FAQ
3206. Letűnt idők pusztái (GCORPU)

A kereszt az útkereszteződésben

A kereszt az útkereszteződésben

Dr. Keszthelyi emléktáblája

Dr. Keszthelyi emléktáblája

Szandai várrom a régi kőfejtővel

Szandai várrom a régi kőfejtővel

Ordaspusztai harangláb

Ordaspusztai harangláb

Mária szobor

Mária szobor

Erdei temető

Erdei temető

Öreg sír

Öreg sír

Nelásdpuszta

Nelásdpuszta
Szélesség N 47° 53,882'
Hosszúság E 19° 26,999'
Magasság: 272 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.03.29 12:45
Megjelenés időpontja: 2012.04.04 11:41
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:04
Utolsó változás: 2022.06.22 15:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Andor, Roy, anettx és emiGrant
Ládagazda: emiGrant
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 5500 m
Megtalálások száma: 150 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden:
8cmx5cm-es orvosságos tégelyt keress! A temető szélén egy vastag fa elhalt függőleges oldalága aljában, avarral és kis botokkal álcázva. Elérhető mind az út, mind a temető felől, de könnyebben hozzáférhető a temető felől.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládakarbantartás:
2022.06.22 A láda újfent eltűnt. Ma pótolva lett, ugyanabban a fában, más rejtekben.
2022.04.16 A láda megint eltűnt. Köszönet anettx kessertársnak, hogy helyben pótolta.
2019.02.16. Eltűnt láda pótolva. Pótjelszó kihelyezve.
2014.09.29. Napra pontosan 2 és fél évvel a láda kihelyezése után ma odalátogattam, hogy a többek által említett nedves ládát rendbehozzam. A legfőbb oka a penészedésnek az volt, hogy valaki, gondolom puszta jóindulatból, nylon szatyorba rakta a dobozkát. Ez a láda halála. Nem tud kiszáradni még egy kánikulai nyárban sem. NE TEGYÉTEK NYLON ZACSKÓBA, DE SZOROSAN KATTINTSÁTOK RÁ MIND A 4 FÜLÉT!!! A dobozt kiszárítottam/kipucoltam, a logbookot kicseréltem, és raktam bele egy pár új ajándékot. Hogy kicsit az időjárástól védettebb helyen legyen, ugyanannak a fának az alján, de egy kicsit odébb lett rakva. Az eddigi bejegyzések, már amelyek menthetőek szárítással, majd visszakerülnek ha megint arra járok.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ezzel a rejtéssel a Cserhát mélyére invitálunk benneteket ahol a címben említett pusztákból már csak egy pár létezik. Levéltári és történelmi adatok szerint a Trianon utáni Nógrád megyében 174 puszta volt. 1945-től 1989-ig ezeknek jelentős része elpusztult. Bercel és térségében a következő lakott települések, puszták voltak: Fogacs, Büdöstó, Colhány, Farkasberek, Forrás, Jákot, Lipót, Macskaárok, Szállás, Ürgés. Ezeknek sorsa a 20. század közepétől megpecsételődött, más szemlélet, más gondolkodás áldozata lett, a közeli és távoli pusztákkal egyetemben (Fogacspuszta, Patkányospuszta, Cservölgypuszta, Nelásdpuszta, Ordaspuszta, Huszárpuszta, Colhánypuszta). Ma már ezek az enyészeté, vagy egy még ép csodaszép ház, harangláb jelzi, hogy ezeken a pusztákon valamikor élet volt. Szerencsésen az elmúlt évtizedekben egy pár régi puszta feléledt, így útban a láda felé láthatjátok Jákotpusztát és Ordaspusztát, míg a távolabbi Colhánypuszta és Nelásdpuszta vagy mezőgazdasági/ipari vagy üdülő jelleggel él tovább.

Megközelítés:

Az Aszód-Balassagyarmat közötti főútról Galgagután kell jobbra fordulni Bercel felé. Balassagyarmat felől Becskén kell balra fordulni, szintén Bercel felé. Az autót a legjobb Bercelen az élelmiszer üzlet mögötti parkolóban hagyni és innen indulni ÉK felé a mellékúton.  N 47° 52,409' E 19° 24,105' [GCORPU+1parkolo]
Volán autóbusszal is megközelíthető Bercel, hétközben Budapestről 4, szombaton 1 busz megy egyenesen Bercelre és 7-8 olyan járat amikor egy átszállással könnyen odaérhettek. Balassagyarmatról hétközben 12, szombaton 7 és vasárnap 4 egyenes járat megy Bercelre.

