geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3369. Pécsi kutak (GCPKT1)

1. Török-kút

1. Török-kút

Keltaur

Keltaur

2. Petrezselyem-kút

2. Petrezselyem-kút

3. Aranyoskút

3. Aranyoskút

Aranyos :-)

Aranyos :-)

Szetkatolnai Kút

Szetkatolnai Kút

Eszperantó-fal

Eszperantó-fal

Játszótér a parkban

Játszótér a parkban

4. Berényi-kút

4. Berényi-kút

Berényi-kút kifolyó

Berényi-kút kifolyó

Sétány a várfalnál

Sétány a várfalnál

A sétány folytatása

A sétány folytatása

Menyasszony a sétányon

Menyasszony a sétányon

Székesegyház a sétányról

Székesegyház a sétányról

Szepessy Ignácz

Szepessy Ignácz

Kodály Zoltán

Kodály Zoltán

5. Szent István téri szökőkút

5. Szent István téri szökőkút

kifolyó

kifolyó

Csontváry

Csontváry

6. Zsolnay-emlékkút

6. Zsolnay-emlékkút
Szélesség N 46° 4,843'
Hosszúság E 18° 13,937'
Magasság: 177 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.12 19:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.14 22:07
Utolsó lényeges változás: 2020.08.05 19:51
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H+2V)
Elrejtők: Mr. Fülixáj, Judit, Noncs, Táltos, Párduc50, Tiglet
Ládagazda: Párduc50
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2200 m
Megtalálások száma: 391 + 3 sikertelen + 11 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2012-10 volt 16 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP
1. Jelenleg ne keresd, valószínűleg eltűnt. Jelszórészletre nincs szükség!! . Török-kút: Beton alatt.
2. Petrezselyem-kút: Mágneses
3. Aranyoskút: Húzd ki! Pótjelszó: Kis tábla a kúthoz felvezető lépcső melletti korlátot tartó fém pilléren.
4. Berényi-kút: Örökzöldre akasztva (alternatív:korlát alja)
5. Szent István téri szökőkút: Gravírozott tábla mesterséges objektum belső falán
6. Zsolnay Centenáriumi emlékkút: Kúton található két évszám különbsége betűvel


NO TB Travelbugot a láda (egyelőre még) nem fogad.


Pécsi kutak

2017.03.08: Ládaellenőrzés. Az egyidejűleg eltűnt 2,5,6. láda pótolva, többi a helyén!

A ládát 2014.07.10-én adoptáltam Mr. Fülixájtól. Ő és csapata rejtette a multit, amely most megújult. A multi jelenleg 6 pontos, melyből 1 virtuális, 5 pedig hagyományos rejtés.
Elsősorban a belvárost mutatja be, kútjain keresztül, de az északi várfalon túli részbe is bepillantást nyújt.
A láda pontjai tetszőleges sorrendben kereshetők fel, az ajánlott sorrend a növekvő számsorrendű, mely nagyjából körpályát ír le a belvárosban.
Gépjárművel parkolni az 1. láda mellett, a Kálvária utcában lehetséges. Javasolt kereszteződés:  N 46° 4,818' E 18° 13,769' 180 m [GCPKT1+kereszteződés]

Az útvonal bejárása gyalog, esetleg kerékpárral lehetséges.
Kérek mindenkit, hogy a keresés során körültekintően járjon el, tekintve, hogy a ládák igen forgalmas pontokon vannak

Útvonal

Állomások

1. Török-kút
 N 46° 4,843' E 18° 13,937' [GCPKT1-1]
Jelenleg ne keresd, valószínűleg eltűnt. Jelszórészletre nincs szükség!! .
E helynek a közelében a 18. század végén épült kút először. Építményét műemlékké nyilvánították. 1980-ban a déli házsorral együtt lebontották. Újjáépítette: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a harmadik évezred küszöbén.
1. jelszórészlet láda logbookkal (16x11x5 cm-es konyhai doboz), beton alatt, betonnal álcázva

Mielőtt tovább indulnátok, érdemes egy pillantást vetni a várfalra, melyen a Keltaur nevű szobrot tekinthetitek meg. Az északi városfalon felállított szobor a mai Pécs területén először letelepedő keltáknak állít emléket. A kelta mitológiai alak nyomán készült oroszlán-ló testű, emberfejű lény bronz figuráját Palotás József szobrászművész formázta meg.
Továbbindulva a 2. pont felé, az alagút felé haladunk. Az alagút fölé érve, kis kitérővel meglátogatható a GCNYBK
láda, mely a Kálvária templomot, és kálváriáját mutatja be.

