geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3749. II. Rákóczi Ferenc egymutatós toronyórája (GC1mut)

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom télen

Református ótemplom télen

Bejárat feletti felirat

Bejárat feletti felirat

Az őrszoba kéménye

Az őrszoba kéménye

Glória

Glória

Hátsó homlokzat

Hátsó homlokzat

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

Kémény és óra

Kémény és óra

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal II

Lőréses védőfal II

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem II

Műemlékvédelem II

Magtár

Magtár

A magtár és a templom

A magtár és a templom

Egykori templombazár I

Egykori templombazár I

Egykori templombazár II

Egykori templombazár II

Egykori templombazár III

Egykori templombazár III

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Friss infók

Friss infók
Szélesség N 46° 24,842'
Hosszúság E 20° 19,115'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.19 11:20
Megjelenés időpontja: 2014.01.19 13:36
Utolsó lényeges változás: 2020.01.07 20:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Maclura
Felhasználó: Maclura
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 326 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP
A láda a toronyban az óraszerkezet szintjén van elrejtve. Tilos és veszélyes helyekre, valamint az óraszerkezet mögé nem kell bemászni! ((égömkoglodazzén))
A logok alapján a templom nyitvatartása bizonytalan, ezt kérlek vedd figyelembe, amikor célpontként választod ezt a ládát!
Ha zárva találod, akkor pótjelszó két helyen:
Pót1): a bejárat melletti hirdető bal alsó sarkán alulról.
Pót2): a templom közelében lévő információs térkép jobb alsó sarka mögött (hátulról bal alsó saroknál 1,3 m magasságban).


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A hódmezővásárhelyi református ótemplom - a város legrégebbi épülete - 2013-ban volt 300 éves. Nemcsak korával, hanem egyedülálló, a templomnál jóval régebbi különleges templomórájával is érdemes a figyelemre.
Emellett néhány egyedülálló érdekesség is jellemzi. Ilyen például a torony süvegéből kiálló valódi működőképes kémény, a részben még meglévő lőréses védőfal, a templom mellé épített magtár és a ma már csak régi fotókon fellelhető egykori "templombazár" emléke.

Megközelítés

Autóval a 47-es főút felől érkezve a Tóalj utcából fordulj be a Szőnyi utcába, majd rögtön jobbra az Oldalkosár utcába! 20 m megtétele után parkolj le a Cseresnyés kollégiummal szembeni parkolóban!

 N 46° 24,791' E 20° 19,120' 80 m [GC1mut+1parkoló]

FIGYELEM! A város centrumában fizető parkolási rendszer működik!

Ingyenes parkolási lehetőséget a Tóalj u. és Kaszap u. kereszteződésénél található bevásárló központnál találsz, ekkor azonban kb. 5-600 m-es sétát kell tenned a célpontig.

 N 46° 24,645' E 20° 19,330' 80 m [GC1mut+2parkoló]

Ótemplom

A 16-17. századból azért nem maradt fenn épület Hódmezővásárhelyen, mert a törökök védelmi okokból tiltották a szilárd építőanyag használatát. Attól tartottak, hogy a kőből és téglából emelt épületek hadicélokra erődítményként is fölhasználhatók lesznek. Emiatt a mai Ótemplom helyén a török idők alatt vályogból, sárból és fából készített templom állt. A török kivonulása után, az egykor Hód-tó partjához közel álló vályogtemplom elé 1713-1714-ben a most is meglévő, négyzet alaprajzú, hasáb formájú kőtornyot építették föl, ideiglenes tetővel. A torony a harang elhelyezése mellett védelmi szerepet is betöltött. Innen figyelték az ellenség és az árvíz jöttét, innen észlelték a tüzeket.
A bejárat fölött a város címerével ellátott - az építés idejét és az akkori vezetők nevét feltüntető - emléktáblát helyeztek el.

