FAQ
3494. Séta a Sóstói parkerdőben (GCSSPE)

Az erdő nyáron

Az erdő nyáron

Zöldellő erdő

Zöldellő erdő

Játszótér

Játszótér

Ősszel

Ősszel

Tornapálya

Tornapálya

Filagória és szalonnasütő helyek

Filagória és szalonnasütő helyek

Sportpálya felé

Sportpálya felé

Sportpálya

Sportpálya

Rókamárton és Őzlegény sírja

Rókamárton és Őzlegény sírja

Borostyánnal benőtt tölgy

Borostyánnal benőtt tölgy

2009-ben még a kisvasút is járt

2009-ben még a kisvasút is járt

Madáretető

Madáretető

Télen és kora tavasszal

Télen és kora tavasszal

Téli naplemente

Téli naplemente

Az erdő télen

Az erdő télen

Lehullott makkok

Lehullott makkok

Belvíz a mult 3. és 4. pont között (2013.04.28.)

Belvíz a mult 3. és 4. pont között (2013.04.28.)

Útvonal

Útvonal

Tájfutó térkép az Ózon Panzió környékéről

Tájfutó térkép az Ózon Panzió környékéről

Térkép az '50-es évekből

Térkép az '50-es évekből
Szélesség N 47° 58,972'
Hosszúság E 21° 43,182'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.03.01 14:00
Megjelenés időpontja: 2013.03.05 18:42
Utolsó lényeges változás: 2022.05.21 22:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: haywire
Ládagazda: Vironia
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4800 m
Megtalálások száma: 256 + 2 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP:
1. N 47° 58,972' E 21° 43,182' A láda (14cm magas 9cm átmérőjű) aranyszínű doboz egy kivágott fa üregében lapul, kéreggel és faággal álcázva.
2. N 47° 59,307' E 21° 43,206' Mikroláda(3cm átmérőjű x10cm magas) fekete tereptárgy fedele alatt. A 2. pont után menj át a vasúti sineken és fordulj balra!
3. N 47° 59,157' E 21° 42,870' Láda az úttól nem messze egy nagy fa odvában talajszinten.
4. N 47° 58,709' E 21° 42,865' Jelszórészlet fémlapon az emlékmű bal oldalához közeli faoszlopon.

Jelszó: a 4 ládában szereplő jelszórészleteket írd sorban egymás után!
Logbookot több ponton találsz (ajándékokat is itt cserélhetsz), de van ahol csak jelszót tartalmaz a láda.
A ládákat mindig jól rejtsétek vissza, hogy ne lopják el!A ládába TravelBug nem helyezhető.


A multi láda azért jött létre, hogy az ide látogatók ne csak egy részét ismerjék meg a Sóstói erdőnek, hanem annak minden arculatát. Sétálva 1-1,5 óra, biciklivel 30 perc alatt kényelmesen megtehető a táv.
Rakjatok fel minél több képet a logotokhoz ha tudtok, és írjátok le mennyi idő alatt tettétek meg a távot.


Megközelítés és Parkoló:
Nyíregyháza belváros felől a Sóstói úton haladva, majd a kórház előtt jobbra kell fordulni a Csalló közbe, utána balra fordulni az Ózon panzió hátsó bejárata felé.  N 47° 58,715' E 21° 43,152' 98 m [GCSSPE+letérő]
Vagy helyi tömegközlekedéssel a Vasútállomástól a 8 és 8A az Buszállomástól a 12 és 20 buszokkal.
Parkoló az Ózon panzió hátsó bejáratánál található parkolóban. (Nem fizetős, bárki igénybe veheti)  N 47° 58,754' E 21° 43,234' 106 m [GCSSPE+parkoló]

A parkerdő kellemes időtöltést ad biciklizéshez, kocogáshoz, futáshoz, hosszabb rövidebb sétákhoz. A tornapályát felújították és modernizálták. Játszóteret alakítottak ki a gyerekek számára, valamint egy szabadtéri színpadot építettek mely rendezvények lebonyolítására alkalmas. Az erdőben kialakítottak több helyen szalonnasütő helyeket, melyek egy hétvégi bográcsozásra és nyársalásra kiváló lehetőséget adnak időseknek, fiataloknak és családoknak.

