FAQ
3400. A békéscsabai kolbász nyomában (GCBKOL)

BÉKÉSCSABA CÍMERE

BÉKÉSCSABA CÍMERE

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

 SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

VÁROSI SPORTCSARNOK

VÁROSI SPORTCSARNOK

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

CSABAPARK

CSABAPARK

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR
Szélesség N 46° 40,681'
Hosszúság E 21° 7,409'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.09.15 20:00
Megjelenés időpontja: 2012.09.15 20:01
Utolsó lényeges változás: 2016.09.06 17:39
Utolsó változás: 2019.12.17 13:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Kovács Palika, GYEZegzug,Tarsolyos +36302454856
Ládagazda: tarsolyos
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 313 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP

1. ponton villanyoszopon fém lemezcsíkon keresd. 2. ponton gravírozott táblácskán van elhelyezve. 3. ponton reklámtábla fém oszlopán, szem magasságban keresd. 4. pont: 10 x 11 x 5 cm-s kemény fedeles, hagyományos konyhai doboz, nem hagyományos rejtéssel.

Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője.
Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!


PARKOLÁS

Érdemes gyalog vagy kerékpárral felkeresni a pontokat, de autóval is körbejárható. A sportcsarnoknál lehet parkolni a  N 46° 40,923' E 21° 6,856' 86 m [GCBKOL+1parkolo] koordinátán. Ez ingyenes, amennyiben rendezvény van a sportcsarnokban, akkor a környező utcák, adott esetben az Aldi parkolója  N 46° 40,873' E 21° 6,731' 86 m [GCBKOL+2parkolo] is jó választás lehet.

A CSABAI KOLBÁSZRÓL S ANNAK FESZTIVÁLJÁRÓL

A csabai kolbász mindössze 120 évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Ennek oka egyszerű: a csabaiak nem tartottak annyi sertést, hogy az kellő mennyiségű legyen a helyi kolbászkultúra elterjedéséhez. A technikai fejlődés, a környezeti adottságok azonban a századforduló környékén már egyre elterjedtebbé tette a sertéstartást. A csabai kolbász a két világháború közötti időszakban lett híres, az 50-es, 60-as években már országszerte forgalmazták a "Csabai csípős" elnevezésű terméket. 2000-ben hungarikummá nyilvánították. A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.
A fesztivál 1997-ben született meg, az évek során széleskörű nemzetközi rendezvénnyé vált. Évről évre több látogató keresi fel s a résztvevők száma már meghaladja a 100.000 főt! A kolbászkészítő versenyen is egyre több csapat vesz részt. A fesztivál kezdi kinőni az eredeti helyszínt, a sportcsarnokot és az azt körülölelő területet.

REJTÉSEK

KRAJCSÓ PÁL

1. pont: N 46° 40,914' E 21° 5,488' 87 m [GCBKOL-1] Jelszórészlet, beton villanyoszlopon a járda mellett, a kövesút felőli oldalon, fém lemezcsíkon, szem magasságban találod, (8 karakter).

Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester (a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke). Sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért. Az ő tiszteletére hirdetik meg 2010 óta minden évben a Krajcsó Pál vastag és vékony kolbászgyúró emlékversenyt.
Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek.
A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-s sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez.
Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabad kéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri az adott évet követő május-június hónapjában ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és díjazza.
A rejtés annak a háznak a közelében van, ahol Krajcsó Pál élt és dolgozott. A füstölő, érlelő és feldolgozó kisüzemet a család jelenleg is működteti. A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható.

DEÁK UTCA REFORMÁTUS TEMPLOM

2. pont: N 46° 40,819' E 21° 6,182' 87 m [GCBKOL-2] Jelszórészlet az elektromos szekrény faházán, ott ahol nem ázik, egy gravírozott réz táblácskán, (7 karakter).

Rövid sétával elérjük a kis templomot, közben fagyizók, kávézók sokasága kínálja termékeit. Átsétálva az Élővíz-csatorna kis hídján, megérkezünk a hársak birodalmába. Gyönyörű látvány az utca télen-nyáron egyaránt lenyűgözi az arra járó embereket. Tavasszal virágzás idején a környéket belengi a virágok illata.
A templom 1912-ben épült. 2002-ben teljesen felújították. Szomszédságában van a régi országos hírű "technikum" ma Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Gyermekkorunk világa, itt kezdtünk ismerkedni a lányokkal, nagy sétákat tettünk a kis levelű hársak birodalmában.

A BÉKÉSCSABAI SPORTCSARNOK

3. pont: N 46° 40,928' E 21° 6,638' 87 m [GCBKOL-3] Jelszórészlet a gát melletti hirdetőtábla vasoszlopán, szem magasságban található, (9 karakter).

A kolbászfesztiválnak is helyt adó Sportcsarnokot csehszlovák építőmérnökök építették, akiket a római Colosseum ihletett meg.
A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Itt tartják minden év tavaszán a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét.
A Sportcsarnok megközelízésea 3-as és 8-as busszal lehetséges.

CSABAI KOLBÁSZHÁZ ÉS RENDEZVÉNYPAJTA

4. pont:  N 46° 40,681' E 21° 7,409' 87 m [GCBKOL-4]
Jelszó utolsó részlete egy ládikóban, nyúlj fel érte! Mugli veszély vagy a láda eltűnése esetén a rejtéstől 2 méterre a kerítésen, szemmagasságban gravírozott réz táblácskát keress! (4 karakter).

