geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3186. Debreceni Tűzoltóság története (GCDETU)

A rejtek "hordozója"

A rejtek "hordozója"

A diáktűzoltóság utolsó fecskendője

A diáktűzoltóság utolsó fecskendője

Diákok a gerundiummal

Diákok a gerundiummal

Gólyanyakú fecskendő az 1890-es évekből

Gólyanyakú fecskendő az 1890-es évekből

Létrás autómobil 1930-ból

Létrás autómobil 1930-ból

Csepel-Magirus létra

Csepel-Magirus létra

Már nagyon vártuk a bemutatót

Már nagyon vártuk a bemutatót

"műsorelemként" a II. Renatúra rendezvényen

"műsorelemként" a II. Renatúra rendezvényen

2011, III. Renatúra-n

2011, III. Renatúra-n

Szélesség N 47° 32,430'
Hosszúság E 21° 36,596'
Magasság: 146 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.03.10 13:00
Megjelenés időpontja: 2012.03.10 13:11
Utolsó lényeges változás: 2019.12.28 09:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: R19-es Jozsi, Mato ötlete alapján
Felhasználó: R19-es Jozsi
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 692 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.2019. december 27-én új dobozkát, új füzetet kapott a rejtés :) KERESHETŐ


2019. október 13. A szerkocsi felújítása megtörtént, rövidesen viszem a ládikát. Addig kérlek fotóval, jelszó nélküliként logoljátok!


2019. július 31. A szerkocsit elvitték felújításra, a rejtek a portaszolgálattól kérhető el.


2019. február 02-én újra rejtve, kereshető!


2014. november 18-án újra rejtve, kereshető!

WAP: az épület előtt álló szerkocsi aljához mágnessel cuppantott hengert keress, ajándék nem fér bele, tollat vigyél magaddal.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ezzel a rejtésünkkel a Debreceni Tűzoltóság létrejöttét és fejlődését szeretnénk megismertetni veletek.

Az épület előtt általában van üres parkolóhely:
 N 47° 32,441' E 21° 36,594' 123 m [GCDETU+parkoló]

Diák tűzoltóság

A tűzoltás a legrégibb, még a középkor végére visszanyúló írások szerint Debrecenben is - mint a hozzá hasonló többi iparos városban - kötelezően a céhek feladata volt. A céhek tagjai azonban a város különböző részein laktak, és néha hosszabb idő telt el - különösen éjszaka - amíg összejöttek a harang félreverésére.
Ezért azokon a helyeken, ahol iskolák voltak, az iskolák tanulóit is bevonták a tűz oltásába - így jöttek létre a diáktűzoltóságok. A diáktűzoltóságok előnye az volt, hogy nemcsak az iskola épületének védelmére, hanem a városban keletkezett tüzek oltásaiban is részt vettek.
A diáktűzoltóságok közül Magyarországon a legjelentősebb és a leghosszabb ideig fennálló a Debreceni Református Főiskola diáktűzoltósága volt. A kollégiumi diáktűzoltóság működésének pontos kezdeti idejét az 1657. évi kollégiumi törvényekben már megtaláljuk.

A város lakossága a tűzoltásban résztvevő diákokat ellátta enni- innivalóval.
A debreceni tűzoltó diákoknak az 1700-as évek közepén már részleges alapszabályuk volt, a város pedig a diákságot tűzoltófecskendővel (machinával) látta el. A részletes rendszabály szerint a tűzoltó diákoknak a fecskendőt minden két hétben, de legalább havonta egyszer ki kellett próbálniuk, és annak kezelését be kellett gyakorolniuk.

A tűzoltó diákok legfontosabb tűzoltószerszáma volt a bot, melyet a diák tréfásan gerundiumnak nevezett.
A bot súlyos volt, mint a latin igék gerundium alakjával való bánás. A gerundiumnak két fajtája volt: a nagybot, melynek hosszúsága 170 cm, súlya 8 kg; a másik a kisbot, mely 150 cm hosszú és 7 kg súlyú. A bot 1/4 része hirtelen kiszélesedő, nyolcszögletű csonka gúlában végződik, felső átmérője 13 cm, a nyele a vége felé oly mértékben elkeskenyedik és kis peremben végződik, hogy ennél a végénél kellemes fogással lehet megragadni.
A tűzoltásnál a gerundium rendeltetése, hogy a machina előtt légvonalban a tűz helyszínére a zegzugos utcákon egyenes utat törjön, a rozoga kerítéseket pozdorjává zúzza, és az égő házak sárfalait összedöntse.

