geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3225. Debrecen kunhalmai (GCdknh)

A hosszú túra

A hosszú túra

A rövid túra

A rövid túra

A Zeleméri-halom madártávlatból

A Zeleméri-halom madártávlatból

A Telek-halom

A Telek-halom

A Nagysándor-halom madártávlatból

A Nagysándor-halom madártávlatból

A Hegyes-halom

A Hegyes-halom

A Szántay-halom is beépült

A Szántay-halom is beépült

A László-halom szebbik oldala

A László-halom szebbik oldala

A Basahalom fénykorában

A Basahalom fénykorában

Valaha ilyen volt a tábla

Valaha ilyen volt a tábla

... meg ilyen

... meg ilyen

Így nézett ki valaha minden kunhalom

Így nézett ki valaha minden kunhalom

A Kamarás halom, amikor nem takarja el a kukorica...

A Kamarás halom, amikor nem takarja el a kukorica...

... és itt van a virtuális láda

... és itt van a virtuális láda

A kisebbik kupac a Mérföld-halom

A kisebbik kupac a Mérföld-halom

Ez a halom még névtelen

Ez a halom még névtelen

A rejtő névjegye.

A rejtő névjegye.
Szélesség N 47° 30,219'
Hosszúság E 21° 36,108'
Magasság: 111 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.18 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.04.18 14:26
Utolsó lényeges változás: 2021.04.28 19:02
Utolsó változás: 2021.10.17 04:34
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Vgyuri (20) 371-2472
Ládagazda: tapiapi
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 201 + 1 sikertelen + 11 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2012-05 volt 11 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


3 pontos multi (2H+1V)
1. pont. Ha szemből állsz az emlékművel, akkor a jobb hátsó sarkában, kő üregben, kővel takarva 1*5 centiméteres fiolában a jelszórészlet.
2. pont. A Kamarás-halom tetején beton védelemben, de természetes rejtekben. Kérlek, ugyanígy rejtsd vissza!!!!!!!!!!!!!!!.
3. pont. A Basa halom tetején, föld szintjén ládában a harmadik részlet.
Írd egymás után a három részletet, az lesz a jelszó.

Ez egy örökbefogadott/átmenetileg kezelt láda, közel eredeti formájában meghagyva. A rejtésért tudom vállalni a felelősséget, a környezetért sajnos nem. Egy láda életét meghosszabbítja, ha gondosan rejted vissza. tapiapi


A ládába TravelBug nem helyezhető.


"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Bevezető

Debrecen környéke és általában az Alföld nem bővelkedik körpanorámás hegyekben, égig érő sziklákban, csörgedező patakokban. Az egyhangúságot az ún.
kunhalmok törik meg. Ezek egy csoportját kívánja bemutatni egy kerékpártúra útvonalára felfűzve a multiláda, azt a halomsort, amely végigkíséri Debrecen "folyóját" a Tócó patakot Hajdúböszörmény határától Debrecen délnyugati végéig. A kunhalmok egy részéről inkább csak múlt időben beszélhetünk, mert még az 1997-es védelem alá vonás előtt jó részüket részben vagy teljesen megsemmisítették. Eredeti állapotában csak néhány maradt, a hosszú túra kiindulásánál a Telek-halom, a "törzsrészen" a Basahalom, és tőle délnyugatra a be nem épített környezetből kiemelkedő Kamarás-halom. Még így is maradt azonban látnivaló, az érdeklődő áttekintheti, mi lesz az egykori kurgánból, ha utoléri a városfejlesztés. A belvárostól távolabb levők akár eredeti állapotukban is megmaradnak, a közelebbieket beépítik, a leginkább útban levőket eldózerolják.
Az út végigjárására inspirálhatja ládász társainkat az a tény, hogy a halmokat összekötő útvonal mentén jelenleg 7-8 külön életet élő geoláda is fellelhető.
Az útvonal a kiindulási ponttól függően 8-10 halmot érint, ezek közül 3 szerepel ellenőrző pontként, a többi szabadon választott. Az opcionális rész a szintén kunhalmon álló zeleméri Csonka-toronynál kezdődik, ami maga is egy 3 pontos multiláda GCzele kezdőpontja. Az első kötelező pontig levő kb. 10 km-es távon azonban más geoládák is találhatók, ezért érdemes letekerni a többletet.

Megközelítés

Hosszú túra: Zelemér vasútállomás. (Debrecen-Tiszalök vasútvonal és Debrecen-Bodaszőlő autóbusz) N 47° 37,584' E 21° 34,663' [GCdknh+hosszustart]

Rövid túra: A 33-s (Hortobágyra vezető) út és a Debrecen-Tiszalök vasútvonal keresztezése (Balmazújvárosi út, 23-as busz és a CORA buszok). N 47° 32,628' E 21° 35,209' [GCdknh+rovidstart]

Két csomópont van, ahol többfelé lehet indulni, attól függően, hogy autóval vagy kerékpáron/gyalog megyünk, illetve mennyi időnk van kitérőkre.

