közül kiemelkedő természetvédelmi értékű a cigány- és a rozsdás csaláncsúcs, a fülemüle, a barátposzáta, a fitisz és a csilpcsalp füzike. Csodálatos énekük a belterületen is hallható. Cinegeszerű ügyességgel kutat a stiglic, a bogáncs, a pitypang, a bojtorján és más évelő növények szárain. Télen nagy számban lepik el a dűlők fáit a meggyvágók, sármányok, fenyőrigók és a sordélyok.

Kultúra követő madarak

Az ember közelségét keresik a gólyák és a fecskék. A fecskék közül a füsti- és a molnárfecske fészkelő madarunk, a sarlósfecske csak átvonuláskor figyelhető meg. Elhagyott homokbányákban egyre gyakoribb a partifecske, a színpompás tollú gyurgyalag és a szalakóta. Szántóföldjeinken a barázdabillegető, a mezei pacsirta és a búbos pacsirta építi fészkét a talajmélyedésekben. Elhagyott szarkafészkekben rendszeresen fészkel az erdei fülesbagoly, itt költi ki fiókáit a vörös vércse, az örvös galamb és a vadgerle. A Nagyerdőben nagyon sok az idős, odvas magyar fekete- és fehér-nyárfa, itt fészkelnek állandó madaraink: a kékcinege, a széncinege, a barátcinege, a csuszka, a csóka, a rövid- és a hosszú karmú fakúsz, a kuvik és a harkályfélék. Leggyakoribb madaraink: a feketerigó, az erdei pinty, az örvös galamb, a vadgerle. Május elején érkezik a szürke- és az örvös légykapó Dél-Afrikából.

Vízi és vándormadarak

A nádasokban és a csatornák partján nádi rigó, nádi tücsökmadár, nádi veréb költ. Őszi és tavaszi vonuláskor megpihennek nálunk a költöző madarak: a piroslábú cankó, a nyári lúd, a nagy lile és kis lile. Hosszú, elnyúló őszökön feltűnnek a délebbre vonuló darvak és a fekete gólyák. 1995-ben jelent meg a hatalmas méretu (75-98 cm hosszú, 230 cm fesztávolságú) nálunk áttelelő rétisas. A Lenge nádas környékén rendszeresen felbukkan hazánk legnagyobb énekesmadara, a holló. Szikeseink és a Gerece ős-szikeseinek jellemző költöző fajai: a nagy goda, a bíbic, a partfutók, a barna és a hamvas rétihéja, a kerecsen- és a kabasólyom.

Forrás: sulinet.hu - Riznerné Gáspár Erika
Képek: Polyák Attila (kivéve az utolsó kettőt: www.kekvercse.mme.hu)

Ládatörténet:
2015.04.21. A ládát 2014. októberében kifosztották, de tarsolyos kessertársunk jóvoltából a mai naptól ismét tartalmaz mindent, ami kell :)
Köszönet érte!'

2018. szept. 24. A láda több mint 4 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatának megfelelően 'Mosi Family' kessertársunknak adom át. [Admin(Fazék)]


2018.09.26 Ládaellenőrzés, dobozcsere, jelszócsere.

2019.09.28 Ládaellenőrzés.

2020.02.07 A ládát betegre állítottam mert az első pontban szereplő táblát a parkból eltávolították.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (127 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.38 web: 4.55 átlag: 4.44

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Tintás 2023.01.10 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.15
Köszönöm a rejtést, a ládával minden rendben, bár az alföldi pusztaságon kívül sok látnivaló nem volt [Geoládák v3.12.10]

Bőrharisnya 2022.11.13 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Köszönjük a rejtést!
Mindent a helyén találtunk.

peters 2022.10.22 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Webber 2022.09.18 16:21 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.10]

ésKata 2022.07.31 13:20 - Megtaláltam
A szolnoki Rotary láda ürügyén a környékbeli még hiányzó ládák jöttek sorba. Kékvércsét nem láttunk, csak fecskét. Találtunk két tollat elhullajtva, azok szépek és kékek.

