FAQ
3317. Omisi erődök (HR) (GCOMIS)

Stari Grad (Fortica)

Stari Grad (Fortica)

A Mirabella erőd

A Mirabella erőd

A helyi turista eligazító

A helyi turista eligazító

Ezt a jelet kell követni

Ezt a jelet kell követni

A tábla az útelágazásnál

A tábla az útelágazásnál

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda

A ládát rejtő kőhalom

A ládát rejtő kőhalom

Itt keresd!

Itt keresd!

A láda

A láda

A város címere

A város címere

Kilátás a Forticából

Kilátás a Forticából

Kilátás a Mirabella erődből

Kilátás a Mirabella erődből

A Fortica bejárat

A Fortica bejárat

A Cetina kanyonja

A Cetina kanyonja

Egykoron

Egykoron

A rejtők a Mirabella tornya felé

A rejtők a Mirabella tornya felé

Útbaigazító

Útbaigazító
Szélesség N 43° 26,692'
Hosszúság E 16° 42,136'
Magasság: 303 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.07.06 10:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.09 13:55
Utolsó lényeges változás: 2015.09.18 18:54
Utolsó változás: 2021.10.12 18:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Réka Lajos és Zsebi
Ládagazda: Ötvös család
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 65 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP:
1.rész:A koordinátán megadott helyen a falon lévő emléktábla második sorának 1. és 8. betűje.
A láda: 20x10x5 cm-es konyhai doboz, a turistaút mellett egy turistajellel megjelölt kő alatt van.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A koordináták letölthető formátumban:
1.rész  N 43° 26,696' E 16° 41,537' 5 m [GCOMIS-1] A koordinátán megadott helyen a falon lévő emléktábla második sorának 1. és 8. betűje.

2.rész  N 43° 26,692' E 16° 42,136' 303 m [GCOMIS-2] A turista út mellett egy turistajellel megjelölt kő alatt van. A láda Mikulás leírása alapján kb. 10 méterrel odébb került, nagyobb sugarú körben keressétek!

Ezzel a ládával azoknak szeretnénk kedveskedni, akik a nyaralásukat szívesen töltik az Adria partján, de nem vetik meg közben a hegyi kalandokat sem, pláne, ha van egy kis kiegészítő történet is hozzá. Második nyarunkat töltjük Omisban, ami Horvátország gyermekbarát üdülőhelyi részének egyike a lassan mélyülő tenger miatt. A várost a kalózkodás története lengi körül, és ehhez ad némi kis körítést az óvárosban és felette található két erőd, mely a korábbi védelmi rendszer megmaradt része. Ezeket szeretnénk ezzel a ládával bemutatni.

Megközelítés:

Egy kétpontos multiládát rejtettünk egy virtuális pont és egy valódi láda rejtésével. A virtuális pontot Omis belvárosában a Mirabella erőd közelében, az ahhoz vezető úton találhatjátok.
Kiindulópontnak autóval érkezőknek a  N 43° 26,637' E 16° 41,171' [GCOMIS+1parkoló]-t ami Split felől érkezve a benzinkút utáni második utcán jobbra befordulva a lakótelep nagy parkolóját jelenti, vagy a  N 43° 26,811' E 16° 41,689' [GCOMIS+2parkoló]-t javaslom ami a Cetina folyó völgyében az alagút után jobbra található, melyek ingyenesek. A második parkoló közelebb van a belvároshoz. Mi mindkettőt napi szinten használtuk, nem volt gond.

A  N 43° 26,715' E 16° 41,614' [GCOMIS+Mirabella erőd] megközelítéséhez be kell sétálnunk az óváros szűk utcáiba és a régi óratoronynál felfelé kell a lépcsőkön elindulni.  N 43° 26,690' E 16° 41,540' [GCOMIS+Lépcsősor]
Itt olvasható le a virtuális pont jelszórészlete is. Segítségként a táblák között, az a tábla, ami mellett a város címere van.
Az erődhöz az óvárosból még egy út vezet, ha balkézről elhagyjuk az óratornyot, balra a következő utca felfelé. A kitáblázás is ezt segíti. Az erőd megtekintése belülről 15 kunába kerül és 9-21-ig tart nyitva.

Ha megvan az első jelszórészlet és megnéztük az erődöt, akkor hegyre fel!  N 43° 26,686' E 16° 41,978' [GCOMIS+Fortica erőd] háromféle úton lehet feljutni. A harmadik képen mellékelt térképen láthatóak a lehetőségek.
1. A Cetina kanyonjába kell behajtani, és az alagút után lehet parkolni a fentebb megadott helyen. Az út az alagút után kezdődik jobbra fel. Többen mentek erre, így elmondásuk alapján az első 20 méter meredek után árnyas feljutási lehetőséget kínál.  N 43° 26,800' E 16° 41,661' [GCOMIS+Turistajelzés] A képen a bal oldali fekete nyíl mutatja, a koordinátán a turistajelzést az oszlopon találjátok.
2. Az óváros főutcájának végén egy lépcsősornál kezdődik a felvezető út, melynek jelét a negyedik képen láthatjátok. Minden út ezen jelzéssel fut. Innen kb. 30-40 perc az erőd, de így gyalogosan fel lehet jutni a városból is.  N 43° 26,591' E 16° 41,663' [GCOMIS+Fortica-hoz vezető lépcső] Ezt a térképen az alsó fekete nyíl mutatja.

Az utakon korlát sehol sincs, így tériszonyosoknak nem ajánlott.
Ha felértünk és már látjuk az erődöt egy  N 43° 26,666' E 16° 42,124' [GCOMIS+Tábla]-val találkozunk, ami egyben útelágazó is. Balra az erőd kb. 200 méter, jobbra a láda kb. 50 méter. A ládát jobbra indulva a turistaút mellett egy nagyobb kőhalom tetején két kő közötti résben találhatjuk. Egy 20x10x5 cm-es konyhai doboz, kövekkel álcázva.
Az erőd belsejének megtekintése szintén 15 kunába kerül, ám bőven kárpótolja ezt a fenséges kilátás, ami a toronyból elénk tárul. Egyből érthető miért pont ide építették, hiszen folyamatos kontroll alatt tartható innen az Adria teljes Brac-i része, és a Cetina kanyonja is.

