geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3719. Pusztító tűzvész Szatmárököritón (GCPTSZ)

Ököritófülpös címere

Ököritófülpös címere

Park az emlékművel

Park az emlékművel

Emlékmű

Emlékmű

Nagyon közeli világháborús emlékmű

Nagyon közeli világháborús emlékmű

Rejteket adó villanyoszlop

Rejteket adó villanyoszlop

A leégett csűr

A leégett csűr

Megmaradt tartó oszlopok

Megmaradt tartó oszlopok

Hozzátartozók

Hozzátartozók

Fájdalmas együttlét

Fájdalmas együttlét
Szélesség N 47° 55,115'
Hosszúság E 22° 30,215'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.10.23 12:00
Megjelenés időpontja: 2013.11.24 12:11
Utolsó lényeges változás: 2017.03.15 22:34
Utolsó változás: 2017.03.16 07:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: halindaattila
Felhasználó: halindaattila
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 185 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A 10x5 cm cső ládát egy fa villanyoszlop iker betongyámjában találod, ágakkal és avarral álcázva. A ládához tollat vigyél magaddal! Pótjelszó a közeli elektromos doboz alján.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítése

Ököritófülpös megtalálható Mátészalkát elhagyva a 49. számú főútvonalon keleti irányban a harmadik településként

Az autót itt érdemes hagyni

Járművünket a Petőfi Sándor út elején érdemes hagyni.  N 47° 55,107' E 22° 30,180' 105 m [GCPTSZ+parkolo]

Ököritófülpös soha nem felejti el azt a tragédiát, ami 1910. március 27-én történt a településen. Ez a tűz hazánk és a korszak legtöbb áldozatot követelő tűzvésze volt, és a világon is a legnagyobbak között tartották számon. 312 ember vesztette életét, 99-en sérültek meg.

Az ököritótiak egyébként úgy gondolták, hogy átok ül az épületen, mivel a csűrben gyakran történtek tragédiák. 1886-ban az egyik bálban például hatalmas verekedés tört ki, előkerültek a bicskák, 26-an megsebesültek, 5-en pedig meg is haltak. Az 1910-es tűzvész után nem is épült semmi a telken, ma egy park, valamint a tűzvészben elhunytak tiszteletére készült emlékoszlop áll a helyén
Ököritófülpös elődközségében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárököritón 1910 húsvét vasárnapján rendeztek bált egy csűrben. Az akkori szokás szerint úgynevezett "disznóhólyagból készült" hólyaglámpásba helyezett gyertyával világítottak. A bálba a környék 17 községéből érkeztek fiatalok.

Az 1910-es húsvéti bálra papírzászlókkal, lampionokkal és petróleumlámpákkal díszítették fel az épületet, de fent volt még a szüreti bál dekorációja is. 650 ember gyűlt össze az épületben, egy fúvós, és egy vonós zenekar játszott felváltva.

A csűr hatalmas terét lampionok világították meg, amelyek akkor főként disznóhólyagból készültek, bennük pedig gyertya világított. Folyt a mulatság, nagy volt a báli jókedv. Egy ilyen kiszáradt hólyag fala azonban valahogy tüzet kapott a benne levő gyertyától. Egy szabadságos közhuszár, bizonyos Pongó Dániel kirántotta a kardját, s odasuhintott a hólyagot tartó spárgára. El akarta vágni, mondván, essen csak le az a hólyag, a földön aztán majd agyontapossák az amúgy ártatlannak tűnő lángot. Csakhogy a hólyag ezúttal nem spárgával, hanem dróttal volt a gerendázathoz erősítve. A kard nem tudta elvágni, a csapás következtében fellépő tehetetlenségi erő viszont fellendítette az égő hólyagot a szalmatető irányába, ami szinte azonnal lángot is kapott.

Az egyik szemtanú, a zenekar klarinétosa, Pinczés Lajos a korabeli újságokban így emlékezett a húsvéti bálon történtekre:
"A zenekar közelében lévő egyik lámpácska, benne az égő gyertyával, a fúvósok szelében ide-oda ingott. Még mondtam is a szünetben a pajtásomnak, nézd azt a lámpát! De csak legyintett, semmit érő kis lámpa, ha meggyullad, pukkan egyet, lehull a parazsa és széttapossák. Volt már ilyen százszor is. Igaz, így volt mindig. Amikor újra rázendített a fúvószenekar, a gyertya feldőlt a lámpában, lángot kapott a bura. Az alatta táncoló huszár elővette a kardját, és oda csapott. Nem tudta szegény feje, hogy a hólyaglámpa nem madzagon lóg, hanem dróton. S a kard felcsapta a lángot a drót végével a mennyezetre".

A településen lakók szerint a tüzet okozó huszár Pongó Dániel volt, aki végül a lángok közt lelte halálát. A katona szülei, és rokonai végül a településről kénytelenek voltak elköltözni, mivel a faluban mindenki a fiút hibáztatta.

A mulatók próbáltak menekülni, de a két kijáratot zárva találták. A rendezők ugyanis így akarták megakadályozni, hogy a húsvéti bálba jegy nélkül jussanak be a mulatozók. A kijáratok elé ezen kívül padokat szegeztek, ami megakadályozta a kívülről való bejutást is. A menekülők egymást lökdösve, taposva próbáltak kijutni az égő csűrből.

"Rettenetes tusakodás támadt a menekülők között, szívszaggató jajgatás hangzott, és akadt olyan sikerrel kijutott bálozó, aki égő ruhában futott az utcán, amíg össze nem esett" írta le a lelkész.

