FAQ
3349. Pörkütt Márton és a Kezesfa (GCPORK)

A megújított Kezesfa

A megújított Kezesfa

Kezek, irányok

Kezek, irányok

Kezesfai találkozó 2012.

Kezesfai találkozó 2012.

Turisták bárhonnan

Turisták bárhonnan

Pörkütt Márton

Pörkütt Márton

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Állíttatta Páger erdőőr

Állíttatta Páger erdőőr

Halottak napja 2010.

Halottak napja 2010.
Szélesség N 46° 37,486'
Hosszúság E 17° 20,512'
Magasság: 250 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.07.15 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.28 20:59
Utolsó lényeges változás: 2012.07.28 20:59
Utolsó változás: 2016.06.12 09:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: LI, KJ
Ládagazda: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 124 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:
Kétállomásos multi valódi dobozokkal:
1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben.
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa mellett, 'pörkütt' rönk alatt.
A megközelítés legjobb a Holládi völgyhíd és Szent Donát kápolna ládák útbaejtésével, de ha ezek a ládák már megvannak, akkor Holládról, a falut is meglátogatva, a temetőtől is indulhatunk. Amúgy megfelelő térképi segítséggel a Kezesfa az összes környező településről megközelíthető.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A Marcali-hát szívébe hívunk benneteket egy kétállomásos geotúrára.

Marcali-hát

A Marcali-hát egy csaknem pontosan észak-déli irányú, löszös-agyagos vonulat, mely Balatonberénytől Böhönyéig húzódik kb. 35 km hosszúságban, mintegy 6 km szélességben. Keleti oldalán a 68-as főút fut végig, rajta a tájegység nevét is adó legnagyobb településsel, Marcalival, nyugati oldalán pedig a Balatonszentgyörgytől Tapsonyig tartó országút. Belsejében keresztirányú közúti átkötést Marcalinál találunk Somogysámson ill. Szőcsénypuszta felé - ill. északi részén a 7-es főút ill. az M7 autópálya is áthalad.
A terület északi része magasabb, tagoltabb (legmagasabb pontja a 254 méteres Kastély-domb) - dél felé haladva fokozatosan szelidül. Lankáin szőlők, gerincén erdők húzódnak. Túránk az északi erdős rész szívébe vezet.

Kezesfa

A gerincen egy nevezetes csomópontban futnak össze a környező településekből (Hollád, Marótpuszta, Somogysámson, Horvátkút, Marcali, Kéthely) érkező erdei utak - a Kezesfánál.
Eredetileg egy jól azonosítható tájékozódási pontnak számító hatalmas tölgyfa állt itt, melynek kiszáradása után az innen induló utak irányaiba mutató ágait kéz formájúra faragták, természetes útjelzőként használva, egyben műalkotássá alakítva a fát. (Ezek szerint az olykor felbukkanó 'Képesfa' elnevezés téves - ill. bár a közelben olyan is akad, ez a hely nem tévesztendő össze vele.) Az eredeti fa régebben dőlt ki, hogy a ma élő öregek sem látták már.
Később a helyén újra és újra útjelző oszlopot állítottak - az eredeti fa emlékére kéz formájú táblákkal, hol bádogból, hol fából. A legutóbbi felújítás 2011-ben történt.

2012-ben hagyományteremtő céllal szerveződött egy jó hangulatú turisztikai találkozó a környék települései között: Kéthelyről, Marcaliből, Horvátkútról, Somogysámsonból, Holládról indult szervezett gyalogos- és kerékpáros túra a Kezesfához, ahol a 'küldöttségek' jó hangulatú beszélgetés közben fogyasztották el a hozott elemózsiát és a helyi bort.

Az ennek alkalmával (2012.04.30.) készült alábbi videón Kovács József holládi helytörténész foglalja össze a Kezesfa történetét, melynek szellemiségét különösen szépen festi alá a falvak közti találkozó.

