geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3114. Társbérlet a Vepor csúcsán (GCtars)

A csúcs a Chata Varta felől

A csúcs a Chata Varta felől

A kilátópont

A kilátópont

Magas-Tátra

Magas-Tátra

Alacsony-Tátra (Gyömbér)

Alacsony-Tátra (Gyömbér)

Liptói-havasok

Liptói-havasok

Chata pod Vartou fentről

Chata pod Vartou fentről

Kilátás keletre

Kilátás keletre

Búcsú a Tátrától

Búcsú a Tátrától

Kopasz vörösfenyők

Kopasz vörösfenyők

A gerinc nyugati része

A gerinc nyugati része

Őszi színek 1.

Őszi színek 1.

Őszi színek 2.

Őszi színek 2.
Szélesség N 48° 41,311'
Hosszúság E 19° 46,103'
Magasság: 1330 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.10.14 00:00
Megjelenés időpontja: 2011.11.15 23:50
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 09:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: pk-team
Ládagazda: VP
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 6500 m
Megtalálások száma: 15 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden: Nagyméretű műanyag doboz, a jelzett ösvénytől pár lépésre, fa gyökerei közt.

A geoládába Travel Bug helyezhető. Kérlek, csak akkor vigyél el Travel Bugot vagy Geocoint, ha a .com-on is játszol, és tudod, hogy mit kell vele csinálni!

A Klenóci-Vepor (Klenovský Vepor) a Szepes-Gömöri-érchegység (Slovenské rudohorie) egyik legszebb csúcsa. Éles, keskeny gerince közel 2 km hosszan majdnem teljesen vízszintesen nyúlik kelet-nyugati irányban, majd a két végén hirtelen letörik. Ez adja jellegzetes, messziről is felismerhető alakját. A gerincet bükkel és vörösfenyővel elegyes lucfenyves borítja (gyönyörű mohás-áfonyás aljnövényzettel), így a csúcsról csak a fák közt lehet kilátni. A keleti végén viszont, egy hatalmas sziklaletörés tetejéről csodálatos a kilátás. Észak felé az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) hosszan elnyúló gerince felett a teljes Liptói-havasok (Zapadné Tatry) és Magas-Tátra (Vysoké Tatry) látszik. Keletre a Király-hegy (Král'ova hol'a), a Murányi-fennsík (Muranska planina) és a Stolica magasodik. Közelebb pedig jól kivehető a tiszolci Várhegy (Hradová) és a klenóci víztároló.

Ajánlott kiindulópont: Skorušina  N 48° 39,630' E 19° 46,000' 650 m [GCtars+parkolo], ahol a buszfordulónál lehet hagyni az autót. Ide hétvégén busszal is ki lehet jönni. (Ha itt nincs hely, akkor a közeli sípályánál is lehet parkolni:  N 48° 39,725' E 19° 45,655' 680 m [GCtars+parkolo 2])
Skorušinára Klenócból (Klenovec) jól járható keskeny aszfaltút vezet, ami a  N 48° 35,875' E 19° 53,025' 350 m [GCtars+leteres] ponton ágazik ki a Nyustyát (Hnúšt'a) Herencsvölggyel (Hriňová) összekötő 526-os útból.

Ajánlott útvonal: a parkolóból a keskeny többé-kevésbé aszfaltozott úton indulj el a sárga jelzésen a Sedlo pod Vartou irányába (a sorompó után autóval már nem szabad behajtani)! Az aszfalt 3 km hosszan követi a Vepor-patakot, majd hirtelen véget ér. Innen egy szekérúton, majd végül egy keskeny ösvényen vezet tovább a sárga jelzés a Chata pod Vartou felé, ami két kisebb ház, forrással, padokkal és a GCYW39 .com-os ládával. Innen már csak pár perc a nyereg  N 48° 41,435' E 19° 47,165' 1120 m [GCtars+nyereg], ahonnan a piros jelzésen lehet továbbmenni a csúcs felé. A meredekké váló ösvényen először a kilátópontot éred el  N 48° 41,385' E 19° 46,260' 1320 m [GCtars+kilatopont]. Itt a vasasztalnál érdemes megállni, és jó időben alaposan körülnézni. Feljebb már nem lesz ilyen kilátás. A ládáig hátralévő rövid szakaszon van a gerinc legmagasabb pontja  N 48° 41,350' E 19° 46,185' 1340 m [GCtars+csucs], ahol van egy csúcskönyv is.

A láda egy nagyméretű műanyag doboz, a jelzett ösvénytől pár lépésre északra, fa gyökerei közt, ágakkal takarva. Jeilszó (PW) a logbookban. Kérlek, zárjad jól vissza a dobozt (hogy ne ázzon be télen a hó alatt se), és jól rejtsed vissza!

