geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3378. Tiszacsege - Tisza-part (GCCSEG)

A komp lehajtójánál, már hirdetik, hogy hol vagy

A komp lehajtójánál, már hirdetik, hogy hol vagy

Ezzel a hajóval és komppal is utazhatsz

Ezzel a hajóval és komppal is utazhatsz

A komp a másik parton

A komp a másik parton

Távolban a komp és egy eltévedt csónakázó :)

Távolban a komp és egy eltévedt csónakázó :)

Komp infók

Komp infók

Ezeknél a tábláknál is le tudsz menni a partra

Ezeknél a tábláknál is le tudsz menni a partra

"Tiszavirágok"

"Tiszavirágok"

Református templom

Református templom

Zsellérház

Zsellérház

Itt már közel a cél

Itt már közel a cél
Szélesség N 47° 43,017'
Hosszúság E 20° 57,258'
Magasság: 96 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.22 20:40
Utolsó lényeges változás: 2018.08.03 14:05
Utolsó változás: 2018.08.03 14:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Edit, Roland
Felhasználó: housefly
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 229 + 1 jelszó nélküli + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP
Láda:
16x10x7 cm-es konyhai doboz egy nagyobb "dobozban".
Segítség: Nem szükséges, meg fogjátok találni! Bátran nyisd ki a "dobozt"!
Mivel néha rengeteg a szúnyog a láda környékén, és árvíz alatt is szokott lenni a terület, ezért elhelyeztünk a gáton kívülre egy pótjelszót  N 47° 42,777' E 20° 57,149' [GCCSEG+Pótjelszó] egy 4x9 cm-es hengeres dobozban, az "1"-es villanyoszlop alatt található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ezzel a ládával Hajdú-Bihar megye egyetlen tisza-parti településére invitálunk Benneteket.
Útban a partra, ha nem komppal, vagy kerékpárral a gáton jöttök, szinte az összes látnivaló előtt elhaladtok. A "nem csak pontvadászoknak" ajánljuk a megtekintésüket.

Mivel vízparton van a rejtés, nyáron sok (idén különösen) a szúnyog! Érdemes különböző szúnyogriasztó kenceficével, és egyéb csodaszerekkel készülni!

2018.08.03.
Láda karbantartás, pótjelszó ellenőrzés.

2013.05.20.
A ládát az árvíz után "újratelepítettük", árvízbiztossá vált a rejtek. Új logbook és toll is került a dobozba.

Megközelítés
A Tiszafüreden tartózkodó kerékpárosoknak javasoljuk, a végig aszfaltozott, gáton való megközelítést. Ez egy kb. 22 km-es túra lesz (csak oda :)). Kerékpárral a rejtekig el lehet gurulni.
Az autóval érkezőknek javasoljuk az alábbi ingyenes parkoló használatát:  N 47° 42,872' E 20° 57,072' 100 m [GCCSEG+parkoló]
Tömegközlekedéssel csak a távolsági busz jöhet szóba. Busszal a Termálstrandig  N 47° 42,353' E 20° 57,701' [GCCSEG+Fürdő] el lehet menni, innen kb. 2km-es séta a rejtek.
Korábban vonattal is elérhető volt a város, de 2009. decemberétől megszűnt a vasúti forgalom.

Rejtés
A rejtek a parkolótól kb. 400 m-re található. A ládához egy kapun  N 47° 42,918' E 20° 57,090' [GCCSEG+kapu] (pontosabban kapu hely) kell átsétálni. Mivel a láda természetvédelmi területen van, kérünk Benneteket, hogy erről az útról NE térjetek le! Az úttól pár méterre balra található egy nagyobb fa , ott keresgéljetek!
Mivel a láda ártérben van, tavasszal elképzelhető, hogy árvíz van a területen, vagy az árvíz után iszappal is álcázva lesz a rejtek.
Mindenkit kifejezetten kérünk, hogy a ládát gondosan zárja vissza és a rejteket olyan állapotban hagyja ott, ahogy megtalálta, nehogy elvigye az árvíz! Kérjük, hogy ne zacskózzátok be a dobozt!