Útvonal leírás:
/az útvonal oldalt látható a képek között illetve GPS-re tölthető innen/
Parkolótól az Ózon panzió mellett haladva érjük el a játszóteret és a tornapályát, a multi első állomása e mögötti erdőrészben található. Ezután visszatérünk a Kék sáv Kék jelzésre. Balra a 3. ösvénynél letérünk, keresztezzük a betonutat, majd a jobbra fordulunk. A kisvasutat keresztezve érjük el a multi 2. pontját. Ezután a síneken átkelve balra fordulunk az ösvényen.
A 2. és a 3. pont között elhaladunk egy róka és egy őz sírja mellett. Az ösvény végén elérünk egy elkerített erdőrészt, ezt balra kerülve indulunk el az úton, majd a második ösvénynél szintén balra fordulva egyenesen elérjük a Piros sáv Piros jelzést, ahol megtalálhatjuk a Multi 3. pontját. A láda bezárása után elhaladunk egy esőház mellett, a Piros sáv Piros jelzésről és a Mária út Mária útról elfordulunk jobbra (nem kell még átmenni a síneken). Ezen az úton 1km-t haladva elérünk egy kereszteződést ahol balra fordulunk és átkelünk a síneken. A sínek után jobbra fordulunk az első lehetőségnél, majd balra a második lehetőségnél lefordulva érjük el a multi utolsó pontját. Innen egyenesen továbbhaladva elérjük a Sóstói utat ahol balra fordulva a bicikliúton odaérünk a Sóstói úti kórházhoz, itt a zebrán átkelve az Ózon panziót megkerülve érünk vissza a parkolóhoz.

Multi 1.
A ládát (14 cm magas 9 cm átmérőjű aranyszínű doboz) a játszótér mögötti erdőben, egy kivágott fa üregében találod kéreggel és faággal álcázva. Nyúlj mélyre az üregben, ott van az, csak jól megbújt.
 N 47° 58,972' E 21° 43,182' 113 m [GCSSPE-1]

Multi 2.
A mikroládát és a második jelszórészletet megtalálod az adott koordinátán található piros tereptárgy fedelét felemelve.
 N 47° 59,307' E 21° 43,206' 98 m [GCSSPE-2]

Multi 3.
A ládát az úttól nem messze egy nagy fa odújában találod.
 N 47° 59,157' E 21° 42,870' 98 m [GCSSPE-3]

Multi 4.
A jelszórészletet fémlapon az emlékmű közelében lévő oszlopon, talajszinthez közel találod!
 N 47° 58,709' E 21° 42,865' 107 m [GCSSPE-4]

