FAQ
3423. Pécsi 48-as tér (GC48AS)

A park

A park

Parkolni tilos!

Parkolni tilos!

1956

1956

Emlékezünk

Emlékezünk

1956 innen indult

1956 innen indult

Petőfi szobor

Petőfi szobor

Ilyen volt régen

Ilyen volt régen

Millenniumi emlékmű

Millenniumi emlékmű

Szökőkút

Szökőkút

Egyetem bejárata

Egyetem bejárata

Homlokzat dísz

Homlokzat dísz

Professzor úr

Professzor úr

Rektori hivatal díszes bejárata

Rektori hivatal díszes bejárata

Park

Park

Villamos megálló

Villamos megálló

Hang, szmog fogó

Hang, szmog fogó
Szélesség N 46° 4,435'
Hosszúság E 18° 14,275'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.10.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2012.10.17 19:30
Utolsó lényeges változás: 2014.10.12 18:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: RoriZo
Ládagazda: RoriZo
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 1013 + 5 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente


WAP

A rejtek közvetlenül az Egyetem épületének falán található fém szerkezeten van elhelyezve, ez megzavarhatja a GPS vételt!
9cm*6cm*2cm a doboz mérete.
Kérem tessék vigyázni, rendkívül nagy a forgalom!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládatörténet
2014.10.12. Ismét kereshető a doboz!
2014.10.10. A láda eltünt, hamarosan pótolom!
2014.09.07. Új logfüzet került a régi helyére!

2012.11.15. A ládát kicseréltem egy új dobozra, új mágnesekkel, és az elázott füzetet is cseréltem.

Megközelítés

A legközelebbi parkolási lehetőség a Vasvári Pál utcában lehet. A parkolásért fizetni kell hétköznap 8-17 óra között!
Vasárnap ingyenes.

 N 46° 4,426' E 18° 14,253' 140 m [GC48AS+parkoló]

Bevezetés

Pécs egyik híres, és még sem közismert terére invitállak benneteket! Középiskolás éveimet a térrel szemben lévő szakközépiskolában töltöttem, jól ismerem a környéket. A régi térre nem lehet ráismerni, a környező épületeket felújították. Nagyon szép lett!

48-as tér

Éjszakai panoráma, nézd meg!

A 48-as tér Pécs egy meglévő, azonban az elmúlt évtizedekben rendkívül elhanyagolt köztere volt. A terület rehabilitációja és kortárs újraértelmezése szükségessé vált, amelyre az EKF közterület rehabilitációs projektek keretében került sor.
A tér a város életében fontos, hármas funkcióval rendelkező közterület. Elsősorban jelentős zöldfelület, melynek állapota a korábbi évtizedekben jelentősen leromlott. Ennek elsődleges oka, hogy az ország egyik legforgalmasabb közútja, a 6-os számú főút a park északi határán húzódik. A tervezéskor elsőként az ebből eredő káros hatások kiszűrése volt a cél. Létrehoztak egy 1,20 m magas zajvédő támfalat, amelyet a park felől egy zöld domb takar, így jelentősen csökkentek a forgalom felől érkező kellemetlen szmog, zaj és vizuális hatások. A 48-as tér körül helyezkedik a Pécsi Tudományegyetem Jogi és Közgazdaságtudományi Kara, ill. az újonnan ideköltözött rektori hivatal, ezért a terület egyetemi park is egyben. Nem utolsó sorban itt vannak Pécs városának a nemzeti ünnepekhez kötődő emlékművei, ezért a park kegyeleti funkciót is betölt.

A park kompozícióját a funkcióból adódó kettősség alapján alakították ki. A teljes területen igyekeztek a lehető legtöbb zöldfelületet létrehozni, így lágy, íves sétányokkal tagolt liget jött létre, ahol a "fűre lépni szabad" elve érvényesül. Ebbe az organikus ligetbe feszül bele a maga szigorú és méltóságteljes vonalvezetésével az "Emlékezés tere", ahol az 56-os, a Millenniumi emlékmű és a Petőfi szobor helyezkedik el. Szintén itt kapott helyet egy jet-es vízjáték, amely egy átlagos hétköznap kellemes és játékos vízfelületként tagolja az amúgy egybefüggő, kővel burkolt teret. Az ünnepek alkalmával a vízjáték egyszerűen elzárható, és ekkor az egész terület rendezvénytérként tud funkcionálni.

