geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3349. Pörkütt Márton és a Kezesfa (GCPORK)

A megújított Kezesfa

A megújított Kezesfa

Kezek, irányok

Kezek, irányok

Kezesfai találkozó 2012.

Kezesfai találkozó 2012.

Turisták bárhonnan

Turisták bárhonnan

Pörkütt Márton

Pörkütt Márton

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Állíttatta Páger erdőőr

Állíttatta Páger erdőőr

Halottak napja 2010.

Halottak napja 2010.
Szélesség N 46° 37,486'
Hosszúság E 17° 20,512'
Magasság: 250 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.07.15 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.28 20:59
Utolsó lényeges változás: 2012.07.28 20:59
Utolsó változás: 2016.06.12 09:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: LI, KJ
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 91 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:
Kétállomásos multi valódi dobozokkal:
1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben.
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa mellett, 'pörkütt' rönk alatt.
A megközelítés legjobb a Holládi völgyhíd és Szent Donát kápolna ládák útbaejtésével, de ha ezek a ládák már megvannak, akkor Holládról, a falut is meglátogatva, a temetőtől is indulhatunk. Amúgy megfelelő térképi segítséggel a Kezesfa az összes környező településről megközelíthető.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A Marcali-hát szívébe hívunk benneteket egy kétállomásos geotúrára.

Marcali-hát

A Marcali-hát egy csaknem pontosan észak-déli irányú, löszös-agyagos vonulat, mely Balatonberénytől Böhönyéig húzódik kb. 35 km hosszúságban, mintegy 6 km szélességben. Keleti oldalán a 68-as főút fut végig, rajta a tájegység nevét is adó legnagyobb településsel, Marcalival, nyugati oldalán pedig a Balatonszentgyörgytől Tapsonyig tartó országút. Belsejében keresztirányú közúti átkötést Marcalinál találunk Somogysámson ill. Szőcsénypuszta felé - ill. északi részén a 7-es főút ill. az M7 autópálya is áthalad.
A terület északi része magasabb, tagoltabb (legmagasabb pontja a 254 méteres Kastély-domb) - dél felé haladva fokozatosan szelidül. Lankáin szőlők, gerincén erdők húzódnak. Túránk az északi erdős rész szívébe vezet.

Kezesfa

A gerincen egy nevezetes csomópontban futnak össze a környező településekből (Hollád, Marótpuszta, Somogysámson, Horvátkút, Marcali, Kéthely) érkező erdei utak - a Kezesfánál.
Eredetileg egy jól azonosítható tájékozódási pontnak számító hatalmas tölgyfa állt itt, melynek kiszáradása után az innen induló utak irányaiba mutató ágait kéz formájúra faragták, természetes útjelzőként használva, egyben műalkotássá alakítva a fát. (Ezek szerint az olykor felbukkanó 'Képesfa' elnevezés téves - ill. bár a közelben olyan is akad, ez a hely nem tévesztendő össze vele.) Az eredeti fa régebben dőlt ki, hogy a ma élő öregek sem látták már.
Később a helyén újra és újra útjelző oszlopot állítottak - az eredeti fa emlékére kéz formájú táblákkal, hol bádogból, hol fából. A legutóbbi felújítás 2011-ben történt.

2012-ben hagyományteremtő céllal szerveződött egy jó hangulatú turisztikai találkozó a környék települései között: Kéthelyről, Marcaliből, Horvátkútról, Somogysámsonból, Holládról indult szervezett gyalogos- és kerékpáros túra a Kezesfához, ahol a 'küldöttségek' jó hangulatú beszélgetés közben fogyasztották el a hozott elemózsiát és a helyi bort.

Az ennek alkalmával (2012.04.30.) készült alábbi videón Kovács József holládi helytörténész foglalja össze a Kezesfa történetét, melynek szellemiségét különösen szépen festi alá a falvak közti találkozó.

VIDEÓ A KEZESFÁRÓL

Végül kis zarándoklat is szerveződött a környék egyik nevezetességéhez, a rejtélyes eredetű erdei sírhoz: Pörkütt Márton keresztjéhez. Itt fogalmazódott meg a helyiekkel együttműködésben kihelyezendő geoláda ötlete.

