geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3258. Pardubice (GCPCE)

A Zelená brána a városközpont felől

A Zelená brána a városközpont felől

A Szent Bertalan templom

A Szent Bertalan templom

A városi színház

A városi színház

A "bécsi" kávézó

A "bécsi" kávézó

A Zelená brána az óváros felől

A Zelená brána az óváros felől

Az óvárosi színes házak

Az óvárosi színes házak

A kék házban a mézeskalács bolt

A kék házban a mézeskalács bolt

A városháza

A városháza

A várkastély

A várkastély

Pardubicei Nürnberg

Pardubicei Nürnberg

A Kunětická hora

A Kunětická hora

A Veverka unoka- testvérek, a kerülőeke feltalálói

A Veverka unoka- testvérek, a kerülőeke feltalálói

A rejtő és gyerekkori barátja az általános iskola 100-éves évfordulóján

A rejtő és gyerekkori barátja az általános iskola 100-éves évfordulóján
Szélesség N 50° 2,369'
Hosszúság E 15° 46,498'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Csehország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.13 09:15
Megjelenés időpontja: 2012.05.17 21:12
Utolsó lényeges változás: 2019.09.02 05:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: A 2012-es csehországi geotúra csapata
Felhasználó: Pepe
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 51 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP: 8x8 cm-es fekete henger, termetes tuja belsejében, 2,5 m magasan. TB a ládába még nem tehető.

Megközelítés

1. Autóval több útvonal is választható, aszerint, hogy időnk vagy pénzünk van-e több. A magyar szakaszra mindenképpen érdemes a matricát megvenni, és aki tovább is gyorsan akar haladni, annak ezenkívül a szlovákot és a csehet is, az előbbi 5 Euró, az utóbbi 250 Korona. Ezek több helyen is beszerezhetők, legkésőbb útközben a határátkelőhelyeken.

Jól ismerve az utat, magam a kinti szakaszra nem szoktam matricát venni, részben azért is, mert a szlovák autópályaszakasz rövid, a cseh pedig csak kis részben hasznosítható, emellett útközben így több helyen is meg tudok állni. Pardubicébe érve parkolni a  N 50° 2,441' E 15° 46,338' 217 m [GCPCE+parkoló] ponton lehet

2. Tömegközlekedéssel: Naponta három vonat is megy arra, átszállás nélkül. A pályaudvartól trolival néhány megálló a városközpont, a GPS-ed segít abban, hogy hol érdemes leszálnod.

A láda

Az ajánlott parkolóból egy kis kapun  N 50° 2,438' E 15° 46,399' 217 m [GCPCE+kapu] azonnal bejutsz a parkba, ahol hamarosan a rejtekhez érsz. A ládát a park egyik termetes tujája rejti, kb. 2,5 m magasságban. Hétvégeken, szép időben nagy itt a forgalom, kérlek várd ki az alkalmas pillanatot, hogy hosszú életű legyen!

Motiváció

Nagy vihart kavart, amikor 2011. őszén meguntam a GCUser láda Pesten való ide-oda tologatását, és kivittem Csehországba, Pardubicébe, oda, ahol 15 éves koromig éltem. Másfél hónappal később wa felvetette, mi lenne, ha kimenne érte egy nagyobb társaság? Az ötlet hamarosan valósággá vált, és ezt követően a élet fórumon egyre inkább kibontakozott az a terv, hogy az igen jól sikerült, sok más látnivalóval és geoládával megtüzdelt kétnapos túrát meg kellene ismételni, kibővített társasággal és a kómótosabb tempó kedvéért egy nappal hosszabb kinttartózkodással. Ennek az elgondolásnak szervezett formába öltése érdekében jött létre az alábbi oldal.

A terv 2012. májusában valósággá vált, és mivel a GCUser pardubicei rejtése és maga a város is elnyerte úgy a korábbi megtalálók, mint a mostani rejtők tetszését, a ládája a GCUser "megüresedett" helyére került.

Mit mutat be a láda?

Ha egy valamennyire is tájékozott külföldit megkérdeznek arról, hogy miről nevezetes Pardubice, akkor többnyire a lóverseny jut eszébe. Persze a csehek is tudják ezt, mégis leggyakrabban a mézeskalács városaként emlegetik. Híres még a mindig is előkelő helyen szereplő, a hazai bajnokságot sokszor megnyerő jégkorong csapatáról és a Zlatá přilba (Arany sisak) néven 1929 óta megrendezett salakmotoros világversenyről.

