geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3756. Barcikáról Tardonára és a Ludna-tó (GCludn)

A tó ősszel

A tó ősszel

A tó nyáron

A tó nyáron

A tó télen

A tó télen

Útközben

Útközben

A régi kilátó helyéről

A régi kilátó helyéről

Nyáron 1

Nyáron 1

Nyáron 2

Nyáron 2
Szélesség N 48° 12,853'
Hosszúság E 20° 35,913'
Magasság: 319 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.25 00:00
Megjelenés időpontja: 2014.01.31 09:49
Utolsó lényeges változás: 2018.01.29 11:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Novek és Viki-V
Felhasználó: Novek&Viki-V
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 62 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A láda (16X10X5 cm sziklának álcázott konyhai edény) az utunk felénél található a Ludna-tónál egy fa tövében.
(TB)

A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Kiindulópont a Jubileumi Park melletti füves terület  N 48° 14,523' E 20° 37,495' 123 m [GCludn+1parkoló] innen veszi kezdetét a kirándulásunk. Induljunk el a piros sáv Piros sáv jelzésen (a túránk további részén is ezt követjük), kb. 150 m szintemelkedés után elérünk a Cserbabos rétre. Ha feljebb megyünk, a rádiótoronyig onnan láthatjuk Alacska települést, és ne hagyjuk ki a GCBAKI ládát se. Térjünk vissza a jelzésre, kb. 3,5 km múlva érjük el a Ludna-tavat.

Innen is megközelíthető
Billatáróról innen indulhatsz  N 48° 12,403' E 20° 34,258' 120 m [GCludn+2parkoló] a piros négyzet jelzésen, majd balra fordulunk a piros sáv Piros sáv jelzésre, innen még 2 km a tó.

Ludna-tó
A tó már a XIX. századi térképen is szerepel, Rakattyás-tó néven. (Alacskán Kazinci-tó néven ismerik, mivel a volt Sajókazinc határában volt.) A tavacska Kazincbarcika és Kondó közigazgatási határán található. Nevét a középkorban elpusztult Ludna településről kapta, amely helyileg itt volt:
http://turistautak.hu/poi.php?id=149509
A falu megsemmisülését követően Ludna-puszta továbbra is önálló település nélküli közigazgatási egység maradt, ami megfelelt a feudális földbirtok-alapú szemléletnek.Később Kondóhoz csatolták, ezzel a község hatalmas erdőbirtokokhoz jutott. Jellemzően erdővel borított területről van szó, amelyet a bányászat érdekében létrehozott tisztások tarkítanak. Egyetlen lakott helye az eleinte Ludna-pusztának (azaz Ludna-tanyának), majd később Szállásnak nevezett, azóta teljesen elpusztult tanya a Liszkó-völgy alsó végében. Később megépült a ma is Ludna-pusztai erdészházként ismert tanya a Nagy-völgy alsó végében. A XIX. szd. elején a tanyának saját temetkezési helye volt a Temető-bérc környékén.
A két világháború között Sztollár bácsi volt itt az erdész, akinek sok gyermeke volt. A fennmaradt történet szerint amikor egyszer jött az ősz, Sztollár bácsi béremelést kért az erdőtulajdonostól, mert kellett a pénz a gyerekeknek cipőre. A tulajdonos pénzt nem tudott adni, de a fákra mutatott és azt mondta: "Ott vannak azok a cipők az erdőben.Nem tartom nyilván, mennyi fám van."
A tó érdekessége, hogy egy hegygerincen található lefolyás nélküli állóvízről van szó, tehát az elpárolgó víz utánpótlását csak a csapadékos időszakok tudják biztosítani. Az, hogy a víz nyári időszakban nem párolog és szivárog el, a fákkal sűrűn benőtt partjának és a talaj jó vízzáró képességének tulajdonítható. Ilyen jellegű "tavak" a környéken máshol is előfordulnak (pl. Lippa-tó). Ott, ahol az erdőket kiirtották (Alacska-Kerekharaszt, Szálas-oldal, Szurdék), ott ezek a tavacskák megszűntek, illetve időszakossá váltak. (A két világháború között ezen tavak némelyikében még vadkacsák fészkeltek, mára nyomuk sem maradt, ami bizonyítja az éghajlatváltozásból eredő kiszáradási folyamatot.) Valószínű, hogy az elmúlt századokban a Ludna-tó is nagyobb méretű volt és jelenleg a haláltusáját vívó maradványát láthatjuk csak.
A tó mellett húzódó P jelzésű turistaút régi időktől fogva fontos közlekedési útvonal volt Sajószentpéter-Alacska-Tardona viszonylatban. Mivel Alacskán a legelőkben nagy hiány mutatkozott, ezért a hízómarha állományt tavasszal ezen az úton hajtották a tardonai Hamvai-legelőre bérlegeltetés céljából, illetve ősszel itt hajtották az alacskai gulyát haza. A bérlegeltetett marhák nyalósó igényét is itt szállították ki a gazdák havonta a legelőre. (A Gencs-tető környékén több cserénymaradvány található.) Alacska-Ludnapusztai erdészház (tüzifabeszerzés Sztollár erdésztől) és Alacska-Lófar-tanya viszonylatban szintén a legoptimálisabb útvonalnak számított, mivel a szekerek közlekedéséhez viszonylag kis lejtésű út állt rendelkezésre. (A Harica-völgybe a Liszkó-völgyön keresztül ereszkedtek le.) A Ludnán fával megrakott szekerek a Harica-völgyben tértek vissza Alacskára, nagy kerülővel.
A sajószentpéteri vásárokra ezen az úton szekereztek a tardonaiak. A gyalogosan vásárra vonuló tardonaiakról megmaradt az alacskai emlékezetben az, hogy jellegzetes zöld vászonból készített hátizsákkal mentek a vásárra, amelyben az árut vitték. Akiknek voltak ismerősei Alacskán, azok a vásár előestéjén náluk szálltak meg.

