geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3377. Lovas hagyományőrzés Mezőhegyesen (GCMHLO)

Nonius

Nonius

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Tábla is jelzi

Tábla is jelzi

Csikóménes ( 1910)

Csikóménes ( 1910)

Billogozás a 20-i ménesben

Billogozás a 20-i ménesben

20-i ménes télen

20-i ménes télen

A fedeles lovarda falán...

A fedeles lovarda falán...

A csikókat "járatják"

A csikókat "járatják"

Csikóslak 48-ban

Csikóslak 48-ban

Kíváncsian közelednek...

Kíváncsian közelednek...

Vacsoraidőben 48-ban

Vacsoraidőben 48-ban

A 37-es kút emlékére... amelynek helyén találod a Krátert, vagy Feneketlen tavat

A 37-es kút emlékére... amelynek helyén találod a Krátert, vagy Feneketlen tavat

Kráter

Kráter

39.es major, Ügetőménes

39.es major, Ügetőménes

Szia!

Szia!

Lovak gyűrűjében

Lovak gyűrűjében

Cselédlakások és szív alakú kishidak

Cselédlakások és szív alakú kishidak

Bolondtorony mellett...

Bolondtorony mellett...

Nóniusok a 20-i ménesben

Nóniusok a 20-i ménesben
Szélesség N 46° 19,961'
Hosszúság E 20° 50,068'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.19 18:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.20 20:09
Utolsó lényeges változás: 2020.09.22 11:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: maczica
Felhasználó: maczica
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 191 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: 4x11cm-es lap, amely szemmagasságban, az épített környezet egy meghatározott anyagához "kapaszkodva" várja a megtalálókat.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelíthető:
20-as major, Kamaráspuszta, a TÖRZSKANCAMÉNES
( N 46° 20,512' E 20° 51,090' 96 m [GCMHLO+20major])
Mezőhegyes felől, a táblától kb 2,4km-re, a jobb oldalon, Mezőkovácsháza felől a város ha közeledik, egy fákkal szegélyezett úton balra letérve. Vonattal érdemes Belsőkamaráspuszta megállóhelyen leszállni, egy jó kis túrával esőmentes időszakban könnyen megközelíthető. A város felől kerékpárút vezet a méneshez.
KEDVES KINCSKERESŐK!

A Mezőhegyes történetét, épített örökségét bemutató GCMHMB geoládát figyelmetekbe ajánlva, a lovas- hagyományok őrzésének szeretném szentelni első ládámat. A lovak szerelmeseit szeretném különleges helyszínekre kalauzolni, egyben megmutatni a város egyedülálló település szerkezetét, azokat a majorokat, amelyek a lótenyésztéssel vannak kapcsolatban.
"A Ménesbirtokot , a város életében 2017. január 1 óta gyökeres változás következett be. Az állami kézbe került, immár Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a növénytermesztés mellett a hagyományőrző lótenyésztés, turisztika, valamint a szakemberutánpótlást biztosító oktatást tűzte ki fő célként, egy mintagazdaság kialakítását, amelynek az elmúlt néhány évben már jól láthatók a jelei.
A lótenyésztésről, tervekről bővebben itt: Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
A Ménesudvarban a Központi istálló, a Fedeles lovarda és mellette A PLATÁNFA! GCMHPF, a legismertebb helyek, érdekességek.
Ide az eddigi geoládák gazdái is elkalauzoltak.

Mezőhegyes különleges település-szerkezetéről

A legenda szerint 99 majort alapítottak Mezőhegyes körül, és csak azért nem százat, mert akkor saját hadsereget kellett volna alapítani, fenntartani a városnak.
A valóságban az 1784. december 20.-án alapított Állami Ménesbirtok területét tervszerűen építették meg, a ló utánpótlás, illetve a hadsereg élelmezése céljából. A réteket, a legelőket, erdőket, állattartó területeket, lakóterületeket, majorokat számokkal látták el. A majorokban éltek az állatokat gondozó, a mezőgazdaságban tevékenykedő lakosok, cselédek. Gondoskodtak az ellátásukról, volt iskola, sőt művelődési otthon is. A majorokat a központtal kisvasút-hálózat kötötte össze. Ezeken a vonalakon személy és terményszállítás is folyt, különösen a Cukorgyár megépülése után vált ez igazán fontossá: a cukorrépa a környező településekről is a kisvasúton érkezett. A régi kisvasút nyomvonala sok helyen fellelhető, van ahol télen ezeken a jól járható vasúti töltéseken közlekednek kerékpárral a majori lakosok a központba. Jelzett turistautak is találhatók már több felé.
A majorok számozása ma is létezik. A lakómajorokat számuk alapján emlegetik, a mezőgazdaságban is használják. A lakóterületeknek nem csak száma, neve is van. A hivatalos okiratokon így szerepelnek a lakások, létesítmények.
A majorok közül három ma is a lótenyésztéssel függ össze.