2. Petrezselyem-kút
 N 46° 4,812' E 18° 13,598' [GCPKT1-2]
Aradi vértanúk útja és Hunyadi út kereszteződésén lévő díszkút az ún. Petrezselyem-kút. Az 1895. évi várostérképen még nem szerepelt. Egy 1902. február 25-i jegyzőkönyv említi, hogy nem sokkal azelőtt a város a Kaposvár utcai forrást kőfoglalattal látta el. A díszes építmény valószínűleg ekkor készülhetett. A 19 század végén készült vörös homokkőből. A Mecsek-hegységben található perm időszakból származó vörös homokkő Cserkút és Kővágószőlős közelében került a felszínre. Pécsett ezt a kőzetet még az útburkolatok díszítésére használták fel. A Mecsekről a városba lesétáló turisták mindig szívesen állnak meg egy percre, hogy felfrissítsék magukat a kút éltető friss vízével. A nagy nyári melegben szomjukat oltják az ideérkező látogatók.

2. jelszórészlet Mágnessel rögzített 8x4,5x2 cm-es ládában.

Utunkat dél felé fordítva elindulunk a Hunyadi utcán a városközpont felé. Nagyon gyorsan megtaláljuk a Hunyadi utca és a Káptalan utca kereszteződésében az Aranyoskutat

3. Aranyoskút
 N 46° 4,747' E 18° 13,631' [GCPKT1-3]
3. jelszórészlet Petling, húzd ki!
"Aki szomjazik jöjjön hozzám és igyék" (János 6:37) feliratú kutat 1942-ben a Lux Elek által megformált Keresztelő Szent János bronz szobra díszíti. A szobor kezéből az idők folyamán elveszett a szintén bronzból készült kettős kereszt és a feje felett lévő glória. A nyitott kávájú sima vonalú haraszti mészkőből faragott vízmedencét Nendtvich Andor építész tervezte.
Pótjelszó: Kis tábla a kúthoz felvezető lépcső melletti korlátot tartó fém pilléren.

A kúttal szemközt, a Hunyadi út nyugati oldalán található az
Eszperantó park
A parkban is található kút, ami egy egyszerű ivókútnak látszik, ám azok sorából kiemeli, hogy Szentkatolnai Dr. Bálint Gáborról, az első magyar eszperantistáról nevezték el.
A Papnövelde utcában, az Eszperantó parkkal nagyjából szemben található a Modern Magyar Képtár.
Vigyázzunk, ha továbbmegyünk, könnyen börtönbe kerülhetünk :-)

Utunkat az Aranyoskúttól a Káptalan utcában folytatjuk. Az utcát más néven a múzeumok utcájának is nevezik. Érdemes egy kis kitérőt tenni azoknak, akiket érdekel a Zsolnay múzeum, a Vasarely múzeum, a Reneszánsz kőtár, vagy a Bányászati múzeum.
Innen közelíthető meg Fairy GCVFAL kódú ládája.

Lassan kijutunk a Székesegyházhoz, melynek északi oldala a cél. Itt található multink 4. pontja.

4. Berényi-kút

 N 46° 4,730' E 18° 13,403' [GCPKT1-4]
4. jelszórészlet örökzöldre akasztva lépcső délnyugati részénél. Alternatív: Ugyanitt lépcső alján korlát alsó részére ragasztott kis táblán.

