FAQ
3749. II. Rákóczi Ferenc egymutatós toronyórája (GC1mut)

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom télen

Református ótemplom télen

Bejárat feletti felirat

Bejárat feletti felirat

Az őrszoba kéménye

Az őrszoba kéménye

Glória

Glória

Hátsó homlokzat

Hátsó homlokzat

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

Kémény és óra

Kémény és óra

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal II

Lőréses védőfal II

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem II

Műemlékvédelem II

Magtár

Magtár

A magtár és a templom

A magtár és a templom

Egykori templombazár I

Egykori templombazár I

Egykori templombazár II

Egykori templombazár II

Egykori templombazár III

Egykori templombazár III

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Friss infók

Friss infók
Szélesség N 46° 24,842'
Hosszúság E 20° 19,115'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.19 11:20
Megjelenés időpontja: 2014.01.19 13:36
Utolsó lényeges változás: 2020.01.07 20:15
Utolsó változás: 2022.07.28 08:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Maclura
Ládagazda: Maclura
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 469 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP
A láda a toronyban az óraszerkezet szintjén van elrejtve. Tilos és veszélyes helyekre, valamint az óraszerkezet mögé nem kell bemászni! ((égömkoglodazzén))
A logok alapján a templom nyitvatartása bizonytalan, ezt kérlek vedd figyelembe, amikor célpontként választod ezt a ládát!
Ha zárva találod, akkor pótjelszó két helyen:
Pót1): a bejárat melletti hirdető bal alsó sarkán alulról.
Pót2): a templom közelében lévő információs térképen:
1. rész: 26-os számú objektum helye közterület típus (tér, utca, út, köz, stb.) nélkül. 7 karakter
2. rész: térkép közepén "Ön itt áll" feliratnál az "itt" szó alatti közterület megnevezése közterület típus (tér, utca, út, köz, stb.) nélkül. 10 karakter


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A hódmezővásárhelyi református ótemplom - a város legrégebbi épülete - 2013-ban volt 300 éves. Nemcsak korával, hanem egyedülálló, a templomnál jóval régebbi különleges templomórájával is érdemes a figyelemre.
Emellett néhány egyedülálló érdekesség is jellemzi. Ilyen például a torony süvegéből kiálló valódi működőképes kémény, a részben még meglévő lőréses védőfal, a templom mellé épített magtár és a ma már csak régi fotókon fellelhető egykori "templombazár" emléke.

Megközelítés

Autóval a 47-es főút felől érkezve a Tóalj utcából fordulj be a Szőnyi utcába, majd rögtön jobbra az Oldalkosár utcába! 20 m megtétele után parkolj le a Cseresnyés kollégiummal szembeni parkolóban!

 N 46° 24,791' E 20° 19,120' 80 m [GC1mut+1parkoló]

FIGYELEM! A város centrumában fizető parkolási rendszer működik!

Ingyenes parkolási lehetőséget a Tóalj u. és Kaszap u. kereszteződésénél található bevásárló központnál találsz, ekkor azonban kb. 5-600 m-es sétát kell tenned a célpontig.

 N 46° 24,645' E 20° 19,330' 80 m [GC1mut+2parkoló]

Ótemplom

A 16-17. századból azért nem maradt fenn épület Hódmezővásárhelyen, mert a törökök védelmi okokból tiltották a szilárd építőanyag használatát. Attól tartottak, hogy a kőből és téglából emelt épületek hadicélokra erődítményként is fölhasználhatók lesznek. Emiatt a mai Ótemplom helyén a török idők alatt vályogból, sárból és fából készített templom állt. A török kivonulása után, az egykor Hód-tó partjához közel álló vályogtemplom elé 1713-1714-ben a most is meglévő, négyzet alaprajzú, hasáb formájú kőtornyot építették föl, ideiglenes tetővel. A torony a harang elhelyezése mellett védelmi szerepet is betöltött. Innen figyelték az ellenség és az árvíz jöttét, innen észlelték a tüzeket.
A bejárat fölött a város címerével ellátott - az építés idejét és az akkori vezetők nevét feltüntető - emléktáblát helyeztek el.

