geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3206. Letűnt idők pusztái (GCORPU)

A kereszt az útkereszteződésben

A kereszt az útkereszteződésben

Dr. Keszthelyi emléktáblája

Dr. Keszthelyi emléktáblája

Szandai várrom a régi kőfejtővel

Szandai várrom a régi kőfejtővel

Ordaspusztai harangláb

Ordaspusztai harangláb

Mária szobor

Mária szobor

Erdei temető

Erdei temető

Öreg sír

Öreg sír

Nelásdpuszta

Nelásdpuszta
Szélesség N 47° 53,882'
Hosszúság E 19° 26,999'
Magasság: 272 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.03.29 12:45
Megjelenés időpontja: 2012.04.04 11:41
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Andor, Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 5500 m
Megtalálások száma: 120 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden:
Szögletes 15cmx10cmx6cm-es ládikát keress! A temető szélén egy két törzsű fa alján mélyen bent a földút felé néző gyökerek között.
Láda eltűnése esetén, egy pár méterrel odébb egy másik fa odvában 9cmx4cm-es orvosságos dobozban pótjelszó a kupak belső felén.  N 47° 53,878' E 19° 27,017' 270 m [GCORPU+pótjelszó]


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládakarbantartás:
2019.02.16. Eltűnt láda pótolva. Pótjelszó kihelyezve.
2014.09.29. Napra pontosan 2 és fél évvel a láda kihelyezése után ma odalátogattam, hogy a többek által említett nedves ládát rendbehozzam. A legfőbb oka a penészedésnek az volt, hogy valaki, gondolom puszta jóindulatból, nylon szatyorba rakta a dobozkát. Ez a láda halála. Nem tud kiszáradni még egy kánikulai nyárban sem. NE TEGYÉTEK NYLON ZACSKÓBA, DE SZOROSAN KATTINTSÁTOK RÁ MIND A 4 FÜLÉT!!! A dobozt kiszárítottam/kipucoltam, a logbookot kicseréltem, és raktam bele egy pár új ajándékot. Hogy kicsit az időjárástól védettebb helyen legyen, ugyanannak a fának az alján, de egy kicsit odébb lett rakva. Az eddigi bejegyzések, már amelyek menthetőek szárítással, majd visszakerülnek ha megint arra járok.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ezzel a rejtéssel a Cserhát mélyére invitálunk benneteket ahol a címben említett pusztákból már csak egy pár létezik. Levéltári és történelmi adatok szerint a Trianon utáni Nógrád megyében 174 puszta volt. 1945-től 1989-ig ezeknek jelentős része elpusztult. Bercel és térségében a következő lakott települések, puszták voltak: Fogacs, Büdöstó, Colhány, Farkasberek, Forrás, Jákot, Lipót, Macskaárok, Szállás, Ürgés. Ezeknek sorsa a 20. század közepétől megpecsételődött, más szemlélet, más gondolkodás áldozata lett, a közeli és távoli pusztákkal egyetemben (Fogacspuszta, Patkányospuszta, Cservölgypuszta, Nelásdpuszta, Ordaspuszta, Huszárpuszta, Colhánypuszta). Ma már ezek az enyészeté, vagy egy még ép csodaszép ház, harangláb jelzi, hogy ezeken a pusztákon valamikor élet volt. Szerencsésen az elmúlt évtizedekben egy pár régi puszta feléledt, így útban a láda felé láthatjátok Jákotpusztát és Ordaspusztát, míg a távolabbi Colhánypuszta és Nelásdpuszta vagy mezőgazdasági/ipari vagy üdülő jelleggel él tovább.

Megközelítés:

Az Aszód-Balassagyarmat közötti főútról Galgagután kell jobbra fordulni Bercel felé. Balassagyarmat felől Becskén kell balra fordulni, szintén Bercel felé. Az autót a legjobb Bercelen az élelmiszer üzlet mögötti parkolóban hagyni és innen indulni ÉK felé a mellékúton.  N 47° 52,409' E 19° 24,105' [GCORPU+1parkolo]
Volán autóbusszal is megközelíthető Bercel, hétközben Budapestről 4, szombaton 1 busz megy egyenesen Bercelre és 7-8 olyan járat amikor egy átszállással könnyen odaérhettek. Balassagyarmatról hétközben 12, szombaton 7 és vasárnap 4 egyenes járat megy Bercelre.