A Székesegyház északi oldalánál áll a Berényi-kút, mely 1739-ben készült. Egyszerű, faragott kávája fölött pompás kovácsoltvas rácsot csodálhatunk meg. A kút neve, valamint a rajta látható címer készíttetőjére, Berényi Zsigmond püspökre utal. A Pécsi Egyházmegyében a török hódoltság megszűnése után fél évszázad elteltével az ő nevéhez fűződik a papnevelő intézet létrehozása. A szeminárium alapkövét 1742. június 4-én helyezte el, és 1746. szeptember 4-én szenteli föl Szent Pál tiszteletére. Berényi püspök és a káptalan mintegy háromezer kötetes gyűjteménye képezte az alapját Magyarország első nyilvános könyvtárának, mely 1774-ben nyitotta meg kapuit Pécsett.

A Berényi-kúttal szemben, attól északra található a Középkori egyetem. A kiállítás jelenleg (2014. nyara) csak korlátozottan látogatható.
A középlori egyetem épületének keleti oldalán, lépcsőn, feljuthatunk a várfal sétányra. Érdemes végigmenni rajta, gondozott, új parkot ismerhet meg a látogató.
A székesegyháznál egyébként megkereshetjük a GCPECS kódú ládát.

Utunkat 5. kutunk felé a Bazilikától dél felé folytatjuk. A tér nyugati részén, a Püspöki Palota erkélyéről tekint ránk Liszt Ferenc szobra.  N 46° 4,673' E 18° 13,393' 76 m [GCPKT1+szobor]
Varga Imre szobrászművész lemezplasztikája a híres művész 1846. október 24-i látogatására emlékeztet, amikor a pécsi püspök vendége volt. Itt komponálta az "Esztergomi miseként" ismertté vált szerzeményét, valamint a Pécsi Dalárda számára írt első magyar férfikari művét is. Liszt Ferenc alakja a Pécsi Székesegyház felé néz, a szóbeszéd szerint azért, hogy " a bazilika harangjainak zúgását hallja, s ezáltal ihletet merítsen".
A szobor alatt közvetlenül délre található a Barbakán-kert bejárata. A pécsi Barbakán egy előretolt kapuerőd, amely önálló vizesárokkal, felvonóhíddal is rendelkezik és hátsó kapuja is van. A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része. Kinizsi Pál hadvezér Pécsett tartózkodásához kötik megépülését. Építésének célja, hogy az ellenségnek a kapu ellen irányuló merőleges támadását elhárítsa, és a támadás irányát amennyire csak lehet, a védőfallal párhuzamos irányra terelje. Így a támadók hosszabb ideig kerülnek a védők fegyvereinek tűzvonalába.
A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra.
A kert nyitva tartása 05.01-09.30-ig 8-20, 10.01-04.30-ig 9-17 óráig.

A bejárattól keletre, a tér aljának közepén Szepessy Ignácz szobra található.  N 46° 4,670' E 18° 13,422' 76 m [GCPKT1+szobor]
Szepessy Ignác 1780-ban született Egerben, filozófiát tanult Pesten, majd teológiát Bécsben. 1828-tól pécsi püspök. Rendkívül sokat tett a város tudományos fejlődéséért. Nyomdát hozott létre, megalapította a pécsi jogakadémiát, illetve a Klimó püspök által alapított első nyilvános könyvtárat mintegy négyezer példánnyal gyarapította. A Magyar Tudományos Akadémia 1831-ben tiszteletbeli tagjává választotta. 1838-ban halt meg Pécsett. A szobor állítását pécsi polgárok kezdeményezték 1872-ben. Kiss György alkotását , a szürke gránit talapzaton álló bronzból készült szobrot 1893-ban avatták fel. A főalak a szószék lépcsőjéről lelépő, a szentírást magához szorító főpapot ábrázolja. Alakja nyúlánk, arca hosszúkás, a portré a korabeli arcképek tanúsága szerint rendkívül élethű. A főalak mellett azonban jelentős a két oldalsó dombormű is, melyek a püspök legfőbb cselekedetét a főiskola alapítását ábrázolják. A jobboldali domborművön láthatjuk, amint a tervező bemutatja a püspöknek a jogakadémia épületének alaprajzát. A bal oldali ábrázoláson Pécs város küldöttsége köszönőiratot nyújt át az alapítónak. Sokak véleménye szerint a város legszebb köztéri szobra.

