geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3312. Manó-kő (GCSzB4)

A Varsa-tető ÉK-i gerince

A Varsa-tető ÉK-i gerince

Arra van a Csóványos

Arra van a Csóványos

Egy, a turistaút melletti szikla (Nem a Manó-kő!)

Egy, a turistaút melletti szikla (Nem a Manó-kő!)

Fák között bújik

Fák között bújik

Manó-kő

Manó-kő

Kokó a méretarány

Kokó a méretarány

Ezt keresd!

Ezt keresd!

Ebben a fában van! - A fa mellett látszik a szikla csúcsa is

Ebben a fában van! - A fa mellett látszik a szikla csúcsa is
Szélesség N 47° 57,260'
Hosszúság E 18° 57,530'
Magasság: 855 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.12 16:20
Megjelenés időpontja: 2012.07.06 23:33
Utolsó lényeges változás: 2012.07.06 23:33
Utolsó változás: 2014.12.24 14:20
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Kokó, macikupac
Ládagazda: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10000 m
Megtalálások száma: 217 + 10 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP

A kb. 30 centi hosszú fadarabra erősített táblát a turistaút mellett álló egyik fa üregében keresd!

NoDriveIn

Megközelítés

Ajánlott parkoló Királyréten a  N 47° 53,709' E 18° 58,715' 255 m [GCSzB4+parkoló] pontnál lévő nagy parkolóban. A parkoló fizetős! A parkolóőrök általában 8 óra körül érkeznek. Ha előbb jössz, akkor kifelé már nem szoktak jegyet kérni. (De ne erre alapozz!)

Innen a következő útvonalat ajánlom:

A parkolótól kövesd a K négyzet Kék négyszög jelzéseket a  N 47° 55,139' E 18° 57,855' 500 m [GCSzB4+1letérés] pontig, ahonnan a K körön Kék telikör (a bal oldali ágán, azaz egyenesen) menj a  N 47° 55,880' E 18° 56,877' 710 m [GCSzB4+2letérés] pontig! Innen a PO Piros telikör lesz a követendő jelzés, míg eléred a Börzsöny főgerincét a  N 47° 56,258' E 18° 56,153' 843 m [GCSzB4+3letérés] pontban. Ezután fordulj jobbra az OKT-n Kék sáv és menj míg fel nem érsz a Csóványosra!  N 47° 56,946' E 18° 56,898' 938 m [GCSzB4+4letérés] Itt válaszd a P háromszög Piros háromszög jobb oldali, Pogányvár felé induló ágát, mely együtt halad a Z sávval Zöld sáv! Erről a  N 47° 57,075' E 18° 57,319' 880 m [GCSzB4+5letérés] pontban térj le balra! Innen már pár perc a fenyvesen át a gerinc.

Miért jöttünk ide?

Ezúttal egy - szerintünk - kevesek által ismert sziklaképződményhez csábítunk. Ez a mintegy 10 méter magas és hihetetlen alakú Manó-kő  N 47° 57,291' E 18° 57,473' 813 m [GCSzB4+Manó-kő], mely a turistaúttól 90 méterre található. Környezetbeolvadó színe miatt még azok is nehezen látják meg, akik tudják, hogy hol keressék.

A Manó-kő legendája

Ez a történet a 17. század elejére nyúlik vissza, amikor még a török hódoltságot és az ezzel járó rabigát nyögte az ország jelentős része. A közeli Nagybörzsöny tárói még adták, ha nem is ontották az aranyat, így a török portyáknak is gyakran célpontja volt. Egyszer, amikor a környéket szintén portya miatt járó Clēmens von Farnady hírét vette, hogy a lévai pasa emberei ismét a bányászfalucska megsarcolására készülnek, lesben állt embereivel a bányák körüli erdőben. A tervük azt volt, hogy elvágják a faluból az Ipoly völgye felé vezető utat és a rengetegbe kergetik az ellent. Napok teltek el és a katonák már morgolódtak az éhség és a tétlenség miatt, amikor megjelentek a törökök. Gazdag zsákmánnyal készültek hazatérni, amikor a katonák rajtuk ütöttek. Látták, hogy a visszavonulási útvonalukat elvágták és nincs más lehetőség, mint a Börzsöny évszázados fái közé menekülni és megtalálni a haza vezető utat. Igen ám, de helyismeret hiányában csak kóvályogtak az erdőben, míg a magyar katonákat tapasztalt helybeliek segítették a keresésben. Emellé élelmet, bort is kaptak a minél sikeresebb hajtóvadászathoz.