Petőfi Sándor szobor (Borsos Miklós)

Petőfi Sándor költő, 1823-ban született. Vándorszínészként bejárta Magyarországot, később segédszerkesztő lett a Pesti Divatlapnál és a Pilvax kör szellemi vezérévé vált. Ekkor már ünnepelt költő. 1848 márciusában az egyetemi ifjak élére állt, versek, cikkek, röpiratok hirdetik forradalmi nézeteit. Később a fegyveres harcokban is részt vett, Bem József seregében harcolt. Az 1849. júliusi csatavesztést követően eltűnt, halála máig élő legendák forrása. 1949-ben a város vezetése pályázatot írt ki a Petőfi-szobor elkészítésére. Ennek eredményeképp került felállításra a ma is látható szobor 1950-ben, mely Borsos Miklós alkotása. Petőfi az 1948-as forradalomra jellemző hosszú zsinóros mentében áll a magas emelvényen. A szoboralak testtartása a költőre jellemző lendületet sugallja.

1956-os emlékmű (Farkas Ádám)

Az 1956-os forradalmi eseményeket közvetlenül kiváltó ok az október 22-én rendezett diákparlament volt, amit a Pécsi Egyetemen tartottak. Éles szópárbaj alakult ki, a nemzet követelései mellett, a várost érintő kérdésekről is. Ilyenek voltak az uránbánya hasznosításával és felügyeletével kapcsolatos, valamint a szovjet csapatok ittlétét, a hadifoglyok visszatérését érintő kérdések. Mindezekre válaszul Pécs és Baranya megye tanácsa elrendelte a rendkívüli állapotot, így a statárium alatt a némán tüntető diákok közül már október 24-én négyet letartóztattak. Pár nappal később érkeztek a hírek arról, hogy nagyobb szovjet páncélos egységek indultak útnak Pécs felé, majd november 4-én behatoltak a városba. A Horváth Géza vezette "Mecsek szabadságharcos csoport" ellenállásban kifejtett tevékenysége volt a legjelentősebb. Többségük később emigrált, sokukat elítélték és néhányat ki is végeztek közülük. Ma, az egykori forradalmi mozgalom kiindulópontjául szolgáló téren, áll Farkas Ádám szobrászművész 56-os emlékműve. A vörösmárvány gránit-talapzaton álló, jelképes lövedék-becsapódásokkal szaggatott fekete gránitoszlop emlékeztet bennünket az egyszerre szomorú és ugyanakkor reményteljes forradalom korszakára.

Pécsi villamos története

A Téren található egy pécsi villamos megálló eredeti épülete, igaz funkcióját tekintve kissé átalakult.

1910-ben Nendtvich Andor polgármester irányításával a villamosvasúti intézőbizottság szerződést dolgozott ki, amely a Ganz-féle Villamossági Rt.-t bízta meg a kivitelezési munkákkal. 1913. október 20-án elindult a város címerével ékesített, kék szegélyes pécsi villamos, ezzel Pécs lett a 29. város a monarchiában. A villamost itt nem előzte meg sem ló-, sem gőzvasút. Az egyvágányú, kitérő rendszerben működtetett villamosközlekedés egyszerre három vonalon indult be Pécsett:
· Zsolnay gyár - Főpályaudvar,
· Budai külvárosi pályaudvar - Hadapród iskola,
· Zsolnay gyár - Hadapród iskola
A pécsi villamos 47 évig sok mindent megért. Az idő során korszerűtlenné és öreggé vált villamosforgalmat a város vezetésének pénz szűkében meg kellett szüntetnie. 1960. augusztus 31-én tette meg utolsó útját a pécsi villamos. Felvirágozva indult a Tüzér utcai végállomásról. Mire bedöcögött a Széchenyi térre, már jelentős tömeg kísérte.
Napjainkra a pécsi villamosról már csak néhány tárgyi emlék maradt fenn. Áll még a remíz, az aszfaltban megbújik néhány síndarab és egyes belvárosi épületeken még ott díszelegnek a rozettás felsővezeték tartó kampók.