A javasolt kiindulási ponttól 5500m kellemes séta a láda, bár aki nem félti az autóját vagy terepjárója van, az eljuthat egy néha jó, más helyeken szörnyű bekötőúton Ordaspusztáig, ahol a harangláb mellett otthagyhatja az autót. Onnan már csak 530m a láda.  N 47° 53,647' E 19° 27,205' [GCORPU+2parkolo] Igaz viszont, hogy így sok szép látnivalóról lehet lemaradni.

Látnivalók:

A kiinduló ponttól kb. 2200 méterre lévő kereszteződésnél  N 47° 52,839' E 19° 25,626' [GCORPU+Kereszt(ezodes)] kell balra fordulni Ordaspuszta felé. Itt van egy már jobb időket látott kereszt és kb. 800 méter után baloldalt eléritek Jákotpusztát .  N 47° 53,273' E 19° 25,953' [GCORPU+Jakotpuszta] Itt jelenleg a Dél-Cserháti Ökológiai Tájközpont Kht. müködik ahol látogatókat is szívesen fogadnak. Az út mellett található Dr. Keszthelyi Tibor, a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet egyik alapítójának, tanárának, a hazai etológia és állatvédelem nemzetközileg is elismert szakemberének emléktáblája, aki kitartásával, szorgalmával és végtelen szeretetével tíz év alatt csodát tett Jákotpusztán. Megkereste a múlt elveszett fonalát, majd újjá élesztette a tájat. Jákotpusztán a magyar őshonos háziállat fauna szinte valamennyi képviselője jelen van, szőke mangalicák, cigája juhok, parlagi kecskék, szürke marhák, bivalyok, szamarak, lovak és baromfifélék népesítik be a legelőket harmóniában a természettel.

Kb. 700m után balra van a leágazás a ma már nem létező Patkányospusztá -hoz. Innen szép kilátás van Szandavár romjához és a régi kőbányához.  N 47° 53,446' E 19° 26,414' [GCORPU+szep kilatas]

Innen már csak 1300m Ordaspuszta haranglábja a Mária szoborral. Akik ide is autóval jöttek itt parkolhatnak. A XIX. század közepétől Bercel községhez tartozó, mára már többnyire csak nyáron lakott Ordaspuszta első írásos említése 1441-ből származik; akkoriban önálló település volt, s a török pusztította el. Viszontagságos történelme során többször feléledt és az elmúlt pár évben újra fejlődésnek indult. Új és felújított házak sorakoznak egyszerű kis főutcáján és az Ifjúsági szálláshely, amely a régi iskolaépületben helyezkedik el, eddig több száz kirándulás boldog színhelye volt.

A láda

A haranglábtól a Zöld kereszt zöld kereszttel jelölt úton 530 méterre található Ordaspuszta hangulatos kis erdei temetője. Itt látható, hogy még a 70-es években is lakott lehetett a környék, hiszen több sír is ebből az időből való. A ládika szögletes 15cmx10cmx6cm méretü. A temető szélén egy két törzsű fa alján mélyen bent a földút felé néző gyökerek között lapul. Kérem a megtalálókat, hogy a 4 kis fület szorosan kattintsák vissza, hogy ne ázzon be a láda és semmi körülmény között se tegyék a ládikát nylon zacskóba!!
Pótjelszó: Láda eltűnése esetén, egy pár méterrel odébb egy másik fa odvában 9cmx4cm-es orvosságos dobozban pótjelszó a kupak belső felén.  N 47° 53,878' E 19° 27,017' 270 m [GCORPU+pótjelszó]

Ha netán van még kedvetek egy másik pusztát is meglátogatni, Nelásdpuszta még 600m tovább a Zöld kereszt zöld kereszten.  N 47° 54,242' E 19° 26,758' [GCORPU+Nelasdpuszta] Ma már csak két üdülőház őrzi a régi idők emlékét, de az erdő hangulata itt is varázslatos.

