geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3177. Telki séta (GCTELS)

Telki címere

Telki címere

Pestiskereszt

Pestiskereszt

Szent István és Boldog Gizella ikon

Szent István és Boldog Gizella ikon

Legrégebbi műemlék ház és kút

Legrégebbi műemlék ház és kút

Művészek Háza és CF

Művészek Háza és CF

Telki kórház

Telki kórház

Világszíntű felkészülés

Világszíntű felkészülés

Egybeépült Ófalu és Újfalu

Egybeépült Ófalu és Újfalu
Szélesség N 47° 32,878'
Hosszúság E 18° 49,667'
Magasság: 245 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.02.25 13:00
Megjelenés időpontja: 2012.02.28 08:59
Utolsó lényeges változás: 2012.02.28 08:59
Utolsó változás: 2013.10.27 17:57
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 430 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP:
1. pont. A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német keresztnév (s=z). N 47° 32,878' E 18° 49,667'
2. pont. Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm mikroládában található jelszórészlet. N 47° 32,786' E 18°49,737'.
3. pont. Az ismertető tábla hátoldalánládát található ragasztott felirat. N 47° 32,473' E 18° 49,699'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás

1. pont :  N 47° 32,878' E 18° 49,667' 242 m [GCTELS-1]A kőkereszt talpazatán a márványtábla szövegében a német nyelvű keresztnév (s=z). A kőkereszt a Szent István király templom előtt áll, melyet érdemes meglátogatni a jellegzetes késői copf stílusa és a régi valamint új ikonjai iatt. A pont közelében van a barokk emlékkereszt (pestiskereszt), mely Telki régmúltját idézi fel és a Művészek Háza, melyet szintén érdemes megtekinteni. A jelszórészlet utal a németnyelvű lakosság beolvadási igyekezetére, mivel a német keresztnév egyik magánhangzója már magyarosan írott.

2. pont, mikroláda:  N 47° 32,786' E 18° 49,737' 242 m [GCTELS-2]Talajszinten kőlap alatti üregben, elrejtett 7x4,5 cm hengeres mikroládában található a jelszórészlet. A második pont Telki központjában elhelyezett. Nemcsak a legrégebbi lakóház és kerekes kút, hanem az 56-os emlékoszlop, a Polgármesteri Hivatal és több közintézmény valamint a helyreállított belső főút, közvetlen közelében található. A rejtekhelyet bokrok takarják így annak ellenére, hogy a buszmegálló közelében van, kellő óvatossággal "kezelhető". Az ott lakók tudnak a rejtésről, így tőlük nem kell tartani. A második és harmadik pont között van a híres Kerék Söröző, mely különösen a teljesítmény túrázók kellemes "pihenő" helye, de azért a ládavadászoknak is ajánlható a betérésreelszórészlet. Kérem a mikroládát ugyanúgy visszarejteni.

3. pont :  N 47° 32,473' E 18° 49,699' 235 m [GCTELS-3] Az ismertető tábla tartó vázának hátoldalán található felragasztott szó. A harmadik pont a már nemzetközileg is híressé vált új futball központ mellett van Érdemes megszemlélni, még ha csak kívülről is a luxusnak is beillő sport kombinátot, ahol a válogatott keret is tartja az edzéseit és ahol a kormányunk tagjai is időnként megfordulnak. A pont közvetlen közelében van a Tengelice Óvoda, mely Eu. támogatással készült "csoda építmény".

