geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3755. Weöres Sándor nyomában Szombathelyen (GCWSSZ)

Weöres Sándor (1913-1989)

Weöres Sándor (1913-1989)

Weöres Sándor szobor

Weöres Sándor szobor

Ülj le mellém!

Ülj le mellém!

Pával Ágoston lakóháza

Pával Ágoston lakóháza

Weöres Sándor emléktábla

Weöres Sándor emléktábla

WSSZ

WSSZ

Kukucs!

Kukucs!

Kalandvárosnál

Kalandvárosnál

Garabonciás

Garabonciás

Családi kedvenc

Családi kedvenc

Ajánlott útvonal

Ajánlott útvonal
Szélesség N 47° 14,273'
Hosszúság E 16° 35,963'
Magasság: 213 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.27 16:00
Megjelenés időpontja: 2014.01.28 12:00
Utolsó lényeges változás: 2018.01.04 18:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Kilátó
Ládagazda: Kilátó
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3600 m
Megtalálások száma: 327 + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2014-04 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP ON

1V - N 47° 13,860' E 16° 36,794' [GCWSSZ-1]
Az útjelző oszlop tetején, 1,9 m magasságban, vízszintesen elhelyezett mágneses lapocskán (3 cm x 5 cm) található 4 betűs jelszórészlet.

2V - N 47° 14,075' E 16° 37,087' [GCWSSZ-2]
Az épület keleti végében derékmagasságban elhelyezett mágneses lapocskán (3 cm x 5 cm) található 4 betűs jelszórészlet.

3V - N 47° 14,049' E 16° 36,792' [GCWSSZ-3]
A színház épülete előtti pad nyugati oldalán lévő lapocskán (3 cm x 5 cm) található 5 betűs jelszórészlet.

4H - N 47° 14,273' E 16° 35,963' [GCWSSZ-4]
Hagyományos konyhai ládában talajszínt felett található az 5 betűs jelszórészlet a szobortól déli irányba 73 m-re. A rejtekhely nem mozdítható el a helyéről!

JELSZÓ:
A jelszórészletek a pontok sorrendjében összerakva. (18 betű)

WAP OFF


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Kérlek benneteket, hogy a sikeres jelszóképzés után egy Weöres Sándor versidézettel logoljatok a logbookban és a ládaoldalon, ha lehetséges folytassátok láncszerűen az előttetek megkezdett verset a szokásos "ok - megtaláltam" bejegyzés helyett.

Helyi aktuális programok Weöres Sándorral kapcsolatban:
Weöres 100 a könyvtárban

Ládánkkal Szombathely szülöttének, Weöres Sándor költő-, író-, műfordítónak szeretnénk emléket állítani, születésének 100. évfordulóján az Őt és verseit ábrázoló szobrok és plasztikák segítségével.

Versein növünk fel, felnőttként is őt dúdoljuk, szavait visszhangozzuk, gondolatait tükrözzük, életünk minden részében jelen van. A legszebb dallam a Valse triste, a Bóbitától tündéri álmokba kerülünk, A teljesség felé által a hit és a bölcsesség erejével találkozunk. A múlt századi magyar költészet egyik legegyedibb alakja.

Csöngén 2006-ban felavatták feleségével - Károlyi Amy - közös emlékházát, 2007-ben szülővárosa szobrot állított emlékére, s a helyi színház is az Ő nevét viseli. A 2013-as év Weöres Sándor centenáriumi év Magyarországon, amelynek keretében a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet adott ki tiszteletére.

Weöres Sándor (1913 - 1989)