Autóval nem lehet rövidíteni az utat a Lóskúti utcán a vasútvonal miatt: N 47° 31,209' E 21° 34,794' [GCdknh+1Csomopont]

Ha van idő, innen 1-2 km-es kerülővel elérhető 5 közeli geoláda (GCcsvm 3. állomása, GChgny, GChosi, GCdetu), GCdbhm) N 47° 31,714' E 21° 36,256' [GCdknh+2csomopont]

Az útvonal, benne többféle javaslattal, letölthető innen GPX formában

Leírás

Hosszabb túrákat kedvelőknek ajánlhatjuk kiindulásként a Tócó-patak eredésénél lévő Zeleméri-halmot, a Tócó völgyének legjobb állapotban megőrzött kunhalmát. A 35-ös főúton haladva, Bodaszőlő felé lefordulva Zelemér vasútállomás mellett találjuk. Itt indul a GCzele nevű multiláda, aminek második pontja (GCzele-2) egy közeli, szintén jó állapotban levő kunhalom, a Telek-halom. Visszatérve a 35-ös főútra, Debrecen felé a GCzele-3 ponton kívül még útba esik a Tócó-völgy egyik ládája, a GCtoco Az opcionális hossz kb. 16 km.

A rövidebb túra a Nagysándor-halomnál kezdődik, és a Kamarás-halomnál ér véget. Hossza kitérők nélkül kb. 14 km.

Nagysándor-halom

Koordináta:  N 47° 32,870' E 21° 35,073' 110 m [GCdknh-1]
Ládaleírás: Az emlékmű jobb hátsó sarkán, 1 méter magasan levő 1x4 centiméteres kapszula. Kinyitás nélkül leolvasható a jelszórészlet.
Ez a halom a Tócó-völgy közel hatvan fontosabb kiemelkedésének egyik legnagyobbika, Debrecen két legismertebb halmának egyike. A történelmi emlékre vonatkozó részletek a GCdecs ládaleírásában találhatók. A halottakra a közeli Hősök temetőjében lévő kő-szobor is emlékeztet. (Külön geoládája a GChosi)

A Nagysándor-halom növényzetében a löszpuszta-gyep fajai közül jelentős állományban van a mezei zsálya, a kunkorgó árvalányhaj és a taréjos tarackbúza. A halom közelében élő ritkaság az öldöklő ászát (állománya az építkezések miatt igencsak veszélybe került). Állatai közül az imádkozó sáska és a fecskefarkú lepke a leglátványosabbak.

Innen a Kishatár úton át lehet eljutni a következő pontunkig.

Hegyes-halom
 N 47° 31,994' E 21° 34,560' [GCdknh+Hegyes-halom]

Viszonylag magas (7-8 m), nagy halom, bár északi és keleti oldala lehordott. Nyugati oldala egy magánkert területére esik. Tetején magassági pont van. Sajnos az eredeti vegetáció már csak nyomaiban van meg, nyáron kecskét legeltetnek rajta, télen szánkódombnak használják.

Innen a Határ-úton át lehet eljutni következő pontunkig.

Görbe-halom
 N 47° 31,442' E 21° 34,343' [GCdknh+Görbe-halom]

A Hajdúháton, a régi Vulkán-telepen, az egykori sporttelep nyugati oldalánál állt a Görbe-halom. Ma a Határ úti ipari park területére esik, körülötte üzemépületekkel. (A DKV buszgarázs területébe ékelődve.) Maga a halom (ami még megmaradt belőle, miután a védettség előtt egy útépítés elszakította a többitől) a szigorú védelem miatt körül van kerítve. A degradált gyepben értékesebb löszpuszta-gyep foltok is találhatók.

Ez az első csomópont, ahol elágazik az autósoknak és azoknak az útja, akiket nem zavar egy vasúti nyílt pálya keresztezése. Utóbbiak a Lóskúti úton egyszerűen eljuthatnak a következő két nevezetességhez.

Akik nagyon sietnek, kihagyhatják a következő pontot, és a Határ úton délre haladva a GCdknh+2 pontra mehetnek és onnan (városi autóval nem) a GCdknh+3 végpontra.


László-halom és Szántay-halom
 N 47° 31,425' E 21° 35,360' [GCdknh+Két halom]

Az addig névtelen halmokat 1927-ben nevezte el Zoltai Lajos, amikor a debreceni múzeum régészeivel feltárást végeztek rajta. Ekkor az un. veresfestékes temetkezés nyomait, festett edénytöredékeket találtak itt.