Egy kis történelem:

Omist az illírek alapították. Őket a rómaiak követték; városuk neve Oneum volt. A XII. században kalózok hajóztak le a Cetinán és elfoglalták Omist. Ugyan a helybéliek többször is összefogtak, hogy elkergessék Omis-ból a kalózokat, de ez sosem járt sikerrel, sőt inkább megtorlás várt a felkelőkre. Az omisi kalózok nemhogy meggyengültek volna a helyi parasztok felkeléseitől, hanem pont ellenkezőleg, annyira megerősödtek, hogy innen tartották ellenőrzésük alatt a Brac-i tengeri csatornát. A kalózok ellenőrzése kiterjedt még a Hvar- és a Solta szigetekre is.

1444-ben megjelent a Velencei Köztársaság Omis partjainál és elfoglalták a várost. A velencei uralom mintegy háromszáz éven keresztül, egészen 1797-ig tartott. A velenceiek katonai létesítményeket építettek, megerősítették a város védelmét és fontos tengeri kikötővé tették Omist. Ebben az időben élte a város a fénykorát. Még ma is számos velencei stílusú ablakpárkány és díszítő elem fedezhető fel a palotákon. A XIX. században a lakosság gyors szaporodása miatt lebontották a városfalakat és kiterjeszkedett a város a környező partszakaszokra. Az eredeti városfal maradványai felfedezhetők még néhány helyen az óvárosban.

A Velencei Köztársaság bukása után - a szokásos "sorminta" következett - vagyis osztrák, francia, osztrák, olasz, német uralom jött Omis városának életében. A II. világháború után Horvátország többi városával együtt Jugoszlávia része lett. 1991-ben került végleg Horvátországhoz.

A Mirabella erőd (Peovica, Fellegvár):

A Mirabella (Peovica) egy román stílusban épült erőd a város fölött, a XIII. századból. A Mirabella-erőd volt a búvóhelye az Omiš-i kalózoknak, úgymint a Cetina-folyó torkolata a hajóik számára. Egy érdekes történet is kötődik a Mirabella-erődhöz. Az erőd tornyának elhelyezkedése, valamint a folyó közelsége miatt, a toronyban nagyon erős a visszhang. 1537-ben a törökök megtámadták az erődöt. A tűzharc közepette, a védők nem tudták megkülönböztetni a saját lövéseik hangját az ellenségétől, ezért sokkal sűrűbben ágyúztak. Emiatt a törökök az hitték, hogy a védők sokkal többen vannak mint valójában, ezért felhagytak az ostrommal.

A Fortica erőd (Stari Grad):

A középkorban egy másik erődje is volt a városnak, ez egy 303 méter magas sziklán épült fel, de mára már csak a romjai láthatóak. Az erődöt Stari Grad-nak (Fortica) hívták.
A horvát nevén Stari Grad-ot a korábbi római időkben itt lévő erőd helyére építették. Az erőd valószínűleg a 14. század végén és a 15. század elején keletkezett gótikus stílusban, de már némi reneszánsz beütéssel. Latin és olasz térképészek a 15-17. századtól ábrázolják a térképeken. A későbbi itáliai terminológia alapján az erődöt Fortica-nak hívják. Az erődben körülbelül 15 katona állomásozott, de ez a létszám is elegendő volt ahhoz, hogy a teljes tengerrészt szemmel tartsák mert csodálatos kilátás nyílik a tengerre, a szemben levő Brac szigetre és a környező szigetvilágra. A 16. században az erődöt a török támadások hatására többször is megerősítették, de a Velenceiek uralomra jutásával és a törökök visszaszorításával stratégiai jelentősége fokozatosan elvész.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (30 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.39 web: 4.65 átlag: 4.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Kofo 2021.11.11 17:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A táblával kicsit küzdöttünk de a korábbi logok segítettek. [Geoládák v3.12.2]

kobcikrajci 2021.09.08 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

H_P 79 2021.07.17 16:42 - Nem találtam meg
Sajnos mindkét esetben vakvágányra futottunk. A Starigrad erődnél (mi a városi oldalról másztunk) az egyik segédpont (2 db színes oszlop a turistaút mellett) kivételével nem találtuk meg a rejtést, nagyon pontatlanul mutatta a jel is, illetve a leírás sem volt egyértelmű. A másik pontnál ugyancsak sikerélmény nélkül maradtunk, az Óratoronytól a Mirabella erődig bejártuk többször is a részt a nyaralásunk alatt, de nem jöttünk rá melyik tábla is lehet amire szükségünk van. Mivel már jó ideje nem láttam sikeres logot lehet, hogy nem is lehetséges a találat. Csatolok pár képet, ha lehestséges kérem ez alapján a találat megerősítését. Ha nem, az sem baj.. a látványért megérte a túra.
[Geoládák v3.11.3]

ErdőCsöndje 2021.07.16 16:30 - Megtaláltam
Köszönjük!

NagymesterG 2020.08.18 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Gyugyu95 2020.07.23 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Eszméletlen a kilátás, valóban érdemes ellátogatni erre a nem mindennapi helyre. A tábla nem egyértelmű, mert sok leírásnak megfelelő van ezen a helyen, de magasabban lévő faragott kőtáblát kell keresni. Maga a ládához és erődhöz vezető út járható, de nehéz, köves csúszós. Nagy élmény! [Geoládák v3.4.1]

Bittmann 2019.10.26 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cokmok 2019.09.04 08:48 - Megtaláltam
Megtalaltuk, köszönjük!!

Van néhány fotóm arról, a második láda hol van, illetve az új GPS koordinátáit is elmentettem, csak nemtom hogy kell csatolni itt :-) [Geoládák v2.2.5]

R-Gyu 2019.08.19 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nóri269 2019.08.04 12:57 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.4]

atgaspar 2019.05.09 20:42 - Egyéb
Hát, a ládakoordináták pontatlanok, de ha elég ideje van az embernek megvan. De a tábla? 10-12 tábla közül megtalálni a megfelelőt? Hát köszönöm szépen, nagyon profi. [Geoládák v2.2.5]

Vityi 2018.10.19 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.92
Megtaláltam :)

gege68 2018.10.12 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Skali&Margó 2018.09.08 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.08
OK!

kópé1993 2018.08.11 13:36 - Megtaláltam
A legnagyobb melegben. Megérte felmászni, szuper volt a kilátás!