20-as major, Kamaráspuszta, a TÖRZSKANCAMÉNES
( N 46° 20,512' E 20° 51,090' 96 m [GCMHLO+20major])

Mezőhegyesről Mezőkovácsháza felé haladva, különös látvány tárul elénk, a 19-es erdő rejtekéből: A hagyományos Hild istálló pillérei, az évszázados fák, és a mellettük békésen legelésző ménes. Ki nem állna meg szívesen megcsodálni az emberek iránt rendkívüli kíváncsisággal megáldott szépséges állatokat! A mezőhegyes táblától 2,4 km-re érdemes lassítani, A legelésző ménest "villanypásztor"is őrzi, így közelítsetek! Ha a lovak felfigyelnek ránk kíváncsian jönnek felénk. Jelenleg itt tartják a törzskanca állományt, itt születnek a csikók, itt élnek fél éves korukig. Ezután átkerülnek 48-ba.
A fedeles lovarda falán lévő dombormű 1872. május 9-én egy a 20-i ménes előtti jelenetet ábrázol: Kozma Ferenc bemutatja az angol félvérménest I. Ferenc József császárnak. Ha kerékpárral vagy, a ménestől vadonatúj kerékpárúton indulhatsz a város felé, a Ménesudvar hátsó bejáratához jutsz.

A 20-i ménes másképpen is megközelíthető, főleg kerékpárosok számára ajánlott a a Battonya felé vezető útról letérni coord lat="N 46° 19,204'" lon="E 20° 49,169'" " waypoint="leforduló" icon="21" description=" kanyarodás 20 felé"> a kiállítási terület és lovaspálya felé. Vagy csak egyszerűen a Ménesudvarból a Nónius istálló mögött elindulni a táblák jelzései alapján. A lovaspályára érdemes betérni! Ezután a lovaspálya és a temető között balra térni, ahol az erdőbe érve kerékpárút vezet a 20-i méneshez.
48-as major, Külsőpereg-Rákóczi telep, a CSIKÓMÉNES
( N 46° 17,636' E 20° 55,559' 101 m [GCMHLO+48major])

A Battonya felé vezető úton, a Mezőhegyes táblától 7,8 km-re,  N 46° 18,076' E 20° 55,599' 100 m [GCMHLO+3leforduló], majd 780 m-t földúton, majd balra kanyarodás, és bejutunk a 48-i ménesbe. A telepet kutyákkal őrzik, telefonos bejelentkezés után (+36 30/3524877) szabad az épületet megközelíteni! A hatalmas istálló két felében külön, nemek szerint elválasztva tartják a csikókat. Tágas legelőre futhatnak ki. A gondozók segítségével akár be is sétálhatunk a csikók közé a karámba, érdeklődéssel vesznek bennünket körül, miközben egyre jobban eltörpülünk a hatalmas állatok gyűrűjében...
A régi időkben kettős karám között "járatták" "hajtották" a ménest, ami nagyon impozáns látványt nyújtott. Tartottak itt csikós bemutatót, ostorpattogtatással, a vállalkozó kedvűek lóra pattanhattak. A változások szele elsodorta mindezt. Itt is található egy ún. csikós lak, vagy putri, földbe vájt építmény, amelyért az elmúlt évben civilek fogtak össze.
48 felé haladva felkutathatjuk a GCgluz ládát az 57-es majorban. Csak kb 200 m-re található a majori letérőtől a GCZasi láda!
A 48-i erdő mentén, ha kb 500 m-t tovább haladunk a Battonyi úton, a Kráterhez, vagy feneketlen tóhoz jutunk.

