geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3647. Nagyharsányi pincék (GCNAPI)

Pince régen

Pince régen

...és ma

...és ma

Utca kép

Utca kép

Pince

Pince

Pince

Pince
Szélesség N 45° 50,980'
Hosszúság E 18° 23,584'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2013.09.08 11:40
Utolsó lényeges változás: 2021.03.19 10:02
Utolsó változás: 2021.05.31 13:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: rosie77, Nargoth
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 277 + 8 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente1.N 45° 50, 941' E 18° 23,837' A fal rejtekében, beton elem mögött 7x5 cm átmérőjű hengeres, műanyag doboz, kb 1 méter magasan. Vízkifolyótól a második pont irányába számolva 30 betonelem.
2.N 45° 50, 980' E 18° 23,584' Talajszinten, tereptárgy rejtekében 10x16x5 cm-es műanyag doboz.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)A ládába TravelBug nem helyezhető.


Pontok
 N 45° 50,941' E 18° 23,837' [GCNAPI-1] Az út melletti falat alkotó egyik beton elem mögött található, kb egy méter magasan a kisméretű henger alakú doboz, amely csak a jelszó első felét tartalmazza. Segítség: vízkifolyótól a második pont irányában számolj 30 beton elemet!
 N 45° 50,980' E 18° 23,584' [GCNAPI-2] A megadott koordinátán található, ember alkotta építmény tövében található a láda a jelszó második részével és a logfüzettel.

Megközelítés
Nagyharsány a Szársomlyó ölében, a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklóstól keletre 8 km-re, Villánytól nyugat-délnyugatra 6 km-re, Pécstől délkeletre 35 km-re található.
Elérhető a Siklós-Villány közti útvonalon autóval, távolsági busszal, illetve Villánytól jó minőségű, 2012-ben átadott kerékpárúton.
Ajánlott parkoló a templom közelében  N 45° 50,856' E 18° 23,925' [GCNAPI+parkoló]. A pontok autóval is megközelíthetőek, azonban az utca keskeny, erre parkolásnál ügyeljetek.

Rejtés
A környék bővelkedik természeti és történelmi látnivalókban, amiket számos remek láda mutat be. Mi most arra vállalkozunk, hogy a nagyharsányi pincék sorát mutassuk be nektek. Amikor először jártunk erre rögtön feltűnt, hogy itt nem a megszokott pincesor látványa fogad bennünket - mint például Villányban, Siklóson. Eltérően a paraszti - egyszerű, fehér fal, nádtetős - pincéktől, ezen a soron nagyobb, díszesebb épületek találhatóak. Némelyik pince mind méretét, mind küllemét tekintve inkább századelős nyári villának tűnik.
Az 1900-as évek elején, a felvirágzó szőlőtermesztés magával hozta a borkereskedelem megjelenését is. A gazdagodó kereskedő réteg nagyobb, díszesebb pincéket építtetett, a pincejáratok szélesek lettek - lovasszekerek is befértek a hordókkal. A láda két pontja ezt a néhány különlegesen szép és felújított épületet hivatott bemutatni, amelyet még megfűszerez a házak mögött magasodó Szársomlyó fenséges látványa is. Amennyiben pedig a helyet az Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt keresed meg (ahogy mi is tettük), garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed.

