geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3638. Tavak és ligetek a határmentén tanösvény (GCTLHT)

Tanösvény útvonala

Tanösvény útvonala

Halastó

Halastó

Pihenő a multi 2. pontjánál

Pihenő a multi 2. pontjánál

Kilátó

Kilátó

Panoráma a kilátóból

Panoráma a kilátóból

Halászó madár a tavon

Halászó madár a tavon

Szántó a tanösvény mellett

Szántó a tanösvény mellett

Napraforgó

 Napraforgó

Géci-sűrű

Géci-sűrű

Ilyen fémlapokat keress az első két ponton

Ilyen fémlapokat keress az első két ponton

Láda álcázás előtt

Láda álcázás előtt

Térkép

Térkép

Szélesség N 47° 53,215'
Hosszúság E 22° 45,046'
Magasság: 123 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.09.02 14:30
Megjelenés időpontja: 2013.09.08 11:10
Utolsó lényeges változás: 2013.09.08 11:10
Utolsó változás: 2020.08.26 11:34
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: haywire
Felhasználó: Szabóék
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9500 m
Megtalálások száma: 104 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


1. N 47° 52,513' E 22° 43,625' 10 x 3 cm-es fémlapon az infó táblán. Fent keresd.
2. N 47° 53,451' E 22° 42,055' 10 x 3 cm-es fémlapon az infó tábla alján.
3. N 47° 53,215' E 22° 45,046' LÁDA (17 x 11 x 7 cm-es sárga fedelű doboz) a 18-as infó táblával szemben, jól járható erdőben 50 méterre, egy kisebb fa gyökerénél, talajszinten, avarral álcázva.
Visszarejtésnél figyelj, hogy a ládát jól zárd vissza, főleg a sarkokra ügyelj!

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A tanösvény megközelítése
Budapestről az M3 - 49 számú közutakon közelíthető meg. Csengersimára érkezve itt kell lekanyarodni  N 47° 51,813' E 22° 44,272' 111 m [GCTLHT+1letérő] majd itt kell jobbra aztán rögtön balra fordulni  N 47° 52,092' E 22° 43,558' 114 m [GCTLHT+2letérő] Parkolni a multi első pontja előtt az út szélén tudsz, vagy itt  N 47° 52,651' E 22° 43,642' 114 m [GCTLHT+Parkoló]

A tanösvény teljes hossza 16 km, melyet körútként lehet végigjárni. Több helyen rövidíthető, szakaszolható. A 3 pontos multi láda is úgy jött létre, hogy kisebb távval de megismertesse a kesserekkel a tanösvényt. Így került ki a multi második (virtuális) pontja a kilátóhoz, a harmadik ponton hagyományos láda kereshető, mely a Géci-sűrű szélén került elhelyezésre. Így az is aki a tanösvény azon szakaszát nem akarja bejárni betekintést nyerhet a Géci-sűrű élővilágába. A tanösvény az információs táblákon kívül, kilátóval, pihenőhellyel és madárlessel áll az ide látogatók szolgálatára.
Ha a tanösvényt nem járod egészében körbe, ajánlom a kerékpárt közlekedési eszköznek (Parkolótól a 2. virtuális ponthoz a gáton aszfaltozott úton juthatsz el, majd visszafelé és tovább a ládáig is betonút visz.)

A multi első pontjának jelszavát egy 10 x 3 cm-es fémlapon találod az első információs táblán. Nézz fel a jelszórészlet megszerzéséhez.  N 47° 52,513' E 22° 43,625' 117 m [GCTLHT-1]
A második jelszórészletért el kell menned a töltésen a 3. információs táblához. Itt pihenőhely is van kialakítva, valamint találsz egy kisebb kilátót is. A jelszórészletért nézz a tábla alá, itt is egy 10 x 3 cm-es fémlapot keress.  N 47° 53,451' E 22° 42,055' 124 m [GCTLHT-2]
A tanösvény 5. és 6. információs pontja között elég sűrű az aljnövényzet, az ösvényt kezdi visszafoglalni a természet. Javaslom a 2. és a 3. pont közötti az átjárót a 7. információs tábla megközelítéséhez.  N 47° 53,489' E 22° 42,265' 119 m [GCTLHT+TÖ7] Ennél a táblánál szintén találsz pihenőhelyet, illetve egy madár lest is.
Ha kerékpárral érkeztél ajánlott visszamenni a töltésre majd onnan a 11. információs táblához a tanösvény 19. pontját érintve juthatsz el.  N 47° 53,048' E 22° 44,859' 119 m [GCTLHT+TÖ11]
Innen betonúton jutsz el a 18. infó tábláig.  N 47° 53,242' E 22° 45,070' 123 m [GCTLHT+TÖ18]
A láda a Géci-sűrűben kapott rejtekhelyet. A táblával szemközti jól járható erdőrészben találod 50 méterre, egy kisebb törzsű fa gyökerei között, talajszinten, avarral álcázva.  N 47° 53,215' E 22° 45,046' 123 m [GCTLHT-3]
Innen már nincs messze a 13. információs tábla  N 47° 53,073' E 22° 45,287' 117 m [GCTLHT+TÖ13]