 
anettx 2022.07.29 13:38 - Megtaláltam
TFTC!
Kb. 5 éve őrizgetem a láda koordinátáját, ma sikerült eljutnom a ládához, most szinte drive-in, éppen elég volt az a pár száz méteres séta a tűző napon.
[Geoládák v3.12.10]

IMG_7569 
Csg12 2022.06.17 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Pogánypeti 2022.05.10 08:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.30
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]
Az 1. ponton a keresett számot az I.vh-s emlékmű melletti lámpaoszlopon találtam meg, kb. 2,5 m. magasan. Behelyettesítettem a koo-ba, és már tudtam is hová kell tekernem.
A Kaszáló-erdő hihetetlen mennyiségű varjútól volt hangos, már messziről lehetett hallani az óriási hangzavart, károgást.
A láda rendben a helyén lapul, köszi a rejtést! :)

tabletta 2022.05.01 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

20220501_133528 
ha2 2022.04.10 14:20 - Megtaláltam
Az 1. ponton letépve a szükséges szám. A rejtő telefonos segítségével sikerült megoldani.

0BE42DB6-0E64-40F1-9448-D8559A2C6C1C661AA587-5A6D-4CEC-9023-EF697AAFC248
Wilka74 2021.12.22 18:36 - Megtaláltam
Az első pontot még az abonyi ládával együtt kerestem fel. Most, a fagyott talajon könnyen el lehetett bringázni a második pontért. Kicsit para volt azért az elemlámpás keresgélés, de köszi! Madarat most nem láttam :) [Geoládák v3.12.5]

straboti 2021.11.06 10:58 - Nem találtam meg
Az első ponton eltűnt a tábla, a másodikat már meg sem kerestük a sár miatt. :( [Geoládák v3.12.2]

Angyalfiak 2021.10.12 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megtaláltuk, köszi a rejtést!
Az egyik oszlopi koordináta félig letépve, a másik rendben van még.
Kicsit kalandos volt bejutni a szántott, saras úton, de csak meg lett! [Geoládák v3.12.2]

GBoys 2021.10.03 16:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltuk!
Köszönjük a rejtést!

speti 2021.09.19 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

BereznaiMiki 2021.09.18 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

cipollino 2021.09.05 14:05 - Megtaláltam
Korona a nap végére. Ládázás Vironiával. Köszi a rejtést

Vironia 2021.09.05 14:05 - Megtaláltam
Megvan ez is. Köszi a rejtést!

kivancsifancsi 2021.05.26 16:42 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2021.05.26 16:42 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

FeldmanZ 2021.04.25 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Volt hangulata az útnak, őzek, varjak és vércse is feltűnt a hatalmas pusztai szikes gyepek szomszédságában. [Geoládák v3.9.6]

Csabiq 2021.04.21 12:57 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Kellemes séta az aszfalt útról, szitáló vércsék, komótosan repülő vetési varjak, illegető sárgabillegető és suhanó őzek társaságában. Már értem miért láttam annak idején az aszfaltút melletti fákon ennyi vércsét. A láda rendben volt.
[Geoládák v3.10.5]

izsolt 2021.04.17 16:50 - Megtaláltam
Szolnok-Rákóczifalva piros túra után még az abonyi ládáknak -köztük ennek is- a végére jártunk

A végláda koo-ja kb 5 éve megvan, akkor Abonyban fejeztem be egy túrát a sárga jelzésen (de amúgy elég egyszerűen ki is lehet találni tkp)

A saras úton kicsit izgalmas volt beautózni, cserébe útközben láttunk vércsét a madármegfigyelő kis kalyibánál (visszafelé is :-)

Akit érdekel a téma, nemrég láttam egy jó kis természetfilmet, Ketten egy fészekben címmel, gugli a barátunk :-)

stikli08 2021.04.08 10:33 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Nincs komolyabb túrára alkalmas idő, így gondoltam megnézem. áprilisi havaseső és erős szembeszél sem szegte kedvem. [Geoládák v3.6.0]

szikizso 2021.04.06 11:34 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (231 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]