FAQ
3567. Hortobágy-Halastavi Tanösvény és Kisvasút (GCHHTK)

Látkép magasból halastóval

Látkép magasból halastóval

Látkép magasból csatornával és sínnel

Látkép magasból csatornával és sínnel

Látkép magasból szigettel és madármegfigyelő-állomással

Látkép magasból szigettel és madármegfigyelő-állomással

Pallóúton a madármegfigyelő-állomás felé

Pallóúton a madármegfigyelő-állomás felé

Kilátás a madármegfigyelő-állomásból

Kilátás a madármegfigyelő-állomásból

Magasles valahol félúton (Guba is feltűnik a képen, épp a pocsolyából iszik)

Magasles valahol félúton (Guba is feltűnik a képen, épp a pocsolyából iszik)

Kishíd a csatorna felett

Kishíd a csatorna felett

Tavirózsa is látható

Tavirózsa is látható

Az egyik megálló

Az egyik megálló

Végállomás kilátóval

Végállomás kilátóval

Halastavak látványa rengeteg náddal

Halastavak látványa rengeteg náddal

Biztos, hogy a Hortobágyon vagyunk?

Biztos, hogy a Hortobágyon vagyunk?

Az a bizonyos halágy

Az a bizonyos halágy

Éppen lehalásznak az egyik tóból

Éppen lehalásznak az egyik tóból

Kikötött már a komp is...

Kikötött már a komp is...

Fürdőznek a bivalyok a nagy melegben

Fürdőznek a bivalyok a nagy melegben

Mozdony és kocsija hűsöl a "fűtőházban"

Mozdony és kocsija hűsöl a "fűtőházban"
Szélesség N 47° 38,884'
Hosszúság E 21° 5,425'
Magasság: 95 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.06.17 16:00
Megjelenés időpontja: 2013.06.21 13:00
Utolsó lényeges változás: 2020.08.30 21:24
Rejtés típusa: Multi geoláda (8H)
Elrejtők: K:Pisti Lauer Mártával és Gubával
Ládagazda: KPisti
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 6000 m
Megtalálások száma: 186 + 4 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


NEM KERESHETŐ!

WAP
7+1 állomásos hagyományos multi kb. 6 km teljes távval, mely gyalogosan, kerékpárral vagy kisvonattal illetve ezek tetszőleges kombinációjával teljesíthető. Fontos, hogy CSAK NAPPAL lehet a területre bemenni, napnyugta után a madarak védelmében szigorúan TILOS! A belépés nemzeti parkos belépőkártyával vagy kisvasutas menetjeggyel lehetséges, részletek lentebb! Az összesen 7 db állomáson kis méretű mikrós tárolóedényben (9 cm) találsz egy-egy számot a végláda koordinátájából, amely egy normál mikrós tárolóedény (13x13x7 cm-es). Javasolt irány: kisvonattal a végállomásig kiutazva, majd onnan gyalogosan vagy kerékpárral visszafelé pontról pontra. Figyelem! Csak az első madárles látogatható, a többi még felújítás alatt van, így azok nem is üzemelnek!
Segítség: .avzáclá lasccnáhaf sé lakkayllag ,ttözök gá sik bböt ,lezök zöhdlöf ,nebévöt aF
---
1. állomás: Madárfajok a halastavaknál: sirályok, ludak, darvak
N47° 38,884' E21° 05,425'
Segítség: !tőscpél jlánzsaH .aloif dlöz ttögöm akzsed ,nasagam retém 5,2 arbboj nebselrádam ősle zA
---
2. állomás: A halastavak növényzete
N47° 38,867' E21° 05,266'
Segítség: .nebévöt kanáladlo bboj édóbaf sik ővél er-m 04 .bk ttögöm ótáliK
---
3. állomás: Halastavak a Hortobágyon
N47° 38,168' E21° 05,017'
Segítség: .nabúdoaF
---
4. állomás: Madárfajok a halastavaknál: gémfélék és kanalasgém
N47° 37,704' E21° 04,842'
3x10 cm-es pezsgőtablettás fiola
Segítség: avrakat lasccnáhaf ,aloif dlöz nabájúdo őtehréle neynnök afsáiró ózagátézs lőbévöt ,itrapzíV
---
5. állomás: Pro Natura
N47° 37,256' E21° 04,587'
Segítség: !tedezek a ajgável tanov a ygohen ,tézs zzén lóJ .etré inlúyneb tehel lánákzsed ózynáih a ,ttala órájtá af ,ttözök kenís itúsaV
---
6. állomás: Bivalyok a Hortobágyon (bivalyfürdető)
N47° 36,778' E21° 04,380'
Segítség: .avzáclá lakkobaradaf ,ttözök kevök réhef ,lótórájtá za ezssem men ,nétnem kenís A
---
7. állomás: Madárvonulás-kutatás (gyűrűző-állomás)
N47° 36,502' E21° 04,274'
Segítség: .avzáclá lavákzsedaf űnízs tétös ,ttözök iáftzserek díh ttotíjúleF


A ládába TravelBug egyelőre NEM helyezhető!


FONTOS!
Ez a tanösvény és bemutatóterület CSAK NAPPAL látogatható, napnyugta után a madarak védelmében szigorúan TILOS a belépés!