IMG_20180811_115110IMG_20180811_120536
IMG_20180811_120543IMG_20180811_121547
IMG_20180811_121945IMG_20180811_115859
IMG_20180811_122105IMG_20180811_122123
IMG_20180811_123954IMG_20180811_133137
IMG_20180811_133745 
FoJo 2018.07.30 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Békéscsaba-Split vonattal ->Split-Omis ->helyi járatos busszal -> alagúton át, ösvényen fel. Nem volt könnyű a közel 35fokos melegben, szerencsére a nap csak az utolsó 100m-en perzselt, addig a fák nyújtottak némi árnyékot. Na de ami fenn vár az mindent feledtet. Csodás panoráma, lenyűgöző a kilátás. A láda könnyen meglett, onnan a városba a már napos ösvényen ereszkedtünk. A címer sokat segített a 2.pont beazonosításában. Köszönjük a rejtést!

DSC02596DSC02737
DSC02754DSC02755
DSC02771 
Gábor és Edit 2018.06.27 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Megtaláltuk. Köszönjük.
A táblával meggyűlt a bajunk - egyáltalán nem egyértelmű, hogy az adott helyen melyik táblát is kell keresni. Végül a sétálóutca sarkán lévő, faragott kőtábla volt a nyerő (mellette a város címere látható).
Szerintem a Stari Grad-hoz legcélszerűbb az alagút utáni ingyenes parkolótól felmenni (és a kocsit egész napra itt hagyni), majd körbe a másik oldalon lemenni. (Feltéve, hogy nem ijedsz meg egy kis sétától a meredek, sziklás hegyoldalon.) A hétéves lányunk minden gond nélkül végigcsinálta, mégcsak el sem fáradt. Miután leértünk vissza a városba, végigmentünk a sétálóutcán, közben megebédeltünk, majd megnéztük a Mirabella erődöt is. Ez után következett volna a strandolás Omis - horvát mércével mérve - szinte homokos strandján, de a hűvös, szeles, esős időjárás miatt ebből végül csak lábáztatás lett.

Vigyázat! Az alagút utáni parkoló ugyan ingyenes, de nem biztos, hogy van is benne hely. Így először mi is a mellette lévő, körbe kerített parkolóba álltunk be, de rögtön ott termett egy tizenéves, kissé agresszív kis srác, és 50 kunát követelt (parkolójegy nélkül), mondván, hogy ez egy privát parkoló. Persze egyből kifordultunk, majd 30m-re onnan beálltunk egy éppen felszabaduló parkolóhelyre az ingyenes részen.

Omis felé közeledveFeljutás az alagútnál lévő parkolótól
P1150695P1150718
Itt találod a ládátP1150795
Itt keresd a jelszó első felétOmis strandja
PANO_20180627_151046 
SirLes 2017.10.23 11:00 - Megtaláltam
Mi Omissal majdnem szemben, a Brac szigeten Puciscán töltöttünk egy hetet. A következő szálláshelyünk felé menet - 2017.08.24- , egy kis kitérővel, kerestük fel a várost, hogy megkeressük a multit. A Cetina partján a alagútnál parkoltunk és onnan támadtuk az erődöt a feleségemmel és a legfiatalabb gyerekkel. A nagyobbaknak nem volt kedvük felmászni a sziklára a nagy melegben, így őket elindítottam az első pontot megkeresni. A mászó csapat sikerrel járt, ellenben az Julcsi, Matyi mindent fényképezett, csak a jelszót nem. Ezért aztán feledésbe merült a multi logolása.
Tegnap azonban megkerestek egy másik horvátországi láda kapcsán, így eszembe jutott az omisi multi is. BovKati segítségével sikerült megtudni a jelszó első felét, így belogoltuk a találatot két hónappal a felkeresés után.
Amerről mi támadtunk, valóban nem volt egyszerű felmászni a sok gördülő kő és a meleg miatt. De ettől függetlenül a nyolc éves Geri is simán teljesítette, de főleg lefelé azért figyelni kell. A kilátás csodaszép volt.

P1220294P1220301
P1220306P1220312
P1220314P1220315
P1220316P1220320
Evetke 2017.09.02 23:59 - Megtaláltam
.

Bovkati 2017.08.30 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2017.08.18 18:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
. [wapon beküldött szöveg]

A Biokovo és a tengerszem ládák után érkeztünk Omisba. Szándékosan mellékutakon terveztem, hogy ahol lehet, ott érinthessük a Cetina völgyet, így összevissza kanyarogva érkeztük a helyszínre.
Az egész napos autózást már nehezen viselte a család, így először egy tengeri fürdőzéssel, majd egy finom vacsorával próbáltam megalapozni a hangulatot, hogy el merjem mondani, hogy a következő pont bár nincs messze, de bizony a távolság függőlegesen is ugyanannyi :)
Végül kitartó lépcsőzéssel, néhol szédítő forróságban, de sikerült feljutni a szikla tetejére. Féltem a rejtéstől, olvastam, hogy többen nehezen találták, így lélekben felkészültem a hosszabb kutakodásra. Ezzel szemben szinte keresés nélkül, azonnal meglett a rejtek. A doboz valaki szerencsétlenül rejtette vissza, tartalma kiborult és bepotyogott a szikla mögötti üregbe. Elég nehezen tudtam kiszedegetni, de végül azt hiszem mindent sikerült visszarakni.
A rejtekhely után az erőd következett, ahonnan valami elképesztő kilátás nyílik a városra és a Cetina torkolatra.
Köszönjük szépen, hogy megmutattad.

HaSka 2017.08.13 00:00 - Megtaláltam
Nekem ez volt a koordináták a Fortica ládánál...

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2017.08.31 19:42]

IMG_0472 
Ötvös család 2017.07.07 07:00 - Egyéb
Kedves Strombus!

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/omis/omis-tortenelme

Strombus 2017.07.06 00:00 - Egyéb
Kedves Ötvös család!
Hogy is van ez a figyelmes olvasás?
A ládaoldal sajnos továbbra sincs megfelelően pontosítva! A láda nem "egy nagyobb kőhalom tetején", hanem A TURISTAJELLEL JELÖLT KŐ ALATT VAN.
Felesleges új koordinátákra várni! Ha maguktól nem jönnek, esetleg egy rejtői karbantartás megoldhatná a gondot.
Ha a koordináták nem egészen pontosak, a leírás se legyen az? Mi ebben a logika? A GPS szórása 3-10 m. Ebben a 10 m-es sugarú körben sok kőhalom van, de csak egy (!) jelölt kő! Ha jó lenne a leírás, egyértelmű lenne a rejtek!
Az 1-es ponton pedig mi egy jelmondatos táblán találtuk meg a megfelelő betűket, nem egy emléktáblán. Vagy mire emlékeztet ez a jelmondat? Jó lenne többet megtudni róla.
Félrevezető szöveget hiába olvasnak a játékostársak figyelmesen. :-( Úgy reagálsz a logomra, mintha én írtam volna le ezeket a problémákat először! A logok felületes olvasása lehet ennek az oka?