Már-már elérjük szökőkutunkat, amikor egy magányos férfialak kerül utunkba.  N 46° 4,635' E 18° 13,390' 76 m [GCPKT1+szobor]
Kodály Zoltán sok szállal kötődött Pécshez, egyrészt a kórusmozgalom, másrészt családi kapcsolatai révén. A város az 1976-ban felállított egész alakos bronzszobor felállításával adózott a zeneszerző emlékének. A mű az alkotó, Varga Imre kérésére került mai helyszínére, a Szent István térre, háttal a székesegyháznak, arccal a hajdan itt volt játszótér, azaz a gyermekek felé. A művész által ábrázolt Kodály esendő törékeny, idős ember, aki szinte légiesen, észrevehetetlenül sétál a gesztenyefák között. A szobor pontos mását 1980-ban állították fel Dunaújvárosban.

5. Szent István téri szökőkút
 N 46° 4,612' E 18° 13,403' [GCPKT1-5]
font size=2 color=blueb6. Szent István téri szökőkút/b/font
5. jelszórészlet Alacsony zöld objektum belső falán gravírozott tábla.
1996-ban újították fel az 1984-ben üzembe helyezett szökőkutat, amely szervesen épül be a tér jellegébe. A Szent István tér közepén vasbetonból és mészkőből készített, háromszintes, nagyméretű, csiszolt műkő medencékben a víz lépcsősen csordogál, és impozáns látványt nyújt. A szökőkút a keleti épületek alagsorában elhelyezkedő vízkezelő gépházzal rendelkezik. A rendszere vízforgatásos (nagy kör) és víz visszaforgatásos (szűrés, kis kör) rendszerű.

Ha mindezt megtekintettük :-), folytathatjuk utunkat a városközpont felé. Nem nagy távolságban, az út keleti oldalán, nyitott udvarban találjuk következő kutunkat.

A séta téri séta után induljunk tovább a Széchenyi tér felé.
Utunk során kövessük a Janus Pannonius utcát. Elhagyva a Székesegyházat, a Cella Septihora akad utunkba.  N 46° 4,667' E 18° 13,461' 48 m [GCPKT1+múzeum]. Ha még nem untuk meg a kiállításokat, ide is érdemes betérni.
Ha végeztünk, vagy kihagytuk, menjünk tovább, de csak a
 N 46° 4,669' E 18° 13,500' 76 m [GCPKT1+szobor] pontig. Csontváry Kosztka Tivadar bronzszobra található itt. A szobrot, mely Kerényi Jenő alkotása, 1979-ben állították fel, eredeti példánya a budapesti Kerepesi temetőben, Csontváry jelképes sírján áll. A sír azért jelképes, mert a festő hamvait az Óbudai temetőben tömegsírban helyezték el 1953-ban, mivel a művész sírjának lejárt bérleti díját senki sem hosszabbította meg.
A szobor alkotója az ábrázoláshoz Csontváry Önarcképét tekintette mintának, az alkotás lázában égő művészt jeleníti meg. Az Önarcképet Csontváry tükörből festette, ebből adódik mind a kép, mind a szobor balkezessége.

A szoborral szemben, az út déli oldalán található a Csontváry múzeum

Ha továbbmegyünk a 6. kút felé, begyűjthetjük a GCLOCK kódú ládát.

Ezután már csak pár méter, és kiérünk a Széchenyi térre, Gázi Kászim pasa dzsámijának északi oldalára. Innen pár méter utunk utolsó állomása.

6. Zsolnay Centenáriumi emlékkút
 N 46° 4,664' E 18° 13,700' [GCPKT1-6]
6. jelszórészlet Kúton található két évszám különbsége betűvel.
Az eredetileg a Jókai téren felállított díszkút jelenleg a Hunyadi út elején, a Boldogság háza mellett található. A Zsolnay
Porcelángyár - 1968-ban - a gyár alapításának 100. évfordulóján ajándékozta a városnak. A díszkút Gazder Antal alkotása. 2003-ban felújított állapotban került új helyére. Anyaga mázas pirogránit, eozin díszítésekkel. A Jókai téren még csobogó rendszerrel működő kút ma már vízvisszaforgatással és vízszűréssel üzemel.