Ezen geoláda a Hortobágyi Nemzeti Park engedélyével jött létre. A nemzeti park területén a tanösvények és bemutatóterületek látogatása feltételekhez kötött. A Hortobágy-halastavi bemutatóterület látogatható vezető nélkül, ugyanakkor ezen területekre való belépés előtt a nemzeti parki belépőkártya vagy menetjegy megváltása a kisvasútra kötelező! Ezeken kívül eső egyes területek az Igazgatóság előzetes vagyonkezelői hozzájárulásával és az általa megbízott vezetővel látogathatók. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Általános Látogatási Szabályzata

A belépőkártya ára 1000 Ft/felnőtt, 600 Ft/gyerek. Megvásárolható a HNP Látogatóközpontjában (Hortobágy), a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban (parkoló mellett). Vonatjegy a kisvasút pénztárában váltható valamint ezen leírás végén látható további helyszíneken.

A túrázáshoz időjárásnak megfelelő ruházat szükséges. Mivel nyáron akár plusz 40 C-ra is felmelegedhet a levegő, ezért mindig szükséges elegendő folyadékról gondoskodni! A tanösvény területén WC nem található!

A puszta csendjét őrizzük meg, ne zajongjunk, járjunk minél csendesebben, semmit ne gyűjtsünk és semmit ne vigyünk magunkkal! Minden szemetet vigyünk haza!

Kisvasút menetjegy ára egy útra (2019):
• felnőtt: 1.600 Ft/fő
• gyermek (3-6 éves korig) és nyugdíjas (62 év fölött): 1.000 Ft/fő
• családi (2 felnőtt+2 gyermek): 3.400 Ft/család (minden további gyermek +600 Ft)

Kerékpár bérlésre is van lehetőség:
• 1.500 Ft/kerékpár/nap (kaució 10.000 Ft)

Jegypénztár nyitva tartás (2019):
• November 1-március 11. között: zárva
• Március 12-június 30. között: 8.00-16.00 (hétfőn zárva)
• Július és augusztus hónapokban: 9.00-18.00
• Szeptemberben: 8.00-18.00 (hétfőn zárva)
• Októberben: 8.00-17.00 (hétfőn zárva)

MEGKÖZELÍTÉS
Autóval: a 33-as főközlekedési úton a 67-es kilométerkőnél kell letérni, tábla mutatja az irányt, onnan 1,8 km a kisvasút állomása végig a bekötőúton, a vasúti átjáró után balra kanyarodva.
Vonattal: 108-as vonal (Füzesabony-Tiszafüred-Debrecen) Hortobágy-Halastó megállójánál leszállva néhány perces sétával érhető el a kisvasút végállomása (kb. 100 méter).
Kerékpárral: Hortobágy településről kerékpárút vezet a kisvasút végállomásához, Hortobágyról Máta felé kell letérni a 33-as útról, majd 300 méter múlva már látható (balra) a kerékpárút kezdete. A táv kb. 7 km.

KÉRÉS!
Kérlek, hogy hasonló gondossággal rejtsd vissza a kis ládikákat valamint a záróládát is a rejtekébe, mint ahogyan rátaláltál! Szeretnélek megkérni továbbá, hogy a konkrét rejtekekről NE TEGYÉL FEL fényképet a logodhoz azért, hogy legyen élmény az utánad következőknek is megtalálni azokat! Köszönöm szépen!

GCKISV - KISVASÚT SOROZAT
A geoláda része a GCKISV magyarországi kisvasutak geoláda sorozatnak. A logfüzet belső oldalában találsz majd egy külön e célra szolgáló jelszót is, kérlek, ezt is jegyezd fel magadnak, később még szükséged lehet rá! A GCKISV sorozat részletei itt találhatók.

KISVASÚT MENETRENDJE
április, május, június, szeptember, október hónapokban csak hétvégén (szombaton és vasárnap): 10.00, 12.00, 14.00 (visszaindulás 11.15, 13.15, 15.15)
július, augusztus hónapokban minden nap: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 (visszaindulás 11.15, 13.15, 15.15, 17.00)
Ettől eltérő időpontokban is közlekedik a kisvasút (pl. ünnepnapok és őszi szünet), a részletekért katt ide!

HORTOBÁGYI ÖREG-HALASTÓ
A Hortobágy-halastavi bemutató terület Közép-Európa legnagyobb madárnyugvó és pihenőhelye, ahol a meglévő vasútpálya rekonstrukciója egyedülálló módon biztosít lehetőséget arra, hogy a Magyarországon valaha előfordult és lejegyzett madarak jelentős része megfigyelhető legyen.

A Hortobágy szikeseinek hasznosítására már a múlt századtól terveket alkottak. 1915-ben ennek eredményeként kezdték el építeni a halastórendszert és az azt kiszolgáló kisvasutat a Csúnyaföld nevű szikes pusztán. Területe jelenleg kb. 2000 hektár kiterjedésű. A később létesített többi halastórendszerrel együtt összesen 6000 hektár halastó található a Hortobágyon és ezzel a világ egyik legnagyobb mesterséges körtöltéses halastórendszerét alkotják.

A hortobágyi Öreg-halastó tizenhét egykori medencéjéből ma már csak tíz működik, a többi elnádasodott, elmocsarasodott, illetve némelyek gátszakadás révén egybenyíltak. A tavakban legnagyobbrészt pontyot tartanak, de a Nyugati-főcsatornán keresztül sok, errefelé honos, gazdaságilag kevésbé jelentős halfaj is előfordul. Mindemellett a terület kiemelkedő fontosságú vízimadárvilága révén vált nemzetközileg is elismert Ramsari-területté, és nemcsak Magyarország, de alighanem Európa egyik legfontosabb vízimadár élőhelyévé.