Köszönöm a leírást:majormezei

Kazincbarcika
Kazincbarcika a Bükk-hegységtől északra elterülő dombvidékre épült, ott, ahol a dombságot széles völggyel átszelő Sajó-folyóba beleömlik a kis Tardona-patak. Ezt a vidéket már hosszabb idő óta Borsodi-medence néven tartja számon a földtani és földrajzi szakirodalom. A Borsodi-medence nem tartozik a Kárpát-medence évszázadok óta ismert népi elnevezésű tájai közé, mint például a Bükk-hegység. Az évszázados barnaszén-bányászat alapja adta meg a táj elnevezését.

Tardona
A megye nyugati részén, a Tardona-dombság területén található kis falut a Harica-patak szeli át. A község első említése az Árpád- korból való, egy 1240-ből származó oklevél már határait is leírja.
A Bükk lábánál fekvő, egykor vadregényes környezetben elhelyezkedő falucska ma az egyik legjelentősebb Jókai-emlékhelyek közé tartozik.

Források
turatars.network.hu
tardona.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (31 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.24 web: 4.38 átlag: 4.35

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tfmb 2020.07.30 20:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.0]

nmárti 2020.07.30 15:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
A falu nagyon tetszett, Jókait tekintve új infókkal gazdagodtam. Érdemes volt mégis betérni ide, köszi a rejtést!

-1
-2
 
erdei.laszlo 2020.07.28 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Bigyu 2020.07.05 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Elég nagy az aljnövényzet és sajnos a tó helyén egy mocsár található. [Geoládák v3.4.1]

Judit és Béla 2020.05.02 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.39
Megtaláltuk.

valti 2020.02.09 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :-) [Geoládák v3.3.2]

majormezei 2020.02.08 12:59 - Egyéb
A ládát pótoltam. A rejtés gyakorlatilag ugyanazon a koordinátán, azonban már egy különálló tuskó alá rejtett hengeres polikarbonát dobozban van. Csak logfüzet és ceruza, figyelembe véve a fosztogatókat.

mura 2019.10.19 13:41 - Megtaláltam
A láda törött, a belsejében jó néhány csiga, a logbook átázva, a jelszó épp hogy csak kisilabizálható, de azért köszönet a rejtésért!

Mikulás 2019.09.14 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.67
A geocaching eseményről távozva Kazincbarcika felé vettük az irányt. Kirakttam magam a lányokkal az ajánlott parkolóba és egy szép, kb. 9 kilométeres kis túrácskával kerestem fel a két hiányzó ládát a P- jelzésen (nagyrészt). Nem fáztam :-) Ami idegesító a hazai túrázásban (a téli szezont kivéve), hogy rengeteg az apró kis rovar, légy. Itt is egy felhőnyi kis lágy követett. Szerencsére egy pici szél támadt, ami elfújta őket. A kis tó érdekes, de azért nem egy óriási látnivaló. A láda hamar meglett, de - mint a harmadik képen is látható - ótvaros állapotban van. Tele van meztelen csigával és az egész egy merő penész. Egy gallyal kinyitottam a napló, leolvastam a jelszót, de bejegyzést nem tettem. Sajnos elfelejtettem cseredobozt hozni, pedig ide nagyon kellene!

Mikulás

IMG_9171IMG_9172
IMG_9173IMG_9175
IMG_9176IMG_9177
justancsi 2019.02.09 08:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Késői logolása a barcika tt-nek.. [Geoládák v2.2.5]

ndavid42 2019.02.09 08:15 - Megtaláltam
/w justancsi, Viktor
Bartika 50 TT alatt útbaejtve, köszi!