Pörkütt Márton

Közigazgatásilag ugyan még Kéthelyhez tartozó területen, de valójában Hollád határában található egy rejtélyes erdei sír, melyet - mivel pontos eredete ismeretlen - természetesen mesés, többnyire betyár-romantikával átitatott mende-mondák lengenek körül. Ezek itt-ott romantikusan túlzók, és részben át is fednek, de a pontosan talán soha meg nem ismerhető valóság híján épp az érdekes ilyenkor, ahogy ezeket a szájhagyomány fenntartja és nyilván színezi is. A sír adja a környező erdőterület nevét is.

A sírhantról tényszerűen nemigen lehet többet tudni, mint amit a kereszt felirata mond, hogy "Itt nyugszik PÖRKÜTT MÁRTON, betyárok áldozata", továbbá hogy "Állíttatta 1936 PÁGER erdőőr". Ebből mindössze annyi következik, hogy a sír 1936. előtti - de lehet, hogy már akkor is régi volt, így az sem kizárt, hogy akár kötődhet is a régebbi betyár-világhoz. A sír a temetőiekhez hasonlóan nagyjából keletre néz.

A legendáriumnak persze nincsenek korlátai.
Az egyik monda-kör az itt nyugvó személy nevét valamiféle égetéses kínzással ("pörköléssel") hozza kapcsolatba: részleteikben eltérő történetek szólnak arról, hogy valamiféle gazdag kereskedő járta meg útonálló betyárokkal, akit kiraboltak (esetleg kínvallatásnak vetettek alá) és megöltek. Nem kizárt, hogy valóban ilyesféle sérülésekkel talált holttestet temettek ide, ami persze bőséges alapot szolgáltathatott a találgatásoknak és a meseköltésnek.
Más történetek szerint a vezetéknév csupán esetleges, és az is lehet, hogy a halott az erdőben lakozó betyár-csapat egyik tagja, akit társai öltek meg valami belső ellentét miatt.
A helyben élő történetek mindenesetre ezeket az alapelemeket variálják.

Az alábbi videón (ugyancsak a kezesfai találkozó alkalmával) meg is hallgatható néhány változat:

VIDEÓ PÖRKÜTT MÁRTON SÍRJÁRÓL

A videón is hivatkozott egyik forrás meghallgatható a Somogy Megyei Múzeum honlapján, az Együd Árpád hagyatékban - katt és keresőszóhoz beírni: "Pörkölt Márton".

2010. novemberében a Szellemjáró geoláda is megfordult itt.

Láda

Mindkét állomáson valódi láda várja a keresőket. A koordináták adottak, hogy a bejárás módja szabadon választható legyen. A jelszóképzés viszont az alább jelzett sorrend szerint, a részletek egymás után írásával történik:

1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben:
 N 46° 37,486' E 17° 20,512' 250 m [GCPORK-1]
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa tövénél, 'pörkütt' rönk alatt. (Olyan fát kell keresni, amit nemigen látunk erdőben. Itt ugyan épp nincs egyedül, de legyen benne valami nehéz is. :-))
 N 46° 38,295' E 17° 20,134' 220 m [GCPORK-2]

Megközelítés

A két állomás légvonalban mért bő másfél kilométeres távolsága úton sem sokkal több - lényegében a Z jelzés köti őket össze némi letérővel. (Ugyanakkor a jelzés rendezésre vár, nem mindenhol a legjobb minőségű utat követi, nem kell árkon-bokron ragaszkodni hozzá - kis körültekintéssel ill. turistautak.hu segítségével könnyű alternatívát találni.) Megközelítésükre több mód is van:

1. A 7-es útról a  N 46° 40,040' E 17° 19,803' 200 m [GCPORK+letérés] pontnál lehet letérni egy általában autóval is járható, elején még kővel is szórt földútra. Ezen a vonalon menet közben a Holládi völgyhíd és a Szent Donát kápolna ládák is begyűjthetők, majd a Z jelzést követve haladunk céljaink felé. (A kápolnánál nyugodtan hagyhatjuk a kocsit, de ha tovább megyünk, legkésőbb az erdő szélén azért tegyük le.)

2. Ha a fent említett útba eső ládák már megvannak, Holládról a temetőtől is közelíthetünk ( N 46° 38,432' E 17° 18,899' 200 m [GCPORK+parkoló]). Itt lehet hagyni a kocsit, de száraz időben vérmérséklettől függően tovább is lehet merészkedni az egy ideig még viszonylag jó földúton.

