geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3809. Alsóbogát kastélyai és látnivalói (GCABKA)

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" régi fényképen

Az "egyes horgásztó"  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély, magtár

Festetics-Inkey kastély, magtár

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Nepomuki Szent János szobor

Nepomuki Szent János szobor

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély, magtár

Kiskastély, magtár

Kiskastély

Kiskastély

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik szobája

A Kiskastély egyik szobája

Kiskastély, freskó

Kiskastély, freskó

Kiskastély, díszterem

Kiskastély, díszterem

A Kiskastély

A Kiskastély
Szélesség N 46° 30,355'
Hosszúság E 17° 44,533'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.22 18:55
Megjelenés időpontja: 2014.05.25 08:39
Utolsó lényeges változás: 2021.02.01 14:38
Utolsó változás: 2021.02.01 14:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: BaLee csapat
Felhasználó: BaLee
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 63 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP

1. pont: a jelszó egy hatalmas fa belsejében rejtőző ládában (20x15x10) van. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

A 2. ponton egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A jelszó a két jelszórészlet egybeírva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

A két kastéllyal is büszkélkedő községet Somogyjád felől a Kaposvár-Fonyód országútról a  N 46° 29,500' E 17° 42,922' 178 m [GCABKA+Leteres] pontnál lekanyarodva lehet elérni egy 3 kilométeres bekötőúton keresztül.

Alsóbogát

A község Bogát harkáról kapta nevét. A fejedelem hatalmát a X. században azok a gyepvasat feldolgozó kohásztelepek alapozták meg, amelyeket az elmúlt évtizedben tártak fel a régészek. A területet és a környéken található pusztákat 1083-95 táján Szent László király a szentmártoni apátságnak adta, majd 1229-ben a székesfehérvári káptalan birtoka lett.
A középkorban Alsóbogát nagy falu volt, mintegy 20 hektárnyi területen lelhetők fel az ebből az időből származó cserepek. A község a pannonhalmi apátsághoz tartozott, majd a török időkben elnéptelenedett. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai a későbbiekben folyamatosan változtak. A Lengyel, a Boronkay, a Festetics, majd a Zichy családé lett. A környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig.
1947-48-ban állami gazdaság szerveződött a majorok területén, a falu központtá vált, jelentős volt a fejlesztés, a munka lehetősége idevonzotta a környékbelieket. A mezőgazdaság fejlődése a hetvenes évek végéig töretlen volt, ekkor áthelyezték a központot Öreglakra. A létfeltételek ettől kezdve folyamatosan romlottak, az elmúlt évekig.
Alsóbogát közigazgatásilag Somogyjádhoz tartozott, a rendszerváltozáskor 1990-től azonban Edde község településrészeként működött, de az 1994. évi választásoktól már önálló község, saját önkormányzattal rendelkezik.

Festetics-Inkey kastély

Javasolt parkoló:
 N 46° 30,367' E 17° 44,577' 171 m [GCABKA+NagyKastelyParkolo]

1853 táján egy barokk kastély klasszicista stílusban történő átépítése során nyerte el ma is látható formáját.

Az emeletes kastélyt a Festetics család építtette, az építkezéssel párhuzamosan folyt a park kialakítása. A 18 ha-os kastélypark különleges dendrológiai értékei: páfrányfenyő, kolorádófenyő, tiszafa, simafenyő, vasfa, pirosvirágú galagonya. A kertben jelentős számban fordulnak elő nagyméretű faegyedek. A platánok törzskerülete meghaladja az 5 m-t, de nem sokkal kisebbek a tölgyek, az ezüst hársak, a hegyi és korai juharok és a magas kőrisek. Szép méretet értek el a luc- és erdeifenyők, valamint a tiszafák is. Sajnos az 1966. évi nagy vihar jelentős kárt okozott a parkban. Nyomait már rendbehozták, a patakparti gyönyörű platánfasor viszont szinte teljesen megsemmisült. A park egykori fényének teljes helyreállítása 2015 márciusára várható, ekkor megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Itt található a 2012-es magyarországi év fája versenyben döntős platán fa is.
A kastély magántulajdonban van, Blaskovich Tamás a kastélyt a legalapvetőbb munkálatokkal megvédte a további pusztulástól, jelenleg a magtár felújítása készül (kulturális központ lesz), a régi istálló veterán autók garázsa lesz. A "Somogyi kastélyok völgye Kúl-Túra" elnevezésű turisztikai központ 2014 júniusától várja a műemlékek iránt érdeklődőket szervezett, idegenvezetővel kísért veteránautós, kisbuszos, biciklis, vagy akár segway túrára.