Források:
Ordaspuszta
Jákotpuszta
BercelWiki
Ifjúsági szálláshely
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (71 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.61 web: 4.74 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


emiGrant 2019.11.03 15:10 - Egyéb
2019. február 16 óta új helyen van új láda és pótláda is van. Azóta csak ketten keresték a ládát és mindketten a régit, amiben nincs logbook, találták meg. A legutóbbi kesser felrakta jelszó nélküli találatnak amit végül is elfogadtam, de ezentúl elvárom mindenkitől, hogy ha megtalálja a régi ládát akkor azt gyűjtse be és én szívesen elmegyek érte. Ugyanakkor három dologra szeretném mindenki figyelmét felhívni:
1. Van pótláda, azt tessék megkeresni ha bármi probléma van!
2. Megváltoztattam a leírást mind a Rövid, mind A láda címszó alatt és most már igazán szájbarágós, ami alapján jóformán GPS nélkül is megtalálható.
3. Akárhány fényképet raktok fel, "nincs benne logbook" kifogással már nem fogok találatot elfogadni.

Lacza és Tádé 2019.10.28 13:58 - Megtaláltam
Logbook nincs a dobozban. Kérem a képek alapján a találat elfogadását [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: emiGrant, 2019.11.03 14:48]

20191028_13574920191028_135556
bgyuru 2019.08.20 11:34 - Egyéb
Az elveszett, logbook nélküli ládát találtam meg! Az újat negyed óra keresés után sem leltem!

gcorpugcorpu2
emiGrant 2019.02.16 12:00 - Egyéb
Végre a náthám is alább hagyott egy keveset és a nap is úgy sütött, mint nyáron, így elmentünk megünnepelni névnapomat egy ládajavítással. Január 4-e óta az egész láda eltűnt, így még jó, hogy alaposan felkészültem és pótláda is volt nálam. Ugyanabba a fába rejtettem, bár nem biztos, hogy ugyanabba az üregbe. Ha valaki véletlenül olyan ládát talál amiben nincs logbook, akkor keressen tovább! Jó mélyen van, tessék alaposan kutatni! Ja, és névnapi ebéd is volt, sztrapacskával meg somlyói galuskával. :)

emiGrant 2019.01.05 11:10 - Egyéb
A jóég tudja miért mindig akkor derül ki a karbantartás szükségessége, amikor lezuhant a hó. Ez a Murphy sok mindenért felelős!! :) Ahogy jobb útviszonyok lesznek, megyek kirakni egy új logfüzetet.

geooszi 2019.01.04 11:40 - Megtaláltam
Kéktúrázás közben tértem ki ide is Szanda várától. A láda gyorsan meglett, de füzetet és jelszót nem találtam benne. :( Csak egy cetli volt benne, ami a képen látható. Abban az időben megtalálás viszont nem volt. (???)
Kérem a képek alapján elfogadni! Előre is köszönöm!

[Jóváhagyta: emiGrant, 2019.01.05 11:09]

A ládaA temető
Wilka74 2018.10.26 11:15 - Megtaláltam
+

N.Zs. 2018.09.23 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
A mai utolsó helyszín. Autózható, bár azt nem értettük, hogy az útépítésre kapott támogatást miért a középső szakaszra fordították. Elég vegyes az aszfalt minősége.
Útközben látni lehet Szanda vár romjait a hegytetőn.
A sitt beleborítása a mederbe elég gáz..

IMG_1173IMG_1174
IMG_1175IMG_1176
IMG_1177IMG_1180
sittlarakat 
hitamas 2018.08.03 12:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.33
GCTELJ szerencsés megtalálása után a csuromvizes füzetet lóbálva elsétáltam a ládáért, azután vissza ... és tovább. Jó meleg volt, majdnem megszáradt ... :)

Paul 2018.07.21 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

Mary & Ywerd 2018.07.12 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 1.00
Érdemes volt lesétálni Szanda várából a pusztákra, különleges foltjai a múltnak.

atomfrici 2018.06.23 11:46 - Megtaláltam
köszönöm a rejtést.