2015 januárjában nyitott, fő célja a csabai kolbász népszerűsítése, bemutatása. Disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással tartják fenn egész évben az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt.

www.csabaikolbasztevival.hu

www.kolbaszklub.hu

Krajcsó Pali bácsi receptje

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 20 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)


Kolbász füstölése


Egy napra felakasztják a kamrában, hogy átjárja a hűvös, de nem fagyos levegő. Utána először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. Vigyázni kell a füst hőfokára és mennyiségére: ha kezdettől fogva túl erős a füst, akkor a hús megkeseredik és megbüdösödik. Ha viszont túl kevés a füst, akkor a tartósítási eljárás nem lesz elég intenzív, és a kolbász gyorsabban megromlik a tárolás során. A füstölés időtartamától függően csökken a kolbász víztartalma, felülete kiszikkad és egy védőréteg keletkezik rajta.
Régen speciálisan öblösre kialakított kéményekben füstölték a kolbászokat.
A fa és fűrészpor égésének lefojtásával érhető el a jó és erős füst.
Minden családnak megvolt a saját módszere.
A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmasak, mert illóanyaguk és gyantájuk megkeseríti a húst. A bükkfa és a gyümölcsfák - valamint ezek fűrészpora - a legjobbak erre a célra. Némely tájegységen szőlőtőkét, kukorica csutkát is használnak füstölésre. A kolbásznál a füstölési idő 2-5 napot vesz igénybe.

Közelben van a Csabapark, nagyszerű programokkal valamint csodálatos játszóterével.

www.csabapark.com

LÁDATÖRTÉNET

2012. szeptember 15. 20:00 - A láda megjelent

2012. szeptember 16. 10:29 - Első megtalálók: Skalp & Sio

2012. szeptemberében a láda megszűnt 13 megtalálással, 1 nem megtalálással, 11 egyéb bejegyzésekkel.

2016.08.22-09.06. Négy éves álmából felébresztettük s örökbe fogadtuk - Rajp kesser társunktól - átalakítottuk és ismét kereshetővé tettük: tarsolyos, dobozipatikus, GYEZegzug

Mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó láda- vadászatot kívánunk.

tarsolyos
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (122 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.66 web: 4.71 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


anita988 2022.09.20 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Hecsa 2022.09.09 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megvan!
Köszönöm a rejtést.

IMG_20220909_085035IMG_20220909_092328
IMG_20220909_092422 
mucik 2022.08.21 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

OsiOsi 2022.08.19 11:11 - Megtaláltam
Tetszett a jelszó is!

kucsi24 2022.07.31 19:06 - Megtaláltam
Tegnap a Csabaparkban voltunk lagziban, ma onnan indulva jártuk sétáltunk egyet a belvárosba, hogy ez a láda is meglegyen. Köszönjük a rejést! [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2022.07.26 10:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.46
Megvan!
[g:hu+ 2.9.11]

Ezt a multit GCBSLO pontjaival együtt, egy kellemes sétával gyűjtöttem be délelőtt. Már eléggé meleg volt, de azért jól esett újra Békéscsabán grasszálni.

 
Kiss_Karoly 2022.07.23 11:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.49
Gyors találatok. Köszönöm! [Geoládák v3.12.10]

geooszi 2022.07.17 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Fixis 2022.07.16 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Kerékpáros ládázás Mezőberény - Kamut - Békéscsaba - Csorvás útvonalon.

Nicky&Ati 2022.07.12 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hanyecz.agnes 2022.06.22 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon kellemes helyekre vezetett minden pont. [Geoládák v3.12.10]

Kincsestms 2022.06.14 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Szancs 2022.06.13 10:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csillag51 2022.06.05 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

Dittke81 2022.06.05 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gcjoco1956 2022.06.05 13:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

K.L. 2022.05.21 21:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Soma00 2022.04.30 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Köszönöm a rejtést!

Pilis50 2022.04.25 15:57 - Megtaláltam
jó hosszú a jelszó!
Sok munka lehetett összerakni!!
Nagyon érdekes helyszíneket mutatott be a láda, a jelszórészletek könnyen megtalálhatók, köszönjük a rejtést. Biztosan jövünk még Békéscsabára (vastagkolbászért) :-)

DFRi 2022.04.25 15:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Megvagy láda :-) Köszi
Nem vagyok nagy multi rajongó, de ez most bejött nekem!
Lehet, hogy azért mert imádom a csabai kolbászt :-)
Pilis50&Feri [Geoládák v3.12.8]

20220425_14513420220425_145436
20220425_15113520220425_160353
20220425_16074920220425_160753
zoll 2022.04.24 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.6]

Péter60 2022.04.12 10:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.58
Bringával teljesítettük, egy hungarikumnak jár egy láda.

Strombus 2022.04.12 10:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.58
Bemutatni egy város szellemi örökségét, ami jelen esetben egy kolbász, érdekes téma, de hogy ezt miért kellett egy multival, azt nem értem.
1. pont: A kép szerint a takaros ház Krajcsó Pali bácsi háza. A szöveg szerint: "A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható."
2. pont: református templom. Hogy mi köze van a kolbászhoz vagy Krajcsó Pali bácsihoz, az az ismertetőből nem derül ki.
A 4. pont a Kolbászház az egyetlen, aminek igazán köze van a kolbászhoz és ráadásul szép is, de erről nincs fenn kép az oldalon és a nyitvatartásáról sem kapunk információt.
A képcímeknél egyszer sem sikerült a füstölés, füstölő szót helyesen írni és a szövegben is van pár helyesírási hiba.
A koordináták kissé bizonytalanok. Az első pontnál például mindkettőnk GPS-e 10 m eltérést mutatott. A szájbarágós leírás helyett, hogy hol van a leolvasandó, jobb lenne a pontos koordináták megadása.
A rejtések gondosak, a jelszó ötletes.

Pantya 2022.03.15 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

gabor03 2022.03.15 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (324 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]