VIDEÓ A KEZESFÁRÓL

Végül kis zarándoklat is szerveződött a környék egyik nevezetességéhez, a rejtélyes eredetű erdei sírhoz: Pörkütt Márton keresztjéhez. Itt fogalmazódott meg a helyiekkel együttműködésben kihelyezendő geoláda ötlete.

Pörkütt Márton

Közigazgatásilag ugyan még Kéthelyhez tartozó területen, de valójában Hollád határában található egy rejtélyes erdei sír, melyet - mivel pontos eredete ismeretlen - természetesen mesés, többnyire betyár-romantikával átitatott mende-mondák lengenek körül. Ezek itt-ott romantikusan túlzók, és részben át is fednek, de a pontosan talán soha meg nem ismerhető valóság híján épp az érdekes ilyenkor, ahogy ezeket a szájhagyomány fenntartja és nyilván színezi is. A sír adja a környező erdőterület nevét is.

A sírhantról tényszerűen nemigen lehet többet tudni, mint amit a kereszt felirata mond, hogy "Itt nyugszik PÖRKÜTT MÁRTON, betyárok áldozata", továbbá hogy "Állíttatta 1936 PÁGER erdőőr". Ebből mindössze annyi következik, hogy a sír 1936. előtti - de lehet, hogy már akkor is régi volt, így az sem kizárt, hogy akár kötődhet is a régebbi betyár-világhoz. A sír a temetőiekhez hasonlóan nagyjából keletre néz.

A legendáriumnak persze nincsenek korlátai.
Az egyik monda-kör az itt nyugvó személy nevét valamiféle égetéses kínzással ("pörköléssel") hozza kapcsolatba: részleteikben eltérő történetek szólnak arról, hogy valamiféle gazdag kereskedő járta meg útonálló betyárokkal, akit kiraboltak (esetleg kínvallatásnak vetettek alá) és megöltek. Nem kizárt, hogy valóban ilyesféle sérülésekkel talált holttestet temettek ide, ami persze bőséges alapot szolgáltathatott a találgatásoknak és a meseköltésnek.
Más történetek szerint a vezetéknév csupán esetleges, és az is lehet, hogy a halott az erdőben lakozó betyár-csapat egyik tagja, akit társai öltek meg valami belső ellentét miatt.
A helyben élő történetek mindenesetre ezeket az alapelemeket variálják.

Az alábbi videón (ugyancsak a kezesfai találkozó alkalmával) meg is hallgatható néhány változat:

VIDEÓ PÖRKÜTT MÁRTON SÍRJÁRÓL

A videón is hivatkozott egyik forrás meghallgatható a Somogy Megyei Múzeum honlapján, az Együd Árpád hagyatékban - katt és keresőszóhoz beírni: "Pörkölt Márton".

2010. novemberében a Szellemjáró geoláda is megfordult itt.

Láda

Mindkét állomáson valódi láda várja a keresőket. A koordináták adottak, hogy a bejárás módja szabadon választható legyen. A jelszóképzés viszont az alább jelzett sorrend szerint, a részletek egymás után írásával történik:

1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben:
 N 46° 37,486' E 17° 20,512' 250 m [GCPORK-1]
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa tövénél, 'pörkütt' rönk alatt. (Olyan fát kell keresni, amit nemigen látunk erdőben. Itt ugyan épp nincs egyedül, de legyen benne valami nehéz is. :-))
 N 46° 38,295' E 17° 20,134' 220 m [GCPORK-2]

Megközelítés

A két állomás légvonalban mért bő másfél kilométeres távolsága úton sem sokkal több - lényegében a Z jelzés köti őket össze némi letérővel. (Ugyanakkor a jelzés rendezésre vár, nem mindenhol a legjobb minőségű utat követi, nem kell árkon-bokron ragaszkodni hozzá - kis körültekintéssel ill. turistautak.hu segítségével könnyű alternatívát találni.) Megközelítésükre több mód is van:

1. A 7-es útról a  N 46° 40,040' E 17° 19,803' 200 m [GCPORK+letérés] pontnál lehet letérni egy általában autóval is járható, elején még kővel is szórt földútra. Ezen a vonalon menet közben a Holládi völgyhíd és a Szent Donát kápolna ládák is begyűjthetők, majd a Z jelzést követve haladunk céljaink felé. (A kápolnánál nyugodtan hagyhatjuk a kocsit, de ha tovább megyünk, legkésőbb az erdő szélén azért tegyük le.)

