geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3809. Alsóbogát kastélyai és látnivalói (GCABKA)

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" a község határában

Az "egyes horgásztó" régi fényképen

Az "egyes horgásztó"  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély régi fényképen

Festetics-Inkey kastély  régi fényképen

Festetics-Inkey kastély, magtár

Festetics-Inkey kastély, magtár

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Páduai Szent Antal kápolna

Nepomuki Szent János szobor

Nepomuki Szent János szobor

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély a kerítéstől

Kiskastély, magtár

Kiskastély, magtár

Kiskastély

Kiskastély

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik bejárata, felette a Festetics család címere

A Kiskastély egyik szobája

A Kiskastély egyik szobája

Kiskastély, freskó

Kiskastély, freskó

Kiskastély, díszterem

Kiskastély, díszterem

A Kiskastély

A Kiskastély
Szélesség N 46° 30,355'
Hosszúság E 17° 44,533'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.22 18:55
Megjelenés időpontja: 2014.05.25 08:39
Utolsó lényeges változás: 2021.02.01 14:38
Utolsó változás: 2021.02.01 14:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: BaLee csapat
Ládagazda: BaLee
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 77 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP

1. pont: a jelszó egy hatalmas fa belsejében rejtőző ládában (20x15x10) van. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

A 2. ponton egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A jelszó a két jelszórészlet egybeírva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

A két kastéllyal is büszkélkedő községet Somogyjád felől a Kaposvár-Fonyód országútról a  N 46° 29,500' E 17° 42,922' 178 m [GCABKA+Leteres] pontnál lekanyarodva lehet elérni egy 3 kilométeres bekötőúton keresztül.

Alsóbogát

A község Bogát harkáról kapta nevét. A fejedelem hatalmát a X. században azok a gyepvasat feldolgozó kohásztelepek alapozták meg, amelyeket az elmúlt évtizedben tártak fel a régészek. A területet és a környéken található pusztákat 1083-95 táján Szent László király a szentmártoni apátságnak adta, majd 1229-ben a székesfehérvári káptalan birtoka lett.
A középkorban Alsóbogát nagy falu volt, mintegy 20 hektárnyi területen lelhetők fel az ebből az időből származó cserepek. A község a pannonhalmi apátsághoz tartozott, majd a török időkben elnéptelenedett. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai a későbbiekben folyamatosan változtak. A Lengyel, a Boronkay, a Festetics, majd a Zichy családé lett. A környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig.
1947-48-ban állami gazdaság szerveződött a majorok területén, a falu központtá vált, jelentős volt a fejlesztés, a munka lehetősége idevonzotta a környékbelieket. A mezőgazdaság fejlődése a hetvenes évek végéig töretlen volt, ekkor áthelyezték a központot Öreglakra. A létfeltételek ettől kezdve folyamatosan romlottak, az elmúlt évekig.
Alsóbogát közigazgatásilag Somogyjádhoz tartozott, a rendszerváltozáskor 1990-től azonban Edde község településrészeként működött, de az 1994. évi választásoktól már önálló község, saját önkormányzattal rendelkezik.

Festetics-Inkey kastély

Javasolt parkoló:
 N 46° 30,367' E 17° 44,577' 171 m [GCABKA+NagyKastelyParkolo]

1853 táján egy barokk kastély klasszicista stílusban történő átépítése során nyerte el ma is látható formáját.

Az emeletes kastélyt a Festetics család építtette, az építkezéssel párhuzamosan folyt a park kialakítása. A 18 ha-os kastélypark különleges dendrológiai értékei: páfrányfenyő, kolorádófenyő, tiszafa, simafenyő, vasfa, pirosvirágú galagonya. A kertben jelentős számban fordulnak elő nagyméretű faegyedek. A platánok törzskerülete meghaladja az 5 m-t, de nem sokkal kisebbek a tölgyek, az ezüst hársak, a hegyi és korai juharok és a magas kőrisek. Szép méretet értek el a luc- és erdeifenyők, valamint a tiszafák is. Sajnos az 1966. évi nagy vihar jelentős kárt okozott a parkban. Nyomait már rendbehozták, a patakparti gyönyörű platánfasor viszont szinte teljesen megsemmisült. A park egykori fényének teljes helyreállítása 2015 márciusára várható, ekkor megnyitja kapuit a látogatók előtt.
Itt található a 2012-es magyarországi év fája versenyben döntős platán fa is.
A kastély magántulajdonban van, Blaskovich Tamás a kastélyt a legalapvetőbb munkálatokkal megvédte a további pusztulástól, jelenleg a magtár felújítása készül (kulturális központ lesz), a régi istálló veterán autók garázsa lesz. A "Somogyi kastélyok völgye Kúl-Túra" elnevezésű turisztikai központ 2014 júniusától várja a műemlékek iránt érdeklődőket szervezett, idegenvezetővel kísért veteránautós, kisbuszos, biciklis, vagy akár segway túrára.