Miután megtaláltad és körültekintően visszarejtetted a ládát, folytasd a sétát az eddigi (keleti) irányban. Hamarosan feltűnik a Szent Bertalan templom  N 50° 2,441' E 15° 46,338' 217 m [GCPCE+templom] kecses tornya, majd a templom kapuja előtt elhaladva a tér túloldalán álló városi színházat veszed észre. Még néhány lépés, és itt a Zöld kapu (Zelená brána),  N 50° 2,278' E 15° 46,669' 217 m [GCPCE+Zöld kapu]a város jellegzetes szimbóluma, ez választja el egymástól a város újabb (múlt századi) és régebbi (középkori) részét. Amellett, hogy műemlék, újabban ún. "Video mapping" események színhelye.

A kapu előtt megállva tekintsd meg a felette látható jelenetet, amelyen pardubicei Ješek, a pernšteiniek zsoldosa egy vesztett csatát követően menekül Milánóból. A városvédők által leeresztett kapurács dárdaszerű végei a lovas mögött csattannak, levágva a ló hátsó felét, amely így is hősiesen viszi tovább lovasát. E történet nyomán született a város címere, amely a kapu előtti kövezeten látható.

Mielőtt áthaladnál a kapun, annak jobboldalán egy, a bécsi kávézókra emlékeztető kedves helyet találsz. Ha éppen kedved van egy kávéra, érdemes betérni, nagyon hangulatos (4. kép). A kapun áthaladva a Perštýni térre  N 50° 2,309' E 15° 46,726' 217 m [GCPCE+óváros] jutsz, amely egyik oldalát változatos színekben pompázó házak övezik, a szemközti oldalt a városháza épülete uralja, amely ablakait nyártól őszig futómuskátlik tucatjai díszítik (8. kép).
A tér bal hátsó sarkából vezet az út a vár  N 50° 2,461' E 15° 46,597' 225 m [GCPCE+vár] felé, amely kívülről igen szép, termei a Keletcseh galériának, a Keletcseh múzeumnak, illetve különféle időszakos kiállításoknak adnak helyet.
A vártól visszafelé, a kapun áthaladva rögtön kanyarodj le jobbra a parkba, ahol jobbról a várfal, balról festői hazacskák kísérik utadat vissza a rejtek, majd a parkoló felé.

Egyéb érdekességek és látnivalók

Pardubicét szeli át Csehország legnagyobb folyója, a Labe (Elba), amely itt fordul addigi észak-déli irányából nyugatra. Korábban a város csak az Elba bal partján terült el, mostanra szinte azonos területet foglalnak el a jobb parton lévő lakónegyedek. Az Elba Hradec Králové (Königraetz) és Pardubice közötti kacskaringós szakaszát az idők folyamán levágták, az így keletkezett holtág N 50° 3,518' E 15° 47,221' 218 m [GCPCE+holtág] azonban a mai napig létezik, telente, amikor befagytak, gyakran jártunk ide hokizni. A városon belül torkolik az Elbába délről, a Cseh-Morva fennsíkről érkező Chrudimka folyó  N 50° 2,661' E 15° 46,633' 218 m [GCPCE+Chrudimka torkolata]. Az Elba övezete Csehország egyetlen sík vidéke, ezért a növénytermesztés nagy része ehhez kapcsolódik, a fennsíkokon jobbára csak a burgonya, a cukorrépa és az árpa terem meg.

A város körüli sík vidék kiválóan alkalmas kerékpártúrákra, számos kerékpárút már kiépült, és újabbak vannak kialakulóban. Érdekes és szép látvány a Pardubicétől 7 kilométerre északra fekvő, és a tájból magasan kiemelkedő Kunětická hora  N 50° 4,801' E 15° 48,773' 293 m [GCPCE+Kunyeticei hegy], amelyen álló várat a svédek a 14. században leromboltak, de mára ismét régi szépségében pompázik (14. kép).
Aki eljut Pardubicéig, semmiképpen se hagyja ki a kb. 50 km-re nyugatra fekvő Kutná Hora-t, ahol egy csodálatos katedrális található, valamint a Sedlec nevű városrészben a Csontkápolnát, így levadászhatja a GCSONT ládát is!