Szombathelyen látta meg a napvilágot 1913. június 22-én, mégis a cseri dombok tetején gubbasztó kis falut, Csöngét tekintette szűkebb hazájának, mivel itt, szülei otthonában töltötte gyermekéveit és ifjúkorát.
Szűkebb pátriájához, Vas megyéhez, Kemenesaljához egész életén át szoros szálakkal kötődött. Bármerre sodorta az élet, sohasem szakadt el lélekben e tájtól.
Már négy-öt éves korában megismerkedett a betűk és a számok világával, édesanyja és nevelőnője pedig németül és franciául tanította. Nyolc-kilenc évesen már Shakespeare műveit vette a kezébe, s mohón végigolvasta az evangélikus parókián található lexikonokat. Az elemi iskola elvégzése után a szombathelyi reáliskolában végezte középiskolai tanulmányait, s az irodalmár Pável Ágostonéknál lakott. Ekkoriban kezdett el verselni, s mindössze tizenöt éves volt, amikor megjelent első verse, az Öregek, melyre Kodály Zoltán is felfigyelt és megzenésítette. Rossz tanulmányi eredményei miatt a győri reálba íratták át, de végül Sopronban tett érettségi vizsgát. A pécsi egyetem bölcsészkarán folytatta felsőfokú tanulmányait, ahol esztétikából doktorált. 1932-ben jelent meg első verse a Nyugatban, majd 1934-ben Pécsett első verseskötete, a Hideg van. 1935-ben Baumgarten-díjban részesült, melynek összegéből távol-keleti utat tett. Ekkoriban már rendszeres kapcsolatban állt Babits Mihállyal és Kosztolányi Dezsővel. Egyetemi tanulmányai végeztével Pécsen lett könyvtáros, majd Budapestre került. 1947-ben nősült meg, Károlyi Amy költőnőt vette feleségül.
Bölcsőhelyétől soha nem szakadt el teljesen, visszajárt Csöngére, ahol barátai, költőtársai rendszeresen meglátogatták. Szombathelyről Pável Ágoston, Bárdosi Németh János, Pécsről Várkonyi Nándor járt ki hozzá, de sűrűn megfordult Csöngén a bakonytamási papfiú, az íróvá lett Tatay Sándor, Pestről pedig Berda József. 1934-ben Kodály Zoltánt is a vendégül látta.
Egyik legtermékenyebb költőnk volt. 1989. január 22-én, hetvenhat éves korában hunyt el. Bár úgy végrendelkezett, hogy "kis Csöngéje földjében" szeretne nyugodni, az ősi családi sírboltban pihenni meg, özvegye kívánságára mégis Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.
Szűkebb hazája, Csönge, Kemenesalja és Vas megye hűséggel ápolja nagy fia emlékét. Csöngén lakóház, a Lánka-patak partján emlékpad őrzi emlékezetét, az általános iskolások körében pedig évente szavalóversenyt rendeznek gyermekverseiből Ostffyasszonyfán.

1.pont - virtuális
 N 47° 13,860' E 16° 36,794' 216 m [GCWSSZ-1]
Az útjelző oszlop tetején, 1,9 m magasságban, vízszintesen elhelyezett mágneses lapocskán (3 cm x 5 cm) található 4 betűs jelszórészlet.

Weöres Sándor szobor (2007-Veres Gábor)

A szobor a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és az egyetem közötti sétányon található.
Az alkotó az idősödő költőt jeleníti meg. Padjának támlájába a következő sorokat vésték:

Ez a város születésem helye.
ma a Perint habjával van tele,
úszik a híd, düledez a partfal,
ó bár oltalmazná ezer angyal.


1965-ben a nagy szombathelyi árvíz idején ezekkel a sorokkal dedikálta kötetét egy barátjának az író, és a jelenben ezen idézet mellett üldögél nyugalomban és a kedvenc macskáját simogatva. Az író szobrával szemben áll egy mesevilágot idéző útjelző tábla, amely Weöres Sándor rajza nyomán készült el. Nimolitánia útjelző oszlopán a városok irányába mutató táblák elforgathatók, ami azt jelzi, hogy a rossz dolgok könnyen fordulhatnak jóra, a bal oldalról egy szempillantás alatt átléphetünk a jobb oldalra, de az értékek állandóak maradnak.
A szoborkompozíció nem véletlenül került a MMIK közelébe, hiszen főleg az ifjúságnak szól és a Perint-patak is a közelben csordogál. Ha arra jár pihenjen meg és simogassa meg a macskát ön is!

2. pont - virtuális
 N 47° 14,075' E 16° 37,087' 218 m [GCWSSZ-2]
Az épület keleti végében derékmagasságban elhelyezett mágneses lapocskán (3 cm x 5 cm) található 4 betűs jelszórészlet.

Weöres Sándor emléktábla (2003-Kenedli István eredeti -
2010-Veres Gábor másolat)

Az egyemeletes ház kapubejáratától jobbra, a Petőfi Sándor utcában látható emléktábla Szombathely emlékezése a felállítás idején kilencven esztendős Weöres Sándorra. Pável Ágoston, a Vasi Szemle című helytörténeti kiadvány alapítója, tanár, muzeológus, etnográfus, költő, műfordító, a vend nyelv kutatója az 1928-29-es tanévben szállást adott a kamasz Weöres Sándornak, aki középiskolai tanulmányait akkoriban a szombathelyi Faludi Ferenc Reálgimnáziumban végezte (végül nem ott fejezte be őket, ám ugyanebben az évben felkereste Kosztolányi Dezsőt, és ez a találkozás véglegesen a költői pálya mellett kötelezte el őt).
Fennmaradt egy fénykép, melyen Weöres néhány szavas köszönetet mond Pável Ágostonnak a törődésért (ők ketten Weöres következő életkorában is élénk kapcsolatban maradtak, rendszeres levelezésben álltak Pável Ágoston 1946-ban bekövetkezett haláláig). A vörösmárvány alapú emléktábla bronz domborműves része ezt a fényképet teszi át a saját anyagába, Weöres kézírásával együtt.
A kő részen olvasható szöveg:

'Ebben a házban lakott / az 1928/29-es tanévben / Pável Ágoston / kosztos diákjaként / Weöres Sándor'.

