geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3383. Zalabér Szent Antal kápolna (GCZBK)

Út a kápolnához.

Út a kápolnához.

Magasles-kilátó az út mentén. (a túraútvonal 3. pontja)

Magasles-kilátó az út mentén. (a túraútvonal 3. pontja)

"Barangolás a Zala- kanyarulat térségében"

"Barangolás a Zala- kanyarulat térségében"

Szent Antal kápolna.

Szent Antal kápolna.

A kápolna belülről.

A kápolna belülről.

Beharangoztuk a rejtésünket.

Beharangoztuk a rejtésünket.

A láda.

A láda.

Rejtők a rejteknél.

Rejtők a rejteknél.
Szélesség N 46° 57,616'
Hosszúság E 17° 1,548'
Magasság: 222 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.08.17 18:00
Megjelenés időpontja: 2012.08.27 19:09
Utolsó lényeges változás: 2012.08.27 19:09
Utolsó változás: 2012.09.25 21:11
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Attca, túrapocokok, Mgota
Felhasználó: Mgota
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 185 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Wap
A kápolnától kb. 50m-re, a Piros háromszög piros háromszöggel jelölt út mentén, az akácosban egy kivágott fa csonkjának üregében, faágakkal betakarva található, egy 15x15x15cm-es fémdoboz. (kérünk bennetek, hogy figyeljetek a gondos visszarejtésre)


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
 N 46° 58,422' E 17° 1,675' 125 m [GCZBK+templom] A zalabéri templom bejáratával szembeni utcán felfelé indulva, majd balra kanyarodva a Bem József utcán haladjunk tovább a betonúton. Kövessük a Zöld sáv zöld színű túraútvonalat, mely a kápolnáig visz bennünket. Útközben egy magasles-kilátó mellett haladunk el N 46° 57,902' E 17° 1,513' 220 m [GCZBK+kilátó] , érdemes itt is megállni és megtekinteni a panorámát. Ez az útvonal egészen a kápolnáig óvatosan autóval is járható.

Szent Antal kápolna
1799. június 13-án kelt, az az alapító levél, mely a mai Kápolna oldal szőlőterületén egy kápolna építését elhatározta. "Szala-Béri Helybéli belső és vidéki birtokosok mind közönségesen adjuk tudtára mindenkinek, akiknek illik, hogy mi Szala- Béri Hegyünkben a Hegység költségeivel építtetünk egy Kápolnát Toronnyal együtt Páduai Szent Antal tisztességéire, melly Kápolnának Conservatióját jövendőbéli időkre is magunkra válolván, ezután is a Hegységünk jövedelmeit ezen kápolnának építtetésére és minden pusztulástul való mentségére fordítván, magunkat és utánunk következendő hegybéli birtokosokat kötelezzük." Az alapítólevél záradékából kiderül, hogy Zalabér község területén hegyközség működött. Ez képviselte a szőlőhegy birtokosainak, bérlőinek érdekeit, közös védelmét a külső hatóságokkal szemben. A kápolna helyén eredetileg Szent Mátyás apostol tiszteletére szentelt kis kápolna állt. Ami feltehetően egy fülkében álló szobor lehetett. Szent Mátyás apostol a középkorban a szőlők védőszentje volt. Misét a kápolna patrónusának napján Páduai Szent Antal ünnepén tartottak úgy, hogy a hivők a zalabéri templomból felzarándokoltak a szőlőhegyre a plébános vezetésével. A kápolna harangját 1917-ben elvitték, hogy anyagából fegyvereket készítsenek, melyet aztán 1925-ben Halász Károly templomatya és felesége adományából pótoltak. 1950-es évek politikájának következtében az egyház már nem tudta karban tartani az épületet. A rendszerváltozás után magánkezdeményezésre újra felidézték a hajdani hegyi búcsúk emlékét. Igazi változást a 2008-as év hozott, amikor magánalapítvány támogatásával, és közös összefogással a kápolna kívül-belül megújult. A patrónusának napján, Szent Antal napi búcsúkor, minden évben újra felcsendül Isten szent igéje az ősi falak között. Sajnos csak ezen a jeles napon található nyitva a kápolna, ekkor tömegével zarándokolnak ide a hajdani szőlőtulajdonosok leszármazottai: Zalabérből, Batykról, Pakodról, Zalavégről. (Az ajtón található egy kis kémlelő nyílás, ezen keresztül meg lehet tekinteni a kápolnát belülről is. A kép is így készült)
(Forrás: Vikár Tibor- Zalabér)