39-es major, Árokospuszta, az ÜGETŐMÉNES
( N 46° 17,720' E 20° 51,039' 101 m [GCMHLO+39major])

A ládámat ide fogom majd visszahelyezni, mert itt biztosított leginkább a lovakkal való személyes találkozás, amiért ezt a ládát készítettem. Ez a major van legközelebb a városközponthoz. Máig is lakják a régi sorházakat. Szomorú látni az itt élők körülményeit! Itt is található zabsilótorony, vagy ahogy a helyiek nevezik, bolondtorony. Szinte hihetetlen, hogy volt valaha iskola is, éppen a torony közelében. A sorházakhoz a vízelvezető árok felett szív alakú betonhidacskák ívelnek át.
Ha elsétálsz a major széléig, a közelben látható erdő túlsó szélénél húzódik a magyar- román államhatár.
Kb 10 éve még tehenészet működött az állattartó telepen, majd néhány évig az egész major úgy tűnt az enyészeté lesz. 2011-ben az istállók átalakítása megkezdődött, és júliusban ügetőlovak érkeztek.
Ha megérkezel a méneshez, itt is illik a gondozó személyekkel fölvenni a kapcsolatot! Látogasd meg az állatokat! Igazán jó fejeket láthatsz! A gondozók nagy szeretettel mesélnek, nagyon értik a dolgukat!
A láda kereshető 6-22 óráig! Sötétben azért egy kicsit nehéz lenne! : ))
Ha hazafelé tartasz, útba esik a GCJAMH.

Csanádi Pista bácsi mezőhegyes-történeti könyveit használtam forrásmunkaként, előtte tisztelegve idézem az egykor a Központi istállóban elhelyezett márványtábla szövegét:
"EMBER!
A ló előnye tenger,
a bölcsőnek is ló való,
mert lóvá tesz az ember
és emberré tesz a ló."
Állapot: kereshető

KRW értékelés (100 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.28 web: 4.66 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ollo 2020.12.21 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Köszönet a rejtőnek a segítségért! [Geoládák v3.8.3]

TothTi 2020.11.15 10:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért. Szép pacik.

Jeti Úr 2020.11.14 12:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

szjoco 2020.10.23 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.01
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

egynagyati 2020.10.14 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]

xzsiki 2020.10.08 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

maczica 2020.10.07 03:25 - Egyéb
Kedves Kincskeresők!
Pár hete, a megújított alkalmazással sikerült "bemérni" a ládát- azaz kis lapocskát! Remélem megtalálható lesz az "épített" környezet, a karám....
Hamarosan elkészül az eredeti hely felújítása, ezért a kissé megviselt mágneses lapot nem cserélem. Vonzó hatására nincs szüksége már, Eredeti helye fölött egy résben vár benneteket!

Szepikék 2020.10.04 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést.

ha8je 2020.10.04 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Senator62 2020.08.20 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.46
Meglett! Köszi. A koordináta tényleg pontatlan, kívül kell maradni a karámon, talán segít a kaputól számolva a hetes "szám" Gyönyörű lovakat láttunk a bekerített részen.

Lovak 1Lovak 2
Emerich63 2020.07.20 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

20200720_15193320200720_151632
breimanne 2020.07.11 10:30 - Megtaláltam
Amikor Mezőhegyesre autóztunk, láttam a ménest a legelőn. Nem gondoltam akkor, hogy még közelebbről is fogom látni a rejtés kapcsán! Köszönöm andikaa-nak,hogy külön felhívta rá a figyelmemet!Nagy élmény volt fogaton körbemenni a városban, látni a z istállót, lovardát az elmúlt idők emlékeit, a Nonius szállóban megszállni!Köszönöm a rejtést!

Apa-fia 2020.06.28 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.86
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! A koordináták pontatlanok, kívül kell maradni az "építményen". A jelszó egy vékony lapon van, ami cserére szorul, nem látja el funkcióját a mágnes, leesve találtuk meg a földön. Most bedugtuk az eredeti helye fölötti hézagba!
Az ott dolgozó munkástól sok információt kaptunk a ménesről.
[Geoládák v3.4.1]

20200628_105753_resize20200628_105618_resize
viad 2020.06.16 08:56 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

verebiz 2020.05.31 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Szép hely. Lovakkal sajnos nem találkoztam. Köszi a rejtést.

