geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3400. A békéscsabai kolbász nyomában (GCBKOL)

BÉKÉSCSABA CÍMERE

BÉKÉSCSABA CÍMERE

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

 SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

VÁROSI SPORTCSARNOK

VÁROSI SPORTCSARNOK

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

CSABAPARK

CSABAPARK

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR
Szélesség N 46° 40,681'
Hosszúság E 21° 7,409'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.09.15 20:00
Megjelenés időpontja: 2012.09.15 20:01
Utolsó lényeges változás: 2016.09.06 17:39
Utolsó változás: 2019.12.17 13:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Kovács Palika, GYEZegzug,Tarsolyos +36302454856
Ládagazda: tarsolyos
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 271 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP

1. ponton villanyoszopon fém lemezcsíkon keresd. 2. ponton gravírozott táblácskán van elhelyezve. 3. ponton reklámtábla fém oszlopán, szem magasságban keresd. 4. pont: 10 x 11 x 5 cm-s kemény fedeles, hagyományos konyhai doboz, nem hagyományos rejtéssel.

Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője.
Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!


PARKOLÁS

Érdemes gyalog vagy kerékpárral felkeresni a pontokat, de autóval is körbejárható. A sportcsarnoknál lehet parkolni a  N 46° 40,923' E 21° 6,856' 86 m [GCBKOL+1parkolo] koordinátán. Ez ingyenes, amennyiben rendezvény van a sportcsarnokban, akkor a környező utcák, adott esetben az Aldi parkolója  N 46° 40,873' E 21° 6,731' 86 m [GCBKOL+2parkolo] is jó választás lehet.

A CSABAI KOLBÁSZRÓL S ANNAK FESZTIVÁLJÁRÓL

A csabai kolbász mindössze 120 évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Ennek oka egyszerű: a csabaiak nem tartottak annyi sertést, hogy az kellő mennyiségű legyen a helyi kolbászkultúra elterjedéséhez. A technikai fejlődés, a környezeti adottságok azonban a századforduló környékén már egyre elterjedtebbé tette a sertéstartást. A csabai kolbász a két világháború közötti időszakban lett híres, az 50-es, 60-as években már országszerte forgalmazták a "Csabai csípős" elnevezésű terméket. 2000-ben hungarikummá nyilvánították. A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.
A fesztivál 1997-ben született meg, az évek során széleskörű nemzetközi rendezvénnyé vált. Évről évre több látogató keresi fel s a résztvevők száma már meghaladja a 100.000 főt! A kolbászkészítő versenyen is egyre több csapat vesz részt. A fesztivál kezdi kinőni az eredeti helyszínt, a sportcsarnokot és az azt körülölelő területet.

REJTÉSEK

KRAJCSÓ PÁL

1. pont: N 46° 40,914' E 21° 5,488' 87 m [GCBKOL-1] Jelszórészlet, beton villanyoszlopon a járda mellett, a kövesút felőli oldalon, fém lemezcsíkon, szem magasságban találod, (8 karakter).

Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester (a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke). Sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért. Az ő tiszteletére hirdetik meg 2010 óta minden évben a Krajcsó Pál vastag és vékony kolbászgyúró emlékversenyt.
Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek.
A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-s sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez.
Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabad kéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri az adott évet követő május-június hónapjában ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és díjazza.
A rejtés annak a háznak a közelében van, ahol Krajcsó Pál élt és dolgozott. A füstölő, érlelő és feldolgozó kisüzemet a család jelenleg is működteti. A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható.

DEÁK UTCA REFORMÁTUS TEMPLOM

2. pont: N 46° 40,819' E 21° 6,182' 87 m [GCBKOL-2] Jelszórészlet az elektromos szekrény faházán, ott ahol nem ázik, egy gravírozott réz táblácskán, (7 karakter).