Jelszó: A három jelszórészlet összerakva egy értelmes mondatot képez (18 karakter egybeírva).
Megközelítés
Autóval: a Budakesziről letérő Telki-Budajenő-Perbál úton. Parkolni a legcélszerübb  N 47° 32,839' E 18° 49,743' 245 m [GCTELS+parkoló]
Autóbusszal: a Széna téri végállomásról induló VOLÁNBUSZ, 795 Budapest-Perbál-Zsámbék járatával , Telki Községház megállóig.
Kerékpárral: Budakeszit, Perbált és Pátyot összekötő útról.
Gyalog: Nagykovácsiból a zöld sáv Zöld sáv turistaútról az Anna-vadászlak érintésével.
A zsámbéki medencében, a régi és új idők ötvözetét talán a legjellemzőbben magán viselő település Telki. Ez az érdeklődés központjába kerülő, gyorsan fejlődő falu mindenképpen megérdemli, hogy a ládavadászok is megismerjék. Az Óváros ezer éves múltja, a történelmi viharok hagyatéka és korunk újgazdag "mágnásainak" lenyomata érdekes látnivalókkal gazdagít bennünket. Mindamellett példás az idetelepült nemzetiségiek és új értelmiségiek honszeretetének megnyilvánulása. Sok gondolatot és érzést (talán ellentmondásosokat is) kelthet bennünk a "Telki séta" multi meglátogatása.
Telki története
Telki bencés monostor és falú eredete a 11. századra nyúlik vissza, amikor az Árpád-házi királyok székhelye a Pilis területén helyezkedett el. Jóval később épült a zsámbéki templom, mely az Egyház (Esztergom) és a királyi udvar (Székesfehérvár) mozgási tengelyét képezte. A telki monostor telepítése valószínűleg első királyunk egyházpolitikájának köszönhető , mely a keresztény hit terjesztése mellett a letelepedő magyarság mezőgazdasági ismereteinek gyarapítását is szolgálta. A bencés monostor az évszázadok során több gazdát cserélt, míg a török uralom alatt el nem pusztult. Lipót király 1700-ban a bécsi skót bencések kezébe adta az apátságot. A falu újraéledése, Mária Terézia frank és szászországi németek betelepítésével kezdődött, amikor a törökök elől az erdőkbe menekült magyar lakosság maradéka is visszaszivárgott.
A középkori templom romjaiból az 1800-as évek elején Szent István nevét viselő új klasszicista stílusú katolikus templom épült. Az oltárkép jól tükrözi, hogy a falu lakosai német eredetük mellett, miképpen váltak lokálpatriótákká, hazát szerető polgárokká. Telki sorsát a második világháború jelentősen megváltoztatta, amikor a németeket kitelepítették és helyükbe Erdélyből székelyek települtek a faluba.
Telki község robbanásszerű fejlődése 1990-ben kezdődött, amikor a lakosság megkétszereződött majd mára meghatszorozódott. Az Ófalutól Budajenő felé terjedő igényes lakó környeztbe elsősorban a tehetősebb középosztályhoz, a gazdasági és kulturális elithez tartozó családok települtek le. Nem túlzás, ha Telkit ma úgy jellemezzük, hogy a "bankárok", a gazdagok világának települése lett, mely egyben azt is jelenti, hogy az ország legnagyobb vásárlóerejű társadalmi rétege itt található. Az őslakosság sajnálatos módon számban megfogyatkozott és az újak gyökerei máshova húznak, nem is tudva, hogy Magyarország egyik legrégebbi helyiségében élnek. Telki azonban ebből a gazdagságból sok hasznot is kapott az új iskolával, óvodával, kórházzal és sport létesítményekkel. Az is jó, hogy az újonnan betelepültek között van olyan aki ma már telki polgárnak vallva magát, a település múlt értékeinek fenntartásával és a régi emlékek helyreállításával emeli a településnek kulturális értékét. Ebben a vonatkozásban Callmeyer Ferenc (CF) Ybl díjas nyugdíjas építésznek köszönhető minden aktivitás, aki mindezek mellett megalkotta Telki címerét, és aki megörökítette a királyi eredet szimbólumát a templomban egy szép ikon festménnyel.

