FAQ
3809. Alsóbogát kastélyai és látnivalói (GCABKA)

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" régi fényképen

Az "egyes horgásztó"  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély, magtár

Festetics-Inkey kastély, magtár

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Nepomuki Szent János szobor

Nepomuki Szent János szobor

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély, magtár

Kiskastély, magtár

Kiskastély

Kiskastély

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik szobája

A Kiskastély egyik szobája

Kiskastély, freskó

Kiskastély, freskó

Kiskastély, díszterem

Kiskastély, díszterem

A Kiskastély

A Kiskastély
Szélesség N 46° 30,355'
Hosszúság E 17° 44,533'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.22 18:55
Megjelenés időpontja: 2014.05.25 08:39
Utolsó lényeges változás: 2021.02.01 14:38
Utolsó változás: 2021.02.01 14:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: BaLee csapat
Ládagazda: BaLee
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 102 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP

1. pont: a jelszó egy hatalmas fa belsejében rejtőző ládában (20x15x10) van. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

A 2. ponton egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A jelszó a két jelszórészlet egybeírva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

A két kastéllyal is büszkélkedő községet Somogyjád felől a Kaposvár-Fonyód országútról a  N 46° 29,500' E 17° 42,922' 178 m [GCABKA+Leteres] pontnál lekanyarodva lehet elérni egy 3 kilométeres bekötőúton keresztül.

Alsóbogát

A község Bogát harkáról kapta nevét. A fejedelem hatalmát a X. században azok a gyepvasat feldolgozó kohásztelepek alapozták meg, amelyeket az elmúlt évtizedben tártak fel a régészek. A területet és a környéken található pusztákat 1083-95 táján Szent László király a szentmártoni apátságnak adta, majd 1229-ben a székesfehérvári káptalan birtoka lett.
A középkorban Alsóbogát nagy falu volt, mintegy 20 hektárnyi területen lelhetők fel az ebből az időből származó cserepek. A község a pannonhalmi apátsághoz tartozott, majd a török időkben elnéptelenedett. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai a későbbiekben folyamatosan változtak. A Lengyel, a Boronkay, a Festetics, majd a Zichy családé lett. A környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig.
1947-48-ban állami gazdaság szerveződött a majorok területén, a falu központtá vált, jelentős volt a fejlesztés, a munka lehetősége idevonzotta a környékbelieket. A mezőgazdaság fejlődése a hetvenes évek végéig töretlen volt, ekkor áthelyezték a központot Öreglakra. A létfeltételek ettől kezdve folyamatosan romlottak, az elmúlt évekig.
Alsóbogát közigazgatásilag Somogyjádhoz tartozott, a rendszerváltozáskor 1990-től azonban Edde község településrészeként működött, de az 1994. évi választásoktól már önálló község, saját önkormányzattal rendelkezik.

Festetics-Inkey kastély

Javasolt parkoló:
 N 46° 30,367' E 17° 44,577' 171 m [GCABKA+NagyKastelyParkolo]

1853 táján egy barokk kastély klasszicista stílusban történő átépítése során nyerte el ma is látható formáját.

Az emeletes kastélyt a Festetics család építtette, az építkezéssel párhuzamosan folyt a park kialakítása. A 18 ha-os kastélypark különleges dendrológiai értékei: páfrányfenyő, kolorádófenyő, tiszafa, simafenyő, vasfa, pirosvirágú galagonya. A kertben jelentős számban fordulnak elő nagyméretű faegyedek. A platánok törzskerülete meghaladja az 5 m-t, de nem sokkal kisebbek a tölgyek, az ezüst hársak, a hegyi és korai juharok és a magas kőrisek. Szép méretet értek el a luc- és erdeifenyők, valamint a tiszafák is. Sajnos az 1966. évi nagy vihar jelentős kárt okozott a parkban. Nyomait már rendbehozták, a patakparti gyönyörű platánfasor viszont szinte teljesen megsemmisült. A park egykori fényének teljes helyreállítása 2015 márciusára várható, ekkor megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Itt található a 2012-es magyarországi év fája versenyben döntős platán fa is.
A kastély magántulajdonban van, Blaskovich Tamás a kastélyt a legalapvetőbb munkálatokkal megvédte a további pusztulástól, jelenleg a magtár felújítása készül (kulturális központ lesz), a régi istálló veterán autók garázsa lesz. A "Somogyi kastélyok völgye Kúl-Túra" elnevezésű turisztikai központ 2014 júniusától várja a műemlékek iránt érdeklődőket szervezett, idegenvezetővel kísért veteránautós, kisbuszos, biciklis, vagy akár segway túrára.

A jelszó első részletét tartalmazó ládát (20x15x10) a kastélytól nem messze találjátok egy hatalmas fa belsejében. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

 N 46° 30,355' E 17° 44,533' 170 m [GCABKA-1]

Páduai Szent Antal kápolna

Az Inkey-család házi kápolnának emeltette maga és népe számára 1850-ben. A védőszentje Páduai Szent Antal, aki a Barabás Miklós festette oltárképen is látható. E nagy jelentőségű alkotást 1992-ben barbár módon ellopták, de a rendőrség kétéves nyomozásának köszönhetően előkerült megrongálódott állapotban. A Magyar Szépművészeti Múzeumba szállították, ahol Csala Ildikó restaurálta. A kápolnát pályázatokon nyert pénzből majdnem teljesen felújították. 2005 nyarán a negyedik lépcsőben elkészült a közművek és a riasztó bekötése és padlófűtést is kapott, az oltárkép ezután került csak vissza eredeti helyére. A kápolna közvetlen szomszédságában népi feszület látható, melyet 2005. júniusában a Németh család állíttatott - a községben töltött hosszú évek és házasságkötés emlékére - tisztelegve ezzel a falunak és lakosságának.

