FAQ
3177. Telki séta (GCTELS)

Telki címere

Telki címere

Pestiskereszt

Pestiskereszt

Szent István és Boldog Gizella ikon

Szent István és Boldog Gizella ikon

Legrégebbi műemlék ház és kút

Legrégebbi műemlék ház és kút

Művészek Háza és CF

Művészek Háza és CF

Telki kórház

Telki kórház

Világszíntű felkészülés

Világszíntű felkészülés

Egybeépült Ófalu és Újfalu

Egybeépült Ófalu és Újfalu
Szélesség N 47° 32,878'
Hosszúság E 18° 49,667'
Magasság: 245 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.02.25 13:00
Megjelenés időpontja: 2012.02.28 08:59
Utolsó lényeges változás: 2012.02.28 08:59
Utolsó változás: 2022.02.14 16:48
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13
Ládagazda: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 534 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP:
1. pont. A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német keresztnév (s=z). N 47° 32,878' E 18° 49,667'
2. pont. Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm mikroládában található jelszórészlet. N 47° 32,786' E 18°49,737'.
3. pont. A kerítés sarkának belső szögletében, kő és levelek alá rejtve, átlátszó fiolában található a jelszórészlet. N 47° 32,473' E 18° 49,699'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás

1. pont :  N 47° 32,878' E 18° 49,667' 242 m [GCTELS-1]A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német nyelvű keresztnév (s=z). A kőkereszt a Szent István király templom előtt áll, melyet érdemes meglátogatni a jellegzetes késői copf stílusa és a régi valamint új ikonjai iatt. A pont közelében van a barokk emlékkereszt (pestiskereszt), mely Telki régmúltját idézi fel és a Művészek Háza, melyet szintén érdemes megtekinteni. A jelszórészlet utal a németnyelvű lakosság beolvadási igyekezetére, mivel a német keresztnév egyik magánhangzója már magyarosan írott.

2. pont, mikroláda:  N 47° 32,786' E 18° 49,737' 242 m [GCTELS-2]Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm hengeres mikroládában található a jelszórészlet. A második pont Telki központjában elhelyezett. Nemcsak a legrégebbi lakóház és kerekes kút, hanem az 56-os emlékoszlop, a Polgármesteri Hivatal és több közintézmény valamint a helyreállított belső főút, közvetlen közelében található. A rejtekhelyet bokrok takarják így annak ellenére, hogy a buszmegálló közelében van, kellő óvatossággal "kezelhető". Az ott lakók tudnak a rejtésről, így tőlük nem kell tartani. A második és harmadik pont között van a híres Kerék Söröző, mely különösen a teljesítmény túrázók kellemes "pihenő" helye, de azért a ládavadászoknak is ajánlható a betérésreelszórészlet. Kérem a mikroládát ugyanúgy visszarejteni.

3. pont :  N 47° 32,473' E 18° 49,699' 235 m [GCTELS-3] A kerítés sarkának belső szögletében, kő és levelek alá rejtve, átlátszó fiolában található a jelszórészlet. A harmadik pont a már nemzetközileg is híressé vált új futball központ mellett van Érdemes megszemlélni, még ha csak kívülről is a luxusnak is beillő sport kombinátot, ahol a válogatott keret is tartja az edzéseit és ahol a kormányunk tagjai is időnként megfordulnak. A pont közvetlen közelében van a Tengelice Óvoda, mely Eu. támogatással készült "csoda építmény".