Én szeretem a nehéz ládákat, de nem azt, ha attól nehezek, hogy a rejtő elbénázta vagy elhanyagolta a rejtést. :-(

A Cetinán LEhajózó kalózokról tudnál egy linket ajánlani?

g-tabe 2017.06.26 11:45 - Megtaláltam
A második ponttal kezdtünk. Délkelet felöl közelítettünk az erődhöz. Borak-nál leparkoltunk és felsétáltunk. Nem volt megerőltető az út, a gyerkőcök (8, 6) is jól bírták. A ládát az adott GPS koordináta felé közeledve Mikulás logját figyelembe véve hamar meg lett. Ezzel nem volt gáz.
Az első pont nem lett meg. A koordináták egy kis udvarba (templombejárat) vezettek, ahol bár vannak táblák (turisztikai), nem azokon kell keresni a megoldást.
Itthon felvettem a rejtővel a kapcsolatot és készségesen segített a jelszó első részével kapcsolatban.
Mindenestre a helyek szépek és élveztem a külföldön való magyar-láda-keresést.
Köszönet!

Ötvös család 2017.06.22 12:00 - Egyéb
A ládaoldal pontosítva, a megtalálók jelzései alapján. A koordinátáknak, még mindig örülnék! ;-)

Ötvös család 2017.06.17 16:06 - Egyéb
Strombus kessertárs hozzászólásához:
A ládaoldallal minden bizonnyal lehet vitatkozni. Meg fogom nézni a jogos kritikákat javítani is fogom. Azonban azt kritizálni, ami a szövegben már eleve benne szerepel, úgy, ahogy a kritika írja az elég felületes ládaoldal olvasást takar. A leolvasandó táblánál szerepel, hogy a címer melletti, az 5/5-ös ösvénynél, pedig, hogy a helyiek elmondása szerint. A parkoló, pedig régen módosítva lett. Kitörölni a ládaoldal hűsége miatt nem töröltem ki. És részemről a com-os ládák nem nagyon érdekelnek, tehát sem összevonni, sem megosztani nem terveztem. A láda átment a moderáción, és sosem egyszerű az ott lévő kéréseknek megfelelni, ráadásul sok esetben a moderáció nagyon szubjektív, pont annyira, mint a ládák rejtése. Márpedig a kifogásolt dolgok nagy része akkor is úgy volt és nem volt kifogás ellene, hogy a város felőli ösvényt nem másztuk meg. Az évtizedek óta Omisban élők elmondására hallgattam, lehet hiba volt, de én el tudtam fogadni.
Mikulás logja pedig azért nem került még be, mivel ígérte a koordináták pontosítását, de ez még nem történt meg. A 10 méterrel odébb, pedig nem teljesen pontos ugye?
Amúgy a félreértések tisztázására adott az email címem, mint lehetőség, csak élni kell vele.

Strombus 2017.06.02 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 4.43
Csodálatos hely, elhanyagolt ládaoldallal. A rejtést még rendbe teheti a rejtő helyett más, de a ládaoldalt sajnos nem. Kár, hogy ennyit ér az egész a gazdájának. :-(

Semmit sem tudtam Omiš-ról előre, így csak ámultam és bámultam, ahogy begurultunk. Egyből beleszerettem, remélem, egyszer még visszatérhetek ide és alaposabban kiélvezhetem a várost és a környéket is. A Cetina különleges forrását is szeretném látni 102 km-re innen! Meg a környező hegyeket megmászni!

Az alagúton túli ajánlott parkolóban álltunk meg, kb. 5 méterre a táblától, ami jelezte, erre visz az út a Forticához (Stari Gradhoz). Mitől is 5/5-ös ösvény ez? Nagyon-nagyon nehéz megtalálni és eszköz kell a megmászásához? Hát, egyik sem! (Ahogy ezt már többen is írták. Kár, hogy a rejtő úgy ajánlja, hogy nem próbálta ki és fütyül a visszajelzésekre is.) Meredek, de árnyas az ösvény, így felfelé szerintem nyáridőben sokkal okosabb megoldás, mint a város felől induló hosszabb, valamivel kevésbé (de azért épp eléggé) meredek, végig napos útvonal.
A ládát szerencsére hamar megtaláltuk a turista jellel jelölt kő alatt, mert Mikulás logja (és nem a rejtő itt is elavult) leírása alapján kerestük.
Logoltunk, következett az 5 évvel korábban rejtett, ugyanezt bemutató .com-os láda. (Mennyivel jobb lenne egy közös láda egy elhanyagolt helyett!)
Ezután végre bevehettük az erődöt. Itt egy fekete, fürtös hajú, magam korabeli, magas, szikár fickó fogadott, aki két nagyon piros-nagyon fehér, a hegymászástól és a melegtől nagyon pihegő finn turistával ücsörgött egy asztalnál. Minket is invitált, hogy üljünk le, de mi inkább megmásztuk a vár kis tornyát és gyönyörködtünk. Más látnivaló a kicsi várban nincs, csak a panoráma. De az pazar! Visszafelé azért szóba elegyedtünk a várőrrel. Meglepett, hogy angolul beszélő, érdeklődő, energikus ember, nem az a szokásos unott, nyugdíjas múzeumőr forma. Megtudtuk tőle, hogy a vár az omiši hegymászó egyesület kezelésében van, ennek a tagjai önkéntesen látják el a feladatot (ki más is jönne fel szívesen nap mint nap erre a hegyre?) és a bevételből menedékházat építenek a hegyekben. Szóval ne sajnáljátok a 15 kunás belépőt, nemcsak panorámát, hanem menedékházat is kapunk érte! :-) Ja, és idefenn, idebenn ciszternában hűtött frissítőket is lehet venni az őrtől! Mi ezzel a lehetőséggel sem éltünk, hanem nekiiramodtunk lefelé a napos, kanyargós ösvényen a város felé, az 1-es pont becserkészése céljából.
Itt már nem volt könnyű dolgunk, a jel össze-vissza ugrált a sziklaszírt alatti szűk utcákban, a hasznos segítség, hogy a címer melletti tábla kell, el van dugva a leírásba, nem szerepel a wapban (ahogy már Kokó is panaszolta), az emléktábla megnevezés pedig félrevezető. így három potenciális táblát is lefényképeztünk és szerencsére a szükséges is köztük volt, bár egyikük sem emléktábla volt. Egy emléktáblát is találtunk, a koordinátáktól legmesszebb, de az nem nyerő. A sarki, jelmondatos tábla hozott sikert nekünk. Kár, hogy nem a 2. sor első két betűje kell, mert akkor értelmes jelszót kapnánk és az mégiscsak örömtelibb.
A jelszóval való bizonytalankodás után irány a Mirabella erőd! Míg Péter60 az első udvar árnyas padján heverészett én felrohantam a legmagasabb pontig, ahonnan egész más tárult elém mint a másik erődből. A meredek sziklaperemen "egyensúlyozó" erőd építészeti megoldásai is elbűvöltek.