2. Ha a fent említett útba eső ládák már megvannak, Holládról a temetőtől is közelíthetünk ( N 46° 38,432' E 17° 18,899' 200 m [GCPORK+parkoló]). Itt lehet hagyni a kocsit, de száraz időben vérmérséklettől függően tovább is lehet merészkedni az egy ideig még viszonylag jó földúton.

3. Kéthelytől és a többi környező településről mindez kicsit hosszabb, de a Kezesfa mindenhonnan elérhető - lásd pl. a turistautak.hu-n.

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm Kovács József holládi helytörténésznek mindenek előtt azt, hogy mind a sír, mind a Kezesfa állapotát folyamatosan figyelemmel kíséri, mitöbb szükség esetén állagukat saját kezűleg is gondozza. Ezen túl pedig a megelőző korábbi túrákat, ill. hogy kihelyezéskor is velem tartott, és a technikai kivitelezésben igen kreatívan közreműködött, továbbá hogy magnetic együttműködésével vállalták, segítségemre lesznek a láda felügyeletében és karbantartásában.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (59 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.65 web: 4.75 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zugi 2022.10.06 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Stüszi vadász 2022.08.16 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.00
Egy forró augusztusi napon indultunk el Kéthelyről, hogy felkeressük az anyósom által sokszor emlegetett Kezesfát. A száraz idő miatt az utak nagyon porosak voltak. A Kezesfa egy kedves, szépen rendben tartott, szeretettel gondozott útjelző.

A pihenőpadoknál ültünk egy kicsit, majd a tuhu térképen lévő úton megpróbáltuk a Pörkütt Márton sírt felkeresni. Nem létezik már az ösvény, a zöld sávról a sír közelében vezet csak letérő hozzá. Egy szép 15 km-es körrel tértünk vissza Kéthelyre.

GYEZegzug 2022.08.11 08:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Köszi szépen a lehetőséget

eltájoló 2022.08.10 08:27 - Megtaláltam
Kicsit hamarabb terveztem indulni, de a korai találat elmaradt. Az első pont megközelítése egyszerű. A másodikhoz az utolsó néhány 10 méter kissé bozótos. Meglepett, hogy itt tényleg van egy sír. Itt a ládarejteket lezáró lakatot kiküzdöttem a lyukból. Nagyon szorult. Aztán a fedél mindenestül levehető volt a lakat levétele nélkül is :)) Köszi a rejtést!
mmcclxxxix

Vincenzo65 2022.08.09 10:23 - Megtaláltam
Keroval a zöldön jöttem a völgyhidtól. Sírhoz a betérő oda-vissza. Kis emlékhely, de szeretem ezeket. Képesfához legurultam. Problémamentesen. Szent képet vártam, de nem az volt. Jobbra induló útról mértem rá a ládára, nem volt gond. Zölden mentem tovább Marcaliig.