Romhányi professzor szobra

1951. október 16-án foglalta el a Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének katedráját. Ő maga később "kiteljesedésnek" nevezte pécsi működését, hiszen itt valósultak meg álmai, itt nyílt szabad tér kreativitása kibontakozására. Romhányi György legszélesebb körben kétségtelenül oktatói tevékenységével vált legendává. Romhányi professzor legfontosabb üzenete a hallgatók iránti feltétel nélküli szeretet volt, emiatt tudott szigorúságában is inspiráló lenni. Utánozhatatlan előadói készségének egyik legfontosabb vonása az volt, hogy hallgatóival személyes kapcsolatot alakított ki. Fantasztikus arc- és névmemóriával rendelkezett. Kivételes módon több száz medikust tudott néven szólítani, s előadásai alatt folyamatos szemkontaktusban volt a hallgatóival. Nem vetített, mert a sötétben elveszett volna a szemkontaktus! Oktatási módszere - a vázlatos rajz, a megfelelő hangsúly, az interaktív előadásmód - a modern multimédiás feltételek közt is időtálló.
Amikor nyugdíjba vonult, búcsúbeszédében azt mondta, hogy három zsákot visz magával: az egyik egy kis zsák, de igazgyöngyök vannak benne, amiket a tudás tengerének mélyéről hozott fel. A másik zsákban azoknak a betegeknek a történetei vannak, akiket az ő diagnózisai segítettek hozzá a gyógyuláshoz. A harmadik egy nagyon nagy zsák, de lyukas, a tanítványok, a diákjai zsákja, azoké, akiket évről évre tanított, és akik aztán elmentek szerteszét a világba, magukkal víve az ő tanításait.

Források

Még több kép a térről

Villamos

Pécsi villamos története

Romhányi György

Flag Counterfree counters

Kellemes időtöltést, jó szórakozást!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (416 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.55 web: 4.64 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ásványvadász 2022.12.03 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Szuper a rejtés. Egy rakás teleírt, gyűrött cetli van a dobozban. Ráférne egy nagytakarítás.

Ben Stone 2022.11.14 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mitsek 2022.11.12 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Hétvégi apa-fia program keretében: megtaláltuk, köszönjük az agyafúrt rejtést!
Már először is tudtuk, hol lesz a láda, de mégis háromszor futottunk neki a feladatnak, mert a sötétben csak nem lett meg. Még az ereszcsatorna lefolyólyát is átnéztük (egy nagyon dzsuvás szűrő volt benne), de nem találtuk meg a kis apróságot. Végül visszaolvasva a logokat, találtunk némi segítséget. Embernagyságú feladat volt! [Geoládák v3.12.10]

Fajankók 2022.11.06 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!:) [Geoládák v3.12.10]

LostSrCrew 2022.11.05 17:06 - Megtaláltam
Megtaláláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

Wayfarer 2022.11.05 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! B&B [Geoládák v3.12.10]

Veronika81 2022.11.01 11:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) Ma nagyon békésen lehet keresgélni, sehol senki. Ide jártam Egyetemre, szép emlékeket ébresztett a láda. :) [Geoládák v3.12.10]

Csaba_P_63 2022.10.31 09:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.98
Megtaláltuk, köszi a rejtést!
Szendi&Csabi

Xorbit 2022.10.30 10:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.59
A lehetőségekhez képest sokat kerestük a ládát, néha tényleg elfelejt az ember a józan észre és a kesser ösztönökre hallgatni ahogy azt lejjebb is írták... :)

Botticelli 2022.10.28 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sarialexandra888 2022.10.28 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pocok2013 2022.10.23 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyulacy 2022.10.22 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

CsaCsy01 2022.10.08 17:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ArNick 2022.10.08 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

Manfi 2022.10.08 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kaponyaferenc 2022.10.08 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mufurc 2022.10.08 12:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Leslie33 2022.09.26 21:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kromoXspace 2022.09.18 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kulg76 2022.09.10 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést Coolcsár család! [Geoládák v3.12.10]

szollosi73 2022.09.08 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.34
Megvan!
Nagyon forgalmas környék. A tér szép, a fél órás parkolójegyünket kihasználtuk teljesen, körbesétáltuk az egészet.
Köszi a rejtést!

Pécsi 48-as tér-1Pécsi 48-as tér-2
Pécsi 48-as tér-3Pécsi 48-as tér-4
zsbenko 2022.09.03 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csabetta 2022.08.24 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ckriszti 2022.08.20 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1020 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]