Honnan hajóztak le a kalózok a Cetinán (nem Certinán)? Szárazföldi kalózok? Nem inkább a tengerről hajóztak fel és bújtak el a folyó kanyarulataiban?

Az az ajánlott parkoló, ami immár 4 éve nem alkalmas parkolásra, talán kikerülhetne a leírásból. :-(

A ládába tettem horvát nyelvű, laminált mugli infó papírt és ajándékként egy szilikon geocacher karkötőt.

2017 06 02 Omiš Fortica erőd c GCOMIS2017 06 02 Omiš Fortica erőd falai GCOMIS
2017 06 02 Omiš Panoráma Celtica folyóval és tengerrel GCOMIS2017 06 02 Omiš Óváros oleánderrel GCOMIS
2017 06 02 Omiš Mirabella erődből Ív és csúcs 1 GCOMIS2017 06 02 Omiš Mirabella erődből panoráma1GCOMIS
2017 06 02 Omiš Panoráma Celtica folyóval 
Péter60 2017.06.02 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.43
"Kérhetném én is az elfogadást, mert motorral jöttem, és nem mertem a szűk szerpentines ösvényen felcsapatni!" Ezzel csak az előző logra reagálnék.

A Mikulás logjában leírtakat megfogadva a legnehezebb ösvényen támadtunk, és jól tettük, enyhén szólva eltúlzott a nehézség. A láda gyorsan meglett (ismét hála Mikuásnak), utána betértünk a várba. Egy vagány, laza fickó volt a jegyszedő (15 kuna), jót dumáltunk. Kiderült, hogy ő a várat kezelő helyi hegymászó egyesület tagja.
Utána a kanyargós ösvényen leereszkedtünk a városba, és jó sokat keveregtünk a táblák közt. Biztos ami biztos, valahányat lefotóztuk, jól is tettük, mint utólag kiderült. A szűk sikátorokban cikáznak a koordináták, szinte az összes kereső panaszkodik erre, érthetetlen, hogy a rejtő miért nem változtat, vagy ad egyértelműbb segítséget a kereséshez??
Szép helyre hoztál tisztelt rejtő, de a rejtés karbantartással is jár, amit nagy ívben elkerülsz a jelek szerint...

wtl 2016.09.01 09:26 - Megtaláltam
Kernem a talalat elfogadasat a mellekelt fotok alapjan. Sajnos későn értünk a oda, közben beesteledett. A sötétben nem mertük vállalni az utat a Fortica erődhöz. Köszönjük a lehetőséget!

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2016.09.03 17:23]

GCOMIS_20160828200447.jpgGCOMIS_20160828204822.jpg
Kokó 2016.08.31 14:00 - Megtaláltam
Szerencsére elég közel volt a szállásunk ahhoz, hogy többször járjak a városban, így az első pont sem tudott kifogni rajtam. (Kár, hogy a fontos információ - "címer mellett" - csak a leírásból derül ki.)
Más játszóterek néhány pontjával összekötve nagyon jó sétát sikerült összehozni. Nagyon tetszett az egész város, de a leghasznosabb a vár kútja lett!

SikátorSétáló utca
Zsanéros emléktáblaMerülőfélben
MirabellaBizonytalan
KövesVár
KilátásKőlakó
FalasPecsét
LelátásVarázskút
VárudvarKockás
TengeresInfo?tábla
AnnAnn 2016.08.11 00:00 - Megtaláltam
Már másodszor jártunk az erődben. Most az 1. utat választottuk, ami felfelé nagyságrendekkel jobb, mint a 2. 45 perc alatt pihenőkkel fel lehet érni, ez a 2. úton a duplája volt 2 éve. Lefelé persze más a helyzet.

Sajnos sok bosszúsággal járt a láda megkeresése. :( A ládaleírást követve több mint egy órát eltöltöttünk a hegyen, mire véletlenül meglett. Természetesen a rejtés helye nem hasonlított arra, ami a leírásban szerepel... aztán később a logok között olvastuk, hogy közel egy éve újrarejtésre került a láda, aminek megfelelt, ahol megtaláltuk. Szerintem kedves lépés lenne a rejtőtől, ha a ládaleírást ennek megfelelően módosítaná, hogy gyorsabban rábukkanhassanak az utánunk következők. Kicsit szeles nap volt, teli volt kirándulóval a hegy: legalább a fele magyar volt :)

Zsu. 2016.08.06 19:04 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2016.08.01 09:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.61
Egy csodás hetet töltöttünk Omisban családi nyaraláson, 3 gyerekkel. Az erődöket is közösen kerestük fel. Szép séta volt az 5/5-ösnek mondott ösvényen. Ez sima turistaút, nem kell tőle megijedni, kb. az első 20 méter meredek, utána kellemesebb és a mi fontos (!): árnyas! A vár szép helyen van, bámulatos kilátással.
A rejtés: a rejtek helye megváltozott, kb. 10 méterrel került odébb. A turistaút közvetlen közelében van egy jelölt (piros kör) sziklánál. Véletlenül találtam meg, mikor már pont feladtam a keresést.
A lenti vár is csodás. Oda este mentünk fel, kivilágított. Megérte.