Rövid sétával elérjük a kis templomot, közben fagyizók, kávézók sokasága kínálja termékeit. Átsétálva az Élővíz-csatorna kis hídján, megérkezünk a hársak birodalmába. Gyönyörű látvány az utca télen-nyáron egyaránt lenyűgözi az arra járó embereket. Tavasszal virágzás idején a környéket belengi a virágok illata.
A templom 1912-ben épült. 2002-ben teljesen felújították. Szomszédságában van a régi országos hírű "technikum" ma Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Gyermekkorunk világa, itt kezdtünk ismerkedni a lányokkal, nagy sétákat tettünk a kis levelű hársak birodalmában.

A BÉKÉSCSABAI SPORTCSARNOK

3. pont: N 46° 40,928' E 21° 6,638' 87 m [GCBKOL-3] Jelszórészlet a gát melletti hirdetőtábla vasoszlopán, szem magasságban található, (9 karakter).

A kolbászfesztiválnak is helyt adó Sportcsarnokot csehszlovák építőmérnökök építették, akiket a római Colosseum ihletett meg.
A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Itt tartják minden év tavaszán a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét.
A Sportcsarnok megközelízésea 3-as és 8-as busszal lehetséges.

CSABAI KOLBÁSZHÁZ ÉS RENDEZVÉNYPAJTA

4. pont:  N 46° 40,681' E 21° 7,409' 87 m [GCBKOL-4]
Jelszó utolsó részlete egy ládikóban, nyúlj fel érte! Mugli veszély vagy a láda eltűnése esetén a rejtéstől 2 méterre a kerítésen, szemmagasságban gravírozott réz táblácskát keress! (4 karakter).

2015 januárjában nyitott, fő célja a csabai kolbász népszerűsítése, bemutatása. Disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással tartják fenn egész évben az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt.

www.csabaikolbasztevival.hu

www.kolbaszklub.hu

Krajcsó Pali bácsi receptje

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 20 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)


Kolbász füstölése


Egy napra felakasztják a kamrában, hogy átjárja a hűvös, de nem fagyos levegő. Utána először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. Vigyázni kell a füst hőfokára és mennyiségére: ha kezdettől fogva túl erős a füst, akkor a hús megkeseredik és megbüdösödik. Ha viszont túl kevés a füst, akkor a tartósítási eljárás nem lesz elég intenzív, és a kolbász gyorsabban megromlik a tárolás során. A füstölés időtartamától függően csökken a kolbász víztartalma, felülete kiszikkad és egy védőréteg keletkezik rajta.
Régen speciálisan öblösre kialakított kéményekben füstölték a kolbászokat.
A fa és fűrészpor égésének lefojtásával érhető el a jó és erős füst.
Minden családnak megvolt a saját módszere.
A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmasak, mert illóanyaguk és gyantájuk megkeseríti a húst. A bükkfa és a gyümölcsfák - valamint ezek fűrészpora - a legjobbak erre a célra. Némely tájegységen szőlőtőkét, kukorica csutkát is használnak füstölésre. A kolbásznál a füstölési idő 2-5 napot vesz igénybe.

Közelben van a Csabapark, nagyszerű programokkal valamint csodálatos játszóterével.

www.csabapark.com

LÁDATÖRTÉNET

2012. szeptember 15. 20:00 - A láda megjelent

2012. szeptember 16. 10:29 - Első megtalálók: Skalp & Sio

2012. szeptemberében a láda megszűnt 13 megtalálással, 1 nem megtalálással, 11 egyéb bejegyzésekkel.

2016.08.22-09.06. Négy éves álmából felébresztettük s örökbe fogadtuk - Rajp kesser társunktól - átalakítottuk és ismét kereshetővé tettük: tarsolyos, dobozipatikus, GYEZegzug

Mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó láda- vadászatot kívánunk.

tarsolyos
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (107 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.68 web: 4.71 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kissss 2021.09.12 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.77
Gyulai pihenésünket színesítettük egy békéscsabai biciklis kunkorral. Az irányt mindig egy következő láda jelölte ki. :) Köszi a lehetőséget!

PipiDzsem 2021.09.12 11:53 - Megtaláltam
Békéscsabai sétával szimultán csináltuk meg! nagyon tetszett nekünk! Nagyon tetszett, főleg a csapat Komáromi tagjának!
( Aki a szerelmem ) [Geoládák v3.11.3]

szollosi73 2021.09.07 13:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.29
Megvan!