Jelszó: A három jelszórészlet összerakva egy értelmes mondatot képez (18 karakter egybeírva).
Megközelítés
Autóval: a Budakesziről letérő Telki-Budajenő-Perbál úton. Parkolni a legcélszerübb  N 47° 32,839' E 18° 49,743' 245 m [GCTELS+parkoló]
Autóbusszal: a Széna téri végállomásról induló VOLÁNBUSZ, 795 Budapest-Perbál-Zsámbék járatával , Telki Községház megállóig.
Kerékpárral: Budakeszit, Perbált és Pátyot összekötő útról.
Gyalog: Nagykovácsiból a zöld sáv Zöld sáv turistaútról az Anna-vadászlak érintésével.
A zsámbéki medencében, a régi és új idők ötvözetét talán a legjellemzőbben magán viselő település Telki. Ez az érdeklődés központjába kerülő, gyorsan fejlődő falu mindenképpen megérdemli, hogy a ládavadászok is megismerjék. Az Óváros ezer éves múltja, a történelmi viharok hagyatéka és korunk újgazdag "mágnásainak" lenyomata érdekes látnivalókkal gazdagít bennünket. Mindamellett példás az idetelepült nemzetiségiek és új értelmiségiek honszeretetének megnyilvánulása. Sok gondolatot és érzést (talán ellentmondásosokat is) kelthet bennünk a "Telki séta" multi meglátogatása.
Telki története
Telki bencés monostor és falú eredete a 11. századra nyúlik vissza, amikor az Árpád-házi királyok székhelye a Pilis területén helyezkedett el. Jóval később épült a zsámbéki templom, mely az Egyház (Esztergom) és a királyi udvar (Székesfehérvár) mozgási tengelyét képezte. A telki monostor telepítése valószínűleg első királyunk egyházpolitikájának köszönhető , mely a keresztény hit terjesztése mellett a letelepedő magyarság mezőgazdasági ismereteinek gyarapítását is szolgálta. A bencés monostor az évszázadok során több gazdát cserélt, míg a török uralom alatt el nem pusztult. Lipót király 1700-ban a bécsi skót bencések kezébe adta az apátságot. A falu újraéledése, Mária Terézia frank és szászországi németek betelepítésével kezdődött, amikor a törökök elől az erdőkbe menekült magyar lakosság maradéka is visszaszivárgott.
A középkori templom romjaiból az 1800-as évek elején Szent István nevét viselő új klasszicista stílusú katolikus templom épült. Az oltárkép jól tükrözi, hogy a falu lakosai német eredetük mellett, miképpen váltak lokálpatriótákká, hazát szerető polgárokká. Telki sorsát a második világháború jelentősen megváltoztatta, amikor a németeket kitelepítették és helyükbe Erdélyből székelyek települtek a faluba.
Telki község robbanásszerű fejlődése 1990-ben kezdődött, amikor a lakosság megkétszereződött majd mára meghatszorozódott. Az Ófalutól Budajenő felé terjedő igényes lakó környeztbe elsősorban a tehetősebb középosztályhoz, a gazdasági és kulturális elithez tartozó családok települtek le. Nem túlzás, ha Telkit ma úgy jellemezzük, hogy a "bankárok", a gazdagok világának települése lett, mely egyben azt is jelenti, hogy az ország legnagyobb vásárlóerejű társadalmi rétege itt található. Az őslakosság sajnálatos módon számban megfogyatkozott és az újak gyökerei máshova húznak, nem is tudva, hogy Magyarország egyik legrégebbi helyiségében élnek. Telki azonban ebből a gazdagságból sok hasznot is kapott az új iskolával, óvodával, kórházzal és sport létesítményekkel. Az is jó, hogy az újonnan betelepültek között van olyan aki ma már telki polgárnak vallva magát, a település múlt értékeinek fenntartásával és a régi emlékek helyreállításával emeli a településnek kulturális értékét. Ebben a vonatkozásban Callmeyer Ferenc (CF) Ybl díjas nyugdíjas építésznek köszönhető minden aktivitás, aki mindezek mellett megalkotta Telki címerét, és aki megörökítette a királyi eredet szimbólumát a templomban egy szép ikon festménnyel.

Telki látnivalói
Emlékkereszt (Pestiskereszt) az országút leágazásánál található parkos területen álló 1740 körüli barokk kőkereszt. Feltehetően ezen a helyen állott a telki bencés apátság temploma.
Lakóház, Fő utca 20. Az egykori bencések uradalmi épülete, melynek oromzatán IHS, GB, 1830 feliratok láthatók. A ház előtt a falu három kútjának egyike a Bader-kút áll.
Művészek Háza, Petőfi út 17. Ez az épület, melynek helyén Kodolányi János szülőháza állt, fedelet nyújt a Zsámbék-medence hagyományainak, régmúlt emlékeinek, népi- és kortárs művészetének. Az épület falában és kerítésében a monostor megszentelt kövei is megtalálhatók. Tervezője Callmeyer László.
Új Óvoda, Harangvirág u. 3. és Új Iskola, Muskátli út 2. Az 1998-2001 időszakban épült időtállóra és gyönyörűre kialakított épületek lehetővé tették Telki "csemetéinek" önálló oktatását és kulturális nevelését.
Telki Magánkórház, Kórház fasor 1. Az ország első magánkórháza, mely négycsillagos szállodai körülmények között nyújt exkluzív egészségügyi ellátást. Az intézmény kulturális szerepkört is betölt kiállításokkal és bemutatókkal.
Globall Football Park és Sporthotel, Szajkó u. 39. Egy minden igényt kielégítő négycsillagos sport és wellness hotel, ahol a magyar football generáció élsportolóinak és fiatal utánpótlásának edzései, felkészülései, nemzetközi vonatkozásban is a legmagasabb színten biztosíthatók.
(A leírás forrása: Callmeyer Ferenc, "Telki ezer éve")
A zsámbéki medencében még sok érdekes és szép geoláda található, így érdemes ezeket akár külön-külön akár csokrokban levadászgatni. A legközelebbiek: GCJENO, GCPaba, GCPapi, GCTORT, GCVMA, GCPFP.

