FAQ
3078. Pécsi Köztemető (GCPTMT)

Oberhammer kripta

Oberhammer kripta

Dr. Grastyán Endre sírja

Dr. Grastyán Endre sírja

Scholz-Gosztonyi család síremléke

Scholz-Gosztonyi család síremléke

Parragh család nyughelye

Parragh család nyughelye

Ismeretlen katona sírja

Ismeretlen katona sírja

Szauter kripta

Szauter kripta

Vadszőlővel befutott régi sír

Vadszőlővel befutott régi sír
Szélesség N 46° 3,076'
Hosszúság E 18° 13,892'
Magasság: 147 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.11 01:30
Utolsó lényeges változás: 2022.08.01 23:55
Utolsó változás: 2022.09.05 03:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus és Bojta
Ládagazda: Strombus
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 614 + 7 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.


Az állatorvos segít megtalálni a kisméretű, henger alakú ládikát.
Aztán kisérteni fog, ha nem írsz egy pár mondatos logot az igen lelombozó sablonszöveg helyett. Ezzel nemcsak a rejtő munkáját tiszteled meg, hanem magadnak is emléket készítesz, amit később élvezettel fogsz visszaolvasni.


A ládába kisebb geocoin vagy Travel Bug helyezhető.
Kérlek, ha megtisztelsz azzal, hogy ide rejtesz vagy innen viszel el egy vándort, ne felejtsd el bejelenteni a www.geocaching.com oldalon!Sokak szerint furcsa, hogy ide invitállak. Hova is? Egy 60 hektáros parkba, 80 ember munkahelyére és 170 000 ember nyugvóhelyére. Egy helyre, ahol az árnyas fák közt nagyot lehet sétálni, ahol szép szobrokat, emlékműveket láthatsz, közben elgondolkodhatsz az élet dolgain. Egy helyre, ahol több pécsi "lakik", mint a városban. Az ország egyik legnagyobb temetőjébe. Egy intézménybe, amely kulturális, művészeti, történelmi emlékei mellett kiemelkedő értéket képvisel növényvilágával is.

Elnézést kérek minden olyan játékostárstól, aki úgy érzi, hogy a geokesselés és a temetői séta nem összeegyeztethető tevékenység. Nem szeretném olyasmire buzdítani őket, ami értékítéletükkel ellentétes, ezért kérem, inkább ne keressék meg ezt a ládát!

A temető nyitva tartása
április 2-től november 2-ig: 6 - 20 óráig
november 3-tól április 1-ig: 7 - 17 óráig

A temető története
Pécs városa 1879-ben határozatot hozott, hogy a mai Balokány környéki ún. budai-külvárosi temetőt fel kell számolni, és egy új, nagyobb temetkezési helyet kell létesíteni. Röpke 25 év alatt el is jutottak a megvalósításig. A több szóba került helyszín közül hosszas egyezkedés után a Siklósi út melletti területre esett a városvezetés választása. 1903-ban végre megkezdték a sírkert kialakítását. Először a szükséges épületek készültek el (a Szent Mihály tiszteletére felszentelt nagyméretű temetőkápolna azonban csak 1933-ban épült,) ezután a díszes főkaput és a magas kőkerítést építették meg. Az utak kijelölése után megkezdődött a sírhelyek árusítása és a régi temetőből a tetemmaradványok áthelyezése. Az épen maradt szép síremlékeket is áttelepítették, a művészi szempontból értéktelennek ítélteket pedig a Dóm tér és a Széchenyi tér burkolására használták fel. (A székesegyház előtt még mindig ezeken járunk, bukdácsolunk, a Széchenyi tér 2009-2010-ben új burkolatot kapott.)

Az új temető hivatalos megnyitójára 1904. november 4-én került sor. Eddigre már lezajlott az első temetés is. Előző nap búcsúztatták a 23 évesen, tüdőgyulladásban elhunyt Windischmann Annát, Szemán József vasúti altiszt feleségét, egy kisfiú édesanyját. Sírja még ma is megvan.