Visszafelé javaslom, hogy menj tovább a piros jelzésen egészen a Try Chotare (Hármashatár) elágazásig  N 48° 39,635' E 19° 43,680' 1130 m [GCtars+elagazas], ahonnan a sárga jelzésen visszajutsz a parkolóba. (Először, 700 méteren át, egy keresztig a kék jelzéssel együtt. Ott balra fordulva a réten meredeken lefelé vezet tovább a sárga.) Erre egészen más a táj, mint a felfelé vezető úton. Felváltva vezet fenyvesekben, ligeteseken át és hegyi legelőkön keresztül. Az egész körút kb. 17 km.

Végül a láda nevéről és a rejtésről: A Veporra már hosszú évek óta készülök. Láttam már a Poljána (Pol'ana) felől és a Gyömbér (Ďumbier) csúcsáról is. Tudtam, hogy nagyon szép hely, így felmerült bennem a ládarejtés ötlete is. A hegyen azonban már 5 éve működik egy szlovák .com-os láda, amit meg is kerestem. Szép helyen van, jó rejtés, jó állapotban lévő láda és logbook - értelmetlennek tartottam, hogy (a 161 méteres szabályt betartva) mellérejtsek egy másikat. Így hazaérve írtam a rejtőnek, és engedélyét kértem, hogy a ládát bejelenthessem a magyar oldalon is. Hamar megkaptam a beleegyezést, és így most (Várhelyi GCgold erdélyi és Mikulás GCRYSY lengyel ládájához hasonlóan) egy már 5 éve működő szlovák láda lesz "társbérletben" magyar láda is.
Ďakujem pekne, Pavel!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (8 db): környezet: 4.89 rejtés: 4.38 web: 4.51 átlag: 4.59

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


CsKriszti 2019.08.04 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

CsKaroly 2019.08.04 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kobcikrajci 2018.06.06 16:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.60
Felvidéki kirándulás záporok után, lassan megnyugvó légkör mellett. Majdnem tökéletesen időzítettem, hiszen az aktuális zápor miatt csak negyed órát kellett várnom az ajánlott indulóhelyen, ekkor már csepegő esőben elindulhattam az aszfalton. Közben el is állt teljesen, így gond nélkül igyekezhettem tovább a csúcs felé. Az út kavicsos-földes, ázva is járható, majd a p- jelzés már csak keskeny ösvény, de szintén nagyszerű, még a meredek részen is, ahol sziklákon ugrándozva jutunk a tetőre. Itt csodás panoráma, csend, és csúcsládák füzettel, újsággal, apróságokkal várják a túrázót. A GC doboz is meglett, melyet rágcsáló tápázott meg, így eltűnt a .hu-s jelszó. A rejtő telefonon segített, úgyhogy pótoltam a füzetbe 3 helyre beírva. Az már ismert útvonalon visszafelé bő egy óra kellett csak folyamatosan ereszkedve.

-1-2
-3-4
-6-7
-8 
gabortel 2017.09.14 12:01 - Megtaláltam
Vepor-Zbojska túra oda vissza, 40km.

Sir Pajszer 2017.07.17 11:48 - Megtaláltam
Köszi!

Zahy 2017.06.03 13:36 - Megtaláltam
Jó kis túrán korrekt helyen korrekt láda.

"J&J" 2017.06.03 13:36 - Megtaláltam
Pünkösdi háromnapos túra, Zahyval közös találat

Zsu. 2014.04.05 12:35 - Megtaláltam
Zsoltival és Mikulással.

 
Mikulás 2014.04.05 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.55
Már régóta nézegettem ezt a VP ládát, de most jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk! A túrára Macikupac barátomat is meginvitáltam, aki örömmel csatlakozott kicsiny "csapatunkhoz", így hárman utaztunk ki a Vepor környéki túrára. Az autót az ajánlott parkolóban hagyva elindultunk az aszfaltos úton felfelé. Az út folyamatosan, ahogy szoktam mondani, sunyin emelkedett. Zsuzsiék szerint nem is volt az annyira "sunyi", inkább egyértelmű :) Jól haladtunk, hamar elérünk a menedékházakig, ahol előkerült egy .com-unista láda is. Hú, de rég logoltam ilyet :-) Pici pihenő és egy-egy szendvics elfogyasztása után indultunk is tovább a csúcsra. A kilátópont nagyon tetszett! A csúcson szlovákok kisebb csoportja pihent, így hamar tovább haladtunk a ládához, mely azonnal meglett. Tökéletes állapotnak örvend. Mivel bőven volt időnk, így a rejtő által javasolt körtúrát jártuk be, amit nagyon nem bántunk meg. Köszönöm a túraalkalmat!