Az északabbi a László-halom, melyet a sepsiszentgyörgyi református Mikó-kollégium tanára, dr. László Ferenc emlékére neveztek el, aki az oltmelléki erősdi őstelepeket tárta fel. Ez a halom a vasúttól 10-15 m-re, a Lóskúti u. 30. szám mellett van. Északi fele szántott, máshol gyomos.

A másik, a Szántay-halom ettől délre található (Lóskúti u. 50.), rajta ház van. Nevét Szántay Aladár tiszteletére kapta, aki debreceni bíró volt, s az 1860-as években először ismertette nyomtatásban a Debrecen körül talált ősi tárgyakat, neolitokat.

Visszatérve a Kishegyesi útra, az István úti leágazás előtt van a második csomópont, ahonnan 1-2 km kitérővel 5 önálló geoláda közelíthető meg.

Az István út túlsó végén (a pontok számsorrendjét megtörve), egy bonyolult vasúti kereszteződés után a Vértesi úton haladva jutunk el a tervezett záróládához, a Basahalomhoz. A 4-es út városi szakaszán keresztül viszont a számozásnak megfelelően a második kötelező ponthoz juthatunk el.


Kamarás-halom

Koordináta:  N 47° 29,802' E 21° 34,643' 121 m [GCdknh-2]
A jelszó második része a halom legtetején beton szarkofágban, benne a fában.
A halom maga művelt mezőgazdasági területen fekszik. Szerencsére az új Határ úti felüljáró közelebb vitt bennünket hozzá. Közvetlenül mellette parkolhatunk. Itt azért át kell vágnunk úgy harminc métert a szántáson, de ha nincs sár és nem nagyon tapossátok le a veteményt, könnyen át lehet rajta kelni, akár gyerekeknek is. Kérlek tisztelljétek a gazda munkáját és ne tapossátok le a vetést.

Egyike a környék legmagasabb halmainak (a tengerszint feletti magassága 121 m, relatív magassága 10 m). Ez a környéken az a kunhalom, ami legjobban megőrizte eredeti formáját, messziről is látszik. Ásatás nem deformálta (mint a Basahalom tetejét), csak egy geodéziai, háromszögelési kő maradványai csúfítják el a tetejét. Ha a haszonnövényzet vagy a sár nem akadályozza, érdemes felmenni a dombtetőre, ahonnan belátható a környék, távcsővel a repülőtér is. Keleti irányba nézve szembetűnők a kunhalmok mai "utódai", a már rekultivált hulladéktároló depóniák.

Amennyiben előbb jöttünk a Kamarás-halomhoz, és a Basahalom még hátra van, részben földutakon is el lehet jutni (városi autóval nem biztos) a Basahalomhoz, a GCdknh-3 ponthoz.

Amennyiben valakinek még nincs elege a kunhalmokból, a Kamarás-halomtól tehet egy kitérőt a Hajdúszovát felé tartó út mentén, ahol még két további kunhalom található, egyik egy jó állapotban levő  N 47° 28,734' E 21° 33,051' [GCdknh+névtelen] és távolabb a méretében megkopott  N 47° 27,842' E 21° 31,790' [GCdknh+Mérföld-halom]
.

Basahalom

Koordináta: N 47° 30,219' E 21° 36,108' 116 m [GCdknh-3]
A harmadik jelszórészlet dobozban, a logbookban található a földszinten. Kérjük az álcázást távozáskor gondosan helyreállítani.

A Basahalom mai nevét szomorú események után kapta, ami méltán szimbolizálja Debrecen másfél évszázados harcát a fennmaradásért. Ez a harc , bár politikai-gazdasági téren folyt, néha áldozatokat is követelt.

Az utóbbiak egyikének, Vígkedvű Mihálynak kíván emléket állítani a sorozat végládája, ami a Basahalmon van elrejtve.

Ha valaki a számozástól eltérően előbb jött a Basahalomhoz, részben földutakon is el tud jutni a szepesi bekötőútra és azon át hajdúszováti útra, ahol már látja a GCdknh+2 pontot, a Kamarás-halmot.

A fenti összeállítás a Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület 2001. évben megjelentetett túraleírása alapján készült. (Összeállította Buday Tamás és Budayné Kálóczi Ildikó dr.)

EGYEBEK

Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre:
Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
Állapot: kereshető

KRW értékelés (97 db): környezet: 3.97 rejtés: 4.07 web: 4.41 átlag: 4.15

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


JenniMiki 2021.11.27 13:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Debrecenben eltöltött hétvégénk során kerestük fel, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki&Lujzi :) [Geoládák v3.12.2]

Fazék 2021.11.27 13:10 - Megtaláltam
2018.9. 1 : Az első pont útba esett, a másik kettőt majd máskor.