Telki látnivalói
Emlékkereszt (Pestiskereszt) az országút leágazásánál található parkos területen álló 1740 körüli barokk kőkereszt. Feltehetően ezen a helyen állott a telki bencés apátság temploma.
Lakóház, Fő utca 20. Az egykori bencések uradalmi épülete, melynek oromzatán IHS, GB, 1830 feliratok láthatók. A ház előtt a falu három kútjának egyike a Bader-kút áll.
Művészek Háza, Petőfi út 17. Ez az épület, melynek helyén Kodolányi János szülőháza állt, fedelet nyújt a Zsámbék-medence hagyományainak, régmúlt emlékeinek, népi- és kortárs művészetének. Az épület falában és kerítésében a monostor megszentelt kövei is megtalálhatók. Tervezője Callmeyer László.
Új Óvoda, Harangvirág u. 3. és Új Iskola, Muskátli út 2. Az 1998-2001 időszakban épült időtállóra és gyönyörűre kialakított épületek lehetővé tették Telki "csemetéinek" önálló oktatását és kulturális nevelését.
Telki Magánkórház, Kórház fasor 1. Az ország első magánkórháza, mely négycsillagos szállodai körülmények között nyújt exkluzív egészségügyi ellátást. Az intézmény kulturális szerepkört is betölt kiállításokkal és bemutatókkal.
Globall Football Park és Sporthotel, Szajkó u. 39. Egy minden igényt kielégítő négycsillagos sport és wellness hotel, ahol a magyar football generáció élsportolóinak és fiatal utánpótlásának edzései, felkészülései, nemzetközi vonatkozásban is a legmagasabb színten biztosíthatók.
(A leírás forrása: Callmeyer Ferenc, "Telki ezer éve")
A zsámbéki medencében még sok érdekes és szép geoláda található, így érdemes ezeket akár külön-külön akár csokrokban levadászgatni. A legközelebbiek: GCJENO, GCPaba, GCPapi, GCTORT, GCVMA, GCPFP.

Az elrejtett "csomagban" sok apró emlék található, de ajándék tárgyakat kérem ne dugjunk sem a kis dobozba sem a csomagba.
Sok szép élményt kiván a rejtő.


Állapot: kereshető

KRW értékelés (235 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.24 web: 4.56 átlag: 4.40

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


juzsovagyok 2020.09.28 08:59 - Megtaláltam
Ba

eltájoló 2020.09.27 15:26 - Megtaláltam
Hangulatos kis település Telki. Aranylábú ifjaink is valószínűleg azért ilyen kiválóak, mert ezen a jó helyen készülhetnek fel.
A láda rendben a helyén van, a többi jelszórészlet pedig egyértelmű.
Köszönöm a rejtést.

Zsókica és Lackó 2020.09.25 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Fringilla és Kuglóf 2020.06.07 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Halász család 2020.05.24 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

nemesa 2020.05.12 06:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszi a rejtést!

Szabó família 2020.04.28 14:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

dendeocse 2020.04.17 07:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Megvan.

Mosika 2020.04.04 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Brumi 2020.03.15 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

HZsoti 2020.02.15 13:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.51
Telki túra első és utolsó pontja volt :) köszi a rejtést

MoMaszter 2020.01.25 14:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.16
Az első két pontot a telki ládázásunk elején szedtük be, útban a GCTELK ládához, az utolsót viszont drive in, hazafelé menet!

Köszönjük a rejtést!

hidasedina 2020.01.19 17:05 - Megtaláltam
Szép és jó

kasap 2020.01.17 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Puhapracli 2020.01.17 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

anzsu7 2020.01.02 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.1.2]

kocsisjozsef74 2020.01.02 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.1.2]

SziaHello 2019.11.01 23:29 - Megtaláltam
Van a mondatban egy plusz betű, amitől értelmes lesz.. Pár próbálkozás kellett, mielőtt rájöttem mi a baj.

Bobby Holmes 2019.10.26 14:31 - Megtaláltam
A pontok hamar meglettek, köszönjük a rejtést!

pideryus 2019.10.20 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

kitkat0123 2019.10.19 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gyuluska74 2019.10.11 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.48
A második pontnál egy kis tollat el lehetne benne rejteni, mert pont nem volt nálam és nem tudtam aláírni.
A harmadik pontnál, ahogy egy korábban hozzászóló írta, a táblán kell keresni a jelszó részt.
Amúgy köszönöm a rejtést.

Laltan 2019.08.29 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

daniek 2019.08.29 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.08.24 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (433 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.