Magát a szabadon álló, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, belsőben fiókos dongaboltozatú templomot Helbing János budai építőmester tervei alapján és kivitelezésében 1721-23 között építették. Eredetileg zsindelytetővel készült, melyet később változtattak cserépre. A tornyot az 1930-ban történt villámcsapás után építették át a jelenlegi beton megoldásra.
Az északi oldalon lévő toldalékjáratokat, melyek kedves esetlenséggel ízülnek a főépülethez, a 18. század végén "ragasztották" a főépülethez. A református templomokra jellemző fehérre meszelt falú templombelsőben - gyulai mesterekkel - 1739-ben két karzatot építettek. Ezek homlokzata és "mennyezete" eredetileg kazettás, festett fatáblákkal, stilizált virágmintás ornamentikájú volt. A karzatot és a mennyezetet 1892-ben igényes kovácsoltvas szerkezetűre cserélték. A karzat vasrácsát Deák Mihály helybeli lakatos, az új szószéket és az úrasztalt Csepreghi János budapesti műasztalos készítette. 1896-ban került sor az Oláh Ferenc által adományozott orgona beszerelésére. Soukenik János orgonakészítő mester hangszerét 1896. június 25-én szentelték fel.
A népművészeti értékű kazettákat ugyanekkor az Iparművészeti Múzeumba szállították. Ekkor vetette föl Tornyai János a helyi sajtóban először a múzeum létesítésének szükségességét. Azzal érvelt, hogy ha volna Vásárhelyen múzeum, biztosan nem vitték volna el Budapestre az értékes kazettákat. (Sajnos, ma már a kazettáknak csak egy része van meg az Iparművészeti Múzeum raktárában!) A szintén szép ornamentikájú ún. papok padját a Tornyai János Múzeum őrzi.
A templom északi falának tövében temették el a református egyház három lelkipásztorát: Füredi Mihályt, Füredi Sándort és Szőnyi Benjámint. Emléküket sírjaik fölött táblák őrzik.
Az épület a népi barokk sajátos megjelenése. A barokk stílus mozgalmassága, díszessége nélkül, egyszerű tömör formája, széles és súlyos falazata, fehér színe a magyar reformáció puritánságát fejezi ki.
Az akkori Városi Tanács támogatásával 1989-ben kezdődött ásatás tisztázta a 18. századi járószintet, megállapította a torony és templomhajó alapozásának 215 cm-es mélységét, továbbá azt is, hogy a régi sártemplomot 4 méter mély árok és kerítés vette körül. Ezen túl néhány szarmata és bronzkori edénylelet azt bizonyítja, hogy a kedvező, magaslati helyen mind az őskorban, mind a népvándorlás korában élt ember.
A templom becses ereklyékkel is büszkélkedik: itt őrzik az 1749-ből való ezüst keresztelő kannát és az 1761-ben készült ezüstkelyhet.

II. Rákóczi Ferenc órája és csengettyűje - az ország első egymutatós kovácsoltvas órája

A város földesura, gr. Károlyi Sándor a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott és neki juttatott órát és csengettyűt 200 forintért adta el az egyháznak és azt 1725-ben tették föl a toronyba. Ezért hívják Rákóczi-csengőnek, s tőle kapta nevét a Csengettyű utca is.
Az óra és a csengő előzőleg II. Rákóczi Ferenc fejedelem nagyecsedi kastélyában szolgált.
A toronyórát az ország első egymutatós kovácsoltvas órájaként tartja számon a szakirodalom.

Lőréses védőfal

A még mindig fenyegető háborús viszonyokra figyelemmel gyulai kőművesek 1741-42-ben téglából lőréses védőfalat emeltek.
A védőfal déli és keleti része megmaradt. A Műemlékvédelmet dicséri, hogy - bár nem kis vita után - 1967-ben, a Szántó Kovács Kollégium építésekor a védőfal megőrzése végett az északi traktust betonlábakra állították.

Kémény a toronyban

A toronyban a rendszeres tűzszolgálat részére 1798-ban építettek őrszobát és sétálót.
A kéményre azért volt szükség, mert a városra vigyázó őrök a téli hidegben is teljesítettek szolgálatot és a melegedést szolgáló kályha füstjét ki kellett vezetni.

