FAQ
3744. Jászai Mari Színház, Népház (GCJMSZ)

Népház régen

Népház régen

Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt

Népház kinézete a 3. újjáépítés előtt

Népház kinézete, 2013-

Népház kinézete, 2013-

Érdekesség felfelé menet

Érdekesség felfelé menet

Vajon mikor kerül vissza Orpheus?

Vajon mikor kerül vissza Orpheus?

Részlet a parkból (2017-ig)

Részlet a parkból (2017-ig)

Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt

Pihenő kacsák a tóban, tavirózsák közt

Tulipános Ház a felújítás előtt

Tulipános Ház a felújítás előtt

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda
Szélesség N 47° 33,320'
Hosszúság E 18° 25,558'
Magasság: 191 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2014.01.01 00:47
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 08:57
Utolsó változás: 2022.04.02 20:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: rita85gto
Ládagazda: rita85gto
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
További infók: http://www.geocaching.com/geocache/GC4W7RH_gcjmsz?guid=31f05
Megtalálások száma: 696 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


WAP
A láda (PET előforma) az adott koordinátán lévő fa odvában található, ajándékot és travel bug-ot nem tud fogadni.

Pótjelszó (oszlopon táblára ragasztva):  N 47° 33,328' E 18° 25,539' 191 m [GCJMSZ+Pótjelszó]
WAP vége

Megközelítés
Autóval érkezőknek a legközelebbi (ingyenes) parkolási lehetőség:
 N 47° 33,310' E 18° 25,552' 191 m [GCJMSZ+parkoló]

Busszal érkezőknek
Az aktuális menetrend és díjszabás a T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. honlapján megtekinthető.


Bevezető
A 2009-ben újjáépült színházunkhoz szeretnélek invitálni, illetve a mellette lévő csendes kis ligetbe, mely a Népház mellett található és melyet 2017-ben újítottak fel a "Jószerencsét! Emlékév" keretén belül.

A Népház története
Minden 1896 karácsonyán kezdődött, amikor az első csille szenet Alsógalla és Bánhida határában a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat felhozta a felszínre. 17 évvel később a bányatársaság a tatabányai szénkészlet kitermeléséből akkora profitra tett szert, hogy a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére el kellett kezdenie a Népház építését. Az 1917-ben elkészült épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye. A bányászati múltra a Népház-parkban állított Dr. Mohi Rezső bányamérnök, bányaigazgató tiszteletére állított emlékművel emlékezünk.
 N 47° 33,208' E 18° 25,444' 215 m [GCJMSZ+Mohi R emlékmű]

A második világháborúig számos ismeretterjesztő előadásnak adott helyet az intézmény, és biztosította az öntevékeny művészeti csoportok, színkörök, dalárdák, olvasókörök működését. A nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület 750 fős, forgószínpaddal ellátott nagyterme ingyenes mozinak, valamint színházi előadásoknak adott otthont.

Az államosítás után a Népház továbbra is a város kulturális életének irányítója, centruma maradt. Két alkalommal (1962-64, 1976-79) újították fel illetve építették át; a második rekonstrukció során emeltek új szárnyat az épülethez, amelyben a kamaraszínpad és a zeneterem kapott helyet.
A kilencvenes évek óta a Városi Könyvtár is a házban működik. Jelenleg több mint tíz csoport dolgozik az intézmény falai között. Többek között itt tartja koncertjeit az 1898-ban alakult Tatabányai Szimfonikus Zenekar, itt működik az 1947-től tevékenykedő Bányász Képzőművész Kör, az 1949-ben létrejött Bányász Táncegyüttes és az 1989-ben alakult Népház Show Formációs Táncegyüttes. A színházi életet Tatabányán a vendégelőadások mellett az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. Az amatőr társulatot alapításától kezdve egészen 1973-ig a hivatásos sportolóként a városba került Éless Béla vezette.