Az egyre fogyatkozó török csapatot végül ezen a környéken sikerült bekerítenie von Farnadyéknak. Utolsónak a sereg vezére maradt. Őt még gyermekként magyar családtól rabolták el; gúnyneve, a Manó is ebből az időből ragadt rajta, bár hatalmas termetével több fejjel kimagasodott társai közül. Neki, testi erejének utolsó tartalékát mozgósítva sikerült kitörnie és elmenekülnie az őt üldöző magyarok elől. Arra még volt ideje, hogy rablott kincsét a többi értékével együtt elrejtse. Abban bízott, hogy talán sikerül megmenekülnie az üldözők markából és halál torkából egyaránt. Amikor elfogták, azonnal vallatni kezdték, hogy hol van az arany. Eleinte szép szóval, kérleléssel akart hatni a katonákra, majd vesztegetéssel is próbálkozott, de hiába. A sok sebtől, a verésektől és a napok óta tartó éhezéstől legyengülve térdre esett, kezét égnek emelte és istenéhez fohászkodott. "Inkább váljak kővé, de el nem mondom a titkomat!" Isten pedig meghallgatta imáját és teljesítette a kérését. No, azóta állt itt magányosan az erdő fái között ez a sziklatorony.

És az igazság

A hegység aljzatát képező üledékgyűjtő medencét nagyjából kettéosztja a Diósjenő-Ógyalla (Hurbanovo, Szlovákia) nagyszerkezeti törésvonal. Ettől északra a Vepor-hegység kőzeteivel rokon paleozoós metamorf kristályos kőzetek (gneisz) kerültek elő a mélyfúrásokból, délre viszont a Dunántúli-középhegységből ismert triász időszaki karbonátos üledékek alkotják a sokkal fiatalabb nyílt vízi tengeri üledékek feküképződményeit. Mindezekre épült fel a miocén bádeni emeletében (mintegy 16-14 millió évvel ezelőtt) a mainál nagyjából 400 méterrel magasabb vulkán. A vulkáni tevékenység három szakaszban zajlott le. Mindhárom szakaszon belül jellemző volt a kőzetkemizmus változása a savanyútól (dácit) a bázisos (piroxénandezit) felé. A szakaszokon belül a nagyobb energiájú, kitöréses anyagszolgáltatás fokozatosan váltott át szubvulkáni tevékenységbe és kalderaképződésbe. Ez utóbbi folyamat szakaszosan, a felszínközeli magmakamrák kiürülésével összefüggésben ment végbe. A hegység geomorfológiai szempontból a három egymás után keletkezett vulkánnak a későbbi denudációs (lepusztulási) folyamatok által erősen átalakított roncsa, illetve utóbbinak a romja. A fiatalabb vulkánok mindig az idősebb vulkán beszakadásos kalderájában épültek fel, s így egyre kisebbek és alacsonyabbak. Székely A. tipizálása szerint a hegység összességében "központi kalderás vulkánrom"-nak minősül.

A sziklák kőzetanyagát a geológusok durvatörmelékes piroklasztikumként írták le, mely a lávadómok összeomlásához kapcsolódó izzófelhők, blokk- és hamuárak összecementált üledékeke. Ezen elmélet szerint eredeti törmelékanyaguk a Magas-börzsönyi vulkán oldalában zúdult le, kisebb mélyedésekben, völgyecskékben. Völgykitöltő alakzatok lévén általában hosszanti tengely mentén települtek, a mai gerincre, azaz a kalderaperemre merőlegesen. A kőzetanyag fontos szerepet játszott a kifagyásos formák kialakulásában és megmaradásában. Vagyis az ezen a kőzeten kialakult sziklaképződmények - a pados lávakőzeteken kialakult formákhoz képest - jobban ellenálltak az eróziónak, mivel a finomszemcsés kötőanyag jobban tűri a kisebb-nagyobb kőzetblokkok tágulását és zsugorodását. A formaképződés szempontjából további fontos jellegzetesség, hogy a sziklák az andezit rétegvulkáni összletnek a kaldera központjából kifelé dőlő rétegein alakultak ki. A sziklaalakzatok a körülvevő puhább rétegek közül a pleisztocén jégkorszakok során preparálódtak ki. A folyamatban az egykori periglaciális (jéggel fedett területekkel szomszédos) éghajlaton rendkívül erős kifagyásos aprózódás játszotta a főszerepet, mivel a gerincen 800 méter fölé emelkedő övezet fokozott mértékű fagyhatásnak volt kitéve. A kifagyásos formák kialakulását az is segítette, hogy a meredek lejtőkön (főleg a kaldera belső oldalán) a keletkezett aprózódási törmelék folyamatosan elszállítódott, s így biztosítva volt a krioplanációs (periglaciális területeken tapasztalható elegyengető hatás) folyamatok állandó megújulása.

(Bővebben erről itt olvashatsz.)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (117 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.50 web: 4.65 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Jonigts 2021.10.09 13:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.17
Köszönöm a rejtést!