Zalabér
Kis község Zala megye északi részén, Zalaegerszegtől 20 km-re. A község a rézkor óta lakott hely volt. Területén minden nép ott hagyta emlékét: kelták, rómaiak, avarok és szlávok váltották itt egymást. Zalabér falu 761 éve lépett be az írásos történelembe, melyet a Türje nemzetség alapított. A XII. században a nemzetség két ágra szakadt, a Szentgróti és a Béri családokra. A Béri család a falu templomával szemben lévő dombon építette fel fából emelt és földsánccal körülvett lakótornyát. A mély sáncárok a mai napig látható, mely a helyi hagyomány szerint a törökkori vár maradványa volt. Zalabér a XVI-XVII. Században véghely volt, várát Béri István kezdte el építeni 1507-ben és az 1600-as évek végéig falai álltak. A XVI. század közepére a török megszállás miatt a falu elnéptelenedett. 1555-ben Gáspár mester egerszegi plébános leírja, hogy a környéken Véged, Bér (Zalabér) Dewtk (Dötk) templomai romokban vannak. A település az 1600-as évek elején kezd megújulni, aztán a török 1644-ben ismét felégette a falut, de a várat mégsem tudta bevenni. Az 1700-as évek elejére végleg megszűntek a csatározások, Zalabér lassan kiheverte a háborús károkat. A Zala vizén újjáépültek a régi malmok, elkészültek az első állandó fahidak. 1729-ben a település felvette a Zala előnevet. 1809-ben a napóleoni háborúk szele a falut is elérte. Jókai Mór Névtelen vár című regényében részletesen ír erről. Az 1830-as években rövid időre a vármegye központja lett, 1848 után gyorsan polgárosodott. A XIX. század közepére alakultak ki a település jelenlegi határai. A századfordulót követően a településen jelentős vasúti csomópont lett. A település lakossága is lassan emelkedik, akik jellemzően mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, valamint a turizmussal foglalkoznak.
Napjainkban a falu jelentősebb eseménye a Kápolnai búcsú, valamint a Puszika-Oszika elnevezésű, a Zala-folyón saját készítésű tutajokkal, csónakokkal, kenukkal való leevezés Zalaszentgrótig. A természetet és a túrázást kedvelőknek ajánlanánk a "Barangolás a Zala-kanyarulat térségében" nevű túraútvonalat, mely 12 km hosszú, 8 állomást és bemutatóhelyet foglal magába. (Forrás: Vikár Tibor- Zalabér)

Reméljük, hogy ezzel a rejtéssel remek lehetőséget nyújtunk nektek, kessereknek, hogy egy kellemes kirándulást tegyetek, sok szépet lássatok és nem utolsó sorban a ládakeresés szenvedélyének is hódolhassatok. Ehhez kívánunk sok sikert, szép időt és jó vételt.

Üdvözlettel:
Attca, túrapocokok és Mgota
Állapot: kereshető

KRW értékelés (86 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.34 web: 4.62 átlag: 4.53

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kaldigeza 2021.06.19 11:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Seda20 2021.06.19 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Bugybarangoló teljesítménytúrán jártunk erre, így cserkésztük be. Romantikus helx, derekig étő fűben, ahol csak a vadfisznók és a lelkes kesserek járnak. [Geoládák v3.9.6]

joove 2021.06.13 11:40 - Megtaláltam
Balaton felé. Köszönjük a rejtést.

Sunikehh 2021.06.06 10:37 - Megtaláltam
+

vaslemez 2021.05.17 15:30 - Megtaláltam
Hévízi hosszú hétvégén fél napos autós túra a kitartóan ömlő eső miatt :( 8 láda lett összesen, főleg kápolnák :)

A patak menti út felől jöttünk fel a meredek,de jól járható úton. A Vodafone torony irányába távoztunk, de itt csúszós, mély sár volt az eső miatt.
Volt egy kis szerencsétlenkedés a láda körül, mert a gps eléggé dobált, és féltünk, hogy a derékig érő (amúgy csurom vizes) fűben nem fogjuk megtalálni a rejteket. De szerencsére elég méretes 'darab'.

Sajnos nem találjuk a jelszót... Szeretném azt hinni, hogy eltűnt a kép a telóról, de valószínűbb, hogy nem fényképeztük le.

Köszönjük a rejtő segítségét!
Csak hogy ne legyen félreértés: a ládában benne van a jelszó, mi felejtettük el lefotózni.

jetijak 2021.05.15 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

tete123 2021.04.18 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9]

Ekarp 2021.04.03 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Zalabér központjából a zöld sávon autóztunk fel a kápolnáig, majd a végén a másik irányban mentünk le a zöldön; mindkét út jól járható volt személykocsival.
Szép volt a kápolna, a kilátás is tetszett, valamint a jó állapotban levő láda is.
Köszönjük, hogy megmutattad a helyet!

Csné Ildikó 2021.03.15 15:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Bala1 2021.03.15 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Ricsi 77 2021.03.07 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]

akarair 2021.01.12 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

gombosok 2020.11.29 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7] A kápolna és környéke, valamint az azt érintő túraútvonal szép példája a helyi és környébeli lelkes kis közösségek összefogásának. A rejtés is tetszett.

Magasles és pihenőhely szépen felújítvaA távolban Türje a felújítás alatt álló templomával
Helyi fűnyírókKözelben
Matuzsálem korú fák ölelésébenLassan lemegy a nap
Gleeman 2020.11.14 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.77
Danke! ?

Skali&Margó 2020.11.01 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.17
OK!

TakiFamily2015 2020.10.25 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

kofarago 2020.10.11 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]

benist 2020.08.26 10:40 - Megtaláltam
A vízműig a betonon fel mertem autózni, ott némi nehézségek árán sikerült leparkolni. Innen gyalog a szépen felújított kápolnáig és a ládáig. A nyeregről szép kilátás nyílt mindkét oldalra, az egyik magaslesre fel is másztunk. A méretes műanyagvödröt nem könnyű kinyitni, de biztosan védi a fém dobozt.

Hartyi 2020.08.20 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.13]

bigmick 2020.08.07 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.3.2 teszt]

álomfogók 2020.07.28 17:45 - Megtaláltam
ÉK-zalai ládázgatós nap 10 megtalálással. Ez volt a 10.
A Naviguide-ra hallgatva rossz irányból közelítettünk. A kápolnához és a ládához sikerült azért eljutni, csak a tanösvény többi része maradt ki.

petheovacka 2020.07.26 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.09
Négykerekes vágta a ládák után valahol Zalában Szabinával. Kösszi a rejtést! ---- Akiért a (kesser)harang szól!

Paul 2020.07.06 09:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

sztikletti22 2020.07.06 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Munka közben ez is sikeresen meglett, nagy meglepetésemre más kesserrel is találkoztam. Köszi, hogy megmutattad.

 
Evita7878 2020.07.04 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Köszönjük, megtaláltuk!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (187 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]