A javasolt kiindulási ponttól 5500m kellemes séta a láda, bár aki nem félti az autóját vagy terepjárója van, az eljuthat egy néha jó, más helyeken szörnyű bekötőúton Ordaspusztáig, ahol a harangláb mellett otthagyhatja az autót. Onnan már csak 530m a láda.  N 47° 53,647' E 19° 27,205' [GCORPU+2parkolo] Igaz viszont, hogy így sok szép látnivalóról lehet lemaradni.

Látnivalók:

A kiinduló ponttól kb. 2200 méterre lévő kereszteződésnél  N 47° 52,839' E 19° 25,626' [GCORPU+Kereszt(ezodes)] kell balra fordulni Ordaspuszta felé. Itt van egy már jobb időket látott kereszt és kb. 800 méter után baloldalt eléritek Jákotpusztát .  N 47° 53,273' E 19° 25,953' [GCORPU+Jakotpuszta] Itt jelenleg a Dél-Cserháti Ökológiai Tájközpont Kht. müködik ahol látogatókat is szívesen fogadnak. Az út mellett található Dr. Keszthelyi Tibor, a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet egyik alapítójának, tanárának, a hazai etológia és állatvédelem nemzetközileg is elismert szakemberének emléktáblája, aki kitartásával, szorgalmával és végtelen szeretetével tíz év alatt csodát tett Jákotpusztán. Megkereste a múlt elveszett fonalát, majd újjá élesztette a tájat. Jákotpusztán a magyar őshonos háziállat fauna szinte valamennyi képviselője jelen van, szőke mangalicák, cigája juhok, parlagi kecskék, szürke marhák, bivalyok, szamarak, lovak és baromfifélék népesítik be a legelőket harmóniában a természettel.

Kb. 700m után balra van a leágazás a ma már nem létező Patkányospusztá -hoz. Innen szép kilátás van Szandavár romjához és a régi kőbányához.  N 47° 53,446' E 19° 26,414' [GCORPU+szep kilatas]

Innen már csak 1300m Ordaspuszta haranglábja a Mária szoborral. Akik ide is autóval jöttek itt parkolhatnak. A XIX. század közepétől Bercel községhez tartozó, mára már többnyire csak nyáron lakott Ordaspuszta első írásos említése 1441-ből származik; akkoriban önálló település volt, s a török pusztította el. Viszontagságos történelme során többször feléledt és az elmúlt pár évben újra fejlődésnek indult. Új és felújított házak sorakoznak egyszerű kis főutcáján és az Ifjúsági szálláshely, amely a régi iskolaépületben helyezkedik el, eddig több száz kirándulás boldog színhelye volt.

A láda

A haranglábtól a Zöld kereszt zöld kereszttel jelölt úton 530 méterre található Ordaspuszta hangulatos kis erdei temetője. Itt látható, hogy még a 70-es években is lakott lehetett a környék, hiszen több sír is ebből az időből való. A ládika 8cmx5cm-es méretü orvosságos tégely. A temető szélén egy vastag fa elhalt függőleges oldalága aljában, avarral és kis botokkal álcázva. Elérhető mind az út, mind a temető felől, de könnyebben hozzáférhető a temető felől.

Ha netán van még kedvetek egy másik pusztát is meglátogatni, Nelásdpuszta még 600m tovább a Zöld kereszt zöld kereszten.  N 47° 54,242' E 19° 26,758' [GCORPU+Nelasdpuszta] Ma már csak két üdülőház őrzi a régi idők emlékét, de az erdő hangulata itt is varázslatos.

Források:
Ordaspuszta
Jákotpuszta
BercelWiki
Ifjúsági szálláshely
Állapot: kereshető

KRW értékelés (79 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.58 web: 4.71 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gwendolin2 2022.07.24 08:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emiGrant 2022.06.22 13:00 - Megtaláltam
Mai karbantartási kirándulásunk harmadik állomása volt ez a láda. Kb. 10 hete pótolta a ládát anettx kessertárs, amit egy kesser két héttel később megtalált, de a mai napon már megint nyoma nem volt a kis üvegcsének. Legalább is én nem találtam. Így ugyanabba a fába, ezúttal egy elhalt ág tövébe kiraktam egy új ládát. Reménykedjünk, hogy ez talán hosszabb életű lesz.
Mivel a mai nap nem volt túl meleg, nagyon kellemes kis séta volt a haranglábtól a temetőig. Visszafelé elbeszélgettem egy kedves hölggyel, aki minden nyarat Ordaspusztán tölt. Nagy volt a csönd, madárcsicsergés, kellemes szellő, így érdemes volt kimenni oda.