Az 1970-es Szamos árvíz idején 40 település, köztük Csengersima is víz alá került. A hasonló esetek megelőzése érdekében építették ki a Szamos és Túr között az ún. lakolizációs töltést. Az építés során, a gát tövében kialakított kubikokból egy tórendszer jött létre. A tavakat gazdag madárvilág jellemzi.
A töltés által körülölelt ecsetpázsitos gyepeken még fellelhetők a legeltető állattartás nyomai. Az egykor szántóként művelt területek egy részét ma is művelik, más részeket felhagytak, ezeket a természet foglalja vissza. Az őshonos faállományú erdőtelepítések is egyre kiterjedtebbekké váltak a térségben. A környék természetvédelmi szempontból legértékesebb része a Géci-sűrű. Az erdő alapvetően vizes jellegű, ugyanakkor sok a száraz élőhelyekre, sőt az erdősztyeppekre jellemző faj is.

A tavak fészkelő és vonuló madarai
Kora tavasszal jelenik meg a tőkés réce és a szárcsa. Mindkettő jelentős számban fészkel a tavakon. A barátréce, a böjti réce és a fokozottan védett cigányréce is a költőfajok számát gyarapítja. Főként a tavaszi vonulás idején figyelhető meg a kontyos, a kanalas, a nyílfarkú, a fütyülő és a csörgő réce. A vöcsökfélék közül a búbos vöcsök a leggyakoribb, de a kisvöcsök is fészkel a tavakon. A ragadozómadarak közül a barna rétihéja a leggyakoribb, de alkalmanként felbukkan a héja is. A réce- és vöcsökfélék mellett rendszeresen felbukkan a kárókatona és a dankasirály. A gémfélék közül a szürkegém a leggyakoribb, azonban a bakcsó és a nagykócsag is sokszor megfigyelhető. A kiskócsag és a vörösgém már ritkábban előforduló faj. A fekete gólya főként nyár végén jelenik meg a tavaknál. Az énekesmadarak közül gyakori a nádirigó, melyet általában a nádszálak tetején figyelhetünk meg. A partmenti füzesek lelógó ágaira építi művészi fészkét a függőcinege. A nádi sármány is gyakran szem elé kerül. Hazánk egyik legszebb madara, a jégmadár szintén itt halászik. A ragadozómadarak közül megfigyelhető a réti sas egy-egy vadászó példánya.

