geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3647. Nagyharsányi pincék (GCNAPI)

Pince régen

Pince régen

...és ma

...és ma

Utca kép

Utca kép

Pince

Pince

Pince

Pince
Szélesség N 45° 50,980'
Hosszúság E 18° 23,584'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2013.09.08 11:40
Utolsó lényeges változás: 2020.08.23 17:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: rosie77, Nargoth
Felhasználó: rosie
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 265 + 1 jelszó nélküli + 6 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Piros kereszt
Mint admin a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[kectam, 2020.08.23 17:26]
1.N 45° 50, 941' E 18° 23,837' A fal rejtekében, beton elem mögött 7x5 cm átmérőjű hengeres, műanyag doboz, kb 1 méter magasan. Vízkifolyótól a második pont irányába számolva 30 betonelem.
2.N 45° 50, 980' E 18° 23,584' Talajszinten, tereptárgy rejtekében 10x16x5 cm-es műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Pontok
 N 45° 50,941' E 18° 23,837' [GCNAPI-1] Az út melletti falat alkotó egyik beton elem mögött található, kb egy méter magasan a kisméretű henger alakú doboz, amely csak a jelszó első felét tartalmazza. Segítség: vízkifolyótól a második pont irányában számolj 30 beton elemet!
 N 45° 50,980' E 18° 23,584' [GCNAPI-2] A megadott koordinátán található, ember alkotta építmény tövében található a láda a jelszó második részével és a logfüzettel.

Megközelítés
Nagyharsány a Szársomlyó ölében, a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklóstól keletre 8 km-re, Villánytól nyugat-délnyugatra 6 km-re, Pécstől délkeletre 35 km-re található.
Elérhető a Siklós-Villány közti útvonalon autóval, távolsági busszal, illetve Villánytól jó minőségű, 2012-ben átadott kerékpárúton.
Ajánlott parkoló a templom közelében  N 45° 50,856' E 18° 23,925' [GCNAPI+parkoló]. A pontok autóval is megközelíthetőek, azonban az utca keskeny, erre parkolásnál ügyeljetek.

Rejtés
A környék bővelkedik természeti és történelmi látnivalókban, amiket számos remek láda mutat be. Mi most arra vállalkozunk, hogy a nagyharsányi pincék sorát mutassuk be nektek. Amikor először jártunk erre rögtön feltűnt, hogy itt nem a megszokott pincesor látványa fogad bennünket - mint például Villányban, Siklóson. Eltérően a paraszti - egyszerű, fehér fal, nádtetős - pincéktől, ezen a soron nagyobb, díszesebb épületek találhatóak. Némelyik pince mind méretét, mind küllemét tekintve inkább századelős nyári villának tűnik.
Az 1900-as évek elején, a felvirágzó szőlőtermesztés magával hozta a borkereskedelem megjelenését is. A gazdagodó kereskedő réteg nagyobb, díszesebb pincéket építtetett, a pincejáratok szélesek lettek - lovasszekerek is befértek a hordókkal. A láda két pontja ezt a néhány különlegesen szép és felújított épületet hivatott bemutatni, amelyet még megfűszerez a házak mögött magasodó Szársomlyó fenséges látványa is. Amennyiben pedig a helyet az Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt keresed meg (ahogy mi is tettük), garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed.