Epilógus

Pardubicében töltöttem gyermekkoromat, életem első, legszebb és felejthetetlen 15 évét, ha valami, akkor ez valóban egy user hona. Ebben a városban nőttem fel, itt jártam ki a kerülőeke feltalálóiról, a Veverka unokatestvérekről elnevezett kilencéves cseh általános iskolát, itt éltem át az első szerelem gyötrelmeit, szóval itt eresztettem gyökereket.
A Magyarországra való hazatelepülést (szüleim magyarok) igen fájdalmasan éltem meg. Aki már megpróbált többéves fát átültetni, az tudja, hogy ezt a fa nem minden esetben éli túl, mivel hajszálgyökerei százával szakadnak el, és ha a fa az új helyen mégiscsak megkapaszkodik, hosszú időbe telik, amíg újra magára talál. Nekem szerencsém volt, túléltem, magyarul írni és olvasni viszonylag hamar megtanultam, de álmaim több évtized elteltével is gyakorta cseh környezetben játszódtak, régi hazámba visszatérve pillanatok alatt hajdani "anyanyelvemen" gondolkodom.
Sok év után újra végigjárva a várost csak csodálkoztam, mennyire megszépült. A láda most a házunkkal szembeni gyönyörű parkban található, a parkba való lejárattól nem messze, a 4. emeleti lakásunktól alig 100 méterre.

Forrás: Saját kútfő
Állapot: kereshető

KRW értékelés (25 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.69 web: 4.82 átlag: 4.78

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mathau 2019.09.11 16:22 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [g:hu 1.6.4]

povyagi 2019.09.11 16:21 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.4]

adamtoth0412 2019.09.01 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.35
Prágai Megaevent utáni pótló csapat részeként :)

R.Guszty 2019.09.01 12:50 - Megtaláltam
A prágai MEGAEventről hazafelé ugrottunk be ide, és a rejtővel egyeztetve pótoltuk. Nagyon tetszett a város, ide még vissza kll jönni. Kösz a rejtést!

LCSOKA 2019.09.01 12:50 - Megtaláltam
Az újrarejtő csapat tagjaként logolok. Szép park.

Robogo 2019.09.01 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2019.09.01 12:30 - Megtaláltam
A prágai Megáról hazafelé, útba ejtettük a várost. A rejtővel egyeztetve, csapatunk pótolta a hiányzó ládát. Az úttól távolabbi facsoportban van, az talán nem annyira forgalmas.

[Jóváhagyta: Pepe, 2019.09.02 05:05]

IMG_20190901_123418IMG_20190901_123620
SirLes 2019.05.23 12:59 - Megtaláltam
Sajnos mi sem találtuk meg a ládát, pedig 3 tuját is megmásztam, de semmi. Az összes eredményünk egy ceruza és egy vizes zakó volt. Az látszik, hogy a fákra rendszeresen felmásznak fiatalok?, titkos geocacherek?
Ha a következő cacher sem talál semmit, akkor érdemes lenne karbantartani, netán egy alternatív jelszóhordozót kitenni.
A park, a környék nagyon szép, gyerekekkel is érdemes jönni, hatalmas fa játszótér is van a parkban.

[Jóváhagyta: Pepe, 2019.05.27 13:49]

P1030253P1030254
P1030256P1030257
P1030258P1030260
hitamas 2019.03.21 15:30 - Nem találtam meg
Erre jártunk (Prága felé) .... a tuják között nem találtuk a ládát. Jövünk még erre, talán lesz időnk a városra, meg a ládára is .... :(

Paul 2018.08.19 08:59 - Megtaláltam
Sajnos 20 perc keresés után már túl feltűnő lett hogy mit nézek annyira a tujákban.Egyre többen lettek a környéken.Inkább elmentünk a várba és a környékre.Régen már jártam itt és feltűnő a változás.(de ez elmondható a legtöbb cseh városra is)
Kérném a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm a rejtést.

[Jóváhagyta: Pepe, 2018.08.30 23:10]

IMG_20180819_083120IMG_20180819_084343
IMG_20180819_084456IMG_20180819_084506
IMG_20180819_084708IMG_20180819_084852
IMG_20180819_084912IMG_20180819_085023
IMG_20180819_090253 
graffz 2018.07.15 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.5.4]

targonczas 2018.03.18 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Webber 2017.06.04 11:52 - Megtaláltam
Cerberussal együtt rejtettük újra a ládát, 'hardcode'-olt jelszóval.

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.06.06 21:59]

IMG_0335IMG_0336
IMG_0341IMG_0345
Cerberus 2017.06.04 11:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.33
Megtaláltuk a helyét, de sajnos a láda hiányzik. A vélhető rögzítő eszköz még ott volt a leírásnak megfelelő helyen. A nálunk lévő dolgokból eszkábáltunk egy pótládát és pótlogbookot, ami a leírásnak megfelelő helyre került ki. Internet híján a rejtővel nem tudtunk kapcsolatba lépni, így az eredeti jelszót nem tudtuk beleírni, helyette másik van, amit utóbb elküldtünk a rejtőnek. Átállításig csak jelszó nélkülivel tudunk így aztán logolni.