Az elrejtett "csomagban" sok apró emlék található, de ajándék tárgyakat kérem ne dugjunk sem a kis dobozba sem a csomagba.
Sok szép élményt kiván a rejtő.
A 3. pont a tereprendezés miatt új helyen található.


Állapot: kereshető

KRW értékelés (252 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.23 web: 4.55 átlag: 4.39

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


nbencem 2023.03.25 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

AnitoliTeam 2023.03.18 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Andreoni76 2023.03.18 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pongiz 2023.03.18 09:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

alexi 2023.03.15 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Hiker-Rider 2023.02.21 17:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

usbirda 2023.02.18 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Malni 2023.02.11 09:42 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kérakaz 2023.01.14 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Jó kis séta volt. [Geoládák v3.12.10]

kenau 2022.12.29 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bacsnyir 2022.12.18 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.91
Nem erre akartam volna ma jönni, de miután GCtelk nagy csalódást (és időkiesést) okozott, valamint a közelgő napnyugta és a mínusz 2 fok miatt is, inkább ezt az "Ismerjük meg Telkit" sétát választottam a ma délutáni séta második ládájának.
Nem bántam meg, érdekes helyszín Telki, és bár társadalomföldrajzos kutatóként sok mindent tudtam róla eddig is, a központjában csak most jártam először. Így ma végre kiderült, hogy ennek az 1990 óta immár több mint hétszeresére! (országos rekord) növekvő népességű, és kb. ugyanennyiszeresére növekvő beépített területű, szuburbán falunak hol is volt az "eredeti" helye. Azt örömmel láttam, hogy a sváb főterecskét sikerült méltó módon, egészen autentikusan megőrizni, hogy a falu leghíresebb szülöttének (Kodolányi János - kár, hogy őt meg se említi a ládaleírás, pedig "minden is" róla van elnevezve Telkiben) emlékét ápolják. És nyilván egy sajátos "látványosságnak" számít a telki magánkórház, és a Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt 15 évben megalomán létesítmény-együttese is... A "Telki" név tehát ma legalább három, egymáshoz egyáltalán nem kapcsolódó települést jelent: az Ófalu megmaradt darabkáját; a Budapestről kiköltözött elit "palotáit", illetve az ezektől is elkülönülő "intézményeket"... Érdekes látnivaló, köszönöm, hogy megmutattad!

paidlp 2022.11.23 13:28 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

Kisbubi 2022.11.23 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bodzalime 2022.11.13 15:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Nyunyó_Rulez 2022.11.12 13:33 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Megtekintettük a falut igen szép sok szép kis és nagy házzal,templommal. Ami furcsa,hogy a második ponton a rejtekhelyen két mikroláda is van,persze jobb mintha egy sem lenne. :-)

Horváth Edit 2022.11.11 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

MaTamas 2022.11.02 08:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.99
22 km-es Telki-Nagykovácsi séta során találtam meg.
Telkiben most jártam először, ebből a kis sétából is látszott hogy az átlagnál kevesebb szociális probléma van a faluban.

pstrx 2022.10.30 15:15 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoli86 2022.10.30 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vili800710 2022.10.23 19:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

scholl 2022.10.23 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Imperator Csaba 2022.09.28 18:13 - Megtaláltam
+Van! Köszi :) [Geoládák v3.12.10]

Leslie33 2022.09.15 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SuperAnya 2022.08.13 19:50 - Megtaláltam
Telkiben is jó lenne egy kis hazikó!
Nagyon tetszik, köszönöm,hogy bemutattad! [Geoládák v3.12.10]

Csg12 2022.08.13 19:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (538 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]