A nagyharsányi szőlészet és borászat
A Harsány-hegy déli lejtőjén hosszú múltra tekint vissza a szőlészet és borászat. A szőlőművelés eredete bizonyítottan a római korig nyúlik vissza. A területen római hódítás korából előkerült villa épület romjai, pénzleletek mellett szőlészeti eszközök, Bacchus bronzszobrocska is ezt bizonyítja. A 13 századtól a szőlészetre és borkészítésre oklevelek is utalnak.
A török megszállás a szőlő- és általában a gyümölcstermesztésnek kedvezett. A törökök szláv népességet telepítettek az elpusztult magyar falvakba. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses vörösbor készítési technológiát.
A következő nagy fellendülés a 18-19. században következett be, amikor földesuraik, uradalmuk jövedelmeik fokozására nagyharsányi jobbágyoknak is kedvezményeket biztosítottak a szőlőtelepítés érdekében. A községben minden polgárnak volt présháza, pincéje. A házhelyek juttatáskor egyúttal pincehelyet is mértek. Figyelemmel voltak arra is, hogy a házhoz minél közelebb essen a pince.
A bortermelés nagyban folyt az 1840-es években, évente 10 000 hektolitert termeltek a falu gazdái, főleg az ekkora eluralkodott kadarkát. A 19. század közepétől a megszilárduló polgári birtokviszonyok a tagosításkor keletkezett ellentétek ellenére új lendületet adtak a szőlészetnek és borászatnak. 1860-tól Nagyharsányból, de az egész Siklós-Villányi hegyvidékről főképpen Ausztriába, Csehországba, Németországba, Svájcba indult meg a borexport. A külföldre szállított borokat Villányban adták föl vasúti szállításra (mivel ekkor még nem létezett a Dráva-völgye vasútvonal), így külföldre azok, mint villányi borok érkeztek. A villányi vörösbor hírnevéhez így a harsányi nehéz, édes borok is hozzájárultak.
Ez idő tájt a harsányiak hatalmas területeket telepítettek be; nemcsak a hegyek dűlőit, de azokat a szántókat is, amelyek alkalmasak voltak a telepítésre. Szakmai sikereket is értek el országos kiállításokon, ahol boraik nagydíjat kaptak. A fejlődést az 1891-ben berobbant filoxéra-járvány pusztítása akasztotta meg. Nagyharsányban a nemes szőlőterület 70%-a enyészett el 1891 és 1895 között. Amilyen gyorsan pusztult el és került kivágásra a filoxéra-fertőzött területeken a szőlő, olyan gyorsan állították is vissza a területet. A kitűnő szőlészeti szakemberek meg tudták győzni az itteni termesztőket, hogy a szénkéreggel történő kezelés alkalmazása mellett az amerikai vadalanyba oltott új területekkel éveket nyerhetnek. A szőlőfajták közül rátértek az olaszrizling és másfajta fehér szőlők termesztésére A korábbi szőlőfajták, mint az Oportó, Juhfark, Mezes fehér, Tökszőlő, Járdovány, Rak mérsékeltebb termesztése lett általános. A nagyobb kereslet a nemes fehér boroknál mutatkozott.
A filoxéra pusztítása miatt egyre fontosabbá vált a védekezés. 1904-ben Matyi Szabó József mintagazda alkalmazta első ízben permetezést. Nagy szükség is volt rá, mivel az amerikai vadalanyokkal behurcoltak újabb fertőzéseket is.
A két világháború közötti szőlészeti és bortermelési, szüreti statisztikák egyenletes, jó termesről számolnak be. A borokat már nem külföldön adták el, főként belföldön vásárolták fel azokat, nagyrészt megyénk kereskedői, kocsmárosai, de értékesítették Erdélyben is. A nagyharsányiaknak ekkor a bor volt a legfőbb jövedelmi forrásuk. A korabeli vagyonosodás az egész község képén is meglátszik. Az 1900-as évek elején épült a községháza és a nagyvendéglő, majd a jegyző-lak. A gazdák hozzáfogtak az építkezéshez, egymás után épültek a lakóházak, istállók, melléképületek, présházak, pincék.
Sajnos a 20. századi történelmi események nem kedveztek a jól működő szőlő és borkultúra megmaradásának Nagyharsányban.

Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a falu és a vidék történetét, nevezetességeit, javasoljuk a helytörténeti kiállítás megtekintését. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható: Kanász Imre, gyűjteményvezető, tel. 70/290-34-08. Ő nem csak vezetője, hanem létrehozója, atyja is ennek a csodás gyűjteménynek, amelynek minden egyes darabkájáról rengeteg érdekes információt oszt meg látogatóival.
Hálás köszönettel tartozunk Kanász Imrének a sok-sok hasznos információért.