Sóstói erdő:
Jelenlegi tudásunk szerint a Nyírség egészére többé-kevésbé zárt, összefüggő erdőségek voltak jellemzőek az ember megjelenéséig. A Sóstói-erdő minden bizonnyal egyike a nyírségi őserdők kevés számú maradványának. Fejlődése szempontjából említést érdemel, hogy nagyon közel - mintegy 4 kilométerre - helyezkedik el a Tisza egykori öntésterületétől (azaz a Rétköz peremétől), ezért közvetlen kapcsolatban volt az azóta már szintén elpusztult magas-ártéri erdőségekkel.
Egy jól ismert anekdota szerint azonban Nyíregyháza erdeje egy véletlen elírásnak köszönheti a létét. Eszerint valamikor az 1700-as évek elején a Bécsben lakó földesúrnak elfogyott a pénze, s látván, hogy a mák ára igen magas, elhatározta, hogy nyíregyházi birtokán nagyban termeszteni fogja ezt a növényt. Írt hát az ispánnak, hogy ezer hektárt azonnal vessenek be mákkal. Mikor egy év után hazaért, döbbenten látta, hogy a mákgubók helyett apró tölgycsemeték díszlenek a hatalmas területen. Mikor kérdőre vonta az ispánt, kiderült, hogy a földesúr elfelejtett ékezetet tenni az "a" betű fölé: így nem mákkal, hanem makkal vetették be a földet. Nem kell nagy szakértelem ahhoz, hogy megtaláljuk ennek az "igaz történetnek" a gyenge pontjait.
Nyíregyháza területén legelőször egy 1426-ból való okmány említ erdőt. A Sóstói-erdő jelenlegi helyén történő ábrázolása először az I. Katonai felmérés 1784-ben készült térképlapján látható. A felméréssel egy időben készült országleírás szerint ekkor fiatal, sűrű tölgyerdő állt itt. Az erdő területén már ekkor - és a későbbi ábrázolásokon is - több jelentős kiterjedésű vízállásos-mocsaras folt volt, ezek azonban a lecsapolások következtében a XX. század elejére jórészt eltűntek vagy összezsugorodtak. Közvetett információk arra is utalnak, hogy a magasabb buckatetőkön fátlan tisztások is voltak.
1824-es átadási okmányból tudjuk, hogy az erdőművelés már az örökváltság előtt vágásos rendben történt. Rendszeres üzemterv szerinti kezelés 1883 óta történik.
Később megjelent az igény a sokkal ésszerűbb erdőhasználatra. Ennek több oka van. Egyrészt a trianoni békeszerződést követően Magyarország fa-nagyhatalomból egycsapásra erdőben igen szegény országgá változott, s véget kellett vetni a rablógazdálkodásnak. Másrészt a polgáriasodó lakosság igénye is megnőtt a szép kikapcsolódást nyújtó erdei környezetre. 1924-ben célul tűzték ki az akácosok 30 éven belüli tölgyessé alakítását és a szálerdő üzemmód (azaz makkról való tölgynevelés) bevezetését a gazdasági rendeltetésű erdőrészletekben. Még inkább előremutató célkitűzés volt, hogy a parkerdő rendeltetésű részletekben szálalást írtak elő.
A tölgyesek vágásfordulóját a gazdasági erdőben 100, a parkerdőben 120 évben határozták meg.
A legszomorúbb tendencia, hogy az erdő területe az elmúlt évszázadok során fokozatosan csökkent. 1774-ben még 588 hektár, 1924-ben 520 ha, 1936-ban pedig csak 464 ha volt az erdő területe, az 1978-ban készült erdészeti üzemterv szerint pedig mindössze 375 hektár. A zsugorodás oka a város terjeszkedése. Jelenlegi állapot szerint a Sóstói erdőtömb területe 371 ha. A csökkenés mellett erős feldarabolódás is kezdetét vette: 1872-ben megépült a Nyíregyháza-Csap vasútvonal, 1905-ben a kisvasút, a ma ismert Sóstói út pedig csupán néhány évtizede épült meg. Egyes részei a XX. században beépültek, a Kórház, a Főiskola, a Vadaspark, több üdülő is az erdőből harapott ki újabb részeket.
A legutóbbi üzemtervi időszakok során természetvédelmi szempontból kedvezőtlennek kell értékelni az őshonos állományokban nagyobb összefüggő területeken végzett tarvágásokat, melyeket gyakran helyben nem őshonos fajjal (vöröstölgy, cser) történő beültetés követett. De ma már találunk itt erdei- és feketefenyőt, juharlevelű platánt, madárcseresznyét, zselnice meggyet, kanadai vasfát, fehér akácot, bálványfát, juhart, hársat, kőrist, szilt, mézgás égert, gyertyánt, csertölgyet, fekete diót, szomorú füzet, bibircses nyírt, ostorfát.

A környéken felkereshető ládák:GCEVV GCNYIR GCALAT GCBOTA

Forrás:
Sóstói erdő

Kellemes vadászatot, és jó vételt kívánok mindenkinek!
Jáger Patrik (haywire)

Ládatörténet:
2017.12.16. Karácsonyi karbantartás keretében pontok felújítva, aktualizálva.
'
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (112 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.57 web: 4.72 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


albandy8 2022.09.04 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A 2-ik pontnál a láda beázhatott, a jelszó alig olvasható.

zoldes.i 2022.09.04 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

pnagy456 2022.09.04 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

balkri5 2022.08.23 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam Nboti10-zel. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Wendi 2022.08.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

galnora 2022.08.21 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.2]

hitamas 2022.07.19 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.53
Az utolsó két Rotary ládáért indultam (Felsőtárkány és Nyíregyháza), de ha már ilyen messzire "kellett" autózni, begyűjtöttem a maradék Nyíregyháza környéki ládákat is. A 2 - 3 átmenetet "kicsit" elrontottam (pl. egyszercsak jött a vasút), de így volt érdekesebb. Azért ez kicsit több, mint "séta" ... :)

Palóchegylakók 2022.07.17 10:45 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
A Palóchegylakók, Zolika, Bence és Anita [Geoládák v3.12.10]

antalcsalad 2022.07.09 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Részletek később... [Geoládák v3.12.10]

Vironia 2022.06.14 12:15 - Egyéb
A láda kereshető, karbantartás igénylés kikapcsolva!

Kotimester 2022.06.09 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.12]

Monesz&Tibi 2022.06.07 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.15
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A sok légy és szúnyog nem könnyítette meg a kirándulást, de hát ha ilyen időpontban keressük fel a pontokat, akkor erre számítani is kell. :) Az első ponton egyébként rendben van a láda, köszönjük a pótlást! [Geoládák v3.12.10]

Vironia 2022.05.21 18:15 - Egyéb
A területen erdő irtás volt, a multi első pontján lévő láda eltűnt. Kicsit távolabb új láda került kihelyezésre, ami mától kereshető.

