FAQ
3607. Tarpai Szárazmalom (GCTSZM)

Tarpa nagyközség címere

Tarpa nagyközség címere

Szárazmalom és gólyafészek (2013)

Szárazmalom és gólyafészek (2013)

Szárazmalom és gólyafészek (2020)

Szárazmalom és gólyafészek (2020)

Malomház és kerengősátor

Malomház és kerengősátor

Tölgyfa zsindely, ez alatt keresgélj

Tölgyfa zsindely, ez alatt keresgélj

Kerengősátor a lovak bejárata felől

Kerengősátor a lovak bejárata felől

Kerengősátor a malomházból

Kerengősátor a malomházból

Pásztor Károly gondnok úr a malomházban

Pásztor Károly gondnok úr a malomházban

Felső kő és etetővályú

Felső kő és etetővályú

A kis-orsó és a nagykerék

A kis-orsó és a nagykerék

Eredeti zár és kilincs

Eredeti zár és kilincs

Felnőtt: 200 Ft, Diák és nyugdíjas: 150 Ft

Felnőtt: 200 Ft,  Diák és nyugdíjas: 150 Ft

Református templom

Református templom

Bejárat, felette a Báthory család címere

Bejárat, felette a Báthory család címere

XV. századi gótikus freskók

XV. századi gótikus freskók

Templombelső

Templombelső

II. Rákóczi Ferenc lovasszobra

II. Rákóczi Ferenc lovasszobra

II. Világháborús emlékmű

II. Világháborús emlékmű

Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor

Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor
Szélesség N 48° 6,126'
Hosszúság E 22° 31,552'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.17 16:00
Megjelenés időpontja: 2013.08.17 18:57
Utolsó lényeges változás: 2013.08.17 18:57
Utolsó változás: 2021.05.30 23:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LionDaddy, Karate Kid, Anita és Vivi
Ládagazda: LionDaddy
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 15 m
Megtalálások száma: 299 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Röviden

Egy 6 x 10 x 20 cm méretű műanyag tároló dobozt keress a malom zsindely-tetejének széle alatt, kb. fejmagasságban a tetőlécek takarásában. FIGYELEM! A malom oldalról, a tető és a rejtek pedig alulról nyitott, szabadon hozzáférhető. VIGYÁZZ A MŰEMLÉK ÁLLAGÁRA, A TETŐT NE BONTSD MEG és PONTOSAN ÚGY REJTSD VISSZA, AHOGY TALÁLTAD!

Amennyiben nem tudod a ládát gond nélkül elővenni, pótjelszót találsz a ~ 50 m-re a főút mellett lévő ismertetőtáblán egy kis alumínium táblácskán.


A láda Travelbug-ot NEM fogad.


Megközelítés

Magyarország ezen távoli, de annál szebb és vadregényesebb tája autóval az M3 autópályán érhető el a leggyorsabban és legegyszerűbben. Az autópálya végétől a 41 főutat javaslom Gergelyiugornyáig. Átkelve az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon a Jánd-Gulács falvak által jelzett alsóbbrendű úton közelíthető meg Tarpa. Parkoló közvetlenül a Műemlék malom előtt található.  N 48° 6,112' E 22° 31,537' [GCTSZM+Parkoló]

Nyitva tartásai idő:
10 - 16 óra
Belépődíj:
Felnőtt: 200,-Ft; Diák, nyugdíjas: 150,-Ft
Infó és bejelentkezés:
Pásztor Károly gondnok, Tel.: +36203582938


(Pásztor úr ígérete szerint alkalmanként nyitvatartási időn kívül is a látogatók rendelkezésére tud állni egy rövid bemutató erejéig.)

Tarpa, a tiszaháti kuruc nagyközség

A település nevét először 1299-ben említik László pap levelében. A XIII. században már népes községet képez, birtokosa a Tarpai család volt.
Tarpa történelmi múltja a Rákóczi szabadságharc kapcsán ismert. Esze Tamás, a kuruc hadsereg ezredese és a Rákóczi szabadságharc tette híressé illetve segítette abban, hogy mezővárosi majd hajdúvárosi kiváltságot kapjon, ami a fejlődését elősegítette. A szabadságharc után a Habsburg hatalom háttérbe szorította. A településen nem voltak grófi, illetve uradalmi birtokok, mindig kis és középparasztok lakták.
Tarpa a Beregi-síkságon található a Tisza ölelése, a Kárpátok lába és az Alföld találkozásánál, tehát jó kereskedelmi útvonalon. A nagyarányú állattenyésztés és gyümölcstermesztés mellett igen sok népi iparos járult hozzá a gazdagodásához, híres volt a tarpai zsindely, a lisztes-, és a boroshordó.