Önkéntes tűzoltó egylet

Az önkéntes tűzoltó egylet megalakulása már 1874-ben elkezdődött, de annak megalakulása egészen 1877. évig elhúzódott. Az önkéntes tűzoltóságot a város nagyobb összegekkel támogatta, felszerelte őket az akkori technika vívmányainak megfelelő fecskendőkkel, ruhával, tűzoltó szerekkel. A diákoknak nem lévén megfelelő anyagi eszközük és a város nem bocsátott rendelkezésükre anyagi lehetőséget, így a korral lépést tartani, valamint az önkéntesek fejlődésével nem tudtak.
Az önkéntes tűzoltóság, csak 1877. október 21-én alakult meg véglegesen 44 alapító, 193 pártoló és 63 működő taggal. Ez a szervezet 1919. január 1-ig állt fent.

Hivatásos tűzoltóság

A város tanácsa úgy határozott, hogy Szikszay Gyula parancsnokot megbízza fizetett tűzoltóság megszervezésével és ez az állapot 1921. február 1-ig tartott, amikor is a hivatásos tűzoltóság szervezeti szabály rendeletét elfogadták és átvette a szolgálatot a fizetett önkéntes tűzoltóságtól.
Ettől az időszaktól fokozatosan fejlődött az egység mind technikailag, mind létszámilag.
A '40-es évek már egyértelműen a háborús időket idézték a tűzoltóságon is. A hivatásos tűzoltóságok legkiválóbb tisztjeit küldték ki katonai tűzoltó csapatok oktatására a frontra, vagy a front közelébe. Debrecenben 1944. év közepén 6 tiszt, 1 orvos, 15 tiszthelyettes, és 50 tisztes látta el a tűzoltói feladatokat.

Történetének legnagyobb fejlődését a debreceni tűzoltóság 1983. november 2.-án érte el, amikor majdnem 50 év várakozás után új laktanyába költözhetett. Ez akkor az ország legkorszerűbb laktanyája volt, az U alakú épület főépülete háromszintes, földszintjén 10 szerállásos szertár, hírközpont, ebédlő, melegítőkonyha található. Az első emeleten a városi parancsnokság irodái, pihenő és szociális helyiségek oktatóterem, tornaterem. A második emeleten a megyei parancsnokság kapott helyet. Az udvar hátsó részén gépjármű mosó, javító műhely és raktárak, valamint további 8 szerállás található. A laktanya építésében egy éven keresztül a debreceni tűzoltóság állománya jelentős társadalmi munkát végzett.
1996. és 2002. között több új tűzoltó eszközt szerzett be a parancsnokság pályázat útján és saját költségvetésből a város közgyűlésének anyagi támogatása mellett. Jelentősen segítette a rádióforgalmat 1996-ban kapott stabil és mobil valamint kézi rádiók cseréje.
Az új tűzoltójárművek sorát 1996-ban a Mercedes 1000-es majd a Steyer Bronto gépjárműfecskendők nyitották meg ezt követte a Rosenbauer 2000 és 4000-es fecskendők. Jelentősen megújult az állomány egyéni védőeszközzel való ellátása.
2002. július 18-án megérkezett az új IVECO-Magirus típ. 37 méteres létra. A debreceni tűzoltók munkáját az ország jelentős tűzesetek felszámolása során is megismerte. Az elmúlt évtizedek alatt sokszor kellett rátermettségüket, nagyfokú szervezettségüket bizonyítani.
A '70-es, '80-as, '90-es években is jelentős eredményeket értek el a debreceni tűzoltók, több éven keresztül országosan verhetetlenek kismotorfecskendő szerelésben.
A 2002-es Gróf Széchenyi Ödön Országos és nemzetközi versenyen összetettben 7. helyet érték el.
A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állománya a riasztás követő két percen belül vonul az ország második legnagyobb városába és környékére.