Programlehetőségek
A kompnál található a nemzetközileg is elismert Halászcsárda  N 47° 42,824' E 20° 57,099' [GCCSEG+Csárda]. Aki szereti a halászlevet, egyéb halételt, esetleg a békacombot, az feltétlenül térjen be, állítólag megéri. Azért nem tudok személyes véleményt mondani, mert nem vagyunk halasok! :)
A komp  N 47° 42,869' E 20° 57,044' [GCCSEG+Komp] mellől induló sétahajóról a csodálatos vízi és vízparti világot ismerhetitek meg.
Aki nem szeretne hosszabban hajókázni, az kompozhat is a túlpartra.
Ugyan innen le lehet sétálni a Tiszavirág utcán  N 47° 42,848' E 20° 57,039' [GCCSEG+Tiszavirág] . Ez egy 1 km-es utca, tele oszlopokra épült házakkal. 100 méterenként van szolgalmi út, ahol le lehet menni a partra is körülnézni. Egy sétát megér.
A horgászok is nyugodtan hozhatják a felszerelésüket, mivel a kompnál lévő parton, vagy ha a szolgalmi lejáróknál lementek, az egész parton lehet horgászni. Ha a telektulajdonosok el akarnak zavarni, fel kell hívni a figyelmüket, hogy a parttól 15 méteres sáv a vízügyé.
Kicsit távolabb van, de aki autóval jön és nem Ároktő felől érkezik az el fog menni a Termálstrand  N 47° 42,353' E 20° 57,701' [GCCSEG+Fürdő] előtt is. Az 1972-ben feltárt 80 °C-os, sok oldott szerves anyagot tartalmazó termálvízre épült a két gyógymedencés strandfürdő, gyerek- és úszómedencével, valamint csónakázó tóval. A fürdő vize csont-, bőr-, izom- és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A fürdőnek van fedett medencéje is, így télen is látogatható. A strand szomszédságában két hektáros területen fekszik a Holdfény Kemping, amely árnyas fáival, csendes környezetben 500 fő pihenését szolgálja.
Az éves programok sorából kiemelkedik a Tiszatavi Fesztivál, a Nemzetközi Gyorsasági Motorverseny, a Csege Napok rendezvénysorozat, a Szüreti felvonulás, valamint az évente kétszeri megrendezésre kerülő Moto-Cross és Quad verseny.

Nem kifejezetten programlehetőség, de aki június közepén-végén jár a környéken, az késő délután, kora este jöjjön ki a partra, mert akkor megtekintheti a világon egyedülálló tiszavirágzást is.


Tiszacsege rövid története
Tiszacsege Hajdú-Bihar megye legifjabb városa (és egyben egyik legrégebbi települése).
A település nevének eredetére vonatkozóan számos, egymásnak ellentmondó adatot találhatunk. A szájhagyomány szerint a falu onnan kapta a nevét, hogy a Tiszának ezen szakaszán igen sok kecsegét fogtak ki, amelyek száma rohamosan csökkent azóta. Napjainkban már igen ritka halfajtának számít itt. Egy másik feltételezés szerint az Árpád-kori település neve a Csege, honfoglalás kori személynévből alakult ki. A Tisza jelzőt csak a XIX. Század elején kapta meg, mert ezzel különítették meg az ország területén a középkorban lévő több Csege nevű helységtől. Így jelezték, hogy a Tisza melletti Csegéről van szó.
A Századi-apátság 1067-es alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi meg. IV. Béla 1248-ban kiadott adománylevele szerint Csege országos jelentőségű rév volt, az itt áthaladóknak vámot kellett fizetniük. Az akkori falunak halászati joga volt a Völgyes, Nagy-morotva, és a Hortobágy vizére is. 1299-ben az elnéptelenedett Szilesd falu határát Csegéhez csatolták. 1241-ben a mongol seregek egy része is itt kelt át a muhi csata előtt. IV. Béla hat évvel a tatárjárás után, 1248-ban kelt oklevelében a falut az egri Püspöki egyháznak adományozta katonaállítás fejében. 1332-ben Károly Róbert birtoka volt, mint adófizető egyházas hely. A XIV. századtól a Bajoni család, majd a Hunyadi család birtoka lett. A Tiszántúlról a nyugatra irányuló marhakereskedelem főútvonala itt haladt át. 1478-tól a debreceni mészáros céh is ezt az útvonalat használta.
A XV. század Tiszacsege életében újabb fordulópontot jelentett, mert gazdaságilag megfelelő pozíciót ért el és ezért mezővárosi kiváltságot kapott. Dózsa György féle 1514-es jobbágyfelkelés negatívan hatott a településre. A korábban elnyert rangot elveszítette és újból lesüllyedt a jobbágyfalvak szintjére a megtorló intézkedéseknek köszönhetően.
A XIX. században a Tiszán meginduló gőzhajózás ismét reményt adott a városi rang megszerzésére. A gőzhajózás 1846-ban indult meg a folyón. Igen élénk volt a személyszállító hajók forgalma hetenként négyszer jártak Tokajig, ill. Naményig és vissza is.
Tiszacsege fejlődésének csúcspontja, hogy újra megkapta a városi rangot 2000. július 1-én.