A jelszó első részletét tartalmazó ládát (20x15x10) a kastélytól nem messze találjátok egy hatalmas fa belsejében. (Kérjük, hogy gondosan rejtsétek vissza!) A tulajdonos hozzájárulásával a sorompón keresztül bemehetünk a parkba a ládát megkeresni.

 N 46° 30,355' E 17° 44,533' 170 m [GCABKA-1]

Páduai Szent Antal kápolna

Az Inkey-család házi kápolnának emeltette maga és népe számára 1850-ben. A védőszentje Páduai Szent Antal, aki a Barabás Miklós festette oltárképen is látható. E nagy jelentőségű alkotást 1992-ben barbár módon ellopták, de a rendőrség kétéves nyomozásának köszönhetően előkerült megrongálódott állapotban. A Magyar Szépművészeti Múzeumba szállították, ahol Csala Ildikó restaurálta. A kápolnát pályázatokon nyert pénzből majdnem teljesen felújították. 2005 nyarán a negyedik lépcsőben elkészült a közművek és a riasztó bekötése és padlófűtést is kapott, az oltárkép ezután került csak vissza eredeti helyére. A kápolna közvetlen szomszédságában népi feszület látható, melyet 2005. júniusában a Németh család állíttatott - a községben töltött hosszú évek és házasságkötés emlékére - tisztelegve ezzel a falunak és lakosságának.

A kápolnával szemben készül az egyik állomása az Alsóbogáton végigvezető, érzékszervekre, érzékelésre építő 12 állomásos túraútvonalnak.

A kápolnát meg lehet nézni előzetes egyeztetéssel (egy munkanappal korábban legalább), Bazsák Istvánnét keressétek a +36305805148 -as számon.

Nepomuki Szent János szobor

 N 46° 31,148' E 17° 44,788' 208 m [GCABKA+Nepomuki]
A barokk, 19. sz. elején készült műemlék szobor érdekessége, hogy - a község számára felbecsülhetetlen eszmei értékén felül - a népi hiedelem szerint a felállítását követően a községet nem verte el jégeső. A falu elhelyezkedésének vízválasztó jellege miatt ez valóban így van.

Kiskastély

 N 46° 31,190' E 17° 44,780' 205 m [GCABKA-2]
Itt egy nagyobb követ keressetek a bokornál, ott található a jelszót tartalmazó mikró. (A háznál tudnak a rejtésről.)

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette. Napjainkig többször váltott funkciót az épület, volt amikor libaneveldének használták. Az elvadult növényzettel benőtt, nagyon leromlott állapotú épületet 2007-ben vásárolta meg Nagyházi Csaba és felesége, és több éves kemény munkával korhűen helyreállították és berendezték a gyönyörű kúriát. A kutatómunka során kiderült, hogy a földszintes, kéttraktusos, téglalap alaprajzú, kontyolt manzárdtetős épület tizenhat helyiségéből kilencben Dorfmeister István alkotta falfestések találhatók. Hét helyiségben már sikerült helyreállítani ezeket, a fő mű a díszterem mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón megtalálható Dorfmeister aláírása.
Hamarosan átadásra kerül a felújított, konferenciák lebonyolítására alkalmas egykori magtár épülete is.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott a Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért.
2013-ban pedig a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda a felújításért.

Az építkezés erőt adott a súlyosan beteg Nagyházi Csabának, - aki saját maga is sokat dolgozott a felújítás során - de a befejezést már sajnos nem érhette meg. Felesége, Soóky Marietta vezeti a kastélyt és biogazdaságot, munkát adva több helybélinek is.

A kastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, Juhász Tímeát kell keresni a +36306532201 -es számon.
A belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft., gyerekeknek 6 éves kortól 500 Ft.