Attibati 2019.01.19 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.53
Kazincbarcikáról gyalogoltam a ládához a piros jelzésen a várhegy érintésével. Az útviszonyok meglehetősen változatosak voltak, előfodult sár, hó, jég, fagyott hó. Egyes helyeken - ahol az olvadó havat letaposták - most a minuszokban nagyon csúszott az út. A láda megtalálása után úgy döntöttem, hogy nem vállalom visszafelé is a küzdelmet, ezért jelzetlen erdei utakon leereszkedtem a tardonai műútra és ott gyalogoltam vissza az autóhoz. A tó maga tényleg nem egy nagy látványosság, de jó időben igen szép túra lehet Barcikáról.
A láda szépen rendben van, csak azt a koszos zacskót tudnám feledni...
A mai túra hossza - két részletben - 25 kilométer lett.

Ennyi látszik a tóból télen 
Eweelin 2018.12.27 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Szaladósra sikerült a hazaút, nem számoltunk a korai sötétedéssel :D [Geoládák v2.2.5]

IMG_20181227_144036IMG_20181227_155822
Csaba & családja 2018.10.12 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

kupec 2018.05.27 10:44 - Megtaláltam
A barcikai várdombtól jöttem át. Az út első fele a réteken át nagyon kellemes volt, utána nem sok látnivaló akadt. A tó nem nagyon fogott meg, hemzsegtek a szúnyogok.

IMG_20180527_101535 
bsanyi025 2018.02.11 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.56
Megtaláltam

20180211_125127 
Toth417 2018.02.03 08:13 - Megtaláltam
Barcika 65 teljesítménytúra közben. Sajnos nem lett meg, pedig minden fa alá benéztem, még ekkor nem volt hó, hiába. Maga a tó elég hétköznapinak tűnik, de ha azt figyelembe vesszük, hogy egykor itt virágzó élet volt, más a helyzet. Kérném a képek és mai többi találatom alapján az elfogadást!

[Jóváhagyta: Novek&Viki-V, 2018.02.05 12:58]

20180203_08133920180203_081432
majormezei 2018.01.10 14:00 - Egyéb
A hiányzó ládát pótoltam.
Mivel a tó környéke az őrült offroadosok miatt fel lett túrva, a ládát biztonságosabb helyre helyeztem át. Új koordináták: N48,21422 E20,59856, egy fa tövében, avarral álcázva.
Pakoltam bele mindenféle militáns emlétárgyakat bőséggel. Ne legyél mohó, egyet vigyél magaddal és vigyél cserébe is valamit!
A késő tavaszi szárazságig kívánok jó dagonyázást az utakon!
Ja, és jelentkezzetek ezerrel területvédelmi tartalékosnak!

20180110_10502820180110_132213
VP 2017.06.25 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.54
Délutáni kirándulás a miskolci tájfutó váltó országos bajnokság után. Keresgéltem közelebbi helyet, de végül a városból, a parktól indultam. A gerincen szép kilátás, majd némi hullámvasút után elértem a tavat.
Itt azonban némi kersegélés után felhívtam a rejtőt, mert nem találtam a ládát. Ő csak annyit tudott segíteni, hogy valamelyik fa tövében, avarral takarva van a doboz, és már nincs sziklának álcázva, de rég járt ott ő is, többre nem emlékszik. Ezután végigkotortam legalább 20 méter sugarú körben minden fát, még a csalánosba is bementem a tó partján, aztán feladtam.
Kérem a képek alapján a találat elfogadását!
Köszönöm!
[Jóváhagyta: Novek&Viki-V, 2017.06.27 19:32]

Nixxi94 2017.03.04 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Köszönjük szépen a rejtést, gyönyörű helyeken sétálhattunk!
Joci & Niki

20170304_16134220170304_161941
20170304_165522 
vajasfok 2017.01.03 09:39 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

Sanchoo és M. 2016.10.01 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3e] [wapon beküldött szöveg]

Hát, nem kell mindent elhinni ám!

A tardonai országút felől közelítettük meg a rejtést.
Az írás 2 km-t mond, de jó lesz az 2.8-nek inkább. Kellemes, kissé emelkedős, de amúgy jól járható utakon mentünk, viszont ahogy az erdőbe értünk, valami apró legyek tömegei kezdtek el röpködni körülöttünk. Nem csíptek, csak idegesítettek. M. -és Pamacs mellső lábaikkal hadonásztak, én sztoikus nyugalommal lélegeztem a fogaim között, hogy legalább a sűrűjét kiszűrjem.
A tó -hát nem az a hely, ahol a megfáradt vándor felüdülést talál a hűs habokban... Valami zöldes-sárgás nyálkás mocsár inkább.A kis fekete legyeket váltották a szúnyogok.

A láda: az bizony lyukas volt. A tartalma elázva, ami nagyon nem kár, lévén papírfecnik, zsebkendő, cigaretta...
Új dobozra cseréltük a töröttet, új logbook került a mállott helyére. Aztán siettünk vissza az autóhoz, mert hosszú még a nap...

GCludn_2016101144358.jpg 
darkwolf 2016.05.22 17:38 - Megtaláltam
Köszönöm!

eddy66 2016.04.10 15:00 - Megtaláltam
Barcikáról a piroson egy jó kis séta.

DSCF4856DSCF4859
Yoe 2016.02.06 16:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.36
ok


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (65 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.