A Géci-sűrű
A térség természeti értékében egyik leggazdagabb erdeje. Jellemzőek a 60-80 esztendős keményfás ártéri erdő állományai, ám megtalálhatóak a tájidegen fajokból létrehozott akác, nemes nyár és vörös tölgy ültetvények is. Az erdő alapvetően nedves jellegű, ugyanakkor sok benne a száraz élőhelyekre jellemző növény. Még az erdősztyeppekhez kötődő fajok is előfordulnak. A keményfás ártéri erdő felső lombkoronáját a kocsányos tölgy és a gyetyán hatalmas egyedei alkotják. Alatta, a második lombkoronaszintben meghatározó a magyar kőris és a mezei szil. Cserjeszintjét többek között a csíkos kecskerágó, az egybibés galagonya, a kutyabenge és a veresgyűrű som alkotja.
- A Géci-sűrű védett növényei: A páfrányfélék közül a hegyi pajzsika és a szálkás pajzsika elsősorban domb- és hegyvidéki élőhelyek lakója. Így itteni előfordulásuk botanikai érdekesség. A természetvédelmi oltalom alatt álló kacstalan lednek már május végén bontogatja szirmait. A júniustól virágzó réti kardvirág nemcsak az erdő, hanem a térség legszebb virága. Hazánkban csupán néhány, főként középhegységi élőhelyen fordul elő. Az orchideák közül a hófehér szirmú kardos madársisak és a zöldes sarkvirág több erdőrészben is megtalálható. A széleslevelű nőszőfű 70-80 cm-es magasságával az egyik legtermetesebb orchideánk. Zöldeslila szirmait júliusban kezdi bontogatni.
- A Géci-sűrű állatvilága: A Szatmári-sík erdős élőhelyei különleges jellegűek. A Géci-sűrű sok védett állatfajnak biztosít élő- és szaporodóhelyet. A védett lepkék közül a vörös rókalepke előfordulását érdemes kiemelni, hiszen hazánkban főként a középhegységekben fordul elő. Az erdő egyik állattani érdekessége az erdei sikló, mely messze környéken már csak itt fordul elő. A keresztes vipera egy kisebb állománya is él az erdőben. A ragadozómadarak közül a fokozottan védett darázsölyv fészkelése a legjelentősebb. Az idős erdőrészek őshonos fáinak odúlakó madara a hamvas küllő, melynek alföldi előfordulása igazi ritkaság. Szintén az öreg erdők fokozottan védett faja a csonkafülű denevér. Nyugat-Európában a veszélyeztetett fajok közé sorolják. A ragadozó emlősöket a vadmacska képviseli.

A környéken felkereshető ládák: GCCSKT, GCGKKT, GCSZAM, GCSZTF, GCJMKT, GCRTFH, GCSZST, GCKTGY, GCBeKu, GCCSST, GCNGCT ,GCCSOM

Forrás: Tanösvény információs táblái
Állapot: kereshető

KRW értékelés (45 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.59 web: 4.71 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Pumba9 2020.07.16 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
1000. láda. HURRÁ. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Itt is átállt az órám másik időzónára, ezért a jövőben akartam logolni. Elutasított úgy. Geoládák v3.4.1]

Mirtt 2020.07.16 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]
Előző logok segítségével!
A 3.ponthoz nagyon jó minőségű út visz.

emmis 2020.06.06 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

katika59 2020.05.16 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Tanösvény 
martonjozseffgy 2020.03.27 17:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Koronavírus miatti kijárási korlátozás előtti utolsó nap ládázása. Sajnos az információs táblák információt adó felületei mind a két helyen megsemmisültek. Csak a táblák kerete maradt meg. Az 1. ponton a kereten felül a fémtáblán a jelsó megvolt. A 2. ponton azonban háromszor is körbejártuk de fémbiléta nincs. Azonban a tábla föld feletti vas tartólábára valaki rákarcolta a jelszót. Hála neki érte. Az utolsó ponton a láda is megvolt, de sajnos nem volt rendesen visszazárva, így beázott. A füzet is vizes, a fedlapja ami a jelszó utolsó részét tartalmazza bár olvasható, de leszakadt. A vizet kiöntöttük, de nem volt idő megszárítani a belsejét. Rendesen visszazárva visszarejtettük. Köszönjük a lehetőséget!

01Három pontos multi első állomása.
Három pontos multi második állomása.Három pontos multi harmadik állomása.
Három pontos multi harmadik állomása, a láda. 
kitkat0123 2019.11.16 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Liberty 2019.11.16 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
East End túra közben kerestük fel a tanösvény természeti látnivalóit. A Géci-sűrű és a tavak védett állatvilágával sajnos nem találkoztunk. A láda épségben van, a gáton a tönkretett információs tábla keretén még olvasható a jelszó. Köszönet a rejtésért.

Csengersima címere
Robogo 2019.11.16 11:40 - Megtaláltam
East End ládázós hétvége alatt kerestük fel a ládát kitkat0123, Liberty és R.Guszty társaságában.
Köszönöm a rejtést!

nagyfeco 2019.09.20 17:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.56
Az 1-2pontnál az imfò táblák hiányoznak a jelszavakak megleltem. Köszi a rejtést.

Zergi 2019.09.15 12:30 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_2367IMG_2368
IMG_2369IMG_2370
IMG_2371IMG_2372
IMG_2373IMG_2374
IMG_2375IMG_2376
IMG_2379IMG_2380
IMG_2382 
Pantya 2019.08.24 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2019.08.24 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VP 2019.08.04 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.62
Szatmári biciklizések - 1. nap: Penyige - Csenger - Sonkád - Penyige 110 km
1-3-2 sorrendben (az időpont a főláda logolása)
Szép erdők vannak erre!