3. Kéthelytől és a többi környező településről mindez kicsit hosszabb, de a Kezesfa mindenhonnan elérhető - lásd pl. a turistautak.hu-n.

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm Kovács József holládi helytörténésznek mindenek előtt azt, hogy mind a sír, mind a Kezesfa állapotát folyamatosan figyelemmel kíséri, mitöbb szükség esetén állagukat saját kezűleg is gondozza. Ezen túl pedig a megelőző korábbi túrákat, ill. hogy kihelyezéskor is velem tartott, és a technikai kivitelezésben igen kreatívan közreműködött, továbbá hogy magnetic együttműködésével vállalták, segítségemre lesznek a láda felügyeletében és karbantartásában.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (51 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Aniko & Gyuri 2020.09.20 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

somga 2020.09.02 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

szalaij 2020.08.23 10:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

kaldigeza 2020.08.23 10:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

akarair 2020.08.22 11:36 - Megtaláltam
40 km bringával és 7 km sétával teljesítve.
Köszönöm a REJTÉST, nagyon tetszik az ötlet és a somogyi erdő!

Butchman 2020.07.18 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kasap 2020.07.18 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mr Zerge 2020.06.06 11:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Idő hiány miatt eddig kimaradt ez a láda, most jött el az idő az útvonal végig járásának. Kellemes séta, bár helyenként nagyon elsárosodott némelyik szakasz. Az É-D-i szakasz bejárásánál érdemes a nyugatabbra eső utakat választani. Érdekes volt, hogx egy ennyire ritkán látogatott ládánál most egyszerre ketten is voltunk, KJ & GM párossal többször is találkoztunk a túra során.

KJ & GM 2020.06.06 11:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!
Együtt jártuk a sáros erdőt Mr Zergéékkel.

J11_0512J11_0517
J11_0518 
Párduc50 2020.06.02 15:21 - Megtaláltam
Kellemes séta Holládról, a temetőtől.

VP 2019.12.14 08:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
A holládi temetőtől egy kellemes séta. Az éjszakai esőtől a nehézgépekkel járt utakon gigantikus sár. Ahol lehetett, inkább az erdőben mentem, kisebb utakon vagy út nélkül. Időnként lövések hangja rontotta az erdei idillt.

petheovacka 2019.11.23 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Somogyban ládáztunk Csövivel. Kösszi a rejtést!
Jó kis távot gyalogoltunk, de megérte az erdő csendje és a jó rejtések miatt. A sztorik csak habok a tortákon...

startnál+
Tuto? Tuti!fakk4
kezes-lábas 
rakoskato 2019.09.29 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Holládról gyalog Kéthelyig,közben 3 láda... Van valami gyógyerő az erdei útban....Először a sírt kerestem fel./Keletölve,ahogyan köll. Tőle keletre a gyümölcsfa,nincs messze.Alatta a pörkütt rönk,a ládával,rendben. Új erdei úton tovább -tolólappal végigjárták...- a kezesfáig.Új láda. Rendben.Haladtam tovább keletnek. Köszönettel.

laszloistvan 2019.09.22 11:20 - Egyéb
Kimentem karbantartani Irka kutyával. Dobozt cseréltem, tartalmát frissítettem.

viad 2019.08.24 11:55 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

ha2 2019.08.14 15:45 - Megtaláltam
Hollád temetőjétől indulva az előző napok esőzése után jó nagy sár fogadott. A betyársírnál teljes épségben megtaláltam a kincsesládát. Csak a logbook nyirkos egy kicsit de most alaposan becsomagolt állapotban találtam. Innen még pozitív helyzetjelentést tudtam adni a rejtőnek. Sajnos mire a kezesfához értem teljesen lemerült a telóm. Itt egy kicsit keresgélnem kellett de végül megtaláltam a rejtést, sajnos kifosztva. Hiába volt nálam csere doboz és javító készlet a jelszót nem tudtam pótolni. Nagyon sajnálom.

Kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.08.26 05:54]

Köszönöm. Emlékezetes túra volt.