Forrás
Nagyharsány község honlapja
Wikipedia'
Állapot: beteg

KRW értékelés (121 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.34 web: 4.55 átlag: 4.41

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Lia és Sanci 2020.09.23 17:52 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

kectam 2020.08.23 17:26 - Egyéb
Piros kereszt
Mint admin a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


NeZo 2020.08.21 19:00 - Nem találtam meg
Mi sem találtuk a második ponton lévő ládát. Ahogy az előző kereső sem. Kérem az elfogadni így. [Geoládák v3.5.4]

tabletta 2020.08.20 13:10 - Megtaláltam
Az első pont megvan, de a láda hiányzik.
Szeretnék kérni egy elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.22 19:21]

IMG_20200820_130714IMG_20200820_130802
GBoys 2020.08.16 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk!
A második pont is meglett és a jelszó is működött.
Köszönjük a rejtést!

Panyek 2020.08.16 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.59
Villány-Kisharsány-Vylyan pince bringázás közben. Valóban csigás az első pont, jó lenne frissíteni a leírást! Meglett a második pont is, de nem működik a jelszó...

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.10.02 20:07]

IMG_20200816_130345 
fcsaba 2020.08.14 11:48 - Megtaláltam
A Harsány-Villány útvonalon ezt is útba ejtettük. A környéket nem találtuk valami barátságosnak, de köszönjük a rejtésnek, hogy megmutatta a pincéket, és ezáltal a települést is.

ottgyuri 2020.08.13 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

znasz 2020.08.11 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.10
Köszi a rejtést.

ehajnalka 2020.08.06 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

anita988 2020.08.02 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első pont egy csigaház, nem jó a leírás, és nincs is olyan távol, mint ahogy a leírásban szerepel. kb. 22 betontömb. [Geoládák v3.5.0]

zoll 2020.07.31 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Andi, Zoli [Geoládák v3.5.0]

BT_pro 2020.07.30 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első pont nem lett meg, nem azt jelenti,hogy nincs ott, baráti segítséggel loggoltam.

v.judit 2020.07.25 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

mpeti1985 2020.07.25 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

drbsjdt 2020.07.25 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

menace 2020.07.23 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Móni&Krisztián 2020.07.19 17:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

targonczas 2020.07.19 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

Szárnyaló Sas 2020.07.19 14:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.68
A sas leszállt, a sas leszállt!
Az első pont leírása helytelen, ezért bekapcsoltam a villáskulcsot. Helyesen: A kifolyótól a 2. pont irányába a 22. támfalkő oszlop felülről a 2. kőben egy CSIGAHÁZ.
Emellett, hiába találtam meg a két pontot, nem fogadja el a jelszót se egyben se külön se sehogy... Frissítés, rájöttünk: A 2. ponton az utolsó előtti betű nem N hanem V. A papíron egyértelműen N-nek látszik.
A pincék nagyon tetszettek, köszönöm a rejtést!

received_276197926980501IMG_20200719_205733
IMG_20200719_205700IMG_20200719_135333
IMG_20200719_135545IMG_20200719_135641
IMG_20200719_135754IMG_20200719_135920
IMG_20200719_140940 
OsiOsi 2020.07.16 17:08 - Megtaláltam
Az 1. pontnál csak Bieber Ágnes segítségével sikerült megtalálni a "ládát". Mi is csigaházat kerestünk csak nem olyan magasan. Később pedig egy közeli lakó hozzánk csapódott és teljesen más helyet mutatott, mondván mostanában ott keresték a dolgot.

Bieber 2020.07.13 16:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Galgand Péter 2020.07.13 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Vitáztunk azon, mi a pontos jelszó. De van velem valaki, aki tud olvasni.

Farekék 2020.07.05 17:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.01
A pincesor nagyon tetszett. A pincék egy részébe sajnos már beköltöztek, így nem időztem sokat. A jelszó hordozó ott van, ahol a logokban olvastam.
Köszönöm a lehetőséget.

20200705_17090220200705_171322
20200705_17133520200705_171749
petiba 2020.07.01 00:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.16
A második pont ok, de az első ponton még a logok szerinti pótlás sincs ott... (villanyoszlop előtt, 150 cm magasan, természetes hordozón...)
Kérem a jelszó mélküli találat elfogadását a képek alapján. Köszönöm. [Geoládák v3.4.1]

Végül hálás köszönetem Farekék-nek az első pont segítségéért. Pedig mit kutattam!

IMG_20200630_203539IMG_20200630_201602
IMG_20200630_201307IMG_20200630_201110

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (277 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.