Magát a szabadon álló, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, belsőben fiókos dongaboltozatú templomot Helbing János budai építőmester tervei alapján és kivitelezésében 1721-23 között építették. Eredetileg zsindelytetővel készült, melyet később változtattak cserépre. A tornyot az 1930-ban történt villámcsapás után építették át a jelenlegi beton megoldásra.
Az északi oldalon lévő toldalékjáratokat, melyek kedves esetlenséggel ízülnek a főépülethez, a 18. század végén "ragasztották" a főépülethez. A református templomokra jellemző fehérre meszelt falú templombelsőben - gyulai mesterekkel - 1739-ben két karzatot építettek. Ezek homlokzata és "mennyezete" eredetileg kazettás, festett fatáblákkal, stilizált virágmintás ornamentikájú volt. A karzatot és a mennyezetet 1892-ben igényes kovácsoltvas szerkezetűre cserélték. A karzat vasrácsát Deák Mihály helybeli lakatos, az új szószéket és az úrasztalt Csepreghi János budapesti műasztalos készítette. 1896-ban került sor az Oláh Ferenc által adományozott orgona beszerelésére. Soukenik János orgonakészítő mester hangszerét 1896. június 25-én szentelték fel.
A népművészeti értékű kazettákat ugyanekkor az Iparművészeti Múzeumba szállították. Ekkor vetette föl Tornyai János a helyi sajtóban először a múzeum létesítésének szükségességét. Azzal érvelt, hogy ha volna Vásárhelyen múzeum, biztosan nem vitték volna el Budapestre az értékes kazettákat. (Sajnos, ma már a kazettáknak csak egy része van meg az Iparművészeti Múzeum raktárában!) A szintén szép ornamentikájú ún. papok padját a Tornyai János Múzeum őrzi.
A templom északi falának tövében temették el a református egyház három lelkipásztorát: Füredi Mihályt, Füredi Sándort és Szőnyi Benjámint. Emléküket sírjaik fölött táblák őrzik.
Az épület a népi barokk sajátos megjelenése. A barokk stílus mozgalmassága, díszessége nélkül, egyszerű tömör formája, széles és súlyos falazata, fehér színe a magyar reformáció puritánságát fejezi ki.
Az akkori Városi Tanács támogatásával 1989-ben kezdődött ásatás tisztázta a 18. századi járószintet, megállapította a torony és templomhajó alapozásának 215 cm-es mélységét, továbbá azt is, hogy a régi sártemplomot 4 méter mély árok és kerítés vette körül. Ezen túl néhány szarmata és bronzkori edénylelet azt bizonyítja, hogy a kedvező, magaslati helyen mind az őskorban, mind a népvándorlás korában élt ember.
A templom becses ereklyékkel is büszkélkedik: itt őrzik az 1749-ből való ezüst keresztelő kannát és az 1761-ben készült ezüstkelyhet.

II. Rákóczi Ferenc órája és csengettyűje - az ország első egymutatós kovácsoltvas órája

A város földesura, gr. Károlyi Sándor a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott és neki juttatott órát és csengettyűt 200 forintért adta el az egyháznak és azt 1725-ben tették föl a toronyba. Ezért hívják Rákóczi-csengőnek, s tőle kapta nevét a Csengettyű utca is.
Az óra és a csengő előzőleg II. Rákóczi Ferenc fejedelem nagyecsedi kastélyában szolgált.
A toronyórát az ország első egymutatós kovácsoltvas órájaként tartja számon a szakirodalom.

Lőréses védőfal

A még mindig fenyegető háborús viszonyokra figyelemmel gyulai kőművesek 1741-42-ben téglából lőréses védőfalat emeltek.
A védőfal déli és keleti része megmaradt. A Műemlékvédelmet dicséri, hogy - bár nem kis vita után - 1967-ben, a Szántó Kovács Kollégium építésekor a védőfal megőrzése végett az északi traktust betonlábakra állították.

Kémény a toronyban

A toronyban a rendszeres tűzszolgálat részére 1798-ban építettek őrszobát és sétálót.
A kéményre azért volt szükség, mert a városra vigyázó őrök a téli hidegben is teljesítettek szolgálatot és a melegedést szolgáló kályha füstjét ki kellett vezetni.

Az állandó figyelem mellett is megesett 1808-ban, hogy tűz ütött ki, és az Oldalkosár utcai tizedben 1150 ház égett le. A tragédiáról Berei Farkas András A kis Trója pusztulása címen eposzt is írt. E tűzvésznek köszönhető, hogy "Újváros" néven új városrész született, a tűzvész után ugyanis ott telepedtek le az emberek.

Templombazár

Az egyház 1889-ben a templomkert északi és déli részén lebontatta a védfalat és helyén 1890-ben üzleteket, műhelyeket magában foglaló ún. templombazárt építtetett, amelyet 1961-ben, a Kossuth tér rendezésekor lebontottak. A 15-16 üzlet közt csipke, kézimunka, fehérnemű üzlet, a Róth-nyomda, papír és könyvesbolt, valamint Sipos Antal rövidáru kereskedése is megtalálható volt. Egyszóval a könyvtől kezdve a pipán át a kézimunkáig mindent árultak itt.