Dr.Lada 2018.04.30 17:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Elkövetve :-) [g:hu 1.5.4]

Oda felé tartva Fa-Peti hívott, hogy milyen hatalmas viharban ládázni, de mondtuk neki elnézte, mert mi napsütésben autózunk, igaz a Karancs és Mátra felett feketeség van és látjuk ott ázik minden, de látjuk Szanda várát is amit süt a nap. Ahogy leraktuk a telefont megláttuk Peti mit láthatott a radaron. Szirák Vanyarc között a közút földúttá változott szó szerint. Akkora eső haladt át előttünk, hogy a szántóföldről a földet lemosta az útra. Kb 10-15 méteren 20 cm-es sáron autóztunk át, a kerekek kapartak, de csak átjutottunk, ekkor már tudtuk befizettünk egy extra autómosásra.:-) Bercelig még jó pár helyen volt nagy víz és sár átfolyás az úton. Bercelnél ismét elkezdett esni, így gondoltuk beautózunk Ordasig. Itt már jártam párszor, így tudtam, helyenként az út autópálya helyenként meg rossz földút. Sikerült bejutnunk Ordasra ahol már ismét sütött a nap. Leparkoltunk és elsétáltunk a ládához. A puszta utolsó házából dübörgött a tuc tuc zene, egymás szavát is alig hallottuk. Olyan volt mintha valami elő majálisra keveredtünk volna. Gondolom valami szép brigád kibérelte a 4 napra, mert gondolom ha állandó lakók lennének már a szomszédok rég agyonütötték volna őket. Jártam itt már párszor akkor a csöndet harapni lehetett itt, most Szanda váráig hallatszott el a tuc tuc.

-1-2
-3-4
Spangarázs 2018.04.22 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.52
Motoros ládatalálat Gumipókkal!
Köszi a rejtést!

Gumipók 2018.04.22 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.96
Köszi a rejtést!

VaVi 2018.04.21 18:17 - Megtaláltam
köszi :)

Vincenzo65 2018.03.17 10:39 - Megtaláltam
Nelásdpuszta felől. A temetőbe vezető híd már autót nem bírna el. Csodálom,hogy így rendbe van. Nelásdpuszta megérdemelné,hogy multivá alakítva kapna egy pontot. Mint kis falu többre gondoltam. Lehet, hogy csak azért mert a kilépő fiatalasszonytól megkérdeztem, megsült-e süti. A kezében egy szalvétával letakart tányért vitt, gondolom másik tanyába. Azt mondta,hogy igen és ment tovább. Gyerekkoromban a tanyasoron simán megkínáltak volna.

IMG_20180317_103038_HDR 
nmárti 2017.12.31 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.40
Köd, sár, nyirkosság. Sajnos ez meghatározta az élményfaktort, még fényképezni se volt kedvem, köszi a rejtést!

mura 2017.11.10 13:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Köszönöm a lehetőséget!

BT_pro 2017.11.03 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltam köszönöm! A cserhátnak ez a része is nagyon tetszik! 5ös

mazsola069 2017.11.01 10:18 - Megtaláltam
Szmájlira cserélve, mától ez is rámvigyorog. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kicsiogre 2017.11.01 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

