FAQ
335. Művészetek Ládája - Kapolcs, Király-kő (GCMUVL)

Kőhíd Kapolcson (freddy)

Kőhíd Kapolcson (freddy)

Dörögdi kolostorrom (freddy)

Dörögdi kolostorrom (freddy)

Szomjoltóság (Lafe+Atifree)

Szomjoltóság (Lafe+Atifree)

Monostorapáti, templom

Monostorapáti, templom

Fesztiválhangulat Kapolcs főterén

Fesztiválhangulat Kapolcs főterén

Malomsziget

Malomsziget

A jól ismert kép

A jól ismert kép

Királykő

Királykő

Rejtek balra le, a kettős fa töve alatt

Rejtek balra le, a kettős fa töve alatt
Szélesség N 46° 57,166'
Hosszúság E 17° 36,879'
Magasság: 290 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.07.24 19:00
Utolsó lényeges változás: 2018.01.01 20:25
Utolsó változás: 2018.05.16 10:20
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, VZS, WN, WM, GF, BGY
Ládagazda: laszloistvan
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Megtalálások száma: 574 + 7 sikertelen + 27 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Kivonat: Valódi doboz a Királykőn - a perem alatt 2-3 méterrel, egy bazaltoszlopos kiugrón - balra ereszkedj le, komoly sziklaüregben keresd!


Fesztiválláda

A hőskori geoládát alapvetően a kapolcsi központú "Művészetek Völgye" fesztivál ihlette. Eredetileg 2002-ben nagyszabású, sok állomásos multiként indult, mely a környező falvakat - a rendezvény legkiterjedtebb korszakának helyszíneit - is érintette, mintegy kereséskor is megidézve a falvak és programok közti csapongás hangulatát. Az évek során aztán egyrészt a fesztivál helyzete, a környező falvak szerepvállalása körül látszott egyre több bizonytalanság, másrészt a multi által fedett területen - teljesen indokoltan - a fontosabb látványosságokhoz önálló ládák jelentek meg. Mindezekre tekintettel (plusz a karbantartás nehézkessége miatt is) - hét év után feladva a helyszíneket részletesen és aktualizáltan követő sokállomásos koncepciót - 2009-ben a főládára redukáltan hagyományos ládává egyszerűsödött.

Kapolcs - Királykő

A kis veszprémi falut Tapolca és Veszprém között találjuk, a festői tájon futó 77-es út mentén, ahol az Eger-patak völgye áttöri a Tapolcai- és a Dörögdi-medence határát képező Bondoró-hegyet. Ez a fekvés - patakpart, hidak, kis utcák - fontos összetevője a megkapó, a fesztivál sajátosságának is számító hangulatnak.
Feltehetőleg I. László telepített ide kunokat, akik legyőzött vezérük nevét őrizték meg a falu nevében. Őskori leletek kerültek elő a Pokol-lik barlangnál, ill. régi (talán Attila-kori) földvár nyomait találták meg a Királykő fölött. Ide, a lentről nézve is impozáns bazalt-szikla tetejére hív a láda, ahonnan letekinthetünk a falura és a medencére - esetleg épp fesztiválkor itt járva, vagy akár csak annak hangulatát felidézve.

Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye fesztivál története a 80-as évek végén indul: Márta István zeneszerző, színházi ember fedezte fel magának és közönségének Kapolcsot, a kis veszprém megyei falut - festői táj, zegzugos utcák, domboldal, patak, vízimalom; igazi falusi idill. Márta István és művész-barátai udvarokon, pajtákban, kocsmákban, focipályán, bányagödörben meg mindenhol tartott, sajátos hangulatú, vegyes műfajú műsorokkal - koncertekkel, kiállításokkal, performanszokkal - és az egészet átható sajátos hangulattal csalogatták ide a közönséget. Az egész falu egy nagy kiállítótérré, színpaddá, vásári forgataggá vált: koncertek a kocsmában, kiállítás a templomban, színdarabok a focipályán, installációk a patakban. Az ezredforduló környékén gombamód szaporodó - de magukat nagyrészt műfaji ill. generációs határok közé definiáló, tematikus, többnyire zenei - fesztiválok palettáján sajátosan üde színfoltot jelentett a műfajilag sokszínű, vidéki környezetben, alapvetően nem zárt helyszínen rendezett, (kezdetben legalábbis) családias, a hippi-mozgalmak virágkorát idéző nyári multikulturális rendezvény. A sokszínűségből fakadó különleges értéke volt a generációk találkozása többféle értelemben is: miközben a színpadokon már befutott élvonalbeli és feltörekvő művészek színe-java volt jelen egyszerre, a nézőtereken akár nagyszülők és unokáik együtt vonulhattak át bábelőadásról Cseh Tamás koncertre - mindezt leginkább szabad ég alatt.
Érthetően növekvő népszerűségével a második évtizedére (kétezres évek) nyaranta az egyik legtöbb látogatót vonzó program, gigafesztivál lett a rendezvényből. Kapolcson kívül további falvak: Monostorapáti, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula, Öcs, később Nagyvázsony is bekapcsolódtak, mitöbb némely súlypontokat el is vittek. A népszerűséggel mérhető sikernek persze ára van: felemésztette saját eredeti báját és a Völgy elérte terhelhetősége határát - erősebb hétvégi napokon sok tízezres tömeg, kilométeres araszoló kocsisor és Csigabuszok, teltházak (és toitoi-vécék). Kapolcs neve teljesen összeforrt a fesztivállal (hogy ne mondjuk: a fesztivál rátelepedett a falura).
Ezek ellenére (vagy épp ezek miatt?) a növekvő méreteket növekvő bizonytalanság is jellemezte: évről-évre felröppent a hír, hogy a követő évben már nem lesz fesztivál, falvak ugrottak ki a rendezvényből. Végül a folytonosság is megszakadt: a hivatalosan 19. (2007) és 20. (2010) fesztivál közötti két évben "Bűvészetek Völgye" (2008) ill. "Kapolcsi Völgytalálkozó" (2009) néven voltak kevésbé nagyszabású, áthidaló jellegű rendezvények. A történet aztán a 2010-es években mégis tovább folytatódott - bár visszafogottabb méretekben, talán részben Márta István egyéb elfoglaltságai (Pécs, Zsolnay-negyed), illetve a fesztiválpiac további darabolódása folytán is, benne olyan új konkurensekkel, mint a láthatóan Kapolcs szellemi örökségét is tovább vinni próbáló villányi Ördögkatlan.

Megközelítés

Autóval a főútról délre letérve, valamelyik hídon átkelve a patakparton ajánlott parkolni. A szűk utcákon feljebb a S jelzés mentén a Petőfi utcán a kék közkútnál jó esetben lehet ugyan még találni egy utolsó parkolási lehetőséget egy-két autó számára, de nem biztos, hogy ez a 2-300 m megéri az autós tortúrát a szűk és meredek utcán.
A fesztivál ideje alatt a parkolás természetesen külön szabályozott - ilyenkor általában csak távolabb, külön erre kialakított területeken lehet letenni a kocsit.

Láda

A faluból a S jelzés vezet el a Királykő alatt-mellett, majd erről a S3 jelzés visz a szikla tetejére. A láda a perem alatt 2-3 méterrel, egy bazaltoszlopokból képzett kiugrónál leereszkedve szerezhető meg. (Érdemes a cél közelében a műszert figyelve, még fent a peremen pár métert oda-vissza is mozdulva minél pontosabban egyértelműsíteni a - magát egyébként adó - kilépési pontot.) A peremről a bazaltoszlopok közé ereszkedve majd onnan balra (nyugatra) egyet lelépve már nagy valószínűséggel a láda fölött állunk. Ha itt egy 10-15 cm vastagságú, a sziklába masszívan kapaszkodó fa is van a kezünk ügyében, az jó jel - ráadásul segítség az utolsó lépéshez lefelé, hogy benyúlhassunk a sziklaüregbe a dobozért.

