geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3585. Kerekezés a Bárdi-patak völgyében (GCBAPA)

A kerékpárút

A kerékpárút

Úton...

Úton...

Kaposdada-Kaposszentbenedek

Kaposdada-Kaposszentbenedek

Malom, már pusztulóban

Malom, már pusztulóban

És ma Marciqval

És ma Marciqval

Lipótfa

Lipótfa

Rejtés közben

Rejtés közben

Bringás pihenő a Madárparknál

Bringás pihenő a Madárparknál

Zsippó

Zsippó

Bányai horgásztó

Bányai horgásztó
Szélesség N 46° 16,399'
Hosszúság E 17° 40,100'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.07.17 00:00
Megjelenés időpontja: 2013.07.18 14:49
Utolsó lényeges változás: 2020.07.18 23:38
Utolsó változás: 2021.03.26 18:48
Rejtés típusa: Multi geoláda (6H)
Elrejtők: Nargoth, Rosie77,Csabiq
Ládagazda: Csabiq
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10300 m
Megtalálások száma: 109 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
1. Mágneses lapka a híd keleti korlátján.
2. Lapka a fakereten.
3. Lapka a 47-esen.
4. "Fészekben" tojás, tojásban...
5. Mágneses lapka a fa és fém találkozásánál, pótjelszó a kék, kerek tárgy hátulján.
6. Hagyományos láda fa üregében talajszinten. Keresd jobbra!

Jelszó: a hat jelszórészlet a pontok sorrendjében, üres karakter nélkül egybe írva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


2020.07.16-án a multit adoptáltam, pontokat rendbe tettem, így örömmel értesítelek benneteket, hogy újra kereshető. Az első két ponton a jelszó részlet megváltozott, már az újak vannak kihelyezve. A végládát az eredeti helyétől 300 méterrel arrébb tettem. A koordináta már az új helyre visz. Sok sikert!. Köszönöm Nargoth és Rosie nagyszerű munkáját! Remélem továbbra is annyi örömöt fog okozni, mint az eddigi megtalálóknak.
Csabiq


Kerekezés a Bárdi-Patak völgyében
Jó pár éve annak már, hogy erre jött egy kerékpáros túra, amin volt szerencsém részt venni. Nagyon tetszettek a kis párházas falucskák, a tavakkal, nádasokkal, dombokkal és erdőkkel díszített vidék.
Közben a régi, felszámolt vasútvonalon megépült a kerékpárút, a házacskákat is kezdték újra birtokba venni a városból kitelepült lakók.
A vasútvonalról megemlékezik a Felszámolt vasútvonal láda, itt bővebben utána lehet nézni a keletkezésének és megszűnésének, de a környékről is tartalmaz érdekes információkat.

Kerékpárút
Ahol a régi vasútvonal Kaposmérőnél a 61-es utat a falu nyugati végén keresztezi, indul a kerékpárút. Kezdeti, kb. 1,5-2 kilométeres szakasza - a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával közösen egy új aszfaltút. Kaposdada előtt kezdődik el a betonozott, kiépített út, ezen könnyedén kerekezhetünk el Bányáig.
Senki ne számítson hihetetlen szintekre! Mivel egy vasútvonal nyomán létesült, majdnem sík terepen kerekezhetünk, szépen kikerülve - vagy átvágva - a dombokat. Éppen ezért családi bringázásnak ajánlom. Akinek ez kevés nyugodtan folytathatja a 17 km a Zselicben -> Ropoly ->Petörke útvonalon a túrát. A még pár útba eső ládáit is összeszedve nem kis távolságot (50-60 km) és szintet gyűjthetünk össze.
Az út természetesen alkalmas gyalogos túrázásra, de egyre népszerűbb a kocogók körében is.

Bárdudvarnok
A túra során a kezdőpontot kivéve ki sem mozdulunk Bárdudvarnokról. A község ugyanis több négyzetkilométeren szétszórt 16 településből áll: Bárd, Bárdibükk, Csermány, Bánya, Dada, Kaposdada, Kaposszentbenedek, Lipótfa, Kopaszhegy, Mihálypuszta, Nagypuszta, Olajhegy, Öregzsippó, Szendihegy, Szendipuszta, Újzsippó.
Ha nem is mindent, de jó párat érintünk a ládázás során.

Megközelítés
Ajánlott parkoló:Kaposmérőn, a temető melletti kavicsos
parkolóban:  N 46° 21,328' E 17° 41,685' 160 m [GCBAPA+parkolo]
Innen 200m-es tekeréssel - akár járdán is - elérhető a kerékpárút kezdete. ( N 46° 21,288' E 17° 41,554' [GCBAPA+1elagazas])
FIGYELEM! Országúti kerékpárral nem ajánlom a láda felkeresését, bár én is mentem már rajta végig vele, de nem ide való. Sajnos néhol a betonozott kerékpárút is hagy kívánnivalót maga után.
Kaposvárról is megközelíthető a kiindulási pont, de számoljunk vele, hogy a 610-es főúton állandó gépkocsi forgalom van.