Louis 2021.09.03 04:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Dr.Lada 2021.08.21 08:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Andrusával kerékpárral elkövetve.:-) Békés megyei hirtelen felindultságbol elkovetett őrültség keretében.
Log később.
[g:hu+ 2.7.14]

Andrusával három napot bringáztunk Békéscsaba, Gyula és Szeged környékén. Ez a láda is utunkba állt a második napon. Nagyon szép napsütéses időnk volt, igazi bringás idő, így nem tétlenkedtünk minden utunkba eső ládát megkerestünk. Mindhárom nap 100 km körül volt a táv és mindhárom nap remekül szórakoztunk.

A 4-es pont után eltekertünk a 3-as ponthoz, majd elhagytuk Békéscsabát egyéb ládákat kergetve, visszafelé jövet viszont este még begyűjtöttük a reggel otthagyott két pontot.

-1-2
-3-4
-5 
laszloze 2021.08.17 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

hitamas 2021.08.12 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.49
A békéscsabai ládák keresése közben egyre másra ennek a ládának a pontjaiba ütköztem, nem volt mit tenni, meg kellett keresni a maradékot is. :)

Szabó família 2021.08.12 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

fifty-fifty 2021.08.08 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Béla 53 2021.08.04 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

[g:hu+ 2.8.2 teszt]

Szófia 2021.07.23 21:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Easter 2021.07.22 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.1]

Pötti 2021.07.17 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

busmannn 2021.07.17 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

LionDaddy 2021.07.17 16:46 - Megtaláltam
Csongrád- és Békés-megyei ládázós-gasztro hétvége Beával, Anitával és kectammal.
27/20. találat.
Élmények és fotók később.

Köszi a rejtést!

 
kectam 2021.07.17 16:40 - Megtaláltam
Három napos viharsarki csavargásunk közben találtuk meg, Anitával, Beával és LionDaddy-vel. A többi multi pontjait is összefűzve kerestük fel a pontjait. Már csak az íze hiányzott a szánkból, de ezt is megoldottuk, mert GYEZegzug-nál eltöltöttünk egy kellemes estét nagyon finom kolbásszal és almás palacsintával.

Világutazó 2021.07.13 19:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]

anettx 2021.07.03 15:10 - Megtaláltam
TFTC!
Békéscsabai városnézés.
Keresztbe kasul több más multipontokkal együtt kerestem. A helyszíneken járva (a 4. pont kivételével) nekem sajnos nem jött át a téma, olyan mint Debrecenben a virágkarneválos multi, csak ez kevesebb pontból áll.
[Geoládák v3.11.3]

stopo 2021.06.26 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Lacipap 2021.06.23 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.11
Megtaláltam!
Némelyik rejtés egy kicsit becsapós volt, az út pedig hosszú.
Köszönöm az elrejtő munkáját!

Qwak 2021.06.20 00:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67
végre egy normálisan elkészített multi láda! köszönöm a rejtőnek hogy időtálló jelszavakat készített, a térképen is pontos koordinátákat és megfelelő leírást adott minden ponthoz! (ez nagyon pozitív csalódás volt az elmúlt 5 multihiz képest!) :)

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

targonczas 2021.06.06 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a munkádat és a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.3]

meszmona 2021.06.06 13:55 - Megtaláltam
V_Gabor társaságában.
Köszönöm!

[g:hu+ 2.7.3]

V_Gabor 2021.06.06 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.51
A pontokat a megadott sorrendben kerestük meg. Sajnos most nem sokat láttunk a nevezetességből.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.7.3 teszt]

2021-06-06 12.47.07R2021-06-06 12.48.48R
2021-06-06 12.48.52R2021-06-06 12.49.12R
2021-06-06 13.29.39R2021-06-06 13.30.10R
2021-06-06 13.30.38R2021-06-06 13.33.54R
2021-06-06 13.35.17R2021-06-06 13.44.20R
2021-06-06 13.48.29R2021-06-06 13.49.55R
2021-06-06 13.51.39R2021-06-06 13.52.12R
2021-06-06 13.54.25R 
erdélyiek11 2021.06.05 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (282 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]