Látnivalók Tiszacsegén

Református Templom  N 47° 41,894' E 20° 59,214' [GCCSEG+Templom]
A város legrégibb és első kőépülete. A templom építésének ideje a XIV. vagy XV. század lehet, a kor építőművészetének megfelelően, gótikus stílusban készült. Újjáépítése az 1846-ban választott lelkész, Pethő Bálint nevével fűződik egybe. Tevékenysége előtt tisztelgett az utókor, amikor a város egyik utcáját róla nevezték el.

Zsellérház  N 47° 41,979' E 20° 59,191' [GCCSEG+Zsellérház]
A zsellérház 1833-ban épült. Népi építészeti műemlékké 1963-ban nyilvánították. A múzeumház berendezése reprezentálja a múlt század végi paraszti élet rekvizítumait. Az épület fehérre meszelt vályogfalú, kétszeres nádfedeles. A zsellérház vert falból készült, alapozás nélkül. A keskeny tornácot biztosító faoszlopokkal alátámasztott tetőnáddal fedett. A fal vesszőfonatát agyaggal tapasztották. A mennyezet alig faragott gerendák közé berakott, vékony husángfára csavart, híg agyaggal mártott szalma. Az így elkészített pórfödémet azután alulról -felülről agyaggal tapasztották, és fehérre meszelték. A szabadkéményes pitvarban és a fehérre meszelt döngöltföld padlójú szobában eredeti zsellér bútorokat és felszerelési tárgyakat használati eszközöket helyeztek el.
A zsellérház az Óvoda u. 26. szám alatt található, előzetes bejelentkezés után (52/373-137) díjmentesen látogatható

Tüzelős-ól Múzeum  N 47° 41,749' E 20° 59,945' [GCCSEG+Zsellérház]
A város településnéprajzi különlegessége a kétbeltelkesség. Ennek lényege, hogy a lakóház csoportja a múlt század közepéig elkülönült a gazdasági udvar szerepét betöltő úgynevezett szálláskertektől, amelyek külső gyűrűként övezték a belső magban épült lakóházakat. A XVIII. században a Tüzelős-ól a szálláskert része volt. A csegei parasztság ezekben az ólakban tartotta a jószágállományt, mely főleg szarvasmarhákból állt.
Ezek az ólak meglehetősen primitívek voltak. Többségük nád vagy vesszőfonatos falazattal készült. A teteje bogárhátú, szalmával és gazzal fedett, földdel meghányott volt.
A tájház a Rákóczi u. 38. szám alatt előzetes bejelentkezés után (52/373-137) díjmentesen látogatható.

