FAQ
3719. Pusztító tűzvész Szatmárököritón (GCPTSZ)

Ököritófülpös címere

Ököritófülpös címere

Park az emlékművel

Park az emlékművel

Emlékmű

Emlékmű

Nagyon közeli világháborús emlékmű

Nagyon közeli világháborús emlékmű

Rejteket adó villanyoszlop

Rejteket adó villanyoszlop

A leégett csűr

A leégett csűr

Megmaradt tartó oszlopok

Megmaradt tartó oszlopok

Hozzátartozók

Hozzátartozók

Fájdalmas együttlét

Fájdalmas együttlét
Szélesség N 47° 55,115'
Hosszúság E 22° 30,215'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.10.23 12:00
Megjelenés időpontja: 2013.11.24 12:11
Utolsó lényeges változás: 2017.03.15 22:34
Utolsó változás: 2017.03.16 07:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: halindaattila
Ládagazda: halindaattila
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 221 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A 10x5 cm cső ládát egy fa villanyoszlop iker betongyámjában találod, ágakkal és avarral álcázva. A ládához tollat vigyél magaddal! Pótjelszó a közeli elektromos doboz alján.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítése

Ököritófülpös megtalálható Mátészalkát elhagyva a 49. számú főútvonalon keleti irányban a harmadik településként

Az autót itt érdemes hagyni

Járművünket a Petőfi Sándor út elején érdemes hagyni.  N 47° 55,107' E 22° 30,180' 105 m [GCPTSZ+parkolo]

Ököritófülpös soha nem felejti el azt a tragédiát, ami 1910. március 27-én történt a településen. Ez a tűz hazánk és a korszak legtöbb áldozatot követelő tűzvésze volt, és a világon is a legnagyobbak között tartották számon. 312 ember vesztette életét, 99-en sérültek meg.

Az ököritótiak egyébként úgy gondolták, hogy átok ül az épületen, mivel a csűrben gyakran történtek tragédiák. 1886-ban az egyik bálban például hatalmas verekedés tört ki, előkerültek a bicskák, 26-an megsebesültek, 5-en pedig meg is haltak. Az 1910-es tűzvész után nem is épült semmi a telken, ma egy park, valamint a tűzvészben elhunytak tiszteletére készült emlékoszlop áll a helyén
Ököritófülpös elődközségében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárököritón 1910 húsvét vasárnapján rendeztek bált egy csűrben. Az akkori szokás szerint úgynevezett "disznóhólyagból készült" hólyaglámpásba helyezett gyertyával világítottak. A bálba a környék 17 községéből érkeztek fiatalok.

Az 1910-es húsvéti bálra papírzászlókkal, lampionokkal és petróleumlámpákkal díszítették fel az épületet, de fent volt még a szüreti bál dekorációja is. 650 ember gyűlt össze az épületben, egy fúvós, és egy vonós zenekar játszott felváltva.

A csűr hatalmas terét lampionok világították meg, amelyek akkor főként disznóhólyagból készültek, bennük pedig gyertya világított. Folyt a mulatság, nagy volt a báli jókedv. Egy ilyen kiszáradt hólyag fala azonban valahogy tüzet kapott a benne levő gyertyától. Egy szabadságos közhuszár, bizonyos Pongó Dániel kirántotta a kardját, s odasuhintott a hólyagot tartó spárgára. El akarta vágni, mondván, essen csak le az a hólyag, a földön aztán majd agyontapossák az amúgy ártatlannak tűnő lángot. Csakhogy a hólyag ezúttal nem spárgával, hanem dróttal volt a gerendázathoz erősítve. A kard nem tudta elvágni, a csapás következtében fellépő tehetetlenségi erő viszont fellendítette az égő hólyagot a szalmatető irányába, ami szinte azonnal lángot is kapott.

Az egyik szemtanú, a zenekar klarinétosa, Pinczés Lajos a korabeli újságokban így emlékezett a húsvéti bálon történtekre:
"A zenekar közelében lévő egyik lámpácska, benne az égő gyertyával, a fúvósok szelében ide-oda ingott. Még mondtam is a szünetben a pajtásomnak, nézd azt a lámpát! De csak legyintett, semmit érő kis lámpa, ha meggyullad, pukkan egyet, lehull a parazsa és széttapossák. Volt már ilyen százszor is. Igaz, így volt mindig. Amikor újra rázendített a fúvószenekar, a gyertya feldőlt a lámpában, lángot kapott a bura. Az alatta táncoló huszár elővette a kardját, és oda csapott. Nem tudta szegény feje, hogy a hólyaglámpa nem madzagon lóg, hanem dróton. S a kard felcsapta a lángot a drót végével a mennyezetre".