Ha kell víz árasztotta pincéből emelik ki felszerelésükkel a vizet, kidőlt fákat távolítanak el viharban. Veszélyes anyagokkal és felhevült gázpalackkal, kiterjedt tűzzel veszik fel a harcot, dacolva minden veszéllyel, híven teljesítve ezzel esküben vállalt kötelezettségüket, hogy mentsék a bajbajutottak életét, értékeit. Milliárdokra mérhető vagyonra vigyáznak ma a debreceni a tűzoltók.

Amint elérkezik a tavasz és a városban kezdetüket veszik a szabadtéri rendezvények, nagyon sok helyen lehet a debreceni tűzoltókat látni, ahogy népszerűsítik szakmájukat és a testületet. Már hozzánk is rendszeresen visszatérnek, a II. és a III. renatúra rendezvényünket is megtisztelték bemutatójukkal, 3-3 autóval. Nagyon népszerűek voltak, mindenkinek tetszettek a hétköznapi ember számára misztikusnak tűnő eszközeik, valamint az elmesélt történeteik, amik nem minden esetben jelennek meg a híradásokban.

A rejtek (2x12cm-es henger) az épület előtt álló, az 1900-as évek legelején szolgálatot teljesítő, ló vontatta kocsi aljára van mágnessel cuppantva. Ajándék nem fér bele, tollat vigyél magaddal a logoláshoz.'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (346 db): környezet: 4.27 rejtés: 4.54 web: 4.61 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


caffeldorado 2020.09.25 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

RV 2020.09.17 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Szilvasgomboc 2020.09.06 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Stamnes 2020.09.05 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 1.00
Klassz helyen volt a láda.

5N 2020.08.29 15:15 - Megtaláltam
Amikor a ládához értem egy nő is pont megállt a járdán pár méterre tőlem.Addig iszogattam,meg körbe jártam,hogy azért le tudtam kapni a ládát.Aztán eltűnt a nő,jött helyette egy tűzoltó meg még két ember,de ők rám se hederítve beszélgettek egy autónál,így gyorsan visszaraktam és távoztam.

DSC03706 
Pongiz 2020.08.26 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

nbokan 2020.08.23 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.25
Öt napos debreceni hétvégénk utolsó napján itt is jártunk. Kösz a rejtést. Képek később... [Geoládák v3.5.3]

Mo-Hó 2020.08.23 08:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.10
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

KP1965 2020.08.23 08:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Gyors vasárnap délelötti drive-in keresés Debrecenben 5 ládával, ez volt az első.

20200823_08581920200823_085811
PoBalint 2020.08.21 19:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
PoBalint, Levente
[g:hu+ 2.2.12]

szuzi78 2020.08.14 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

[Jóváhagyta: R19-es Jozsi, 2020.09.16 21:27]

varga.andris 2020.08.07 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Csapdoki 2020.08.06 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.07
Debrecent magunk mögött hagyva még ezt a ládát megtaláltuk.Kösz.

Thorles 2020.07.21 20:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
A mágneses geoládák lesznek az új kedvenceim! Sajnos valaki a kérés ellenére megpróbált egy ajándékot a ládában hagyni, ezért a logbook-ot alig lehet kiimádkozni a ládából. Megpróbáltam úgy visszatenni, hogy a következő ki tudja majd venni gond nélkül.

Pufa12 2020.07.15 14:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

öregmedve 2020.07.14 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam lepkével.

lepke 2020.07.14 14:08 - Megtaláltam
Éppen akció készült, és szirénázva kihajtott egy tűzoltóautó.
Épp kiemeltük a fiolát.

DSCN1507 
LaciésTimike 2020.07.11 12:47 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Rea 2020.07.02 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kalocsni 2020.06.28 09:55 - Megtaláltam
Kétnapos debreceni kirándulás alatt, jó nagy kánikulában találtuk. Éppen a régiségvásárra "igyekeztünk". Helyes fapados szerkocsi.
Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

norko 2020.06.25 14:37 - Megtaláltam
Debreceni kerékpáros ládázás Marcimilánbálinttal...

g-tabe 2020.06.24 09:20 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

porto 2020.06.21 13:21 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Esőben térdelve a szerkocsi alázatra tanít, de mást is erre fog :-)))
:-)
[Geoládák v3.4.1]

eazs 2020.05.30 16:42 - Megtaláltam
Köszönjük

KTTNTZSDSETZS 2020.05.23 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.69
Megtaláltuk!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (705 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.