Már 1973-ban felvetődött, hogy a megyeszékhely megérdemelne egy állandó színházat saját társulattal úgy, hogy az amatőr együttest hivatásos vagy félhivatásos rangra emelik. Ehhez azonban először a Népház épületét kellett volna átalakítani, hogy a színpad és a nézőtér alkalmas legyen kifejezetten színházi előadások létrehozására is. Erre 1979-ig, a második rekonstrukcióig kellett várni. A László Tibor vezetésével megalakult Orpheusz Színház már a felújított épületben kezdett játszani. Saját előadásaik mellett - mint például egy Zsámbéki Gábor által rendezett Pinter ősbemutató - rendszeresen hívtak vendégelőadásokat is, többek között a Nemzeti Színházból és a Vígszínházból. 2004-től a Bányász Színpad jogutódjaként megalakult amatőr együttes, az Orfeusz Társulat működik az épületben. Egyik legutóbbi bemutatójuk Spiró György Kvartettje, a Magyar Szín-Játékos Szövetségtől megkapta a legjobb előadásért járó Paál István diplomát.

Az épület harmadik rekonstrukciója 2007-2009 között zajlott. Az építészeti és gépészeti újdonságok lényegesen nagyobb választási lehetőséget kínálnak az épületben dolgozóknak. A színház rendelkezésére áll zsinórpadlás, színpadi süllyedő, külön bejáratú stúdiószínpad, mobil, a színpaddal egy szintbe hozható nézőtér és süllyeszthető zenekari árok. A színpad az átalakítást követően lényegesen közelebb került a közönséghez. A rekonstrukció eredményeképpen a műhelyek az épületen belül kaptak helyet. A színházterem nézőtere - amelyben az építészek az álmennyezetet elhagyva helyreállították a dongaboltívet - 415 fős, zenekari árok használata esetén 356 fős nézőteret lehet kialakítani.
Az elmúlt húsz évben közel 1100 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán, és közel 130 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a nézők. A bemutatott szerzők majdnem fele kortárs, közülük Tasnádi István és Kárpáti Péter háziszerzőnek számít. Kárpáti Péternek - aki dramaturgként dolgozik a színházban és Novák Eszter állandó alkotótársa - öt ősbemutatóját tartották az épületben. Novák Eszter - 2003 óta főrendezőként - meghatározó szerepet játszik a színház szellemiségének alakításában.

Az intézmény állandó társulatot ugyan nem tud fenntartani, de az itt dolgozó rendezők (Novák Eszter, Árkosi Árpád, Simon Balázs) hívására a visszatérő művészekből igazi színházi alkotóközösség, Tatabánya virtuális társulata formálódott az elmúlt időszakban.
A színház a harmadik újjáépítés alatt három évadon keresztül előadásainak nagy részét A Közművelődés Háza színháztermében tartotta. Játszottak a Puskin Művelődési Házban, a Tulipános Házban és szabad téren is. A budapesti Thália Színház Régi Stúdiójában három előadást tartottak műsoron.

A Népházzal szemben található Tulipános Ház (más nevén a Cifra Palota, Tiszti Kaszinó) 1924-ben épült.
 N 47° 33,361' E 18° 25,427' 180 m [GCJMSZ+C.Palota] A szecessziós stílusú épület külseje a különféle formájú ablakok körül magyaros tulipános motívumokkal lett díszítve. A városi hagyományok otthona lehet a Tulipános Házként is ismert tatabányai épület. A képviselő-testület 2015. október 22-i ülésén többek között döntött a Tiszti Kaszinó eredeti építészeti állapotának visszaállításáról. A Tiszti Kaszinó projekt szerint az alagsorban egy bányászati tematikájú interaktív kiállítótér, játszóház helyiség, illetve főzőkonyha lesz, a földszinten rendezvény- illetve bálterem kialakítását tervezik, az emeleten pedig a város bányászati múltjának emléket állító gyűjtemény létrehozását szavazták meg.