3. pont - virtuális
 N 47° 14,049' E 16° 36,792' 215 m [GCWSSZ-3]
A színház épülete előtti pad nyugati oldalán lévő lapocskán (3 cm x 5 cm) található 5 betűs jelszórészlet.

Weöres Sándor Színház homlokzati dísze (2011-Veres Gábor)
Alternatív elnevezés: A holdbeli csónakos

Az Akacs Mihály utcai homlokzat sorminta egyik diszítménye a függöny mögül huncutul kikukucskáló Weöres Sándor. A fríz többi alakját a dráma költőien szimbolikus figurái ihlették.
A mű Weöres Sándor Holdbeli csónakos című, mesét és filózifát ötvöző drámája alapján készült.
A mű felirata:

" HADD ISMERJE KÜZDELMÜNKET MAJD A NEMZEDÉK: IRVA ÁLLJON LEGYEN EZ A SZÍNJÁTÉK TARKA ÁLOM, TÚLEMELKEDETT EZ ÉLETEN-HALÁLON KŐTÁBLÁKON, MIKOR MÁR MI NEM LESZÜNK MULÓNAK LÁTSZIK ÉS ÖRÖKNEK LÁTSZIK ÉS MULÓ. "

4. pont - láda
 N 47° 14,273' E 16° 35,963' 217 m [GCWSSZ-4]
Hagyományos konyhai ládában talajszínt felett található az 5 betűs jelszórészlet a szobortól déli irányba 73 m-re. A rejtekhely nem mozdítható el a helyéről!

Garabonciás szobor (2007-Lesenyei Márta, Vadász György)

A Liget utcában a Kalandpark előtt áll ez a különösen derűs hangulatú alkotás, nem magát a költő alakját ábrázolja, hanem a szellemiségét, a műveiben, személyiségében jelenlevő vidámságát.
Garabonciás a magyar népi hitvilág természetfeletti erejű alakjainak egyike.

Forrás:
Köztérkép - Veres Gábor
Wikipedia - Weöres Sándor
Állapot: kereshető

KRW értékelés (146 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.72 web: 4.82 átlag: 4.75

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


vakond87 2021.11.25 12:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.26
Szombathelyi városi ládázás a 20 éves játék keretében. A pontok rendben megvannak. Köszönöm a rejtést!

csorics 2021.10.27 18:38 - Megtaláltam
Köszi. Megtaláltam.

A negyedik ponti megoldással nem értek egyet. Pont az ilyen/hasonló dobozokat tanítom a gyerekeknek, hogy veszélyes, kerüljék el.
[g:hu+ 2.7.14]

kispajesz 2021.10.27 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, kösziiii!!! pb [Geoládák v3.12.2]

Ágica63 2021.10.25 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Ha a világ rigó lenne,
Kötényemben ő fütyülne,
Éjjel-nappal szépen szólna,
Ha a világ rigó volna.

De ha a világ rigó lenne,
Kötényembe nem is férne,
Kötényem is honnan volna,
Ha egész világ rigó volna.

A láda 3. pontjának az őre 
gst76 2021.10.17 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Ricsi 77 2021.10.16 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.1]

KonDa 2021.10.13 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon ötletes, kreatív multi, és jó a tematika.
És az idézet:

"Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája." [Geoládák v3.12.2]

Szőkekapitány 2021.10.13 10:59 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

szaatt 2021.10.12 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

jadam968 2021.09.30 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Tyupi17 2021.09.26 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Páratlanpáros 2021.09.14 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

ládavadász Pisti 2021.09.13 15:03 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönöm a rejtést. [Geoládák v3.12.1]

kutyi 2021.08.29 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk Petra barátnőmmel.
Köszönjük!
Tücsök

IMG_0419IMG_0449
IMG_0453IMG_0465
VaVi 2021.08.27 21:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pedro750 2021.08.24 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

vikikrisztian 2021.08.23 15:56 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.11.3]

20210823_15264020210823_153355
duranyikd 2021.08.21 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

fkmaster 2021.08.20 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.39
A többi szombathelyi multi pontjai közben kerestem fel ezeket is.

Rózsás László 2021.08.18 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

PEx2 2021.08.13 11:42 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4a]

betv 2021.08.12 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

scooper 2021.08.09 21:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Nyúlék89 2021.07.31 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Butchman 2021.07.29 18:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (328 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]