A településen lakók szerint a tüzet okozó huszár Pongó Dániel volt, aki végül a lángok közt lelte halálát. A katona szülei, és rokonai végül a településről kénytelenek voltak elköltözni, mivel a faluban mindenki a fiút hibáztatta.

A mulatók próbáltak menekülni, de a két kijáratot zárva találták. A rendezők ugyanis így akarták megakadályozni, hogy a húsvéti bálba jegy nélkül jussanak be a mulatozók. A kijáratok elé ezen kívül padokat szegeztek, ami megakadályozta a kívülről való bejutást is. A menekülők egymást lökdösve, taposva próbáltak kijutni az égő csűrből.

"Rettenetes tusakodás támadt a menekülők között, szívszaggató jajgatás hangzott, és akadt olyan sikerrel kijutott bálozó, aki égő ruhában futott az utcán, amíg össze nem esett" írta le a lelkész.

Gyorsan terjedtek a lángok, a tető égő darabjai a bálozók közé zuhantak. Az oldalsó ajtó betömődött a menekülőktől. A zenekari dobogó felől nem lehetett a kaput megközelíteni, a túlsó oldalon lévő kaput ugyan nagy nehezen kinyitották, de a kapu előtt lévő padokban botladoztak az emberek, majd pillanatok alatt két méter magas emberhegy alakult ki. Aki alul volt, az megfulladt, a felül lévőket a lángok ölték meg.

A mentésnél az is gond volt, hogy akik a csűrön kívül levegőztek, észlelve a lángokat, mindenáron be akartak jutni, segíteni a menekülőknek, akik persze kifelé igyekeztek. A csűr közepén ragadtak a füsttől fulladoztak. Az épület alig 20 perc alatt porrá égett, 126-an a felismerhetetlenségig összeégtek, sokan később, az égési sérülésekbe haltak bele. Összesen 312 bálozó vesztette életét.

A tűzvész után felkorbácsolódtak az indulatok, a falu elöljárói a katonaság bevetését fontolgatták. A környékbeli falvakból sorra érkeztek a hozzátartozóikat kereső családtagok, teljes lett a káosz.
A helyszínen végül a csendőrök tettek rendet, három mátészalkai és két csengeri orvos nyújtott elsősegélyt a rengeteg sérültnek. Az utolsó halott a tűz után majdnem egy hónappal, április 21-én halt meg.

Több napon át temették a halottakat, a lelkész így emlékszik "...iszonyú volt az a temetési menet, amit sírás, jajgatás kísért a tragédia helyszínétől a sírkertig. A 126 ember földi maradványait tartalmazó koporsókat tizenhat szekér vitte a temetőbe, ők közös sírba kerültek."

A tűzvész századik évfordulójára a közös sírhelyre felkerült a 126 elhunyt neve. Azt, hogy kik nyugszanak a sírban a helyi anyakönyvi feljegyzések alapján derítettek ki. Ököritófülpös soha nem akarja elfelejteni a tragédiát. Olyannyira nem, hogy a falu címerében is szerepel az égő csűr képe. A tragédiáról Móricz Zsigmond is írt, először a "Nyugat"-ban, majd "A fáklya" című művében.

"A tűzvészt követő öt évig nem soroztak katonát a faluból, hat évig nem volt esküvő, tíz évig nem rendeztek semmilyen bált Szatmárököritón."

A kor legtöbb áldozatot követelő katasztrófája volt ez Európában, igaz, még két év, aztán nekimegy a Titanic a jéghegynek... A tűz híre bejárta az egész földrészt, de emléke természetes módon csak itt, Ököritófülpösön rögzült a kollektív tudat legmélyebb rétegeibe.