Mikulás

Többi kép Zsuzsi logjánál.

macikupac 2014.04.05 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Túra a Veporban

Mikulással már terveztük pár alkalommal, hogy eljövünk ide és megkeressük a ládát. Ám a terv csak mostanra realizálódott. Előzetesen volt némi félelmem, hogy hó is lesz, de kár volt. Az ajánlott túraútvonalat jártuk végig és nem csalódtunk benne. A széles és nagyon jól követhető dózerúton sikerült a szintemelkedés jelentős részét letudnunk. Eleinte csak az út menti fákat láthattuk, de a végére már igen szép panorámánk volt. Sőt, ennél szebb is lehetett volna, ha nem ilyen párás az idő. Amint egy keskeny kis ösvényre kellett rátérnünk, rögtön izgalmasabb lett az út. Szép fenyvesben haladtunk és feltűntek az út mellett a sáfrány kék virágai is. Nagyon reménykedtem abban, hogy még sikerül olyan időszakban jönnünk, amikor virágzik. Néhol egészen nagy területeket borított be. Út közben egy kis pihenőt tartottunk a nyereg alatti házikónál. Itt volt egy hideg vizű forrás is és még egy com-os dobozt is megkereshettünk. Maga a ház, egy igazi menedékház, ami mindig nyitva van. Benne néhány priccs és egy kályha a berendezés. A körülmények picit mostohák, de pár ember biztosan köszönheti már ennek az életét. A nyerget követően egy gerincen folytattuk az emelkedős utat és amikor elértük a sziklákat már egy-egy hófoltba is beletapicskálhattunk. A kilátópont valamivel a csúcs alatt van. De hiába meresztgettük szemeinket, a Tátra hóval fedett ormai nem bújtak elő a pára mögül. A csúcson is pihentünk egy keveset, majd elindultunk lefelé. A fák között néhol több négyzetméternyi foltban maradt meg a hó, így egy kis hócsatát is vívhattunk. Csodás fenyvesek és tágas rétek váltogatták egymást. Igazán idilli környezetet teremtve a jóízű beszélgetéshez. Köszönöm Zsuzsinak és Mikulásnak a nagyszerű társaságot! Mackóim közül Dudu jött velem.

becko 2013.06.01 08:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 3.99
2 napos felvidéki rajtaütés esővel, jéggel, trackeléssel, és 7 találattal.
5:30-as indulással 26km-es túra odafelé napsütésben, de visszafelé elkapott egy félórás jégzápor.
Szerintem a leírás elején közölni kell, hogy a láda fizikailag azonos a COM-os ládával, esetleg a koo is megegyezhetne.
Én a WAP-on túl nem szoktam olvasni a leírást, ezért kissé értetlenül néztem a kijelzőn a 2 nagyon közeli ládát. Ja, és nem kerek, hanem szögletes:)

emmerwald 2013.05.26 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Skorušinanál parkoltunk, majd az ajánlott útvonalon felléptünk a gerincre. A kilátópontnál a borongós idő ellenére is csodás volt a panoráma. A láda tökéletes állapotban van és könnyen fellelhető. Innen a piros jelzésen folytattuk a sétát és egy kis kört leírva értünk vissza a kocsihoz.
Egy élmény volt! Köszönjük!
(TB in)

Itt kell letérni KlenócnálA menedékház nyitva volt...
A "vasasztal"Csúcskő
Itt is lehet logolni....1338 m
Lefelé a tűlevelű szőnyegen...A család...
Köszönjük! 
Hey-ho 2012.08.13 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.51
Parkolni még mindig a sífelvonónál lehet a fakitermelés miatt.
Az ajánlott útvonalon körbe 17,5km. Ebéd a vasasztalnál csodálatos panorámával.Köszönjük!

 
VP 2012.05.25 20:00 - Egyéb
A láda .com-os rejtője rendbetette a ládát. A vadonatúj logbookon már nyomtatva rajta van a gc.hu-s jelszó is.
Szóval szép helyekre vágyók, lehet menni!

HA7AT 2012.04.26 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.24
Megtaláltam , sajnos a log olvashatatlanná ázott. A kilátás a csúcs gyönyörű, de nehezen adja magát parkolni a sípályánál lehet máshol nincs hely fakitermelés miatt. A források víze iható de inkább vigyünk elegendő folyadékot.