2021.11.27 : 3 évvel később befejeztem ezt a multit. Az első ponthoz képest a másik kettő egyszerűbb, szinte drive-in, cserébe kevésbé látványosak. Az eredeti láda még jól tartja magát a harmadik ponton.

IMG_18092021-11-27 13.09.28
2021-11-27 13.13.24 
lancz-czifra 2021.10.29 21:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

GAMANO 2021.10.09 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Juci&Csaba 2021.10.04 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

PBM 2021.10.01 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Gmre 2021.09.30 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

stmester 2021.09.16 09:10 - Megtaláltam
Baráti segítséggel tudok logolni, amit köszönök nagyon. Évekkel ezelőtt találtam meg az egyik pontot és azóta megváltozott a jelszó.

Stamnes 2021.07.04 12:07 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.85
Megtaláltam, köszönöm!

NTI1969 2021.06.27 11:33 - Megtaláltam
Lipivel és Petivel találtuk meg, köszönjük!

KP1965 2021.06.27 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Vasárnap délelőtti debreceni ládázás harmadik találata. A harmadik pontnál sajnos a tájékoztató táblának már csak a kerete maradt meg és úgy vettük észre, hogy a második ponthoz nem vezet semmilyen út, így toronyiránt vágtunk át a kukoricáson. Tekintettel a tegnapi nagy eső miatt a sárra és a kánikula miatt a hőségre, ez nem volt egyszerű.

20210627_10191520210627_101714
20210627_113530 
tapiapi 2021.06.03 10:59 - Egyéb
A láda pótolva, kereshető.

FeketeIP 2021.05.29 16:39 - Megtaláltam
Megvan! Köszi a rejtést! 100.!![Geoládák v3.10.5]

Sanchosaurus 2021.05.11 19:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

gyetger 2021.04.10 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
A 2. ponthoz köszönöm a rejtő segítségét!
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

tapiapi 2021.03.09 11:21 - Egyéb
A második pontot többen nem találják. Helyszini ellenőrzés a vészhelyzet után, addig betegre állítottam. Helyszinről küldött fotóért megküldöm a jelszórészletet.

Mathau 2021.01.07 13:54 - Megtaláltam
"Csak a Puffin adhat nekem erőt és mindent lebiro akaratot!"

[g:hu+ 2.4.10]

eszluzsu 2020.12.26 15:31 - Megtaláltam
A 2. pontnál rejtő segítséggel. Ládavadász Pistivel közös találat
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

ládavadász Pisti 2020.12.26 15:31 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, valamint rejtői segédlettel a második ponton, köszönöm a rejtést. [Geoládák v3.8.3]

KeresTalál 2020.12.26 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
2. pontnál rejtői segítséggel . Köszönjük.
Köszönjük a rejtést.

erdei.laszlo 2020.11.30 11:02 - Megtaláltam
Rejtői segítséget kaptam a második pontnál, mert nem találtam a ládát. A többi pont rendben van.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

ChefBogi 2020.10.09 18:15 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Ancs 2020.10.09 18:15 - Megtaláltam
2 napos AK tekerés előestéjén.
4 után érkeztünk a városba, s mire elfoglaltuk a szállást és kipakoltunk a bringákat, igen csak késő lett. Ehhez még hozzájött a péntek délutáni csúcs is, így lassan haladtunk.
Az első pont ismerős volt a GCDECS multi kapcsán, s a bemutatott kunhalmok között is ez a legjelentősebb. Fiola rendben.
A harmadik pont következett a GCVTSY után, ez is hamar előkerült. Az ipari környezet és a megrongált tábla nem túl szívderítő.
A második ponton már erősen sötétedett, átvágtunk hát a szántáson, fel a halom oldalára és a telefonok fénye mellett nem találtuk. Tapiapi segített ki, amit ezúton is köszönök!
Ezzel a találattal az összes debreceni ládát begyűjtöttem. :D
Köszi

IMG_20201009_173005IMG_20201009_173008
IMG_20201009_173117IMG_20201009_173131
IMG_20201009_180646IMG_20201009_181728
nbokan 2020.08.23 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.25
Öt napos debreceni hétvégénk utolsó napján itt is jártunk. Az első ponton a ládát a második ponton a kunhalmot nem találtuk, a jelszó segítséggel lett meg -köszönjük.

-1-2
anettnori 2020.08.08 09:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.36
Megvan! [g:hu 1.6.5]

Az első pont nincs meg, köszönet a segítségért. A többi oké. Remek móka volt!

-1-2

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (213 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]