Kívánok mindenkinek jó láda vadászatot! Attila'

Ládatörténet
2017. 3. 15. A beteg ládát 'Bl4st3r & Amy' és 'kanyazoltan' játékostársaink javították, köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (80 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.30 web: 4.65 átlag: 4.42

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cserpaktomi 2022.11.12 10:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Stamnes 2022.10.14 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtő munkáját!:) [Geoládák v3.12.10]

Bróthág 2022.09.24 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

eliottwans 2022.09.13 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.21
Megvan!

kectam 2022.08.30 16:40 - Megtaláltam
Nyírségi csavargásunk a családdal. A nap utolsó találata.Szörnyű lehetett az áldozatok családtagjainak ezt a borzalmat feldolgozni.

Lempike és Sándor 2022.08.15 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

zsagerist 2022.08.13 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zolnai 2022.07.26 06:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

frank530601 2022.06.28 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

V_Gabor 2022.06.18 17:35 - Megtaláltam
Borzalmas tragédia volt.

[g:hu+ 2.9.4 teszt]

Mandula93 2022.06.10 09:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

5N 2022.03.14 13:45 - Megtaláltam
4 nap 3 jubileumi 20-as láda és egy hosszú autókázós nap közte,ami ez volt.Ha nincs geocaching nem is hallok erről a történetről,pedig...nem is tudom mi a jó szó ide,de ha már megtörtént legalább megismerhettem.Nagy szomorúság és tragédia lehetett ez akkor itt.

DSC06163 
Rozlin 2022.03.14 13:45 - Megtaláltam
Hosszú hétvégi GC20-as gyűjtő kirándulások közötti utazás alatt elkövetett ládakeresés. Számomra nagy érdekesség volt, hogy kilenc Róza névrokonom is elhunyt. Nagyon ritkán találkozom a keresztnevemmel a közeli és távoli környezetemben. Hát, engem nagyon megérintett ez a tragédia, még a hangom is elcsuklott, a könnyem is kicsordult.

DSC06162 
Ark Hunter 2022.03.14 13:18 - Megtaláltam
Megvagy! Köszönjük! [Geoládák v3.12.5]

FLAC 2022.02.12 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Fehér Márton 2022.02.12 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Rekinejó 2021.11.25 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.93
Helyszínen sajnos sem a ládát, sem a pótjelszót nem sikerült megtalálnom. A láda rejtekénél a lámpaoszlopnál sehol sem találtam a ládát. Sajnos elég sok kíváncsiskodó szempár szegeződőtt rám, így gyors keresést csináltam, ami eredményre nem vezetett. :( Igyekeztem alaposan átnézni, de nem jött össze. Pótjelszót sem sikerült megtalálni akárhogy igyekeztem. Kérem a képek alapján elfogadni a találatot.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.12.25 06:06]

20211125_11423420211125_114159
20211125_11414020211125_114146
Bliccc 2021.10.31 14:10 - Megtaláltam
Sikerült!
[g:hu+ 2.7.14]

james 2021.10.16 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.2]

kisember 2021.08.20 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. (pótjelszóval)
[g:hu+ 2.7.14]

utigabi60 2021.08.17 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ystray 2021.08.07 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

Pomisa 2021.07.24 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.23
Nem is hallottunk erről a tragédiáról eddig, nagyon szomorú...
A kis téren többen is voltak, ezért a pótjelszót kerestük, de nem találtuk. A képek alapján kérnénk egy jóváhagyást! [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.08.24 06:41]

Köszönjük a rejtést!

20210724_15423920210724_154245
20210724_15431920210724_154338
Petya1982 2021.07.14 17:08 - Megtaláltam
Az emlékmű mellett éppen rendőri igazoltatás folyt, ami miatt a park és a környező épületek előtti terek is extra sok megfigyelővel voltak telítve. Szerintem falubelit igazoltathattak a rendőrök, azért volt a felfokozott érdeklődés.
A túl sok és túl kíváncsi mugli miatt meg sem kíséreltem megkeresni a jelszót, inkább lőttem pár fotót, amik alapján kérem a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.08.22 06:41]

DSCN0263DSCN0264
DSCN0265IMG_20210714_170810
"J&J" 2021.07.07 11:33 - Megtaláltam
J&J ezt a ládát is megtalálta!
Köszönjük a rejtést :).
[g:hu+ 2.7.11]
BEAC biciklitúra a Felső Tiszavidéken.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (223 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]