VÍZELLÁTÁS A PUSZTA KÖZEPÉN
A halastavak vízellátását egy 24 km hosszú csatorna biztosította, amely Tiszakeszinél indult. Magas vízállás idején a tavakat gravitációs úton is fel tudták tölteni, máskor csak gőzgéppel hajtott szivattyúkkal lehetett a vízellátást biztosítani. Napjainkban a vízellátást az 1965-ben átadott Nyugati-főcsatorna biztosítja.

NÖVÉNYVILÁG
Növényvilágát az egyre inkább terjeszkedő mocsári vegetáció jellemzi, különösen a nádasok, gyékényesek kiterjedtek, de a lebegő és rögzült hínártársulások is egyre nagyobb teret hódítanak. Itt ki kell emelni a tündérrózsa-vízitök-hínár és tündérfátyol-hínártársulásokat, melyek nemcsak védett növényfajaik miatt értékesek, hanem a rajtuk rendszeresen kialakuló, 150-200 páros fattyúszerkő telepek miatt is. A gátakon növő füzek az itt átvonuló énekesmadár fajok vonulási útvonalának fontos részét képezik.

VÍZIVAD
A vízivad vadászat teljes mértékű betiltása óta jelentek meg itt, és költenek egyre növekvő számban a kis kárókatonák. Jelenleg a Hortobágy-Halastó az egyik ismert magyarországi költőhelye, de előfordulási adatai alapján várható terjeszkedése az egész országban. A batla szintén a vízivad-vadászat beszüntetése után vált rendszeresen költő fajjá. A Halastó 200-250 páros kanalasgém telepe Magyarország, és egyben Közép-Európa legnagyobb telepe is. Ezenkívül több-nagyobb kárókatona-, szürke gém-, vörösgém-, nagy kócsag-, üstökösgém-, kis kócsag- és bakcsókolónia található Halastón. E fentebb felsorolt gémfajok, batlák és kis kárókatonák nádban és fűzfákon is kialakítanak vegyes telepeket.

A Halastó életének egyik látványos eleme a vadlúdvonulás. Különösen tavasszal látványos ez, amikor az olykor 200 ezres hortobágyi libatömeg néhány tízezer madarat kitevő csapatai a környező szántókon található táplálkozóterületeikről napközben inni és pihenni, este pedig éjszakázni húznak be. Az átvonuló vadlúdtömeg zömét nagylilik, kisebb részben vetési és nyári lúd teszi ki. Halastó az egyik legfontosabb átvonulóhelye a világszerte veszélyeztetett kis lilik európai állományának. Számuk kiemelkedő években a több százat is elérheti. Ritkaságként, de egyre rendszeresebben fordul elő a libacsapatokban az úgyszintén veszélyeztetett vörösnyakú lúd.

A récevonulás ősszel megkapó látvány igazán, amikor 6-7 úszórécefaj több tízezer példánya tölt hónapokat lecsapolt halastavak sekély vizeiben, ahol vedlésük biztonságban folyhat le. A daruvonulás a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. Az Észak-Európából szeptember első felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, hogy utána Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jussanak le tunéziai, szudáni telelőterületeikre. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon megpihenve repül tovább, és az itt töltött hónapok alatt legnagyobb részük Halastó egyik zavartalanabb, sekély vizű medencéjébe jár éjszakázni. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt háromezerről több mint 100 ezerre nőtt, ami mögött feltehetőleg vonulási irányuk módosulása és a populációk gyarapodása áll. A Halastón eddig megfigyelt legnagyobb éjszakázó darutömeg 112 ezer madarat számlált (2012-ben).

REJTÉS
A záróládát a logfüzettel (benne a jelszóval) és ajándékokkal a 7 állomás során megtalált leírások jobb felső sarkában felfedett koordináta-számok alapján találod majd meg. Kérlek, hasonló gondossággal rejtsd vissza mind a kis ládikákat, mind a záróládát a rejtekébe! Szeretnélek megkérni, hogy a rejtekekről NE TEGYÉL FEL fényképet, hogy legyen élmény az utánad következőknek is megtalálni azokat! Köszönöm!

Javasolt irány: kisvonattal a végállomásig kiutazva, majd onnan gyalogosan vissza pontról pontra.

1. állomás: Madárfajok a halastavaknál: sirályok, ludak, darvak
A 460 hektáros Kondás-tó a hortobágyi halastavak közül a legnagyobb. Itt található a sztyeppi sirályok egyik hortobágyi költőtelepe, de a világszerte veszélyeztetett északi vadlúdfaj, a kis lilik vonuló példányai is előszeretettel keresik fel ezt a tavat. A Kondás-tó híres még egy madárfajról: a valamikor Magyarországon is költő, de ma már csak évente kétszer átvonuló eurázsiai vagy más néven szürke darvak egyik hagyományos éjszakázóhelye ez az őszi vonulás során. Október közepén nem ritkán 25-30 ezer daru húz be alkonyatkor a Kondás-tó medrébe éjszakázni. Figyelem! Csak az első madárles látogatható, a többi még felújítás alatt van, így azok nem is üzemelnek!
Segítség: !tőscpél jlánzsaH .aloif dlöz ttögöm akzsed ,nasagam retém 5,2 arbboj nebselrádam ősle zA
 N 47° 38,884' E 21° 5,425' 95 m [GCHHTK-1]