Köszönet ezért a rejtésért (is)!
Mikulás

2016-07-31 17.12.532016-08-01 09.07.49
2016-08-01 09.14.022016-08-01 09.15.04
2016-08-01 09.22.042016-08-01 09.52.16
2016-08-01 09.53.302016-08-01 09.54.38
2016-08-01 20.36.512016-08-01 20.44.59
a-beatrix 2016.07.07 13:25 - Megtaláltam
Dalmát körút Gyurival/3.

csilispillango 2015.09.09 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

aknitram 2015.09.08 16:10 - Megtaláltam
Ezzel a ládával nem volt túl nagy szerencsém... A rejtő segítségével kicseréltük a törött, teljesen elázott ládát, de a tűző napsütés miatt rosszul olvastam a megadott jelszót, így rosszul is írtam a füzetbe, itthon vettem észre. De ez csak az egyik probléma! Úgy tűnik a városban is rossz feliratot olvastunk le, mert nem fogadja el a betűket. (templom ajtaja felett felirat, mellette címer) Kérem jelszó nélkül elfogadni a találatot, aztán nem tudom hogy egyszerűbb: vagy a következő megtalálóra bízni a jelszó javítását, vagy a rendszerben javítani. (Bár az eredeti találóbb) [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2015.09.18 18:54]

szlibud 2015.09.08 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
A helyszínen sajnáltam hogy nem olvastam el előre a logokat és nem hoztam magammal csereládát, így szárítgatni próbáltam kicsit, de szerencsére Aknitram még aznap kicserélte, ráfért.
Az utakról annyit, szerintem nem meredekebb a szorosból jövő út sem, viszont árnyékos, így szerintem jóval kevésbé fárasztó azon menni fel, mi lefele jöttünk a másikon.

GCOMIS_2015098144521.jpgGCOMIS_2015098144707.jpg
GCOMIS_2015099180243.jpg 
kingajani 2015.09.08 00:00 - Megtaláltam
Üdvözlet!
Nyaralás alkalmával volt szerencsém a rejtett ládikát megtalálni.
A megadott táblával viszont gondom adódott.
Vagy nem jó táblát találtam, fényképeztem le, vagy nem tudom mi a gond a jelszóval.
A fényképeket mellékelve, kérem elfogadni. Köszönöm!

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2015.09.18 18:53]

OmisOmis2
Omis3 
má-csa 2015.09.03 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk. A kilátás tényleg gyönyörű. A ládához vezető oldalösvény tényleg le van zárva. A ládát a lezárt részen túl megtaláltuk és a rejtővel egyeztetve áthelyeztük a lezárt terület előtti részre. kb. 10 m-re az eredeti helyétől, a "CLOSED" feliratú táblával pontosan szembe, egy turista jelzéssel ellátott sziklatömb hasadékába, és egy lapos kővel álcáztuk. A láda fedele elrepedt, beázott, a jelszó még éppen olvasható, de logolni már nem lehetett. Sajnos nem voltunk felkészülve láda és logfüzet cserére és mivel a hegyet sem akarjuk még egyszer megmászni, kérjük az utánunk következő ládász segítségét a láda életben tartásához.

Mathau 2015.08.26 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Részletek később...

povyagi 2015.08.26 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Részletek később...

MoMaszter 2015.08.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
A délelőtti Fortica afférunkat Mars3696 már megírta; csak annyit hozzáfűzésként, hogy a túloldalról mászók (az 5.5-ös nehézségű útvonal) azt állították, hogy bár meredekebb, de az árnyék miatt az könnyebb. Mi nem próbáltuk ki...

Este visszasétáltunk az óvárosba és egy jó fagyizás kíséretében felmentünk a kis erődbe is, ahonnan csodaszép este a város. A jelszó virtuális felét keresgélve két lehetséges verzióra is bukkantunk, bár a szűk sikátorban ide-oda ugrált a jel a rossz vétel miatt.

Mivel a Fortica jelszórészlete kimaradt, így nem tudtuk kipróbálni, hogy melyikünk tippje volt helyes. :)

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2015.08.30 21:47]

Nem rossz hely!Itt már közel a ládika...
Aztán mégsem... :( 
Mars3696 2015.08.25 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.71
Omisban szálltunk meg, de picit halogattuk ezt a ládát - lévén a Fortica erőd nem egy igazi drive-in. :) Aztán egy hűvösebb reggelen úgy döntöttünk, nekivágunk. Persze elszámoltuk magunkat: a településről gyalog elindulva úgy húsz perc múlva az út felénél már szépen tűzött ránk a nap és nagyjából negyven fog lehetett csak a sziklák közt. Annyit ittunk, amennyit csak bírtunk, így végül felkecmeregtünk az erődig. Lepengetve a 15 kuna belépőt kigyönyörködtük magunkat a tájban, fotózgattunk, majd visszaindultunk megkeresni a ládát.

Sajnos a ládától úgy húsz méterre az ösvényen egy CLOSED figyelmeztető tábla volt kikötözve az ösvényre. Nem kívántuk firtatni az okát, így inkább visszafordultunk - a helyiek kérését tiszteletben tartva - bízva a jelszó nélküli pontszerzés lehetőségében. :)

Az én fotóimon a lenti kis erőd környékén fotózottakból szemezgettem, a Fortica fotók MoMaszternél vannak megosztva.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2015.08.30 21:47]

MoMaszter a Mirabellán esteEmlékplakett a Mirabellához vezető sikátorban
marcutiu 2015.07.22 08:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Köszönöm a rejtönek a segitséget a megtaláláshoz.
A helyszint ajánlom mindenkinek gyönyörü.
csatolok egy névjegykártyát az ottani házigazdámtól, igazi profizmus idegenforgalom szempontjából, ha 100 meterre a tengertöl szeretnél lakni apartmanban, a megjelölt házban keresd fel, nyugodtan hivatkozhatsz rám.
Jó nyaralást!
;-)

Omis PanoramaHazigazdam nevjegykartyaja
zold nyil mutatja az apartmant ahol laktunkOmisi latkep
Fel kell keszulni mert itt bizony maszni kell! 
Tibi1983 2015.07.19 12:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
A ládát sajnos nem találtuk, pedig mindent lehetséges helyet megnéztünk!
" Kellemes" séta közel 40 fokba a kilátás gyönyörű!
Rejtő segítségével!
Nagy köszönet!

Knaliret 2014.09.17 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.
A Forticahoz felfelé a 2. útvonalon mentünk fel, lefelé pedig a Cetina felé jöttünk az 1. útvonalon. Érdemes volt felmászni, szép kilátás nyílt a tájra.

