FAQ
3449. Dugás-kút (GCDUGA)

A forrás foglalása (1971-2014)

A forrás foglalása (1971-2014)

Forrás a patakmederben (1971-2014)

Forrás a patakmederben (1971-2014)

2014-ben felújítva

2014-ben felújítva

Pihenő a forrásnál

Pihenő a forrásnál

Ropolyi-árok (a Berki-patak keleti ága) völgye

Ropolyi-árok (a Berki-patak keleti ága) völgye

Ropolyi-tó

Ropolyi-tó

Ellenfényben

Ellenfényben

Dugás-kúti erdő

Dugás-kúti erdő

Rejtő fa

Rejtő fa

A kisvasút emléke

A kisvasút emléke
Szélesség N 46° 14,080'
Hosszúság E 17° 46,644'
Magasság: 190 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.11.18 14:15
Megjelenés időpontja: 2012.11.18 14:16
Utolsó lényeges változás: 2012.11.18 14:16
Utolsó változás: 2020.11.03 10:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7100 m
Megtalálások száma: 287 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Dugás-kút
A hírneves forrást bemutató láda (mérete 16 cm * 10 cm * 12 cm) a Zselici Tájvédelmi Körzet Dugáskúti-erdő nevű részében rejtőzik soktörzsű fa védelmében. A környék erdői a SEFAG kezelésében vannak, náluk általános szabály az erdőlátogatásra az, hogy a szarvasbőgés időszakában (egész szeptemberben, de helyenként októberben is) az erdőkben csak 9 és 15 óra között tartózkodhatunk. Az agancsgyűjtés időszakában (február-március) kizárólag a kiépített utakon, és a jelzett turistautakon szabad járni. Az erdőlátogatási korlátozásokat tekintve ez a térkép hasznos lehet.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Megközelítés
A Csillagpark megnyitása óta Simonfa felől szabad a behajtás a ropolyi erdőgazdasági aszfaltos útra, és a kiinduló pont a Ropolyi-tó lehet.
A Dugás-kút forrás a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra Kék sáv jelzésről itt  N 46° 14,654' E 17° 46,484' 175 m [GCDUGA+elágazás] leágazó jelzetlen szekérúton érhető el a Dugáskúti-erdőben, a Ropolyi-tó  N 46° 14,634' E 17° 46,554' 172 m [GCDUGA+Ropolyi-tó] közelében, amely mellett esőbeálló és turistapihenő várja a természetjárókat. (Jelzett turistautak vezetnek akár a kiltátótoronytól, akár a tó keleti partjáról indulva.)

Nagyobb gyalogos \ kerekes túrák
1. Az első útvonal 7,1 km hosszú. Ekkor a kék sáv Kék sáv jelzés mellett, a zselickisfaludi  N 46° 16,147' E 17° 43,846' 170 m [GCDUGA+1.parkoló] Vándor-turistaháztól indulunk. Az út első szakasza hosszú emelkedővel, mélyúton halad, míg felér a Bereknyei-szőlőhegyre. Innentől a Tergócs-erdő felé a dombháton haladva több helyen is kilátás nyílik a környező völgyekre és dombvonulatokra.
Hamarosan a Tergócs-erdőn át vezet utunk, érintve a táblával jelzett, különleges hársfaligetet, majd elérjük az évezredes múltú, mára eltűnt Kardosfa község helyén álló Hotel Kardosfa Ökoturisztikai és Konferenciaközpontot - az erdészet által kirakott tábláról megismerhetjük az elnevezés eredetét és a hely történetét is -, majd később a Ropolyi-horgásztó közelében elérjük a forráshoz vezető jelzetlen út kiágazását.
2. A másik útvonal hosszúsága 7,7 km. A 67-es útból Simonfától délre ágazik ki  N 46° 15,558' E 17° 49,714' 260 m [GCDUGA+2.parkoló] a kezdetben kék kereszttel Kék kereszt jelzett, aszfaltos erdőgazdasági út, végig ezen haladunk a Ropolyi-tóig. Az út első szakasza szép kilátást nyújt a jellegzetesen vízszintes dombhátakkal keretezett zselici tájra. Később az út a Zselici Tájvédelmi Körzetben halad, ahol az útról nem térhetünk le az erdőbe. Ezt a területet bükkös-ezüsthársas erdőtársulás uralja, az utóbbi génbankjaként szerepel. A Ropolyi Vadászház közelében az útról kis kitérőt téve, a környék történetét információs tábla ismerteti. Utunk érinti a nagy múltú, de mára eltűnt Ropoly község területét. Itt kis szakaszon a piros sáv Piros sáv jelet követjük, majd becsatlakozik a kék sáv Kék sáv, és a Ropolyi-tóig azon haladunk, ahol rátérünk a fentebb ismertetett szekérútra.