2. állomás: A halastavak növényzete
A halastavak növényzete a nyíltvízű mocsarakéval rokon. A tavak létrehozásakor partvédelmi céllal történt nádtelepítés. Gyakori a keskeny és a széleslevelű gyékény is. A tavakban a gyökerező- és úszó hínárok között több védett fajt találunk, mint pl. a sulyom, a tündérfátyol, a fehér tündérrózsa. A gátakon néhány szikespusztai fajjal is találkozhatunk (kamilla, sziki üröm, sóvirág), mivel a halastavak gátjait a helyben kitermelt szikes földből hozták létre. A gátakon a fűz és nyárfák zöld folyosóként szolgálnak a vonuló énekesmadaraknak.
Segítség: .nebévöt kanáladlo bboj édóbaf sik ővél er-m 04 .bk ttögöm ótáliK
 N 47° 38,867' E 21° 5,266' 95 m [GCHHTK-2]

3. állomás: Halastavak a Hortobágyon
A halastavakat a Tisza folyó 19. századi szabályozása után kiszáradó szikes puszták és mocsarak hasznosítására hozták létre. Így alakult ki Közép-Európa legnagyobb mesterséges halastórendszere, 6000 hektáron. A legelsőként létrehozott tóegység a Hortobágyi-halastó volt. Ma a medencék közül 10 üzemel, elsősorban pontytenyésztésre szolgálnak. A közelben egy kiállított régi szivattyú is látható.
Segítség: avzáclá lasccnáhaf nabúdoaF
 N 47° 38,168' E 21° 5,017' 94 m [GCHHTK-3]

4. állomás: Madárfajok a halastavaknál: gémfélék és kanalasgém
A Hortobágyi-halastó kutatottsága óriási. Az elmúlt 40 év során több mint 300 madárfajt regisztráltak a területen, így a halastavak európai szinten is jelentős madárélőhelynek számítanak. A Hortobágy egy észak-déli irányú madárvonulási útvonalon fekszik, ahol a halastavak táplálkozó- és pihenőhelyként szolgálnak a vonuló madarak számára. Elsősorban gémfélék, nyári ludak, récék lakják a nagy kiterjedésű nádasokat, de vonulási időben a lecsapolt tavakon partimadarak (cankók, partfutók) óriási csapatait figyelhetjük meg. Az összes gémfaj megtalálható: szürke és vörös gém, nagy és kis kócsag, üstökösgém, törpegém, bölömbika, bakcsó, és néha a pásztorgém is felbukkan. A csak nevében gém, valójában a gólyákkal rokon kanalasgém egyik nagy költőtelepe a 4-es tó nádrengetegében található.
Egyedül itt nem kis mikrós dobozt keress, hanem egy 3x10 cm-es pezsgőtablettás fiolát!
Segítség: avrakat lasccnáhaf ,aloif dlöz nabájúdo őtehréle neynnök afsáiró ózagátézs lőbévöt ,itrapzíV
 N 47° 37,704' E 21° 4,842' 93 m [GCHHTK-4]

5. állomás: Pro Natura
Az 1973-ban alapított Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb nemzeti parkja. Létrejötte a Pro Natura (A természetért) kiáltványnak köszönhető, amelyet Festetics Antal és Lukas Hoffmann szövegeztek meg az 1960-as években. A kiáltványban felhívták a magyar állam vezetőinek figyelmét a Hortobágyon található természeti értékekre, amelyeket csak egy nemzeti park létrehozásával lehet megmenteni. A Hortobágyi Nemzeti Park ennek hatására született meg.
Segítség: !tedezek a ajgável tanov a ygohen ,tézs zzén lóJ .etré inlúyneb tehel lánákzsed ózynáih a ,ttala órájtá af ,ttözök kenís itúsaV
 N 47° 37,256' E 21° 4,587' 96 m [GCHHTK-5]

6. állomás: Bivalyok a Hortobágyon (bivalyfürdető)
A Dél-Ázsiában ma is vadon élő arni bivalytól (Bubalis arnee) származó házi bivalyokat az avarok hozták a Kárpát-medencébe. A házi marhánál igénytelenebb, megél a nádas, mocsaras legelőkön is. Meglévő állományai jobbára nemzeti park igazgatóságok tulajdonában vannak, ahol természetvédelmi kezelési célokat szolgálnak: rágásukkal, taposásukkal a nagy, összefüggő nádas területekből nyíltabb, mocsárréti élőhelyeket hoznak létre, amelyek bizonyos madarak számára kedvezőbbek.
Segítség: .avzáclá lakkobaradaf ,ttözök kevök réhef ,lótórájtá za ezssem men ,nétnem kenís A
 N 47° 36,778' E 21° 4,380' 94 m [GCHHTK-6]

7. állomás: Madárvonulás-kutatás (gyűrűző-állomás)
A madarak jelölésére használt, egyedi kóddal ellátott fémgyűrűt Hans Christian Mortensen, dán tanár alkalmazta először 1899-ben seregélyeken. Magyarországon 1908-ban kezdték meg a gyűrűzés alkalmazását. A kis és közepes méretű madarakat ún. függönyhálóval fogják be, nagyobb madarak esetén egyéb eszközöket használnak, vagy még röpképtelen korban, a fészekben gyűrűzik meg őket. A módszer lényege a visszafogás: minél több gyűrűs madarat fogunk vissza a vonulási útvonalon, annál több információhoz jutunk egy adott faj vonulási szokásaival kapcsolatban. Mivel a madarak politikai határokat nem ismerve vonulnak, fontos, hogy minél részletesebben ismerjük az útvonalukat, hogy szükség esetén összehangolt természetvédelmi intézkedéseket hozhassunk.
Segítség: .avzáclá lavákzsedaf űnízs tétös ,ttözök iáftzserek díh ttotíjúleF
 N 47° 36,502' E 21° 4,274' 95 m [GCHHTK-7]

JELSZÓ
A bejelentéshez szükséges jelszó a záróláda ládanaplójának belső oldalán olvasható.