CímerKaktuszok
Tényleg megállni tilos :)Elég meredek
Már majdnem a célnálPazar kilátás a Cetinára
Naplementében is szép
VP 2014.08.21 03:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
A Pelješac-félszigetről Sarajevo felé tettünk egy kitérőt Omiš és a Cetina-völgy felé. A fülledt melegben csak én másztam fel a Forticához, az alternatív program a városi fagyizás volt.
Természetesen a parkolóból induló "5/5-ös" ösvényen mentem fel. Nem tudom, milyen skála ez: nagymamák és gyerekek is jöttek itt fel. OK, strandpapucsban nem kellemes az apró kövektől csúszós ösvény, de amúgy semmi veszélyes.
A rejtést kerestem egy darabig (mindenhol "nagyobb kőkupacok" vannak), de sikerült megtalálni.

A Cetian a Mirabellától, ...... és a Forticától
... és egy kicsit feljebb. 
Szmolee 2014.08.15 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. 2 nappal később tudtuk meg vipera veszély volt a hegyen :) A rejtés elég alapos egy kicsit tényleg sziklamászónak kell leni, de aki az erődig felmászik az már nem kihívás :D Mi a köztes megoldást választottuk a parkolóban tényleg megállni tilos van mi ezért bringával mentünk odáig és onnan másztunk fel! .[g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]

 
bzsoltie 2014.08.13 12:20 - Megtaláltam
Embert próbáló! De a látványért megéri. Lefelé a rövidebb utat választottuk.

 
RoriZo 2014.08.10 18:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Nagy nehezen, de meglett! Nekünk az első ponttal voltak problémáink a magas sziklák miatt a GPS jel megbolondult. A hegyre a legnehezebb szakaszon jutottunk fel, jól megizzasztott minket.

EmesESE 2014.07.31 14:00 - Megtaláltam
Az elhagyatott falu után próbáltuk KenyM-el közösen begyüjteni ezt a ládát is. Ez csak részben sikerült.
Az alsó erődöt bejártunk az után indulltunk volna felkeresni a felső erődöt is.
A leírás alapján ettől az uttól visszarettentünk elsőrorban tériszonyunk miatt nem mertünk nekivágni. Kozrejátszott ebben az előző keresésnél tapasztalt hegyi út szűkös,kanyargós korlát nélküli volta is.
Igy a felső erőd helyett a várost jártuk be.
A menyiben így is elfogadható a megtalálás kérjük a rejtő jóváhagyását, amenyiben nem akkor köszönjük, hogy felhívta a figyelmet erre a városra, és a eltölthettünk itt egy kellemes napot, geocaching megtalálás nélkül is.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2014.08.13 09:43]

anettnori 2014.07.30 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megvan! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Ezt a napot Omis és környékének felfedezésére szántuk. Nem bántuk meg!
A Mirabella erődnél kudarcot vallottunk, a leolvasott karakterekről később kiderült, nem jók. Az erődnél elég sokan voltak, de azért türelmesen vártunk a sorunkra.
Tovább indultunk gyalog, fel, a Forticába. Ami meglepő volt, hogy 3-ból kettő ösvényjáró magyar volt.
Fent kerestük egy darabig a dobozt, végül meglett.
Utána megnéztük az erődöt is, majd visszaindultunk a városba.

Köszönet a lehetőségért és az első két karakterért!

richard_szabo 2014.07.10 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.24
A Mirabella jelszavát egy esti séta során megtaláltuk. A Fortica-ba egy kissé felhős délelőtt indultunk. A tetőre érve a ládát kezdtük keresni. Nem kellett volna. Olyan felhőszakadás támadt, hogy mire a láda környékéről az erődhöz értünk még a táskánkban lévő csereruhánk is elázott. Egy óra sötétben kuksolás után még mindig csurom vizesen mentünk le a hegyről.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2014.07.25 16:38]

"J&J" 2013.11.01 10:15 - Megtaláltam
Hát alighanem rossz táblát (táblákat) néztünk, de a ládát rendben megtaláltuk. Izsolt-tal és Samuval közös találat.
Ja, jó meredek volt a felmászás Fortica-ba.
Köszönjük a rejtők segitségét

izsolt 2013.11.01 10:15 - Megtaláltam
mi a ládát megtaláltuk (bár ez leginkább jppj érdeme) viszont az alsó várnál (ami nem volt nyitva) a két betű kifogott rajtunk (rajtam)
Melyik táblát kellett volna leolvasni?

A felső vár viszont pöpec egy hely!
Azért nem bántam, hogy nem a 42 fokban kellett érte feljönni :-)

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.11.04 19:34]

Legend 2013.09.16 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.27d] [wapon beküldött szöveg]

Ötvös család 2013.09.07 07:00 - Egyéb
Kedves Ládakeresők!
Ajánlom figyelmetekbe kami1 megtalálását. Ott van az a láda, csak jól kell keresni! ;-)

zsotie 2013.08.26 14:33 - Megtaláltam
Igencsak szuszogtatós volt mire feljutottunk. Ládát sajnos nem találtuk, nem csak meleg miatt, hanem "egy barna mackó" miatt sem. Így tovább mentünk a vár bevételére, majd a le az első ponthoz.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.09.07 07:16]

kami1 2013.07.24 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Izzasztó hegyi kalandozás alkalmával hamar megtaláltam a ládikát. A láda koordinátái nagyon pontosak. A nyomokból azt láttam, hogy a korábbi keresők 1 méterrel előtte és 2 méterrel alatta álltak meg. A láda jó helyen van, biztonságban.
A feljutáshoz mindenképpen a jól kiépített, jól jelzett útvonalat javasolom.

Logolás után tovább mentem a gerincen, a távolban látható kápolnához. A partról már kinéztem magamnak, de csak ezért nem jöttem volna fel. Most kihasználtam a ládáért megszerzett magasságot.

Köszönöm!

3. Omisi erőd :) 
Ajtony 2013.07.01 10:55 - Megtaláltam
Gyönyörű hely, jó szuszogtatós! Szerintem jó helyen kerestük, de valami miatt nem lett meg. Pedig biztos hogy nem tűnt el, mert nincs az a hülye mugli, aki ekkora fáradságot vegyen egy láda eltüntetéséért. Kérném az elfogadást, a bizonyító fotót Zerind HUN mellékelte.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.07.08 11:31]

Zerind HUN 2013.07.01 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.94
6 év után ismét Omisban: ezúttal fölkapaszkodtunk a hegyi erődhöz is. De a láda nem lett meg. Múltkor (6 éve) még alig volt egész Horvátországban .com-os láda, ezért bosszankodtunk, amikor hazaérve megláttuk, hogy pont aznap jelent meg egy Omisban, amikor mi ott jártunk, csak nem tudtunk róla. Most viszont már annyi a .com-os láda arrafelé, hogy visszatérve sem próbáltuk megkeresni azt a múltkor megjelentet, csak a magyar ládát. Egészen tengerszintről indulva másztunk fel a várig, melynek közelében pogácsát is ebédeltünk.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.07.08 11:31]

Téridő 
túrapocokok 2013.06.30 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Sajnos nekünk sem sikerült megtalálni a ládát,de a túra és a látvány mindenért kárpótolt minket.Mi rekkenő hőségben másztuk meg a hegyet a Putborka utcából indulva. A képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.07.08 11:31]

 
Judith 2013.06.30 10:59 - Megtaláltam
Megcsíptem!