A jelszó első részletét tartalmazó ládát (20x15x10) a kastélytól nem messze találjátok egy hatalmas fa belsejében. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

 N 46° 30,355' E 17° 44,533' 170 m [GCABKA-1]

Páduai Szent Antal kápolna

Az Inkey-család házi kápolnának emeltette maga és népe számára 1850-ben. A védőszentje Páduai Szent Antal, aki a Barabás Miklós festette oltárképen is látható. E nagy jelentőségű alkotást 1992-ben barbár módon ellopták, de a rendőrség kétéves nyomozásának köszönhetően előkerült megrongálódott állapotban. A Magyar Szépművészeti Múzeumba szállították, ahol Csala Ildikó restaurálta. A kápolnát pályázatokon nyert pénzből majdnem teljesen felújították. 2005 nyarán a negyedik lépcsőben elkészült a közművek és a riasztó bekötése és padlófűtést is kapott, az oltárkép ezután került csak vissza eredeti helyére. A kápolna közvetlen szomszédságában népi feszület látható, melyet 2005. júniusában a Németh család állíttatott - a községben töltött hosszú évek és házasságkötés emlékére - tisztelegve ezzel a falunak és lakosságának.

A kápolnával szemben készül az egyik állomása az Alsóbogáton végigvezető, érzékszervekre, érzékelésre építő 12 állomásos túraútvonalnak.

A kápolnát meg lehet nézni előzetes egyeztetéssel (egy munkanappal korábban legalább), Bazsák Istvánnét keressétek a +36305805148 -as számon.

Nepomuki Szent János szobor

 N 46° 31,148' E 17° 44,788' 208 m [GCABKA+Nepomuki]
A barokk, 19. sz. elején készült műemlék szobor érdekessége, hogy - a község számára felbecsülhetetlen eszmei értékén felül - a népi hiedelem szerint a felállítását követően a községet nem verte el jégeső. A falu elhelyezkedésének vízválasztó jellege miatt ez valóban így van.

Kiskastély

 N 46° 31,190' E 17° 44,780' 205 m [GCABKA-2]
Itt egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette. Napjainkig többször váltott funkciót az épület, volt amikor libaneveldének használták. Az elvadult növényzettel benőtt, nagyon leromlott állapotú épületet 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, és több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. A kutatómunka során kiderült, hogy a földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, kontyolt manzárdtetős épület tizenhat helyiségéből kilencben Dorfmeister István alkotta falfestések találhatók. Hét helyiségben már sikerült helyreállítani ezeket, a fő mű a díszterem mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón megtalálható Dorfmeister aláírása.
Hamarosan átadásra kerül a felújított, konferenciák lebonyolítására alkalmas egykori magtár épülete is.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott a Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért.
2013-ban pedig a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda a felújításért.

Az építkezés erőt adott a súlyosan beteg Nagyházi Csabának, - aki saját maga is sokat dolgozott a felújítás során - de a befejezést már sajnos nem érhette meg. Felesége, Soóky Marietta vezeti a kastélyt és biogazdaságot, munkát adva több helybélinek is.

A kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, Juhász Tímeát kell keresni a +36306532201 -es számon.
A belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft., gyerekeknek 6 éves kortól 500 Ft.

Europa Nostra videó a kastélyról

Források:
Alsóbogát
Kastélyok-utazás
Örökség (folyóirat) - Kiskastély krónika
Sonline - Igazi kincsek kerültek elő a kastély restaurálásakor
Múltba néző blog
Állapot: kereshető

KRW értékelés (28 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.65 web: 4.82 átlag: 4.71

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


bagolyvera 2021.02.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük!

Korigumi 2021.02.20 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Csabiq 2021.02.15 10:47 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Mindig örömmel tölt el ha egy kastélyt nem hagynak elenyészni. Itt rögtön kettő kastélyt is megmentenek az enyészettől. Gratulálok ehhez a nagyszerű munkához! Külön köszönet az úgynevezett kiskastélyban az igen kedves idegenvezetésért. A ládák rendben vannak. Jó , hogy hosszú betegeskedés után újra kereshetők a pontok. Érdemes eljönni ide.[Geoládák v3.9.6]

BRita72 2021.02.07 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.5]

Totht737 2021.02.07 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Lámpás 2020.09.26 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

anettnori 2020.07.22 07:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Megvan! [g:hu 1.6.5]

Rejtővel történt előzetes egyeztetés után kerestem meg a két helyszínt. Remélhetőleg hamarosan megoldódik a láda státusza is.

-1-2
nmárti 2019.12.26 12:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Karácsonyi rokonlátogatás előtt kanyarodtunk ide, a jelszóhoz kaptam segítséget egy előző megtalálótól. Szép hely, reméljük rendeződik a helyzet. A képeimet később teszem fel, ugyanis ismét sikerült otthagynom a /harmadik/ fényképezőt valahol. Köszönet a rejtésért !

VP 2019.12.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
A rejtővel együtt, a tulajdonostól telefonon engedélyt kérve.
Leveleztünk, telefonáltunk, és ezután a rejtő volt olyan kedves, hogy kijött Alsóbogátra. Köszönöm!
Mindkét láda megvan. Remélem, rendeződik a láda sorsa, mert érdekes helyek.

petheovacka 2019.08.20 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.05
Gusztus20-i bringás/kánikulàs làdaünnep Somogyorszàgban. Kösszi a rejtői segitseget!