Az elágazás megközelítése két irányból is jellegzetes zselici tájon át vezet, ami azt jelenti, hogy a látóhatárt minden irányból közel vízszintes, nagyjából azonos magasságú, hosszan elnyúló dombgerincek zárják. A jellegzetes tájképnek a Zselic földtani múltja adja a magyarázatát. A Zselic fő tömegét a Kárpát-medence nagy részét kitöltő egykori Pannon-tó medencéjének homokos-agyagos feltöltése, a "sárgaföld" adja a helyenként akár kilométeres mélységben fekvő több száz millió éves kőzetek fölött. A Pannon-tó teljes feltöltődése után a terület 200...300 méter magasságú fennsíkká emelkedett a földkéreg mozgásai során. A földkéreg későbbi törései mentén az erózió völgyek sokaságát mélyítette a fennsíkba. Azt mondhatjuk, hogy errefelé nem hegyek keletkeztek, hanem völgyek, és ami közöttük megmaradt a fennsíkból, azok ma a völgytalpakhoz mérve 60...100 méter magas dombok (helyi fogalmak szerint hegyek). A dombtetőket és lejtőket többnyire a későbbi időszakokban szállóporból lerakódott 10...30 méter vastag löszréteg borítja.

Dugás-kút forrás
A forrást  N 46° 14,115' E 17° 46,691' 188 m [GCDUGA+Forrás] régebben fa dongákkal (dugákkal) védett merítős medencével foglalták, de az 1971-es vadászati világkiállítás alkalmából kőből falazott, boltívvel védett formában újították fel. A 2000-es évekre a forrásház tönkrement, vize a gyűjtőmedencéből nem kifolyócsövön, hanem alsó repedéseken folyt ki. A forrás 2014-es felújítás során nyerte el mai formáját.
A tartós aszály időszakát kivéve bővizű forrás a Ropolyi-árok nevű vízfolyás egyik eredése, amely aztán északra veszi az irányt, felduzzasztva létrehozza a Ropolyi-tavat, majd a Berki-patakkal egyesülve 15 km után ömlik Kaposba.
A forrás mellett kis erdei pihenő várja a természetjárókat asztalokkal, padokkal és tűzrakó hellyel.
A völgyben vezetett valaha (1917-1929) a Kaposvár - Ropoly keskeny nyomközű gazdasági vasút, amelynek emlékeként a SEFAG egy vágányszakaszt és tájékoztató táblát helyezett ki.