Rejtek jobboldali elhalt ág tövébenRejtek középső vastag fa oldalága alján
Rejtek a temető felől kis botocskák alatt
eazs 2022.04.30 08:22 - Megtaláltam
Köszönjük

anettx 2022.04.16 13:27 - Megtaláltam
TFTC!
Száraz utakon abszolút drive-in találat.
Minden fának minden üregét átnéztem sehol semmi...a végén az eső is eleredt.
Emigranttel egyeztetve pótoltam: kis üveg benne csak a jelszó az eredeti helyen.
[Geoládák v3.12.7]

IMG_5831Pótoltam, kék tetős kis üveg
frank530601 2022.01.13 13:47 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Ordaspuszta 
Aniko & Gyuri 2022.01.08 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

kivancsifancsi 2021.12.23 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.47
A mai napon Cserhát maradék ládáiból szemezgettünk. Ehhez a ládához szinte ideális volt a -6 fok, mert a hosszú bekötőút betonkeményre fagyott így könnyedén beautóztunk Ordaspusztáig. Az utolsó pár szár métert már sétálva tettük
meg a ládáig. Teljesen kihalt a környék, mintha lakatlan lenne az egész.

 
Fidorka 2021.12.23 10:00 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Iván19 2021.10.26 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
Köszönjük a lehetőséget. Nagyon szép kirándulóidőben egy kellemes sétát tettünk a ládáig. Néhány szép házat is láttunk.

PA264154PA264157
PA264163PA264168
PA264171PA264173
PA264189PA264176
Bubusék 2021.09.18 15:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Köszönjük! Sajnos csak az orvosságos doboz lett meg. Ráadásul az volt a kétágú fa odvában a láda helyett. De jót sétáltunk! :-)

mravikek 2021.09.03 08:49 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [Geoládák v3.11.3]

dzoli1 2021.06.19 23:59 - Megtaláltam
Bercivel. :)

Végek 2021.06.12 13:03 - Megtaláltam
Cserháti barangolás. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

bfabry 2021.06.11 15:23 - Megtaláltam
Bér - Szanda vár - Bér biciklizés közben. Először elmentem a láda mellett, de másodszorra végignézve a potenciális rejtekeket hamar meglett.

zsolty23 2021.05.01 10:59 - Megtaláltam
Sajnos sem a rendes, sem a pótládát nem találtam a helyszínen.
Kérem a rejtőt a kép alapján hagyja jóvá a találatot.

[Jóváhagyta: emiGrant, 2021.05.09 08:14]

gcorpu 
fkmaster 2021.04.02 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Kis keresgélés után meglett a gyógyszeres dobozban a jelszó.

Ekarp 2021.03.21 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.85
Szanda várától jöttünk át. Köszönjük a rejtést!

Ambró 2021.03.02 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Fazék 2021.02.21 09:41 - Megtaláltam
Bercel felől városi autóval nyakig sárban. Érdekes hely, látszik, hogy van fejlődés. Nyáron ne fesztiválidőben érkezzetek: https://cooltix.hu/event/5dc3011d0c02cf00112f7ae9

Én is csak a pótdobozt találtam meg.

2021-02-21 09.20.282021-02-21 09.39.05
2021-02-21 09.46.102021-02-21 09.51.42
2021-02-21 09.51.49 
Geroven 2021.01.16 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

GeoEvike 2021.01.16 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, de csak a pótládát, a gyógyszeres dobozt. az viszont valószínűleg az eredeti rejtekben van. a pótjelszó helyén semmit sem találtunk. köszönjük a pót jelszót, az halvány volt, filccel átírtam.

johnnycache 2020.10.23 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Köszönöm az élményt!

EmesESE 2020.10.10 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.38
Megtaláltuk! 🙂
Hosszú autózás a különböző minőségű utakon, kis séta az ajánlott parkolótól a kis rejtett temetőig.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.4.1]

Mary&Advent 2020.10.03 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

bgyuru 2020.07.12 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (155 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]