FAQ
310. Vecsembükki-zsomboly (GCfVbh)

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 48° 34,012'
Hosszúság E 20° 43,600'
Magasság: 541 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.07.08 12:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Főtérképész (georgejj)
Ládagazda: Game Over
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 8 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


FIGYELEM, A LÁDA NEM KERESHETŐ!

A láda az ANP megállapodás értelmében (részletekhez kattints ide) be lett gyűjtve.

Your attention, please!

The cache has been temporarily retired and hence cannot be searched. The location belongs to a natural reserve and the Authorities requested the removal of the cache. We are in negotiations to find a mutually satisfactory solution pending which we would appreciate it if you could avoid visiting the site without explicit permission. Thank you.

-----------------------------------------------------

A Vecsembükki-zsomboly

Magyarország második, az Alsó-hegy legmélyebb barlangja. A mindössze 34x21 m alapterületet lefedő fokozottan védett zsomboly 236 m mély, 900 m összhosszúságú és legtágasabb részén (középső akna) is csak 9-10x4-5 m-es szelvényű.
A zsomboly wettersteini mészkőben kialakult, párhuzamosan elhelyezkedő aknák sorozatából áll. Az 1969-ben föltárt 83 m-es aknája a legnagyobb egybefüggő akna hazánkban. Falait cseppkőfolyások, -bekérgeződések és borsókőfoltok díszítik. Az ún. Záporos-kürtő falát finom korallszerű képződmény borítja, amely érintésre, záporozva hull a mélybe. A zsomboly levegőjének hőmérséklete igencsak alacsony, 3-6 C-fok körüli. Alsó aknájában a továbbjutást visszafolyó híg agyag akadályozza.

---

A Vecsembükki-zsomboly hazánk egyik legmélyebb barlangja. Igaz, hogy nem sok látszik belőle, csak egy mély lyuk, de akkor is úgy éreztem, hogy érdemes ide is tenni egy ládát. Az útközben viszont van néhány hely, ahonnan nagyon szép a kilátás.

A ládához Bódvaszilasról a kék kereszt vezet fel. Az autót inkább a központban parkolnám le. Kifelé már kevésbé finnugor összetételű a lakosság.
A doboz egy 25x15x5 cm-es kékfedelű doboz, ami korhadt fák alatt van elrejtve. Vigyetek magatokkal útlevelet is. Menet közben lehet, hogy nem nagyon lesz GPS vétel. De a határsávon van tarvágás az erdőn, ott kis próbálkozással le lehet vadászni néhány műholdat. A doboz a határ Magyar oldalán van. De néhány méterrel odébb már nem Magyarország van. :))

Jó túrázást, keresgélést!

Főtérképész
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (6 db): környezet: 4.92 rejtés: 4.07 web: 2.46 átlag: 3.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Zsiráf 2006.09.02 11:00 - Egyéb
Szomorú látni, hogy a kirándulók egyes csoportjait kitiltják, míg a hegy végét iparilag bontják... A térképről úgy látom, hogy a 27-es úttól északra minden Nemzeti Parkos terület...

 
Csuhás 2004.05.29 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 1.5 átlag: 3.50 súly: 3.84
...ha már erre túrázgatunk, vadásszuk le egy ládika hűlt helyét! Valahol itt volt régen... s láss csodát, a múltat csak mi tettük múltba, hiszen ez itt van/volt még most is:o)) Megtaláltuk, s hazahoztuk - levadásztuk! :o) Szemügyre vettük persze a zsombolyt is... állítólag ide Imi is le fog menni!!! :o)))) Az elvvel már egyet ért, már csak néhány kisebb köteles barlang hiányzik a gyakorlatból... Gyönyörű ez a környék, telis-tele lett a lelkünk csodával... a mohalepte kövek, a vörös utak, a bársonyos zöld lankák, a szekérlátta útszéli fehér kövek, s a virágkavalkád elvarázsolt minket...
Imelda, Csuhás

"A távolságot mint üveggolyót megkapod..."Szabó Pallag eh.
Alsóhegy tetején-64 méter
LádikázunkHatárkő
MeghasadvaEz itt a reklám..
Bódvaszilas.. 
probi 2003.12.18 22:00 - Egyéb
killer: Azért ugye megengeded, hogy kiránduljak? Engem nem zavar az esö.

A barlangászat és a geocaching jol elfér egymás mellett, kár haragot szítani.

djpt 2003.12.17 00:00 - Egyéb
Mi meg szeretunk teged igy ismeretlenul is...vigyazz magadra, nehogy gyomorfekelyt kapjal!

georgejj 2003.09.09 00:00 - Egyéb
Tettem egy Travel Bug-ot a ládikába ládakarbantartás gyanánt. Aki elviszi, jelentse be a .com-on is!