Torony 
tapiapi 2020.04.17 11:17 - Egyéb
Hurrá, a láda meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást! [tapiapi, ládadoki]

meck36 2020.04.15 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.85
Még nagyon az elején járok ebbe a láda keresésbe. De megtaláltam köszönöm a rejtést. Az ajándékot is megtaláltam köszönöm. Üdv Laci

20 ménes 
maczica 2020.04.09 10:00 - Egyéb
Kedves Kincskeresők! napokban gondolkodtam amikor betegre állítottam a ládám. Sajnos hónapok lettek.... Egyenlőre nincs remény a ládám visszahelyezésére, hiszen a lovak helyén kopasz falak, meredeznek, építési anyagok mindenfelé...
De talán 1 év múlva csodás lesz!!! Akkor mindenképpen vissza fogom telepíteni az eredeti helyére a ládám!
Most pár kép a jelenlegi helyzetről....
A lovak persze élnek és virulnak, mondhatni az épületegyüttes mögött, megközelíthetetlenül....
Az új helyen, a 20-i ménesnél is csodás látványban lesz részetek! Az első megtalálónak, a "lapláda" fölött egy kis ajándékot is elhelyeztem... :)

Csak a falak...Lovak nélkül, de igéretesen...
20200405_152806 
maczica 2019.12.02 14:00 - Egyéb
Kedves Kincskeresők!
Hitamas köszönöm a jelzést! A jó hír: A ménes istállóinak felújítása megkezdődött. Rossz hír: Mindent leromboltak a környéken: fákat, kőkupacokat.... Az oszlop ugyan maradt, benne a láda sem gátolta a munkát, de jó szokás szerint.... :(
Most újra kell gondolnom hová, milyen formában rejtsek. Egy biztos, szeretném megmutatni ezt a csodás helyet!
Néhány napos türelmet kérek!

77318890_2426666334290090_5611757840357130240_n78559269_1097492307258713_9083304357239193600_n
78261472_1364055330439129_6563951789232619520_n78082453_455566225375660_7881616406679126016_n
hitamas 2019.11.30 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.40
A rejtő kedves felajánlására jelszó nélküli megtalálásként bejelentem. A lovak nem lesznek a kedvenc állataim, pedig nem ők tüntették el a ládát ... Egyszerűen túl nagyok nekem, hiába olyan szép formájú, elegáns élőlények. :)

[Jóváhagyta: maczica, 2019.12.02 19:52]

Köszönöm.

hitamas 2019.11.30 12:00 - Nem találtam meg
A betonoszlop megvan, de az örökzöldeket (és a ládát) letarolták. Legközelebb .... :(

Aniko & Gyuri 2019.11.23 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v3.0.0]

Kincsestms 2019.10.23 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kectam 2019.10.19 10:05 - Megtaláltam
Viharsarki csavargás kópé1993, LionDaddy és Pliptai társaságában a csodálatos napsütéses időben.Királyhegyesen keztünk, majd ezőhegyes-Battonya-Elek útvonal volt a legtávolabbi bejárt környék.Visszafelé útbaesett Kétegyháza-Kaszaper-Tótkomlós látnivalói, végül már napnyugta után hagytuk abba a ládázást a bogárzói tanyavilágnál.
Szokásos fergeteges hangulat volt egész úton, a hasunk jobban fáj, mint a lábunk a gyaloglás miatt.
A ménest jól őrzik, erről mellékelek egy képet is. A rejtés rendben van.

20191019_10015420191019_100239
20191019_100551 
LionDaddy 2019.10.19 10:05 - Megtaláltam
Geotúra kectammal, pliptaival és kópé1993-mal a Viharsarokban. A Bp.-Makó-Elek-Makó-Bp. útvonalon jó nagy kört tettünk meg, kora reggeltől késő estig gyűjtögettük a ládákat.

Köszi a rejtést!

20191019_05531620191019_090333
20191019_09052320191019_090526
20191019_09073120191019_091107
20191019_09111520191019_091357
20191019_09140720191019_091634
20191019_09183320191019_092133
20191019_09214620191019_093227
20191019_09334320191019_100251

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (203 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.