Az állandó figyelem mellett is megesett 1808-ban, hogy tűz ütött ki, és az Oldalkosár utcai tizedben 1150 ház égett le. A tragédiáról Berei Farkas András A kis Trója pusztulása címen eposzt is írt. E tűzvésznek köszönhető, hogy "Újváros" néven új városrész született, a tűzvész után ugyanis ott telepedtek le az emberek.

Templombazár

Az egyház 1889-ben a templomkert északi és déli részén lebontatta a védfalat és helyén 1890-ben üzleteket, műhelyeket magában foglaló ún. templombazárt építtetett, amelyet 1961-ben, a Kossuth tér rendezésekor lebontottak. A 15-16 üzlet közt csipke, kézimunka, fehérnemű üzlet, a Róth-nyomda, papír és könyvesbolt, valamint Sipos Antal rövidáru kereskedése is megtalálható volt. Egyszóval a könyvtől kezdve a pipán át a kézimunkáig mindent árultak itt.

Magtár

 N 46° 24,827' E 20° 19,111' 80 m [GC1mut+magtár]

A 18. században az egyházak szolgáltatásaik ellenértékét és az adót természetben, elsősorban terményben (búza, árpa) állapították meg és szedték be. A beszolgáltatott termények tárolására az Ótemplomtól nyugatra, a védfal mellett téglából magtárt építettek 1744-ben. Az épület elsősorban homlokzatán viseli magán a vidéki, ún. "parasztbarokk" sajátos stílusjegyeit. A természetbeni ellenszolgáltatások megszűnte után kereskedelmi és üzleti célokra használták. Az épületet 1984-ben a Szeged Tourist Vállalat felújította, és jelenleg is Tourinform irodaként használja.

Többször felmerült az épület hely- illetőleg egyháztörténeti kiállítóhelyként történő hasznosításának terve, valamint a templom környezetének rendbe tétele.

Ez a rejtés Geologi segítségével jött létre, amit ezúton is köszönök!

Forrás

Kellemes időtöltést kívánok!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (124 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.40 web: 4.69 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


dobozipatikus 2020.10.05 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Opc_Bini 2020.10.02 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Minige 2020.10.02 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

eszluzsu 2020.09.24 09:37 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.6.0]

ládavadász Pisti 2020.09.24 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kisscsaba.repair 2020.09.13 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Váradi Csaba 2020.09.13 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Toncsi69 2020.09.12 08:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

LordHunter 2020.09.02 19:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Zsizsi60 2020.08.23 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Csg12 2020.08.22 13:00 - Megtaláltam
Az emlékpont megtekintése után átsétáltam a templomhoz. Sajnos nem volt nyitva. Csodaszép helyszín, köszönöm a rejtést!

érdligeti Darabosék 2020.08.21 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! (pótjelszóval) [Geoládák v3.5.3]

Szepikék 2020.08.21 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi.

scofield 2020.08.17 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ozsigombi 2020.08.15 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gombi&Magdi [Geoládák v3.5.4]

napvirág 2020.08.09 10:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget.

DSCN7734 
Maratonos Maci 2020.08.09 10:45 - Megtaláltam
Napvirággal ...

kasap 2020.08.08 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. pót 2-vel. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

tomasz63 2020.08.02 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.42
OK.
A környezet csak azért 4-es, mert még fel van dúlva a városközpont.

deva 2020.07.26 18:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Pibo 2020.07.24 16:58 - Megtaláltam
Köszi,

Bakszakáll 2020.07.08 17:15 - Megtaláltam
A feldúrt város csökkenti a séta élvezeti értékét. A templom és a környezete viszont így is tetszik. Köszönöm a rejtést, és a pótjelszavas logolás lehetőségét.

MFJ 2020.07.08 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Köszönöm.

csatogabor 2020.07.06 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

mpeti1985 2020.06.28 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (330 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.