Holt-Tisza és a Kácsa-sziget  N 47° 43,596' E 20° 59,142' [GCCSEG+Kácsa-sziget]
A Holt-Tisza - hivatalos nevén Nagyerdei vagy Miskafoki holtág - a folyó szabályozásáig az élő Tisza részét képezte. Teljes területe 30 hektár, hossza 4 és fél kilométer. A Kácsa-szigetet a Holt-Tisza fogja közre. Ez a fokozottan védett táj, a környéken egyedülálló ősállapotával valóságos bioszféra-rezervátum, melyhez hasonló sem hazánkban, sem Európában nem található. A 700 hektáros területből 340 hektáron erdő borítja.

Linkek, források:
Tiszacsege honlapja
Termálfürdő
Halászcsárda
A csegei rév

Látogatók:

Web Metrics and Site Analytics by NextSTAT


Állapot: kereshető

KRW értékelés (107 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.51 web: 4.58 átlag: 4.53

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szilviz 2020.09.12 16:00 - Jelszó nélküli megtalálás KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Sajnos a szúnyogok és a csalán minket sem kímélt :) Viszont a jelszó nem található meg annál az "1"-es villanyoszlopnál :(

mszabynah 2020.09.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.83
Megtalaltuk köszönjük!

jpal 2020.09.06 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.96
A tiszacsegei halászcsárda nagyon híres, de asztalt foglalni nem lehet. A megérkező vendég nevét felírják, és ha felszabadul egy asztal, akkor szólítják. Kilenc fős társasággal érkeztünk, ezért esélyes volt egy 20 perces várakozás, ami alatt pont megkerestük ezt a rejtést.
Sajnos nemcsak a szúnyogok jelentették a problémát, hanem az is, hogy a ládába beköltöztek a hangyák, így az ízeltlábúak mindenféle fajával meg kellett küzdenünk.
Természetesen azért jó kaland volt, köszönjük a rejtést.

Kesserek az erdőszélenKesser a fában
Kompon álltunk 
nszk 2020.08.22 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

Spangarázs 2020.08.06 16:40 - Megtaláltam
Családi ládatalálat nyaralóidőben...4/4
Mai uccsó láda, ezt vártam talán a legjobban, a halászcsárda gasztro-túra miatt...
Nekivágtunk a ládának, de a hatalmas szúnyogsereg megakadályozott a cél elérésében.
Úgy gondoltuk,hogy beérjük a pótjelszóval is, de az "1"es számú villanyoszlop nem akart meglenni.
Hála a magasságosnak a Rejtő szívesen kisegített és máris mehettünk a rántott süllőért a csárdába...
Köszi a rejtést!
Ui:A Halászcsárdát ne hadjátok ki!!!

Komphely 
rajho 2020.06.07 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

peterpan 2020.06.01 14:02 - Megtaláltam
All children grow up, except one! [Geoládák v3.4.1]

KTTNTZSDSETZS 2020.05.31 11:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Megtaláltuk. Ötletes rejtés.

patak98 2020.05.30 00:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

csmate 2020.05.28 20:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

TatraBaraTea 2020.05.28 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 3 web: 2 átlag: 2.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Váradi Csaba 2020.05.16 18:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Sepi28 2020.05.07 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést :)

Szilvasgomboc 2020.05.02 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon kellemes hely. [Geoládák v3.3.2]

ha8je 2020.04.04 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pantya 2020.03.12 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.03.12 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Istvan98 2020.02.02 13:08 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.61
Köszi a rejtést!

pet6 2019.10.19 17:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.30
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést!

Templar 2019.10.16 16:30 - Megtaláltam
OK!

Tibanation 2019.09.18 09:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.77
Megtaláltam.

VenTOmi 2019.09.10 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

befi 2019.09.02 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

hitamas 2019.08.23 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.39
A nagy láda rögzítése elvágva, a földön hevert. A komp szorgalmasan kerekezett át a túlpartra, inkább múzeumba való, mint a Tiszára ... de működik. :)

carmin 2019.07.25 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Tavaly ez a láda kimaradt, most bepótoltuk a Hortobágy felé menetben. Tényleg sok a szúnyog, de csak a láda környékén, szinte ugrálva logoltam. A gyerekeknek nagyon tetszett a komp.

DSC07565DSC07570

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (233 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.