Zselici betyárok
A kút története összefonódik a somogyi betyárok emlékével, elsősorban Patkó Bandi legendáival. A környékbeli erdők voltak a Patkó fivérek, Patkó János és öccse, István - becsületes nevükön Tóth János 1825-1862 és István 1827-1862 - bandájának egyik rejteke [1]. Ropoly környéke útvesztő völgyekkel szabdalt, sűrű erdőivel a törvényen kívüliek számára sokáig jó búvóhelyet jelentett. A népi emlékezet alapján egyetlen személynek, Patkó Bandinak emlegetik a két fivért a legendák és népdalok. Annál is inkább, mert sok a közös vonás életsorsukban: eleinte közös bandában tevékenykedtek, majd szétválásuk után a halál is ugyanabban az esztendőben érte őket. Összekülönbözésük miatt István áttette működési területét a Koppány völgyébe. 1862-ben bandája tűzharcba keveredett Nyim határában a zsandárokkal és megsebesült. A vezért a többiek Nagybábonyba menekítették, de másnapra elhunyt. Az egyházi szertartást megtagadták tőle, ezért a temető partoldalában földelték el. Sírhelyét egy kopjafa őrzi a mai Bábonymegyerben.
János bandája a Zselicben maradt, és a déli területeken folytatta tevékenységét, míg őt is elérte a sors keze. Szintén 1862-ben Galambok határában folytattak tűzharcot a hatóság embereivel. Súlyos sebesülése után pajtásai Fenékpusztára menekítették, de sebe elüszkösödött, helyzete reménytelenné vált. Agyonlövette magát - hűséges pajtását, Bergán (Fülöp) Jánost kérte meg, hogy szabadítsa meg szenvedéseitől [2].


Kirándulások a környéken
A kardosfai szállodától több helyi jelzés indul.
A. Zöld házikó: Kardosfa - Enyezdi Barakk Vadászház - Kishárságy 7,5 km
B. Zöld bükklevél: Kardosfa - Ropolypuszta - Génrezervátum 6,5 km
C. Zöld szarvas: Kardosfa - Szarvasfarm 6,8 km
D. Zöld tölgylevél Zöld tölgylevél Kardosfa - Betyársír - Görgényi vadászház - Zselickisfalud 23,7 km
E. Zöld hárslevél: Kardosfa - Emlékhársas 2,7 km (része az 1. útvonalnak)

Felhasznált források:
[1] Szerk. Dávid János: Kaposvár és környéke. Dávid kiadó, 2000. p. 190.
[2] Király Lajos: Híres betyár vagyok. Somogyi Honismereti Egyesület, 2002. p. 177- 178
Észak-Zselic forrásai
Tótszentgyörgy község honlapja
Megjegyzés
A betyártörténetek nemcsak a nép képzeletében alakulnak-szépülnek, sajnos a felhasznált forrásmunkák is egészen eltérő adatokat tartalmazhatnak. Magam Patkó Bandi történetét komoly szaktekintélyek munkáiból több változatban gyűjtöttem ki, és azt a változatot írtam le, amelyik valamilyen okból a leghihetőbb. Nem vettem figyelembe például Mészáros Ádám & Rózsás Márton (Somogyi Múzeumok Közleményei 18: p 251-260 Kaposvár, 2008.) véleményét, akik ezt írják:
'Ezen a néven két betyár, Patkó István és János (valójában Csorba István és Bergán János) működött, nevük és legendájuk a folklórban, a népi emlékezetben Patkó Bandi apokrif személyében fonódott össze. Csorba "Patkó" Istvánt 1862-ben, Bergán "Patkó" Jánost 1864-ben lőtték agyon a pandúrok.'
Ennek ellentmond többek között az, hogy Patkó István Tóth Istvánként szerepelt a halotti anyakönyv bejegyzésének megfelelően (Gönczi Ferenc: A somogyi betyárvilág. Kaposvár, Új-Somogy Nyomda 1944.) a sírja fölé állított korabeli fejfán, lásd a róla megemlékező POI-t.
A betyárokról szóló hitelesnek tűnő adatok is ellentmondásosak. Egyrészt tisztességes családjuk érdekében álnéven szerepeltek, amelyet időnként változtathattak is. A tűzharcban elesettek azonosítása személyes iratok híján megbízhatatlan volt. Gyakran a nagyobb nevű elesett, de élőnek híresztelt vezér nevével szerzett magának tekintélyt a futóbetyár, de az is előfordulhatott, hogy az elfogott bajtárs a vezéreként azonosította valamelyik elesett közbetyárt, így segítve az elmenekült vezér társadalomba való visszailleszkedését.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (113 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.76 web: 4.80 átlag: 4.77

