Elhelyezés időpontja: 2012.09.15 20:00
Megjelenés időpontja: 2012.09.15 20:01
Utolsó lényeges változás: 2016.09.06 17:39
Utolsó változás: 2019.12.17 13:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Kovács Palika, GYEZegzug,Tarsolyos +36302454856
Ládagazda: tarsolyos Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 365 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A ládába TravelBug nem helyezhető.
WAP
1. ponton villanyoszopon fém lemezcsíkon keresd. 2. ponton gravírozott táblácskán van elhelyezve. 3. ponton reklámtábla fém oszlopán, szem magasságban keresd. 4. pont: 10 x 11 x 5 cm-s kemény fedeles, hagyományos konyhai doboz, nem hagyományos rejtéssel.
Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője.
Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!
A csabai kolbász mindössze 120 évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Ennek oka egyszerű: a csabaiak nem tartottak annyi sertést, hogy az kellő mennyiségű legyen a helyi kolbászkultúra elterjedéséhez. A technikai fejlődés, a környezeti adottságok azonban a századforduló környékén már egyre elterjedtebbé tette a sertéstartást. A csabai kolbász a két világháború közötti időszakban lett híres, az 50-es, 60-as években már országszerte forgalmazták a "Csabai csípős" elnevezésű terméket. 2000-ben hungarikummá nyilvánították. A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.
A fesztivál 1997-ben született meg, az évek során széleskörű nemzetközi rendezvénnyé vált. Évről évre több látogató keresi fel s a résztvevők száma már meghaladja a 100.000 főt! A kolbászkészítő versenyen is egyre több csapat vesz részt. A fesztivál kezdi kinőni az eredeti helyszínt, a sportcsarnokot és az azt körülölelő területet.
REJTÉSEK
KRAJCSÓ PÁL
1. pont: N 46° 40,914' E 21° 5,488' 87 m [GCBKOL-1] Jelszórészlet, beton villanyoszlopon a járda mellett, a kövesút felőli oldalon, fém lemezcsíkon, szem magasságban találod, (8 karakter).
Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester (a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke). Sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért. Az ő tiszteletére hirdetik meg 2010 óta minden évben a Krajcsó Pál vastag és vékony kolbászgyúró emlékversenyt.
Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek.
A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-s sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez.
Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabad kéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri az adott évet követő május-június hónapjában ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és díjazza.
A rejtés annak a háznak a közelében van, ahol Krajcsó Pál élt és dolgozott. A füstölő, érlelő és feldolgozó kisüzemet a család jelenleg is működteti. A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható.
Rövid sétával elérjük a kis templomot, közben fagyizók, kávézók sokasága kínálja termékeit. Átsétálva az Élővíz-csatorna kis hídján, megérkezünk a hársak birodalmába. Gyönyörű látvány az utca télen-nyáron egyaránt lenyűgözi az arra járó embereket. Tavasszal virágzás idején a környéket belengi a virágok illata.
A templom 1912-ben épült. 2002-ben teljesen felújították. Szomszédságában van a régi országos hírű "technikum" ma Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Gyermekkorunk világa, itt kezdtünk ismerkedni a lányokkal, nagy sétákat tettünk a kis levelű hársak birodalmában.
A kolbászfesztiválnak is helyt adó Sportcsarnokot csehszlovák építőmérnökök építették, akiket a római Colosseum ihletett meg.
A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Itt tartják minden év tavaszán a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét.
A Sportcsarnok megközelízésea 3-as és 8-as busszal lehetséges.
CSABAI KOLBÁSZHÁZ ÉS RENDEZVÉNYPAJTA
4. pont: N 46° 40,681' E 21° 7,409' 87 m [GCBKOL-4]
Jelszó utolsó részlete egy ládikóban, nyúlj fel érte! Mugli veszély vagy a láda eltűnése esetén a rejtéstől 2 méterre a kerítésen, szemmagasságban gravírozott réz táblácskát keress! (4 karakter).
2015 januárjában nyitott, fő célja a csabai kolbász népszerűsítése, bemutatása. Disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással tartják fenn egész évben az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt.
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 20 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)
Kolbász füstölése
Egy napra felakasztják a kamrában, hogy átjárja a hűvös, de nem fagyos levegő. Utána először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. Vigyázni kell a füst hőfokára és mennyiségére: ha kezdettől fogva túl erős a füst, akkor a hús megkeseredik és megbüdösödik. Ha viszont túl kevés a füst, akkor a tartósítási eljárás nem lesz elég intenzív, és a kolbász gyorsabban megromlik a tárolás során. A füstölés időtartamától függően csökken a kolbász víztartalma, felülete kiszikkad és egy védőréteg keletkezik rajta.
Régen speciálisan öblösre kialakított kéményekben füstölték a kolbászokat.
A fa és fűrészpor égésének lefojtásával érhető el a jó és erős füst.
Minden családnak megvolt a saját módszere.
A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmasak, mert illóanyaguk és gyantájuk megkeseríti a húst. A bükkfa és a gyümölcsfák - valamint ezek fűrészpora - a legjobbak erre a célra. Némely tájegységen szőlőtőkét, kukorica csutkát is használnak füstölésre. A kolbásznál a füstölési idő 2-5 napot vesz igénybe.
Közelben van a Csabapark, nagyszerű programokkal valamint csodálatos játszóterével.
2012. szeptember 16. 10:29 - Első megtalálók: Skalp & Sio
2012. szeptemberében a láda megszűnt 13 megtalálással, 1 nem megtalálással, 11 egyéb bejegyzésekkel.
2016.08.22-09.06. Négy éves álmából felébresztettük s örökbe fogadtuk - Rajp kesser társunktól - átalakítottuk és ismét kereshetővé tettük: tarsolyos, dobozipatikus, GYEZegzug
Mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó láda- vadászatot kívánunk.