Figyelem! A láda megszerzése bár nem sziklamászó szintű feladat, azért (a nehézségi fokkal is jelzetten) nem is teljesen triviális - kis bátorságot, körültekintést és óvatosságot azért igényel (nagymamát és kisgyereket hagyjuk ki a legvégéből). Akinek kicsit is rossz érzése lenne az utolsó métereken (főleg nedves vagy havas helyzetben), ne erőltesse, fotóval elfogadom jelszó nélkül.


Ládatörténelem

Eredetileg nagyszabású, többször módosított/javított multit helyeztem ki a rendező falvak különféle helyszíneihez.
2002.12.01-én red_devlin_guy és cserve pótolták a több ponton sérült ládát, köszönet érte.
2003.07.17-én újabb helyreállítás, melyben a központi ládát új helyre tettük; ekkor kerül a Királykőhöz.
2005.06.19-én teljes felújítás, miután minden(!) állomás elveszett, véleményem szerint módszeres, talán GPS-es pusztítás nyomán.
2005-től Öcs kivált a közös fesztiválból, és bár a helyszín figyelemreméltó, kivettem a multi állomásai közül.
2009.04.05.: A multi karbantartása nehézkessé vált, ugyanakkor a fedett térségben és környékén időközben újabb önálló ládák jelentek meg, melyek felkeresésekor a játékosok bejárják a vidéket. Mindezek nyomán a multit egyállomásos, hagyományos ládává alakítottam az eredeti főláda helyén a Királykőnél.
2017.12.30.: Láda pótlása az eredeti helyen - távolabbi egyesületi pótláda eltávolítva.
2018. 01.02.: Webanyag fejlesztés.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (322 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.54 web: 4.45 átlag: 4.58

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

H.Barci 2022.12.31 10:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
csodálatos helyszín, kalandos megközelítés. [Geoládák v3.12.10]

AszalósGy 2022.11.13 13:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.36
Nagyon szép hely, de nem mertem lemenni a ládához. :-(

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2022.11.14 07:09]

IMG_20221113_133107IMG_20221113_130915
IMG_20221113_130822IMG_20221113_130118
Árnorand 2022.10.11 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mila 2022.10.10 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Kétszer is fel kellett ide jönni, mert a doboz fedele lecsusszant a sziklák tövébe ????

PascalVillard 2022.08.14 10:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

tmanjunior 2022.08.09 17:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.37
Huuuuu. Megvan! Köszi a rejtést!

Meti 2022.08.03 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

feherpanni 2022.08.03 07:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Koszt Andi 2022.08.02 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! fjallraven vàndortúra futàs [Geoládák v3.12.10]

Ch00ler 2022.08.02 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Horec 2022.07.31 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Dorina&Dávid [Geoládák v3.12.10]

panka0319 2022.07.29 22:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2022.08.02 11:50]

FCC5847A-E4A7-4081-AA42-9B40CF85A250107F110B-A900-4223-BB8F-96AA92E21494
5B3FFEFF-144F-411C-9F8B-1A7B6A2C81B71EBF9352-1F6C-4002-A72D-82584BDD6C29
pb77 2022.07.27 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, kösziiii!!! Kapolcs ❤️
pb77 [Geoládák v3.12.10]

kergosz76 2022.07.26 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Baktercsiga 2022.07.25 12:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.42
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Baktercsiga és csapata. (Fesztiválozós csavargás a hűvösben.) [Geoládák v3.12.10]

hmarika 2022.07.24 09:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

HOVANA_Család 2022.07.15 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! HOVANA csapat [Geoládák v3.12.10]

BRita72 2022.07.12 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Totht737 2022.07.12 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

xegox 2022.05.22 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Balear 2022.05.22 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

krino30 2022.05.22 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

voyagers 2022.04.23 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

magyark 2022.04.16 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Giorgio 2022.03.19 14:53 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (608 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]