A fadarab, amihez a tába fogatva van lassan szétrohad. Minden esetre már két darabban van.

robinbird 2021.10.03 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cuncus78 2021.09.26 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

skiccpausz 2021.09.09 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

szapi 2021.09.07 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

BékaBütyök 2021.05.24 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

mazsola069 2021.05.08 18:11 - Megtaláltam
szmájlira cserélve, mától ez is rámvigyorog. :)
[g:hu+ 2.6.11]

Istennyila 2021.05.08 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megtaláltam, köszönöm!

Regnal 2021.03.06 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam Ádámmal, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

zsebeszter 2021.01.01 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

justancsi 2020.12.27 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Királyházáról mentünk egy Csóvanyos kört. [Geoládák v3.8.3]

GeoEvike 2020.12.06 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.7.6]

Szalamandra66 2020.12.06 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.79
Ködös Manót megtaláltuk, 13:16-kor komolyan esti szürkeség volt.

Ekarp 2020.10.28 13:10 - Megtaláltam
A Csóványostól a zöldön mentünk le Diósjenőre, és onnan tettünk egy rövid kitérőt a piros háromszögre a Pogányvári kilátásig. Nagyon jó ötletnek bizonyult, nagyon szép volt a gerinc.
Köszönjük a rejtést!

nonow22 2020.09.27 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

dessew 2020.09.13 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.13
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

Mr. Fülixáj 2020.08.30 13:56 - Megtaláltam
30 geoláda 1 nap alatt project - 11.

Hát ezt is kerestem vagy 10 percig kb, mire harmadszor is megnéztem a legnagyobb üreget a környéken, minden irányból, és akkor láttam csak hogy ott van benne.

TFTC Fülix. [Geoládák v3.3.2]

IMG_20200830_135517 
Manna&Peti 2020.08.13 13:30 - Megtaláltam
Köszönjük.

Hegyre fel! 2020.08.02 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget.

lacc 2020.05.30 14:07 - Nem találtam meg
Félórát kerestük, az üreg üres, a környéken rengeteg fadarab, jelszót hordozó egy szál sem. Kérjük a találat elfogadását.
---
A diósjenői kastélypark előtt hagytuk az autót. GCDKP, GC3HAR érintésével mentünk fel a Csóványosra. Eleinte még napsütésben, aztán hideg, sötét erdőben. A Csóványoson ebédeltünk, majd megcsodáltuk a számunkra új, 2014-ben felújított kilátót (mi még csak a régi geodéziai tornyot ismertük...). Utunkat folytattuk GCSZB4 felé, ahol sikertelenül kerestük azt a bizonyos jelszóhordozó fadarabot, majd GCPVK következett, ahol azonnal a helyén meglett a jelszóhordozó. Lefele jövet eleredt az eső, 1 órán át zuhogott. Jó volt visszaérni az autóhoz. Összességében 26500 lépés...
Köszönjük!
Ildi és Laci

[Elutasította: Kofola BT, 2020.06.21 20:22]

20200530_140700 
Elveszett Geoláda Fosztogatói 2020.05.17 14:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
+

/Quatermain/ [Geoládák v3.3.2]

vitibi 2020.05.16 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

carmin 2020.05.14 11:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hihetetlen időjárásban volt ma részünk. Diósjenőről még teljes napsütésben indultunk, de 700 m szint fölött egyre sötétebb felhőbe jutottunk óriási szélvihar kíséretében. Ez ki is tartott, míg újra 700 m alá nem értünk. Örültem, hogy gyorsan megtaláltam a jelszóhordozót és már siettünk is tovább, így csak az útba eső köveket láttuk.

DSC02680DSC02686
DSC02688DSC02693
DSC02696DSC02699
Liberty 2020.05.11 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Szülinapi túra a Börzsönyben Gyrossal. Diósjenőn, a Mázsaház parkolóból indultunk körtúránkra, melynek során 32,7 km-t tettünk meg 2100 m szinttel. Utunk során 10-szer keltünk át a Rózsás-patakon, szép panorámákkal, merőlegesen meredek szintekkel tarkított, madárcsicsergős remek túra volt. A túra során az alábbi ládákat kerestük fel: GCBARB, GCMAKK, GC3har, GCMUF, GCNRK, GCSZB4, GCPOGA, GCPVK, GCTKF, GCJEFA + a GCMKAT rejtése Diósjenőn.

A Nyír-rétről jöttünk a Manó-kőhöz, sziklákkal, kőtarajokkal tarkított, meredek szép erdei útvonalon. A jelszóhordozó fát is könnyen megtaláltuk, köszönet a rejtésért. Folytatjuk utunkat a Pogány-Gyökérhez.

Duna-Ipoly Nemzeti Park címere
MoMaszter 2020.04.30 12:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.20
A jelszó hordozó kint feküdt a fától fél méterre, reméljük, jó helyre tettük vissza!

Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (227 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]