Bőrharisnya 2022.05.20 16:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
A 2.,3.,4. pontokat simán megtaláltuk, sajnos az 1. pont fakitermelés miatt megsemmisült.
A jelszórészleteket a rejtőnek megküldtük és kérjük, a találat elfogadását.
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Vironia, 2022.05.21 22:39]

20220520_08305120220520_090654
20220520_095134 
Atmosz&Zozmosz 2022.04.16 18:40 - Megtaláltam
Sajnos az első pont fakitermelés miatt nem elérhető. A többi pont rendben. A rejtőnek elküldtük a három elérhető jelszórészletet, kérjük szépen a találat elfogadását!

[Jóváhagyta: Vironia, 2022.05.16 13:28]

Köszönjük szépen!

IMG_7751IMG_7758
IMG_7759IMG_7762
Bence2009 2022.03.14 12:23 - Megtaláltam
Sajnos az első pont fakitermelés miatt nem elérhető. Rejtőt többszöri próbálkozás után se tudtuk elérni, orszagoskek segített ki. Köszönjük

IMG_20220314_120325 
Virág&István 2022.03.13 15:47 - Nem találtam meg
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

[Elutasította: geocaching.hu, 2022.04.19 06:28 - A kesser nem reagált a megkeresésre.]

DAgika 2022.03.03 22:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Gmre 2022.01.29 09:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.69
Sziasztok!

Az egyes pontot kivéve minden adatot megtaláltam.
Az egyes pont helyén fakivágás van, tönkök kifordítva a földből ezért nem volt teljes siker.
Bringával jártam végig az utat, érdekes kihívás volt a helyenként jeges környezetben.
A jelszó ismert részét elküldöm a címedre, kérem az alapján fogadd el a megtalálást.

[Jóváhagyta: Vironia, 2022.02.03 20:28]

IMG_20220129_093735IMG_20220129_093740
IMG_20220129_093744IMG_20220129_094957
IMG_20220129_095001 
jakabrudolf 2021.12.23 13:00 - Nem találtam meg
Sziasztok,
Az első pontnál nem találtuk a kincsesládát. Tegnap egyedül voltam kint (2021.12.22), majd félórás keresés után feladtam. :( Ma (2021.12.23) a páromat is kihoztam magammal, négy szem sem találta meg az első ládikát... :( A második, valamint a harmadik pontot sikeresen és gyorsan megtaláltuk Már csak a 4. pontot kell megtalálnom. Kérhetném, hogy az első pontot a láda tulajdonosa elfogadja? Valamint, szeretném jelezni, hogy a második pontnál a dobozka teljesen átázott. Köszönjük a kalandot! Rudi&Ildi [Geoládák v3.12.5]
Update: A karácsonyi ünnepet levezettem a negyedik pont felkutatásával. Siker! :)


Hegyo 2021.11.07 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm, hogy megmutattad a helyeket. [Geoládák v3.12.2] [Geoládák v3.12.2]

FeketeIP 2021.11.01 11:00 - Megtaláltam
Megvan! Köszi a segitséget! [Geoládák v3.12.2]

Juci&Csaba 2021.11.01 10:28 - Megtaláltam
Nagyon szép helyek, jó túrázás volt. Az 1-es pontnál a láda nem volt megtalálható, de a láda tulajdonosa készségesen segített. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.16 17:05 - Megtaláltam
Meglett, az első pontot kivéve. [Geoládák v3.12.2]

sinus90 2021.09.17 17:30 - Megtaláltam
Apránként...
Szerdán a Kneipp túra alatt begyűjtöttük az első pontot Sóstóhegyről indulva.
Csütörtökön az Állatkert és a Múzeum falu után a piros sávon jöttünk vissza, meglett a harmadik pont. Onnan gondoltam elmegyünk a kettes pontért, de a dupla sínpáron, ahol 120-140 km-rel száguldoznak a vonatok, kiépített átjárót nem láttunk. Majd másfelől meglesz....
Pénteken a kórháztól indultam, a piros sáv mindjártkerítésen belül van, mintha elveszett volna... az út másik oldalán jelzetlen úton mentem jó ideig, majd a nagy forgalom miatt nehezen jutottam át a túloldalra. Ott szép egyenes, széles ösvényen csak eljutottam a kettes pontig.
Kicsit kalandosra sikeredett, de meglett.
Köszi a rejtést!
Vissza a kórházhoz ilyen-olyan ösvényeken, kidőlt kerítés, kapu itt és ott, de már egész otthonosan mozogtam az ösvényeken!
A negyedik pont sima liba.

2. felé

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (268 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]