1. Kassai-völgy
 N 46° 20,711' E 17° 41,846' 140 m [GCBAPA-1] Híd keleti korlátján.

Kassai-völgy

Ha a hídról kelet felé nézünk, a Kassai-völgyet láthatjuk.
A Kassai-völgy a modernkori lovasíjászat bölcsője, 1988 óta nyújt betekintést a lovasíjászat világába, a Kassai Lovasíjász Iskola központja és az alapító Mesternek - Kassai Lajosnak és családjának otthona.
Kassai Lajos 1988 óta foglalkozik hivatásszerűen íjak készítésével, műhelyében Kaposmérőben (Rákóczi u. 122) a honfoglalás korát idéző formavilággal, XXI. századi anyagok felhasználásával készülnek a Kassai íjak.
A Kassai-völgy 15 hektáron terül el, olyan őshonos magyar fajták lakják, mint a bivaly, szürke marha, parlagi lúd, fogolyszínű tyúk, mudi és komondor. A Kassai-völgyben edző lovasíjászok társa a 12 itt kiképzett lovasíjász ló, melyek szabad tartásban élnek a völgy egész területén.
A völgy a világ legjobban felszerelt lovasíjász központja, az edzések meghatározott időpontokban egész évben, időjárási körülményektől függetlenül folynak, hála a fedett lovardának és a világon egyedülálló fedett lovasíjász pályának. A Kassai-völgybe számos országból érkeznek tanítványok, ezt nem csupán a tudatosan felépített, a lovasíjászatot legjobban szolgáló infrastruktúra, hanem a tiszta forrásból érkező tudás - Kassai Lajos személye indokolja.
A Kassai-völgy minden hónap első szombatján nyitott a látogatók és a lovasíjászat iránt érdeklődő leendő tanítványok számára. ( Az aktuális belépődíjakat a honlapon, a nyílt napok almappában megtaláljátok). Az évi 12 Nyílt nap közül az áprilisi és az októberi kiemelt események, amikor a Kassai Lovasíjász Iskola összes tanítványa igyekszik jelen lenni a völgyben, ilyenkor zajlik a felvételi és az Iskola központi vizsgái.
Évente négy lovasíjász világkupa forduló kerül megrendezésre a Kassai-völgyben, kétévente július első hetében pedig itt rendezik a Lovasíjász Világbajnokság és Nemzetközi Bírók Találkozója rendezvénysorozatot is.
Bővebb információ: http://www.lovasijaszat.hu/kassai-volgy/a-volgy-bemutatasa/

2. Kaposdada-Kaposszentbenedek
 N 46° 19,879' E 17° 41,978' 140 m [GCBAPA-2] Lapka a fakereten.

Tovább haladva délre, a Bárdudvarnok falurészét képező pár-házas Kaposdada után megtaláljuk a következő falurész névadójának, Szent Benedeknek a tölgyfaszobrát. Tovább kerekezve nemsokára megpillantjátok a Petörke tó gátját. Akinek van kedve és fürdőruhája, a kocsma mellet a murvás úton eljuthat a szabad strandra egyet mártózni.

3. Czeibert malom
 N 46° 19,228' E 17° 41,322' 140 m [GCBAPA-3]
Lapka a 47-esen.
Eredetileg itt a romok között volt elrejtve egy PET-ben a jelszórészlet.
Czeibert Lajos kérésére áthelyeztem a megadott koordinátára (PET nélkül, csak a lapkát), mert nem szeretné ha tovább romlana a keresgélésben a megmaradt épületrész.
De azért szabadon látogatható kellő odafigyeléssel. A fa "karám" egy helyen leakasztható és be lehet menni a romhoz.
A kezdeti lendület sajnos anyagi források hiányában megakadt a hely rendbetételére.
Eredetileg boronamalom volt, fa malomkerékkel. 1905-ben Czeibert Gyula molnár építette át téglaépületté, 1912-ben vízturbinás malom lett. 1928-ban fatüzelésű szívógázgéppel szerelték fel.
1935-től Czeibert Géza vezette a létesítményt, 1949 őszén államosították, a malmot leállították és így elindult az állagromlás. Ma már csak a turbinaház falának a csonkjai és a függőleges tengely egy része látható a bárdi Malom ligetben.

4. Zsippói Madárpark
 N 46° 17,850' E 17° 40,885' 140 m [GCBAPA-4]
"Fészekben" tojás, tojásban lapka. Pihenőtől 8 lépésre észak felé kerítésen.

A szépen faragott székelykapu mögött terül el a Zsippói Madár- és élménypark. Szerencsés helyet választottak a parknak, a kis domboldalba épült falucskával szemben halastavak és nádasok terülnek el, mellette erdős rész húzódik. Így természetes élőhelyükön is sok fajta madarat láthatnánk, de a 2,5 hektáros területen közel 100 fajta madarat mutatnak be.
A parasztházban a paraszti élet tárgyai, ruhák, képek adnak betekintést a falusi nép életébe.
Nyitvatarás:
Március 15. - Október 31. Minden nap: 09 - 18 óráig
November 1. és Március 14. között telefonos bejelentkezés
További információk: Zsippói Madárpark

5. Lipótfa
 N 46° 16,879' E 17° 40,256' 140 m [GCBAPA-5]
A fa és fém találkozásánál keresd
Pótjelszó: Kék kör hátuljára írva.