A következő kb. 90 évben megszaporodott a sírhantok sora. A temető első bővítése 1922-ben vált szükségessé. Ezt a háború idején, majd később is további bővítések követtek. A hatalmas területen jelenleg 69 parcella található.
Bár a temető a '90-es években a további terjeszkedése is felkészült, azt gondolom, a sírok száma a közeljövőben nem fog növekedni. A város lakosság fogy, sok fiatal elköltözik. Ha élet már nem köti a családot Pécsre, sokan nem váltják meg a régi sírokat, így azok felszámolásra kerülnek. Ráadásul a temetési költségek annyira magasak lettek az utóbbi évtizedben, hogy sokan anyagi okokból nem a temetést, hanem hamvasztás után a hamvak szétszórását vagy hazavitelét választják. A szórásos szertartást egy erre a célra épített szökőkútnál bonyolítják.

Négy parcella az I. és II. világháborúban elesett katonák végső nyughelye. Tizenkét nemzet fiai nyugszanak itt.
Szívbemarkoló az apró gyermeksírok látványa. A gyermekparcella közepén a carrarai márványból készült "Örök gyermek" emlékmű áll. Mindenszentekkor pálcikára tűzött, földbe szúrt fehér origami papírdaruk százai lepik el a szobor környékét.
Külön parcellában nyugszanak azok az emberek, akik haláluk után is az emberiség javát szolgálták, felajánlva testüket az orvostudománynak. Ezért a parcelláért az egyetem orvostudományi kara vállal felelősséget és tart az itteni emlékműnél minden évben megemlékezést.
Egységes, ú.n. amerikai típusú parcellában helyezik el azon emberek holttestét, akik végtisztességéről a város köztemetés keretében gondoskodik.

A legszebb régi síremlékek a temető Siklósi úti kerítése mellett a főkapu közelében és a kápolna környékén találhatók.
A kerítés közelében, a környezethez illő rejtekben megbújó ládáig sétálva több szép szobron is megakadhat a szemed, de ha van kedved és időd még az alábbiakat ajánlom szíves figyelmedbe:
Dr. Grastyán Endre (1924-1988) orvoskutató szobra (mint a szoborról is megállapítható, alacsony, vékonydongájú ember volt, agykutatással foglalkozott, amiben a macskák, mint kísérleti alanyok voltak segítségére)  N 46° 3,145' E 18° 13,903' 143 m [GCPTMT+síremlék1]
Szilágyi-Büky család kriptája  N 46° 3,223' E 18° 13,882' 137 m [GCPTMT+síremlék2]
Türr család kriptája  N 46° 3,207' E 18° 13,998' 141 m [GCPTMT+síremlék3]
Van még rengeteg figyelemre méltó sír. Jobban jársz, ha nem a GPS-re szegezed a tekinteted, hanem magad fedezed fel a szép síremlékeket. Bármerre indulsz, biztosan találsz néhány szépet, érdekeset vagy éppen furcsát, különlegeset.

A temető megközelítése
A gépjárművel érkezők a nyugati oldalkerítés mellett vagy az északi oldalon lévő Interspar parkolójában tudnak megállni. A város felől érkezve kissé nehézkes a nyugati oldalon megállni, egyszerűbb az Interspar parkolóját választani és az északi kapun bejutni. A nyugati oldalról a főkapun át érkezve kb. 400 métert kell megtenned a kocsidtól a ládáig, északról jövet talán 600 métert, keletről 800 métert.
A vasútállomástól induló, a távolsági autóbuszpályaudvar mellett is megálló 6-os, 7-es, és a 41-es számú buszok a temető nyugati oldalán lévő két kapunál, a 42-es számú autóbusz az északi és keleti bejáratoknál állnak meg.