A színház 2009. szeptember 25-én tartotta ünnepélyes színháznyitó díszelőadását: Bertolt Brecht darabját Kaukázusi krétakör - Tatabánya címmel Novák Eszter állította színpadra. 2009-ben nemcsak az új épület megnyitását, hanem a hivatásos színház megalakulásának huszadik, valamint a névadás tizenötödik évfordulóját is ünnepeli a város.

A Népház melletti parkban lévő további látnivalók

Népház melletti Ligeti tó és parkja
Az önkormányzat felújította a Jászai Mari Színház, Népház melletti parkot, melyet az 1930-as években alakított ki a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat. A felújítás során a kiszáradt fák helyére újat ültettek. Felújították a parkban lévő tó hídjait, a vízi élővilág védelmére szellőztetőt telepítettek a tóba, újraburkolták a sétányokat, 35 padot és információs táblát helyeztek ki, valamint bővítették a közvilágítást és bekerítették a területet. - Figyeld a kerítésen lévő nyitva tartási időpontokat!

Faragott fakapu
 N 47° 33,308' E 18° 25,458' 196 m [GCJMSZ+Fakapu]
1982-ben készült, Balogh Ferenc és Csepeli István alkotása.

Források
- Jászai Mari Színház, Népház honlapja
- tatabanya.varosom.hu
- Frissített információ a Tulipános Házról
- Megújult a Népház melletti park
Állapot: kereshető

KRW értékelés (278 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.52 web: 4.66 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


grolee 2022.09.25 11:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.34
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Egy eredményes judo verseny alkalmából, jutalomként kerestük meg gyerkőcökkel. Ritu, Roli, Oli, Dani [Geoládák v3.12.10]

vizipinty 2022.09.01 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

rita85gto 2022.08.24 17:44 - Egyéb
Ellenőrzést tartottam, a láda sajnos ismét eltűnt, de ideiglenesen a pótjelszóval történő logolás továbbra is megoldható!

juhosék 2022.08.12 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ládamalac 2022.08.11 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.61
Kiszagolva, kitúrva, köszi :)

Túra_manó 2022.08.07 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Acsart 2022.08.06 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.01
Meglelve, köszönjük az élményt és a rejtést! Andi Rozika Karcsi Acsart

IMG_20220806_144434IMG_20220806_144511
nano 2022.08.03 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Malni 2022.07.31 14:59 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SuperAnya 2022.07.23 12:25 - Megtaláltam
A színházzal szemközti Tulipánosház eszméletlen szép.

[Geoládák v3.12.10]

rita85gto 2022.07.11 23:59 - Egyéb
Köszönöm a visszajelzéseket, a palack is eltűnt időközben, de a mai napon pótlásra került. Ha rövid időn belül megint eltűnik, akkor újra kell terveznem a dolgokat...

petiba 2022.06.30 20:00 - Egyéb
Csak pótjelszóval találtam meg, üres a palack.

petiba 2022.06.30 14:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Csak pótjelszóval, a palack üres. [Geoládák v3.12.10]

Stimm 2022.06.05 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.88
Pót-jelszóval megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10] A ládát először 05.28-án kerestem kerékpárral, ekkor a PET előforma megvolt, benne 2-3 log-ot tartalmazó papírcetlivel. Jelszó nem volt benne. "Lányos" zavaromban a pót-jelszóról megfeledkeztem. Egy hét múlva ismét erre jártam, leolvastam a pót-jelszót, megnéztem a palackot is, de már az is eltűnt.

DSC_1191 
Szalmasi 2022.06.04 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, pótjelszóval köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Mandula93 2022.05.22 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szaatt 2022.04.26 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Miktek&Szilvi 2022.04.24 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. [Geoládák v3.12.8]

Veszedelem 2022.04.24 17:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

kertimi 2022.04.22 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Tanohun 2022.04.22 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

HakunaMatata:) 2022.04.19 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szabakos 2022.04.16 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.22
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

t.renata 2022.04.16 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

evus444 2022.04.10 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (703 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]