Gyorsan terjedtek a lángok, a tető égő darabjai a bálozók közé zuhantak. Az oldalsó ajtó betömődött a menekülőktől. A zenekari dobogó felől nem lehetett a kaput megközelíteni, a túlsó oldalon lévő kaput ugyan nagy nehezen kinyitották, de a kapu előtt lévő padokban botladoztak az emberek, majd pillanatok alatt két méter magas emberhegy alakult ki. Aki alul volt, az megfulladt, a felül lévőket a lángok ölték meg.

A mentésnél az is gond volt, hogy akik a csűrön kívül levegőztek, észlelve a lángokat, mindenáron be akartak jutni, segíteni a menekülőknek, akik persze kifelé igyekeztek. A csűr közepén ragadtak a füsttől fulladoztak. Az épület alig 20 perc alatt porrá égett, 126-an a felismerhetetlenségig összeégtek, sokan később, az égési sérülésekbe haltak bele. Összesen 312 bálozó vesztette életét.

A tűzvész után felkorbácsolódtak az indulatok, a falu elöljárói a katonaság bevetését fontolgatták. A környékbeli falvakból sorra érkeztek a hozzátartozóikat kereső családtagok, teljes lett a káosz.
A helyszínen végül a csendőrök tettek rendet, három mátészalkai és két csengeri orvos nyújtott elsősegélyt a rengeteg sérültnek. Az utolsó halott a tűz után majdnem egy hónappal, április 21-én halt meg.

Több napon át temették a halottakat, a lelkész így emlékszik "...iszonyú volt az a temetési menet, amit sírás, jajgatás kísért a tragédia helyszínétől a sírkertig. A 126 ember földi maradványait tartalmazó koporsókat tizenhat szekér vitte a temetőbe, ők közös sírba kerültek."

A tűzvész századik évfordulójára a közös sírhelyre felkerült a 126 elhunyt neve. Azt, hogy kik nyugszanak a sírban a helyi anyakönyvi feljegyzések alapján derítettek ki. Ököritófülpös soha nem akarja elfelejteni a tragédiát. Olyannyira nem, hogy a falu címerében is szerepel az égő csűr képe. A tragédiáról Móricz Zsigmond is írt, először a "Nyugat"-ban, majd "A fáklya" című művében.

"A tűzvészt követő öt évig nem soroztak katonát a faluból, hat évig nem volt esküvő, tíz évig nem rendeztek semmilyen bált Szatmárököritón."

A kor legtöbb áldozatot követelő katasztrófája volt ez Európában, igaz, még két év, aztán nekimegy a Titanic a jéghegynek... A tűz híre bejárta az egész földrészt, de emléke természetes módon csak itt, Ököritófülpösön rögzült a kollektív tudat legmélyebb rétegeibe.

Kívánok mindenkinek jó láda vadászatot! Attila'

Ládatörténet
2017. 3. 15. A beteg ládát 'Bl4st3r & Amy' és 'kanyazoltan' játékostársaink javították, köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (76 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.32 web: 4.66 átlag: 4.44

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Lisi 2020.09.09 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam

Szejbi 2020.09.09 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Gumipók 2020.09.06 13:57 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.12
Négy napos motorostúra hatodik találata. Köszi a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Szemán 2020.08.11 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Ledovitch 2020.07.24 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

KP1965 2020.07.15 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Néhány szabolcsi láda megtalálása céljából indultunk autós túrára, végül 32 találattal zártam a napot, amiből ez volt a tizenötödik.

20200715_12514620200715_125121
Wilka74 2020.07.15 12:49 - Megtaláltam
Szabolcsi láda őrület során lett meg a rejtés. Reggeli indulás a frissen megjelent Béres ládák miatt, majd a végére 790 km-el és rengeteg ládával, élménnyel gazdagabban hazatérés. 10 évesen a Híres tűzesetek című könyvben olvastam a történetről, elég megdöbbentő volt gyerekfejjel is :( Köszönjük a hely bemutatását!

Gábor75 2020.07.15 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

stmester 2020.07.15 12:48 - Megtaláltam
Pótjelszóval találtuk meg.

Pumba9 2020.07.13 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Mirtt 2020.07.13 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Reggel 2020.07.05 11:41 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2020.07.04 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.22
Megvan!

Pusztító tűzvész Szatmárököritón-1Pusztító tűzvész Szatmárököritón-2
Pusztító tűzvész Szatmárököritón-3 
kocsisjozsef74 2020.05.28 09:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! János, Józsi [Geoládák v3.3.2]

Borzaska 2019.11.24 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Borzaska & LRDR [g:hu 1.6.4]

kitkat0123 2019.11.16 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 09:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Robogo 2019.11.16 09:07 - Megtaláltam
East End ládázós hétvége alatt kerestük fel a ládát kitkat0123, Liberty és R.Guszty társaságában.
Köszönöm a rejtést!

N.Zs. 2019.10.04 13:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
A 49-es úton tovább autózva útba ejtettük ezt az emlékhelyet. Csupa szomorúság....

IMG_0424 
Seprényi család 2019.09.22 17:00 - Megtaláltam
A jelszót nem fogadja el, pedig lefotóztam. Szeretnék jelszó nélküli megtalálást kérni. Köszönöm, hogy megmutattad nekünk ezt a helyet.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.10.26 15:30]

IMG_20190922_163630 
nagyfeco 2019.09.20 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.56
A hét utolsó találata. Köszi a rejtést.

20190920_140552 
Zergi 2019.09.15 10:00 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_2301IMG_2302
IMG_2303IMG_2304
IMG_2305IMG_2306
gabor03 2019.08.24 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pantya 2019.08.24 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VP 2019.08.06 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.62
Szatmári biciklizések - 3. nap: Penyige - Porcsalma - Nagyecsed - Penyige 85 km


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (187 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.