Főtérképész

CharlieR 2003.07.28 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.58
Bódvaszilas felöl jöttünk, túl lehet élni. A központban nyugodtan lehet parkolni. A falu vége elég neorealista. Ha a kék-n mész a Szabó pallag felé, utána a sárgán majd a sárga barlang jelzésen a zsombolyhoz, a falu kevésbé "szép" részei kikerülhetők, de kicsit hosszabb lesz az út. Amúgy szép a környék, szép hely, csak ritkán jártok ide. Miért? Érdemes szétnézni erre is. Én se láttam még zöld határt élőben, érdekes. Dolgozhattak a köveken 1992-ben a szlovákok, mikor a CS jelzést SK-ra át kellett írniuk... Charlie&Gábor

LogbookMegtaláltuk!
A fiam félig határt sértLyuk
MikiCache 2002.10.19 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 3.14
Szenzációs volt! Magpettel és Ferivel együtt Szögliget központjából indultunk neki a 26 kilométeresre sikeredett kirándulásnak. Utakon és úttalan-utakon mentünk, nagyon ritkán még vízszintesen is:-) A sok esőtől átázott talaj és a lehullott falevelek csúszós egyvelege megnehezítette a célpontok elérését és átalakította némely ruhadarabunk dizájnját. Az út változatosságára, a rengeteg- mondhatnánk töbörből-töbörbe mészkőhegyre a korona, a határsáv-közeli élmény! És ebben sokkal több van, mint amit egyáltalán le lehet írni! Az "egy szendvics két országban megevése esőben" után folytattuk - az előbb említett - élmény-utunkat, természetesen esőben és árkon-bokron, azaz dolinákon át. A rendkívül változatos domborzat, az ősz minden színében pompázó erdők csodálása közepette még egy reklámzacskónyi őzláb gombát is szedtünk (amit nemsokára meg fogunk enni - már érzem az illatát!!!). Lassan elhagytuk a víznyelők felségterületét és célba vettük a Szádvár romjai közt elrejtett geoládát. (Folytatás ott...)
Anikó és Miki

ÚtközbenSzögligeti csendélet
Szemtől, szembenŐsz
Majdnem rolling stonesAz akna szájánál
Ázunk - külföldön is, belföldön isSenkiföldjén
Felnőttünk... 
magpet 2002.10.19 13:30 - Megtaláltam
Feri mindent leírt, hosszú de kellemes túra volt, első állomásként eme ládika. A határ tényleg érdekes élmény, eddig én is azt hittem, hogy a határon mindig sorompó van meg tányérsapkás figurák. Érkezésünk előtt kezdett csepegni az eső, mire odaértünk, már "normális" ütemben esett. Így esőben voltunk kénytelenek ebédelni, részben külföldön. :)
(Ha erre jártok, vigyetek útlevelet, mert a határvonallal párhuzamosan pár méterre terepjáró-nyomokat láttunk, valószínüleg azért szoktak erre járőrözni.)

Hajnali dombokPihenő út közben
Spontán reggeliKorallgomba
Egyszerűbb gombaGombafotó-szakkör
Azért gyűjtöttünk is...Feri a barlangnál
Felfedező csapatEgyik lábam itt - a másik ott - Magyarországon a jobb
kumin 2002.10.19 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 2.78
Anikóval, Mikivel, Magpettel jártunk ott, egy nagyobb séta (ca. 26 km, részben esőben) keretében. Nagy élmény volt a barlang is, de méginkább a zöldhatár, ami mentén tovább sétáltunk. Nem lévén rutinos embercsempész, még sosem láttam a határt ilyen természet állapotában. Nem is gondoltam, hogy ilyen "jól definiáltan" látszik. Ezen a szakaszon kissé őrülten ment fel-le, néha egy komplett víznyelőt keresztülhasítva (ilyenkor spontán határsértéssel szlovák földre kellett lépnünk).

kulisz 2002.10.03 12:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 2.5 átlag: 4.00 súly: 1.95
Én voltam a harmadik "liliomtipró" a 6 km-es séta végén. Értékeink és autónk féltése miatt Tornanádaska felől mentünk fel. A gyerekotthon mellett hagytuk az autót - a "kíváncsiskodók" azért itt is körülvettek minket nyomban. Az útközben látható töbrök és zsombolyok nagyon érdekesek, de a Vecsembükki a csúcs. Ekkora lyukat még nem láttam! A határkitűzés a szlovákoknak kedvezőbb, ők észrevétlenül tudnak szemlélődni felénk. A láda a határvonaltól 5 méterre van.

Kilátás a szerpentinrőlA vecsembükki zsomboly
Egy kis Szlovákia 
ÉvaSanKri 2002.10.03 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 1 átlag: 2.67 súly: 3.44
Mihullal régebben terveztük az agglegény-láda lenyúlását az észak-magyarországiak elől, és ez sikerült is.Hajnali indulás után Hatvanban a vasutállomáson felvettük Kuliszt , (Szolnokról vonatozott át), és Tornanádaskáig meg sem álltunk. A Főtérképész által említett etnikai szituáció a nyáron Bódvaszilas felől megfutamított minket, most más megközelítést választottunk. Kemény szerpentines emelkedő után kellemes sétaúton értük el a Körte zsombolyt, majd onnan GPS iránt mentünk a határnyiladékig. Mihul keze volt a leggyorsabb. Érdekes errefelé a határ vonalvezetése, hosszan filóztunk a kitűzés rendező elveiről.

Határ nyiladékRendkívüli határszemle.
Sas az Eiffel torony romjain.Pontosan jelölték ki anno ?
Mihul 2002.10.03 12:04 - Megtaláltam
Ez az öreg szűz is megadta magát

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]