CACHE
A rejteket adó doboz egy normál mikrós tárolóedény 13x13x7 cm-es méretekkel.
Segítség: .avzáclá lasccnáhaf sé lakkayllag ,ttözök gá sik bböt ,lezök zöhdlöf ,nebévöt aF

A KISVASÚT MÚLTJA
A kisvasút építése 1914-ben kezdődött a Hortobágy legszikesebb, időszakosan vízzel borított részén, az ún. Csúnya-földön, Kondás-fenéken, Liba-laposon. A háború alatt jórészt orosz hadifoglyokkal dolgoztattak itt. A munkálatok elhúzódtak, a tavakat 1916 decemberében jelentették készre, a teljes beruházás a kiegészítő létesítményekkel 1925 végére készült el. Ebben az időben 12 tavon folyt a gazdálkodás, mely később 17 tóra bővült (jelenleg 10 tó működik, egyesek elnádasodtak, mások a köztük lévő gátak lepusztulásával összeolvadtak). A kisvasút az Öreg-tavak ipari vasútjaként funkcionált 1915-től, haltápot, halakat és munkásokat szállított, a jelenleginél jóval hosszabb pályán. Kezdetben lóvasút volt, később egy B20 sorozatú dízelmotoros mozdony járt rajta s vontatta a halszállító csilléket. Miután a traktorok, teherautók átvették a szerepét, a vasút megszűnt, a síneket felszedték.

A KISVASÚT JELENE
A környék nevezetességei miatt a turizmus került előtérbe és a Hortobágyi Nemzeti Park vette át a vasút üzemeltetését. Több próbamenet után 2007 tavaszára készült el az a 4,2 km-es pálya, amin a személyszállítást a HNP elindította, ez 2011-ben 5 km-re bővült, a halastórendszer gátjának teljes hosszán végigmegy, egészen a legutolsó, Kondás tóig. A bővítés a pálya teljes felújítását is jelentette egyben, úgynevezett "C" sínekre cserélték a korábbi síneket, mivel ezek biztonságosabbak, egyedül az induló állomásnál maradt meg az eredeti sín. A kisvasútnak 4 állomása van, amelyeket a HNP létrehozásában nagy szerepet játszó hazai és külföldi tudósokról, ornitológusokról neveztek el 2011-ben: Lukas Hoffmann, Konrad Lorenz, Peter Scott és Festetics Antal. A névadó ünnepségen Festetics Antal is jelen volt. Ezek az emberek a Pro Natura kiáltvány megalkotásában, ill. aláírásában vettek részt, úgyhogy a kisvasút immár a Pro Natura Kisvasút nevet is viseli, az Öreg-tavi Kisvasút és a Hortobágy-Halastavi Kisvasút mellett (egyébként ez utóbbi a hivatalos). A kocsikat egy közel 50 éves, 4 hengeres Csepel motorral szerelt, korának megfelelő műszaki állapotban lévő C50-es, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű dízelmozdony húzza, mely a 2013-ban a Kisvasút Napján tartott névadó ünnepségen a Szíktipró nevet kapta. A szerelvény 3 db személyszállító kocsival jár, egyenként 10 fő ülőhely + 10 fő állóhely kapacitással. A megengedett maximális sebesség 20 km/óra, a váltóknál, pályahibáknál 5 km/óra, így a menetidő kb. 25-30 perc.

PARKOLÁS
A kisvasút végállomásán ingyenes parkoló található.
 N 47° 36,332' E 21° 4,155' 94 m [GCHHTK+parkolo]

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK, LÁTNIVALÓK
Komp: valaha komp közlekedett a megfigyelő-állomásokból látható szigetre
 N 47° 38,858' E 21° 5,315' 94 m [GCHHTK+komp]
Kiállított régi szivattyú: egy régen működő, ma már csak látványnak jó szivattyú [POI]
Vércsefészkelőládák: vörös vércsék, valamint néha erdei fülesbaglyok is megfigyelhetők
 N 47° 36,611' E 21° 4,323' 92 m [GCHHTK+vércsefészkelőládák]
Halászbárka Halastavi Fogadóközpont:

NÉZZ A LÁBAD ELÉ!
Néhány helyen korlát nélküli kis híd vezet át a tápláló csatornán, a pallóút végén hiányzik a korlát egy része, valamint az alábbi helyeken nyitott aknák vannak, amelyeket hamarosan be fognak fedni, de különösen gyermekekkel veszélyes lehet, tessék vigyázni!
• fedetlen akna-1
 N 47° 36,989' E 21° 4,484' 123 m [GCHHTK+akna1]
• fedetlen akna-2
 N 47° 36,996' E 21° 4,483' 123 m [GCHHTK+akna2]

KISVASÚT NAPJA
Minden évben megrendezésre kerül a Kisvasút Napja, június hónap 3. szombatján. Már reggel 9-től várják a kicsiket és nagyokat, családokat színes és változatos programokkal, slambuc kóstolóval. Ki lehet próbálni a kisvasút hajtányát is! Részletek itt!

BELÉPŐKÁRTYA
A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi, Górési, Szálkahalmi) történő turisztikai célú belépés csak belépőkártyával vagy a kisvasútra megváltott menetjeggyel lehetséges, amely belépési engedélynek minősül. További megkötés, hogy CSAK NAPPAL látogatható a tanösvény, napnyugta után szigorúan tilos a belépés!