A Tokaji-féle szárazmalom

Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma Tarpán, az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren (Tóhát) áll. A XIX. század elején készült -ma már műemlék- szárazmalom az ún. Tokaji-féle malom. A járókerekes, általában lóval működtetett szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből, a kerengősátorból és a malomházból áll. A kerengősátort tizenkét tölgyfaoszlop és az ezekre helyezett tizenkétszögű, gúla alakú, sátor formájú tető alkotja. A malomházban van elhelyezve a kőpad, az őrlőkővel és a szerkezettel. A malomház épülete favázas, zsilipet szerkezetű, anyaga tölgyfa. Tetőszerkezete kontyolt nyeregtető, a kerengősátor tetőszerkezetéhez két vápaszaruval kapcsolódik. Mindkét épületet tölgyfa zsindelyfedés borítja. A kerengősátorban a járószínben áll a malom hajtására szolgáló nagykerék, a kerengő, a sugárirányú küllők (karfák, rédelyek) csapolással kapcsolódnak a bálványtengelyhez. A rédelyek végei fecskefészkes csapolással illeszkednek a nagykerék karfájához. A nagykerékhez húzatórúd kapcsolódik, ennek végén vannak a hámfák (kisefák), a vonóállatok befogadásához. A járókereket általában két lóval húzatták, egyenletes tempóban. Egy kört egy perc alatt tettek meg az állatok. A lovak körbe-körbe járása igen fárasztó volt, ezért nevezték a szárazmalmot "lónyúzónak" is.
A malomházban történik az őrlés. Az őrlökő függőleges szálvastengelyére erősített kis-orsó fogai kapcsolódnak a nagykerék fogaival, így jön létre a forgómozgás. A kőpad aljában négy szorítógerenda között helyezkedik el rögzítetten beépítve az alsó kő, melynek középső nyílásásban van a nyaktőke. A nyaktőke fogja körbe a függőleges száltengelyt, melynek felső végére, a balancfejre illeszkedik a forgatható felső kő. A száltengely a szabályozótalp csészéjében ül, melynek felfelé és lefelé történő mozgását faékek biztosítják. Így állítható a két kő őrlőfelülete közötti távolság, az őrlőrés. A daráskő garatjából a mag egyenletes adagolását szabályozó szerkezettel ellátott etetővályú (tolyka) biztosítja. A daráskő kifolyónyílása felől van a darásláda.
A nagykerék fontosabb paraméterei: körátmérő 13 m, a nagykerékre 384 fogat faragtak, a kis-orsó fogszáma 12. A kerengő anyaga kocsányos tölgy, a fogakat akácfából készítették.

Történelmi háttér

A szárazmalmok Magyarországon a középkorban terjedtek el, elsősorban vízben szegény vidékeken épültek. Sok helyen a szárazmalmok egész utcákat alkottak (pl.: Kecskemét, Cegléd). A XIX. század előtt a malomipar jellegzetesen népi iparág volt. A malmokat faragómolnárok készítették, akik nemzedékről nemzedékre örökítették a malomépítészet tudományát.
Az 1800-as években a keleti országrészben is megindult az intenzívebb földművelés. A fellendülő gabonatermelés a gabonaőrlő szárazmalmok felvirágzását eredményezte. Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A nagyobb falvakban általában több malom is működött, így Tarpán 6 szárazmalom és egy szélmalom.
A műemlék szárazmalom eredetijét a Hegyi család építette a XIX. század első felében. 1855-ben ifj. Tokai János és felesége, Bede Julianna vásárolta meg.
A szárazmalom a társas élet egyik színhelye is volt abban az időben. Amíg a gazdák sorukra vártak, volt idő a beszélgetésre. Ilyenkor megvitatták a falu eseményeit, beszélgettek az időjárásról és a termelés problémáiról. A gőzmalmok XIX-XX. századi elterjedése miatt a szárazmalmok fokozatosan kiszorultak a termelésből, kezdték elveszíteni jelentőségüket, végül teljesen háttérbe szorultak. A tarpai szárazmalom 1929-ben őrölt utoljára. 1930-tól közösségi célra használták (mozi, bálok, lakodalmak, stb.), ezért a kerengősátorból a gépészeti berendezéseket elbontották. A kerengősátor oszlopainak közeit vályogtéglákkal befalazták, a zsindelyfedésre bádogfedést tettek. Az 1950-es években még a malomházat is lebontották.
Az Országos Műemléki Felügyelőség 1975-ben elhatározta, hogy az igen értékes ipartörténeti emléket megmenti. Első lépésként elkészítette a helyreállítási tervet. A Szabolcs-Szatmár megyei Gabonaforgalmi ás Malomipari Vállalat a szárazmalmot megvásárolta, ás vállalta a helyreállítás költségeit. A munka 1980-ban kezdődött el. A kivitelezést a Vásárosnaményi Vegyesipari Szövetkezet végezte. A felújított szárazmalom műszaki átadására 1981. december 15-én került sor. Ez alkalommal az újjáépített szárazmalom újból búzalisztet őrölt.
A felújított szárazmalom, ma eredeti pompájában eredeti helyén látható.