A még megmaradt állomás és kiszolgáló épületek mellett megérkezünk Lipótfára. Lipótfára vezető bekötőút kedvéért kicsit megszakad a kerékpárút, itt rögtön feltűnik egy faragott feszület - Krisztust Szobor, a magyar Szent Koronával a fején. Kicsit már harkály rágta, de így még hatásosabb is.

Ha tovább haladnánk a kerékpárúton nemsokára elérnénk egy elágazáshoz  N 46° 16,806' E 17° 40,157' [GCBAPA+2elagazas]. Itt a régi vasútvonal jobbra folytatódik, egy majdnem végig jól kerékpározható földúton juthatunk el a ma már szintén pár házból álló Somogyszentimrére és a bárdudvarnok-kadarkúti útra.
Mi a feszülettől már a műúton megyünk 800 métert egy enyhe emelkedőn és elérjük a bányai horgásztavat és a végládát.

6. Végláda (Bánya)
 N 46° 16,399' E 17° 40,100' 140 m [GCBAPA-6] Hagyományos láda talaj szinten, fa odvában.

Ha szemben állsz a jó oduval, jobbra keresd a tó felé és légyszíves úgy is tedd vissza, ahogy volt. Lehet, hogy hangyákkal találkoztok a láda körül, akit zavar húzhat kesztyűt vagy zacskót a kezére. Ha megvan a láda, jöhet a jól megérdemelt pihenés. Köszönöm, hogy itt voltatok!

Visszaútra ajánlom a kerékpárút mellett kanyargó autóutat. Ezen egy kicsivel több szint van, de messze nem vészes!

Köszönet:
Cey-Bert Róbertnek és Czeibert Lajosnak (a malom rövid történetéért, akiknek nagyapjuk és az édesapjuk tulajdonában volt a malom )

Forrás:
Bárdudvarnok

Ládatörténet>
2021.03.26 A múltit fiammal, Marciqval ellenőrzés céljából végig tekertük, minden pont rendben van.
2020.07.16 A ládát adoptáltam.Köszönet Nargothnak és Rosienak! Csabiq
2020.07.18 Oldalon kicsit módosítottam, amit kellett pótoltam. Az első két ponton a jelszó részlet megváltozott. A végládát légvonalban kb. 300 méterrel lejjebb hoztam, új logfüzetet tettem bele. Csabiq
Állapot: kereshető

KRW értékelés (55 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.78 web: 4.87 átlag: 4.84

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Brumi 2021.09.13 15:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

jetijak 2021.08.10 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Szőkekapitány 2021.07.03 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kogerj 2021.07.03 14:46 - Megtaláltam
Gyalogosan,nem biciklivel,szép út volt,jó rejtekhelyekkel.Tojás visszatettük a fészekbe.Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

szalaij 2021.07.03 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Webber 2021.06.21 14:38 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.11.1]

Ashmelia 2021.06.21 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Meglett :)

Cerberus 2021.06.21 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.43
Megtaláltam! Kaposvár környéki háromnapos terepjárós/gyalogos cachertúra Ashmelia és Webber társaságában 30/34.

Jó rejtések szép helyszínen.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3685IMG_3689
IMG_3693IMG_3695
IMG_3699IMG_3700
Tőkésréce 2021.06.12 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Aniko & Gyuri 2021.06.10 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

proti92 2021.05.24 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

szaatt 2021.05.04 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Béla 53 2021.04.25 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

fehérkút 2021.04.25 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Gyalogosan!
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

Nargoth 2021.03.27 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

adamszo 2021.03.20 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sipsza 2021.03.20 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

horimilan 2021.03.13 13:59 - Megtaláltam
Rendkívül kellemes biciklitúra köszönjük a rejtést!

Csa.Csi87 2021.03.13 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
2021-ben az első ládázása alkalmából :)

Zsuqrika 2021.03.08 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Csodás út! [Geoládák v3.9.6]

Liberty 2021.02.20 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
Somogyi barangolásunkat ezzel a jól felépített multival kezdtük. Nagyon szép útvonalon, sok érdekes helyet láttunk, mindegyik látnivaló nagyon tetszett. Minden pont olvasható, a tojásból kiöntöttük a vizet és szárazra töröltük a belsejét, a jelszó olvasható. A tónál a végláda épségben a helyén van, egy kicsit jobban be kell nyúlni érte. Nagyon szép a tó és a környezete, a tavaszias napsütésben jól esett egy kicsit itt időzni. Köszönet a rejtésért.

A 2-es pont közelében, a Préposti Apátság ismertető táblája feletti dombon rejtettük el a GCAKT ládát egy háromtörzsű fa ölébe. A dombtetőn rengeteg hóvirág virít.

Bárdudvarnok címere
Silva 2021.02.20 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm.

pappcsalád 2021.02.20 11:58 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

BRita72 2020.11.19 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Totht737 2020.11.19 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (114 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]