[Jóváhagyta: VP, 2012.04.27 17:23]
Feltétlenül érdemes felkeresni ezt a ládát gyönyörű helyen van! :-)

már nincs messze 
Gyombi 2011.12.30 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Téli túra [wapon beküldött szöveg]

Az idei, immáron hagyományos téli rovertúránkat az itteni megtalálás nélküli láda miatt a Veporra terveztük. Sajnos az időpont tekintetében nem tudtunk rugalmasak lenni, így csak drukkoltunk, hogy 30-án élvezhető időjárásunk legyen.
Annak rendje és módja szerint 05:30-kor elindultunk Vácról a 150 km-es útra, pont egy autónyian. Skarosinán, a megadott parkolóban, már világosban kényelmesen megreggeliztünk. Ezután a néhány centis hóban elindultunk a szekérúton felfelé, nagyon kellemesen emelkedett, közben ropogott az egyre vastagabb hó a lábunk alatt. Mikor a fenyvesek között kanyargó kis ösvényre tértünk, már vastag hóban jártunk és vigyáztunk, hogy a tehertől belógó ágakról ne a nyakunkba kerüljön a sok hó :) Egy kisebb szuszogással felértünk a menedékházakhoz a nyereg alá, ahol körülnéztünk és rövid pihenőt tartottunk, közben megkeresve a leírásban is említett comos ládát. A két ház közül a nagyobba léptünk be, ami szép, gondozott állapotban van, éjszakázásra alkalmas, bár a legutóbbi használók rendetlenséget hagytak maguk után, ami a szemetet és a berendezést illeti, de még gondolni sem nagyon érdemes arra, mi lenne, ha ezek a házak Magyarországon lennének, hány napot bírnának épségben... Mire a közeli nyeregbe értünk, már esett a hó és megérkezett a szél is, de az egyértelmű jelzésnek hála keveset kellett nézni a gps-t. Az innentől következő szakasz nagyon tetszett mindannyiunknak, téli erdő, nagy fák, olykor kidőlve keresztbe - jó volt itt járni, sokat fényképeztünk, kényelmesen haladtunk. A letöréshez érve némi aggodalom fogott el minket, mert az egyre vastagabb hó miatt nehézkessé vált az előrejutás, kiszámíthatatlanul csúszott és bizony az út sem volt könnyen követhető, de a legvalószínűbb helyeken haladva felszlalomoztunk a kilátópontig, nem volt mindenhol jó érzés közben :) Itt már közel vízszintesen kaptuk az arcunkba a jégdarát, ennek ellenére a csúcspezsgőt mégis itt fogyasztottuk el, nem a csúcson. A kilátás sajnos csak a legközelebbi hegyvonulatokra korlátozódott. Ekkor jelent meg egy kedves helyi csoport a másik irányból, elsőre megkínáltak "baracki pálinkával", amit mi csak pezsgővel tudtunk honorálni. Megbeszéltük mindenféle nyelven, hogy honnan jövünk, hogy a túlsó oldalon is jeges a meredek rész, egymás után írtunk a csúcskönyvekbe is, majd elköszöntünk, ők indultak vissza az ő útjukon, mi meg a ládáért. A láda körül combközépig ért a hó és sok volt a fa is (ki gondolná :)), így nem voltak túl jók az esélyeink, a kütyü eléggé ugrált, de a szisztematikus keresés és a csapatmunka meghozta eredményét: kitúrtuk a ládát! A tetején van egy kisebb lyuk, ezt megpróbáltuk kezelni, de nem hiszem, hogy a hóolvadás jó hatással lesz a láda egészségére... Reméljük a legjobbakat. Bár a pálinka szerencsére nem volt olyan erős, mint amihez itthon szoktunk, magabiztosságot adott a bizonytalanabb helyeken is lefelé, így elég gyorsan haladtunk. Persze segített az időközben megvastagodott hóréteg is :) A házakhoz visszaérve már se szél, se hóesés, lassan tisztulni kezdett az idő, továbbra is kényelmesen haladtunk lefelé néhány tábla biztató csoki elfogyasztása után. Az autóhoz érve meguzsonnáztunk, kiástuk az autót a hóból, ekkorra már több autó volt a parkolóban. Hazafelé óvatosan jöttünk a friss hó miatt, de a határ közelében semmi nyoma nem volt, hogy kicsit északabbra mennyi hó esett.
Nagyon szép téli túra volt, köszönjük a rejtőnek az apropót és hogy elhozta erre a játszótérre is a játékot! Remélem, lesz szerencsénk más évszakban és szép kilátással is visszatérni! Köszönjük!

És köszönet Barninak a képekért!

Forrás tükörrel
Libasor
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]