Magtár

 N 46° 24,827' E 20° 19,111' 80 m [GC1mut+magtár]

A 18. században az egyházak szolgáltatásaik ellenértékét és az adót természetben, elsősorban terményben (búza, árpa) állapították meg és szedték be. A beszolgáltatott termények tárolására az Ótemplomtól nyugatra, a védfal mellett téglából magtárt építettek 1744-ben. Az épület elsősorban homlokzatán viseli magán a vidéki, ún. "parasztbarokk" sajátos stílusjegyeit. A természetbeni ellenszolgáltatások megszűnte után kereskedelmi és üzleti célokra használták. Az épületet 1984-ben a Szeged Tourist Vállalat felújította, és jelenleg is Tourinform irodaként használja.

Többször felmerült az épület hely- illetőleg egyháztörténeti kiállítóhelyként történő hasznosításának terve, valamint a templom környezetének rendbe tétele.

Ez a rejtés Geologi segítségével jött létre, amit ezúton is köszönök!

Forrás

Kellemes időtöltést kívánok!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (159 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.44 web: 4.71 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Imter91 2022.10.04 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

KittiZalanBela 2022.10.02 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Peaceparson 2022.09.25 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GörbeMilano 2022.09.24 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

7dayfarkas 2022.09.10 20:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

vecseilaszlo 2022.09.10 20:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Barbidzsiii 2022.09.10 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Wladin 2022.09.02 17:52 - Megtaláltam
Megvan. Köszönöm.

targonczas 2022.08.28 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Gmre 2022.08.21 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

jzsooti 2022.08.04 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Templar 2022.07.31 12:10 - Megtaláltam
OK!

MártiSatya 2022.07.28 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést!
[g:hu+ 2.9.11]

Maclura 2022.07.27 12:00 - Egyéb
Pót1 jelszó pótolva. Pót2 jelszó frissítve. Jó keresést! Üdv: Maclura

Lostris 2022.07.22 11:05 - Megtaláltam
pótjelszavak hiányoznak, a templom minden ajtaja zárva volt. :(
Andi és Norbi
[g:hu+ 2.9.11]

[Jóváhagyta: Maclura, 2022.07.27 10:17]

GC1mut_20220722_110603 
geoládászok 2022.07.17 11:15 - Megtaláltam
A pótjelszókat sajnos nem találtuk, a templom zárva volt.
Kérjük a rejtőt, a képek alapján szíveskedjen elfogadni!
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Maclura, 2022.07.27 10:17]

IMG_20220718_104544IMG_20220718_104412
IMG_20220718_104959IMG_20220718_110035
Dolex 2022.07.16 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
A pótjelszók már sajnos nem voltak a helyükön, de a rejtő nagyon kedves volt és segített. Köszönöm! [Geoládák v3.12.10]

Vandor79 2022.07.08 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon tetszett a templom. Szetencsés vagyok, mert nyitva volt.

keta 2022.06.19 11:58 - Megtaláltam
Megvagy hadnagy!

Jelszavak hiányában kérem a kép alapján elfogadni a megtalálást! [Geoládák v3.12.10]

[Jóváhagyta: Maclura, 2022.06.26 16:45]

20220619_115750 
PÉV 2022.06.18 10:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.77
"(...) meghagyta neki, hogy ha semmiképp sem nélkülözhetik, a templomban keressék. Aztán (...) Isten hajlékába sietett."

-Baráth Katalin ~ A fekete zongora-

14 km-es hódmezővásárhelyi séta közben GCHmvH néhány pontja és GCSZK1 felkutatása után érkeztem a templomhoz. Már messzebbről lehetett hallani éneklő diákok hangjait, de közelebb érve bebizonyosodott, hogy a ballagó diákok hangját a templomból hallani. Mivel nem akartam megzavarni jelenlétemmel a ceremóniát, a pótjelszókat mentem keresni Egyik sincs a helyén, így kessertársi segítséggel sikerült logolni.
A templomóra érdekes, kár, hogy nem tudtam felmenni a toronyba megkeresni a dobozt.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.10]

Ksanyi 2022.06.12 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk

Aleph & Rita 2022.05.23 11:00 - Megtaláltam
Mai 22 km-es vásárhelyi sétánkon erre is jártunk. Sajnos egyik alternatív jelszóhordozót sem leltük, a kapu pedig zárva volt, így marad a jelszó nélküli opció.
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Maclura, 2022.06.10 07:25]

20220523_11050820220523_110541
ehunvane 2022.05.14 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Pigyike 2022.05.08 11:34 - Megtaláltam
Lacus és Luca első Vásárhelyi ládája! Köszönjük [Geoládák v3.12.8]

Lilcso 2022.05.07 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (474 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]