A multiból kimaradt belvárosi kutak:

A multiból több kút kimaradt, ugyanis ezek közelében más rejtők ládái találhatók:
Zsolnay-kút : Strombus GCPEKF kódú ládája vezet oda, és írja le.

Tüke-díszkút : RoriZo GCTUK1 kódú ládájának leírása alapján keresd.

Színház téri szökőkút : Strombus GCPNSZ kódú ládája mutatja be

Kellemes keresést és időtöltést kíván a rejtő és kicsiny csapata :-)))Ládatörténet

2012.07.07. A moderátori testület +5/-3 arányban jóváhagyta a ládatervet.
2012.08.12. Mr. Fülixáj és csapata elrejti a ládákat, módosítja a ládaoldalt a rejtésnek megfelelően, majd élesíti azt.
2014.03.03.
A legutolsó megtaláló jelzése alapján az 5. pont ládája megsérült, ezért a javításig betegre állítom.
2014.07.10: Adoptálás során Párduc50 az új gazda. Átalakítottam 6 ládásra.
2015.11.15: Eltűnt 5. láda pótolva
2016.07.19: Logbook-csere a 2-3-4. részpontokon.
2017.03.08: 2,5,6. láda pótolva
2017.11.14: 5. láda a sorozatos eltűnések miatt virtuálisra változott. 2,6 láda a helyén volt.
2018.05.15: 3. és 4. láda karbantartva, 3. pontjoz alternatív jelszó kihelyezve.
2018.09.05: 4. láda pótlása új helyen + alternatív jelszó is kihelyezve.Török-kút
Állapot: kereshető

KRW értékelés (170 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.50 web: 4.69 átlag: 4.60

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


AnitaAni 2021.10.10 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Moncsiroli 2021.10.08 13:50 - Megtaláltam
Köszönöm

henicsuka 2021.09.11 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

jagoh92 2021.09.11 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Gorkii 2021.09.10 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam

H.B. 2021.09.05 17:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.75
Kellemes séta és kut-atás Assassinkával. Köszi a rejtést.

n.david 2021.09.05 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az Aranyos-kút pót jelszava eltűnt a korlátról, a rendes jelszó pedig csak a szerencsének köszönhetően lett meg. A GPS elég pontatlan a környéken, a leírás pedig túlságosan szűkszavú. [Geoládák v3.11.3]

PipiDzsem 2021.08.28 21:57 - Megtaláltam
Az aranyos kútnál bajba keveredtünk, mert nem találtuk a jelszót a ládában , se pót jelszót ami eltűnt .Szerencsére velünk volt a MiniFini csapat ,akik hősiesen felhívták a rejtőt, aki elárulta nekünk a jelszót, amit mi beleírtunk a ládába. A geoláda vadászat közben egész végig szemerkélt az eső, De ez nem szegte kedvünket mert mi vagyunk a PipiDzsem!! [Geoládák v3.11.3]

minifinik 2021.08.28 21:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! a 3.-as ponton nem volt bent a jelszó. felhívtuk a tulajdonost, aki elmondta nekünk. Beírtuk a jelszót a kupakba. :) [Geoládák v3.11.3]

violazsuzsinka 2021.08.26 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.24
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14], Kellemes délután egy kis séta közben jártam végig a pontokat, a 3. pontnál a rejtő segítségét kértem mert csak az üres kapszulát találtam.

Molli 2021.08.21 08:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.28
Köszönöm a rejtést! A 3. ponttal kapcsolatban pedig a Rejtő segítségét!

nemethk 2021.08.17 19:38 - Megtaláltam
Kényelmes sétával, a 3. ponton a rejtő segítségét kértük telefonon, mert nem találtuk.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

fkmaster 2021.08.12 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.39
Aranyos kútnál a "ládában" jelszót nem találtam már.

sogor36 2021.08.09 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.07
Köszi a rejtést.

pocok2013 2021.08.08 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Votom 2021.08.07 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Ekarp 2021.08.05 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Két részletben, egy késő esti és egy kora délutáni séta során lettek meg a pontok. Az első ponton a leírásnak megfelelően nem kerestük a ládát, a második és a harmadik rendben megvolt. A negyediknél muglik miatt a pótjelszót olvastuk le. Köszönjük a rejtést, szép helyekre vitt el!