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


dimi3 2022.11.03 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget

Zannar 2022.10.29 17:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Nagyon kreatív rejtés, szép környék! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ZsuzskaTurazik 2022.10.16 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Green Eye 2022.10.02 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam RPDDK járása közben, köszönöm a rejtést!

toroki 2022.10.02 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.59
Köszönöm a rejtést!

marciq 2022.09.18 12:58 - Megtaláltam
Bingo! Megtaláltam! Köszönöm! A kút és a tó már csontszáraz, de a környezet még mindig ugyanolyan szép mint rég. A kis zacskó teljesen el ázott. [Geoládák v3.12.10]

Zergi 2022.09.11 10:00 - Megtaláltam
Fogtam!

283_6199283_6201
283_6202283_6203
283_6204283_6205
283_6206283_6207
283_6208283_6210
283_6211283_6212
ésKata 2022.09.11 10:00 - Megtaláltam
Kaposvári hétvégéről hazafelé.

Ajtony 2022.08.27 13:48 - Egyéb
Betelt logfüzet cserélve. Ez most egy kicsit helyrebillentette a mostanában sokszor megtépázott lelkivilágomat, mert a régi logfüzetben alig-alig volt üresen kihagyott lap ill. oldal.

scamel 2022.08.24 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
scamel [Geoládák v3.12.10]

utigabi60 2022.08.12 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

flora1101 2022.08.06 23:59 - Megtaláltam
Betelt a füzet.
Köszi a rejtést.

kectam 2022.08.05 19:10 - Megtaláltam
4 napos zselici csavargás Anita, Bea, Judith, Molka, kópé1993, LionDaddy és pliptai társaságában. Idei bázisunk Almamelléken volt, ahonnan csillagtúráztunk. A szokásos frenetikus hangulat mellé szokatlan meleg társult, de ez nem vette el kedvünket a környék felfedezésétől.
A csillagda után látogattuk meg a kék háromszög-kék kör jelzésen. Az alig több mint 2,5 km oda-vissza út közel 170 méter szintet tartalmazott, ráadásul nem tudtunk logbookot cserélni, mert a csillagdánál maradt a kocsiban...

logbook csere kellene

Judith 2022.08.05 19:10 - Megtaláltam
Megcsíptem!
Zselici geotúra alkalmából!

LionDaddy 2022.08.05 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.49
2020 és 2021 zempléni geotúrái után idén a Zselicre esett társaságunk - Anita, Bea, Judith, Molka, kectam, kópé1993 és pliptai - választása. Ennek megfelelően almamelléki szállásunkról csillagtúráztunk az ott töltött 2 napon, de odafelé és hazafelé is keresgéltük a ládákat. 32/14. találat.
A GC272M (Csillagles) ládánál jó sok időt eltöltöttünk az előadással, így ehhez a ládához jó tempóban, ~ 4,5 km/h átlaggal "szaladtunk" le és fel. A forrás ki van száradva, de a láda - eltekintve a teli logfüzettől - rendben van.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.9.11]

 
pliptai 2022.08.05 19:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kópé1993 2022.08.05 19:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pandala 2022.07.18 16:30 - Megtaláltam
Leleplezve, köszönjük!
[Geoládák v3.12.10]

Moncsiroli 2022.06.04 17:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Remek túra volt. Köszönöm

gym 2022.05.06 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Almond 2022.04.17 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönet a rejtésért! [Geoládák v3.12.7]

kisbalintpeter 2022.04.16 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Katci 2022.04.13 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper ötletes a rejtekhely! A log füzet betelt! [Geoládák v3.12.7]

Gabormg 2022.03.12 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Kalandoseszti 2022.03.12 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (291 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]