Paul 2022.07.26 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Visti48 2022.07.12 11:55 - Megtaláltam
Bobby Holmes társaságában. Köszönjük a multit! [Geoládák v3.12.10]

Bobby Holmes 2022.07.12 11:55 - Megtaláltam
Átverésben éltem. Teljesen azt hittem, hogy ez egy Ajtony+Zerind HUN rejtés, elvégre Somogy, semmi közepe és tragikus megközelíthetőség (mondjuk még mindig jobb, mint az Elveszett falvak így ránézésre). Na mindegy is, lényeg, hogy hatalmas szívás volt ez a multi, főleg a Kezesfa. A Szent Donát kápolnától indultunk a nagyapámmal, rendben is mentek a dolgok a sírig. Abszolút érdekes kis hely, tetszett a történet is, tényleg jó volt, bár a láda eléggé benn volt a dzsindzsában.
A pusztulat a Kezesfához menet következett. A zöld csík jelzésben van egy törés, na ahol az visszatér az eredeti egyenesbe (egyébként ránézésre járhatatlan az a szakasza a jelzésnek), onnantól a kezesfáig szerintem a leggusztustalanabb út van, amit eddig láttam. Halálos küzdelem volt, nagyapámmal össze-vissza kerülgettük a 2-3 méter mély, néhol medence nagyságú sáros gödröket, ami nem lenne nagy baj, de a legtöbb részen az egész út ilyenekből állt. Embertelen volt némelyiket kikerülni. Küzdöttünk, küzdöttünk, aztán valahogy eljutottunk a Kezesfáig, jaj de jó, én meg se néztem, inkább nekiindultam a ládának, amihez persze értelmezhető kesserösvény nincs. Beverekedtem magam, meg ki is, lefotóztam a fát aztán kezdődhetett a még nagyobb hadművelet: visszajutni a kocsihoz, ami légvonalban kb. 3 km volt. 500 méterre jutottunk el a Kezesfától visszafele, ahol sikerült rossz útvonalat választani a nagyapámnak, így megcsúszott és hasra esett két óriási vizesárok között egy agyagnyelven (mert hogy nem is csak sima föld itt az út, hanem agyagos, sokkal csúszósabb). Egyik lábbal beletérdelt a vízbe, a másik lába pedig sípcsontig elmerült. Nagyjából itt kaptam szívinfarktust. Főleg, hogy még légvonalban kb. 2,5 km volt hátra a kocsiig. Mindegy, azt mondta jól van, meg majd megszárad, elindultunk tovább. Nemsokára elértünk egy nyitottabb, famentes részt, ahol jött a második szívinfarktusom: elkezdett cseperegni az eső. Semmilyen eszköz nem volt nálam eső ellen, tehát ha elkezd szakadni, akkor elázik a telefonom, fényképezőm, mindenem és amúgy is megázunk. Szerencsére nem lett belőle komolyabb zuhé, csak pont a legnyitottabb részen kezdett rá. Az út hátralévő része annyira nem volt vészes, csak hosszú. Mondjuk ettől függetlenül még le kellett futnom egy 2000 métert, hogy meglegyen a túranap. Borzasztó hely. Gyűlölöm a zöld csík jelzést, nem tudom kik csinálták vagy kj használja, de (észak felől) a Kezesfa előtti rész konkrétan járhatatlan, gusztustalan. Pedig a sír érdekes volt. Köszönjük a multit!

Tomcache 2022.07.04 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Korigumi 2022.06.06 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pliptai 2022.06.03 17:50 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

lajtmann 2022.03.13 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Zébeze 2021.10.09 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk az I. Németh István emléktúra során! Köszönjük a rejtést! Horváth László történetét olvassátok a helyről és Pörkütt Marci történetéről. [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.02 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

fercsipeter 2021.10.02 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cerberus 2021.10.02 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.43
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 3/38

Köszönöm a rejtést!

IMG_4523IMG_4525
Webber 2021.10.02 13:54 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

NemKrisz 2021.08.20 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

grudi 2021.05.16 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm !

Ambró 2021.05.05 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Krumplee 2021.03.27 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]
A rejtés nagyon kreatív

BRita72 2021.03.15 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Totht737 2021.03.15 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

bagolyvera 2021.02.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük!

Ignis9 2021.02.28 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.04
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20210228_10244620210228_102450
20210228_105227 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (128 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]