Knaliret 2021.08.02 19:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

NZs 2021.07.31 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.98
Pécsi kesingtúra 2021.
Ezt a multit érkezésünk napjának késő délutánján kezdtük el felgöngyölíteni. Szállásunktól elindulva a következő sorrend volt logikus: 5-(4)-2-3-(6).
Az 5. pont viszonylag hamar meg is lett, csak nem akartuk elhinni, hogy tényleg az az, pedig elsőre arra gyanakodtam...
A 4. pontot távolról körbejártuk, de nem tudtuk, hogyan juthatnánk a közelébe, ezért az akkor este nem is lett meg. Mint az utolsó napon kiderült, a Bazilika Ny-i oldalánál van egy kapu, amit 19 óra után bezárnak, onnantól ez a pont nem érhető el. Azért ennek az infónak ott kéne lennie a leírásban - ha már egyszer úgyis ilyen szép hosszúkás lett...
A 2. pont kis kutatás után meglett, a harmadiknál a nagy népsűrűségre való tekintettel a pót jelszót választottuk.
A 6. pont is logikusan beleillett volna az útvonalunkba, ott mentünk el nem messze tőle, csak már erősen esteledett és vacsorázóhelyet kellett gyorsan találnunk, ezért azt későbbre hagytuk. (Egyébként megdöbbentő, hogy Pécs belvárosának szívében mennyire nem egyszerű egy normális vacsorázóhelyet találni! Megdöbbentő volt ez a tapasztalás - abszolút nem erre számítottam.)
Az elmaradt két pontot végül a hazautazásunk napján kerestük meg. A szobával együtt a zárt parkolónkat is el kellett hagynunk és hát Pécsen tényleg nem egyszerű hosszabb időre otthagyni a kocsit valahol! A belvárostól jó messze, a N46 04.992 E18 14.049 ponton, a Tettye utcában tudtunk parkolni, innen gyalogszerrel jártuk be az utunkat. Elsőként a multi 6. pontját kerestük fel, nem okozott gondot. Ez után a Bazilikához mentünk, ahol most sikeresen bejutottunk a "hátsó kertbe" és megleltük a Berényi-kutat. Itt is a pótjelszót használtuk. Nem szeretek értetlen, de roppant kíváncsi mugli szemek kereszttüzében keresgélni - és általában a ládák egészségének sem tesz jót az ilyesmi...
Hazautunk következő megtalálása a dégi Festetics kastély (GCDEFE) lett.
NZs & Dóri

Ami a leírásból kimaradt: a 4. pont elérhetősége korlátozott!DSCN2286
Berényi-kútez most kígyó?
Bazilika virágbanlakatfal
egy öngyilkosjelölt paripa a várfalon 
Easter 2021.07.28 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

BBálint 2021.07.25 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.81
Nyaralás a Mecsekben 12/8.
A város helyett most a Mecsek látnivalói élveztek prioritást, de azért néha Pécsen is jártunk. A jól ismert belvárosban tettünk egy kellemes sétát. A Széchenyi-téren kicsit elsütiztük, elboroztuk és ellábfürdőztük az időt, így a végén már sietnünk kellett. Ezért aztán részben a pótjelszavakat kerestük meg.
Ez a multi akár állhatna 12 pontból is.:-)
Köszönjük a rejtést!

KisKata, Emese, BBálint

20210725_17272820210725_174221
20210725_17445120210725_182950
20210725_184142 
jpal 2021.07.23 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.99
Pécsi nyaralásunk során két nap alatt jártuk végig a kutakat, még a jelszót nem hordozó Török-kúthoz is elmentünk.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20210722_175013IMG_20210722_175442
IMG_20210722_182625IMG_20210722_185350
IMG_20210723_093840 
Tündérpár 2021.07.20 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fókamester 2021.07.17 19:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

meszmona 2021.07.03 20:31 - Megtaláltam
V_Gabor társaságában.
Köszönöm!

[g:hu+ 2.7.11]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (405 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]