Személyes vonatkozás
Ezt a ládát őseim, ősrokonaim tiszteletére rejtettem, akik közül az első, dédapám 1926-ban vált e hely lakójává. Ünnepekkor ebben a hatalmas sírkertben több mint 5 km-es sétát teszünk, mert kb. tíz sírt, húsznál is több halottat kell felkeresnünk, akik a temető különböző parcelláiban pihennek. Többnyire a családból sokan együtt megyünk: szüleim generációja, testvérek, unokatestvérek, aprónép. Így a sírgondozás nemcsak kötelesség, hanem örömteli családi együttlét. A séta közben történeteket elevenítünk fel halottainkról, így az ifjabb generáció számára is élővé téve azokat, akiket ők már nem ismerhettek meg.
Számomra a temetői séta kellemes élmény. Remélem, számodra is az lesz.

Ládatörténet
2011. 12. 16.: Ládakarbantartás. Doboz ajándékokkal való ismételt feltöltése.
2012. 09. 01.: Ládakarbantartás.
2013. 02. 09.: Ládakarbantartás. Logbook csere.
2014. 10. 30.: Ládakarbantartás.
2015. 10. 27.: A láda eltűnt. Pótoltam.
2016. 04. 30 - 2016. 07. 30.: A láda ideiglenesen pár sírral arrébb költözött.
2016. 10. 30.: Ládakarbantartás.
2017. 10. 30.: Ládakarbantartás.
2018. 11. 02.: Ládakarbantartás.
2019. 10. 01.: Az eltűnt ládát pótoltam.
2022. 08. 02.: A betelt logbookot cseréltem.

Források:
Pécsi Temetkezési Kft. honlapja
BAMA újságcikkfree counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (288 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.54 web: 4.63 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kromo553 2022.09.11 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Helyhez illő rejtés és nagy dicséretet érdemel eme láda a sírnál egy idős hölgy tartózkodott épp így megvártam míg hozzá férek a kereséshez ami azonnal adta magát. A köztemető szép rendezett ide van eltemetve a feleségem dédmamája is. [Geoládák v3.12.10]

szollosi73 2022.09.08 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Megvan!
Vannak akik szerint a geoládázás nem temetőbe való, mi szívesen sétálunk sírkertekben és nem zavar, ha ott láda is van :) Sok szép régi síremlék van és hatalmas a temető, csak egy kis részét tudtuk bejárni. A ládával kapcsolatosan már otthon volt egy tippem és bejött.
Nekünk tetszett, köszönjük a rejtést!

tothadam86 2022.08.30 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.12.10]

Manoka61 2022.08.28 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Batkamanó1211 2022.08.28 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ckriszti 2022.08.20 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

atompyka 2022.08.20 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Babszi1979 2022.08.20 11:34 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

Lilah&Lackó 2022.08.17 10:22 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Lilah&Lackó

Ásványvadász 2022.08.15 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Kicsit aggódtunk, egy sír körül matatni... Inkább csak nézelődtünk, aztán hirtelen megvilágosodtunk. Szuper!

Skultéty család 2022.08.12 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Köszönjük.

20220812_171007 
Ben Stone 2022.08.11 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

eltájoló 2022.07.26 19:46 - Megtaláltam
Sikerült még nyitvatartási időben ideérni. Jó nagy temető.
A rejtés nagyon ügyes! Köszi!
mmcclii

RUNiko 2022.07.26 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
És köszönöm a telefonos segítséget a jelszó változásához, Strombus:) [Geoládák v3.12.10]

zoll 2022.07.26 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

SuperAnya 2022.07.18 16:51 - Megtaláltam
A rejtés attól jó, hogy teljesen szem előtt van!

Köszönöm a rejtest!
[Geoládák v3.12.10]

Csg12 2022.07.18 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kópé1993 2022.07.16 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

petyaba20 2022.07.15 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

annmarthy 2022.07.09 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Liza&Ádi 2022.06.19 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sz.Martin4 2022.06.12 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

felisz 2022.06.12 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

fredie 2022.06.06 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Skali&Margó 2022.06.04 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
OK!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (630 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]