Omisi nyaralásom első napján felsétáltunk páran az Öreg várhoz. A láda jelentem megvan, köszöni jól érzi magát!
Keressétek türelmesen, ott van az!

V_Gabor 2013.05.05 13:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.09
GCELHA sikertelen keresése után ide nagy reményekkel érkeztünk. No, majd ezt jól megkeressük! :)

Az eső sem szegte a kedvünket, s kicsit javult is az idő. Az 1. ponthoz az alagúttól sétáltunk oda. A 2. ponthoz viszont a fenti parkolóból indultunk.

Én rutinosan bakancsot húztam, Mónika sportcipőben vágott neki. Mivel csúsztak a kövek, ő a sziklahálónál megvárt engem, míg én felszaladtam a ládához. A néhol térdig érő fű és virágok jól eláztatták a bakancsot, de kellemes volt a felfelé út a 18 fokban. :) Le a kalappal, aki ezt kánikulában teljesíti, bár gondolom nem olyan tempóban mint most én.

Fent a jó sok szikla közül néhányat elkezdtem átnézni, de nem találtam a dobozt. Ez nem jelenti azt, hogy elveszett. Lehet, hogy én voltam figyelmetlen. Siettem is, hogy ne maradjak el sokáig. A keresésre a pontot az újra eleredő eső tette rá. Így kérem a rejtőt a fotók alapján hagyja jóvá a találatot.

Persze, mire leértem és ettem egy szendvicset a kocsinál, újra kisütött a nap. Annyira, hogy a tengerpartra leérve már a fövenyen kávézhattunk az egyik tengerparti bárban.

Innen cél az autópálya és irány haza.

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2013.05.06 10:23]

Köszönöm!

ngbriell 2012.09.15 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Megvan!
Omisban nyaraltunk, 10 éve gyerekként, még a szüleimmel voltam itt először, és most végre újra, akartam is ide rejteni, de megelőztek... :)
A várakat már jól ismertem. A Forticához nagyon durva út vezet fel, könnyebbre emlékeztem, nagyon izzasztó volt. Az erődben a kalóz (épp a hosszúhajú volt) nagyon jófej, könnyen viccelődtem vele angolul, meg is jegyezte, hogy jól nyomom, az oda látogató magyarok nem igazán beszélnek idegen nyelvet tapasztalata szerint. (Ez azért elszomorító.)
Láttunk hegyi kecskéket, a rejteknél pedig egy skorpiót. :)
Köszönjük a rejtést!

a könnyebbik turistaút
megvan
 
Pifu 2012.09.07 10:30 - Megtaláltam
Harmadik nekifutásra! Első nap a városból gyalog a Baucicig + 150 méter és szakad az eső. Gyorsan fedél alá! Másnap autóval a Put Borkán a Baucicig + 200 méter, szakadó eső. Vissza az autóba!
Harmadik nap autó + gyalog az erőd felé, végre feljutottunk! Megérte a próbálkozás, gyönyörű a kilátás:
Pifuanyu, Pifuapu

h.erika 2012.08.13 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük! :-)
Jó kis túra volt!

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2012.08.16 12:11]

h.erika 2012.08.13 00:00 - Egyéb
Nem volt egyszerű felmászni, de a kiálátás miatt megérte :-)
Viszont, a láda sajnos nem lett meg. Lemerült a GPS így nem sikerült megtalálni. Képek alapján próbáltuk beazonosítani, de sajnos eredménytelenül.
Készültek képek a helyszínről, megköszönöm az elrejtőnek, ha jóváhagyja a találatot.

Stari Grad teteje 
Mirr&Murr 2012.08.11 12:30 - Nem találtam meg
A belvárosban a kereszteződésben megvolt a szép történelmi tábla, a ládát viszont nem találtam meg.
Nyilván pár méterre lehettem csak a rejtéstől, de elsőre nem találtam meg, a társaság pedig sajnos nem várt tovább rám. Így fájó szívvel de letettem róla.

 
Joanne 2012.07.30 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.58
Régi tervünk volt ide felmenni, most hogy láda is lett, ez a terv egyértelműsödött. Az ajánlott parkolótól indultunk fel déli tűző napsütésben. Sikerült egy kisebb sérülést szerezni a tüskés bozótosban, de délután a tenger sós vize begyógyította a karcolásokat. Gyönyörű képeket lehet itt készíteni. Kíváncsi vagyok, régen hogy jártak fel ide az emberek, nehéz mászás volt.
Szinte csak magyar turistákkal találkoztunk az úton, talán nem véletlen, mi lehetünk csak ilyen őrültek.

Zs&L&S

VikKing 2012.07.28 15:20 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért, örültem, hogy a nyaralás alatt is volt lehetőség egy kis "vadászatra".

menace 2012.07.19 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Megtaláltuk Tepiszellem-mel, képek később.

smafu 2012.07.16 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
1 :) Omis-Makarska környéki nyaralást terveztünk, így nagyon megörültem, mikor megjelent ez a láda. A város nagyon hangulatos, külön öröm volt felülről is megcsodálni. Az autót a második ajánlott parkolóban hagytuk, sétálgattunk, majd elindultunk a Fortica erőd felé. Megközelítésnek a 3. ajánlott utat választottuk. A még mindig rettentő melegben fél liter vízzel nekivágtunk a meredeknek. 40 perc mászás után meglett a láda. A meleg és a még szűzen talált láda örömének hatására picit összefüggéstelenül írtam a ládanaplóba :) A visszarejtés után bementünk az erődbe is. Nem irigylem a jegyszedőt, minden nap fel kell másznia :)
Köszönöm a rejtést, amivel felinvitáltál ide, enélkül biztos kimaradt volna!

Utcai látkép
Szintemelkedés a 3. parkolótól
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]