A kápolnával szemben készül az egyik állomása az Alsóbogáton végigvezető, érzékszervekre, érzékelésre építő 12 állomásos túraútvonalnak.

A kápolnát meg lehet nézni előzetes egyeztetéssel (egy munkanappal korábban legalább), Bazsák Istvánnét keressétek a +36305805148 -as számon.

Nepomuki Szent János szobor

 N 46° 31,148' E 17° 44,788' 208 m [GCABKA+Nepomuki]
A barokk, 19. sz. elején készült műemlék szobor érdekessége, hogy - a község számára felbecsülhetetlen eszmei értékén felül - a népi hiedelem szerint a felállítását követően a községet nem verte el jégeső. A falu elhelyezkedésének vízválasztó jellege miatt ez valóban így van.

Kiskastély

 N 46° 31,190' E 17° 44,780' 205 m [GCABKA-2]
Itt egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette. Napjainkig többször váltott funkciót az épület, volt amikor libaneveldének használták. Az elvadult növényzettel benőtt, nagyon leromlott állapotú épületet 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, és több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. A kutatómunka során kiderült, hogy a földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, kontyolt manzárdtetős épület tizenhat helyiségéből kilencben Dorfmeister István alkotta falfestések találhatók. Hét helyiségben már sikerült helyreállítani ezeket, a fő mű a díszterem mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón megtalálható Dorfmeister aláírása.
Hamarosan átadásra kerül a felújított, konferenciák lebonyolítására alkalmas egykori magtár épülete is.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott a Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért.
2013-ban pedig a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda a felújításért.

Az építkezés erőt adott a súlyosan beteg Nagyházi Csabának, - aki saját maga is sokat dolgozott a felújítás során - de a befejezést már sajnos nem érhette meg. Felesége, Soóky Marietta vezeti a kastélyt és biogazdaságot, munkát adva több helybélinek is.

A kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, Juhász Tímeát kell keresni a +36306532201 -es számon.
A belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft., gyerekeknek 6 éves kortól 500 Ft.

Europa Nostra videó a kastélyról

Források:
Alsóbogát
Kastélyok-utazás
Örökség (folyóirat) - Kiskastély krónika
Sonline - Igazi kincsek kerültek elő a kastély restaurálásakor
Múltba néző blog
Állapot: kereshető

KRW értékelés (38 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.60 web: 4.74 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


jetijak 2022.11.25 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

proti92 2022.10.16 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szilágyiék 2022.09.13 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.13
Ez egy csoda-hely, fantasztikus kísérővel.
Ilonka néni igazi lokálpatrióta, mindent tud, érdekes történeteket mesél.
Sokat veszít, aki csak a pontot akarja, de kihagyja a látogatást!
Köszönjük hogy megmutattad!

IMG_20220913_144340IMG_20220913_150354
IMG_20220913_151345IMG_20220913_151646
IMG_20220913_152041IMG_20220913_153859
IMG_20220913_154100 
vacskamati9 2022.07.11 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mikkamakka19 2022.07.11 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.10]

Alex és Rami 2022.07.03 11:53 - Megtaláltam
Köszönjük ????

hitamas 2022.06.02 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Szép helyek ... nagy kő az nincs, kicsi fehér jelző izé van helyette.
Pontosítás .... a második ponton a láda egy (nem nagy) kőhöz kapaszkodik a bozót alatt ... :)

Robogo 2022.05.22 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kitkat0123 2022.05.22 17:03 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.12.10]

mikopoci 2022.05.21 12:50 - Megtaláltam
Megtalátam,köszönöm a rejtést!

noyon 2022.05.21 12:50 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést,megtaláltam.

targonczas 2022.04.15 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

geoládászok 2022.04.10 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszönet a rejtésért! Már régóta tervben volt a láda megkeresése, most sikerült!
Csendes, pihentető hely!

IMG_20220410_095608IMG_20220410_095647
IMG_20220410_100502IMG_20220410_100444
htibi80 2022.03.25 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
A Delta 3N által tartott tréning jóvoltából ezt a ládát is sikerült begyűjteni. Hangulatos kis falu és halastó. A pontokat csak két külön napon tudtam begyűjteni, mert az első ponton nem akartam konfrontalodni a kastély kerítése előtt őrködő pulival. Második alkalommal már a kerítésen belül fejezte ki ladavadaszattal szembeni ellenérzését :) Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

halmosendre 2022.03.15 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

lajtmann 2022.03.14 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

ukata79 2022.03.13 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

PulykiMaki 2022.02.27 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Csaba és Kati 2022.02.17 12:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük szépen!
További részletek és képek később, otthonról. [Geoládák v3.12.6]
-‐-----------------------------
Szép a környezet, szép lesz ha kész lesz.
Nem gondolnám, hogy a kastélyban lesz még lehetőségünk néhány napot eltölteni, pedig de jó is lenne.

A kastély, felújítás alattA másik oldalról
Ilyen volt, ilyen leszKápolna
MiInstagram fotó
GergoKrisi 2022.02.13 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 2 átlag: 2.00 súly: 3.04
Köszi a rejtest

ballasz 2022.01.23 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Két külön túra keretében. [Geoládák v3.12.5]

Pantya 2022.01.15 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

gabor03 2022.01.15 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Paul 2021.10.30 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

sárkányi 2021.10.26 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (107 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]