A betyár sírnál.A kezesfa közeli verem.
A láda kifosztva.041
Útmutató. 
Imperator Csaba 2019.07.23 19:30 - Megtaláltam
A sok fürdés után egy kis esti kirándulás lett betervezve. Hollád felől támadtam, ezért a jelzett temető után nem sokkal hagytam az autót.
Az első szakaszig elég meredek felfelé, de ez inkább visszafelé, lefelé jövet tűnt fel.
A sírt viszonylag könnyen meg lehetett találni, de sajnos az ott lévő ládát nem találtam meg. Hogy ne sötétedjen rám tovább indultam a kezesfáig. Jó kis túra volt erdőn, napsütötte mezőn és helyenként ingoványon át (az esővíz megállt az úton és sok helyen keresni kellett a száraz utat).
A kezesfát sikeresen megtaláltam és a közelben lévő ládát is, de sajnos ki volt fosztva. Egy előttem ott járó játékostárs felirata is jelezte.
Innen már csak egy dolog volt visszajutni naplemente előtt az autóig, de végül sikeresen abszolváltam.
Szeretném kérni a rejtőt, hogy képek alapján fogadja el a találatot. Illetve javaslom a láda átnézését.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.07.26 16:03]

IMG_20190723_190316-2IMG_20190723_194312-2
IMG_20190723_194317-2IMG_20190723_194321-2
IMG_20190723_194759-2IMG_20190723_194825-2
tfmb 2019.07.02 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.46
Köszi a rejtést!

melinya 2019.03.15 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Megtaláltuk. Köszöjük a rejtő munkáját :-) [g:hu 1.6.1x]
Az erdő meseszép volt és nyugodt! Mindkét pont rendben volt!

Erdei szépségAz erdő fohásza
Én vagyok asztalod lapjaÚton
Cokmok 2018.11.02 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.00 súly: 1.00
Kedves Elrejtő,

életünkben most először vágtunk bele a geocachingbe, ezért valószínűleg valamit elbaltáztunk. Az első láda meglett (Kezesfa, verem), de Pörkütt Márton sírjánál nem leltük a rönk alatti ládát. Lehet ennek az összefüggő (egyébként gyönyörű) falevél-szőnyeg volt az oka. Még nem tudom, hogyan lehet - de vannak fotóink róla, hogy magát a helyszínt megtaláltuk. Remélem így is elfogadható!

Köszönöm előre is :)
Anna

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.07 20:51]

IMG_20181102_143738IMG_20181102_143748
vajasfok 2018.01.09 13:04 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

A sír melletti ládából egérfészek lett, eléggé meglepődtem, amikor kiugráltak a nyitás után. :)

A másik ponton a vermes rejtés szerintem veszélyben lesz nemsokára, mivel az erdőt kitermelik, elég érdekes "népek" dolgoznak arra, akik nem hiszem, hogy megkímélik majd a ládát...

szaatt 2017.08.01 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Maradt a helyén ! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

hesim 2017.06.05 12:50 - Megtaláltam
A kezesfánál lévő láda környéke igencsak megcsalánosodott ezért ezt inkább kihagytam, kérném szépen a rejtőt hogy fogadja el a találatom. Köszönöm!

(A fánál egyébként elég jelentős mennyiségű szemét van szétszórva, ha valaki kedvet kap akkor vigyen magaval egy nagyobb szemeteszsákot :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.07.06 19:12]

IMG_3122IMG_3124
tabletta 2017.05.13 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Mindkét pont tetszett, az erdő nagyon szép volt.[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Csaba és Kati 2016.11.23 13:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.95
HEURÉKA!
Megtaláltam, köszönöm!
A rejtő által javasolt holládi parkolóból egy napsütéses szép délután kellemes séta az erdőben. A gps mindkét ponthoz - fordított sorrendben mentem - szépen oda navigált, kikerülve a zöld turistautat, melynek nagyobb részét a traktorok, teherautók teljesen beszántottak. Ott nyakig ér a sár, azonban mellette az erdőben szépen lehetett haladni. Mindkét rejtés rendben. Akkor most írány vissza Hévízre, hogy egy laza fürdés még beleférjen.
Részletek, képek később. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Visszafelé a parkolóba a zöld jelzésen vitt volna a gps, de mivel láttam, hogy milyen, ezért az erdőben, az út mellett gyalogoltam vissza. Szép és jó túra volt! "Fanyalgók" ne keressék, csak kesserek! A fürdés is belefért. A túra után jól esett!

Az út menténA sírnál
Az erdőbenAz erdőben
A kezesfánálKezesfa
A zöld jelzésenKerüld el
Lehet menni melletteA túra útvonala, 7,9 km

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (95 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.