Belépőkártya váltható:
• Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, Hortobágy
• Hortobágy Fogadó, Hortobágy
• Hortobágy-Halastavi Kisvasút jegypénztára
• Kaparó csárda, 33-as út nagyiváni elágazás
• Nyugati Fogadóház, 33-as út egyeki elágazás
• Szabics Kikötő, Tiszafüred-Örvény

FORRÁSOK
Hortobágyi kisvasút honlapja
• Juhász Péter (2012): Hortobágyi Halászati Füzetek I. - Az Öregtavak (Kiadó: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - ISBN 978-963-08-4721-6)

TOVÁBBI HORTOBÁGYI GEOLÁDÁK
GCHORT: Kilenclyukú híd - Hortobágy
GCHTCS: Hortobágyi tankcsata
GCHMK: Hortobágyi Madárkórház

LÁDATÖRTÉNET
2019.04.10.: Két kessertársunknak köszönhetően (Tapiapi és Judith), a felújítási munkálatok miatt az 1., 2., és 4. pontok felújításra kerültek.
2018.07.30.: A problémás 5., 6. és 7. pontok új dobozkát kaptak némileg megváltozott rejtek helyszínekkel.
2016.11.09.: Tapiapi kessertársunk hathatós és önzetlen segítségével ismét kereshető a multi
2016: a multi betegre állítva, nem kereshető
2014.07.02.: úgy néz ki, hogy a 2. pont ládikája megvan, viszont az 5. ponté eltűnt (kivzsgálás alatt)
2014.01.30.: mégis megvan a 3. pont ládikája, most meg a 2. pont a gyanús
2013.10.30.: úgy néz ki, hogy a 3. ponton lévő ládika eltűnt
2013.06.21.: kereshető a geoláda
2013.06.17.: rejtés
2013.06.13.: helyszín bejárása
2007-2013: egyeztetés a nemzeti parkkal, információ gyűjtés

KÖSZÖNET
Köszönet a multi geoláda létrejöttéért a Hortobágyi Nemzeti Parknak, különösen Lauer Mártának, aki aktív, tevékeny segítőm volt a telepítés során, valamint Gubának, a fehér kis puminak, aki lelkes kísérőnk volt a nagy meleg ellenére is! Illetve Tapiapi kessertársunknak, aki 2016 őszén helyreállította a multi eltűnt pontjait és ismét kereshetővé vált a multi!

Kívánunk kellemes sétát, jó időt a megfigyelésekhez és természetesen műholdjelekben gazdag eget!
K:Pisti & Lauer Márta

Látogatók száma 2018. február 16. óta.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (84 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.72 web: 4.86 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


emiGrant 2022.07.13 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
18/21. Születésnapi két napos ládatúra tizennyolcadik találata. Ennél a fantasztikus multinál már csak a végláda hiányzott, mert amikor kb. 2 éve az angliai unokáimmal végigcsináltuk 1-7-ig a pontokat, a végére már olyan nyűgösek lettek, hogy hagytam. Ma útban hazafelé ezt is be akartam cserkészni, de sajnos vagy 35 percnyi négykézláb mászás a hatalmas fák között, de le a talaj közelében nem hozott sikert. Szerintem meg is találtam a rejteket, ami nagyon jó volt, de nem volt benne semmi. Talaj menti nagy üreg volt, még egy egész nagy láda is belefért volna, de ami elárulta, hogy ez lehetett a rejtek, az az volt, hogy egy 1cm vastag faszelet pont olyan formájú volt mint az üreg bejárata, így takarta ami benne volt. Nagyon ügyes lehetett aki ezt összedobta, de én úgy érzem, hogy ha ilyen muglik által soha nem járt helyről egy ilyen klassz rejtekből hiányzik a láda, akkor az a nagy valószínűség, hogy egy helybeli utazik rá. A ládagazda nagyon kedves és segítőkész volt, elküldte a 8-as pont koordinátáját, hátha rossz helyen kerestem, de nekem is pont az volt meg amit ő elküldött. Végén kisegített a jelszóval is, amit nagyon szépen köszönök neki. :)
UI: Sajnos a kisvonatról nincs kép, mert jelenleg elromlott és valahol máshol javítják. :(

-1-2
-3-4
Stamnes 2022.06.06 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.27
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját!:) [Geoládák v3.12.10]

Gorzi 2022.06.06 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

joco64 2022.04.30 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Köszönöm.
A 6. ponton nem találtam meg a ládát, szerencsére ez a szám kitalálható.

deltibi 2022.04.29 20:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

hitamas 2022.04.25 17:00 - Egyéb
Segítség a 6. ponthoz ... A láda (ha megvan), a sín túlsó oldalán a deszkázat alatt található.

6. pont rejtek az útról 
Bori26 2022.04.24 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Több éve gyűjtögetem a ládákat, de ez volt az első multiládám, ami ekkora méretű volt. Izgalmas volt a keresése, és ez a hortobágyi rész nagyon szép, szóval érdemes ide ellátogatni, akár a ládák miatt, akár a látvány miatt. Viszont mivel a pontok fel lettek újítja, ezért érdemes hitamas (ő volt az újrarejtő)logját követni itinerként, de néhány pont esetén a láda eredeti 'Leírása' a mérvadó (ott ahol hitamas azt említi, hogy "a pont a helyén van"). Ami még fontos lehet, hogy a kettes pont egy olyan bódé alatt van, ami vízbe lóg, tehát nagyobb vízszint esetén elmoshatja a pontot. A 6.os pontot pedig egyáltalán nem találtuk meg, de szerencsére az itt található koordináta részlet, a végső pont(ami a láda) keleti koordinátájának 2. karaktere lenne, amit a végén ki lehet totózni (érdemes a korábbi pontok sémája szerint haladni és állomás közelben keresni a végső pontot, azaz a ládát ;)). A 7es ponton az eredeti leírás azt mondja, hogy felújított hídnál keresd a koordináta részletet, de ez nem egy szerencsés megfogalmazás, mert évek után már nem látszik felújítottnak az a híd. Érdemes egyébként ezt a túrát télen, vagy kora tavasszal, esetleg késő ősszel végezni, mert a burjánzó aljnövényzet hátráltatja a pontok megtalálását a rejtekhelyükön. [Geoládák v3.12.8]