Ajtony 2019.07.19 13:47 - Megtaláltam
A töltésen végig menve gyönyörködtem a hatalmas, csodás szépségű ártérben, amelyen a zöld megszámlálhatatlan árnyalata uralkodott. Nagy köszönet a rejtésért!

Zerind HUN 2019.07.19 13:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.14
A térképen levő ,,útzár'' felirat miatt több gyaloglásra számítottam, de aztán kiderült, hogy egészen közel lehet menni a 3. ponthoz is autóval. Egyedül a 2-es ponthoz kellett kicsit gyalogolni, de nem baj, legalább jobban megfigyelhettük a tájat. Az első pontnál az információs táblának csak a kerete van meg, a belseje nincs, de a jelszó megvan.

VaVi 2019.07.15 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Vigyázzatok a kettes pontnál - a kilátó előtti asztal mellől eltűnt a pad, viszont két gödör ottmaradt, a fű pedig benőtte, nehogy belelépjetek a lyukba.

esztelneki 2019.07.06 09:31 - Megtaláltam
Szamos környéki barangolás autóval, bringával, kenuval, és gyalog. Már korán reggel indultam bringával és nem bántam meg, rengeteg nyulat, fácánt, ragadozó madarat láttam. A levegő friss volt és gyönyörű napraforgótáblák között bringáztam. Sajnos a tanösvényből úgy látszik már nem sok maradt, de a túra nagyon szép volt. Meglátogattam a GCCSOM ládát is, összesen 19,5 km-t tekertem, a legtöbbet aszfalton. Köszönöm a rejtést, a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

20190706_07343420190706_073547
20190706_07591920190706_211220
graffz 2019.05.11 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Köszi

KálmánCsalád 2019.05.09 08:59 - Egyéb
Sajnos valóban hiányzik a táblának azon része, melyen a jelszó rögzítve volt.
Ideiglenesen alkoholos filccel felírtuk a táblát tartó fém talpakra, láda gazdájának jeleztük.

Csizmások 2019.01.19 20:05 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

SirLes 2018.09.09 21:21 - Megtaláltam
Igazából tegnap találtam majdnem meg. A majdnem azt jelenti, hogy kellett hozzá Haywire segítsége, mivel valaki szétverte a 2. ponton található információs táblát. A multi többi rendben megvan. Pont felhőszakadás előtt fejeztük be a multit.

nmárti 2018.07.06 20:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.44
Több részletben, jelszórészleteket elhagyva:) most befejezve. Köszi a rejtést!

 
KálmánCsalád 2018.04.09 16:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Köszöni a rejtést a KálmánCsalád!
Igazi családi program volt a pontok megtalálása, csodás tavaszi időben, 4.8 km gyalogolva a gyerkőcökkel. (néhány méter szint is a töltésről fel-le gyaloglás miatt :)
Délután indultunk neki, és bizony ránk sötétedett, mire az 1-2 pont után beértünk Csengersimába. De hát sok volt a látnivaló :)
Minden pont a helyén!
Másnapra maradt magának a ládának a felkutatása, mely már egy könnyedebb séta előzött meg a Sima sűrűben. (első GC-s kitűző, köszönjük! - azóta +1)
Sajna újra beázott a láda - kitöröltük.

Erősen javasolt célpont a környéken, de kizárólag gyalog vagy kerékpárral! Másképp a lényeg veszik el.

Simai sűrűben 2856033157208659149
Apa, gyere!Pihi
DSCF4623DSCF4589
DSCF4602 
V_Gabor 2018.04.07 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.37
62 km-es biciklizés a Szamos mentén.

A láda beázott, jó lenne cserélni a teljes rejtést. Nálunk nem volt semmi, amivel tudtunk volna segíteni.

Köszönöm! [g:hu 1.5.4j]

2018-04-07 15.53.23R2018-04-07 15.53.26R
2018-04-07 16.03.41R2018-04-07 16.06.31R
2018-04-07 16.09.21R2018-04-07 16.09.32R
2018-04-07 16.34.17R2018-04-07 16.34.22R
2018-04-07 16.34.34RSAM_6927R
SAM_6936RSAM_6937R
SAM_6939RSAM_6940R
SAM_6941R 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (106 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.