BaLee 2018.11.15 20:00 - Egyéb
Az első pontnál a láda sajnos nem megközelíthető, a pont áthelyezéséig a láda nem kereshető!

anettx 2018.11.11 12:00 - Megtaláltam
TFTC!
Somogyi-baranyai csavargások első napján.

1. pontnál megtaláltuk a ládát, 30 métert kellett csak tilosban járni.
2. pont nem lett meg, hiába kerestük. Rejtővel csak később sikerült telefonon beszélni.

Köszönettel kérek szépen egy elfogadást.

[Jóváhagyta: BaLee, 2018.11.17 06:41]

1.pontnálgcabka-DSC079292
2. pontnál 
ha2 2018.11.11 12:00 - Megtaláltam
Az első ponthoz simán besétáltunk. A kerítést most elbontották és különben sem sokat kell menni a ládáig. Jó nagy üreg a fában,alaposan becsomagolva a doboz.
A 2.ponton sokáig keresgéltünk anettxszel,de nem találtuk. Beszéltünk a rejtővel telefonon,de akkor már tovább kellett mennünk.
Kérünk egy jóváhagyást.

[Jóváhagyta: BaLee, 2018.11.15 20:50]

Köszönöm.

Zergi 2017.03.28 16:01 - Megtaláltam
Fogtam! - volna, de egyik helyre sem tudtunk bejutni, mert egyrészt építkezés miatt be van kerítve, le van zárva. Másrészt telefoni kérésre sem engedtek be!
A rejtés olyan jó, hogy segítség nélkül még mindig keresném!
A tó meg annyira megtetszett, hogy ide rejtettem a mozgó GcTo-t:)
Kérlek fogadd el és keress megoldást az építkezés idejére!

[Jóváhagyta: BaLee, 2017.03.28 23:18]

IMG_9767IMG_9770
IMG_9771IMG_9772
IMG_9773 
Bütyök+Zulu 2016.09.02 16:00 - Megtaláltam
majd

katika 2016.07.03 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCABKA_2016073164749.jpgGCABKA_2016073165707.jpg
Gábor75 2016.06.01 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Pimpi69 2016.05.31 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm.

Ajtony 2016.02.06 16:08 - Egyéb
Itt siklott ki egy hanyagság (vagy halálos fáradtság?) miatt a fiatal pásztor, Juhász András sorsa, és később híres-hírhedt betyárrá válva életpályája 28 éves korára végzetesnek bizonyult:

Juhász András az én nevem
Fele Somogy nëm bír velem
Fele Somogy nëm bánt engëm
Tudják, hogy ki a jó embër

Bogáton én juhász voltam
Nyájam mellett elaludtam
A juhaim elszéledtek
Lucërnába belemëntek
Száz közül ëgy fëlpuffadt
Rajtam azonmód kiadtak

Nëm lëttem én mindjárt duhaj
Disznókereskëdő lëttem
Kétszër szërëncsével jártam
Harmadszor rajtavesztëttem

Osztopáni Vörös bíró
Az akasztófára való
Utamat állja az nékëm
A fiadi erdőszélën
Disznaimat elvëtette
Kaposvárra jelëntëtte
...
...
(E.a.: Csirke István, Somogyaszaló-Pödöri)

Mr Zerge 2015.10.25 12:30 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Elég problémás a kastélyok látogathatósága. Szerencse kellett a bejutáshoz.
A felújítás után biztosan nagyon látványos lesz majd.

csipet_csapat 2015.10.24 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.19
Az első ponthoz amikor érkeztünk, éppen egy buszos társaság indult be a kastélyhoz. Így kihasználtuk szerencsénket, csatlakoztunk hozzájuk. Egyébként a kastély látogatása tilos.
Természetesen mindkét kastély nagyon tetszett.
Köszönjük a rejtést.

kobcikrajci 2015.10.02 16:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.45
Mernye-Igal és vissza bicajozás után Somogyjád felé megtalálva. Somogygesztiről földút vezet ide, autóval, bicajjal is jól járható. Élmény volt a multi felfedezése, az egyetlen szépséghibája, hogy a kiskastély kívülről nem nagyon látszik. A sikeres felújítás után erős a kontraszt a szinte falakig pusztult nagykastélynál, a tábla szerint az EU-s programot már rég be kellett volna fejezni. Vajon mi történhetett? Egyedül a kápolna gyönyörködteti a szemet, a kialakított tanösvény/parkocska is elhanyagolt. Úgy tűnik, hogy csak az átadása volt fontos? Szeretem a szellemjárta helyeket, de azért jó lenne megmenteni ezt az épületegyüttest is!

bazsogeleba 2015.08.20 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

pappcsalád 2015.08.15 18:46 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.2f] [wapon beküldött szöveg]

zsotie 2015.07.31 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (66 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]