slowly 2022.04.24 15:12 - Megtaláltam
2es lada magas vizallasnal szinte uszott, lehet nem a legidotallobb helyszin. 6ost sajna nem talaltuk meg. koszi a telefonos segitseget, igy meglett a vegjelszo :)

hitamas 2022.03.29 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
A tanösvény végre látogatható és már csak ez a láda hiányzott a kisvasutas ládák közül. Ezért a rejtővel egyeztetve vittem pótládákat és laminált leírásokat a gyógykezeléshez (és a megtaláláshoz). A pénztárban elmondtam, mire készülök, mire gratis betessékeltek a tanösvényre ... köszönöm. A végláda koordinátáinak ismeretében itt kezdtem, szerencsére ez a helyén volt, így meg is szereztem az utolsó(!) kisvasutas láda jelszavát. A pontokat értelemszerűen visszafelé kerestem. A 7. láda a helyén. A 6. nem volt sehol, a csatorna parti öreg fákat kivágták, a vasutat felújították. Az új rejtés (kétfülű doboz) a vasúti megálló utáni ledeszkázott átjáró távoli széle alá került, a koordinátái: N47° 36,814' E21° 04,392'. Az 5. pont ládáját se találtam a sinek között, cserébe egy munkavonat jött-ment a sineken, ezért jobbnak láttam a ládát a közeli kilátó padozata alá rejteni (jobb oldalt, hátul). Koordináták: N47° 37,264' E21° 04,542'. A 4. pont rendben a helyén, ott van, ahol hozzá lehet férni a fához. A 3. pont nincs az odúban, és úgy tűnik, hogy az öreg fákra eléggé rájár a fűrész errefelé, ezért ezt is egy kicsit odébb vittem, egy mesterséges tereptárgy lábához, nagy kővel takarva. Koordináta: N47° 38,193' E21° 05,026'. A 2. pont a fabódé hátsó része alatt lakik, immár nádtörekkel takarva. Az 1. pont a helyén, remélhetőleg mindenki a madarakat nézi és nem veszi észre a zöld ládikát (ami belépve balra van és nem takarja semmi ...). A madárforgalom hatalmas, csivitelés, krákogás, vijjogás, ami belefér. Egy sirály folyamatos felderítő köröket repült felettem egy szakaszon. A vízszint aggasztóan alacsony, de ez most országos jelenség. Köszönöm a lehetőséget és sok sikert a keresőknek, a tanösvény nyitva, a ládák a helyükön. :)

Juci&Csaba 2021.12.08 21:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

emmerwald 2021.08.22 12:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.28
A 3. ponton nem találtuk, a 6. ponton pedig 10 méterrel odébb, egy fa tövében volt a doboz. Ennek ellenére a végláda meglett. Köszönjük a szép sétát!

IMG_20210822_121535 
Easter 2021.08.21 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)
A korábbi logok sokat segítenek, a láda adatlapján elférne pár módosítás. A harmadik pont nem lett meg, az odú üres volt, de a végláda szerencsére így is megtalálható volt. Nagyon szép hely, érdemes meglátogatni, rengeteg a madár. [Geoládák v3.11.3]

Balazsl02 2021.08.18 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! a halastavak és élőviláguk gyönyörűek, viszont összességében az egész hely elég lepusztult, kb a semmiért hagytunk ott X ezer forintot. a ládázás élménye viszont kárpótolt mindenért, köszi az igényes rejtést, illetve hogy elhoztál ide! [Geoládák v3.11.3]

lencsilyany 2021.08.14 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nyaralás közbeni ládázós kirándulás :) a kisvasút nagyon érdekes, legifjabb kesserünk is nagyon élvezte, a tanösvényre sok vízzel és naptejjel kell készülni - árnyék az nem sok van.
A ládák megvannak, de főleg a 6. pontnál kell figyelni, az nem a térképen megadott koordinátákon van, ld. a karbantartást leíró log.
A 4. pont is izgalmas, de azért megtalálható.
A végláda mellett én simán elmentem, mivel a leírás szerint kerestem, de nem faágak rejtik, hanem egy tégla. Szerencsére a férjem szemfülesebb volt nálam.
Összességében érdekes tájon érdekes rejtés, nekünk gyerekkel 1.5 órás séta lett, rengeteg madár, csend és béke uralja, élmény volt.

[Geoládák v3.11.3]

Kiaribua 2021.08.13 15:25 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. A halastavak és a kisvasút ilyenkor is élményt nyújtanak, bár az igazi madárforgalom az északi madarak vonulásakor van, ősszel. A vasút végig jár és szakavatott kísérőt is adnak, aki menetközben is magyaráz (mondjuk ehhez megfelelő kocsiba kell szállni, a középsőbe) és a kilátóból az általa hozott távcsővel meg lehet figyelni a madarakat. A tanösvény más eset: sok a lezárt, elbontott megfigyelő hely, kevés az ismertetőtábla, nem sok helyen van kilátás a tavakra. De így is szép. Ami a hányattatott sorsú ládát illeti: a pontok kereshetők; a negyedik kicsit nehezen lett meg, a hatodiknál figyelni kell, mert odébb került, a hetediknél bizonytalan, hogy jó ládát/koordinátát találtál-e. De igen, ezt a rejtői segítség is megerősítette, mert a megadott számon fogadta a hívást. Szóval jó helyen kerestük a ládát, de nem lett meg. Kessertárs segített.