A nagyharsányi szőlészet és borászat
A Harsány-hegy déli lejtőjén hosszú múltra tekint vissza a szőlészet és borászat. A szőlőművelés eredete bizonyítottan a római korig nyúlik vissza. A területen római hódítás korából előkerült villa épület romjai, pénzleletek mellett szőlészeti eszközök, Bacchus bronzszobrocska is ezt bizonyítja. A 13 századtól a szőlészetre és borkészítésre oklevelek is utalnak.
A török megszállás a szőlő- és általában a gyümölcstermesztésnek kedvezett. A törökök szláv népességet telepítettek az elpusztult magyar falvakba. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses vörösbor készítési technológiát.
A következő nagy fellendülés a 18-19. században következett be, amikor földesuraik, uradalmuk jövedelmeik fokozására nagyharsányi jobbágyoknak is kedvezményeket biztosítottak a szőlőtelepítés érdekében. A községben minden polgárnak volt présháza, pincéje. A házhelyek juttatáskor egyúttal pincehelyet is mértek. Figyelemmel voltak arra is, hogy a házhoz minél közelebb essen a pince.
A bortermelés nagyban folyt az 1840-es években, évente 10 000 hektolitert termeltek a falu gazdái, főleg az ekkora eluralkodott kadarkát. A 19. század közepétől a megszilárduló polgári birtokviszonyok a tagosításkor keletkezett ellentétek ellenére új lendületet adtak a szőlészetnek és borászatnak. 1860-tól Nagyharsányból, de az egész Siklós-Villányi hegyvidékről főképpen Ausztriába, Csehországba, Németországba, Svájcba indult meg a borexport. A külföldre szállított borokat Villányban adták föl vasúti szállításra (mivel ekkor még nem létezett a Dráva-völgye vasútvonal), így külföldre azok, mint villányi borok érkeztek. A villányi vörösbor hírnevéhez így a harsányi nehéz, édes borok is hozzájárultak.
Ez idő tájt a harsányiak hatalmas területeket telepítettek be; nemcsak a hegyek dűlőit, de azokat a szántókat is, amelyek alkalmasak voltak a telepítésre. Szakmai sikereket is értek el országos kiállításokon, ahol boraik nagydíjat kaptak. A fejlődést az 1891-ben berobbant filoxéra-járvány pusztítása akasztotta meg. Nagyharsányban a nemes szőlőterület 70%-a enyészett el 1891 és 1895 között. Amilyen gyorsan pusztult el és került kivágásra a filoxéra-fertőzött területeken a szőlő, olyan gyorsan állították is vissza a területet. A kitűnő szőlészeti szakemberek meg tudták győzni az itteni termesztőket, hogy a szénkéreggel történő kezelés alkalmazása mellett az amerikai vadalanyba oltott új területekkel éveket nyerhetnek. A szőlőfajták közül rátértek az olaszrizling és másfajta fehér szőlők termesztésére A korábbi szőlőfajták, mint az Oportó, Juhfark, Mezes fehér, Tökszőlő, Járdovány, Rak mérsékeltebb termesztése lett általános. A nagyobb kereslet a nemes fehér boroknál mutatkozott.
A filoxéra pusztítása miatt egyre fontosabbá vált a védekezés. 1904-ben Matyi Szabó József mintagazda alkalmazta első ízben permetezést. Nagy szükség is volt rá, mivel az amerikai vadalanyokkal behurcoltak újabb fertőzéseket is.
A két világháború közötti szőlészeti és bortermelési, szüreti statisztikák egyenletes, jó termesről számolnak be. A borokat már nem külföldön adták el, főként belföldön vásárolták fel azokat, nagyrészt megyénk kereskedői, kocsmárosai, de értékesítették Erdélyben is. A nagyharsányiaknak ekkor a bor volt a legfőbb jövedelmi forrásuk. A korabeli vagyonosodás az egész község képén is meglátszik. Az 1900-as évek elején épült a községháza és a nagyvendéglő, majd a jegyző-lak. A gazdák hozzáfogtak az építkezéshez, egymás után épültek a lakóházak, istállók, melléképületek, présházak, pincék.
Sajnos a 20. századi történelmi események nem kedveztek a jól működő szőlő és borkultúra megmaradásának Nagyharsányban.

Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a falu és a vidék történetét, nevezetességeit, javasoljuk a helytörténeti kiállítás megtekintését. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható: Kanász Imre, gyűjteményvezető, tel. 70/290-34-08. Ő nem csak vezetője, hanem létrehozója, atyja is ennek a csodás gyűjteménynek, amelynek minden egyes darabkájáról rengeteg érdekes információt oszt meg látogatóival.
Hálás köszönettel tartozunk Kanász Imrének a sok-sok hasznos információért.