Europa Nostra videó a kastélyról

Források:
Alsóbogát
Kastélyok-utazás
Örökség (folyóirat) - Kiskastély krónika
Sonline - Igazi kincsek kerültek elő a kastély restaurálásakor
Múltba néző blog
Állapot: kereshető

KRW értékelés (31 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.65 web: 4.81 átlag: 4.70

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Audrey722 2021.09.24 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

somga 2021.09.19 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.1]

Lacza és Tádé 2021.08.13 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.93
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Wilka74 2021.08.06 12:44 - Megtaláltam
A kettes pontnál is meg van a doboz. Szemben állva a tégla fallal, jobb kézre van egy beton fal (50 cm magas). A tetején, középen van egy fekete kő darab, ezt keresd! [Geoládák v3.11.3]

IMG_9082 
Ambró 2021.07.30 02:16 - Megtaláltam
.

A két Sanyi 2021.07.27 10:59 - Megtaláltam
OK

Párduc50 2021.07.27 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk a két Sanyival. A kastély felújítás alatt

Ashmelia 2021.06.19 20:54 - Megtaláltam
Megtaláltam! :) [g:hu 1.6.5]

Webber 2021.06.19 20:52 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.11.1]

Cerberus 2021.06.19 20:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltam! Kaposvár környéki háromnapos terepjárós/gyalogos cachertúra Ashmelia és Webber társaságában 10/34.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3565 
BaLee 2021.06.15 08:21 - Egyéb
A ládát sikeresen megtalálták. Beszéltem az utolsó megtalálóval, a második pont a helyén van, a "karbantartást igényel"-t kikapcsoltam.

Aniko & Gyuri 2021.06.13 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Mindket pont rendben van. [Geoládák v3.11.0]

szikizso 2021.06.01 22:35 - Egyéb
Piros kereszt A rejtésed az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

Béla 53 2021.05.01 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam az első pont jelszavát azt beírtam. A második ponton nem találtam azt a fényképek alapján szeretném elfogatni. Köszönöm a rejtést!
.
Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: BaLee, 2021.05.06 19:34]

GeoFox 2021.04.03 09:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.59
Jó volt látni, hogy van olyan település, ahol foglalkoznak a régi értékekkel és felújítják őket.
Az első pont gond nélkül meglett, a másodikat viszont nem találtuk.
Ha elfogadod a találatot a képek alapján, azt megköszönjük. :)
Dóri és Gábor

[Jóváhagyta: BaLee, 2021.04.05 18:26]

IMG_20210403_094444IMG_20210403_094658
Screenshot_2021-04-03-09-46-09 
tabletta 2021.03.13 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Köszönöm korigumi segítségét! [g:hu 1.6.4a]

bagolyvera 2021.02.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszönjük!

Korigumi 2021.02.20 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Csabiq 2021.02.15 10:47 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Mindig örömmel tölt el ha egy kastélyt nem hagynak elenyészni. Itt rögtön kettő kastélyt is megmentenek az enyészettől. Gratulálok ehhez a nagyszerű munkához! Külön köszönet az úgynevezett kiskastélyban az igen kedves idegenvezetésért. A ládák rendben vannak. Jó , hogy hosszú betegeskedés után újra kereshetők a pontok. Érdemes eljönni ide.[Geoládák v3.9.6]

BRita72 2021.02.07 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.5]

Totht737 2021.02.07 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Lámpás 2020.09.26 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

anettnori 2020.07.22 07:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Megvan! [g:hu 1.6.5]

Rejtővel történt előzetes egyeztetés után kerestem meg a két helyszínt. Remélhetőleg hamarosan megoldódik a láda státusza is.

-1-2
nmárti 2019.12.26 12:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Karácsonyi rokonlátogatás előtt kanyarodtunk ide, a jelszóhoz kaptam segítséget egy előző megtalálótól. Szép hely, reméljük rendeződik a helyzet. A képeimet később teszem fel, ugyanis ismét sikerült otthagynom a /harmadik/ fényképezőt valahol. Köszönet a rejtésért !

VP 2019.12.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
A rejtővel együtt, a tulajdonostól telefonon engedélyt kérve.
Leveleztünk, telefonáltunk, és ezután a rejtő volt olyan kedves, hogy kijött Alsóbogátra. Köszönöm!
Mindkét láda megvan. Remélem, rendeződik a láda sorsa, mert érdekes helyek.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (82 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]