Bojsza család 2021.08.10 11:00 - Nem találtam meg
Sajnos vasárnap éjjel lehullott 15mm eső úgy feláztatta a talajt, hogy a recepción lebeszéltek minket a bringás túrázásról, így csak vonattal mehettünk be. Az első két pont gond nélkül meg lett, de a többi esélytelen volt. Jól látszott az úton végig a dagonya. Még szomorúbb volt látni, hogy nagyon sok dolog le volt zárva a látogatók elől. Kilátópontok, stégek, átjárók.
Talán pár év múlva visszajövünk.

IMG_20210810_112505_322IMG_20210810_104516_008
IMG_20210810_103330_207 
ArNick 2021.06.22 11:27 - Megtaláltam
A kisvasút szerelvény építési munkálatok miatt csak a Peter Scott megállóig közlekedik, s mivel csoportos látogatással voltam a helyszínen, nem volt lehetőségem partizánakcióra, így az összes pontot nem sikerült begyűjteni. A nagy távolság miatt kicsi az esélye a mihamarabbi visszatérésemnek, emiatt kérem a képek alapján a találat elfogadását. Köszönöm!

[Jóváhagyta: KPisti, 2021.06.27 15:58]

IMG_20210622_112706IMG_20210622_113315
IMG_20210622_115514IMG_20210622_121456
LuiJuice 2021.05.09 12:56 - Nem találtam meg
nem talaltunk semmit kereshető de kozben nem kereshető? hogy van ez nem ertem telefon szám nem elérhető -.- koszonom ha valami tortent kozben [Geoládák v3.10.5]

fkmaster 2021.04.10 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.37
Stüszi vadásszal madarász kirándulás és ládajavítás. Részletek nála.

18710 - Hortobágy - Halastavak18634 - Hortobágy - Halastavak
18642 - Hortobágy - Halastavak18733 - Hortobágy - Halastavak
18767 - Hortobágy - Halastavak18796 - Hortobágy - Halastavak
18808 - Hortobágy - Halastavak18823 - Hortobágy - Halastavak
18851 - Hortobágy - Halastavak18855 - Hortobágy - Halastavak
18856 - Hortobágy - Halastavak18860 - Hortobágy - Halastavak
18882 - Hortobágy - Halastavak18921 - Hortobágy - Halastavak
18928 - Hortobágy - Halastavak 
Stüszi vadász 2021.04.10 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Madármegfigyeléssel összekötött ládakarbantartó túra. A rejtővel előre egyeztetve pótoltuk a hiányzó, 4-5-6 pontokat. A 6.ponton ritkították a növényzetet, így a régi rejtek is áldozatul eshetett. Az új koordináták:
N 47° 36.787' E 21° 04.385', fehér gyógyszeres dobozka a régitől kb.10 m-re egy vízparti fa tövében avarral, kövekkel takarva.

gabor03 2020.07.30 15:02 - Megtaláltam
Pántyával közösen próbáltuk megkeresni. sajnos a végláda kifogott rajtunk. [Geoládák v3.5.0]

[Jóváhagyta: KPisti, 2020.08.30 21:16]

95B84DCF-EEC9-4364-BD90-B6899A8AE63330488836-9612-425B-8D53-0FA6B1422F6E
358F348C-1806-4E04-A3ED-1C881781F3BF 
Pantya 2020.07.30 13:59 - Megtaláltam
Rekkeno hosegben kerestuk Gabor03-mal de a vegladat nem talaltuk meg. Rejtovel egyeztetve kerjuk a megtalalas elfogadasat, es koszonjuk a rejtest es a segitseget!

[Jóváhagyta: KPisti, 2020.08.30 21:16]

james 2020.07.01 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

A rejtővel egyeztetve elvégeztem a láda hiányzó pontjainak pótlását. Ennek soran a 2., 3., 5. és 6. pontra helyeztem ki új ládákat. A 2. ponton a ládát az eredeti helyre nem tudtam elrakni, mert a kilátót a télen kártevők megrágták, így életveszélyessé vált és a Nemzeti Park lezárta. Ennek okán a 2. pont áthelyezésre került a kilátó mögött kb. 40 m-re lévő kis fa bódé jobb oldalának tövébe, lapulevél és egyéb növények alá. A koordinátája: 47°38.867, 21°05,266.

James
[g:hu+ 2.0.30]

g-tabe 2019.10.05 14:25 - Megtaláltam
A rejtő segítségével lett csak meg, állapot/helyzetfelmérésért cserébe :-).
A pontokról:
1. pont: OK
2. pont: semmi, a rejtés helye jól adja magát, de doboz nincs
3. pont: OK
4. pont: OK
5. pont: nem találtunk semmit az adott helyen
6. pont: a doboz megvan, de koordinátarészlet nincs, csak egy játékkatona őrzi
7. pont: OK
A keresést bondi3 cachertárssal követtük el bringán. Elég tempósan, hogy a közeledő esőt elkerüljük. Sajnos nem volt idő nagyon bámészkodni :-(

dobozipatikus 2019.08.20 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (201 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]