bacsnyir 2017.08.25 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.69
Én a javaslattal szemben Bérről közelítettem, egy körtúrát tervezve. GCBERA-tól indulva eredetileg az volt a terv, hogy a Z+-en felmegyek, közben érintve több pusztát is, majd a Z-ön visszafordulok, és és GCBERV-3-t érintve jutok vissza Bérre. Na, ebből semmi sem lett (majd felteszek egy tracket, ha el nem felejtem). részben azért, mert lányos zavaromban a Z-ön indultam el a Z+ helyett, és 800 m-t nem volt kedvem visszagyalogolni, mikor észrevettem a tévesztést. Másrészt pedig azért, mert a GPS-emen már jó 2 éves az alaptérkép, és ehhez képest - mint ahogy az a ládaoldal térképvázlatán is látszik - a Z-t és a Z+-t is elterelték egy-egy szakaszon, sőt a Z-ből egy részt teljesen felszámoltak, azaz az eredeti tervem akkor se lett volna teljesen végigjárható, ha nem hibázok. Mindezzel azonban csak a helyszínen szembesültem, mivel jó szokásomhoz híven ma se néztem meg előre a ládaoldalt, csak most, utólag...
De persze minden rosszban van valami jó. A Z-ön haladva Bér után nem sokkal egy szarvastehénnel találkoztam az úton, kb. 20 m-ről orrba-szájba fényképeztem 3 percen keresztül, mire észrevett... A másik, hogy amikor a Z felszámolt (beszántott?) részéhez értem, és kénytelenségből egy kb. azzal párhuzamos másik útra tértem, holland fiatalok nomád tábora mellett haladtam el jó hosszan... Érdekes látvány volt.
A holland tábor végén a Z-ről letérve szerencsére "működött" az a jelzetlen földút, amin átvághattam Ordaspusztára déli "bejáratához", így innentől a Z+-on mentem tovább egész Nelásdpusztáig, majd - körtúra helyett - itt visszafordultam, és a Z+-on mentem vissza Bérre (amit egyébként szintén eltereltek egy szakaszon, de azért egy vele párhuzamos úton visszajutottam rá elég hamar).
A pusztákról: ezek döntő részének felszámolódása/teljes átalakulása a rejtő állításával szemben nem csupán az 1945-1989 közötti korszak "értékrendjével" magyarázható (bár kétségtelen ez is alaposan közrejátszott bennük), de a mezőgazdaság átalakulása, modernizálódása, a vidéki tér agrárjellegének visszaszorulása stb., szóval egy csomó objektív tényező az ilyen települések nagy részét ugyanúgy felszámolta/átalakította a "nem-szocialista" országokban is, mint nálunk. És ezt szerintem nem is kell nagyon bánnunk, a "puszták népének" lenni nagyon nem volt kellemes sors már a 19. században se, a 21.-ben pedig pláne nagyon kevesen "vállalják/vállalnák be" azt az elszigeteltséget, amit az állandó itt-élés jelent(ene). Ilyen módon Ordaspuszta is már csak egy-egy emléknyomban emlékeztet a "régi" (=szocializmus előtti) világra (ezeket szépen összeszedte a mellékelt fotókban a rejtő. De ahogy én látom, ez jórészt egy üdülő/rekreációs település, a 2011-es népszámlálás adata szerint csak 12-en éltek itt állandóan. Persze, végigsétálva az úton, láthatóan gazdálkodás is van azért, de az se olyan szinte semmiben, mint a "letűnt időkben"... Szóval Ordaspuszta mai képe döntő részben nem a "letűnt idők pusztáit" idézi fel ma már, hanem a "túlélő" puszták , a puszták átalakulásának egyik (láthatóan viszonylag sikeres) példája. És ezt a sétát mindenképp megérte (akárcsak Nelásdpuszta, amiért elsétáltam még 700 m-t oda és vissza is, mert látni akartam :-), és meg is érte az az egy szem szép kis porta, amit ott találtam az egykori pusztából, gyönyörűen felújítva)...
A rejtés szerintem túlságosan is "drive in", az út szélén nem lehet elrejtőzni a muglik elől, ha netán jön valaki.

Szarvastehén (vagy őz?) a Z jelzésen, Bér határábanHolland sátortábor 1.
Holland sátortábor 2.Vicces hollandok...
Ordaspuszta 1.Ordaspuszta 2.
Nelásdpuszta 1... (2. már nincs...)Szép és gondozott a nelásdpusztai porta
OsiOsi 2017.07.01 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.14
Esőzés után a nem aszfaltos részen elég "durva" a terep. Visszafelé még rosszabb volt, mert addigra a terepjárók még jobban összegányolták.

kilali 2017.06.03 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Köszönöm a lehetőséget.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (125 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.