Forrás
Nagyharsány község honlapja
Wikipedia'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (124 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.35 web: 4.55 átlag: 4.41

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Barbidzsiii 2021.06.06 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Rbill 2021.05.26 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.45
M

vegas99 2021.05.24 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Tőkésréce 2021.05.23 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

weekcsu 2021.05.11 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

csenge&barni 2021.05.02 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Balazs01 2021.04.08 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

james 2021.04.04 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.6]

vegas99 2021.03.21 14:16 - Nem találtam meg
A második sajnos ismét nincs a helyén... :( [Geoládák v3.9.6]

rosie 2021.03.18 23:59 - Egyéb
Köszönöm a javítást eltájolónak!

eltájoló 2021.01.23 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.26
Ez a pincesor - a többi környékbelihez hasonlóan - nagyon hangulatos. De sajnos nem a pincebogarak laknak többségében a környéken.
A 2. ponton kezdtük a keresést. A láda valóban nem volt a tereptárgy aljában. A Rejtővel egyeztettem, aki elmondta, hogy eredetileg ott volt. Szerinte a környékbeliek lovasíthatták meg. Én is hasonlóan gondolom, pedig nem álumíniumbúl és nem is rízbűl van a ládikó. Készültem csereládával, és újrarejtettem az eredeti helyére. Remélem, tartós lesz.
Az 1. ponton számolgattam a betonelemeket, és nem a 30., hanem a 29. függőleges sorban megtaláltam a csigaházat. A jelszórészlet nem volt olvasható rajta. A 2. ponton találtam egy kindertojás-belsőt, és abban egy papírfecnire felírtam a jelszó első részét.
Így most a láda mindkét pontja kereshető.
Köszönöm, hogy bemutattad a helyet, nagyon tetszett.

Az új készletEzt látná a láda, ha magasabb lenne
Béla 53 2020.11.11 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.5 teszt]

Lia és Sanci 2020.09.23 17:52 - Nem találtam meg
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

[Elutasította: geocaching.hu, 2020.10.25 23:38]

kectam 2020.08.23 17:26 - Egyéb
Piros kereszt
Mint admin a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


NeZo 2020.08.21 19:00 - Nem találtam meg
Mi sem találtuk a második ponton lévő ládát. Ahogy az előző kereső sem. Kérem az elfogadni így. [Geoládák v3.5.4]

KoviP 2020.08.21 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kovmik91 2020.08.21 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

tabletta 2020.08.20 13:10 - Megtaláltam
Az első pont megvan, de a láda hiányzik.
Szeretnék kérni egy elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.22 19:21]

IMG_20200820_130714IMG_20200820_130802
GBoys 2020.08.16 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk!
A második pont is meglett és a jelszó is működött.
Köszönjük a rejtést!

Panyek 2020.08.16 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.59
Villány-Kisharsány-Vylyan pince bringázás közben. Valóban csigás az első pont, jó lenne frissíteni a leírást! Meglett a második pont is, de nem működik a jelszó...

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.10.02 20:07]

IMG_20200816_130345 
fcsaba 2020.08.14 11:48 - Megtaláltam
A Harsány-Villány útvonalon ezt is útba ejtettük. A környéket nem találtuk valami barátságosnak, de köszönjük a rejtésnek, hogy megmutatta a pincéket, és ezáltal a települést is.

ottgyuri 2020.08.13 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

znasz 2020.08.11 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.10
Köszi a rejtést.

ehajnalka 2020.08.06 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

anita988 2020.08.02 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az első pont egy csigaház, nem jó a leírás, és nincs is olyan távol, mint ahogy a leírásban szerepel. kb. 22 betontömb. [Geoládák v3.5.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (291 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]