Pardubice nagyon tetszett, elég sok időt eltöltöttünk itt a sétával.

Köszönjük a hely bemutatást, mindenképpen érdemes volt eljönni.

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.06.06 21:59]

IMG_9258IMG_9277
IMG_9279IMG_9280
IMG_9287IMG_9289
IMG_9291IMG_9301
IMG_9306IMG_9307
acsipapa 2017.06.03 11:52 - Megtaláltam
Cerberussal és Webberrel rejtettük újra a ládát, így még nem tudjuk beregisztrálni az új jelszóval.

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.06.06 21:59]

katica 2016.08.27 19:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Köszi, igazi felüdülés volt a többi csehországi láda után.

álomfogók 2016.08.04 16:00 - Megtaláltam
Ezek a csehországi valódi ládák nem jöttek be. Ezt ugyan megtaláltam, de képtelen voltam kinyitni. Jópofa megoldás ez a zsák, csakhogy ott van egy csomó a kötelén, ameddig tágítva éppen nem sikeról kiszedni belőle a dobozt. A bogot megoldani meg nem sikerült. Gondoltam a zsákon belül szedem le a kupakot, de az sem jött össze. Mindezt félig lógva, kapaszkodva. Ennél többre nem tellett. Egyébként is távol volt még uticélunk.

[Jóváhagyta: Pepe, 2016.08.09 13:25]

DSC00186DSC00184
DSC00185DSC00183
DSC00182Dia2
tothadam86 2016.04.24 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk-8)-

Milko 2016.03.21 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.13
Aszdogemakri-val. Köszönjük a rejtést!

aszdogemakri 2016.03.21 18:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.07
Köszönjük, egy kis fára mászás után...

akosgy 2015.08.23 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.00
Csehországi hosszú hétvége utolsó napja. A szállásunk Pardubice-ben volt, délelőtt sétáltunk egyet a belvárosban. Kedves kisváros, vasárnap hajnalban nem sokan voltak az utcán (előző este viszont valami focimeccs lehetett, özönlöttek az utcákon a harci díszekbe öltözött drukkerek :) ). A park teljesen le volt kordonnal zárva, füvesítik, ahogy láttuk. Kissé pironkodva is lógtunk be, igyekezvén nem összetaposni a friss vetést. A láda rendben van, de ez a hálós tornazsákos megoldás rendesen megizzasztott, amíg egyáltalán a füzetet ki tudtam belőle piszkálni. :) Még szerencse, hogy nem volt ott senki, amúgy nem tudom, hogyan lehet ezt feltűnés mentesen keresni. Köszönet az invitálásért.

VárosházaNyemozsna
Egy pávoid lény 
LionDaddy 2014.11.27 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.23
Hivatalos kiküldetésben most igazából csak a ládára volt időm, de remélem jövök még errefelé és jobban körül tudok majd nézni.

A rejtés ötletes és szépen kivitelezett, jó állapotban van. Tetszett, bár kicsit megdolgoztatott - két okból is-, és ezt szeretem.
Mivel a parkot éppen felújítják, gyakorlatilag kordonnal körbe van véve és az oldalsó bejáratok is le vannak láncolva. De ha már itt voltam, nem jöhettem haza sikertelenül, így be kellett ólálkodnom. Majd a rejtekadó tuját kellett észrevételül megközelítenem a közelben dolgozó munkások miatt. Végül mindezek után meg kellett másznom a fát a ládáért. Sikerült! :)

Köszi a rejtést!

 
lacc 2014.08.03 18:45 - Megtaláltam
Csehországi kirándulás Budapest - Nagyszombat - Brünn - HradecKralove - Pardubice - KutnaHora - Trosky vár - Sloup-hegyi vár - Ördögfejek - Prága - Karlsbad - Plzen - Budvar - CKrumlov - Bécs - Pozsony - Budapest (1745km, 10 nap) útvonalon.
Könnyen és hihetetlenül jó állapotban találtuk a ládát, pedig több mint 1 éve járt ott az utolsó megtaláló.
Tetszett a parkocska, az ajánlott parkoló felőli végét most épp felújítják.
Ildike, Ildi és Laci

Motolla62 2013.06.01 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]

szaatt 2013.06.01 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (54 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.