Látnivalók és rendezvények

1. Református templom -  N 48° 6,259' E 22° 31,604' [GCTSZM+Református templom] A XV. századi gótikus stílusú műemlék református templomot a Várdayak és a velük rokon Báthoryak építtették. A terméskőből faragott bejárat felett ma is ott díszlik teljes épségében a Báthory család címere: farkát szájába fogó sárkány, közepén három hegyes sárkányfoggal.
A templom eredeti, XV. századi ajtaja figyelemre méltó ritkaság, mert alig maradt meg Magyarországon ilyen ajtó: 127 cm széles, 253 cm magas, egyetlen tölgyfából készült erős vaspántokkal és díszes zárral.
A templombelsőben, az északi falon 1981-ben feltárt, a XV. században festett gótikus freskók láthatók.

2. II. Rákóczi Ferenc lovasszobra -  N 48° 6,249' E 22° 31,643' [GCTSZM+Lovasszobor]

3. Esze Tamás szobor -  N 48° 6,252' E 22° 31,708' [GCTSZM+Szobor]

4. Park II. világháborús emlékművel és Bajcsy-Zsilinszky Endre szoborral N 48° 6,187' E 22° 31,623' [GCTSZM+Park]

5. Szilvaút melynek Tarpa az egyik állomása.

6. Tarpai Szőlőhegy Tanösvény Ajánlom a hegyen található GCTARP felkeresését is.

7. Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe

Források:

Tarpa nagyközség honlapja
Wikipedia - Tarpa szócikk
Wikipedia - Esze Tamás szócikk
Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

Élményekben gazdag túrázást és jó keresést kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (118 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.68

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Alex0509 2022.11.24 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Csillag51 2022.10.08 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

MEMME és ZEREB 2022.09.29 16:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.65
Köszi a rejtést!

Solyom2021 2022.09.18 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zogeboka 2022.08.25 14:54 - Megtaláltam
Meglett a családdal. Köszönjük.

DAgika 2022.07.31 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

medusa 2022.07.31 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nazso.oszan 2022.07.24 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

IMG_20220724_165044 
R.Ildi 2022.07.18 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ABabámésén 2022.07.03 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

csepi26 2022.06.19 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Mandula93 2022.06.11 09:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

lacc 2022.06.05 15:44 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Ildike&Laci és Ildi&Laci

Dori_Toth 2022.05.27 19:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

frank530601 2022.05.23 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Tarpai szárazmalom 
Ark Hunter 2022.02.24 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

james 2021.10.16 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.2]

vik-er 2021.08.31 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.15
Megtaláltuk, mindkét jelszó ép és egészséges.

kisember 2021.08.22 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

anettx 2021.08.20 13:56 - Megtaláltam
TFTC!
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirándulgatás
[Geoládák v3.11.3]

dobozipatikus 2021.08.20 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Marton Zoli 2021.08.17 09:46 - Megtaláltam
A mai túrán itt kapott el először egy kisebb eső. Még időben fedél alá tudtam menekülni.

Tar család 2021.08.14 13:13 - Megtaláltam
Nyári túrázás közben megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget!
[g:hu+ 2.7.14]

Stamnes 2021.08.13 09:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Érdekes hely ez is. Útközben a Kaszonyi-hegy felé. [Geoládák v3.11.3]

MaZsola07 2021.08.04 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (301 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]